喺銅鑼灣行街嘅時候見到呢間餐廳,咁啱播緊我好鍾意嘅歌First love,比佢吸引咗就入咗去食。每一張枱都有個蠟燭仔,勁有氣氛,而且啲cocktail都係有用心構思過,係值得二訪嘅餐廳。‣ U.S Black Angus Rib Eye Steak $368牛扒肉質細嫩,睇到啲粉紅色都知煎得啱啱好,係令我覺得滿意嘅五成熟。法式伯那西醬汁味道濃郁,搭配牛扒可以營造到滑順豐厚嘅口感。而我都好鍾意佢嘅配菜南瓜,口感相當軟熟,味道甘甜。‣ Roasted Pork Spare Ribs $318‼️極度推薦‼️面頭灑滿咗黑白芝麻,個豬肋骨真係相當大份,真係有兩個手掌咁大,而隔離啲沙律伴菜都一樣係咁多。而豬肋骨嘅肉都好嫩滑,好容易就切得開,燒烤醬調味都相當唔錯,味道相當濃郁。‣ Santé $148因為用白桃利口酒作為基調,所以帶出嚟嘅果香相當之濃郁,而我覺得佢嘅白茶香味都好強勁,令到個味道更加細膩。而飄浮緊嘅青檸令到杯酒帶啲酸酸甜甜嘅刺激感,而本身首歌都係話致敬一段難忘嘅愛情,所以甜膩、清新同埋酸澀可能就係愛情嘅寫照。‣ White Rose Lemonade $98同樣都係白茶做底,但相對上味道

‣ Santé $148

‣ White Rose Lemonade $98
同樣都係白茶做底,但相對上味道就比較單純好多,一樣都係濃郁嘅茶香,同樣都係帶啲酸酸甜甜嘅感覺,但係就冇酒帶嚟嘅微醺感。兩杯一齊飲就發覺個對比好明顯,相似但亦都唔相似,不過用嚟解膩一樣都係一流。
  • Santé by 壞特?te
  • 燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)
  • 美式香烤豬肋骨
2024-09-03 4595 瀏覽
在銅鑼灣生活的日子不算淺,還得靠熱愛唱片音樂的朋友帶路,才知道 Mercury Recalls 是間音樂元素滿滿的西餐廳門前有駐場嘉賓的表演時間表,可按喜好,擇日而至!大量唱片充斥着,全晚無間斷的播放著音樂,有飲有食有歌聽,開心就係咁簡單 😂😂音樂元素遍滿整間餐廳,連廚房也不列外 😂環境氣氛輕鬆,很 relax !先來份沙律,醒胃一下!巴馬火腿沙律 $188,材料豐富,有無花果、蜜柑、琥珀核桃 、18 個月意大利黑醋汁;配鹹香的巴馬火腿,味道甚佳!主食有別一般的飯麵,選了黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188黑松露醬汁濃郁香滑,雲吞一口一件,皮不厚,饀料香!慢煮法國鴨腿 $298,鴨腿鹹香惹味,軟腍中帶咬口,切開熱氣騰出,好食!沙律由杜松子骨油、無花果、蜜柑、合桃沙律🥗、18個月意大利黑醋汁組成,份量十分多,絕無欺場Mustery of Love $158,由荷蘭黑蕃茄汁及白玫瑰甜茶混成,茶味比洒味重,味道創新,還算不錯。不喝酒的,也有清純的橙汁可以選擇!非常愉快的一個晚上 !

門前有駐場嘉賓的表演時間表,可按喜好,擇日而至!

音樂元素遍滿整間餐廳,連廚房也不列外 😂

環境氣氛輕鬆,很 relax !

主食有別一般的飯麵,選了黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188

黑松露醬汁濃郁香滑,雲吞一口一件,皮不厚,饀料香!

不喝酒的,也有清純的橙汁可以選擇!

非常愉快的一個晚上 !

