叫自己做fine dining, 等咗一個半鐘,淨係食咗一件tuna tartare, 一件蝦多士。然後上咗兩兜好腥嘅青口。我地成檯人,每人食左幾隻都覺得好腥。同佢講,青口好腥,佢個Waitress返嚟話,其他客覺得冇問題喎,如果你哋口味唔啱嘅話,我煮八爪魚俾你哋食,但要等。再等多三個字,仲係乜都冇得食。然後埋單,我哋飲咗一支resiling, 收我哋$800一支。仲大大聲同周圍嘅人講,你哋唔啱食我free俾你哋囉。 9:40pm,我地俾左$800一支好普通嘅白酒,同埋好肚餓。態度極差,食物好差。
態度極差,食物好差。
2024-06-12 219 瀏覽
Moodie Wine & Dine (中環)今次黎試中環一間食青口既餐廳,餐廳中間有條旋轉樓梯上二樓,懶惰的我就係一樓坐算。蒜香大蝦燒扁意粉 ($178) 個汁超級濃厚,大大粒蝦超彈牙,好滿足。意粉係比較硬身既口感,唔會煮到淋曬。傳統白酒煮法國藍青口 ($178) 餐廳既青口有好蛋種唔同既煮法。我今次就選擇左最傳統既白酒煮。佢係細細粒既青口,但每粒都好飽滿,好鮮甜。加埋濃郁既白酒同蒜茸,超級香,食唔停口。仲有薯條跟餐。法式焦糖燉蛋($78) 正!
Moodie Wine & Dine (中環)

蒜香大蝦燒扁意粉 ($178)

傳統白酒煮法國藍青口 ($178)

仲有薯條跟餐。

法式焦糖燉蛋($78)
正!
2024-06-11 202 瀏覽
'今日同朋友食呢間睇落細細間原來有2層既西班牙餐廳。見有二人餐,我同佢呢D選擇極度有困難既人一定係揀呢個Set!*法國牛他他芝士脆卷 - 太餓唔記得影相😂芝士脆脆好好食!!!!!牛肉他他咸咸地好開胃~*西班牙蒜油大蝦 - 大蝦口感彈牙,配上蒜片同麵包,一啖接一啖呀真係!*法國藍青口 - 唔記得影相again😂😂 淨係記得大大粒好新鮮。*三重芝士肉醬意粉 - 肉醬濃厚,條條意粉都包住肉醬,加上大量芝士~係罪惡既感覺*蕃茄龍蝦湯長管粉配雞胸 - 龍蝦汁好濃!!!!!!!雞胸超嫩滑 完全唔會乾,好好食🥲*慢煮伊比利亞黑毛豬配杏脯醬 - 首先上枱已經覺得擺盤好靚,肉質厚切配上杏脯醬 係清爽既感覺~*自家製𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂雪糕配特濃咖啡凍 - 咖啡味夠重,都幾好食。📍Moodie Wine & Dine中環和安里7號地舖
'

📍Moodie Wine & Dine
中環和安里7號地舖
<Moodie Wine & Dine> 📍中環🔸2.5小時沉浸式享受西班牙料理 🥂🔸生日仲有即影即有 📸 開心到模糊 🫨🫨🫨朋友仔生日,窮系女子帶佢去威威,又要戴頭盔,揀左位於中環LKF嘅呢間西班牙Bistro 🏡 2人 6-courses Tasting menu 都只不過係$688 + 10%,又係性價比之最!!!💰💰💰餐廳話由於反應熱烈,優惠期會去到六月底,大家快啲Book檯啦~ Highlight : 芝士脆卷配牛肉他他 — 被那個脆脆的芝士驚艷到 🥴🧀🧀🧀 咸香芝士配上鮮味牛肉他他,食感 & 層次鮮明,開胃。🤤日式柚子胡椒煮青口 — 有別於坊間嘅白酒煮青口,呢款用清酒煮嘅忌廉青口,湯頭比較清新 🍶 青口肉比較細不過唔韌,清甜無渣。慢煮伊比利亞黑毛豬配秘制杏脯醬 — 微微焦香嘅豬扒,連骨帶肉厚切上檯 😍😍😍😍😍 見到豬肉仍然Pink pink的喲~ 食落一啲都唔韌,正斗!!!然而最亮眼竟然係邊皮嘅肥豬膏 🤤 並不是脂肪質地軟趴趴,而係骨膠原狀,食落煙靭有咬口。(推薦)龍蝦湯蕃茄長通粉配雞胸 — 龍蝦味唔算太出,反而濃番茄 & 芝士味跑出 🧀 雞胸滑溜,一啲都唔
<Moodie Wine & Dine> 📍中環
🔸2.5小時沉浸式享受西班牙料理 🥂
🔸生日仲有即影即有 📸 開心到模糊 🫨🫨🫨

