餐廳: Monkey Cafe
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-10-22 2421 瀏覽
很難得可以見到鐵板上噶牛扒,真系特別懷念,現在好少可以見到哩種西餐廳了,雖然系鐵板上噶,但系價格就特別親民!真系好難得,餐廳噶裝修不是太豪華,但系環境還是可以接受的,都算乾淨整潔啦。等左一陣,終於上左我期待已久噶牛扒啦,鐵板上噶牛扒特別有風味,發出吱吱噶聲音,而且好香,體見就好味啦,肉質好厚實,而且黑椒味好入味,咬落去仲有滴汁汁吱出來,性價比超高!
2019-07-10 4077 瀏覽
鐵板扒餐曾經是香港紅極一時的食物,不少親民的豉油西餐廳也是那個時期開業。在時代變遷下,大家都開始未能滿足這類鐵板扒餐的質素,漸漸開始被淘汰,或者將扒的質素提高兼捨棄那塊熱辣辣的鐵板。 香港人就是有點奇怪的,擁有的時候不懂珍惜,失去時卻去追求。鐵板扒餐是慢慢沒落的了,可是有些餐廳又會靜雞雞地推出,以限定版來出現。友人知小弟喜歡這類懷舊鐵板扒餐,於是趁我在這個心情低潮時期來舒解一下。起初覺得地點實在不便,餐廳環境又沒有什麼特別,為何要特地到來。 可是,看見餐牌後終於知道,價錢親民得嚇人,試問只需用花園餐廳既價錢就可以在酒店用餐,仲有邊到可以找到?小弟選了鐵板肉眼扒配酥皮忌廉周打湯及香蕉船,連加一也只是二百多元,實在平得令人笑呵呵。 侍應先送上餐包,塗點牛油,正好肚皮也開始打鼓了。接著,新鮮焗製出來的酥皮忌廉周打湯送來,香噴噴,熱辣辣,忌廉湯的味道似曾相識,沒有錯,是舊式的老味道。 終於等到主菜了,在肉眼扒上淋上黑椒汁,閃閃生輝,鐵板則滋滋作響,實在很久沒有聽到這種新鮮熱辣的聲音,甚為動聽。其實肉眼扒質素不俗,生熟程度恰到好處,肉味香濃又多汁,非常好吃。 友人則點上鐵板大蝦拼吉
友人則點上鐵板大蝦拼吉列魚柳,感覺也不錯。
來到甜品時間,小弟屬意香蕉船,雖然比平常的細份,但也非常滿足了。友人的火焰朱古力布朗尼雪糕則來得使人興奮,淋上橙酒再點火,絕對是色香味俱在,也滿足了拍照打卡的要求。
  • 鐵板肉眼扒
不知道大家有機會到灣仔伊利沙伯體育館那邊吃晚餐嗎?相對是有點遠離灣仔/銅鑼灣中心位置,就是有很多有獨特之處的餐廳。早前帶過法國朋友到圃公館,是很出色的中菜廳。這次又發掘了一間很值得一吃的餐廳— Monkey Cafe,吃的是經典懷舊餐,還很化算呢!經典懷舊餐的選擇也挺豐富的,經典如牛扒、雜扒都有,由於當天下午已經吃了扒類的關係,就特地點了鐵板大蝦x 吉列魚柳~酥皮忌廉周打湯 除了酥皮忌廉周打湯外,還有羅宋湯和忌廉湯,就是特別喜歡最前者那塊酥皮,於是便點了它~很好的是酥皮比想像中要薄,是一層一層的,忌廉周打湯的部分也做得不錯,配合麵包牛油一起吃,更是加分。 鐵板大蝦拼吉列魚柳 在洋蔥汁和黑椒汁的選擇下挑了前者,很開心可以重溫那淋汁在鐵板上時拿起餐巾擋住衣服的畫面,哈~ 大蝦起肉的過程也容易,肉質很到位,沾汁也合拍喔~ 薯菜是薯條來的,有達到內軟的效果,就是假如能做到外脆便好了!火焰朱古力布朗尼雪糕 甜品是很有視覺效果的,有藍藍的火光,置頂是一球雲呢拿雪糕,就是如果朱古力布朗尼口味再黏一點便更好了~ 特別一提的是餐廳的格局有點似是Hotel Icon的The Green呢,特別在晚上

