2016-06-22 1416 瀏覽
星期五早收工係銅鑼灣食完飯hea下,諗住搵個好地方同好姊妹飲酒傾計,之前已經黎過食飯,覺得mini club氣氛的確唔錯,不過音樂都幾大聲而且人好多比較吵試佢地Wine not both 套餐一枝紅/白酒+ 自選拼盤$398可以選擇(半打生蠔﹑海鮮拼盤﹑甜品拼盤﹑德國腸拼盤﹑黑毛豬火腿拼盤)我地簡左白酒+法式甜品拼盤甜品用木盒放幾特別,的確有種外國風情,款式都係大路野,綠茶、咖啡、朱古力mouse等....冇咩特別深刻其中比較好食既粉紅色馬卡龍雜莓味 味道少少甜幾清新Chocolate mouse中間有粒粒朱古力碎增加口感 朱古力味香濃唔膩Cream brûlée 焦糖面燒得脆 布甸幼嫩又有奶香Brownie 對我黎講好heavy,試左少少有d溜Strawberry Me$108杯野賣相真係好可愛嘅,幾岩女仔影相,有大粒士多啤梨,有威化餅又有朱古力條,顏色相當繽紛。味道甜,飲唔出有酒😂應該係士多啤梨奶昔,不過飲哂呢杯野唔知要做幾耐運動先可以burn番d卡路里最後漏單香烤蜜糖雞翼$78 好快補番,雞翼幾香脆,味道都唔錯少少甜甜地以第二次黎我覺得整體感覺比上次好,不過叫嗰時唔覺,埋單發現其
試佢地Wine not both 套餐
一枝紅/白酒+ 自選拼盤$398
我地簡左白酒+法式甜品拼盤
粉紅色馬卡龍雜莓味 味道少少甜幾清新
Cream brûlée 焦糖面燒得脆 布甸幼嫩又有奶香
Brownie 對我黎講好heavy,試左少少有d溜
Strawberry Me$108

以第二次黎我覺得整體感覺比上次好,不過叫嗰時唔覺,埋單發現其實都幾貴
2016-06-17 2417 瀏覽
已經是第二次黎呢間Mini Club慶祝食生日飯了由於兩次都預早book位, 所以不用等候。加上沒有限時吃, 好岩一班朋友黎慶祝傾下計;配上美味海鮮和小食, 過了一個愉快的晚上先黎左兩份海鮮:海鮮拼盤: 每樣都好新鮮~蝦肉、螺肉、蟹肉、硯和青口都鮮甜, 唔腥。大家都唔知食邊樣好,因為樣樣都想食!生蠔: 因為真係新鮮所以唔腥,而且有d海鹽味道好Fresh~一人一隻, 有朋友想再encore!不過想試食其他小食所以留返下次先再黎食過啦~野飲嗌了BloodyMary一試,還好。茄味幾夠濃,不過唔加杯子上的鹽會好一點(個人口味問題XD)另外仲有各款酒品,比一般酒吧都齊。呢到仲有大杯既HoegaardenRose呀!!摩天輪拼盤: 炸魚、蟹鉗、魷魚圈、炸帶子...等等樣樣都有d, Share的話又要要搶黎食XD每樣都炸得好夠脆, 出就算放耐左食都仲好OK。小食黎講呢個真是一流, 大家都係咁話好味啊!腸仔拼盤: 幾種不同味道的德國腸仔, 口感也不一樣。每一條既味道都不錯, 不過對比起其他小食, 呢款比較普通。烤蜜糖雞翼: 初時以為係d普通野, 但原來好有驚喜。 意想不到的好味啊 烤得剛剛好,好香蜜
已經是第二次黎呢間Mini Club慶祝食生日飯了
由於兩次都預早book位, 所以不用等候。
加上沒有限時吃, 好岩一班朋友黎慶祝傾下計;
配上美味海鮮和小食, 過了一個愉快的晚上

先黎左兩份海鮮:
海鮮拼盤
大家都唔知食邊樣好,因為樣樣都想食!
新鮮生蠔
一人一隻, 有朋友想再encore!
不過想試食其他小食所以留返下次先再黎食過啦~
bloody mary
野飲嗌了BloodyMary一試,還好。
茄味幾夠濃,不過唔加杯子上的鹽會好一點(個人口味問題XD)
摩天輪拚盤
摩天輪拼盤: 炸魚、蟹鉗、魷魚圈、炸帶子...等等
樣樣都有d, Share的話又要要搶黎食XD
每樣都炸得好夠脆, 出就算放耐左食都仲好OK。
小食黎講呢個真是一流, 大家都係咁話好味啊!
腸仔拚盤
腸仔拼盤: 幾種不同味道的德國腸仔, 口感也不一樣。
每一條既味道都不錯, 不過對比起其他小食, 呢款比較普通。
香烤蜜糖雞翼
烤蜜糖雞翼: 初時以為係d普通野, 但原來好有驚喜。
意想不到的好味啊
烤得剛剛好,好香蜜糖味, 肉質唔會老,正!!
漢堡扒芝士肉醬意粉
漢堡扒芝士肉醬意粉: 睇落以為細份,但原來食落都好多下。
漢堡扒唔硬又幾香牛肉味,不錯。
芝士好多, 食既時候一絲絲架!!
肉醬和意粉都OK, 整體成個意粉都很Match!
綠茶牛奶酥
綠茶牛奶小食: 最後大家都吃得很飽, 叫了個綠茶牛奶小食當做甜品
綠茶就是插左小食上面的那枝捧, 要自己"之"落去, 好得意啊XDD
至於牛奶小食,一咬流心,好正