Highlight :

龍蝦湯蕃茄長通粉配雞胸 — 龍蝦味唔算太出,反而濃番茄 & 芝士味跑出 🧀 雞胸滑溜,一啲都唔嚡口。😋👍🏼

中環慶祝晚餐黎講,有情調又唔會awkward地靜英英,價錢算得上中價位 🍾 二人餐連酒水$1,000都唔洗!🤓

2024-06-02 281 瀏覽
剛慶祝生日🎂,就揀咗呢度。沒有選擇錯誤,因為食物的確係非常非常之出色,雖然舖面細小分兩層,而且都比較嘈雜,但係食物同服務態度都係值得讚賞,價錢亦相對經濟實惠,性價比甚高😋.———————————————————————————⚜️Tasting Menu ($688)⚜️.🍽芝士脆卷配牛肉他他🐮💬好老實講呢件芝士脆卷真係非常十分猛料,從未試過牛他他係咁衝擊味蕾,據說係加入威士忌🥃伴製,連埋芝士🧀真係驚喜滿分😋.🍽西班牙🇪🇸傳統蒜油大蝦多士🦐💬蒜油蝦爽口彈牙,而且蒜油味很重,配上多士減低油膩感,不錯😋.🍽意大利🇮🇹蘿勒蕃茄藍青口💬細細隻嘅藍青口絕對係歐陸風情,一啖一口配上濃厚嘅蕃茄汁同蘿勒葉,成個拿坡里感覺係晒度,如果再再再濃啲更開心😋.🍽蒜香大蝦火山扁意粉🍝💬沒有為意同前菜嘅大蝦有點相似,結果都無後悔到。雖然都係大蝦同扁意粉,但濃厚醬汁至係精粹所在😋.🍽慢煮伊比利亞黑毛豬配秘製杏脯醬🐷💬粉色黑毛豬肉嫩唔會乾身,杏脯醬取代蘋果醬更覺甜美,配襯嘅薯蓉更有驚喜😋.🍽提拉米蘇雪糕🍦配特濃咖啡啫喱💬最愛嘅意大利芝士餅變成雪糕,賣相有趣,但還是喜歡啖啖蛋糕🍰放入口中會開心啲😋
———————————————————————————
2024-05-10
慶祝紀念
生日
  • 蒜香大蝦火山扁意粉
📍中環有心思西餐小店 ‼️• 香濃芝士肉醬意粉🥰 — Moodie Dine & Wine🍾=============================上星期同朋友嚟咗呢間位於中環嘅西餐小店😍餐廳樓高兩層,當日去到已經full晒冇得walk-in,想食嘅記住要book位!當日試咗6-course tasting menu,每道菜都好有心思😆店員熱情周到,會仔細介紹菜式,用餐體驗好好🥳—————————————————————-6-course tasting menu $688/2 paxStarter⭐️芝士脆卷配和牛他他 (4.4/5)幾有驚喜嘅蛋starter! 芝士脆卷香脆,和牛他他味道濃郁富鹹香,好正!😍·⭐️西班牙傳統蒜蓉大蝦多士 (4.5/5)蝦湯好鮮,蒜味好重,啱晒重口味人士😆蝦肉質爽彈,將法包點埋蝦湯一齊食好夾!·⭐️燒八爪魚 (4.3/5)醬汁用咗少少薑、燒汁、黑椒同埋蒜作調味,食落好惹味!八爪魚口感軟嫩帶點咬口😆·Main⭐️芝士三重奏肉醬扁意大利粉 (4.5/5)平時通常都唔會order肉醬意粉,因為覺得冇乜特別🤣不過見到呢個咁多好評就一於試吓,估唔到真係幾有驚喜!😆肉醬香

