2024-11-02 388 瀏覽
平時日式放題就食得多,泰式放題又有無試過?呢間mue mue就有!環境勁靚,完完全全係for打卡咁款,絕對可以過黎一齊影下相po ig!午市除左有一般既套餐之外,如果有時間又想同朋友一齊慢慢吹下水,呢個brunch set就岩晒!今日就揀左呢個brunch set同女朋友一齊enjoy頭盤爽辣魚皮好特別,開頭食落幾爽口,但估唔到啲辣勁後尾先出,開頭仲食左好多,辣得勁過癮!摩登海鮮冬蔭功同樣出色,好足料而家唔得淨係得個酸字,可以品嚐得出入面加左好多香料,味道好多層次難以用文字形容,只能話好好飲!雖然bruch set都有主食,但我覺得小食放題自係主角!唔好以為小食真係得一粒兩粒細細份,其實每一碟都精心製作過,例如馬拉盞炒椰菜同泰式生蝦,比著你係出面餐廳食呢啲根本係一碟餸,反而呢到係任食放題,而家諗返起都興奮!主食叫左馬沙文咖哩脆魚柳,色水好靚,味道亦無令人失望,咬落勁香脆有聲,咖哩唔辣偏甜到最後仲有甜品,泰國signature芒果糯米飯,一上枱就知出晒事,同碟頭飯一樣咁大份,開頭仲食左勁多小食放題!芒果新鮮香甜,糯米飯軟身配上椰奶無得輸,加上玉米脆片口感更上一層樓,隔離仲有芒果雪糕添!真

今日就揀左呢個brunch set同女朋友一齊enjoy

到最後仲有甜品,泰國signature芒果糯米飯,一上枱就知出晒事,同碟頭飯一樣咁大份,開頭仲食左勁多小食放題!芒果新鮮香甜,糯米飯軟身配上椰奶無得輸,加上玉米脆片口感更上一層樓,隔離仲有芒果雪糕添!真係食到抱住個肚走!

2024-10-31 349 瀏覽
今日我同朋友去咗尖沙咀美麗華商場一間泰國餐廳,之前已經早早預約好,店員安排我哋坐喺梳化位,環境真係好舒服,感覺好似置身喺泰國森林餐廳入面,真係好有氣氛!今日係星期六,我哋叫咗佢個 “THAI夏狂歡週末早午餐”。呢個套餐包括指定前菜、二選一嘅湯、小食放題、四選一嘅主菜,仲有二選一嘅甜品,聽起來就好吸引!前菜方面,我哋選咗爽脆酸辣魚皮,味道真係超正,魚皮炸到香脆,配合酸辣醬汁,咬落去既脆又有味,令人食完一口想再食第二口。而我叫咗厚登海鮮冬陰功,湯頭濃郁,海鮮新鮮,酸酸辣辣嘅味道正好開胃,真係好適合夏天飲! 小食放題方面,真係一個驚喜!我哋試咗泰式青醬生蝦,即烤沙嗲雞肉、豬肉串同香茅雞翼,全部都係我至愛!泰式青醬生蝦新鮮,味道清甜,沙嗲雞肉香味十足,豬肉串就嫩滑,香茅雞翼嗰個香味更係無法抵擋,我再返叫咗2次,根本停唔落手!主菜方面,我哋選咗金沙原隻蝦球,蝦球炸得金黃香脆,裡面蝦肉鮮甜,每一口都有濃濃嘅蝦味,搭配金沙醬更加提升咗整道菜嘅層次,真係非常好味!最後,甜品方面,我叫咗黑糖椰子雪糕,雪糕口感滑順,黑糖味道香濃,椰子味又唔會過甜,食完之後感覺好清新,真係一個完美嘅結尾。飲品方面,我叫咗一