火焰朱古力布朗尼雪糕

特別一提的是餐廳的格局有點似是Hotel Icon的The Green呢,特別在晚上的時候人並不會太多太多,私隱度較高,很適合聊天。

Monkey Cafe
網址: https://s.openrice.com/QrbS0sMy400~uGE4CAA
地址: 灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店地下
電話: 29613340
2019-06-25 1251 瀏覽
走到英皇駿景酒店🏨一試只需百多元就能享用的懷舊鐵板餐,套餐包有餐湯、主食和飲品,另外加了$50改為酥皮湯和火焰朱古力布朗尼。鐵板肉眼扒($148)Sizzling Rib Eye Steak鐵板大蝦拼吉列魚柳($138)Sizzling King Prawn and Grillette Fish酥皮忌廉周打湯+窩夫拼雪糕($40)Cream Chowder Soup with Puff Pastry + Waffle with Ice-Cream酥皮忌廉周打湯+火焰朱古力布朗尼雪糕($50)Cream Chowder Soup with Puff Pastry + Fire and Ice-Cream Brownie餐包同樣烘得熱烘烘,表面有香脆穀物,完全不油膩,像歐陸式麵包🥯。酥皮焗得金黃酥脆🔆,聞起來有很香鹹蛋黃味🐣。酥皮下面是熱辣辣的周打魚湯🐟,湯中應該加入了煮溶了的薯仔🥔,味道濃郁,質感厚滑,配合酥皮同吃十分不錯。懷舊鐵板餐點了一份肉眼扒,一份大蝦拼吉列魚柳。肉眼扒點要四成熟🥩,肉質軟腍,沒有筋位,生熟程度掌握得剛好,加上黑椒汁味道不錯。魚柳非常嫰滑🐟,魚肉柔軟細膩,入口溶化,

鐵板肉眼扒($148)
Sizzling Rib Eye Steak

鐵板大蝦拼吉列魚柳($138)

酥皮忌廉周打湯+窩夫拼雪糕($40)

酥皮忌廉周打湯+火焰朱古力布朗尼雪糕($50)

懷舊鐵板餐點了一份肉眼扒,一份大蝦拼吉列魚柳。肉眼扒點要四成熟🥩,肉質軟腍,沒有筋位,生熟程度掌握得剛好,加上黑椒汁味道不錯。魚柳非常嫰滑🐟,魚肉柔軟細膩,入口溶化,外皮微微炸脆,形成對比口感,淋上洋蔥汁更加惹味。另外大蝦新鮮彈牙🦐,兩份鐵板餐都有番茄翠玉瓜和薯條做伴碟,比想像中更好吃😋。

Ps:建議若點肉眼扒可以點生一點,因為鐵板熱力會把肉眼煮熟,草根點4成最後剛剛好呢。

Brownie上加有一球雲呢拿雪糕🍨,再淋上酒精營造火焰效果🔥。吃起來朱古力味道濃郁🍫,口感濕潤但比較散,同時Brownie吸入頗強的酒精味🍾,愛酒人仕應該會很喜歡💕。

另外的窩夫雪糕比較普通,外面烘得微脆,但窩夫較薄口感不夠鬆軟。

懷舊鐵板餐頗有驚喜,酥皮湯和主食的味道都比想像中好👍🏻🥰,只是甜品略遜一籌,但加$50便可享用酥皮湯和火焰brownie 價錢還是十分公道,加上餐廳開設在酒店內,環境和服務都很不錯,緊記酥皮湯真是必吃呢!
1K
還記得小時候每逢大時大節,父母就會帶我去食鐵板鋸扒,當年還是小朋友的我,最期待當然是用「神燈」倒下醬汁的一刻,聽到「吱吱沙沙」,心情頓時感到萬分雀躍,現在人大了嚐盡珍饈百味,反而少了吃豉油西餐,上個週末我就來到位於灣仔英皇駿景酒店內的Monkey Café品嚐《那些年 · 經典懷舊餐》,尋找童年的回憶味道。餐廳面積雖然不算很大,但勝在樓底夠高,充滿空間感,坐得舒服自在。牆上掛了不少型格掛畫,包括timeless music icon Ziggy Stardust 的David Bowie,注入摩登時尚的氣息,不落俗套。另一邊種滿綠色植物,綠意盎然,置身其中令人感到份外愜意。放有留聲機小擺設,貫徹懷舊主題,懷緬那些年的憶記。新推出的《那些年 · 經典懷舊餐》定價不貴,鐵板和坊間的港式扒房相差無幾,而且加$40-$50 就有齊酥皮湯和甜品,沒想到在酒店鋸扒也不用二百元,這個價錢真是算得上是抵食。加上這裡始終是酒店,服務態度亦有酒店級數,侍應親切友善,禮貌周周。首先店員奉上熱辣辣的餐包,麵包質感軟綿綿而帶一點彈性。以麵包的熱力融化牛油,入口柔軟散發奶油香。酥皮忌廉周打湯鐵板扒餐配酥皮湯可說是

