2013-05-18 358 瀏覽
一向都喜歡四處尋找cafe, 今日來到工業大廈, 真係要用map先揾到環境大約3:00pm到達, 一枱客都沒有, 但播放頗大聲的歌曲, 有點吵耳....設計簡約舒服, 枱櫈特色, 還放上水種植物作點綴, 坐得幾舒適。松水板上貼有一杯杯巧手的拉花咖啡, 非常吸引。服務店內放了一疊疊menu, 當我打算order時, 服務員竟然話係舊, 俾張新的我看, 全部加晒價, 舊就唔好放出來, 令客人感覺被騙問服務員特別咖啡要額外加多少錢又唔清楚!!!??? 要打電話問另一位...???新menu上明明寫住+$5可轉cuppacinno或latte, 收錢時話原來+$8, 仲俾張手改的menu給我看, 唔係掛, 新的menu價錢又唔岩, 啲價錢都幾海鮮價, 乜都得... 最後雖然+$5, 但俾客人感覺很差。食物叫了一個tea set: 鹹牛肉三文治連latte ($21+$5, 烘底+$2)Latte問沖咖啡嗰位有沒有skim milk, 佢話盡可能 咩叫盡可能??? 其後又話只有一種奶, 點架???見傳單有3D熊仔拉花, 問可否整這個, 又答盡可能, 結果....不成功!Latte的咖啡味都算香濃

松水板上貼有一杯杯巧手的拉花咖啡, 非常吸引。

最後雖然+$5, 但俾客人感覺很差。

食物
Latte
問沖咖啡嗰位有沒有skim milk, 佢話盡可能
咩叫盡可能??? 其後又話只有一種奶, 點架???
Latte的咖啡味都算香濃, 入口尚算滑, 都ok!
鹹牛肉三文治
鹹牛肉炒過, 幾香但真係好鹹, 而且勁勁勁油。入口油淋淋, 麵包已是吸油的食物, 但油多到連麵包都吸唔晒...

總括而言, 環境一流, 但服務和食物都唔得, 真係失望!!
題外話/補充資料: 你畫熊仔, 我畫貓仔, 但朋友話似老鼠仔, 噢... :(
2013-05-17
2012-10-30 73 瀏覽
在工廠內開設咖啡室,已漸漸成為吹勢、咖啡文化亦由以前只能在大型連鎖店上飲到以至近年街舖、上樓舖及近年工廠上亦可以找到咖啡室設在13/F,第一次走入工廠下飲咖啡長長之走廊盡頭,就見到Mi Piace Cafe黑底紅字的長方招牌甚為耀眼拉開木門,一個開放型之厨房混合上手拉咖啡工作間、倒是一貫咖啡店內應有的專業感橫而長的用餐區內,木製的枱及櫈。。。雖然地方不甚寬敞但絕對給予一眾在石屎密室下工作的人一種短暫放鬆空間究來一種念頭,如果可以包場開會、或做小型party,甚為是可作的一個好地方(如果可以的話)午餐選擇也頗多,索價亦很公道先來的是流心蛋卡邦尼白汁煙肉天使麺講真白汁略為欠奉,當然亦吃不到濃濃之白汁香、原先看上餐牌的天使麺,上枱時竟換來n.13之扁意粉還好本人愛扁意粉比天使麺更甚意粉柔韌度剛好,就是油了一點點、配上煎香的煙肉絲及流心蛋,免強合格(如果要算是卡邦尼白汁意粉,便多要上進步空間不可)Cappuccino加上$5.配上之手拉咖啡,絕對可取杯子大大下咖啡入口不大苦澀,個人味道感覺屬於中性、平和。。。我想女生們會較為愛上整體來說,這頓午餐價錢是抵吃、只是喘摩意粉汁醬上未為達標以至失準,
以至近年街舖、上樓舖及近年工廠上亦可以找到
咖啡室設在13/F,第一次走入工廠下飲咖啡
橫而長的用餐區內,木製的枱及櫈。。。
簡潔下的室內
咖啡種類
有特色之牆燈
客人的勉勵字句
牌上亦寫上耐心等候字句
午餐選擇也頗多,索價亦很公道
先來的是
流心蛋卡邦尼白汁煙肉天使麺
還好本人愛扁意粉比天使麺更甚
(如果要算是卡邦尼白汁意粉,便多要上進步空間不可)
流心蛋卡邦尼白汁煙肉天使麺
Cappuccino
加上$5.配上之手拉咖啡,絕對可取
cappuccino
整體來說,這頓午餐價錢是抵吃、只是喘摩意粉汁醬上未為達標以至失準,希望日後可作改善

