2020-12-27 657 瀏覽
見OpenRice做緊25% off好抵就試吓個Christmas tea set.真係麻麻地,無咩邊樣覺得特別好食。比較好嘅係個cheesecake同macaron,croissant已經凍左,唔係肚餓嘅話真係食唔曬咖啡正正常常都幾靚嘅環境係ok嘅,梳化位好舒服😌 食物就......下次都係唔好貪平😂

咖啡正正常常都幾靚嘅

環境係ok嘅,梳化位好舒服😌 食物就......
下次都係唔好貪平😂
2020-12-27
2020-12-20 677 瀏覽
Express Lunch ($158)Beetroot Carpaccio 紅菜頭切得好薄,除咗火箭菜,仲有少少合桃 & burrata cheese,light得黎又開胃Chicken Tarkari, Nepalese Curry咖哩💯分,所有野都剛剛好 - 濃稠程度,辣度;印度米比較乾身同硬,冇咁吸咖哩,反而脆片非常熱&脆,同咖喱一起食非常香口,推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻環境好,服務好,食物質素好,價錢平,分數:9/10
Express Lunch ($158)

環境好,服務好,食物質素好,價錢平,分數:9/10
2020-12-19 538 瀏覽
上網見到恒生信用卡有半價優惠,即刻約埋閨蜜去試吓。原價$488兩位,半價就平均每位$120加一。一開始對呢個半價下午茶冇太大期望,純粹諗住平平哋試吓,但成個下午茶都好有驚喜,無論鹹點定甜點都非常好食鹹點有三款,全部都有用士多啤梨入饌。原本以為士多啤梨嘅酸甜同鹹點唔夾,意外地幾好食,幾開胃甜單唔會死甜,每款都好食,唔會有一浸假嘅藥水味。最推介係黃色嘅芝士蛋糕,有陣芝士鹹香味。另外中間嘅啫喱好清香,食完一堆甜野,可以解膩鬆餅ok,但可以再熱d鬆化d就perfect

鬆餅ok,但可以再熱d鬆化d就perfect
2020-12-11
2020-12-07 519 瀏覽
雖然迷你鬆餅有點兒乾及硬, 但亦能看見廚師們很用心地做各種鹹點及甜點,用信用卡優惠每位不用$150 的英式下午茶,應該沒有投訴吧!去過一次後,決定不再去的原因……是那杯茶!英式下午茶的靈魂是那杯茶,五星級酒店提供的下午茶, 骨瓷茶具是合理的期望。 他們用的茶具貌似日式陶瓷,當熱水倒進厚厚的茶壺後,水溫迅速下降,茶味和茶香泡不出來,當把茶倒進厚厚的杯子後,茶溫又進一步下降, 茶就更加涼了。 約三十分鐘後,我請服務員為我添水,特別要求水要熱一點,那服務員沒有反應,把茶壺拿到水吧,如常用那個''溫"水瓶添水,我澈底的失望了!如因為要提供進取的優惠,而要大大降低服務的水平,損害了五星級酒店的品牌型像,得不償失 ,太可惜了!

2020-11-22
2020-12-06 423 瀏覽
一去到冇乜人,安排坐窗邊位,點左個玫瑰草莓afternoon tea, 一黎到有三層個樣都幾吸引,食左個scone 先,凍嘅,問個服務員係咪本身係凍食🤣,之後幫我丁番熱,成個tea 係有小小失望,甜品同咸點都冇乜特別,唔似酒店級數,個咖啡直頭係難飲,好淡,冇香味。恆生card 有折扣,如果對下午茶冇乜要求,呢個價錢及環境係ok 嘅
2020-12-05 398 瀏覽
公司要清大假,放半日唔想返屋企湊仔平日又難約朋友所以決定自己一個去食下午茶。專登揀一間不太多人的酒店而且用恒生卡每日頭80個有半價折左百零蚊一位,非常抵食。原本安排坐中間餐桌位,但因為自己一個,所以要求可否轉位佢地好好幫我轉左沙發位,而且較旁邊的位置我自己一個也坐得非常舒服食物方面,馬卡龍同cheesecake最好食😋鹹點法包都唔錯,不過成set我無食牛肉他他pancake,個人不吃生牛肉食完就坐到5點,等亮燈去利東街影蝴蝶🦋燈飾,好靚呀
公司要清大假,放半日唔想返屋企湊仔
平日又難約朋友
所以決定自己一個去食下午茶。