另一邊種滿綠色植物,綠意盎然,置身其中令人感到份外愜意。

放有留聲機小擺設,貫徹懷舊主題,懷緬那些年的憶記。

首先店員奉上熱辣辣的餐包,麵包質感軟綿綿而帶一點彈性。
餐包

以麵包的熱力融化牛油,入口柔軟散發奶油香。

酥皮忌廉周打湯
鐵板扒餐配酥皮湯可說是永垂不朽的經典配搭,盛載著不少人兒時的回憶。
酥皮忌廉周打湯

酥皮湯即叫即製熱辣辣送上,濃湯一定要夠熱、酥皮要緊貼碗口不能有縫,焗完後酥皮才可膨得高高,飄來那陣牛油香氣更是讓人垂涎三尺。
酥皮忌廉周打湯

酥皮焗得色澤金黃誘人,入口酥香鬆脆,而且吃起來不會油油的。
酥皮忌廉周打湯

忌廉周打湯配料亦不少,一口酥皮一口湯,暖笠笠又滋味無窮。
酥皮忌廉周打湯

鐵板扒餐今次就選了美式雜扒和大蝦拼吉列魚柳。
鐵板餐

上菜時,鐵板熱氣逼人,倒下「神燈」醬汁時,接觸到鐵板的一剎那,滋滋咋咋,煙霧瀰漫,即時香氣四溢,拼湊出年少時的回憶。
鐵板餐

而且最欣賞這裡的鐵板夠熱,吃到最後依然保持熱盪溫度。
鐵板大蝦拼吉列魚柳 $138
吉列魚柳size 超巨型,選配了以牛骨及洋蔥調配而成的洋葱汁,味道鹹中帶微甜,令人胃口大開。
鐵板大蝦拼吉列魚柳

