2019-07-25 84 瀏覽
新店開幕後一直都係排晒隊,終於的起心肝去等位試菜,係門口睇到餐廳為得待嘅客人設置糖果同小遊戲(自取),店內座位不多,店內員工亦有禮貌。門外旁邊係賣台式飲品,但種類不多,眼見大家主要都係買鮮果茶為主。餐廳菜式款式都幾多,今次就揀左佢哋啲招牌菜試下,叫左龍蝦喇沙湯麵、海南雞飯、豬扒撈檬,同埋出左去門口買左佢哋嘅果茶入餐廳度飲用。食物味道都幾好,份量就適中,如果男士就可能會唔夠飽。飲品就真係一般般啦,唔知關唔關太多人買嘅關係,所以品質較難控制~
龍蝦🦞喇沙湯麵
海南雞飯
豬扒撈檬粉
龍蝦🦞喇沙湯麵
海南雞飯
豬扒撈檬粉
2019-07-24 50 瀏覽
媽媽一年365日都無得休息,成日都要為我們操心。所以間唔中要搵個藉口俾佢休息下😌屋企附近有了間新餐廳 yeah~~當然戴媽咪去食,俾她休息一天😗7:30左右嘅時間已經排晒長龍好受歡迎呀~雖然好多人,但等候嘅時間唔使好耐就入到去🤟🏽我同媽咪都係好鍾意食鳳爪,所以每一次見到都一定會叫🤤like like👉🏽無骨酸辣鳳爪沙律 $62有生菜、紅蘿蔔絲、番茄仔作配菜,鳳爪嘅數量唔會話好少👍🏽味道唔會話太過酸,調味岩岩好👉🏽足爆版喇沙 $188超級超值啊!!有大蝦、青口、元貝、墨魚、蟹柳和蛋,好豐富呀🤤🤤啲海鮮係好新鮮,我諗應該不會是雪藏的。隻蝦好新鮮啖啖肉,肉質仲好彈牙!仲有件好特別的事喔....就係湯是自己倒落去的~呢個茶壺入面的並不是茶,是熱辣辣的喇沙湯底,份量有好多添啊,用唔曬😆😆我仲當湯咁飲左好多🤟🏽麵是摻摻呀,姐係一半係油麵另一半係米線~食飽飽都要叫多一樣野先就係要叫甜品呀!👉🏽椰汁千層糕$24形象係玫瑰花🌹好漂亮喔~~椰汁味好香,又夠煙韌💛不得不提員工們超級有禮貌,入門口嘅時候會講歡迎光臨,走嘅時候都會覺拜拜👋

👉🏽無骨酸辣鳳爪沙律 $62

👉🏽足爆版喇沙 $188

隻蝦好新鮮啖啖肉,肉質仲好彈牙!

仲有件好特別的事喔....
就係湯是自己倒落去的~

麵是摻摻呀,姐係一半係油麵另一半係米線~

食飽飽都要叫多一樣野先
就係要叫甜品呀!
👉🏽椰汁千層糕$24

形象係玫瑰花🌹好漂亮喔~~

椰汁味好香,又夠煙韌💛

2019-07-23 65 瀏覽
早幾日同朋友傾計講開話上水都開了Mee...Lemongrass呀!我即時話可以同佢去食呀!因為之前食過喇沙、海南雞飯等好好味,所以即刻約去食啦!馬拉盞炒通菜,馬拉盞香噴噴炒得甘香,通菜新鮮加埋干煎蝦米好惹味。勁量級2-4人嘅足爆版...喇沙 ,一上枱真的超級大碗呀!好誇張海鮮鋪滿碗面有大頭蝦、原隻魷筒、帶子、青口、大蜆、蟹棒、魚蛋、雞蛋等超級豐富。湯底用壺上自己撈夠特別,而麵底是鴛鴦粉有米粉同油麵,湯底幼滑喇沙醬好香配埋海鮮好夾可提升鮮味。香煎蝦餅,好足料大大件蝦肉多汁夠厚身,煎得香脆配碟酸辣醬醬汁夠醒胃。另外新張期間飲品買一送一,我都買了兩杯回家慢慢享用。

