2024-04-09 18 瀏覽
朋友介紹我嚟呢間中環好有特色嘅餐廳食飯,餐廳入邊充滿地中海風情🏝️,俾人一種好chill嘅感覺。食完真心覺得正,讓我來分享一下我的食後感啦!💕我哋book咗星期三過嚟食,佢仲有一碟Side dish送。Roasted Corn💛💛💛💛💛首先講吓呢一份side dish 啦!係一份烤慢煮粟米🌽配墨西哥芝士🫕,粟米香甜軟糯,配鹹香墨西哥芝士🧀,呢個組合非常夾,令人回味無窮!Green salad💚💚💚💚💚接著是清爽的Green salad,這道綠色沙拉🥗加入了各種新鮮的蔬菜和生菜,帶來了一種清新的口感和豐富的營養。醬汁係用芝麻薑🫚沙律汁,麻香得來帶點辛辣味,沙律色彩繽紛、口感豐富,鮮味十足又開胃Lobster Paella❤️❤️❤️❤️❤️接下來是西班牙龍蝦飯,這道菜用新鮮的龍蝦尾,西班牙辣肉腸,烤燈籠椒和蒜頭蛋黃醬烹煮而成。米飯吸收了龍蝦的鮮味,辣肉腸的香辣味,燈籠燒的甜味,每一口都充滿了海鮮的風味和米飯的口感,令人愛不釋手。Roasted spring chicken🧡🧡🧡🧡🧡香烤春雞肉質和口感鮮嫩。經過烤箱的烘烤,春雞肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了烤肉的香氣和春雞的獨特風味。Sautéed wi
Roasted Corn💛💛💛💛💛

Green salad💚💚💚💚💚
Lobster Paella❤️❤️❤️❤️❤️
Roasted spring chicken🧡🧡🧡🧡🧡
Sautéed wild mushroom💙💙💙💙💙
最後是炒雜菌🍄以各種新鮮的雜菌炒製而成。雜菌的豐富香氣和口感與炒菜的熱度完美結合,每一口都令人驚喜。
2024-04-09 14 瀏覽
這家西班牙餐廳提供多種款式菜單,😼看起來真是非常吸引,首先可推薦Pink Shrimp Carpaccio,絕對是一道令人驚喜的開胃菜,新鮮的赤蝦配上柑橘和檸檬的酸味,絕對能夠喚醒味蕾。如果喜歡龍蝦,Deluxe Seafood Paella確實是不錯的選擇,龍蝦尾肉鮮嫩多汁,搭著西班牙辣肉腸和烤燈籠椒,為這個菜式增添了不小風味,蒜頭蛋黃醬也為這龍蝦增加味覺享受😽另一道就是必嘗的SUCKLING PIG,乳豬皮烤得酥脆,😼肉質鮮嫩多汁,再有青蘋果沙律和脆糖合桃,也有酸甜味道結合一起,😼是一道飽滿的美食這個Chorizo Bikini Sandwiches很特別,內裡材料豐富,😼三文治也有烤過,令到外脆內軟,裡面提供的料有西班牙辣肉腸,水牛芝士 ,墨西哥辣椒醬,😼豐富到滿瀉,好滿足還要補充說一下,幸好是星期四,此店會提供開酒八折的優惠,讓我們享受高品質食物同時,也喝到高品質的酒🙌🏻
2024-04-03 14 瀏覽
中環呢一間黃色嘅西班牙菜餐廳真係好搶眼,餐廳位於蘇豪士丹頓街嗰邊!大家有行過呢條街都一定知我講緊邊間😆今次就去咗食佢地嘅Lunch set,入面有chef’s special+starter+main😍(main)Tiger prawn spaghetti☑️呢個意粉🍝好多大大隻蝦!係真係好彈牙,而且有鮮甜,意粉加咗好多櫻桃蕃茄醬,特別酸酸甜甜好好味!最欣賞廚師加咗啲羅勒調味,香料味好重。 (starter)Crispy Oyster☑️炸生蠔好邪惡,生蠔本身肥美又新鮮!(starter)Tortilla de Patatas☑️西班牙馬鈴薯蛋餅好好味,蛋味好香,而且好滑,好正!Crispy chicken roll☑️chicken roll炸到好香脆,幾香口的,仲有法邊豆, 甜薯蓉做配菜。 (chef’s dessert )Churros☑️炸西班牙油條真係好少地方食到,配左雪糕、榛子朱古力醬、肉桂砂糖,做飯後甜品真係好滿足!Lunch dessert 而家只需要加$3就有!必order !