從橫切面也可看到吉列魚柳的金黃脆皮十分輕薄,裡面包著嫩滑雪白而又相當豐厚的魚肉。
鐵板大蝦拼吉列魚柳

原隻大蝦夠大隻厚肉,肉質Q彈紮實,特別新鮮爽口。

鐵板美式雜扒 $118
雜扒就是肉食大包圍,有齊雞翼、腸仔、煙肉、豬扒和牛扒,肯定可滿足各食肉獸,配上黑椒汁尤其惹味。
鐵板美式雜扒

豬扒雖然是薄切,但難得的是肉質不會變得柴皮,保持嫩滑多汁。
鐵板美式雜扒

牛扒同樣也是薄切,就算鐵板煎香完,切開中心位略帶嫩紅色,大約是七成熟,火候掌握得剛好,所以肉質鬆軟不乾韌。
鐵板美式雜扒

薯菜選用經典的波浪薯條,鐵板的熱溫讓薯條更加熱辣辣又脆卜卜,散發微微焦香。
鐵板美式雜扒

雖然吃完鐵板已經飽了大半,但作為甜點控,還是要開動另一個甜品胃!
甜品

火焰朱古力布朗尼雪糕
上枱時店員會即席淋上酒精,再用火槍在客人面前即時點火,別具視覺震撼力,以火槍燒過也可以令朱古力味更濃郁。
火焰朱古力布朗尼雪糕

brownie質地扎實之餘略帶濕潤,介乎於蛋糕和餅乾之間的口感,裡面混有不少朱古力粒,可可味夠濃郁,酒精的微苦平衡了甜品的甜膩。

窩夫拼雪糕
剛出爐熱呼呼,完美融合雪糕的冷和窩夫的熱。
窩夫拼雪糕

窩夫外層烘得香脆,裡面卻像是蛋糕般鬆軟,甜度亦是剛剛好,不會過膩。
窩夫拼雪糕

最後當然不要忘記點了幾近絕跡於茶餐廳的港式經典飲品 - 黑牛可樂配朱古力雪糕 $30 和黃牛忌廉梳打配芒果雪糕$30,以冰涼雪糕配搭衝擊味蕾的汽水,喚起美好的童年回憶呢!
黑牛可樂配朱古力雪糕 、黃牛忌廉梳打配芒果雪糕
2019-06-01
火焰朱古力布朗尼雪糕
好耐無鋸過扒,見到英皇駿景酒店Monkey Cafe新出那些年 · 經典懷舊餐,有鐵板鋸扒,價錢又唔貴,上星期六就過黎食lunch。樓底幾高,環境開揚,整齊乾淨,坐得好舒服,而且服務態度好好,放假黎坐下hea下都係一個唔錯既選擇。我過黎就係為左呢個鐵板餐,唔洗200蚊就有齊餐包+酥皮湯+鐵板扒+甜品+餐飲五樣野,係酒店食到呢個價錢真係抵食架喎。除左呢個餐之外,另外仲有tea set 同散叫menu。餐包烘得暖暖地,好鬆軟。酥皮湯賣相都好正,酥皮焗得漲卜卜。外皮焗到金黃色,層次夠酥脆又有牛油香,整得幾好。而個湯就係港式忌廉湯,唔算太特別但幾足料,夾埋酥皮一齊食就好襯。今次點左雜扒同魚柳大蝦,侍應會幫忙倒汁,唔洗自己郁手彈到周圍都係,服務真係幾周到。魚柳大蝦配洋蔥汁,塊魚柳都幾大塊,魚肉好嫩滑,又唔會炸得太油,大蝦都啖啖肉,幾彈牙。另一個就揀左雜扒,好多肉,配黑椒汁一流,尤其是牛扒同豬扒都醃得入味,而且鐵板煎完都唔會好乾好韌。之後就上甜品brownie,首先侍應會倒左d酒入去先。跟住就會噴火槍,會有少少著火,不過呢度環境光,有d難影,但現場睇就睇得好清楚。燒完既brownie暖暖地而又軟身