另外新張期間飲品買一送一,我都買了兩杯回家慢慢享用。

• 足爆版...喇沙
  • 馬拉盞炒通菜
2019-07-22 49 瀏覽
平日八點幾出面有少少人排隊不過都好快有位 坐得都舒服好中意佢個Mee....喇沙😍😍😍入面嘅蝦同蜆好新鮮不過小編至愛系佢嘅豆卜加上佢喇沙汁真系好味到爆!!!!招牌海南雞 滑一滑 唔錯😎😎😎媽媽食到lam lam脷😀😀大蝦炒金邊粉 又系一傑作唔算好大碟 不過兩個人夠食蝦系好肥美 正馬拉炒通菜 而家夏天系瓜瓜通菜靚嫁啦呢個真系幾大碟小編好中意食甜品 第二個胃coming 😂😂香芒糯米糍 加上椰汁不得了細細粒嘅芒果仲好甜好甜添!!!!
平日八點幾出面有少少人排隊
不過都好快有位 坐得都舒服

好中意佢個Mee....喇沙😍😍😍
入面嘅蝦同蜆好新鮮
不過小編至愛系佢嘅豆卜
加上佢喇沙汁真系好味到爆!!!!

招牌海南雞 滑一滑 唔錯😎😎😎

馬拉炒通菜 而家夏天系瓜瓜通菜靚嫁啦
呢個真系幾大碟

小編好中意食甜品 第二個胃coming 😂😂
香芒糯米糍 加上椰汁不得了
細細粒嘅芒果仲好甜好甜添!!!!

2019-07-22 35 瀏覽
上水開新泰菜館,我一早收到風,好多人排隊食,好期待!無骨鳳爪沙律酸辣鳳爪從來都係只有香港先有嘅特色泰菜,鳳爪酸度適中而且十分多肉咬落好彈牙,又有魚露香味。地道串燒(兩牛兩雞)雖然只係得四串串燒,但係都整得好有心機,成盤串燒有晒擺位有菠蘿有麵包粒做裝飾,好靚。要趁熱食,即燒好入味招牌無骨海南雞半隻半雞麵好多肉,白白的雞肉上面有好香的雞皮,食落陣陣黃油香,雞肉好嫩,值得一試!Mee..喇沙一上到枱,見到超多材料、大蝦、蜆肉、蟹柳、魷魚、雞翼、魚蛋、豆卜、雞蛋。每一樣都勁香濃,沾上小小喇沙湯,正。油質係米線同油麵兩溝,食法新鮮又夾。馬來海鮮炒粉絲炒絲絲黎講,原來泰式都不輸韓式;味道好香、夠入味,重特別之處係佢有鑊氣,配上香香的蝦、魷魚,食完好滿足!
上水開新泰菜館,我一早收到風,好多人排隊食,好期待!
無骨鳳爪沙律

地道串燒(兩牛兩雞)

招牌無骨海南雞半隻

Mee..喇沙

馬來海鮮炒粉絲
2019-07-22 47 瀏覽
呢間附屬餐廳嘅台式飲品外賣店🥤最近係上水區新開張,做緊買一送一優惠吸引到唔少人去幫襯,而我當然唔會錯過呢一個咁好嘅機會去試吓啦。由於新開張關係,店員表示好多材料未送到,所以有啲飲品尚未發售,好似仙草同杏仁❌等等。於是我同朋友都揀咗火灸芝士黑糖珍珠鮮奶,等左唔係好耐就有得拎喇😋。雖然門面放左一排3.6牛乳🥛,但飲出嚟絕對唔係呢隻牌子嘅牛奶。因為奶味唔係好重,似一般港產奶味。而佢嘅火焰芝士🧀比較偏奶味,唔係芝士味。至於黑糖珍珠就比較甜😖,黑糖味唔係好突出,珍珠係有咬口個隻,份量都好多。整體黎講成杯飲品都唔算好正好好飲,但係如果買一送一嘅情況下,買黎消暑解渴都可以⭕️。-

