2014-07-15 1485 瀏覽
是日出葵芳有事幹 又聽聞這裡的mos burger不錯便趁午飯時間來吃 對它的素漢堡比較吸引於是與朋友點了兩個金平牛蒡珍珠堡(各$21)這個脂肪比例最少的咧 它是全素 紫菜珍珠米飯飽滿晶瑩再包裹著牛蒡絲 甘筍絲 海帶絲 口感豐富又比較健康 不過略嫌帶點油田園沙律(套餐加配價各$22)。新鮮的菜絲和蕃茄片 清甜又脆口另外以少量芝麻醬拌勻 更為滋味熱抹茶鮮奶(套餐轉配價$5)。聽聞熱的較為好喝 加上不太愛喝太凍的它的抹茶粉冲得均勻 完全不會苦澀甘甜順滑 味道濃郁 簡直是大愛!點餐的時候 意外發現這裡經理是朋友以前的同學他二話不說就給個折扣我們 這餐頓時變得超超超值不過葵芳分店實在太小了座位不多 繁忙時間恐怕要稍等一會兒

是日出葵芳有事幹 又聽聞這裡的mos burger不錯
便趁午飯時間來吃 對它的素漢堡比較吸引

於是與朋友點了兩個金平牛蒡珍珠堡(各$21)
這個脂肪比例最少的咧 它是全素
紫菜珍珠米飯飽滿晶瑩
再包裹著牛蒡絲 甘筍絲 海帶絲
口感豐富又比較健康 不過略嫌帶點油

田園沙律(套餐加配價各$22)。
新鮮的菜絲和蕃茄片 清甜又脆口
另外以少量芝麻醬拌勻 更為滋味

熱抹茶鮮奶(套餐轉配價$5)。
聽聞熱的較為好喝 加上不太愛喝太凍的
它的抹茶粉冲得均勻 完全不會苦澀
甘甜順滑 味道濃郁 簡直是大愛!

點餐的時候 意外發現這裡經理是朋友以前的同學
他二話不說就給個折扣我們
這餐頓時變得超超超值

不過葵芳分店實在太小了
座位不多 繁忙時間恐怕要稍等一會兒
2014-07-08
2014-07-09 782 瀏覽
因為同事有八折coupon,所以先去食,因為平時俾正價覺得唔抵食,今次就叫左個黑醋雞肉漢堡配薯條同汽水。黑醋雞肉漢堡($24) - 漢堡夾住一塊炸過既雞扒,雞扒上面有沙律醬,而下面就有生菜絲,雞扒好juicy同有醋味,唔知係唔係雞扒炸完再浸過醋,所以雞扒表面就唔脆,正因為係錦我就覺得唔熱氣。薯條配汽水($18) - 薯條粗身同好有薯仔味,咸度適中,不過就淋左d。杯汽水飲完發覺有半杯冰,大家記得要走冰或少冰
杯汽水飲完發覺有半杯冰,大家記得要走冰或少冰
2014-07-09
用餐優惠
優惠券
2014-06-29 562 瀏覽
好耐都無食過MOS BURGER啦,同事見到有新野推出就話要黎試下。新野就係極品和牛漢堡($30) + ($18 有埋薯條同汽水 ) - 極品和牛漢堡有蛋、有蕃茄、有生菜同牛,同事話幾好食,塊牛都幾有肉味!海鮮珍珠堡($24) + ($19有埋南瓜餅同汽水 ) - 飯包經典,都係錦好食,因為唔想食薯條所以要左南瓜餅,不過份量唔多夠,食完都唔係好飽。
2014-06-27
回想起很多年前,第一次食Mos Burger 係喺朗豪坊店,令人回味!之後,最後一次係喺沙田店,那次個包好硬好難食!失望!後來知道沙田已關門大吉!今次再試葵芳 E間,感覺非常好!Nice!叫左「照燒牛肉漢堡」+「摩斯脆雞」+「士多啤梨鮮奶特飲」!夏日限定〜 好喜歡E杯「士多啤梨鮮奶特飲」!粉紅色!賣相好靚!上面嘅cream比較稀和軟身!不似Starbucks的cream咁濃同厚!都不錯!士多啤梨醬都好好味!味道方面偏向鮮奶味重些!混合士多啤梨甜甜的,不錯!杯底下有少少士多啤梨蓉!加$8,就可以飲到!抵!喜歡士多啤梨嘅一定要試試!好味!「照燒牛肉漢堡」$23〜生菜好多好新鮮!漢堡扒好味!照燒汁偏甜少少,加埋菜下面的沙律醬!perfect match! 好好味!麵包也軟熟!「摩斯脆雞」$22〜好香脆!醃得夠入味!雖然雞肶簿簿地!但有肉汁不會太乾!好味!全部加埋$53,食得飽飽的!好滿足!希望E間質素可以一直kept住咁就好了!店員好友善!收銀個女仔態度非常好!

