今(22-10-2011 Sat)朝同男友起身後去葵芳食早餐,o黎到,男友揀$21.00o既西班牙庵列漢堡,加$3.00要凍咖啡,我o係冇乜選擇下,都要呢個,但唔加錢只要杯可樂.等o左5分鐘,o野食到o黎.睇睇漢堡,嘩!乾爭爭o架,睇到厚厚o既庵列有啲薯塊o係o度.好,食喇,成個庵列都熱o既,包括庵列包,因為佢o地烘過,不過味道淡淡,庵列裡面有洋蔥粒同火腿,薯塊腍o左o既,食食吓,原來有茄醬o係面但唔多,成個覺得好淡好乾,麻麻地.味道: 1.5分而飲品size同麥當勞o既細杯庄飲品一樣咁細.隔離枱o既女客人見男友飲咖啡,佢就教男友問人攞多兩包奶,一包唔夠o既.哈哈.食完後,我覺得好似唔夠,冇乜o野落肚咁,男友又重有時間,於是提議買多一個早餐share食.我出到去睇,咦?!轉o左午餐喇,咁就買同男友睇到$21.00o既海老Puri Puri漢堡啦,咁加$21.00要埋北海道抺茶雪糕,飲可樂.好,再等多5分鐘,o野食又到o黎,今次杯可樂大杯啲喎,我先食漢堡,漢堡包又好熱同脆啲,但原來千島醬係凍o既,而海老呢,係一隻原隻彈牙蝦仁,呢個比較有誠意.味道: 4.5分而抺茶雪糕呢,男友話食到牛奶同

等o左5分鐘,o野食到o黎.睇睇漢堡,
西班牙庵列漢堡
西班牙庵列漢堡
味道: 1.5分

而飲品size同麥當勞o既細杯庄飲品一樣咁細.
細飲品
好細包奶

好,再等多5分鐘,o野食又到o黎,
海老Puri Puri漢堡
今次杯可樂大杯啲喎,
一中一細可樂
味道: 4.5分

而抺茶雪糕呢,
抺茶雪糕
男友話食到牛奶同抺茶比例都係一半一半,我食落又唔覺喎,抺茶味重啲,不過再嗒真啲,又真係食到牛奶o既羶味,不過唔知係咪真係用北海道牛奶做o既呢?
味道: 4.8分

上次o黎食係一年前o既事: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2116222
2011-10-22
$43.50 (早餐)
海老Puri Puri漢堡
2011-10-17 5 瀏覽
Mos burger呢個名 對我黎講唔陌生。日日都經過新都會呢間漢堡店,每次都好想坐底飲啖綠茶食個包。奈何無論假日或平日都係滿座(可能係間店細)今次一支公睇完戲行過,拿拿聲罷左個靚位就慢慢品嚐。係餐牌極力推薦之下,終於揀左呢款 海老漢堡。睇張相,料係好足既,而實際上都係。而入面塊肉,每一啖都充滿蝦肉,加埋D秘制醬,生菜。真係令人回味無窮。唯一缺點就係個包太細(可能小弟大食)總括黎講無論質素上,環境上都好過其餘2間漢堡連鎖快餐店。只係價錢上稍為貴。不過相信只係下午茶既用餐係推薦的,而LUNCH 就可免則免(食唔飽)。
Mos burger呢個名 對我黎講唔陌生。
日日都經過新都會呢間漢堡店,每次都好想坐底飲啖綠茶食個包。
奈何無論假日或平日都係滿座(可能係間店細)
今次一支公睇完戲行過,拿拿聲罷左個靚位就慢慢品嚐。
係餐牌極力推薦之下,終於揀左呢款 海老漢堡。
睇張相,料係好足既,而實際上都係。

而入面塊肉,每一啖都充滿蝦肉,加埋D秘制醬,生菜。
真係令人回味無窮。

唯一缺點就係個包太細(可能小弟大食)