聽聞此處還有近期漸為新興熱潮之精品咖啡,下次確應試試
喜愛飲咖啡而又在附近上班一簇,這裏真是一個很好之蛇王勝地、(但旺場後就不包了)

這次確實是一個工廠內的首個好體驗,大家也不妨找個下午來蛇竇蛇蛇吧!
2012-10-29
簡潔下的室內
咖啡種類
有特色之牆燈
客人的勉勵字句
牌上亦寫上耐心等候字句
2012-10-27 85 瀏覽
老實說,若非在Openrice這裡看到有關Mi Piace的食評,自己絕不會於觀塘這個工廠區走進一座工業大廈內找cafe來喝咖啡。這個星期六的下午,因為要到觀塘區做點事情,於是便順道先來這裡吃點東西才去辦事情。從觀塘道的巴士站走過來,沿路是典型工廠區的人多車多,其間還有點異味從途中的工廈後巷中傳出來。直到找到這cafe位處的工業大廈,乘搭電梯到達13樓後,cafe門外的的燈光引領我來到這個工廠區內的綠洲。入到cafe內,悠閒感覺和樓下街道上的繁忙完全是兩個世界,看了看餐牌後決定要了一份煙三文魚凱撒沙律及一杯latte,然後便找個座位坐下來等我的午餐。先送上的是latte,奶泡上有個拉花,拍照後拿起杯喝一口,手指碰上了玻璃杯的一刻便感覺到咖啡的溫度高了一點。喝入口中,的確是比自已喜愛的溫度高了一點點,但這不是大問題,只是稍稍的高了一點,未至於燙口的地步。入口的第一口感覺espresso的味道不太濃烈,不過喝多一兩口後,espresso的味道又回來了。這杯latte的感覺順喉,只是欠缺一點奶香味和奶泡薄了一點。這個煙三文魚凱撒沙律份量十足,內到的蔬菜新鮮爽脆,除了煙三文魚外還有一點烘過的麵

煙三文魚凱撒沙律
這個煙三文魚凱撒沙律份量十足,內到的蔬菜新鮮爽脆,除了煙三文魚外還有一點烘過的麵包粒,還有橄欖油及他們自製的醬汁。這個醬汁吃來有點像吃乳豬點的醬的感覺,但店員說並不是乳豬醬,而是他們用多種香草自製而成的。這個沙律的美中不足的地方是橄欖油下得多了一點,而那幾片煙三文魚欠了點煙燻的味道。

這樣的一個沙律及一杯latte只是53元,價性比算頗高。若果在九龍灣的公司附近有間像這樣的cafe的話,那必會是我午餐的首選。
2012-10-27
2012-10-02 74 瀏覽
週末遊樂點"遠赴"鯉魚門,可是荃灣往鯉魚門紅頂小巴總是等極不來,反而前面到官塘的卻川流不息地到達,為免在街上繼續乾煎,一於跳上官塘小巴涼冷氣再轉車。既然身處官塘也決定以心水餐廳之一的MI PIACE為是日午餐供應處,穿過人潮來到工廠大廈的13樓,在一眾工廠及寫字樓間找到這家截然不同的咖啡店;推門而入,簡直跟外面是兩個世界!開放式廚房裡如一般咖啡店應有的咖啡機及煮食的廚房,還有怡人的潮流音樂,完全不像身處工業大廈內哩。餐廳座位基本有兩種風格,近窗處較多座位的一邊有著和煦陽光透入,感覺較為舒適,而面對小廚房的兩張小桌像在小房間裡般有點私隱,只是光線較暗及隱蔽,客人可視乎需要而選擇,要拍照的我當選有自然光的近窗處啦,要是想近距離觀看咖啡師手藝,店裡還有高椅幾張,相當貼心。以木片相隔而成的桌子上都有一盤常青小植物,視覺上更有綠意,有點像花園裡的木桌子,笨拙的我總怕刀叉會從隙中跌出,每次也要小心翼翼的放好餐具哦! 桌旁還有自助調味品及清水, 客人可自行取用所需,算得方便。午餐可以加$5配鮮奶咖啡,超值啦!!為什麼不飲??女店主專注泡製的鮮奶咖啡以玻璃杯奉上,自從在元朗ACCRO後才知道意式咖啡的
對面的公司真幸福