=============================

Starter

⭐️芝士脆卷配和牛他他 (4.4/5)

⭐️西班牙傳統蒜蓉大蝦多士 (4.5/5)

⭐️燒八爪魚 (4.3/5)

Main

⭐️芝士三重奏肉醬扁意大利粉 (4.5/5)

平時通常都唔會order肉醬意粉,因為覺得冇乜特別🤣不過見到呢個咁多好評就一於試吓,估唔到真係幾有驚喜!😆肉醬香濃,味道酸酸甜甜好開胃👍面頭刨左好多芝士粉,再加咗芝士脆片增添鹹香😍
⭐️慢煮伊比利亞黑毛豬配秘制杏脯醬 (4.3/5)

豬肉好厚切,肉質腍身juicy!加埋甜甜地嘅杏脯醬又幾夾!🥰
Dessert

⭐️自家製tiramisu雪糕配特濃咖啡凍 (4.3/5)

雪糕雪得有啲硬,要等一陣先食到🤣咖啡味好濃😍
賣相:3.8/5
味道:4.5/5
性價比:3.8/5
推介度:4.2/5
📍Moodie Dine & Wine
中環和安里7號地舖
2024-05-22 278 瀏覽
難得朋友生日,見到有人推介呢間西班牙餐廳,望落去好似好正咁,即刻同朋友book位諗住試下。由於食午餐,我又驚佢地無哂位無得walk in, 專登揀左12點最早嘅time slot!去到無人,真係我地第一枱客,已經9秒9諗定食咩仲落左單,點知………12:46先上第一度菜🙃好彩,佢真係好好食! 如果唔係真係會好嬲!蒜香大蝦火山扁意粉炸金菇紅酒燴牛面燒八爪魚配香辣汁仲有諗住同朋友share但我食左一啖叫佢order多個嘅白桃雪葩。整體黎講真係好好食,但食個lunch食左2.5小時,隔離幾枱真係連個薯條都無得食,我諗佢地真係要好認真咁睇下點可以快啲出食物。

蒜香大蝦火山扁意粉

炸金菇紅酒燴牛面

燒八爪魚配香辣汁

一落完order 就聽到隔離投訴啲青口腥, 侍應話自己食咗嗰兜青口覺得冇問題結果我啲青口由上菜嗰刻已經係凍嘅, 連啲蒜片都凍, 連暖暖哋都不是。侍應成兜拎走咗話整過畀我, 5分鐘之後返嚟話cancel 咗個青口, 但廚房已經last order 整唔到其他食物畀我, 佢話我可以繼續食個薯條。但打後半個鐘我仲見到佢上菜畀其他枱, 當中包括青口, 不過我有幸見到上菜都係因為佢上菜勁慢。最後佢真係cancel 咗我嗰份青口, 但照收我$20加嗰個沙律。雖然我已經食咗, 但我無啦啦要兩個人share 一個餐, 喺冇compensation 嘅情況下, waive 嗰$20 我條氣會順啲。要知道開喺中環嚟食lunch 都係附近返工嘅人, 食完要返工, 唔飽我冇得話去食個tea 先。真心不推薦, 會blacklist.