夏日限定〜 好喜歡E杯「士多啤梨鮮奶特飲」!粉紅色!賣相好靚!上面嘅cream比較稀和軟身!不似Starbucks的cream咁濃同厚!都不錯!士多啤梨醬都好好味!味道方面偏向鮮奶味重些!混合士多啤梨甜甜的,不錯杯底下有少少士多啤梨蓉!加$8,就可以飲到!抵!喜歡士多啤梨嘅一定要試試!好味

• 照燒牛肉漢堡
  • 士多啤梨鮮奶特飲
2014-05-11 952 瀏覽
今次係我第一次食mos burger 的早餐要左魚柳餐配咖啡共有兩條切半的腸仔,幾多肉汁 ,吾會話乾爭爭,而且腸衣爽脆,十分有口感是我喜歡腸仔的那類型而魚柳係新鮮炸起,炸粉不太厚,但係好難用叉食,因為一叉d魚柳,d肉就碎晒。另外,魚柳好似無咩味甘,要靠醬汁調味,而沙律菜則一般般 。同樣設有兩塊切半的多士,可能我最後先食,所以已經無外脆內軟的感覺,下次一定要食左先。杯咖啡比較失望,咖啡香氣不香濃,而且入口苦澀,一共加左兩包糖同兩個奶球員工的服務態度好好,而且十分有禮,有機會的話,我一定會再光顧的!
今次係我第一次食mos burger 的早餐
要左魚柳餐配咖啡

是我喜歡腸仔的那類型

$27 (早餐)
2014-03-29 1336 瀏覽
是日晚餐只有我和小妹兩人,在葵涌廣場行了好久都想不到食什麼,突然想起MOS BURGER仲有現金卷未使用,所以就黎左呢間食啦~~雖然得兩個小女生,但唸住大食一餐挑戰下叫左兩個餐(一個蝦堡,一個係牛肉漢堡),都係配薯條餐,再加炸雞腿,雞塊,用了一張100元現金卷付款,只須補多1X元。將全部食物放在籃上,差點滿瀉,哈哈,果然份量勁多。超喜歡食MOS BURGER的薯條,大條又有肉,唔似M記果D,勁瘦無肉食XDDD雞塊超正,沾辣醬好正。炸雞腿也不錯,雖然我覺得係雞翼果個雞腿位加雞胸,但不會諧,味道不錯的說。個蝦堡好正,我走左菜配原味醬,今次有好多蝦~~呵呵另一個牛肉漢堡係小妹食既,但佢就話好麻麻,無咩牛味。最後都係食唔哂,要打包薯條同雞塊返屋企,HAHAHAHAHAHA....BTW, 收銀小姐的態度及面孔真的很令人不滿,我知道香港餐飲業一向是沒笑容的,但這位小姐實在一臉臭面,很不耐煩。我說了要什麼,她前後又問了我三次,好像頭兩次什麼也沒有聽到,又問我一次要咩包,配什麼餐,飲什麼,那一刻我只可以說,我內心非常不高興非常火大