(main)Tiger prawn spaghetti☑️
 (starter)Crispy Oyster☑️
炸生蠔好邪惡,生蠔本身肥美又新鮮!
西班牙馬鈴薯蛋餅好好味,蛋味好香,而且好滑,好正!
Crispy chicken roll☑️
 (chef’s dessert )Churros☑️
2024-04-03 21 瀏覽
今日約咗朋友喺呢間黃色餐廳食飯,餐廳入邊佈置非常有特色,最啱一班女仔見食飯一邊傾偈,仲可以打卡!星期四過嚟食開支酒🍾有八折,一邊嘆美酒🍷一邊嚐美食,賞心樂意!Chorizo Bikini Sandwiches (starter )香脆Chorizo Bikini 三文治🥪,金黃色嘅顏色非常吸引,入邊夾有西班牙辣肉腸,水牛芝士 ,墨西哥辣椒醬,又香又辣非常惹味,麵包更係脆卜卜越食越開胃。SUCKLING PIG 呢份烤西班牙乳豬🐖肉嫩多汁,乳豬皮烤到金黃色,脆卜卜,但有少少油脂,甘香鬆化惹味道不得了!伴碟嘅沙律亦好好味,青蘋果🍏切成一條條油條,混合沙律醬和脆糖合桃,清爽開胃,配搭埋乳豬一齊食,更可以減低油膩感,令口感更豐富。Tortilla de Patatas (starter)西班牙馬鈴薯蛋餅係一道好經典嘅西班牙菜,食西班牙菜一定唔可以少得佢,佢係用馬鈴薯,雞蛋和菠菜製成的薯餅,三種食材嘅味道都非常突出,又香又好味。Fassona Beef Tartare意大利牛肉他他下面放咗一件千層薯仔🥔,兩者非常夾,牛肉他他更用咗辣椒🌶️,水瓜柳,醃青瓜 🥒和蛋黃醬混合而成,極之惹味,千層薯仔吸咗
SUCKLING PIG

Tortilla de Patatas (starter)
Fassona Beef Tartare
意大利牛肉他他下面放咗一件千層薯仔🥔,兩者非常夾,牛肉他他更用咗辣椒🌶️,水瓜柳,醃青瓜 🥒和蛋黃醬混合而成,極之惹味,千層薯仔吸咗牛肉他他嘅醬汁,味道更豐富!

Roasted potatoes
烤香草薯仔🥔識調即烤,熱辣辣新鮮香脆,充滿薯仔,用上香百里香🌿,迷迭香🌿和辣椒🌶️,香味充斥着整間餐廳。
2024-04-02 16 瀏覽
沙律簡單試佐Green salad ,雜菜沙律有唔同既蔬菜,每款蔬菜都好新鮮,夠晒fresh,用芝麻薑沙律汁,醬汁酸酸地,加上薑汁嘅少少辣,醒神得來又開胃😄小食就試佐Fassona Beef Tartare,意大利牛肉他他好有層次,有千層薯仔,辣椒,水瓜柳,醃青瓜,加上蛋黃醬,牛肉就夠晒軟腍,味道鮮香😜意粉呢就試佐Wild Mushroom Tagliolini,雜菌意大利麵充滿菌香,醬汁用佐黑松露醬,加上煎香既意式煙肉,再灑滿巴馬臣芝士,中間加多隻慢煮雞蛋,味道濃香,飽肚好食😙西班牙飯就試佐Lobster Paella,西班牙龍蝦飯,有四大件既龍蝦尾,加上西班牙辣肉腸,亦有烤燈籠椒,醬汁就係蒜頭蛋黃醬,撈均咁食,咸香鮮味☺️星期三訂位就會送一份side dish,咁抵點可以唔黎試下!