而且好香牛奶味,又唔會好甜好溜咁。 下次黎會再食多次!

我地由7點食到11點,
大家一邊傾計一邊食, 好開心。
店員又nice和服務態度唔錯。
這裡真是朋友聚會的好地方呀, 推介!!

2016-05-29
  • 摩天輪拼盤
  • 海鮮拼盤
  • 生蠔
2016-06-08 1030 瀏覽
今次第2次黎喇,上次黎完覺得餐廳設計得好好,所以再黎! 主題以瑩光粉為主,真係好中意!Apply Flavour 嘅 Moscato, 好好味,嗌哩枝酒配埋拼盤一個,大概$500幾拼盤揀左腸,都唔錯,不過覺得量可以多小小。夏威夷pizza, 好味呀,個批脆又有咬口,哩度4塊無記錯係within $70, 價錢合理。哩度啲Staff服務態度不過不失,只不過係啲食物上得慢,第二次黎都係要起碼等成45分鐘。不過個格局咁好,值得推介!
今次第2次黎喇,上次黎完覺得餐廳設計得好好,所以再黎!
主題以瑩光粉為主,真係好中意!
Moscato
拼盤揀左腸,都唔錯,不過覺得量可以多小小。
夏威夷Pizza

不過個格局咁好,值得推介!
2016-06-05 980 瀏覽
事隔大半年,又和姐妹們回到Mini club聚會,沒想到短短時日,餐牌轉變都幾大。餐廳的招牌巴黎鐵塔仍然相當注目。今次試試手工啤酒,這是甜絲絲的蜜桃味,很容易入口。焦糖味很特別,聞的時候很濃郁,但飲下去卻不太覺有焦糖味。可愛的What the duck,玩味十足,味道酸酸甜甜,可以加入旁邊的爆炸糖同吃,感覺新鮮。Strawberry me,味道很像milk shake,雖然說加入rum酒,但入口沒有酒精味,不錯。店員推介的生蠔有淡有濃,一款入口清新,非常爽口,另一款比較creamy,入口幼滑。手切36個月伊比利亞黑毛豬火腿伴黑松露多士,上桌就馬上聞到黑松露香,加上油光閃閃的黑毛豬火腿和脆爽沙律,是我本餐至愛!炸魚薯條,是少數炸得脆口乾身的餐廳之一,完全不會有油膩感,入口外脆內軟,特別是熱辣辣的魚柳,推介!海之幸福摩天輪,摩天輪的炸物包括炸蝦、蟹鉗、魷魚、魚餅等等,入口酥脆,配啤酒就剛好啦!
餐廳的招牌巴黎鐵塔仍然相當注目。
今次試試手工啤酒,這是甜絲絲的蜜桃味,很容易入口。
焦糖味很特別,聞的時候很濃郁,但飲下去卻不太覺有焦糖味。
2016-06-04 808 瀏覽
豐盛的芝士火鍋,配料有麵包粒、青口、蜆、煙三文魚、Parma Ham、腸仔、蔬菜、蘑菇,還有炸雞薯條!配料不是每款只一、兩件的!而是每款約有四件左右,適合幾人分享。這裡的腸仔比較不錯,炸雞亦香脆。重點的芝士火鍋,芝士味濃,鹹香濃稠,而不是外面那些用普通忌廉湯充當的,非常暖胃!芝士火鍋 Cheese Foudue $268