真心不推薦, 會blacklist.
2024-05-15 198 瀏覽
叫左二人餐 其中蒜油蝦 蒜油香口 蝦肉彈牙 蒜片加埋個蒜油配佢個餐包好好食龍蝦湯長通粉配雞胸肉 。龍蝦湯野味 雞胸肉煮得非常淋身重點主菜黑毛豬 肉嫩口 肥肉又唔會太多 配埋柚子醬幾開胃 唯獨是有個青口因為缺貨 變相黎左一份帶子 帶子份量多有5舊左右 不過面頭炸干蔥比較搶味 但我個人都鐘意食干蔥種香味 所以分開干蔥同帶子食都完全ok. 有一啲菜色要預訂先食到 先前功夫多 今次第一次黎唔知 下次會再去試預訂菜 比較美中不足 個人唔好酒 同有小小敏感 所以無飲酒 二人餐連加一$75x 食到精緻食物 同有服務既餐廳絕對抵
叫左二人餐
龍蝦湯長通粉配雞胸肉 。龍蝦湯野味 雞胸肉煮得非常淋身
重點主菜黑毛豬 肉嫩口 肥肉又唔會太多 配埋柚子醬幾開胃
唯獨是有個青口因為缺貨 變相黎左一份帶子
帶子份量多有5舊左右 不過面頭炸干蔥比較搶味
比較美中不足 個人唔好酒 同有小小敏感 所以無飲酒
二人餐連加一$75x 食到精緻食物 同有服務既餐廳絕對抵
2024-05-07 183 瀏覽
Moodie Wine & Dine 地址: 中環和安里7號地舖=====================open kitchen 在落單後,廚房內立即起動,烈火沙沙響,對老饕來說是很動聽的聲音,空氣中彌漫著食物芳香,心中急切期待快些上菜。$158 gambas 是西班牙蒜油蝦,辣辣地惹味,個油一定要點法包一齊吃$168 法式明太子意粉,日本明太子本身是鹹中帶辣,個汁是白汁,creamy 細滑,而個意粉al denta ,仲好多紫菜,有陣紫蘇香,和風十足。$158 烤八爪魚配香辣汁, 八爪魚好有嚼勁呀,有彈性烤到有股微微焦香呢,辣汁調得惹味。#foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介 #igable #假日好去處
Moodie Wine & Dine
地址: 中環和安里7號地舖

=====================

Moodie Wine & Dine係一間西班牙小餐館,主打西班牙fusion 菜式,仲會定期出daily special menu添🤩~ 餐廳雖然座落係中環蘭桂坊附近,但係定價好親民,$688就可以食到6個courses嘅2人餐。每一道菜唔單止擺盤精緻,調味都好好,而且份量好大,食完真係飽到上心口,CP值超高🥰!!----------------------------2-person Tasting Menu ($688):▪️Crispy Cheese Roll with Beef Tartare  法國牛他他芝士脆卷🌮▪️Gambas Toast 西班牙蒜油大蝦🍤▪️Blue Mussels in Moodie style with French Fries 香辣蒜洒煮法國藍青口▪️Mooie Triple Cheese Bolognese 芝士三重奏肉醬扁意大利粉 🍝▪️Slow-cooked Iberico Pork Chop with Homemade Apricot Puree 慢煮伊比利亞黑毛豬配秘製杏脯醬▪️Daily Special: Sea Bass Roll with C

----------------------------
2-person Tasting Menu ($688):

▪️Gambas Toast 西班牙蒜油大蝦🍤
▪️Daily Special: Sea Bass Roll with Creamy Soy Sauce & Potato Puree
▪️Homemade Tiramisu Ice Cream Ball with Espresso Jelly 自家製Tiramisu雪糕球配特濃咖啡啫喱🍨

前菜嘅牛肉他他混入咗Brandy同chorizo調味好正,鹹香十足,而且牛肉採用咗法國純種牛Charolaise,脂肪比例較少,牛味都濃啲!🤤

西班牙蒜油大蝦好惹味,蒜香好重,下低嘅toasted white bread索曬啲汁好正~ 青口選用法國藍青口,酥脆金黃嘅粗薯條蘸上醬汁食就perfect!😆
Gambas Toast

Bolognese pasta 入面有parmesan cheese、white cheese sauce & cheese crisp, 超級cheesyyyyyyy🧀🧀而且牛肉醬係由餐廳加入咗紅酒,經過數日熬制而成,肉味極濃郁,係一道高質嘅pasta dish
Mooie Triple Cheese Bolognese
Mooie Triple Cheese Bolognese