2019-07-21 102 瀏覽
原來上水新開左間食泰國野既餐廳,隔離仲有台式飲品店,食野果時可以順便買埋野飲,都幾特別。首先食左鳳爪沙律,酸酸地食幾開胃,份量都幾多,我地4個人食就岩岩好。海鮮喇沙摻摻,海蝦好大隻,份量好足,湯辣辣地都唔錯,如果一個人食絕對夠飽。見呢到有肉骨茶食於是就叫黎試下,湯唔錯,好夠味,肉真係好多,食唔晒,不過呢個冇跟飯,飯就要另外再叫。食到招牌無骨海南雞,呢到係一隻既份量,雞肉好滑,可以點佢配既兩個醬黎食,一隻夠4個人食覺得唔夠食仲可以叫串燒,肉燒得唔會好乾,好有泰國風味。最後一定要食芒果糯米飯,芒果宜家當做好甜,配埋椰汁,好正。

芒果芝芝冰茶

無骨酸辣鳳爪沙律

MEE喇沙

肉骨茶

馬拉盞炒通菜

無骨海南雞(一隻)

,一隻夠4個人食

串燒牛
串燒海大蝦

覺得唔夠食仲可以叫串燒,肉燒得唔會好乾,好有泰國風味

香芒椰汁糯米飯

最後一定要食芒果糯米飯,芒果宜家當做好甜,配埋椰汁,好正
2019-07-21 40 瀏覽
見有新開餐廳去試下週日晚餐,價錢唔平但咁啱門口的野飲做買一送一,可以比堂食客買完入餐廳飲用好多人排隊買同等芒果沙冰同珍奶都係好飲芒果的有芒果味,但糖水應該都落左唔少珍奶聲稱係鮮奶,唔係奶精但士多啤梨那個...唔掂🤫見到唔少人叫呢個Mega嗽吵但到實物無咩特別,又唔平,所以無叫~試左炒貴刁...中式炒法的貴刁啫係麻麻地😅😅無辣味,得個甜的「炒河粉」。唔係貴刁囉🙈🙈小食拼盤~不錯的,但價錢貴試一次就夠了🙊
見有新開餐廳去試下
週日晚餐,價錢唔平
但咁啱門口的野飲做買一送一,可以比堂食客買完入餐廳飲用
好多人排隊買同等

芒果沙冰同珍奶都係好飲
芒果的有芒果味,但糖水應該都落左唔少
珍奶聲稱係鮮奶,唔係奶精
但士多啤梨那個...唔掂🤫

見到唔少人叫呢個Mega嗽吵
但到實物無咩特別,又唔平,所以無叫~
試左炒貴刁...中式炒法的貴刁
啫係麻麻地😅😅無辣味,得個甜的「炒河粉」。唔係貴刁囉🙈🙈

小食拼盤~不錯的,但價錢貴

試一次就夠了🙊
2019-07-13
2019-07-19 780 瀏覽
難得同肥🐽係WEEKDAY一齊放假,於是乎走左返大6玩,到夜晚先捨得返香港過左關先醒左我地未食晚餐,所以決定去彩園商場醫飽個肚先上VAN 仔返歸.落到去地下,見到好多人係呢間「Mee.lemongrass」排緊隊拎飛,心諗🤔咁多人排隊,D 野食應該幾掂.幸好,兩個人容易入座,所以吾洗等好耐就入得去~.餐牌嘅款式都幾多,而且圖文並茂,決定都易D主打星馬泰菜式,特別嘅係竟然有台式飲品,星馬泰CROSS OVER台式.肥🐽叫左呢份招牌無骨海南雞飯,仲送埋白烚芥蘭同餐湯。海南雞已去骨,啖啖肉,入口嫩滑,吾會嚡配上雞油飯一齊食,食落好香口不過如果雞皮再瘦D 就更好啦 最讚嘅係雞醬,酸酸甜甜,好開胃.可以揀牛或雞,共4串,我地揀左雞~雞串燒至香脆,食落有微微焦香,已去皮所以啖啖都係肉沾埋沙嗲醬食,更PERFECT。仲有燒菠蘿,青瓜,蕃茄仔同多士做伴碟,讚.我中意食素春卷,因為吾洗驚食到肥豬肉春卷入面材料好豐富,有冬菇,紅蘿蔔絲,芋頭,粉絲等,入口酥脆,內餡香而不膩.蜜汁豬扒大大件,同手掌差不多SIZE,而且係厚切添,咬落厚身又實肉,又帶少少蜜糖甜香可以沾埋旁邊嘅辣汁,味道微酸但後勁有辣,更惹味.我