總括黎講無論質素上,環境上都好過其餘2間漢堡連鎖快餐店。
只係價錢上稍為貴。
2011-08-18 3 瀏覽
黑醋雞 , 我的最愛 葵芳的MOS Burger 比起青衣城好味得多即叫即做的黑醋雞 , 每次都令我好滿足 跟餐的沙律 , 好新鮮而且份量足 (不是間間份量相同架 )配埋凍O茶 好美味的一餐
黑醋雞 , 我的最愛

葵芳的MOS Burger 比起青衣城好味得多

即叫即做的黑醋雞 , 每次都令我好滿足
跟餐的沙律 , 好新鮮而且份量足 (不是間間份量相同架 )

配埋凍O茶
好美味的一餐
2011-07-24 3 瀏覽
每次想吃漠堡飽,MOS Burger是必然之選,水準穩定,當然不能與麥當勞比,一分錢一分貨。每次也是相同款式MOS Burger - 大塊蕃茄,漢堡扒再加醬汁,完美配搭炸雞塊 - 從未試過不熱,每次也是超熱熱咖啡 - 比不上麥記即磨,也不太差服務態度好,要等15-20分鐘漢堡飽,但從未見人投訴,因為等是值得$40左右(吾記得幾錢)
每次想吃漠堡飽,MOS Burger是必然之選
,水準穩定,當然不能與麥當勞比,一分錢一分貨

每次也是相同款式

炸雞塊 - 從未試過不熱,每次也是超熱

熱咖啡 - 比不上麥記即磨,也不太差

$40左右(吾記得幾錢)
2011-07-21
20 分鐘 (外賣自取)
  • MOS Burger
2011-07-06 16 瀏覽
呢日 lunch 因為要去銀行, 攪完已經無左半個鐘食 lunch...唯有食最快有得食又可以好快食完既野...lol結果就同朋友仔去左 MOS 度食~一去到....咦!!又出左個新包包喎, 咁就梗係要試啦, 呵呵!!呢個新包包叫做: 檸檬 SakuSaku 雞肉漢堡望落似乎都幾吸引的說....再試埋新飲品叫: 檸檬蜂蜜特飲食又檸檬, 飲又檸檬, 今日真係檸檬日, 哈哈哈~!! XD熱呼呼既包包響大約 10 分鐘之後就有得食嚕~熱到....仲出緊煙的耶... @o@一啖咬落去....wow咁似小菜......西檸雞既!? = =+再咬多幾啖.....的確係西檸雞味耶...... = =!至於杯飲品....wow係一杯....無咩蜂蜜味既...檸水囉 = =!哎呀, 呢 2 樣新產品....真係有 D 失望喎!!!反而上次出既果個八爪魚包包好好食呀....^v^期待下回新出品......
唯有食最快有得食又可以好快食完既野...lol
結果就同朋友仔去左 MOS 度食~

一去到....咦!!
又出左個新包包喎, 咁就梗係要試啦, 呵呵!!
呢個新包包叫做: 檸檬 SakuSaku 雞肉漢堡
望落似乎都幾吸引的說....
再試埋新飲品叫: 檸檬蜂蜜特飲

熱呼呼既包包響大約 10 分鐘之後就有得食嚕~
熱到....仲出緊煙的耶... @o@

一啖咬落去....wow
咁似小菜......西檸雞既!? = =+
再咬多幾啖.....的確係西檸雞味耶...... = =!
至於杯飲品....wow
係一杯....無咩蜂蜜味既...檸水囉 = =!
哎呀, 呢 2 樣新產品....真係有 D 失望喎!!!
反而上次出既果個八爪魚包包好好食呀....^v^

期待下回新出品......
2011-06-27
2011-06-27 6 瀏覽
早餐ORDER了火腿雞蛋漢堡早餐, 付款後, 給了牌, 等一陣就有STAFF取食物到, 好細心.火腿雞蛋漢堡: 包細細, 新鮮暖暖的, 雞蛋是即叫即煎, 熱騰騰, 火腿加上有新鮮生菜, 豐富口感, 味道好好.粟米湯: 同樣是熱騰騰, 日式的粟米湯, 沒有栗米粒, 但有好濃的粟米味, 好味道.環境: 一般, 在商場入口及在銀行隔壁, 好多人.