專登揀一間不太多人的酒店
而且用恒生卡每日頭80個有半價
折左百零蚊一位,非常抵食。

原本安排坐中間餐桌位,
但因為自己一個,所以要求可否轉位
佢地好好幫我轉左沙發位,而且較旁邊的位置
我自己一個也坐得非常舒服
食物方面,馬卡龍同cheesecake最好食😋

食完就坐到5點,等亮燈
去利東街影蝴蝶🦋燈飾,好靚呀
玫瑰🌹士多啤梨🍓主題下午茶
玫瑰🌹士多啤梨🍓主題下午茶
2020-12-03 397 瀏覽
話說是日同老公要去會展睇展覽,上網見到會展隔離呢間酒店tea set做緊半價(恒生卡優惠)即刻book😝 我就預先打咗電話去酒店book位,講明用恒生優惠咁佢都每日限定頭80位。眼見現場我去到呢日都唔算太多人,都星期六嚟㗎。我諗其實都好容易book到呢個優惠啊,優惠去到12月13號。餐廳環境好靚,夠哂chill,樓底又夠高,仲要坐到落地玻璃嗰張枱,真係令人非常放鬆同埋好岩傾計。冇幾耐我哋叫嘅Tea set上檯,T set個樣當然唔少得啦,非常之咁靚,特別係用今次係草莓同玫瑰嘅主題,一開始我同老公都預咗可能食物得個樣,唔會太好食🙊 果然上到枱其實真係一半一半咋,部份食物都幾好食㗎。嗰Scone 就麻麻,都算做到唔會成舊野痴係喉嚨到/太鬆散,只係略嫌凍左少少姐。我覺得最屎忽鬼,因為佢係一個草莓嘅主題呢,所以啲鹹點無啦啦都會整舊士多啤梨入去。有個士多啤梨吐司就唔錯酸酸甜甜加埋脆卜卜麵包係幾好食嘅。但係另一個三文治就出事啦佢係一個有雞胸再加士多啤梨,好奇怪明明有士多啤梨,但成搞嘢唔知點解好dry,唔好食🙊咁至於甜點方面呢我最鍾意就係嗰個cheese cake啦,用四個字形容啊,香濃軟綿🤤仲有一

果然上到枱其實真係一半一半咋,部份食物都幾好食㗎。

有個士多啤梨吐司就唔錯酸酸甜甜加埋脆卜卜麵包係幾好食嘅。

仲有一個睇返Menu叫做士多啤梨芝士蛋糕,芝士味就唔係好覺。但係呢佢味道真係幾好食㗎出邊脆卜卜,咁樣入邊啲餡又軟綿又香濃。幾靚而且都幾好食😋

甜品之中我覺得最伏就係個玫瑰白酒啫喱,食唔到有玫瑰味,白酒味又唔算濃,但係啫喱口感又似大菜糕,好伏🤫

其他鹹點就不過不失啦,有個牛肉他他嘅嘢,因為我唔係好敢食,俾咗老公佢就話都食落去好普通🤣

總結而言呢個價錢買單,一人包埋加一都唔使$150來講,係假日可以坐係海旁的酒店大堂,靚靚咁樣影吓相打卡,係絕對物超所值嘅。
特別係如果你約friend想傾計,坐得耐又舒服😌呢個非常好嘅地點😁職員服務超到位,會主動幫你加水,上菜同收碟而唔會點打擾到你😌