芝士火鍋 Cheese Foudue $268
2016-05-28 1191 瀏覽
昨晚同女友人约九點鐘到達已經full house,等了五分鐘便有位,一到埗見到那倒轉的鐵撘已興奮不已! 燈光昏暗,氣氛浪漫💐💐是傾計談心的好地方!我們點了Drinks:Strawberry Me, What the Duck/ Food : 幸福摩天輪炸物,白汁雞絲煙肉長通粉,棒棒串pizza.食物單講賣相已經不得了!😍😍strawberry me 香濃士多啤梨味,口感似奶昔,很幼嫩,仲有大大粒士多啤梨topping🍓🍓 洒味不算濃,大大啖都唔會醉👍👍另外,朋友的What The Duck是雜果味,哈密瓜味特出相當清新❕❕幸福摩天輪全是炸物,有炸蝦,炸魚,炸魷魚,炸「虫毫」,炸带子,相當豐富,炸漿很薄身,脆脆❕❕❕其中一小碟是檸檬,青瓜,很窩心💞💞的菜式,好讓我们refresh 一下口腔,一點也不覺得油膩!白汁雞絲煙肉長通粉,漿汁香濃芝士味,正!👍連長粉也有芝士煙肉味,煙肉製作也不馬呼,炸過的,香口非常!棒棒串pizza侧味道平平不值一提😑😑
燈光昏暗,氣氛浪漫💐💐是傾計談心的好地方!
Strawberry Me
2016-05-25
5 分鐘 (堂食)
2016-05-28 8058 瀏覽
與好姐妹共聚談心,要找個有酒、有晚飯吃、環境美美的地方,MINI CLUB絕對滿足我兩的要求。星期三晚上九時多到,FULL 了,不過等了五分鐘便有位。第一次來到,抬頭就看到天花上的巴黎夜景,橙橙黃黃的燈火令我嘆為觀止,加上餐廳內倒轉了的巴黎鐵塔,仿如到了法國一樣。女生可能天生就對摩天倫情有獨鍾,我和友人不消一秒就達到點菜的共識。這個摩天倫裝滿了什錦炸物,有炸帶子、炸蠔、炸魚柳、炸章魚、炸蝦等等,份量大。其中一個籃子上裝了幾片青瓜以供REFRESH口腔,多細心。炸粉不會過厚,全部是即時炸起,很香脆,伴酒一流。分數: 8/10我點了的飲品是What The Duck,主要由Grenadine、Rufii、Midori Melon、Lychee 和 Pineapple Juice所調製成。這配搭很適合夏天飲,清甜和多款果香令我喜歡。小鴨仔造型太可愛了,浴缸旁還有粉紅色的爆炸糖予人加入,會發出沙沙聲,很有趣。分數:7/10友人點的飲品是Strawberry ME,主要由Rum、Tequila、Rose、Milk、Strawberry Puree 所造製而成。嚐了一口,發覺很重士多啤梨和奶味,並

星期三晚上九時多到,FULL 了,不過等了五分鐘便有位。

其中一個籃子上裝了幾片青瓜以供REFRESH口腔,多細心。

炸粉不會過厚,全部是即時炸起,很香脆,伴酒一流。

分數: 8/10
摩天倫什錦炸物

分數:7/10
What The Duck

嚐了一口,發覺很重士多啤梨和奶味,並帶有一絲絲酒精味,質地很滑。這個較What The Duck 果汁特別,我較喜歡這個。

分數:8/10
Strawberry ME
說回食物方面,這是巴馬火腿白汁雞絲長通粉,味道十分濃,白汁帶有重重的芝士味,而長通粉上也竟然沾染了炸至脆身的煙肉味,整體只是略鹹了一點。

分數:7.5/10
巴馬火腿白汁雞絲長通粉
還點了這盤串燒薄餅拼麻薯紅豆一口波波,芝麻脆皮好酥脆,內面有比例剛好的紅豆蓉。

而薄餅是普普通通,整盤都是澱粉質對於我們兩個女生來說比較吃力,建議人數多才點這個。

分數:6/10
串燒薄餅拼麻薯紅豆一口波
總結:餐廳的侍應大約只有一至兩個,就客人眾多來說,服務是合格。

相對於食物質素,個人比較欣賞裝潢和菜式,飲品的賣相。

浪漫的環境令人心情放鬆,既適合和男生約會,又適合一大伙朋友把酒談天。
2016-05-25
5 分鐘 (堂食)
摩天倫什錦炸物
Strawberry ME
巴馬火腿白汁雞絲長通粉
  • What the Duck
2016-05-28 5382 瀏覽
what the duck @ Mini Club我和同事經常會去公司附近的Mini Club飲野,我們喜歡那裡環境舒適,而且好多小食既飽肚款式又多,最近看到OPENRICE,MINICLUB近來推出了多種新款特飲,上星期就和幾個靚女去食飯和HAPPY HOUR了我們多數平日來,一般來講人流不會很多,但我們喜歡坐窗邊那些位置,景觀較靚嗎~因此多數都會打個電話來預約位置吸睛地標~粉紅反轉巴黎鐵塔,我們總是喜歡在這裡拍照~餐廳內環境偏暗,頗有情調,而MENU很細心用上了IPAD,即使在黑暗的環境下依然可以清楚下單飲料都好幾十款,而且還有供應好多款市面少見的生啤和手工啤酒What the Duck ($135)我就是為了這個而來,入面包括了Rum, Midori melon, Lychee, Pineapple juice & Grenadine,味道飲落似果汁多過似酒,非常易入口!側邊有些爆炸糖,飲起來迫0拍聲的非常有趣同行友人則點了手工啤酒,,店員先用上一只特別的杯子為我們倒上手工啤,這個特別的杯子可令啤酒當中味道更容易散發出來,而且薄薄的杯身更令我們清楚看到入面美麗的顏色Floris
what the duck @ Mini Club
what the duck
吸睛地標~粉紅反轉巴黎鐵塔,我們總是喜歡在這裡拍照~
飲料都好幾十款,而且還有供應好多款市面少見的生啤和手工啤酒
What the Duck ($135)