環境: 一般, 在商場入口及在銀行隔壁, 好多人.
5 分鐘 (堂食)
2011-06-23 100 瀏覽
本來,對MOS Burger的印象只限於綠茶Latte很好飲,包類的印象並不深的;但某早發神經看錯鐘,早左一小時去到葵芳,百無聊賴下的一頓早餐後,就此對它改觀! 這裡不同麥記,早餐都是即叫即製的,而點餐付款後會有專人送餐,過程中食客可以悠閒看看報紙,感覺不錯。日藉的MOS Burger,出品的包類向來都較麥記/Burger King的出品少一份油膩,早餐的選擇更加健康,如這首次點的吞拿魚蕃茄漢堡($19),既有大大片新鮮生菜,又有新嫩厚切蕃茄,加上沙律醬特少的吞拿魚,感覺非常清怡,比起平日吃的三文治也更營養健康! 每份早餐套餐又包一杯飲品或湯,首回點的就是粟米湯,原來相當甜美香濃,十分好飲,與漢堡也很配,是個滿分的元氣早餐!驚喜的首試後,之後也陸陸續續的幫襯了十多次,堂食/外賣(一般等5分鐘左右)都有,基本上把所有的早餐款式都試勻了,感覺大多不錯,下面慢慢介紹吧。先由包類講起,火腿雞蛋漢堡($19)又是一款很適合當早餐的包類,除了附加的新鮮生菜,這裡難得連煎蛋也做到不油,對於需要吃清淡的大肚婆太體貼了! 不過有得揀,似乎有件厚蕃茄會滿足一點呢。所以,整個早餐餐牌上,最便宜的火腿芝士漢堡

每份早餐套餐又包一杯飲品或湯,首回點的就是
先由包類講起,
所以,整個早餐餐牌上,最便宜的
火腿芝士漢堡($18),也是我最喜歡的項目,因為有齊我最鍾愛的元素:芝士、蕃茄、新鮮生菜,味道清怡中又見芝士香濃,美味又清新,每次吃著都很滿足! 故在一眾早餐中,幫襯最多也是它,對它真是食極不厭呢!
早餐中,
摩斯早晨套餐($22)算是較貴的選擇,內容包括炒蛋、腸仔兩條、多士以及沙律。當中炒蛋是不夠麥記的美國A級大蛋香滑了;腸仔卻皮脆又多汁,共有兩條吃得非常滿足;多士就水準正常,優點是牛油另上,要搽要戒悉隨尊便;不過最令人留下深刻印象的,是連早餐都配上沙律(而油醋汁也是另上,很窩心),真的很健康呢!
除了以上常設早餐,店方也會不定期推出一些限定精選,例如是午餐也有的
摩斯熱狗($20)。講過了,MOS的腸仔脆口又juicy,再配上新鮮即烘的麵包,及豐富醬汁,味道當然不會差,不過相比其他早餐就少了健康菜類。

