2023-03-12 526 瀏覽
之前黎過好多次,品質都可以,但今次真心失望 😔6點去到,人不多,order咗蒜蓉炒通菜,馬莎文牛肉咖喱,燒盲鰽,蒜蓉包。不到15分鐘已上晒菜,上菜次序係 - 通菜 ➡蒜蓉包 ➡燒盲鰽 ➡咖喱。即時心諗燒魚需時起碼15至20分鐘,今次咁快 嘅,食完之後,覺得個魚吾似燒,只係似一塊熟嘅魚,包咗蕉葉,係咁意烤一陣 😓此為第一失望。第二失望,蒜蓉包係韌而吾脆。其他兩樣就一般而已。四樣食物有兩樣失望,相信都暫時吾值得推介了 ☹️
1. 青咖哩鷄咖哩汁又唏又冇味道, 俾得3-4隻雞肉, 完全唔抵食2. 泰式清蒸魚,完全唔係泰式,係中式!!!最大問題係豉油超級鹹!!!! 攪乜呀3. 7.15pm 想叫冬蔭功湯,佢話冇晒材料. 見到好多comment都話唔好食, 想俾個機會來食, 我想我想點知自己真係中咗伏,以後唔會嚟啦。你快啲執啦Elements 想食泰式嘢都係去返Mango Tree
1. 青咖哩鷄
咖哩汁又唏又冇味道, 俾得3-4隻雞肉, 完全唔抵食

2. 泰式清蒸魚,完全唔係泰式,係中式!!!
最大問題係豉油超級鹹!!!! 攪乜呀

3. 7.15pm 想叫冬蔭功湯,佢話冇晒材料.

Elements 想食泰式嘢都係去返Mango Tree
清蒸魚
2022-12-31 558 瀏覽
浪費食材,毫無心機煮。點咗個咖喱豬,豬肉似湯渣,無味+肉質鞋口。另外點咗個喇沙,蝦同雞肉都無味,湯底只有辣,好似食緊辣湯,食到我好嬲。買單張單無啦啦多咗$1 donation , 請問donate去邊, 亦都無問過我是否同意。
2022-12-31
2022-12-27 542 瀏覽
After spending an afternoon in the Palace Museum, my friend and I decided we need to sit down and recharge ourselves with an early dinner. The food was nice but the highlight was the surprising desserts. The portions were reasonably proportional to the price, while the taste was divine with exortic South East Asia elements. Something really nice after having a few days of traditional western Xmas desserts.
2022-11-27 782 瀏覽
見到間鋪靚靚哋諗住唔會中伏,點知入去試就真心中咗伏啦!啲Service差我嗌咗嘢食45分鐘都未上到嚟😤😤😤我朋友嗌嘅牛肉粉啲湯又唔好味,粉亦都好難食,佢食咗一半就冇食到...跟住嗌咗個串燒啲味道就好味啲,但係佢隻雞串嗰個肉燒到太乾。overall嚟講嘢食唔好味,Service差,嘢食出得嚟超級慢!唔會再幫襯👎🏻👎🏻👎🏻
2022-11-25 480 瀏覽
行到Elements,見到有間幾chill嘅餐廳,就入去試下先✨以東南亞菜為主打嘅Monsoon,連裝修都有種遠離香港嘅感覺。餐前小食係蝦片,旁邊嘅醬汁有少少似魚露。牛油果三文魚沙律,簡單又好食。牛油果成個上,意外地份量好足👏🏻蒜蓉辣椒炒通菜($68)對於食開十小辣嘅我嚟講,都幾辣但好惹味!會忍唔住不斷食!泰式沙嗲串燒($118)今次mix左豬肉同雞肉串燒。串燒燒得啱啱好,又香又易咬開。印尼巴東烤鱈魚($168)鱈魚非常嫩滑!好有驚喜!即使唔蘸醬都已經好香又好食。青咖哩雞($128)+小茴香蒜蓉麵包($28)青咖哩好香!但雞肉唔多,所以另外加左蒜蓉麵包蘸咖哩食,簡直係perfect match🥰韭菜芥蘭炒貴刁($88)外貌好似干炒牛河咁,的確味道亦都好似,但唔係太乾身,加埋少少青檸汁增加層次感,食落都唔會濟🍋甜品全部都好有特色,可惜眼闊肚窄,今次淨係試左兩款🍽香茅奶凍配檸檬羅勒雪葩($78)食之前完全想像唔到香茅奶凍係咩味,但品嘗第一啖後,香茅味由口腔湧上嚟,好重香茅味,幾乎蓋過奶味,如果鐘意香茅嘅朋友值得一試。上層嘅羅勒雪葩啱啱好中和返香茅強烈嘅味道,一齊食就最好😌朱古力撻配椰子雪糕