Floris honey Belgium

4.5% $78

這個我之前飲過,味道像香檳,帶著陣陣蜜糖的甜香,味道一點也不像啤酒。入面有點小麥香氣,非常易入口,女士必然愛上的味道
至於這個KWAK,是另一位同事點的,味道較重和香麥味,也比較苦,可能比較適合男生飲啦
先來一客小食.海之幸福摩天輪,份量十分大方,絕對可以食飽人的
摩天輪上邊每一格都裝住不同食物,非常豐富,包括了炸尤魚,魚餅、炸蝦等食物,非常超值,不過真的有點熱氣呢
我們另外還點了些蠔,首選Gillardeau,肥美香甜,肉質結實而且帶有淡淡的海水味~
看起非常新鮮,食起來沒有腥味
我們還點了一份墨西哥沙律卷,入面包著紅腰豆和什菜,食起來很清爽的,而伴碟的辣汁也非 開胃,一下子就食清光了
主菜來了!36個月伊比利亞黑毛豬火腿伴黑松露多士。
36個月伊比利亞黑毛豬火腿伴黑松露多士
份量驚人~
小小一碗是黑松露,未食已經聞到香味~配上脆卜卜的多士簡直一流
拼盤其中有幾片辣肉腸,味道頗濃,最岩配搭啤酒去食
另一小角是芝士,那是我喜歡的金文拔芝士,份量不是很多,但同行友人說受不了,就完全成為我囊中之物了~但芝士又真是很個人的食物,喜歡的會好喜歡,討厭的會好討厭
36個月伊比利亞黑毛豬份量很大方,食落很甘香,又不會死咸,帶著陣陣橡木果香,就是上等黑毛豬才食得到的味道,食了幾片已經很滿足了,埋單平均每人$300,坐足全晚,美景配上美酒和美食,這個價位實在非常超值

2016-05-15
1 分鐘 (堂食)
what the duck
36個月伊比利亞黑毛豬火腿伴黑松露多士
2016-05-15 4562 瀏覽
又到了很久沒聚的Ladies’ Night & Talk了, 閒時都要跟姐妹們來喝喝酒, 談談八卦及心事吧, 大家無論幾忙都要有相聚一刻的時候, 今天來到了酒吧餐廳, 這裡的標誌當然是不少得的粉紅反轉巴黎鐵塔啦, 簡直就像地標一樣, 呵呵!! 幾位姐妹來到當然要飲少少酒, 雖然以酒吧為主, 但其實還有些飽肚的佐酒菜式, 不是全部snack, 我們還沒有吃晚飯, 當然都會叫幾款~~~Beer – Floris Chocolate (Belgium) ($78)~~~先來飲品, 比利時的啤酒, 混合了朱古力味, 充滿朱古力香氣, 濃郁朱古力再混合槐花、雲呢拿等元素, 朱古力味較出, 感覺上跟啤酒不算太夾, 可能外國人口味較不同…….Beer – Lindemans Pecheresse ($70)~~~細支少少, 也是比利是出品, 但幾易入口, 桃味幾重, 兩者幾match, 有點生果酒的清涼感覺, 女士們較易飲……Special Cocktail – What the Duck ($135)~~~夏天出的summer special cocktail, 其實有四款, 看看圖結果選了兩款!

Special Cocktail – Einstein
Special Cocktail – What the Duck ($135)~~~夏天出的summer special cocktail, 其實有四款, 看看圖結果選了兩款!! 這款很可愛得意, 還好有童真, 成個浴缸咁搬去來, 真係好似吹泡泡一樣, 那就來一個口腔泡泡浴吧~~~這款是混了Rum, Midori melon, Lychee, Pineapple juice & Grenadine~~~飲落幾甜, 有點似糖的味道, 真係跟外表一樣, 得意可愛, 而且側邊有些爆炸糖, 很久沒吃了, 跟飲品一同放入口, 真係一樣好得意的感覺~~~