2024-04-02 9 瀏覽
好同事要離職,一大伙人book咗依度食farewell lunch👋🏻Book依度有個好重要嘅原因,就係星期四開支裝酒有8折,一定要飲多啲🍾🍾每人一份Lunch set ,今日嘅Daily soup 係粟米忌廉湯,順滑香甜👍🏻之後就係頭盤,分別試咗Tuna Tostada 同Chorizo Bikini Sandwiches 🍴Tuna放喺脆餅上,一啖一件,佐酒一流👏🏻 Chorizo Bikini Sandwiches有辣肉腸提味,仲有大量軟心芝士,食上癮⭐️主菜有Tiger prawn spaghetti🍴虎蝦大隻鮮味,蝦肉彈牙👏🏻另一個主菜Grilled Seabass 🍴充滿大海嘅鮮味,鱸魚夾大蜆煮出嚟嘅湯汁不得了🌊

2024-03-22 35 瀏覽
MONMONO呢間餐廳非常推薦大家約埋朋友聚餐或者同另一半撐枱腳嘅勝地,因為餐廳無論係環境定係食物質素都相當之高質🐓Roasted spring chicken烤得塊皮少少燶,食落非常脆口,雞肉好嫩,特別係雞脾位,最正既係連雞胸肉都唔鞋💯加埋烤車厘茄串好好味👍🏽🐖Pork Ribs 低溫慢煮豬肋骨煮得好軟糯,肉唔會好鞋囗而且好入味,食過咁多間呢間嘅豬肋骨真係幾唔錯👍🏽🍞Sourdough bread 酸種麵包味道微酸,外層香脆,內層鬆軟,最喜歡那煙燻紅椒粉牛油,令整體味道昇華!感覺清新可口😄🦪 Crispy Oyster 生蠔都幾大隻好飽滿,咬落去好creamy,外層炸至金黃酥脆,咬開都頗為juicy,好有蠔香味,配埋墨西哥辣椒芒果莎莎同香草沙律,好清新又fresh😎星期三每個booking 送一份 side dish
🐓Roasted spring chicken
🐖Pork Ribs
🍞Sourdough bread
🦪 Crispy Oyster

星期三每個booking 送一份 side dish
2024-03-22 12 瀏覽
呢度既粟米忌廉湯好好飲,忌廉湯滑得黎好香,夠晒creamy,香甜順滑!☪️呢度既小食同樣好食,Tortilla de Patatas係西班牙馬鈴薯蛋餅,口感軟綿軟腍,好香薯仔味蛋香;另外既Chorizo Bikini Sandwiches係烤三文治,入面有西班牙辣肉腸,加上滿滿既水牛芝士同埋墨西哥辣椒醬,香辣味美!✡️呢度既主食當然都好,Seafood Paella入面真係有唔同既海鮮,大蝦、蜆、魷魚、青口,鮮味十足,飯粒再配上蒜頭蛋黄醬,更加咸香⚛️午餐既甜品只需要加$38炸,真係好平好抵呀!我地就叫佐Churros,係炸西班牙油條配雪糕,再點啲榛子朱古力醬,又有肉桂砂糖,甜蜜滿滿!💟
2024-03-20 23 瀏覽
今晚同朋友食飯,一早Book定依間長期爆滿ge餐廳~提早book位除咗make sure有位之外,原來逢星期三book位仲會送side dish,意想不到ge驚喜🙈🥬Sautéed baby spinach ~菠菜苗比一般菠菜更細嫩,連平時唔鍾意食菜嘅朋友都爭住食,就知好食🤣🌽 Roasted Corn ~依個真係大推🥹粟米粒粒都好飽滿多汁,重要加芝士,完全係我ge口味!🍝Wild Mushroom Tagliolini~看似清淡,但黑松露+ 芝士+ 雜菌嘅味道滲哂入意粉當中,半熟流心蛋蛋汁令到成碟意粉味道更融和,少少汁都唔想放過💦🐖SUCKLING PIG ~豬皮油香足夠,脂肪肥而不膩,一咬落去就feel到塊皮烤得夠鬆脆,伴碟仲有青蘋果沙律,好好嘅設計🍏
🥬Sautéed baby spinach ~