簡約小店
自助調味吧
可愛小熊鮮奶咖啡
午餐可以加$5配鮮奶咖啡,超值啦!!為什麼不飲??女店主專注泡製的鮮奶咖啡以玻璃杯奉上,自從在元朗ACCRO後才知道意式咖啡的溫度其實只是暖暖的而不會太熱,所以用上無耳玻璃杯也沒大問題,反正都不會太燙手。這些年看過不少漂亮的Latte Art, 但當見到這個小熊頭時也不期然說句:"好得意!"

可愛小熊下是層約一CM厚打得挺身但不算太細緻的香滑奶泡,除了可以在嘴唇上留有一層泡泡"唇彩"外,飲到最後還可以用茶匙享用的程度,要是可以令氣泡再細密一點,外觀會更平滑精緻的。沒有加糖的咖啡入口順滑,不酸的咖啡香輕輕的不會停留,想要的迴香度實在很一般,加上鮮奶比例定比咖啡為多,整杯咖啡相當香滑但咖啡味卻很輕柔,後來得知咖啡是以三種加啡豆配出的,只是愛濃香的我就覺得未夠勁道了。
鮮茄肉丸長通粉
要不是這星期吃蛋太多,餐牌裡的水波蛋法國麵包定跑不了,今天只好改選另一心水肉丸意粉,不過見到有長通粉又改為長通粉了,雖然女店主覺得意粉會相配一點,但都尊重這麻煩客人的要求改為長通粉,小店還是有較佳的彈性處理。

份量不少的長通粉稍為未夠彈牙,煮粉時間略短一點,相信情況會好一點,長通粉比意粉好處是其中間通心部份能藏多一點醬汁,就算醬汁不夠濃稠也能沾上, 以鮮茄蓉及香草煮成的茄汁,味道天然清怡不會過濃,所用油份也不多,微酸沒有加入太多糖的蕃茄汁多吃有點沉悶, 這時候可以拿自助吧上的辣椒仔汁來提味,多了辣勁的茄汁味道即時變得不同,像吃兩道不同的意粉,心理上又覺得更滿足了。

四粒肉丸有點像宜家肉丸,從其濃烈肉味推測是牛肉丸來的,要是不吃牛肉的食客最好先問清楚;鬆軟肉丸肉味豐盈,加上一點蕃茄汁更為好吃,自覺今次沒有選錯食物唷。
薰衣草咖啡
享受店裡免費wifi玩遊戲時,男店員特意走來詢問意見及閒聊一下,後來連年青女店主也來跟我聊聊,談得興起女店主說泡一杯薰衣草咖啡給我試試, 薰衣草??????????!!!!!!! 她怎會知道我是個薰衣草狂熱死忠永遠支持者??其他口味我會推卻好意,但薰衣草就卻之不恭了!

女店主再次專注地為我泡咖啡,今次所用杯子像個甜品杯,雪白如忌廉的輕軟奶泡上有點我極愛的薰衣草花蕾,只以這造型已叫我滿意! 店主說這真用薰衣草泡出的花茶再加咖啡,而不是坊間所用的薰衣草味糖漿,所以飲品果然沒一點甜味,薰衣草茶香輕柔芳香,是一般客人都會接受的濃度,每當咬中花蕾時那爆發濃香一刻就最對味,是次咖啡味仍不太濃郁但跟花茶很配合, 伴勻奶泡後更為香滑,杯中沒冰塊但卻是杯冷飲,整杯咖啡也夠冰凍,飲後全身也涼快得很,雖然咖啡是熱的較好飲,這杯冷咖啡也一樣好飲,個人力推!!