除左呢個餐之外,另外仲有tea set 同散叫menu。

餐包烘得暖暖地,好鬆軟。
餐包

酥皮湯賣相都好正,酥皮焗得漲卜卜。
酥皮忌廉周打湯

外皮焗到金黃色,層次夠酥脆又有牛油香,整得幾好。

鐵板扒餐

鐵板大蝦拼吉列魚柳

另一個就揀左雜扒,好多肉,配黑椒汁一流
,尤其是牛扒同豬扒都醃得入味,而且鐵板煎完都唔會好乾好韌。
鐵板美式雜扒

之後就上甜品brownie,首先侍應會倒左d酒入去先。

火焰朱古力布朗尼雪糕

燒完既brownie暖暖地而又軟身d,朱古力味更突出。
火焰朱古力布朗尼雪糕
再加上倒左d酒,中和甜味,確實係幾好食

火焰朱古力布朗尼雪糕

窩夫就無brownie 果個咁特別,但因為都係即整,所以質地都外脆內軟。
窩夫拼雪糕

飲品就叫左黑牛同黃牛。
黑牛、黃牛

黑牛黑配黑,其實係可樂配朱古力雪糕,夠哂冰涼,不過飲果陣記得唔好整沉個雪糕,如果唔係會有勁多泡噴出黎

黑牛可樂配朱古力雪糕

黃牛黃配黃,就係忌廉梳打配芒果雪糕,呢款而家都好少見,難得見到呢度有,就點一杯黎懷舊下喇。
黃牛忌廉梳打配芒果雪糕
2019-06-01
午餐
2019-05-14 570 瀏覽
話說今日同朋友贏咗馬,就想搵間附近就腳嘅餐廳去慶祝下。喺灣仔英皇駿景酒店地下,就有一間西式餐廳叫做’monkey cafe’。咁我就點左一個懷舊嘅西式鐵板西冷扒餐🤣 餐廳方便環境舒服,方便我同我朋友一齊傾計。首先頭盤就有羅宋湯配餐包同牛油,我鍾意佢嘅餐包係有穀物,健康有營養。跟住就有我嘅鐵板西冷配薯條同埋蕃茄配上洋蔥汁,當啲汁淋上去七成熟嘅西冷扒時,好治癒。 最後跟餐仲有一個甜品同埋餐飲,我揀咗個雪糕紅豆冰同埋雪糕格仔餅。甜品都好好食,令我諗返起以前細個時候。好回味和懷舊。我期待下一次再嚟食其他嘅款式😃
2019-04-24
2019-05-08 636 瀏覽
母親節就嚟到喇 今日同媽媽去呢間英皇駿景酒店度預先慶祝母親節 星期日下午嚟到食個lunch buffet 佢係玩semi buffet即係有一份主菜之餘 沙律吧都係任食 價錢唔貴仲可以喺酒店度食自助餐 十分之抵食餐廳格局行高貴路線 牆上嘅植物牆仲係用上真嘅植物 有誠意 樓底好高加上吊燈 明畫等等做裝飾 氣派十足沙律吧當然有沙律菜 沙律菜夠新鮮爽脆 沙律醬同千島醬 粟米 紅腰豆 煙肉粒等等嘅配料 都係任加旁邊嘅凍櫃仲有煙三文魚 凍蝦等等 凍蝦夠曬大隻 肉質鮮甜彈牙 仲有好多蝦膏 高質之作餐廳做緊東南亞主題 仲有無骨海南雞 串燒 肉骨茶等等 海南雞夠曬滑溜 而且雞味十足 十分推薦到咗最期待嘅主菜 叫咗個美國安格斯牛肉眼 牛扒大大塊 五成熟整得啱啱好 配埋燒汁 高水準

今日同女朋友黎到香港島玩 除左行街之外 又點可以少左食野呢? 經過係開飯網既搜尋之後 搵到呢間Monkey café 入面係無馬騮既 但係環境真係一流 入面有座大大既植物牆 非常養眼呢個餐包左一份主食 我地揀左肉眼牛扒 牛味香濃之餘牛油亦都好甘香 五成熟既牛扒真係岩岩好 少少血 更多汁之後就去食BAR啲野啦 食材好豐富 有煙三文魚 泰式鳳爪同串燒 肉骨茶 無骨海南雞 如果你要我揀一款去推介俾大家 對唔住 我做唔到 因為全部都係我既至愛 餐廳用料亦都好新鮮上乘 味道一流總括而言 呢一餐既性價比非常高 唔太貴既價錢食到優質酒店自助餐 大滿足!

2019-05-08 398 瀏覽
好少去開銅鑼灣呢一邊,今日因為去開附近做嘢做晏左有啲肚餓想喺附近開餐,見到佢lobby有間餐廳即刻衝左入去,入到去先睇餐牌原來做緊一個70年代懷舊套餐連酒店都有鐵板牛扒餐食咁得意就叫左一個鐵板ribeye牛扒餐價錢好經濟,完全唔似酒店價錢又有甜品又有嘢飲又有餐湯餐包,未食已經覺得好抵個湯係經典羅宋湯小小辣睇得出好足料!牛扒嚟到雖然價錢平但係質素一啲都唔差,我叫medium生熟度啱啱好,最驚過熟🤣有得揀黑椒汁定蒜蓉汁甜品嚟到已經飽飽地但係個waffle都幾脆最尾都係食晒😅