餐前小食係蝦片,旁邊嘅醬汁有少少似魚露。

牛油果三文魚沙律,簡單又好食。
牛油果成個上,意外地份量好足👏🏻

蒜蓉辣椒炒通菜($68)
對於食開十小辣嘅我嚟講,都幾辣但好惹味!會忍唔住不斷食!
蒜蓉辣椒炒通菜

泰式沙嗲串燒($118)
今次mix左豬肉同雞肉串燒。串燒燒得啱啱好,又香又易咬開。
泰式沙嗲串燒

印尼巴東烤鱈魚($168)
鱈魚非常嫩滑!好有驚喜!
即使唔蘸醬都已經好香又好食。
印尼巴東烤鱈魚

青咖哩雞($128)+小茴香蒜蓉麵包($28)
青咖哩雞

小茴香蒜蓉麵包

韭菜芥蘭炒貴刁($88)
韭菜芥蘭炒貴刁

甜品全部都好有特色,可惜眼闊肚窄,今次淨係試左兩款🍽

香茅奶凍配檸檬羅勒雪葩($78)
上層嘅羅勒雪葩啱啱好中和返香茅強烈嘅味道,一齊食就最好😌
香茅奶凍配檸檬羅勒雪葩

朱古力撻配椰子雪糕及橙皮糖($78)
朱古力撻好濃郁好好食!橙味×朱古力相信係好多朋友嘅愛好組合,雖然撻底有啲厚但無阻朱古力內餡嘅美味,橙皮糖令口感同味道都更上一層樓。
一食椰子雪糕,口腔即刻充滿濃濃椰子香味,如果怕朱古力撻太heavy,可以食一口雪糕、一口撻,中和膩感。個人嚟講大推薦😉
朱古力撻配椰子雪糕及橙皮糖

總括而言可以係再encore嘅餐廳,經常見到佢地有唔同主題嘅high tea,希望有機會試到🤭
蒜蓉辣椒炒通菜
韭菜芥蘭炒貴刁
香茅奶凍配檸檬羅勒雪葩
朱古力撻配椰子雪糕及橙皮糖
2022-11-20 430 瀏覽
去西九文化區玩咗成個下晝,近近地去圓方搵嘢食,商場裡面嘅食肆嚟講,呢間東南亞菜 Monsoon 收得比較夜,可以有多啲時間食飯傾偈,而且價錢都算大眾化,裝修方面都 OK 啦,唔算好豪華,但係簡約得嚟又幾有越南風味,打卡影相都幾靚嘅。今次我哋叫咗 印尼巴東鱈魚($168),鱈魚好滑,有少少辣,好好味,又叫咗 鴨肉菠蘿炒飯($128),多咗啲鴨肉吊吓味,確實比一般菠蘿炒飯香口好多,又叫咗 巴東椰奶燉牛肋骨($168),呢個一般般冇乜特別,另外叫咗杯雪芭特飲($78),貪佢打卡好鬼靚。

2022-10-19
5 分鐘 (堂食)
這家最近在禮拜一部分主菜有做買一送一的優惠😬很值得一試😬而且這裡有Free Flow🍺🥃🍸超適合跟朋友聚餐喝酒~這邊的cocktail是第一推介👍🏻之後就是Pad Thai👍🏻咖喱羊也很不錯 不過份量有點小 但味道不錯👍🏻Jungle Fish就蠻特別的👍🏻