Special Cocktail – Einstein ($135)~~~~這款跟之前一款對比, 較為成熟及有格調的感覺, 真係飲酒的女士, 哈哈!! 杯子裡有圓形狀的冰球, 而另一邊有粉紅及藍色的酒及非酒精mixture, 想加幾多酒成份就自己再調整, 這款包含了Vodka, Blue curacao, Lychee,7up, Cranberry juice, Pik Grapefruit Syrup, Grenadine~~~加埋冰感覺相當清涼, 綜合一起荔枝味感覺好出, 也能嚐到Vodka的酒味, 很不錯好飲的一款, 中間還有一些粉紅色狀粒粒, 好似份子料理一樣的感覺…….
Normandy生蠔
Normandy生蠔 (4pcs) ($138)~~~其實我很少吃, 所以都是朋友吃的, 看上去的樣子蠻新鮮, 朋友們說這款幾爽口, 感覺都易入口, 唔會搶喉, 而且少海水金屬味, 有微海水味, 較為淡味的一樣, 不吃慣生蠔的朋友也可以試一試…….
炭燒德國腸拼盤
炭燒德國腸拼盤 ($238)~~~拼盤來了, 雖然怕肥但都係鍾意肉肉餐, 呵呵!! 不同款式的腸款, 有辣味, 雞肉, 香草及豬肉腸, 辣味那款係最左邊最大的一款, 吃著雖辣但又好滋味; 豬肉腸那款有點香燒的味道, 有點似台灣腸; 香草那款也是皮脆的, 還有三款醬料可供沾點, 最愛是芥末醬, 還有醃過的黃瓜, 哈哈~~平時不太喜吃的, 但醃過又幾好食…….
炸魚柳伴薯條配沙律菜
炸魚柳伴薯條配沙律菜 ($88)~~~一款搬放得幾靚的fish & chips, 分別放在一架細細的銀色單車上, 賣相點綴就好靚啦, 薯條都算炸得幾香脆, 炸魚來說肉幾滑, 同埋都幾juicy, 雖然未必及一些主打外國菜的餐廳, 但閒來想吃也是不錯的選擇…….
邪惡韓式芝士拉絲雞翼
邪惡韓式芝士拉絲雞翼 ($78)~~~而家真係好多地方都有韓式食品, 這個打正旗號寫住韓式, 就試下有幾韓, 好多人都知韓國人好鍾意食芝士, 所以之前興起的好多菜式都係同芝士有關, 這個一上來就好香, 而且真係看到好多芝士, 真係如名一樣非常邪惡!! 我們拉一拉, 真係拉到芝士好長啊, 吃著雞翼幾好食, 初初以為係蜜糖feel, 但原來有d辣味, 果然係成個都好韓風, 喜歡~~~
西班牙精選Pizza
西班牙精選Pizza ($62)~~~分別有沙樂美腸、蘑菇片、火腿、洋蔥、蕃茄、香草及馬蘇里拉芝士, 這個是mini版, 一上枱都聞到幾香, 而且沙樂美腸好大塊, 唔似平時好薄片, 加上香香的芝士味及其他配料, 雖然每人一件, 但已經可以吃得飽飽…….
安格斯漢堡扒伴芝士焗肉醬意粉
安格斯漢堡扒伴芝士焗肉醬意粉 ($108)~~~最後一款是意粉, 其實我們都吃左很多野, 哈哈~~~因為之前在某間分店吃過都覺得不錯, 所以就再叫, 又係充滿芝士的一款, 今晚真係食左好多芝士, 女士們吃完又要努力減吧!! 安格斯漢堡繼續係好足份量好有咀嚼感的牛肉漢堡, 加上濃味的意粉, 不過今次略覺得茄醬有點過酸, 可能份量落得over了少少, 所以稍遜…….
大家相聚的時光又好快過去, 邊吃邊飲邊傾計, 人生一大樂事也, 尤其與好友知己一起, 尤其是女生們的相聚時光, 不知不覺又兩個幾鐘, 雖然晚上時間較人多, 但大家都傾到計, 都enjoy together time……
題外話/補充資料: Happy Hour時段是打八折的, 女士也free入場, 所以較抵食, 時間好像是9時前, 不記得太清楚~~
2016-05-10
Special Cocktail – Einstein
炭燒德國腸拼盤
炸魚柳伴薯條配沙律菜
邪惡韓式芝士拉絲雞翼
2016-05-08 881 瀏覽
知道依道有巴黎鐵塔所以特登黎入到去果然好靚情調好好.好浪漫人5多.適合傾計依家優惠價$398好多款食物選擇仲配1枝白酒/紅酒點左個海鮮拼盤白酒易入口麵包蟹同龍蝦有半隻好多膏好好食10個like海鮮無雪味會再去!
知道依道有巴黎鐵塔所以特登黎