甜品嚟到已經飽飽地但係個waffle都幾脆最尾都係食晒😅

鐵板ribeye  steak
Waffle雪糕
鐵板ribeye  steak
2019-05-02 378 瀏覽
以前既我 因為唔食辣 麻麻地東南亞食物 ~ 但近年我發現 東南亞食物都唔代表一定辣, 而且仲有唔少好岩食既款式 於是乎...愈食愈鐘意 ! 知道位於英皇駿景酒店既Monkey Café有以東南亞為主題既semi-lunch buffet 急不及待約埋朋友黎試試XDD! 酒店樓底果然都係偏高, 令到成個感覺grand d 一入門口就會見到餐廳呢~ 除左放有舊式留聲機呢D懷舊元素外 牆壁上掛滿一幅幅king size既懷舊風西洋poster, 好似置身好多年前既西方時代咁 仲有一邊係一片大大既假植物牆, 個感覺又令人覺得relax d, 有旅行feel d~ 呢個東南亞半自助半餐一律收費 $228/head 除左main要點餐外, 其他沙律/小食/湯/水果/甜品/飲品都係自助拎架~ 餐廳會先等你食下D 自助食物先, 等你覺得想上main時先再搵waiter上~ 想食既東南亞小食.. 大部分都可以係度搵到啊~ 最令我驚喜係竟然有 肉骨茶 !! 仲要幾足料添, 佢唔係重胡椒味個一種, 所以我飲到好多碗啊XDD 沙律方面係Caesar salad, 配料都幾多選擇, 但我最鐘意當然係狂加
以前既我 因為唔食辣 麻麻地東南亞食物 ~
於是乎...愈食愈鐘意 !
急不及待約埋朋友黎試試XDD!
酒店樓底果然都係偏高, 令到成個感覺grand d
一入門口就會見到餐廳呢~ 除左放有舊式留聲機呢D懷舊元素
呢個東南亞半自助半餐一律收費 $228/head
餐廳會先等你食下D 自助食物先, 等你覺得想上main時先再搵waiter~
肉骨茶
想食既東南亞小食.. 大部分都可以係度搵到啊~
Salad Bar
沙律方面係Caesar salad, 配料都幾多選擇, 但我最鐘意當然係狂加栗米粒, 麵包粒同煙肉碎啦~
海蝦
海蝦~ 而且每隻都大大隻同埋夠新鮮, 夠彈牙 !
海南雞
主角我覺得一定係 海南雞炸蝦餅 啊!! 海南雞已經去左骨, 食到啖啖肉~
仲配返3種傳統醬汁~ 不過個人覺得D醬汁無平時食到既咁濃味 (我鐘意濃味)
炸蝦餅
炸蝦餅 要襯佢岩岩炸起上碟個陣拎啊~~ 咁就會好夠香脆, 而且完全唔會油, 幾好!!
泰式炒蜆, 油飯, 雞/牛肉串串燒
泰式鳳爪
除左以上食物, 仲有泰式炒蜆, 泰式鳳爪, 油飯同埋雞,牛肉串串燒 !
炒蜆望落好辣所以無試到.. 油飯反而幾有驚喜, 好入味
雞/牛肉串串燒
串燒 亦都大推介啊~~ 配埋沙爹醬好香好惹味
食左2 round之後, 我地就叫waiter預備main course la~
我同朋友分別揀左:: 香煎龍脷柳配菠蘿沙沙汁 & 烤肉眼扒配燒汁(5成熟)
烤肉眼扒配燒汁(5成熟)
烤肉眼扒配燒汁(5成熟)
肉眼扒牛味突出, 但係略嫌肉質有少少韌, 另外配菜有薯角同醃意大利酸瓜
兩者都醃得好香~~
香煎龍脷柳配菠蘿沙沙汁
香煎龍脷柳配菠蘿沙沙汁
龍脷柳反而好有驚喜! 肉質嫩滑, 有香味散發
加上菠蘿沙沙汁清新得黎又香滑, 同龍脷柳超夾呢
甜品 ,水果
最後仲有 水果甜品 呢, 不過太飽既我.. 淨係食左一塊曲奇餅
係我鐘意既軟身曲奇 ! 牛油味香濃, 可以一試!
咖啡, 檸茶, 檸水
飲品有咖啡, 檸茶, 檸水, 可以按個人口味調配份量 : )
2019-04-28
2019-05-01 352 瀏覽
今天是五一勞動節,又是老細的生日週,見最近食評介紹懷舊鐵板餐,預約又可儲里數,便立刻訂了晚餐的位子。這間餐廳也找了一會,是英皇駿景酒店地下,在新伊館對面,我們沿著克街直入,到了vtc轉右,然後看到一條四層小樓梯,一上去,對面便是目的地。今次老細點了鐵板肉眼扒餐,薄薄的medium well,有𡁻口之餘不失鮮肉味,配以蕃茄、薯條和西蘭花,很復古的感覺。我點了鐵板什扒餐,包括牛排、豬扒、雞翼、煙肉和司華力腸,當然也配上薯條、西蘭花和蕃茄,豬扒不太厚,很易切,蕃茄新鮮有茄味,tasty!最後上的甜品是全餐的亮點,格仔餅是暖暖的,邊位硬而脆,配以雲呢拿雪糕,及士多啤梨和藍莓,充滿冰火感覺,而配上水果後,減輕了油膩感和罪惡感誠意推介大家一試,懷舊套餐直至今個月31號呢!

誠意推介大家一試,懷舊套餐直至今個月31號呢!