雖然得兩個小女生,但唸住大食一餐挑戰下

將全部食物放在籃上,差點滿瀉,哈哈,果然份量勁多。

個蝦堡好正,我走左菜配原味醬,今次有好多蝦~~呵呵
另一個牛肉漢堡係小妹食既,但佢就話好麻麻,無咩牛味。

題外話/補充資料: 可用200元申請會員卡,會送200元現金卷及一些折扣餐卷,買食物時用會員卡會有95折又可儲積分,常食的建議申請一張。
2014-03-17
2014-03-25 1978 瀏覽
甜魔媽媽已經進入返工倒數階段,也是時間開始吃farewell lunch了... 上週五就約了同區工作的Jay,再加上魚子媽及魚子醬,來個三大一小午餐聚。今次午餐地點,是甜魔媽媽認為全葵芳最好吃的----MOS Burger! 下,竟然是MOS Burger? 不要這樣嘛,其實媽媽真心喜歡吃這家的漢堡,特別是芝士元氣漢堡 ($25),厚切蕃茄加上芝士,組合健康又好味,還有和風牛肉及黑醋雞肉堡也不錯。香脆可口的北海道南瓜薯餅 (連飲品加餐$19) 也是每次必點;最後當然少不了加$5選點,甘濃不過甜,超級喜歡、萬分推介的Green Tea Latte,但要飲熱才好,凍的會淡很多。其實這間店,上個星期已經吃了兩次,密密幫襯下也一早join了會員,每次埋單有95折,不多,但總叫有得慳,轉成套餐又加上Green tea latte後每次埋單$40多,在這區來講算是好吃又不貴啦! 不然在OpenRice,這店也不會是難得的零喊臉,真的是全葵芳之最呢~~遲些不用返工,我會懷念這店,真的。

遲些不用返工,我會懷念這店,真的。
2014-03-21
2014-03-17 929 瀏覽
其實MOS BURGER真係唔錯,一來感覺健康點,二來款式多,唯獨係份量有點少,對我黎講係有點不足通常市民食快餐,都係快靚正,份量亦要多,如果能增多點份量,相信能改變市民盲目食老麥既習慣黎到呢度,通常都會食SEAFOOD RICE BURGER食呢個包就好似食緊海鮮飯咁,少少甜既醬汁,加上蝦,帶子之類既肉,亦有不少野菜在裡面,十分滿足另外佢地既雞脾好攪野,應該唔係雞脾肉,質感有點似雞胸,但係幾鬆軟唔鞋,脆漿幾薄,味道唔錯NUGGET既味道較天然,沾埋辣醬同食更惹味.食呢度既NUGGET感覺更似肉

黎到呢度,通常都會食SEAFOOD RICE BURGER

2014-02-25
2014-02-10 855 瀏覽
是咁的,有日路過摩斯漢堡店看門外同著鰻魚蛋米堡,甚是吸引,專登看到Facebook 專業有like優享用優惠。點了一個餐,美心賣108高價鰻魚路線,摩斯店早日本一步推出,標榜用足五十克鰻魚料加炒蛋外有一片紫菜,味道可口,比吃鰻魚飯更特別,咬了一口就很想有餐具享用的感覺,米飯煙靭口感,唯鰻魚汁不足,整體不錯。是次叫了大版薯條,因為有肉醬跟,味道可以,但肉醬分量太少,對愛好醬與薯條1:1的我,只夠點著五條薯條吃。

2014-02-10
2014-02-08 695 瀏覽
2-2-2014 (Sun)大年初三,同男友睇10:55am開場o既電影行陣街,諗住返屋企時,開始覺得肚餓,就同男友搵少少o野食,我o地行o黎Mos Burger,o岩o岩有位就坐低研究食咩o野.研究好就買,等o左7分鐘,o野食終於攪掂,有:1. $19.00o既北海道南瓜薯餅漢堡件南瓜薯餅炸得幾靚,包係烘熱o左,食落,包都脆脆地,南瓜薯餅都係熱騰騰同脆,內裡金黃色,軟腍腍o既南瓜蓉混入o左少少o左菜絲,味道微甜,而流o左去後面o既日式燒汁味道有啲嗆,製造o左少少破壞.味道: 4.8分2. $24.00o既烤牛肉珍珠堡食過o左之後o野食至食呢個,因為呢個比較麻煩.男友見有膠刀叉,就自己攞o黎用,但其實係冇叉,我o地就用膠匙.珍珠粘度夠,口感好軟熟,牛肉係切成方塊,質素都可以.o衣o家睇返以前o既食評,發覺原來佢o地將烤牛肉珍珠堡o既牛肉改善o左(o個個食評: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2116222&tc=sr2&con=rvwer)味道: 3.5分3. +$18.00o既厚切薯條同飲品