翻看資料才知道這幢工業大廈有那麼多食肆,為什麼那麼好的咖啡店總不在我的工作地點附近呢??? 那天多想在那層的各公司敲敲門,看看他們會否招聘員工??? 那再到這裡飲咖啡就超級方便了。

小店雖然六時關門, 但都可以預訂晚市,看來可以列入聚會地點之選了!
自助調味吧
簡約小店
薰衣草咖啡
對面的公司真幸福
2012-08-17 18 瀏覽
今日忙到出吾到去食lunch~~ Tea time 同同事叫左外賣食~ 可能天時熱 冇咩胃口就要左個三文魚凱撒沙律加杯伯爵茶 同事就要左個香辣肉燥飯 外賣大約半小時送到 打開我盒沙律~woo 好靚既三文魚花花 食洛d 汁吾似出面嗰d ~~食到好似是用欖油同d介茉子既醬?!anyway感覺幾fresh! 伯爵茶打去order時店員問office 有冇熱水可以自己浸 驚太濃咁話~ 好細心 沒話說。 是茶包 好香呀!好香佛手柑的伯爵茶!讚! 同事的沒映喇 他都開動了 haha! 他只説挺野味的 還有太陽蛋在面 ^^ 整體不錯!不過外賣杯drink size細個堂食 但同事講得岩既.. 佢冇另收外賣盒錢,又抵嘅!.

今日忙到出吾到去食lunch~~
Tea time 同同事叫左外賣食~
外賣大約半小時送到
打開我盒沙律~woo 好靚既三文魚花花
是茶包 好香呀!好香佛手柑的伯爵茶!讚!
同事的沒映喇 他都開動了 haha!
他只説挺野味的 還有太陽蛋在面 ^^

外賣送餐
下午茶
2012-08-16
上次因為冇相,所以食評冇被刋出。今次去已經係第3次,其實每次去都覺得好滿意,因為d野真係幾好食,而且睇得出個廚真係有用心機整。事關我本身係食素,去過好多餐廳,當我發現餐牌冇素食,想佢地求其煮d菜俾我,都未必肯,但係呢度唔同,個侍應nice 好多,而且仲問我食唔食蛋奶,有d乜唔食得,俾我覺得我真係"being served"!上枱嘅時候,個waitress 仲問我: 睇下可唔可以?食落都唔錯,最少我見到有好多唔同顔色嘅菜,因為素食要食紅黃綠至夠營養的,而且d通粉軟硬度剛剛好,我會帶埋friend 黎試,尤其係素食果d。
6 分鐘 (堂食)
  • 溫泉蛋雜菜長通粉
2012-08-14 23 瀏覽
尋日經過餐廳樓下拎左張外賣紙,今日打去叫外賣, 叫左5個LUNCH, 個份量仲少過兒童餐,$48一個意粉, 男仔食三啖就食完! 女仔好D, 食到5啖~搞到我地要打去第2間叫TEA補返!凍檸茶冇落糖既, 比左D一包包既砂糖我地,杯飲+砂糖真係第一次見, 另外杯熱咖啡, 冇味既!食完睇單發現其中一個餐收多左$10, 打落去問返,佢話加左價, 尋日拎既外賣紙今日就加左價!咁既營商手法, 中過伏既都唔會返轉頭, 睇下仲有幾多生客中佢地招.
尋日經過餐廳樓下拎左張外賣紙,
搞到我地要打去第2間叫TEA補返!

凍檸茶冇落糖既, 比左D一包包既砂糖我地,
杯飲+砂糖真係第一次見, 另外杯熱咖啡, 冇味既!
食完睇單發現其中一個餐收多左$10, 打落去問返,
佢話加左價, 尋日拎既外賣紙今日就加左價!