2022-10-24 466 瀏覽
難得經過圓方,見到這間餐廳裝修和空間感唔錯,枱與枱之間又有適當距離,一於試下冬蔭公湯,辣度和酸度剛剛好,用料十足,這一大碗湯性價比高,很適合兩三人分享。串燒有雞肉、豬肉和牛肉各三串,配上一碟酸青瓜片、生菜和沙嗲醬,這些肉燒得剛好,不太老,不過要快點吃,否則就會變得好硬海鮮炒飯,配料有青豆、紅蘿蔔粒、蛋和蝦仁等;不太鹹,估唔到炒得幾干身,一點都唔油
Seafood Tom Yum Soup

Mixed Satay

Seafood Fried Rice
2022-09-29
Seafood Tom Yum Soup
Mixed Satay
Seafood Fried Rice
2022-10-22 320 瀏覽
越式牛柳河粉 差差差差差 差 服務態度又不好,湯完全冇味,牛肉極差又鞋又冇味,街邊$50碗一定好味過佢,從未試過有這麼難的河。千萬不要叫這個。$138 還是再加-服務費😡😡😡泰式食物尚算可以!
千萬不要叫這個。$138 還是再加-服務費😡😡😡

泰式食物尚算可以!

2022-10-18 304 瀏覽
首先人手侍應不足。。。我点了柚子沙律....正常味道冬陰公湯....正常味道串燒烤肉....完全唔合格,沒有味道,上枱已是凍,一啲暖都沒有最後点了个芒果黑糯米飯,這道甜味是全餐裡面最好味,椰汁黑糯米飯份量搭配恰當味道唔錯,只是芒果唔甜且略嫌酸。。。整体說呢餐Lunch係失望!!!
首先人手侍應不足。。。
我点了柚子沙律....正常味道
冬陰公湯....正常味道
串燒烤肉....完全唔合格,沒有味道,
上枱已是凍,一啲暖都沒有
最後点了个芒果黑糯米飯,
這道甜味是全餐裡面最好味,
椰汁黑糯米飯份量搭配恰當味道唔錯,
只是芒果唔甜且略嫌酸。。。
整体說呢餐Lunch係失望!!!
2022-10-15
2022-10-17 292 瀏覽
由於千兒我嘴太挑,不好吃就會生氣,直接就把東西放著不吃了🤣🤣🤣🤣真的好吃😋!餐點呢~是泰式料理,喜歡吃口味重的人可以參考參考😋這天是christmas eve,找個地方吃平安夜大餐🎄找了一下,最後決定吃(一般聖誕聚餐好像比較少選擇泰式😆),這間我是第一次吃,評價蠻好的,價位也算合理~餐點好吃、飲品好喝、份量很夠,還有一些有特色的料理,環境也蠻好的,推薦👍🏻其實這間看外觀不太像泰式料理店,藍白外牆反而有種地中海風情,感覺不錯拍,不過我們是晚上到訪,就沒有拍外面了⛴吃完去逛逛🍿

真的好吃😋!餐點呢~
是泰式料理,喜歡吃口味重的人可以參考參考😋

這天是christmas eve,找個地方吃平安夜大餐🎄
吃完去逛逛🍿
2022-10-15 190 瀏覽
總分,4/5食物方面,7/10叫咗冬陰功湯,軟殼蟹米紙卷,patai,青咖喱+蒜蓉包。好好食嘅真係米紙卷同埋蒜蓉包,出色。其他就中規中矩。冬陰功都唔錯。但係以佢個價錢來講就唔算抵。有好多小店都好好食。環境方面,9/10當日去平日冇乜人,靜靜地同朋友去食非常舒服,完全唔會有人阻住你,又好靚暗暗地,可以好舒服咁傾偈。服務方面,9/10好好服務,同埋我當日係咁飲水個服務員係咁加水俾我,冇一刻停過,起碼飲咗人哋2公升水,但係都覺得佢哋服務好好。我覺得如果想食啲高級少少氣氛嘅餐廳,呢間係唔錯嘅選擇,最緊要係搵到佢好食嘅嘢。
總分,4/5