幸好,兩個人容易入座,所以吾洗等好耐就入得去~

餐牌嘅款式都幾多,而且圖文並茂,決定都易D

🔸招牌無骨海南雞飯 $74

配上雞油飯一齊食,食落好香口
不過如果雞皮再瘦D 就更好啦
最讚嘅係雞醬,酸酸甜甜,好開胃
🔸招牌無骨海南雞飯 $74

🔸地道串燒 $62

🔸地道串燒 $62

🔸手作素菜春卷 $58

我中意食素春卷,因為吾洗驚食到肥豬肉
🔸手作素菜春卷 $58

🔸馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯 $62

可以沾埋旁邊嘅辣汁,味道微酸但後勁有辣,更惹味
🔸馬來蜜汁炭燒厚切豬扒配菜飯 $62

🔸芒果芝芝冰茶($30)。草莓芝芝冰茶($32)

我地食完先知原來門口位嘅飲品COUNTER 做緊買一送一嘅優惠,可以係出面買完拎入餐廳飲,所以我地今次傻豬左🤦‍♀️芒果味嘅SMOOTHIES,涼浸浸入口順滑
奶蓋估成杯嘅五分一,質感柔滑,如果芝味再濃郁D 就更好🙇‍♀️草莓芝芝味道偏酸甜,更解腻

食左咁多樣野都係$352,夠哂貼地

2019-07-17
2019-07-19 59 瀏覽
彩園村裝修完,進駐左不小餐廳,星馬菜係區內算係小見,彩園村又多一個選擇,所以我都比佢吸引左黎食餐牌除了有星馬菜,還有台式飲品,這個組合又幾特別。點了我至愛的Mee...喇沙麵-喇沙麵有大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、豆卜、雞蛋、魷魚,超多配料呢,湯底椰子味比較重,但唔辣,喇沙麵採用摻摻,米粉加油麵,十分正宗。香脆蝦餅(4件)-炸蝦餅炸得外脆內軟,而且爽口彈牙,必點甜酸醬茉莉奶蓋綠茶-之前飲開都係朱古力奶蓋,估唔到茉莉奶蓋味道又幾夾

餐牌除了有星馬菜,還有台式飲品,這個組合又幾特別。

2019-07-19 29 瀏覽
上水彩園村終於開左Mee.....lemongrass啦,之前食過一次,終於唔駛出到九龍食啦,上水都有好野食,7點半到達,超級多人排隊,餐廳門口亦有售賣台式飲品,餐廳裝潢不算太大,坐位有點逼夾,但都坐得舒服。大蝦炒金邊粉($72)金邊粉炒得乾身,入口彈牙,碟邊有砂糖,花生,大蔥可配搭自己喜歡的口味,金邊粉帶甜,酸,辣,三重味道,酸酸甜甜夠晒惹味香葉蝦仁米紙卷6件($66)透薄米紙柔軟中帶煙靱,而且帶點米香味草莓芝芝冰茶($33)由於冇晒我想飲既珍珠,所以點了草莓芝芝冰茶,飲落有點似沙冰,甜度適中,芝芝與草莓味道好夾

大蝦炒金邊粉($72)

香葉蝦仁米紙卷6件($66)
透薄米紙柔軟中帶煙靱,而且帶點米香味

草莓芝芝冰茶($33)

2019-07-17 46 瀏覽
上水區少有的星馬泰菜,喇沙好味是由米粉及面混合了兩種不同質感的面已成,撈檬配上酸酸的醋乙也不錯,反而海南雞飯則給比下去。可能是餐枱偏少,晚飯時間常大排長龍,唯有外賣回家吃