2012-08-14
外賣送餐
2012-08-06 8 瀏覽
公司最近由中上環搬移至觀塘,四出揾好嘢食,之前在同事介紹下去試左呢間cafe,我好少寫食評,因為懶,好味既會keep住去,唔好既最多唔再幫襯。我同另一個同事一星期keep住會去兩至三次,無它,d嘢係掂,好過食味精茶記,佢地講明用橄欖油又好似健康d,當然最重要係我杯精神食糧~~~咖啡。中上環帶顧然多靚啡選擇,但說觀塘,又要有啖好食,又有精品咖啡飲,確係困難。 言歸正傳,何解呢次咁勤力寫食評,皆因我覺得某篇食評有點奇怪,矛盾位一: 佢地話Honey toast 覺得幾扺 所以試,但第二段話有寶賣咁貴,同埋有趣係點解佢地覺得超級鹹成個盬仲食lei?唔同店員講呢? 奇怪!矛盾位二: latte個espresso濃,苦,但下段又話個espresso唔夠濃?其實佢想講咩?。講明一點,我同店方唔算好熟,會認得大家打下招呼,但見到鄧佢地唔抵咁啫,唔係攻擊任何人.是次食左個鮮蜆炒白酒意粉,加杯latte,d蜆一食就知道係鮮,個意粉底好入味,食過出面某啲係個粉底無味道淡的,但略嫌冧左少許,可以更完美,白酒,鮮蜆,有少少微辣,好開胃!至於杯latte,一如以往,滑,夠balance,仲有after ta
Honey Toast
鮮蜆炒白酒意粉
咖啡。
奇怪!
會認得大家打下招呼,但見到鄧佢地唔抵咁啫,唔係攻擊任何人.

是次食左個鮮蜆炒白酒意粉,加杯latte,
可以更完美,白酒,鮮蜆,有少少微辣,好開胃!

至於杯latte,一如以往,滑,夠balance,仲有after tastes,同中環嗰邊飲開既有得比 唔加糖都好飲!是日惠顧於星期六,叫個甜品同同事輕鬆下,唔信邪就叫個honey toast食,一問之下原來係加牛油,honey放入烤爐即焗的,令多士更香脆咁話,大約十分鐘,多士出爐,急不及待一吃,好脆,一邊點雪糕一邊食,ok丫!幾夾!但如果雪糕再大球啲就好^_^依家香港地太多大財團壟斷哂,呢類小店我會加多支持的!good!keep it

3 分鐘 (堂食)
鮮蜆炒白酒意粉
Honey Toast
2012-08-02 2 瀏覽
因為之前係呢條街反工所以留意到呢間cafe,而且上網見到d食評都話不錯,所以即興同友人黎左呢間飲coffee~我地兩個都好中意食厚多士,所以叫左個honey toast$68連野飲~~~~覺得都幾抵咪試下份量都有反咁上下,食完呢個反到家連dinner都冇食=.=因為係bread所以覺得好飽上面有我中意的香芋雪糕,同埋有vanilla,有生果同cream,我覺得唔係特別好味麵包話加左honey,我唔知佢係咪加錯,因為我同友人都試到超級鹹@@都唔知點解會咁,好似成個鹽食落肚咁,超級辛苦,所以對呢個toast超級失望,仲以為佢有寶賣咁貴=.=野飲選擇最穩陣的latte個拉花的確唔錯,不過味道就=.=奶味一d都唔重,而且個expresso味都幾濃,同埋好苦=.=好飲的latte唔應該咁既味架我想講....我另外叫左個expresso加cream, ice-cream, fruit,覺得幾得意咪試下以為佢會苦同甜相撞,冷熱相撞點知expresso唔夠熱味道又唔夠濃,而且又超級細杯,所以我超級失望佢問我會唔會再帶朋友黎,但係我心諗我自己都唔想再黎,無謂連累朋友啦
野飲選擇最穩陣的latte
個拉花的確唔錯,不過味道就=.=