2016-05-01
海鮮併盤
  • 海鮮拼盤
2016-05-08 2020 瀏覽
最近我開始習慣吃清淡,要上班的日子我都很少外出吃餐,只在周末才會放鬆心情大吃一餐,所以要會挑選一些坐得舒服又有氣氛的餐廳,上星期就選擇了銅鑼灣Mini club,因我很想念這裡的特色Cooktail!先點2支手工啤酒,Gold Cider,蘋果味濃,帶微酸,喝起來有香檳般的口感。另外Lindemans Apple 果味更重一點,有天然甜味,微甜很輕身,是女生會喜歡的味道。Cooktail 選了Srawberry me,奶昔口感好幼滑,濃濃士多啤梨味,鮮甜不假。What the duck,鴨仔洗白白,影相放上facebook,人見人like!!朋友點的生蠔,他說好鮮味,是必吃之選。手切伊比利亞黑毛豬火腿36個月伴黑松露脆多士,黑毛豬火腿佈滿油脂,入口油香回甘不會太咸。 我最愛黑松露,配多士吃夠惹味!三味炸雞,炸雞皮薄肉滑,咬開熱辣辣很香口,沒太大油膩感,好吃得一件接一件。 配上三味針筒,分別有黑松露醬、芥辣及茄汁,造型可愛,我特別愛黑松露醬,好香濃點薯條吃一流!!海之幸福摩天輪,摩天輪內放有不同的炸物,炸蝦、有蟹鉗、魷魚、魚餅等等,摩天輪可以隨意轉動,好吃又好玩。味道不錯,一邊吃炸物,一
朋友點的生蠔,他說好鮮味,是必吃之選。
我最愛黑松露,配多士吃夠惹味!
三味炸雞炸雞皮薄肉滑,咬開熱辣辣很香口,沒太大油膩感,好吃得一件接一件。
味道不錯,一邊吃炸物,一邊喝啤酒,爽呀!
其中一格放有青瓜片,好清新有解油膩作用。
2016-05-01
  • 三味炸雞
2016-05-08 1148 瀏覽
經過銅鑼灣駱克道一帶,大雨連連,抬頭看到Mini Club,想起早前於網上看到她爆紅的小鴨子和鐵塔,反正要避雨兼開餐,決定上去試試。餐廳於一樓位置,最搶眼的自是那一座耀目的粉色鐵塔,有一排落地玻璃窗座位,坐上高腳椅子,望向街外行人和雨景,有點說不出的自在。燈光其實有點昏暗,幸而餐牌以IPAD顯示,解決了光線不足,我們點了份海鮮拼盤,加了兩款生蠔,拼盤上檯份量叫人驚喜,生蠔新鮮帶微鹹海水味道、玫瑰蝦吃得滿囗甜膩、睡蟹白肉似的脂膏,把味蕾喚醒。翡翠螺夠大隻兼沒有沙、鮑魚肉爽、龍蝦雪過後雖不可比美新鮮的味道,不過肉質尚保持爽脆彈牙。一杯美得叫人不想喝下去的Strawberry me有點像沙冰,針筒內藏糖漿,可自行調教甜度,What The Duck 活像一隻調皮出浴中的鴨子,造型不但趣緻,還帶點蜜桃香甜味,可口又可愛,爆紅得有道理。和朋友意猶未盡,再點份三味炸雞配上粗皮薯條,質地鬆軟薯肉味濃,雞件外皮酥脆肉嫩,設計獨特的酒杯讓人細意品嚐手工啤酒的味道, 我叫的是Floris Honey有點蜜糖花香味,槐花味較濃,朋友的India Pale Ale味道香濃可口。還有白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包,

還有白酒忌廉汁煮大蜆伴蒜蓉包,蜆肉粒粒飽滿新鮮,忌廉汁煮得香滑惹味,醮上蒜蓉包食用,味道滿分。
2016-05-05 701 瀏覽
最近很多朋友同事都到了巴黎, 真的很想飛去那裡看看喔!!!日思夜想下, 想起之前也到過的Mini Club 那裡的裝修活脫脫就是巴黎所以趁這天假期, 也扯着朋友, 着他與我來這裡品品酒和吃晚飯!與對上一次比較, 餐廳明顯客人多了很多裝修依舊美, 但服務質素是明顯有下降除了很難問他們問題外菜上了亦全無介紹, 真的不知道從何入手... 而且服務員有時木口木面有時言語硬掘, 說實令我和朋友都不太舒服....menu 一樣是用上ipad, 給人高質的感覺! 說實, gatheine 總需要點酒吧~~點了二款手釀啤酒這款是lion rock, 是餐廳重點推介以刻苦拼博的香港人獅子山為主題以德國的小麥及啤酒花為主入口不會太苦澀, 有淡淡的啤酒味道氣味不太濃烈, 女生都覺得易入口相當不錯.~ 原來餐廳最近推出了不少特色cocktail 再加上選擇不少的手工啤酒放工來這裡啤一啤放鬆一下也好喔! 再來又再試得意野先!!!上桌是盆栽來, 整個盤都是泥好似很好味喔!!!原來是飲品來的名字叫"drink mud"起初以為它是tiramisu來~一口喝下去, 有淡淡的rum 酒香味酒精味道不高,而且有baile
最近很多朋友同事都到了巴黎, 真的很想飛去那裡看看喔!!!

日思夜想下, 想起之前也到過的Mini Club

那裡的裝修活脫脫就是巴黎

與對上一次比較, 餐廳明顯客人多了很多

裝修依舊美, 但服務質素是明顯有下降

除了很難問他們問題外

菜上了亦全無介紹, 真的不知道從何入手...