🌭 Mixed Sausage Platter ($148)呢個炙烤雜錦香腸拼盤有幾款香腸😍 包括台式豬肉腸、糯米腸、韓國雞肉腸,三款都好正,豬肉腸啖啖肉,彈牙好滋味😋 糯米腸煙韌又飽肚😚 我最鍾意韓國雞肉腸,香辣十足好惹味!仲有德國酸椰菜同芥末醬配返🫶🏻🐠 Provencal Salmon Fillet ($218)配有日式芥末味醬嘅保雲酥三文魚柳,外表酥脆好crispy,裏面魚肉嫩滑😋🥩 U.S Black Angus Rib Eye Steak ($368/10 oz)我哋叫咗 Medium嘅燒美國黑安格斯肉眼扒,肉扒超級多汁,油脂分泌適中,有入口即融嘅感覺又唔覺得油膩,好好味🤤!🍸 Don't Know Why ($148)呢杯cocktail係呢度嘅signature cocktail,佢係一杯熱飲😳 有 St-Germain Elderflower, Italicus, French Earl Grey Tea, French Eorl Grey Syrup,飲落酒味香濃,仲有淡淡花香,好清新💗🍵 SparkLing Ice-cream Hojicha ($88)呢杯焙茶有

🍸 Don't Know Why ($148)

呢杯焙茶有雲呢拿雪糕嘅甜味,香甜清新🫶🏻
2024-08-21 3106 瀏覽
早前網上看到這家以黑膠唱片為主題的新餐廳 Mercury Recalls by Lost Stars 氛圍不錯,這夜決定與好友來試試。餐廳佔地3000呎,裝潢以日本原宿咖啡店的風格,木系傢俱和昏暗的燈光,營造出悠閒舒適的環境,四周布置都是不同年代的黑膠唱片,這裡不僅是一家餐廳,更是一間集音樂酒吧、咖啡店、表演場地和唱片行於一身的文化聚集地。Mercury Recalls 提供豐富的單點菜單,我們選了黑松露薯條配松露醬 ($138),幼身薯條炸至金黃香脆,加入香濃矜貴的松露醬,再撒上巴馬臣芝士碎,香氣濃郁,吃著薯條配雞美酒也不錯。香蒜白酒忌廉汁煮青口 ($188) 青口肉厚鮮甜,白酒忌廉汁香濃味美,配上法包蘸汁來吃更是一流。芝士焗煙肉雞肉卷 ($318) 一看就知道是心機菜,以煙肉做皮煎得香脆,入面是芝士及嫩滑雞肉,不需要用刀且沒有骨,啖啖滋味。這裡的Signature Cocktails 都以歌命名,當以VIC Garden 白玫瑰茶為基底的調酒比較特別,友人點了一杯 Santé by 壞特 ?te ($148),名字是來自A Bedroom of One's Own專輯的歌曲,是用了

黑松露薯條

芝士焗煙肉雞肉卷
香蒜白酒忌廉汁煮青口

Santé by 壞特 ?te

這裡的Signature Cocktails 都以歌命名,當以VIC Garden 白玫瑰茶為基底的調酒比較特別,友人點了一杯 Santé by 壞特 ?te ($148),名字是來自A Bedroom of One's Own專輯的歌曲,是用了白桃酒、白玫瑰茶、白玫瑰茶糖漿以及Fever-tree Aromatic Tonic Water,入口清新,看似普通的杯子上印有黑膠唱片的圖案,味道相當不錯!我則點了一杯White Rose Lemonad ($98)的 Mocktail,不會太甜,亦是清新之選,女生都會喜歡。晚餐人均消費$500左右亦合理。