摩斯奄列套餐($22)也是近期新推的短期項目,其陣容同摩斯早晨套餐相似,只是炒蛋及腸仔變成了火腿奄列,都是配上多士及沙律菜同上。有點搞笑是店方用熱狗盒來打包奄列,不過成品溫度保存不錯,炒得火候平均不油,也是一份不錯的健康早餐。
最後還有火腿芝士烘多士($18),當中半融的芝士配上火腿,真的很美味,不過外賣帶回公司後,烘多士有點回水,相信堂食會滋味得多呢!
也講講早餐飲品,除了粟米湯是推介,也有一次加$3試了MOS
鮮橙汁,口味鮮純幾好飲的,不過以此價位份量太少。同樣要加錢的咖啡就沒試了,其他飲品中最推介是
凍檸茶,因MOS的紅茶頗有茶味,配上新鮮檸檬,口味清新。
除了食物不錯,也喜歡這裡的服務,有禮之餘又夠細心,例如平時一般使用外賣紙袋,下雨天就自動加添膠袋以防食物水濕,也是我不斷回頭的原因。最後,大家知不知MOS的含義? 答案是Mountain, Ocean, Sun,好一個崇尚自然的品牌,其出品特別健康也是合理的!
5 分鐘 (外賣自取)
  • 火腿芝士漢堡
  • 火腿雞蛋漢堡
  • 吞拿魚蕃茄漢堡
  • 摩斯早晨套餐
  • 摩斯熱狗
  • 粟米湯
2011-06-04 21 瀏覽
過往只知道有麥記,今次是被弟弟帶去食MOS,據說早在泰國開業。以為在CASHIER 購買食物後要等候自取,後來才知道服務員會把食物送來,我們坐在户外太陽傘下,一邊享受初夏不熱不冷的天氣,一邊享用食物。一籃子包括3種不同口味的漢堡包,招牌MOS、魚柳及牛蒡米飯。我品嚐了魚柳包,口感新鮮鬆軟,魚柳外層炸至金黃香脆而內裡柔軟,Juicy,有魚肉鮮味。弟弟吃MOS,有一片厚蕃茄和很多洋蔥粒的醬汁,看他吃得津津有味,味道應該不錯。舅父吃牛蒡珍珠堡,除了牛蒡絲,中間夾有一塊紫菜,是素食唯一之選。除了主角漢堡,還可以自選小食配搭:沙律是材料新鮮的菜絲和蕃茄,伴以日式麻醬,健康又清新的滋味。北海道綠茶雪榚,綠茶味十分濃,口感冰凍滑溜。日式炸雞,包裝有心思,紙袋可吸取多餘的油份,吃時把紙袋上半部撕掉即可。熱咖啡味道卻一般,這裡沒有咖啡糖供應,下次來食我會選擇其他飲料。

除了主角漢堡,還可以自選小食配搭:

北海道綠茶雪榚,綠茶味十分濃,口感冰凍滑溜。
2011-04-05
2011-04-21 22 瀏覽
呢日又同幾個同事落去葵芳食 lunch...佢地既目的地係 MOS burger!!響 lunch 既緊張時間, 梗係要分開散人手啦 1) 搵位坐低 2) 買餐落 order呢期出左新野!!! 八爪魚 burger!!!!wowowoo...一定要試~!! \^o^/然後仲要左杯 (凍)綠茶奶....等左一陣子....黎啦黎啦 = =+個八爪魚包包好香, 好香八爪魚味, 個香味....有 D 似八爪魚小丸子~一啖咬落去.....吾~~~~包包好軟, 八爪魚脆脆, 熱呼呼....真係多重口感, 讚!!至於杯 (凍)綠茶奶, 有少少失望, 綠茶味唔太夠, 奶味尚可...八爪魚包包, 推介!! ^v^

呢期出左新野!!! 八爪魚 burger!!!!
wowowoo...一定要試~!! \^o^/
然後仲要左杯 (凍)綠茶奶....

等左一陣子....黎啦黎啦 = =+

八爪魚包包, 推介!! ^v^
(凍) 綠茶奶
八爪魚包包
2011-03-31
10 分鐘 (堂食)
八爪魚包包
  • 八爪魚包
(非會員)
2011-03-19 4 瀏覽
真的好好食!本人用了0分鐘等位,因為我一個人ja。但看到兩人或以上要等一等。7:30pm 到達,因為要快食趕看show,所以快快點了個“酸汁雞扒漢堡”($22.8) + 薯條及湯 (加$16)。等了5分鐘就有人送過來,很好!漢堡內的菜絲很幼細,不會食到很狼狽!雞肉一咬超juicy,和酸汁非常夾!麵包鬆軟容易一啖咬成個包!湯:是日有周打蜆湯。超濃,creamy,多料!薯條就因為我放耐左,所以無新鮮甘好食。但總括係有95分的!唯一不好是地方小。 快餐能有這水準已經非常好了!用餐時間:15 mins價值:$38.8btw,我激讃此店真的只因食物好。如有做假,呢世無味覺。>v<
真的好好食!