慢煮黑毛豬嘅豬味突出得黎唔騷,配上酸酸甜甜嘅杏脯醬好開胃~

Daily special 嘅鱸魚卷肉質超級細嫩,而且打成泡狀嘅soy cream sauce幾creamy濃稠,為口感同味道增添咗唔少層次😛

小編好推介大家試下餐廳嘅tiramisu ice-cream ball - 佢嘅咖啡味、酒味同奶味都balance得好好,絕對係小編食過數一數二最好食嘅tiramisu甜品😍😍😍!
2024-05-01 172 瀏覽
結論講起,餐廳食物質素高,環境舒適,星期五晚可能人手比較緊張,點餐都等了15分鐘,結果青口已售完,希望下次有機會試餐廳的食物味道出眾,賣相亦十分出色,看得出用料精緻,情侶約會或者慶生聚會都不會失禮Gambas spicy ($158)大蝦爽口彈牙,醬汁蝦味香濃, 配埋麵包的確唔錯Spanish beef tartare ($158)少見的他他配料辣肉腸,牛肉鮮味之外,又有少許鹹香Seafood paella ($238)配料充足,飯粒濕潤,飯芯有咬口,味道同質感都做得出色mushroom soup點餐同埋上菜時間較耐,主動送咗蘑菇湯,出眾之作,蘑菇味道非常濃郁唯獨晚上人較多,侍應不太夠,點餐等了15分鐘,而餐點接近半小時才上菜。但食物質素的確唔錯,值得推介

Gambas spicy ($158)
大蝦爽口彈牙,醬汁蝦味香濃, 配埋麵包的確唔錯

Spanish beef tartare ($158)
少見的他他配料辣肉腸,牛肉鮮味之外,又有少許鹹香

Seafood paella ($238)
配料充足,飯粒濕潤,飯芯有咬口,味道同質感都做得出色

mushroom soup

2024-05-01 179 瀏覽
今日與朋友睇完戲散場後,就係附近逛逛搵好嘢食行經幾條巷,驟見一間餐廳裝修別緻,再望望餐牌菜式介紹也不錯,就入去尋覓新大陸- 室內環境餐廳環境以爵士藍特色牆為主調,配襯黑與金的餐桌,充滿品味最有趣係室內有另一道旋轉樓梯通往上層座,非常有特色~-Menu ❤️Yuzu Marinate Scallop $148鮮甜嫩滑的帶子刺身,配搭清新的醬油漬沙律~無論是顏色配搭與食材的新鮮味道,都令人非常醒胃❤️Tomato Riqatoni w/ Chicken Breast $ 178雞胸肉出奇地烹調得非常嫩滑,絕非乾柴乏味的那一種;爽口的長通粉遇上濃郁的龍蝦蕃茄湯汁,再灑上帕爾馬芝士及香草,色香味俱全~-Dessert❤️Apple Crumble $ 88即叫即焗的甜品熱燙的蘋果肉桂批加上棉滑的雲呢拿籽雪糕,是冰與火的激情😆❤️Churros w/ Choco Sauce (6 pieces) $78至愛的甜品之一;酥脆的油條細嚐後,原來朱古力醬從口中滲出淡淡的酒香,真是別有驚喜🥰總結:不論是餐廳擺設及食材的配搭上,都看出廚師/店主對每一個細節位的用心之處,真是愉快回味的一餐下次再約好友到中環食飯,就
今日與朋友睇完戲散場後,就係附近逛逛搵好嘢食