2024-08-19
黑松露薯條
芝士焗煙肉雞肉卷
香蒜白酒忌廉汁煮青口
Santé by 壞特 ?te
2024-08-19 2599 瀏覽
-遊完車河就黎到銅鑼灣區食下西餐朋友揀左呢間特色主題餐廳餐廳木系裝修風格以黑膠唱片做主題,幾有情調坐落都舒適😄仲KEEP住有經典老歌聽,有FEEL🍽️迷你德國咸豬手$198份量一d都唔迷你德國豬手最緊要就係外皮酥脆,肉味咸香,配上蜜糖芥末醬就更加滋味😋仲有D烤雜菜伴碟,好好食🍽️慢煮法國鴨腿 $298慢煮技術令鴨腿肉質非常嫩滑,入口即化咁鴨皮咬落仲有啲脆,而且味道非常獨特沙律仲有無花果、蜜柑、合桃仲加埋黑醋汁🍽️美式香烤豬肋骨配田園沙律 $318豬肋骨嘅燒烤醬好好味,而d肉好嫩,好juicy ,一啲都唔會乾柴豬肋骨已經煮到骨肉分離好容易就食到慢煮法國鴨腿同美式香烤豬肋骨配既沙律份量一d都唔吝嗇😂就算食完咁多肉食番咁多沙律即刻覺得好健康仲解到油膩感🥰🍵三菊茶$68朋友養生唔飲凍野叫左杯3菊茶(有胎菊、菊花同洋甘菊)飲落夠哂清香,飲完店員仲會幫你加水👍🏻👍🏻🍸Sante by 壞特?te $148呢杯Signature COCKTAIL味道都幾易入口,愛酒人士可以一試🍸💬喺舒適環境下慢慢享受美食,再加上職員嘅服務態度都好好,見到好多細節位都做得好足,果然冇令人失望👍🏻
遊完車河就黎到銅鑼灣區食下西餐
朋友揀左呢間特色主題餐廳
餐廳木系裝修風格
以黑膠唱片做主題,幾有情調
坐落都舒適😄
仲KEEP住有經典老歌聽,有FEEL

🍽️迷你德國咸豬手$198
份量一d都唔迷你

仲有D烤雜菜伴碟,好好食

🍽️慢煮法國鴨腿 $298

慢煮技術令鴨腿肉質非常嫩滑,入口即化咁
鴨皮咬落仲有啲脆,而且味道非常獨特
沙律仲有無花果、蜜柑、合桃仲加埋黑醋汁

🍽️美式香烤豬肋骨配田園沙律 $318

食番咁多沙律即刻覺得好健康
仲解到油膩感🥰

🍵三菊茶$68
朋友養生唔飲凍野
叫左杯3菊茶(有胎菊、菊花同洋甘菊)
飲落夠哂清香,飲完店員仲會幫你加水👍🏻👍🏻

🍸Sante by 壞特?te $148
💬
2024-08-12
慶祝紀念
紀念日
  • 迷你德國咸豬手
2025-02-03 0 瀏覽
氣氛好有情調,現場佈滿黑膠唱片、時尚雜誌,呢一晚亦都有DJ喺現唱捽碟。點一杯Signature Cocktails,喺微醺嘅狀態吓聽住靚歌享受美饌,真係好正。今晚試咗佢哋嘅全新美食優惠,除咗有主食之後,仲可以免費任食三款口味招牌薯條!慢煮法國鴨腿:呢個鴨腿真係超入味呀!杜松子鴨油加上無花果、蜜柑、合桃沙律,再配上18個月意大利黑醋汁,完美嘅配合!鴨腿肉質鮮嫩,帶有少少咸香,超惹味。燒美國黑安格斯肉眼扒:10oz嘅肉眼扒都幾大塊,雖然係五成熟,但肉質保持鮮嫩多汁,充滿肉味。配菜有日本南瓜、薑黃花椰菜、法邊豆,加上法式伯那西醬,真係讓整個菜式都變得好有層次感。免費任食三款口味招牌薯條:極力推薦金沙薯條!好香蛋黃醬呀!!不過食太多會好膩,記住唔好浪費食物,食得晒先好再encore。黑松露薯條都好好味,食落冇金沙咁膩,薯條夠晒鬆脆!Delicate by Oamien Rice(右):係呢度嘅Signature Cocktails之一,帶有青檸香味,味道比較濃郁。Amie by Oamien Rice(左):我就鍾意呢杯多啲,加咗Yogurt,甜甜哋,味道清爽。

慢煮法國鴨腿:

燒美國黑安格斯肉眼扒:

免費任食三款口味招牌薯條:
黑松露薯條都好好味,食落冇金沙咁膩,薯條夠晒鬆脆!