1. $19.00o既北海道南瓜薯餅漢堡
北海道南瓜薯餅漢堡
金黃o既南瓜薯餅
味道: 4.8分

2. $24.00o既烤牛肉珍珠堡

味道: 3.5分

3. +$18.00o既厚切薯條同飲品
呢個男友o係我食北海道南瓜薯餅漢堡時就食,佢話好食過麥當勞,應該因為厚切o既緣固,薯味濃少少.
味道: 4分

4. 上述第3項中,+$3.00轉凍咖啡
呢杯男友o既,佢話正正常常o既一杯咖啡.

5. +$22.00o既摩斯雞塊同飲品
呢個一客四件,亦都係男友食先過我,佢話佢都係鍾意食麥當勞o既麥樂雞多啲.我食吓先,佢外形做到似腰果.
呢個個皮冇咁厚,雞肉感覺冇咁實,乾同’o鞋’,我鍾意呢個多啲.
而醬呢,有BBQ醬同泰式甜辣醬兩種選擇,不過是日只剩返BBQ醬.
6. 上述第4項中,+$5.00轉凍朱古力
其實我係揀唔使加錢o既蜂蜜檸檬蒟蒻,但男友買o既時侯,收銀話冇呢個同要加$3.00o既周打蜆湯同南瓜湯都冇晒,我至加錢要呢個.

朱古力味道唔太濃亦唔太甜,都可以.
環境:
有啲熱,冷氣唔夠.分數係2.6分

抵食分係3.5分

上次o黎食係兩年零四個月前o既事: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2202052&tc=sr2&con=rvwer
2014-02-02
$45.50 (午餐)
北海道南瓜薯餅漢堡
金黃o既南瓜薯餅
2014-01-25 477 瀏覽
mos burger最初來港開業時,還以為burger一定是英美西人店子,其實看到內容,外賣盒包裝得這樣精緻有條理,大約都猜到來自日本吧。以往只聽同事說mos burger的早餐魚柳包餐美味,但本人向來認為早餐與其吃包倒不如自己整作三文治亦得,所以來到mos burger買了個炸魚柳餐。 有沙律菜、腸、炸魚柳、熱咖啡,光看這些排場,就知道是平日上班忙碌的早上,還有專制的上司管理下,難以慢慢悠閒吃的早餐吧。沙律菜數片,尚算新鮮,沒甚特別。炸魚柳,比m記的魚柳結實而豐厚,m記的魚柳總是很「削」般,這兒的較結實,實實在在有「吃魚」的感覺。沙律醬預先放到魚柳上欠缺周到,須知現今社會很多人都愛吃卻怕肥(本人亦認識不少朋友是不吃沙律醬的),很簡單,分開另一個盒子裝著沙律醬便更見細心、以客為先。腸,想像不到這麼鮮美,油份剛好,內裏肉汁豐富,不太鹹,美味,吃完還想再來一條!多士普通,不算烤得很香脆。
Mos Burger 早餐包裝精緻
,大約都猜到來自日本吧。

難以慢慢悠閒吃的早餐吧。
Mos Burger 早餐炸魚柳
沙律菜數片,尚算新鮮,沒甚特別。

Mos Burger 早餐腸
,想像不到這麼鮮美,油份剛好,內裏肉汁豐富,不太鹹,美味,
吃完還想再來一條!
Mos Burger 早餐多士
多士普通,不算烤得很香脆。
Mos Burger 早餐咖啡
外賣自取
$26 (早餐)
Mos Burger 早餐炸魚柳
Mos Burger 早餐腸
2013-11-24 352 瀏覽
今日是有意義的星期天,活動後同一班朋友吃早餐我都是第一次知道這裡有那麼歐陸的早餐看到時都十分開胃炒蛋配多士,蛋有蛋味,是真的炒蛋最正條腸,有肉汁的,有可能是牛肉腸但沙律醬有點鹹,不太喜歡我配了凍檸檬茶,叫左小冰仲係好多冰個朋友加了三元配橙汁,但實在太細杯了,希望飲品份量要改善一下但整體味道不錯,值得推介
今日是有意義的星期天,活動後同一班朋友吃早餐