食物方面,7/10

環境方面,9/10

服務方面,9/10

2022-09-06
  • 軟殼蟹米紙卷
  • 蒜蓉包
2022-10-13 197 瀏覽
🥩燒牛肉💰⁡每枱必有其影踪,望見店員全晚燒唔停手就知人氣高企,滿心期待,相片中為少數中間尚有嫣紅部牛肉,其餘為well done,肉味唔濃,靠泰式醬汁搭夠,外皮亦有焦香,分量之大對得住個價🫡⁡🐟明爐烏頭💰⁡又一巨人之作,竟然有成隻前臂咁長嘅烏頭,雖然未有黃油,但肉厚鮮味,配上酸香冬陰湯,甚是惹味,不過建議唔食得辣嘅朋友上枱時移走大部分辣椒,否則翌日變小火龍後果自負🤣⁡🥙泰式肉碎生菜包💰⁡泰式肉碎香料味道不多,鑊氣足炒得夠乾,豬肉夠瘦夠香,靠燒牛肉個汁自行調配,下次又可以叫過其他餸🥹⁡🍲泰式冬陰功海鮮湯河💰⁡唔知點解冬陰湯偏甜,丁點酸香辣味都無,配料只有蝦同魷魚,十分一般,只有泰式寛河粉米香突出一點可取,可以慳番quota食其他野🤭⁡用餐體驗出名定價親民又份量十足🤭⁡店舖面積大,而店員親切有禮,係比大排檔更好嘅選擇👍🏻⁡食物份量相當驚人,名乎其實大件夾抵食,唔洗等位可以考慮回頭,7點後用膳建議訂佐敦泰泰好了🤣⁡食物質素:3.5/5 餐廳環境:4/5服務態度:4/5CP值:4/5
🥩燒牛肉💰

🐟明爐烏頭💰

🥙泰式肉碎生菜包💰

🍲泰式冬陰功海鮮湯河💰

用餐體驗
出名定價親民又份量十足🤭

店舖面積大,而店員親切有禮,係比大排檔更好嘅選擇👍🏻

食物質素:3.5/5
餐廳環境:4/5
服務態度:4/5
CP值:4/5
10月1日係圓方去左呢間餐廳食飯點既都係泰國菜加一個西柚蝦沙律 心諗開係圓方都唔會差得去邊 點知真係好差D野食水準 連葵涌廣場既泰國菜價錢比Monsoon平 食物味道都絕對好過Monsoon 呢餐飯我同朋友叫左4樣野埋單我記得係$498 簡直係哂錢🤦🏻‍♀️泰式金邊粉 D粉黏埋一餅 酸味較重 認真失望 側邊既芽菜同青瓜只係裝飾 青瓜都好D 生食都可以 芽菜係事旦用熱水整熱 食落仲有D生既味道 唉冬陰公湯 係我第一次飲完全唔覺自己飲緊冬陰公湯 冇冬陰公湯既味道 似普通辣湯多D 依個湯跟左個青檸連要自己加青檸汁先有酸味 如果冇加只係普通既辣湯 第一次飲冇冬陰公味道既冬陰公湯 唉 呢個湯係我最期待的 點知會咁......蒜蓉炒通菜 通菜係最正常的 好難會炒得難食但呢個味道呢個價錢 自己炒好過👎👎👎呢個柚子蝦沙律 又係失望 明明好簡單既沙律都整到咁 冇啦啦加D芝麻仲難食 柚子好多好大舊但蝦得幾舊 總之呢間野整D泰國野係我食過最差最難食既一間 廚房個位廚師 根本唔識整泰國野 求其整 完全冇用心整 我同朋友一路食一路討論緊呢間野點解可以煮到咁 臨走時我地仲突登回頭望間鋪叫咩名 係記住間鋪既名

泰式金邊粉 D粉黏埋一餅 酸味較重

通辣湯多D 依個湯跟左個青檸連要
自己加青檸汁先有酸味 如果冇加
只係普通既辣湯 第一次飲冇冬陰公
味道既冬陰公湯 唉 呢個湯係我最期
待的 點知會咁......

蒜蓉炒通菜

再黎👎👎👎 連葵涌廣場開既泰
國菜細鋪都好味過佢好多 完全
係中伏 差差差👎👎👎
2022-10-01
10 分鐘 (堂食)