- 室內環境

餐廳環境以爵士藍特色牆為主調,配襯黑與金的餐桌,充滿品味
最有趣係室內有另一道旋轉樓梯通往上層座,非常有特色~

-Menu

❤️Yuzu Marinate Scallop $148

-Dessert

❤️Apple Crumble $ 88

即叫即焗的甜品
熱燙的蘋果肉桂批加上棉滑的雲呢拿籽雪糕,是冰與火的激情😆

下次再約好友到中環食飯,就多一間好選擇了❣️
2024-04-26 108 瀏覽
今日放工同朋友喺公司附近輕鬆吓見到呢間西班牙菜好似幾特別就入去試吓啦餐牌好簡潔 另外仲有drink menu 不過我同朋友都唔飲酒 所以就冇嗌款款食物都好似幾吸引咁最後揀咗青蘋果柚子漬帶子配沙律 法式明太子意粉 同慢煮黑毛豬配杏脯醬成餐飯都幾有驚喜呀沙律好新鮮 帶子亦都比我哋想像中多 配埋酸酸地鹹鹹地嘅醬汁 非常醒胃 肚餓感立即提升🤣之後就上明太子意粉睇個樣好似好普通 但個醬汁係好好食醬汁有好香嘅牛油味 配埋檸檬汁同明太子 稠稠地撈喺意粉上面 可能有加上好肚餓啦 5分鐘內極速清碟🥰最後係慢煮黑毛豬配杏脯醬杏脯醬嘅甜味啱啱好分解咗豬嘅油膩感唔好以為側邊啲花瓣只係裝飾佢哋嘅味道同埋成道菜都好夾更加豐富咗味道嘅層次豬肉又煮得好腍 完全唔靱我哋兩個比較細食 份量就啱啱好啦下次嚟都會再試其他!
今日放工同朋友喺公司附近輕鬆吓

佢哋嘅味道同埋成道菜都好夾
更加豐富咗味道嘅層次
豬肉又煮得好腍 完全唔靱
我哋兩個比較細食 份量就啱啱好啦
下次嚟都會再試其他!
2024-04-24 111 瀏覽
店名: Moodie Wine & Dine 地址: 中環和安里7號地舖中環站D2出口,行4分鐘環境: 5/5價錢: 4.5/5味道: 5/5Moodie Tasting Menu$6885月31前優惠價 $688+$88 紅/白酒一杯+$250 Freeflow (氣泡/紅/白酒)同朋友放工想食好啲,就揀左呢間以藍白調為主嘅法國餐廳🇫🇷整體裝修有格調,環境舒適😙佢地除左青口好出名外,最近仲有新menu添🥰佢哋嘅價錢係中環區西餐黎講,CP值超高🤩法國牛他他芝士脆卷❤️❤️❤️❤️呢個牛他他採用法國純種牛Charolaise,紅肉多脂肪少,最適合作為開胃菜他他肉,令入口鮮甜唔會腥,配上芝士🧀口感更有層次😚西班牙蒜油大蝦❤️❤️❤️❤️❤️大蝦彈牙大大隻,口感彈牙爽口,以蒜油煮就更惹味又香口😍秘製香辣蒜洒煮法國藍青口❤️❤️❤️❤️❤️醬汁採用自製蒜油,惹味香口🥰藍青口肉質鮮甜,店員推介薯條點上青口嘅醬汁,薯條香脆配上惹味醬汁,味道十分有層次👅芝士三重奏肉醬扁意大利粉 ❤️❤️❤️❤️❤️店員介紹芝士肉醬係佢哋一手一腳由0開始整,花費左好多心思,做法複雜而成,令味道十分濃郁😆配上有口感嘅扁意粉,稱為「世一肉醬意粉」🍝都唔過份🤫
店名: Moodie Wine & Dine

味道: 5/5

Moodie Tasting Menu

5月31前優惠價 $688
+$88 紅/白酒一杯
+$250 Freeflow (氣泡/紅/白酒)

法國牛他他芝士脆卷❤️❤️❤️❤️

西班牙蒜油大蝦❤️❤️❤️❤️❤️
大蝦彈牙大大隻,口感彈牙爽口,以蒜油煮就更惹味又香口😍

秘製香辣蒜洒煮法國藍青口❤️❤️❤️❤️❤️

芝士三重奏肉醬扁意大利粉 ❤️❤️❤️❤️❤️
店員介紹芝士肉醬係佢哋一手一腳由0開始整,花費左好多心思,做法複雜而成,令味道十分濃郁😆配上有口感嘅扁意粉,稱為「世一肉醬意粉」🍝都唔過份🤫‼️

慢煮伊比利亞黑毛豬配秘製杏脯醬❤️❤️❤️❤️❤️
呢個十分驚豔‼️慢煮黑毛豬肉質嫩滑,口感細膩,店員介紹一定要配以杏脯醬食用,入口少左一份油膩感,多左一份層次😍令整體味道更提升😋

自家製提拉米蘇夢幻雪糕配特濃咖啡啫喱 ❤️❤️❤️❤️❤️
雪糕配以特濃咖啡啫喱,一上枱就好動L🙌🏻好啱打卡😙再倒上homemade espresso,呈以走珠效果,入口苦澀味同甜味相輔相成,十分之夾🤩