我都是第一次知道這裡有那麼歐陸的早餐

看到時都十分開胃

炒蛋配多士,蛋有蛋味,是真的炒蛋
最正條腸,有肉汁的,有可能是牛肉腸
但沙律醬有點鹹,不太喜歡

我配了凍檸檬茶,叫左小冰仲係好多冰

但整體味道不錯,值得推介
2013-11-24
$26 (早餐)
2013-08-17 253 瀏覽
今天不想四處周圍走,只好走到葵芳,但眼見肚子有點餓,卻又不想花費太多,於是隨意地揀選了一日式快餐店。眼見在下為MOS Burger寫下好幾篇文章,其實都有點悶的,但今次與上次的心情差不多,唉,是是但但啦。還記得上次來的時候,是有點不開心的,今次卻又有點不開心的,詳情也不想再說了。來到依然點了一個漢堡套餐,上次是三文魚,今次第二樣了。黑醋雞肉漢堡似乎是新的漢堡,以往也未曾見過,不過吃下的時候,與之前的脆雞漢堡沒有太大的分別,雞肉依然炸得香脆可口,雞肉還算嫩的,只是加上了些微的黑醋作點綴,黑醋味不太濃,只有微微的味道。粗薯條是在下的喜愛食物之一,如以往一樣,炸得外脆內軟,而且剛剛炸起,拿起手來還有一點熱力,蘸上茄醬,是絕對的拍檔。可樂比以前大杯了,份量也多了,以前是中型的,今次卻大型,不知道是否與炎夏有關?這裡一貫的點餐先後拿牌,再跟著是侍者奉餐送來,不必在領取食物處等得太久,可以安然坐下。

2013-08-17
2013-05-28 210 瀏覽
今天原可出外用餐,吃一個靚靚午餐,可是被某同事激到札札跳,在毫無心情下只有返公司捱飯盒,同時也影響了今天到別處嘆下午茶的興致,最後只有選擇吃個漢堡包氹下自己。MOS 是在下經常幫襯的漢堡包連鎖店,感覺上總較其他美式連鎖店為好,至少漢堡包都會新鮮一點。就像今天點來的三文魚珍珠飯漢堡,收銀女生說這是新出的漢堡包,這漢堡包有傳統的漢堡麵包和珍珠米飯漢堡,當然在下當要了珍珠飯啦。話實這漢堡拿起來熱度十足,米飯煙靱軟塾,三文魚熱辣亦不失本身鮮味,唯獨紫菜散發出一陣陣腥味,但是吃下卻沒有腥味,生菜亦被切成絲狀。最最後還是吃到wasabi 及日本醬油的味道。MOS 薯條在下也說過好幾次,是在下的心頭好,內軟外脆,加上淮鹽和茄汁使薯條更加美味,鹹中帶有茄汁的酸酸甜甜,是薯條必備的調味品。雖然今天沒有太大心情,吃一個漢堡包宦可以使在下開懷一下,有何不可?

2013-05-28
2013-05-25 565 瀏覽
兩天前,領受過在同一商場的Euro Go Go 給老叟的教訓後,今天還是跟大隊--- 見Mos burger 特別多人幫襯--- 吃一份日美式早餐吧。Mos burger 的服務質量一向不俗,在收銀員細心介紹後選了「炸魚香腸」早餐及奶茶。端上的奶茶雖以茶包泡制,幸好茶包本身來貨不俗,而且水夠熱,所以也泡出一杯滿有紅茶香氣色澤啡紅的好茶來。正所謂水滾至茶靚架麻!Mos burger 做到了!整個set溫度與味道也很好。香腸味濃、而魚柳炸得金黃香脆,配上特定醬汁是酸酸的非常醒胃、再吃一口帶果醋酸味的沙律新鮮開胃,確是一天好開始!

2013-05-24
$24 (早餐)