題外話,當日我好大懵咁樣留低咗件外套喺間餐廳度,職員非常好,轉個頭已經打電話俾我叫我攞返所以我覺得服務真係好好,係一間令人絕對想返專頭既酒店🤣
  • 萬麗美式芝士蛋糕
2020-12-01 1052 瀏覽
2020年10月12日最近在 社交平台 見到Mirage bar & Restaurant 推出呢個任食頭盤丶自選一個主菜,仲有埋甜品,覺得都幾抵食同埋吸引。價錢方面,成人每位$688,小童每位$388,而且恆生信用卡仲可以有半價優惠!!!!!真係超級抵食😋。無限量供應的頭盤選擇多,包括:-自家製醃菜-溫室生菜沙律-水牛芝士凍湯-粟米濃湯🌽-凱撒沙律-醃鮮帶子-法式生牛肉他他-可持續發展黃鰭吞拿魚他他米餅-可持續發展日本油甘魚-24個月白毛豬火腿-焗椰菜花-香蒜魷魚-黑松露薯條🍟-炸西班牙帕德隆辣椒,總共有14款頭盤任君選擇。可以不停食,食到你驚。主菜方面自選一款,有七款主菜,有-蒜油扁意粉-澳洲M4和牛牛肩扒🐂-紐西蘭羊架-香烤比目魚柳🐟-手工通心粉-澳洲黑安格斯西冷牛扒🐂🍴-招牌牛肉漢堡🍔而甜品方面都係自選一款,菠蘿芝士撻丶果仁慕絲配黑朱古力雪糕丶牛油果。素食者都唔需要擔心,因為以上的頭盤當中有六款都是為素食者而設。咁多款野食當中,我覺得有幾款都係必食推介,香蒜魷魚,好香脆,好食到停唔到口。黑松露薯條又係整得好出色,好食都不得了。澳洲M4和牛牛肩扒,肉質鮮嫩,超級好味😋。油甘魚和帶
2020年10月12日

無限量供應的頭盤選擇多,包括:
-自家製醃菜
-24個月白毛豬火腿
-焗椰菜花
-香蒜魷魚
-黑松露薯條🍟
主菜方面自選一款,有七款主菜,有
-蒜油扁意粉
-澳洲M4和牛牛肩扒🐂
-紐西蘭羊架
-香烤比目魚柳🐟
-手工通心粉
-澳洲黑安格斯西冷牛扒🐂🍴
-招牌牛肉漢堡🍔
咁多款野食當中,我覺得有幾款都係必食推介,香蒜魷魚,好香脆,好食到停唔到口。黑松露薯條又係整得好出色,好食都不得了。澳洲M4和牛牛肩扒,肉質鮮嫩,超級好味😋。油甘魚和帶子好鮮甜。凱撒沙律都係每次必食,菜好新鮮。粟米濃湯好香濃,仲有d類似火腿粒。今餐真係食得好滿足,可以一次過食到咁多款頭盤,食物質素非常高,而且服務態度方面當然好好,仲好細心和有禮貌。
左下角係粟米濃湯,上面係凱撒沙律,右邊係香蒜魷魚
  • 香蒜魷魚
  • 黑松露薯條
  • 粟米濃湯
2020-11-29 261 瀏覽
為了同摯友慶祝生日🍾就在萬麗Staycation 👯‍♀️一早就book定 Mirage 下午茶,方便check in後抖下就有得食🍸。下午茶3:00開始,我地預早左落餐廳等,waitress姐姐話得既時候會叫我地。我地第一個到,一路等,見住其他客人可以入餐廳都覺得有啲奇怪。 如是者,等到3:01都無人通知我地。重新同另一位waiter 哥哥溝通後立即可以入座。環境都唔錯,樓底高影相幾靚的。可惜我地既座位角度影得唔靚。好快有waiter問我地飲咩啦,下午茶就係以下呢set :登登登登! 主角黎啦!打卡先🥰🥰由低層睇起:Scone 黎講佢都幾好味,個底好鬆脆牛油味都好香中層鹹點:雞胸肉三文治配士多啤梨-好清新士多啤梨配水牛芝士 - 中規中矩他他牛肉- 我唔食牛 但友人都話唔錯到靚靚既甜點啦:Macaron - 唔太甜Bon Bon - 幾特別Strawberry Cheese cake - 極普通但係美式圓式Cheese cake - 全部食物之中最好味!白酒啫喱 - 無味Mirage既下午茶比較普通,但係而家做緊恆生卡半價。百幾蚊一位既港女tea算係咁啦,出去食碗拉麵都唔止。😌不過我個人
為了同摯友慶祝生日🍾就在萬麗Staycation 👯‍♀️
一早就book定 Mirage 下午茶,
方便check in後抖下就有得食🍸。