🌽 Roasted Corn ~
🍝Wild Mushroom Tagliolini~
🐖SUCKLING PIG ~
2024-03-19 19 瀏覽
呢間西班牙餐廳🇪🇸係老公為咗慶祝結婚週年book咖,裝修得好有異國情調🤖原來星期四開酒仲有八折優惠🍾真係抵食到爆燈💡個Pork Ribs (5件)🐷入面再加埋煙燻紅椒粉同蜜糖,味道鮮美到爆💥搭配上椰菜絲沙律同芫荽蛋黃醬真係一絕,豬肉嫩滑多汁💯我好欣賞個Wild Mushroom Tagliolini🍝佢哋用左各款新鮮雜菌同黑松露醬,加埋意式煙肉同巴馬臣芝士,再配上慢煮雞蛋🍳一口咬落去,滋味濃郁香濃,簡直係天堂啊💃老公好中意Padron Peppers🌶️炸到微微起泡嘅辣椒,一啖咬落去,辣辣地刺激味蕾,但係又唔會過份👍🏻上面仲有西班牙牛奶芝士🧀加入啲濕潤嘅口感,好好食!再追加個Sautéed wild mushroom🍄炒出嚟嘅雜菌入面,有煙燻紅椒粉同紅洋蔥🧅嘅香氣,再加上大蒜嘅味道,每一口都帶出雜菌嘅鮮甜,真係一道令人回味無窮嘅菜式🤌🏻總括而言,呢間西班牙菜館真係值得一試!唔單止食物好味,仲有抵食嘅價錢同優惠,絕對係慶祝特別節日或者紀念日嘅首選🥂

2024-03-19 25 瀏覽
Dining City嘅Restaurant week又黎啦,今個星期五約咗好姊妹去中環Soho區食lunch。😋嚟到呢一間裝修外牆同埋入邊都係黃色嘅西班牙餐廳,去到門口已經非常吸晴,餐廳本身已經好啱打卡。我哋叫咗佢嘅Lunch Set,價錢喺中環區嚟講算係合理。每人有兩個前菜、一個招牌菜、一個主菜同埋一個甜品。前菜南瓜湯非常Creamy同足料,西班牙蒸煎蛋餅煎得唔會好乾,厚身,有好香嘅蛋味,熱辣辣食超好食😋。招牌菜係酥炸生蠔,外皮揸得酥脆,生蠔亦都好大粒多汁,都幾好食。主菜西班牙海鮮飯,海鮮配料非常豐富,味道亦幾正宗,賣相非常吸引。😜 另外一個主菜係慢煮豬鞍,慢煮做法令到豬肉本身非常嫩滑,多汁,肥瘦適中,非常推薦大家叫你試吓。😋甜品亦都發揮正常,雪白識落非常清新,西班牙油炸鬼就係非常正宗的

2024-03-14 33 瀏覽
今日約咗朋友過嚟中環聚會,因為見到呢間餐廳非常高人氣,食物又靚又好味,成間餐廳以黃色為主調打卡一流,可以同朋友開開心心🥰食一餐美味嘅晚餐SUCKLING PIG 脆卜卜烤西班牙乳豬 ,乳豬烤得非常靚,一睇就知外皮香脆,乳豬但有少少油脂,令豬肉更鬆化。青蘋果沙律爽口清新,同西班牙乳豬一齊食味道更豐富。Roasted spring chicken半隻香烤春雞配上烤車厘茄串和燒汁,雞肉🍗鮮嫩多汁,雞味濃郁,上面加咗芝麻和香草醬食落去好香好有香草味🌿Roasted Corn 一向好鍾意食粟米嘅我,呢一款烤慢煮粟米🌽正中我下懷,粟米香甜多汁,加上鹹香惹味嘅墨西哥芝士,味道更多層次。(墨西哥芝士)Sautéed baby spinach 炒菠菜苗新鮮翠綠,賣相非常吸引🤩。菠菜苗食落去爽脆充滿纖維,用大蒜🧄和初榨欖油涼拌,更香更好味我哋星期四過嚟食,開支裝酒有八折,於是叫咗支白酒🥂,白酒和以上菜式都非常配搭,今餐可算是飲飽食醉。😆
Roasted spring chicken
Roasted Corn
(墨西哥芝士)
Sautéed baby spinach