可能是餐枱偏少,晚飯時間常大排長龍,唯有外賣回家吃
2019-07-17 31 瀏覽
同朋友喺上水食飯,就黎試下呢間新開嘅東南亞餐廳。不過人都幾多,都要排一陣隊先入到去。我地4個人就一齊叫左幾個菜食。首先叫左個鳳爪,味道不過不失,酸酸甜甜咁。呢到嘅招牌菜式係海南雞飯,啲雞肉質好滑又唔會太油,值得一試。另外仲叫左個馬拉盞炒通菜,炒得幾香幾惹味。跟住叫左碗喇沙,入面配料都好豐富,有蝦蜆等等。仲叫左個養生嘅肉骨茶,個湯幾好飲,藥膳味好濃郁。食東南亞野食一定唔少得串燒,呢到啲串燒都燒得好香,而且會跟埋青瓜波蘿一齊上,食完串燒再食下蔬果感覺冇咁膩。最後朋友話好耐冇食過芒果糯米飯就叫左黎食,味道唔錯,不過如果可以再甜啲就會更好食。呢到嘅野食價錢唔貴,都幾抵食。
首先叫左個鳳爪,味道不過不失,酸酸甜甜咁。
呢到嘅招牌菜式係海南雞飯,啲雞肉質好滑又唔會太油,值得一試
另外仲叫左個馬拉盞炒通菜,炒得幾香幾惹味。
跟住叫左碗喇沙,入面配料都好豐富,有蝦蜆等等。
仲叫左個養生嘅肉骨茶,個湯幾好飲,藥膳味好濃郁。
2019-07-16 56 瀏覽
用app拎飛呢樣幾方便 值得一讚但食物方面就麻麻地1. 小食拼盤雞翼同串燒咸到吾識形容 春卷 蝦餅尚算okay 泰式鳳爪偏辣 吾夠酸2. 半隻海南雞話哂叫做招牌菜 真心好失望侍應一放落黎 成碟野個賣相就係咁 完全吾吸引 仲要跌左幾粒花生落枱 D肉吾夠滑 偏鞋身 無乜特別3. 馬拉盞炒芥蘭 大蝦炒金邊粉馬拉盞炒芥蘭 無特別 不過不失大蝦金邊粉 算係4樣裡面最好食個樣但只限金邊粉 個大蝦食落梅梅地咁.........基本上食物吾合格吾知係吾夠人定咩原因 服務欠奉 好辛苦先有個人黎幫手落單侍應態度吾多好Btw 個度熱到人都癲
用app拎飛呢樣幾方便 值得一讚

D肉吾夠滑 偏鞋身 無乜特別

3. 馬拉盞炒芥蘭 大蝦炒金邊粉

馬拉盞炒芥蘭 無特別 不過不失
大蝦金邊粉 算係4樣裡面最好食個樣
但只限金邊粉 個大蝦食落梅梅地咁.........

基本上食物吾合格
吾知係吾夠人定咩原因 服務欠奉
好辛苦先有個人黎幫手落單
侍應態度吾多好

Btw 個度熱到人都癲
2019-07-16
2019-07-15 217 瀏覽
上水區一直都沒有這類星馬菜的店鋪, 難怪一開業就吸引大批街坊, 再加上店鋪有買一送一水果茶、珍奶等飲品, 正好讓等候的顧客邊喝邊等.  Mee Lemongrass 的座位數目不多, 大多為四人枱, 若5人或以上, 等候時間則較長. 我們都被這些推廣吸引了, 等候期間已在說要點的菜式. 兩個女生就點了四個菜, 份量剛好! 先來軟殼蟹米紙卷(6件), 米紙卷稍為過厚, 不夠軟身, 裹著三色椒、蔬菜及軟殼蟹, 必須沾伴碟醬汁, 才能帶出味道. 一致評為很美味的是馬拉盞通菜 , 少許辣, 夠惹味, 而菜是剛得剛好, 夠爽口.  足爆版溂沙由$258減至$188是非常吸引的, 所以我們也來一碗, 份量是給二至四人, 店員端來兩件- 大碗麵及喇沙湯, 要吃時才倒入喇沙. 豐富材料有大蝦、魷魚、蟹柳、青口、蜆、超厚帶子及蛋.一箸夾起, 有油麵及米粉, 正是摻摻; 海鮮都夠實淨的, 若烹調時以喇沙去煮, 海鮮會入味.  與新加坡喇沙相比, 這碗顯然是改良了, 就算平時不甚受辣的也能吃. 我們點了斑蘭椰絲卷作甜品, 卷皮夠薄且軟, 不錯~ 斑蘭忌廉比例較椰絲多, 吃起來算滑溜. 最後, 朋友點了一杯桂

我們都被這些推廣吸引了, 等候期間已在說要點的菜式.

軟殼蟹米紙卷

足爆版喇沙

斑蘭椰絲卷

最後, 朋友點了一杯桂圓黑糖珍珠鮮奶, 挺大杯啦~ 有細粒細粒的龍眼肉, 珍珠夠Q彈, 甜度適中, 只是黑糖味太薄.
2019-07-10