而且服務員有時木口木面

有時言語硬掘, 說實令我和朋友都不太舒服....
menu 一樣是用上ipad, 給人高質的感覺!
說實, gatheine 總需要點酒吧~~

點了二款手釀啤酒

這款是lion rock, 是餐廳重點推介
以刻苦拼博的香港人獅子山為主題

以德國的小麥及啤酒花為主

入口不會太苦澀, 有淡淡的啤酒味道

氣味不太濃烈, 女生都覺得易入口

相當不錯.~
原來餐廳最近推出了不少特色cocktail

再加上選擇不少的手工啤酒

放工來這裡啤一啤放鬆一下也好喔!
再來又再試得意野先!!!

上桌是盆栽來, 整個盤都是泥

好似很好味喔!!!
原來是飲品來的

名字叫"drink mud"

起初以為它是tiramisu來~

一口喝下去, 有淡淡的rum 酒香味

酒精味道不高,而且有baileys 酒做base

二酒混合一起味道出奇地夾

最上面的泥是朱古力碎, 也可以用來點綴酒香

好看又好飲!!

我也來杯What the Duck

相信大家都被比它超可愛的做型迷住吧!!!

鴨鴨在浸浴耶!!!

很多泡泡在內喔!~~
服務員着我們把放在碟上的爆炸糖放在杯子裡

喝下去更加刺激~~~
喝下去果然是停不了的"拍拍聲"

口感帶甜, 而且味道清新

酒味不太濃烈, 相反似mocktail多一點

我相信大部份的女生都愛這款~

原來餐廳在做promotion, 只要order 紅/白酒一枝

就可以選配各樣好味小吃了!!!

我們點了6隻生蠔來試~
生蠔味道尚可

體積來說不算太肥美

但尚算新鮮, 沒有腥味

用少許檸檬汁和茄汁稍稍吊味都不錯!
來到主菜部份

朋友點了德國腸拼盤

份量十足, 內裡的肉腸都有5-6條

而且種類不同, 口感不一

可以一次過試齊這許多款呢!!

肉腸整體來說好味

皮烤得脆, 而且肉質不太咸

有時很怕那些過咸的腸, 因為口感太漏

這幾款肉腸味道不錯, 用來佐酒一流!
佐酒佳品還有脆串薄餅配一口脆波波~~~

餐廳為了方便食客

把食物都串好, 令拿上手更方便

一口一個不會雞手鴨腳~

味道方面, 這款是超好味

首先食物全都炸得熱辣香脆

薄餅足料而且夠煙堅韌

玻玻球有芝麻波波和麻薯波波

芝蔴香脆,麻薯QQ 彈彈

三款都好好味!!

愛吃香口東東的你不能錯過!
再來是白酒忌廉汁煮大蜆配蒜蓉多士

大蜆份量不少, 白酒很夠香夠味

蒜蓉多士亦夠香脆

用多士來沾上白酒來吃, 再來一口白酒

感覺頗寫意~

不過這款相對來說不夠飽肚, 胃小女生可點這款)

總括來說, 這裡環境氣氛不錯

食物水準不俗

不過客人多服務員有所忽略令人有點無奈

希望能改善一下服務質素就更好!

銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅1樓

T: 2623 0728

星期一至日: 17:30-03:30

2016-03-09
1 分鐘 (堂食)
2016-04-29 1683 瀏覽
某日, 和太座到戲院看完戲之後, 便去喝杯酒消遣一下 ~平板電腦 Menu ~花生 $10有酒吧, 就有花生 ....  India Pale Ale $64/bottle特色手工啤之一, 味道有幽幽的花香, 喝後回甘味重 .... 總之好飲 ~ 炭燒德國腸拼盤 $215 總共有 5 款香腸, 由淡味開始食到去濃味, 首先是多肉汁的 "慕尼黑白腸"、再來是 "香草肉腸"、紅色腸衣包著的是 "煙莎樂滋味腸"、最特別的是一條味道香口火的 "煙辣椒腸"、最後便是肉味最濃兼夾短身的 "紐倫堡肉腸" ~ 怕越食越膩, 放心吧 .... 腸拼盤上一小碟酸瓜粒, 吃得再多也不會膩口 ~本篇完 ~
某日, 和太座到戲院看完戲之後, 便去喝杯酒消遣一下 ~
平板電腦 Menu ~
花生 $10
有酒吧, 就有花生 ....
India Pale Ale $64/bottle
炭燒德國腸拼盤 $215