Delicate by Oamien Rice(右):

Amie by Oamien Rice(左):
我就鍾意呢杯多啲,加咗Yogurt,甜甜哋,味道清爽。

2025-01-27 0 瀏覽
今日同朋友經過百德新街睇到間好有feel既西餐廳所以入去食個lunch 😎Mercury Recalls 是一家位於香港銅鑼灣的音樂主題餐廳,結合了咖啡廳、酒吧和表演場地的功能。這裡以播放黑膠唱片為特色,提供多款以音樂命名的雞尾酒和美食,如手工芝士烤雞卷和黑松露薯條。餐廳的氛圍輕鬆舒適,適合音樂愛好者聚會享受美食與音樂🎼Set lunch $88起~仲有得額外加小食或甜品🤭拿坡里藍芝士醬虎蝦扁意粉🍝$128拿坡里藍芝士醬虎蝦是一道結合了意大利風味的創意菜式,虎蝦再搭配濃郁的藍芝士醬,增添了獨特的風味。香烤新西蘭肉眼🐮(8cz) 烤雜菜 $188這種牛排來自草飼牛隻,肉色較暗紅,並且擁有比谷飼牛肉更強烈的牛肉風味,還帶有一絲奶香,使其口感更加豐富。經高溫燒烤,可以鎖住肉汁,提升整體風味。+$38水牛城雞翼3件酸甜適中,外脆內嫩~令人提升提升食慾+$38金莎薯條每一條薯條都鋪滿鹹蛋黃碎,完全食到停唔到口🤤整體嚟講餐廳菜式特別之餘地方也很舒適~適合同朋友聚餐資選👍🏻
Set lunch $88起~仲有得額外加小食或甜品🤭

拿坡里藍芝士醬虎蝦扁意粉🍝$128
香烤新西蘭肉眼🐮(8cz) 烤雜菜 $188

+$38水牛城雞翼3件
酸甜適中,外脆內嫩~令人提升提升食慾
+$38金莎薯條
每一條薯條都鋪滿鹹蛋黃碎,完全食到停唔到口🤤

2025-01-26 33 瀏覽
音樂大到耳仔痛我覺得播歌完全無問題嘅但係音量大到計都傾唔到就好辛苦囉成餐飯食得唔舒服食咗三碟意粉諗完走點知佢話每人最低消費一杯飲品嘢食唔計唔比走食咗咁多餐飯真係第一次聽搞笑焗你叫多三杯飲品
音樂大到耳仔痛
嘢食唔計唔比走
食咗咁多餐飯真係第一次聽