鐵板肉眼扒餐
格仔餅雪糕
綠茶
咖啡
2019-05-01 292 瀏覽
話說星期日同朋友去了灣仔英皇駿景酒店嘅<Monkey Cafe>吃“South East Asia Semi-Buffet Lunch”,雖說是semi buffet,但其實食物種類也不少,除了有沙律,甜品,湯之外,仲有不少熱食添。冷盤就有蝦,煙三文魚,火腿同埋鳳爪,蝦都幾新鮮,肉質彈牙,點埋個微辣嘅醬汁,好開胃。湯唔係平時普通嘅中湯或西湯,係非常切合主題好有東南亞風味嘅肉骨茶,味道還不錯,是偏向藥材味個種,還帶點甜。熱食就有海南雞,油飯,串燒,炒蜆等.......好有特式,串燒有雞同牛,個沙嗲汁都幾辣幾惹味,而炒蜆都幾辣下,岩晒中意食辣嘅朋友。甜品就有曲奇同蛋糕,仲有生果。以上都是自助吧供應的,另外主菜就有4款選擇,有魚,牛,雞同喇沙可以揀。“香煎龍脷柳配菠蘿沙沙汁”,龍脷柳有兩塊,菠蘿沙沙汁酸酸甜甜的,配上魚類剛好。“烤肉眼扒配燒汁”,肉眼扒有點咬口,但不會好多筋,燒汁不過咸。整體來說,refill都好快,環境都舒服,唔會好迫。
2019-04-30 229 瀏覽
同朋友去完伊利沙伯體育館做完運動!梗係要揾個地方坐底休息下食個飯!由於實在太攰既關系,所以見到酒店樓下有間Cafe就衝左入去。一坐底心諗呢到應該幾貴!不過算啦!因為坐得都幾舒服!點知。。。個餐牌黎到!真係吓左一聲!我無睇錯丫嘛?一個扒餐都只係$128?你無睇錯!我無打錯!最貴既都係$128!無慮即決!同朋友一人一個扒餐!有埋餐湯同餐包!個湯夠濃!你飲過就知係真材實料!因為真係有海鮮粒係入面!望落去吾好以為平平無奇。個鐵板已經好出色!因為。係其他地方食好少鐵板係熱既!而呢到係即場幫你加醬汁!有黑椒汁同洋蔥汁!之後就係聽到「炸炸炸炸」既聲!薯條都係即炸既!夠哂新鮮!我就食西冷扒,6成熟!好有牛肉既香味!
同朋友去完伊利沙伯體育館做完運動!
梗係要揾個地方坐底休息下食個飯!
由於實在太攰既關系,
所以見到酒店樓下有間Cafe就衝左入去。
一坐底心諗呢到應該幾貴!
不過算啦!因為坐得都幾舒服!
點知。。。個餐牌黎到!
真係吓左一聲!

我無睇錯丫嘛?一個扒餐都只係$128?
你無睇錯!我無打錯!最貴既都係$128!
無慮即決!同朋友一人一個扒餐!
有埋餐湯同餐包!
個湯夠濃!你飲過就知係真材實料!
因為真係有海鮮粒係入面!
望落去吾好以為平平無奇。
個鐵板已經好出色!因為。
係其他地方食好少鐵板係熱既!
而呢到係即場幫你加醬汁!
有黑椒汁同洋蔥汁!之後就係聽到
「炸炸炸炸」既聲!
薯條都係即炸既!夠哂新鮮!
我就食西冷扒,6成熟!
好有牛肉既香味!
2019-04-26
2019-04-28 151 瀏覽
今日的晚餐是去食牛扒,餐廳位於酒店入邊,由於我們沒有訂位,可能時間還早,所以都還有枱,不過就被安排較門口的位置,但都建議大家如果去吃的話都是訂枱比較方便,服務生態度主動有善, 餐廳嘅環境也很舒適,我們點了經典懷舊餐,價錢有98至128不等,包了餐湯,麵包,主菜和餐飲。我們今日點了鐵板西冷牛扒配薯條及烤番茄,鐵板肉眼扒配薯條及烤蕃茄。餐湯今日是蘑菇忌廉湯,湯味道很濃郁,而且熱度很夠,好好飲。鐵板的牛扒有好幾個汁可以選擇,我們都選擇了黑椒汁,肉質都做得好好,薯條也很脆。最後就是加配的甜品,雪糕配窩夫,也不錯, 總括來說值得推介!
2019-04-28