本篇完 ~
2016-04-29 869 瀏覽
自從中學畢業後,好朋友三人組就各自升上了不同的大學漸漸的,毫不意外地,由以前的每日一見,變成了幾個月一見幸好,3人也堅持穩定地固定至少也每2個月聚一聚,維持感情絕不變 然而,每次聚會最痛苦的一個環節也是在討論-----去那一間餐廳好???想這個問題真的超痛苦的,又怕不好吃,佢地會唔鍾意,又怕太貴,作為學生既大家負擔唔到但今次有朋友生日快樂,所以豪一豪!!!總之會在前幾日,聚會前,各自瘋狂上網搵餐廳,再決定食邊間今次決定聚會的餐廳就是MINI CLUB了呢間餐廳,我地一去到時,其實是有啲嚇了嚇,因為實在是太暗了暗到少少夜盲症發作,有幾秒睇唔清野呢,哈哈但是,幾秒後發現,黑暗中,也明顯見到裝潢不錯,帶有神秘感,相當討好 餐廳中央就見到呢個大大粉紅色既巴黎鐵塔感覺都幾浪費,迷死囡啊哈哈因為朋友話想飲飲酒,傾一傾心事,因為轉下眼,都將快畢業了啊好唏噓啊 時間真係過得激快呢~~我們點了一枝餐廳職員介紹的酒飲,因為我地3個人都係啲超少飲酒的門外漢是根本不太懂該叫什麼酒好,就信了職員的介紹下點了這枝白酒飲下去挺順口的,微微帶酸,溫和的味道,果然是挺適合我地呢啲初手飲不知不覺都飲光光了成枝(大佬啊
自從中學畢業後,好朋友三人組就各自升上了不同的大學
漸漸的,毫不意外地,由以前的每日一見,變成了幾個月一見

但今次有朋友生日快樂,所以豪一豪!!!

總之會在前幾日,聚會前,各自瘋狂上網搵餐廳,再決定食邊間

今次決定聚會的餐廳就是MINI CLUB了
呢間餐廳,我地一去到時,其實是有啲嚇了嚇,因為實在是太暗了
暗到少少夜盲症發作,有幾秒睇唔清野呢,哈哈
餐廳中央就見到呢個大大粉紅色既巴黎鐵塔
感覺都幾浪費,迷死囡啊哈哈
因為朋友話想飲飲酒,傾一傾心事,因為轉下眼,都將快畢業了
啊好唏噓啊 時間真係過得激快呢~~

是根本不太懂該叫什麼酒好,就信了職員的介紹下點了這枝白酒

不知不覺都飲光光了成枝(大佬啊,要比錢架,梗係要飲晒啦
乾杯!!!!
友共情不變!!!!!!
日式厚燒牛柳粒
其實不是我們叫的,係來錯左,但我地又傾計傾到忘我
唔小心食左,所以與其比返餐廳可能會掉落
倒不如珍惜食物吃掉,故告訴餐廳不要緊

餐廳也為表不好意思,所以說會這碟牛牛8折平給我們
(其實我地覺得平到6折才合理的說啦。。。)
老實說,肉質一般,有啲鞋同乾,但嗅落真係好香
生蠔喔😁
餐廳會有牌仔講明每日有咩蠔可以擇,問服務員邊款最新鮮,佢話牌上既全部都係同日來貨😌所以無話邊款新鮮啲,反而要我地根據口味喜好選擇生蠔😃
其中有個好朋友係完全唔食生蠔既,所以我地叫了2款生蠔,共4隻😀我鐘意食偏清爽且有金屬味既生蠔,而朋友就比較鐘意口感creamy既,食完覺得2款生蠔都算唔錯,算新鮮且有海水味😉但由於我曾食過有某一間既生蠔太好食,印象太深,所以對蠔要求都會高少少
如果你地問我,呢間啲蠔係咪超值超好味,咁我老實講以我當晚食既2款既水準嚟講,都算係唔錯既,起碼我零反感😌且價錢上而言,亦叫合理😶至於見有啲bloggers話好抵好新鮮好味,咁我就不敢苟同啦,我怕佢地食既同我唔同,又怕我食既同大家唔同,生蠔質素呢樣野真係好睇彩數架。
但鐘意食蠔既人,都不妨一試既,始終我諗餐廳都唔會比太差質素既比客人食吧,(食壞肚好大件事,餐廳點會搏呢(?))反正暫時嚟講,我見食過既大家比既生蠔評價大部分都係正評就是了😂😂
拼盤相當豐富!!有唔少既薄薄火腿同埋芝士呢

當中有巴馬火腿,黑毛豬辣腸
金文拔芝士,百麗芝士、巴馬片芝士
穌抗餅、黑松露醬
豐富,味道還好,但就是令人食完印象不深
但配白酒食,真心一流啊~~
黑松露意大利飯

黑松露味濃而creamy,好香下~~
飯都算煮得啱啱好既 份量適中~~
但食食下會開始有種寡口既感覺呢
始終只有松露味,有啲DRYDRY

<小總結>

整體都算唔錯既,食得開心,但同時,埋單時個心都有啲揪一揪

因為真係唔算平呢,不過唔緊要啦,偶然食一食,加上朋友生日
食得開心就好
2016-04-28