搞笑焗你叫多三杯飲品
2025-01-20 169 瀏覽
重視音樂人現場表演的Lost Stars為音樂迷吃飯歎啡開設的另一選擇港島區分店以復古黑膠唱片為主題,充滿懷舊歌曲時代感覺裝潢靈感來自日本原宿的咖啡店,配合木系傢俱設計集結酒吧、咖啡館、演出場地、唱片行等悠閒空間牛肝菌忌廉濃湯濃郁可口,入口順滑,而且很有飽充感主菜慢煮法國鴨腿皮酥、肉嫩、骨香,鹹香味濃燒美國黑安格斯肉眼扒油花紋路均勻,肉質細緻柔嫩雞尾酒Hearts粉紅色有少女心,柑橘的酸度令整體更加清新
港島區分店以復古黑膠唱片為主題,充滿懷舊歌曲時代感覺
裝潢靈感來自日本原宿的咖啡店,配合木系傢俱設計
集結酒吧、咖啡館、演出場地、唱片行等悠閒空間
牛肝菌忌廉濃湯濃郁可口,入口順滑,而且很有飽充感
牛肝菌忌廉濃湯
主菜慢煮法國鴨腿皮酥、肉嫩、骨香,鹹香味濃
慢煮法國鴨腿
燒美國黑安格斯肉眼扒油花紋路均勻,肉質細緻柔嫩
燒美國黑安格斯肉眼扒
雞尾酒Hearts粉紅色有少女心,柑橘的酸度令整體更加清新
Hearts
2025-01-15
牛肝菌忌廉濃湯
慢煮法國鴨腿
燒美國黑安格斯肉眼扒
Hearts
身為Livehouse 「Lost Stars」嘅fans ,梗係要試吓由佢地團隊打造嘅復古黑膠唱片音樂餐廳 - Macury Recalls by lost stars ✨ 餐廳位於銅鑼灣,一入去就會見到牆身佈滿黑膠唱片,充滿懷舊風味。每晚仲會有DJ嚟親自打碟,成餐飯超有氣氛👏🏼🎼🥗Parma Ham Mixed Green Salad ($188)沙律份量一啲都唔少,除咗有Parma Ham之外,入邊仲有無花果、蜜柑、合桃等配料,再配合甜甜酸酸嘅黑醋汁,絕對係一道非常開胃嘅前菜🫶🏻🥩Grilled U.S Black Angus Rib Eye Steak 10oz ($368)熟度我哋揀咗medium Rare,廚師將個熟到控制得非常好,肉質非常鮮嫩,食落好軟腍,充滿肉汁,非常推薦💕👏🏼🍽️😽Slow Cooked Oxtail Orecchiette ($198)慢煮牛尾蕃茄貓耳朵,廚師將貓耳朵意粉熟到控制很好,咬落煙煙韌靭,慢煮牛尾非常入味,食落又軟腍,再配合蕃茄汁調味令到成個菜式非常出色⭐️👍🏻🍸Amie by Oamien Rice ($158)有一種花嘅甜味,同時又帶點微微

🍸Amie by Oamien Rice ($158)
有一種花嘅甜味,同時又帶點微微嘅青檸酸,容易入口,女仔都適合飲嘅Cocktail😙

☕️天山雪谷薰衣草茶 ($68)
食咗牛扒之後,飲一杯薰衣草茶,暖笠笠,解膩又舒服。

📍 Mercury Recalls by Lost Stars (銅鑼灣)
銅鑼灣百德新街51號華爾大廈地下A號舖
營業時間:Sun to Thu 12:00-22:30, Fri & Sat 12:00-02:00
2024-12-22 583 瀏覽
❣️黑白型格嘅黑膠主題餐廳💿📀夜晚現場不時會有live表演駐場,食物質素幾好,當日點嘅嘢食都好推薦👍🏻,餐廳無間斷播唔同嘅音樂,燈光暗暗地幾有情調🎞️ 環境一流有氣氛🪔chill and relax 🧘‍♀️ 啱曬dating 或者朋友聚會,要留意嘅係每人最少要點一杯飲品 🥃 🌟保雪酥三文魚柳 配 日式芥末醬 $218 三文魚外表酥脆內裏嫩滑🐟配搭Creamy嘅薯蓉🥔🌟美國黑安格斯肉眼扒(10安士)配 日本南瓜|薑黃花椰菜 |法邊豆|法式伯那西醬 $368 ‼️推薦‼️ 煎得啱啱好,唔會overcook🍴肉味濃嫩滑,食落無筋,配菜亦都幾新鮮🎃🫛🥦🌟黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188 ‼️推薦‼️超香濃松露味,雲吞餡係菠菜薯蓉🥬🥔食落好creamy 口感唔錯🤤🌟迷迭香香茅薑茶🫚☕️ $68天氣凍凍地飲完杯薑茶即刻暖笠笠🧶

🌟保雪酥三文魚柳 配 日式芥末醬 $218
三文魚外表酥脆內裏嫩滑🐟配搭Creamy嘅薯蓉🥔
保雪酥三文魚柳

美國黑安格斯肉眼扒(10安士)