等了5分鐘就有人送過來,很好!
漢堡內的菜絲很幼細,不會食到很狼狽!
雞肉一咬超juicy,和酸汁非常夾!
麵包鬆軟容易一啖咬成個包!

湯:是日有周打蜆湯。
超濃,creamy,多料!

薯條就因為我放耐左,所以無新鮮甘好食。

但總括係有95分的!
唯一不好是地方小。 快餐能有這水準已經非常好了!

用餐時間:15 mins
價值:$38.8

btw,我激讃此店真的只因食物好。
如有做假,呢世無味覺。>v<
2011-03-18
$38.8 (晚餐)
  • 酸汁雞扒漢堡
  • 周打蜆湯
2011-03-09 103 瀏覽
今日喺三八婦女節, 咁緊係要同番婦女嘅朋友慶祝一下送咗小朋友番學, 就緊係要食份Big Breakfast, 我今日發覺Mos Burger係首選, WHY!!??因為隨咗便宜外, Mos Burger嘅南瓜包又香又鬆軟, 還有包內有很多生菜和蕃茄, 味覺清新, 胃部清爽吞拿魚茸醬再另灑上些黑椒粒......原諒我忍不住想食埋你嗰個粟米湯好甜, 飲得出係日本嗰種粟米湯, 即係甜得嚟無渣, 有點像合成品的(開粉)粟米湯最衰環境太過開揚, 旁边有數之不盡的上班族......「kick」「Kick」 「Kwok」「kwok」腳部聲破壞了場內悠揚的歐西樂曲
今日喺三八婦女節, 咁緊係要同番婦女嘅朋友慶祝一下

2011-03-08
$19 (早餐)
慶祝紀念
紀念日
2010-12-03 11 瀏覽
18/11/2010 (星期四)今日要OT,跟住要上堂,所以放工後去附近的商場食飯。今次試Mos Burger,咁啱皇牌特級漢堡做特價推廣,我就叫咗皇牌特級漢堡套餐 (皇牌特級漢堡+ 沙律 + 汽水),轉飲抹茶鮮奶(加$5)。皇牌特級漢堡: 即叫即做,所以要等大約10分鐘,店方亦很體貼,特別做了一個温馨提示牌。漢堡用紙包着,紙的設計很好,除咗保溫外,仲幫助固定包的位置,令到佢唔會咁易散開,而且唔會滴d汁出來,係一個好好的設計。包的味道好好食,即叫即做,新鮮熱辣,牛肉用料佳,再加上配料的新鮮生菜和蕃茄,比較健康。沙律: 有很多不同種類的菜,材料好新鮮,係健康之選。抹茶鮮奶: 有抹茶味,而且好滑,都幾好飲。店內坐位不多,地方比較細,付款後侍應會將食物送到你的枱面,服務幾好。
18/11/2010 (星期四)
今日要OT,跟住要上堂,所以放工後去附近的商場食飯。