環境都唔錯,樓底高影相幾靚的。
可惜我地既座位角度影得唔靚。

好快有waiter問我地飲咩啦,
下午茶就係以下呢set :

登登登登! 主角黎啦!打卡先🥰🥰

由低層睇起:
Scone 黎講佢都幾好味,個底好鬆脆
牛油味都好香

Macaron - 唔太甜
Bon Bon - 幾特別
Strawberry Cheese cake - 極普通
白酒啫喱 - 無味

不過我個人真係未必再幫襯。
其實服務員幾好的,幫手影相都好落力
但係有啲服務實在就唔太專業。
呢一餐都有2個失誤,不過唔想講啦。
百幾蚊唔應該咁高要求。😌
2020-11-10 4368 瀏覽
位於灣仔萬麗海景酒店的Mirage ,是一間能飽覽維港美景的餐廳。餐廳設計型格時尚,設有一個25尺高的中央吧台,並坐擁多幅落地大玻璃,吸引好多客人打卡留念呢。 環境舒適,佔地廣,坐位寬廠,用餐過程非常滿意。餐廳提供西式餐點、創意雞尾酒、招牌萬麗咖啡,同時又提供三層𣕧下午茶,而且不時轉換主題,適合朋友相聚,也適合女生與閏蜜約會哦。 Rose and Strawberry Afternoon Tea $124/位(半價) $248/位(原價) 以玫瑰和草莓為主題的下午茶,供應時間為即日至12月13日,每天3時至5時半。包括: 3款鹹點、6款甜點、每人2件鬆餅。 鹹點包括: 黑醋士多啤梨配水牛芝士、慢煮雞胸肉三文治、牛肉他他迷你薄餅。 鹹點份量不多,適合女生品嚐哦。黑醋士多啤梨配水牛芝士,配搭新穎,味道有驚喜呢。慢煮雞胸肉三文治更夾著士多啤梨,令整體的層次更豐富。牛肉他他迷你的班戟鬆軟可口,很不錯呀。 甜點包括: 玫瑰士多啤梨撻、士多啤梨芝士蛋糕、士多啤梨馬卡龍、玫瑰白酒啫喱、萬麗美式芝士蛋糕 和 野莓朱古力。 粉紅色的甜品款款精美,少女風味濃,很可愛唷~ 玫瑰士多啤梨撻,甜度適中,撻底鬆脆
位於灣仔萬麗海景酒店的Mirage
,是一間能飽覽維港美景的餐廳。

環境舒適,佔地廣,坐位寬廠,用餐過程非常滿意。

鹹點

甜點

粉紅色的甜品款款精美
,我很喜歡呀。士多啤梨芝士蛋糕,用朱古力脆皮包裏,層次口感多元化。萬麗美式芝士蛋,果然是招牌菜呢! 芝士味很濃郁,稠密豐盈,深得我們歡心。

鬆餅有 原味和蔓越莓 兩款口味
,焗至外脆,內裡濕潤軟熟,配上草莓醬、橙醬和奶油忌廉,味道很好。

優惠資訊
: 每日首80位客人憑恆生信用卡簽帳,可享半價優惠。第81位客人憑恆生信用卡簽帳,可享買3送1優惠哦。
2020-11-07
2020-10-26 1310 瀏覽
Came here to celebrate my friend’s birthday!Made the reservation a week ago and told the phone lady my friend’s name. And they did put a candle for my friend.If you use Hang Seng Bank card to pay for the afternoon tea set, you get 50%off, what a bargain!!!!After discount, it’s just $120/person and you can enjoy a quiet comfy afternoon tea at a 5 stars hotel at their lobby lounge with big glass windows overlooking the harbour and the Convention centre.The afternoon tea set is halloween themed! Th

The afternoon tea set is halloween themed! The food is so cutee, with coffin sandwich, pumpkin chocolate, eyeball jelly, bloody virgin mary shots, mummy macarons.