🌟黑松露牛肝菌意大利雲吞 $188 ‼️推薦‼️
黑松露牛肝菌意大利雲吞

🌟迷迭香香茅薑茶🫚☕️ $68
天氣凍凍地飲完杯薑茶即刻暖笠笠🧶
迷迭香香茅薑茶

保雪酥三文魚柳
美國黑安格斯肉眼扒(10安士)
黑松露牛肝菌意大利雲吞
  • 燒美國黑安格斯肉眼扒(10安士)
  • 迷迭香香茅薑茶
朋友介紹,平日lunch time 1點半左右去都好full,建議book位~夜晚仲有live music band同埋特色cocktails提供,好啱收工去chill下~🥂Lunch set $88,包餐湯/沙律、主食、餐飲,另外可以加錢加小食同埋甜品🤤餐湯:椰菜花忌廉湯忌廉唔會好漏,質感好順滑,但椰菜花味就唔係好食得出西班牙海鮮炒飯 +$30飯係用咗龍蝦汁,好香濃嘅海鮮味!🦞海鮮配料新鮮又足料,有魷魚、青口、帶子、蝦仁,其中帶子超級軟滑,啱啱好熟!食落又唔覺得漏,好滿足!🦐🦑金沙鹹蛋黃薯條 +$28簡直係MVP!熱辣辣就基本啦~每條薯條都俾鹹蛋黃包裹住,鹹蛋黃非常濃郁,又香又惹味!🍳炸牛油果(5pcs) +$28生牛油果就食得多,炸嘅真係第一次試。外層脆皮熱辣辣好脆,入面嘅牛油果暖暖哋,仲保持翠綠、新鮮嘅狀態,有驚喜!🥑銅鑼灣地段$88 lunch set算係抵食。同行朋友試咗兩個意粉,評價都唔錯,有機會絕對會再訪!😍

餐湯:椰菜花忌廉湯
忌廉唔會好漏,質感好順滑,但椰菜花味就唔係好食得出
椰菜花忌廉湯

金沙鹹蛋黃薯條
炸牛油果
  • 炸牛油果條
2024-12-19 567 瀏覽
星期日在銅鑼灣行街,,早餐晏晝都未食, 跟住4:00左右去咗百德新街入去依間試吓………第一次入去….. 不過都知道本身佢係夜晚飲酒聽歌為住, 下晝可能比較簡單嘅食物, 入到去已經有個DJ打碟播啲jazz同埋啲舊歌⋯⋯正😂👍, 叫咗兩個Lunch set 都係煙肉班尼迪蛋英式鬆餅,黑松露薯條, 和2 杯ice cream coffee.個Benedict egg ok , 整得唔錯尤其是煙肉質素係高嗰隻, 另外兩杯ice coffee 係Espresso加雲呢拿雪糕, 但如果想話解渴同埋想大杯就唔係揀依款, 但係味道好濃郁落好味…. 人少少入去食個餐,假日都幾舒服又可以聽吓歌⋯⋯兩個人埋單300蚊左右⋯⋯

2024-12-15
2024-11-10 1223 瀏覽
同朋友一齊落杯cocktail想一齊飲,朋友個杯到咗,另外嗰杯等咗好耐都未有。舉手問staff先知賣曬,但一直都無人同我地講😂😂之後再落單,又再等好耐,舉手問佢話而家飲品order比較多,所以要等耐啲。結果都係食晒啲嘢食,杯cocktail差唔多入座成個鐘先有晚餐時段要求客人一人一杯正價飲品,用餐時間又有限,但係又咁樣嘅用餐體驗😂環境係好靚,音樂選曲正,食物都好味。但唔會有下次,亦都唔會推薦朋友去😂😂
2024-10-30 1663 瀏覽
以黑膠唱片為主題 MercuryRecalls by Lost Stars 氛圍不錯,餐廳鋪面都好大,木系傢俱同昏暗燈光,營造出悠閒舒適的環境。同朋友嚟chill飲嘢,其實氣氛幾好嘅,四周布置都是不同年代的黑膠唱片。不過食物好一般,叫左香蒜白酒忌廉汁煮青口($188)味道比較淡,湯匙係就咁水加雞粉煮出嚟,另外試咗個Pork tenderloin有啲乾同埋冇乜味,建議On side可以俾多一個sauce,最後就係慢煮鴨配沙律,個鴨非常鹹,好彩有啲沙律中和返😅以呢一間舖嘅裝修嚟講,食物有少少失色。