沙律: 有很多不同種類的菜,材料好新鮮,係健康之選

抹茶鮮奶: 有抹茶味,而且好滑,都幾好飲

2010-09-12 9 瀏覽
今日(12-9-2010 Sun)同男友起身,爸爸尋日又叫我買今日o既餸,男友話不如o係葵芳百佳買,重可以o係o度搵早餐食.啊,咁好啦.o黎到, Mos Burger竟然開o左門,已經有o野食,好吖.我揀o左$20.00o既照燒牛肉漢堡,要可樂.男友要$20.00o既烤牛肉珍珠堡,加$19.00要可樂同緑茶味北海道雪糕.又北海道雪糕,三個禮堂前我o地o係北海道已經密密食喇.男友買完返埋o黎坐,我睇吓張單,哦?!原來我o既可樂都要加$9.00,真係貴.等o左陣,所有o野都到喇,我o地影完相就一個先食雪糕,因為怕被射燈照住會熔晒,一個就食漢堡先.男友話雪糕好硬,唔太甜,緑茶味足.我o既照燒牛肉漢堡有生菜,沙律汁,呢個味道好甜,食到啲汁都流晒.牛肉漢堡都仍然鬆軟,有肉汁,唔會乾爭爭.而男友o既烤牛肉珍珠堡呢,兩年前o係朗豪坊都食過,知道都食得幾論盡,今次就好少少啦,因為啲飯都幾實,唔散,牛肉片就依然係咁長,一食就要成件食,但牛肉味仍濃.而呢個係鹹包o黎o既.不過飯就冇味,因為啲汁滲唔到入去.但其實食漢堡包到底多汁好定冇汁好呢?可樂就問題啦.

o黎到,
Mos Burger竟然開o左門,已經有o野食,好吖.

男友買完返埋o黎坐,我睇吓張單,哦?!
原來我o既可樂都要加$9.00,真係貴.

男友話雪糕好硬,唔太甜,緑茶味足.

但其實食漢堡包到底多汁好定冇汁好呢?

可樂就問題啦.
兩個餐
緑茶味北海道雪糕
照燒牛肉漢堡,
烤牛肉珍珠堡
男友多手加o野
2010-09-12
10 分鐘 (堂食)
$34.00 (早餐)
男友多手加o野
2010-08-15 21 瀏覽
初開業時這家mos burger葵芳店是沒供應早餐的,曾令我白走一遭,事隔多月現在終於有早餐供應了!早上時間人流稀疏,跟午飯時間的座無虛席是兩回事;踏進店內,日式早晨問候語就已經由姨姨店員帶點機械化但有禮的道出。點了早餐B後,半開放式廚房裡的員工開始流水作業式的製作早餐,看到將漢堡放進紙袋的最後工序,我的早餐準備好了。即磨熱咖啡顏色深黑,表面沒有什麼咖啡油,當天味覺遲鈍也感到有點咖啡味,但不算得濃香,是有點香味又不酸的普通即磨咖啡水準;每杯咖啡配砂糖兩包,但只有一小盒奶精,加進後也只是微微令咖啡變得淺色一點,增加香滑方面就幫不了忙,這個份量真的不足夠,有機會要多加一盒才可以。火腿雞蛋漢堡的包子質感柔軟,抹上牛油後加重了香味,好香!除了牛油還加了沙律醬,令麵包味道更豐富出色;粉紅色火腿雖沒煎香,因而感受到火腿本身那特有凍肉味道;炒蛋炒得層層疊疊沒甚蛋汁在內, 但吃來又不會太粗糙還有點蛋香;最妙是加了一點新鮮西生菜,中和了火腿蛋的膩口,令整個麵包變得清爽之餘還多點纖維,不錯的配搭!!不過還是覺得樓下車仔檔的港式即煎腿蛋治更好吃。

不過還是覺得樓下車仔檔的港式即煎腿蛋治更好吃。
I m coffee
噢...麵包翻轉了也不察覺!
8 分鐘 (外賣自取)
$19 (早餐)
噢...麵包翻轉了也不察覺!
2010-07-05 4 瀏覽
晚上九點先食晚飯, 叫咗個set dinner.$20鰻魚飯 + $19包飲品同雞件, 我另外加咗$3飲品轉粟米湯鰻魚飯: 勁正, 超熱, 鰻魚好厚身雞件: 超熱, 因為剛剛炸起, 有4件, 一d都唔乾身粟米湯: 好好味, 好似我去日本買既粟米湯, 有水準
晚上九點先食晚飯, 叫咗個set dinner.

鰻魚飯: 勁正, 超熱, 鰻魚好厚身
雞件: 超熱, 因為剛剛炸起, 有4件, 一d都唔乾身
粟米湯: 好好味, 好似我去日本買既粟米湯, 有水準
2010-07-03
  • 鰻魚飯;粟米湯