2024-03-14 21 瀏覽
朋友生日同佢過嚟中環一間餐廳食飯,餐廳裝修非常靚,成間都係黃色,非常搶眼,而且裝修非常有風格影相打卡一流。Sautéed wild mushroom 🍄 炒雜菌又香又多汁,用咗煙燻紅椒粉,紅洋蔥和大蒜調味,一口一口,一陣就食晒。Padron Peppers西班牙帕德龍辣椒🌶️,爽脆可口味道夠香而辣味濃郁,加上西班牙牛奶芝士🧀為辣椒增添鹹香味。Deluxe Lobster Paella西班牙龍蝦飯香氣四溢的米飯和豐富的海鮮湯令人回味無窮。入邊有龍蝦尾,西班牙辣肉腸,烤燈籠椒,蒜頭蛋黃醬,食材豐富,而且顏色鮮艷,非常吸引SUCKLING PIG 烤西班牙乳豬 配青蘋果沙律和脆糖合桃烤製過的乳豬皮脆肉嫩,外焦裡嫩,口感極佳。青蘋果沙拉或者脆糖合桃帶有一種清爽的酸甜味和獨特的口感。青蘋果沙律🍏,脆糖合桃和乳豬融合得非常好,有乳豬嘅甘香味,又有水果和堅果的口感,是一道令人垂涎的美食。Churros 炸西班牙油條傳統的西班牙早餐食品,也是西班牙人最喜歡的小吃之一。油條外酥裡嫩,金黃誘人。加上榛子朱古力醬和肉桂砂糖又香又甜又可口!星期三每個booking 送一份side dish
Sautéed wild mushroom 🍄
Padron Peppers
Deluxe Lobster Paella
烤西班牙乳豬 配青蘋果沙律和脆糖合桃
Churros
炸西班牙油條
星期三每個booking 送一份side dish
2024-03-14 31 瀏覽
👁️👁️Chorizo Bikini Sandwiches‼️呢一款夾餅都幾好食,最喜歡係佢既包,都整到好香口,然後夾住辣肉腸同水牛芝士,少少微辣好過癮,用既料都係外國料,真係好食阿👁️👁️Roasted potatoes ‼️再試呢個烤香草薯仔,每一個薯仔都好大個,好有薯香的味道,有一點微微辣感,都係食得好過癮,同時又暖胃,原來星期三booking送既👁️👁️Wild Mushroom Tagliolini‼️都要食麵先會飽既,成碟都擺滿意大利麵,放左慢煮雞蛋,再加埋巴馬臣芝士撈埋一齊,味道好出色,真係好好食喎👁️👁️Lobster Paella‼️同朋友一齊去,叫一個龍蝦飯,就係一齊分享咁食,呢個龍蝦飯好好食,就算平時唔食飯既人,都會忍唔住會食架,有辣肉腸,仲擺到龍蝦好靚,龍蝦肉夠鮮甜,成個飯都好好食,令我印象深刻💮朋友既屋企人食過一次,傾計之間講起,有時間帶我食一次,係如佢所講咁好食,不過講返佢既環境,入面好靚,我地都係瘋狂打卡,然後介紹比勁多朋友👄
👁️👁️Roasted potatoes ‼️
👁️👁️Lobster Paella‼️
2024-03-13 23 瀏覽
平時一向習慣食完好食既野會分享比人▪️上次既下午係度食過▪️覺得非常好食▪️質素好好,成間餐廳既環境都非常吸引▪️好似去了渡假一樣▪️呢樣係其中值得讚既地方▪️之後就到服務態度▪️就好似入到去高級餐廳▪️一定會有人招呼你一樣▪️環境靜靜地▪️有時太多野諗▪️想靜一靜呢度係一個唔錯既選擇 Chorizo Bikini Sandwiches佢既lunch 都好吸引▪️全都是用西班牙既方式去整▪️呢個咁厚▪️已經分成三角型一份份▪️拎起手仲係溫暖▪️佢既味道好食▪️同時又有水牛芝士▪️都會食到拉絲感 Crispy chicken roll睇上去好似好少咁▪️原來食起上來都幾飽架▪️佢既雞內臟汁舖到成半個碟▪️但又真係好好食▪️中間就係法邊豆▪️係外國先有▪️味道方面係好好食▪️佢既外皮好惹味Pita Pizza 有我最期待既薄餅▪️呢個薄餅好大▪️係用人手整出來既▪️特別好食▪️上面既水牛芝士放到好滿▪️食起上來係咁拉絲▪️成口都係芝士阿,▪️仲收埋好多蘑菇、松露、洋蔥Tuna Tostada呢一份小食▪️就好似一個餅咁▪️上面放滿晒料▪️食到好香口,🔊▪️主要食到好多料好豐富▪️呢種味道好食又特別▪️勁鍾意食 環境分數✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️食物分數✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
Chorizo Bikini Sandwiches
Crispy chicken roll