Even one of the scones flavour is pumpkin!!! So thoughtful!

Food tastes Good, with 5 stars service! Highly recommended to everyone!
2020-10-25
慶祝紀念
生日
2020-10-13 1909 瀏覽
不是Buffet,是任叫小食/餐湯/沙律,包一個主菜和一客甜品。酒店價錢$688的半價加正價加一,即是每位$420,我認為這個抗疫價無得頂,超抵食。環境舒服,客人唔太多,服務員也溫文有禮,食物質素一流。主菜選擇了>澳洲M4和牛牛肩扒👍甜品>「Avocado」(似牛油果的甜品)😋小食/湯/沙律......>水牛芝士凍湯😋>粟米濃湯👍>醃鮮帶子😋>法式生牛肉他他👍>黃鰭吞拿魚他他米餅👍>日本油甘魚👍>24個月Serrano Ham👍>焗椰菜花😋>香蒜魷魚😋>黑松露薯條👍>炸西班牙辣椒😋
環境舒服,客人唔太多,服務員也溫文有禮,食物質素一流。
主菜選擇了>澳洲M4和牛牛肩扒👍
甜品>「Avocado」(似牛油果的甜品)😋
小食/湯/沙律......
>水牛芝士凍湯😋
>黑松露薯條👍
>炸西班牙辣椒😋
2020-09-20
2020-09-28 2212 瀏覽
貼地下午茶、真係好貼地、每人$120、仲坐足3個鐘 😆 用恒生信用卡就可有半價優惠,抵過係Starbucks 坐啦,仲有酒店級數添😌不過份量好似比一般的 Tea set 較小款,但如果2個女仔,都啱啱夠食🍮食物味道可以🍩環景闊落,有個酒 Bar 區可以 Chill 下,不過出面個景觀就有個大大的地盤,有點大煞風景囉🙄🍭 Mirage Bar & Restaurant📍灣仔萬麗酒店1/F💰人均 $120 (用恒生卡)

食物味道可以🍩

🍭 Mirage Bar & Restaurant
📍灣仔萬麗酒店1/F
💰人均 $120 (用恒生卡)
2020-09-17 1850 瀏覽
Mirage Bar 系我們喜歡的餐廳。食物、環境和服務都滿意。雖然喜歡,但 Menu 2-3個月也沒有變更,而且款式不多。所以有點悶!但整體而言,系一間有質素的西餐廳。

但整體而言,系一間有質素的西餐廳。
2020-09-13 1987 瀏覽
今天晚上到了萬麗海景酒店吃一頓豪華晚餐,十分滿足。 環境非常優美,十分清靜(大概是最近的疫情的關係吧),有海景,可以看到對面(九龍)的建築物。那裏的侍應十分友善,而且沒有太多人(大概三至四桌),如我們有需要,他們會立即服侍我們。 我們先喝了粟米濃湯,粟米味濃,還有一些火腿,但有些辣。接着我們吃了黑松露薯條,黑松露味不太突出,可沾茄汁食用。最後是蒜汁扁意粉,蒜味不濃;另外有一隻芝士龍蝦,很多芝士。 整頓晚餐也十分豐富!
今天晚上到了萬麗海景酒店吃一頓豪華晚餐,十分滿足。

我們先喝了粟米濃湯,粟米味濃,還有一些火腿,但有些辣。
整頓晚餐也十分豐富!
2020-09-13
現金券