以為佢會苦同甜相撞,冷熱相撞

5 分鐘 (堂食)
我本身在此工業大廈內工作,今天工作太忙,所以遲了放午膳時間,於3點多時於大廈大堂停車場看見此店的廣告,於是便到13樓試一試,去到時只有一位客人,服務員很便引領到位及提供menu,原來此間舖頭係飲咖啡為主,我當然不是為咖啡而來,我回了lunch set既日式咖哩蛋包飯,食飲先飽肚嘛,貼張圖比你地睇睇流下口水啦!我唔係咩食家唔識講食落啲米點硬點軟,啲蛋又點點點,我只係知好食囉,同出面既有不同既,值得一試既!套餐飲品我加錢轉了一杯朱古力咖啡,見在場的那位客人向服務員讚咖啡好飲,那便加錢試囉,杯咖啡送來驚見杯面既圖案好特別,未飲已喜歡了,飲落都好飲呀......雖然我不是食家....再貼杯咖啡引下你地先!睇之前的食評過午市出野慢....咁爆場....好彩我係3點幾去...唔使等....有機會再試試先!

日式咖哩蛋包飯

caffe mocha
2012-06-27
日式咖哩蛋包飯
caffe mocha
本來打算試試新餐廳,對於整個店鋪的格局有點期望,但無法想像最後的結局。上班一族,午飯時間本來就是分秒必爭,等待食物所需的時間也是必要的,但如果等了超過15分鐘就已經是一個死穴。我們在這間店鋪一坐就坐了45分鐘,期間只有一杯餐飲陪伴。雖然餐廳不算很大,但等待所需的時間超出了我們的預期。最過份的是比我們遲來的客人,卻可以先有餐飯。而且當我們問情況時,才告知材料不足,要我們更改餐飯,並且要再多等十分鐘。試問這是待客之道?一間餐廳,特別是午市時間,時間是上班一族的首要條件。如果連這點也掌握不到,又何以令人可以進一步品嘗食物的質素。當然沒有人可以控制時間,但最少可以告知所需時間,餐飯運送也是有條理,不會出現“遟來先上岸”的情況,想必餐廳才可以保持。。本來期望。。最後變成失望。。雖然不希望出現。。但事實卻存在的。。希望餐廳在人手安排可以有新突變。。。
45 分鐘 (堂食)
聽朋友說最近觀塘開了間新的樓上cafe,而今天突然好想找個地方坐坐,看看還沒看過的小說,便想起朋友推介過的這間 cafe ! 環鏡尚算優雅舒適,還有個board貼上了一些咖啡和食品的相片,看上去,都幾吸引~該店是半自助式,需先購票,再由店員送上食物,而小妹是cappuccino 的愛好者,所以首選當然是cappuccino,因為還有點肚餓,也點了個水波蛋法式麵包的all day brunch set。咖啡很快便來了,很意外,這杯cappuccino 是拉花,而且還是三𦮇的,因為平時喝的均是一層泡味在最上層,可想老闆也很花心思去泡制咖啡吧!喝了一口,味道很不錯喔~ 很滑很重奶油味,而咖啡香氣撲鼻,有咖啡該有的甘醇。還有那水波蛋法式麵包,味道很清新, 很適合現在愛健康& kit fit 的都巿人, 而份量不算太多,剛好,不會使人食了有種飽飽制制的感覺!食完了這個水波蛋法式麵包,小妹便一邊享受著咖啡,一邊閱讀小說,十級享受。我想我應一有空便會來這裏, 因真的有種很relax 很舒服的感覺!!
一出lift 便看到了指示牌
水波蛋法式麵包

2012-06-16
一出lift 便看到了指示牌
水波蛋法式麵包
2012-06-14 16 瀏覽
星期日同男朋友無野做係觀塘游走,行完觀塘廣場後,男友覺得好熱同攰,所以我地就揾下有咩地方可以坐飲下野啦!經過成運工業大廈見到有間cafe 就膽粗粗咁入左去識下上到去個環境又無我想像咁差(因為我成日都覺得工業大廈的裝修大多數都比較簡單)我覺得都算幾舒服!男朋友叫左一杯Llatte!而我就要左CappuccinoD cake 都好靚,不過我地就食晚飯,所以無叫來食,只係影左相 有機會想再來試下食D Cake

經過成運工業大廈見到有間cafe 就膽粗粗咁入左去識下

我覺得都算幾舒服!

男朋友叫左一杯Llatte!而我就要左Cappuccino
天鵝