飲品方面,我叫咗一個原個椰青,椰青新鮮得嚇人,飲落去甜甜嘅,真係好解暑,配合泰國菜更加合襯。

整體來講,今日喺尖沙咀呢間泰國餐廳嘅用餐體驗非常愉快。食物質量高,味道出色,環境舒適又有氛圍,服務態度亦都好好,真係一個適合朋友聚餐或者慶祝嘅好地方。如果你想試下正宗嘅泰國菜,呢間餐廳一定值得一試!我肯定會再返嚟,繼續享受更多美味!
2024-10-28 551 瀏覽
✨Mue Mue✨新推出泰式早午餐放題😍走高級路線的新式泰國菜Mue Mue 最近推出超抵食的早午餐放題 $328/ 位 享用無限量高質泰菜放題😍🥢APPETIZER 前菜 (每位一客 共三款) 爽脆酸辣魚皮 - 酸辣爽口魚子醬紅磚豆腐 - 外脆內軟泰式青醬鮑魚 - 新鮮彈牙🥢SOUP 湯 (每位選一款)摩登海鮮冬陰功 - 酸辣開胃蟹肉海鮮羹 - 鮮甜🥢UNLIMITED THAI SNACKS 小食放題🦐泰式青醬生蝦👍🏻 並不是平日細細隻的虎蝦 重本運用新鮮赤蝦刺身😍非常鮮甜彈牙🐷炭燒豬頸肉沙律香口彈牙 燒得剛剛好完全不會乾🍢即烤沙嗲串(豬/雞)👍🏻推薦串燒 燒完後肉質Juicy 特別推薦豬🐟盔甲脆魚皇炸至脆卜卜 連少少魚肉 非常好吃🐥香茅雞翼👍🏻雖然香茅味不重 但勝在夠脆 而且肉質嫩滑🥬馬拉盞炒椰菜👍🏻以為放題不會叫菜 這個炒菜一吃停不下來 炒得超有鑊氣🦑脆炸魷魚鬚好特別用上紅色炸粉 酥脆香口🥢MAIN 主菜 (每位選一款)✨金沙原隻蝦球推薦必試金沙蝦球 蝦球肉質超彈牙 而且好大隻 用蛋黃同麥片炒至脆卜卜✨香茅剁椒烤魚✨咖喱金菇粉絲和牛咖喱調味不錯 和牛軟腍腍✨馬沙文咖喱脆魚柳🥢D
✨Mue Mue✨
新推出泰式早午餐放題😍

🥢APPETIZER 前菜 (每位一客 共三款)
爽脆酸辣魚皮 - 酸辣爽口
魚子醬紅磚豆腐 - 外脆內軟
泰式青醬鮑魚 - 新鮮彈牙

🥢SOUP 湯 (每位選一款)
摩登海鮮冬陰功 - 酸辣開胃

🥬馬拉盞炒椰菜👍🏻
以為放題不會叫菜 這個炒菜一吃停不下來 炒得超有鑊氣

🦑脆炸魷魚鬚
好特別用上紅色炸粉 酥脆香口

🥢MAIN 主菜 (每位選一款)
✨金沙原隻蝦球

✨香茅剁椒烤魚

✨咖喱金菇粉絲和牛
咖喱調味不錯 和牛軟腍腍

✨馬沙文咖喱脆魚柳

🥢DESSERT 甜品 (每位選一款)
🍨黑糖椰子雪糕
不單是普通黑糖椰子雪糕 而且配上椰子絲 底層還有蒟蒻和桃膠

🍧雪糕芒果糯米飯 (+$48)
泰國菜必食甜品 香軟的糯米飯 配上香甜芒果及雪糕👍🏻
  • 芒果糯米飯
  • 炭燒沙嗲雞串
2024-10-26 511 瀏覽
今日我同朋友去咗尖沙咀商場一間泰國餐廳慶祝升職!一坐低,店員就熱情咁介紹咗佢哋嘅brunch set,內容包括指定前菜、二選一嘅湯、小食放題、四選一嘅主菜,仲有二選一嘅甜品,聽起來真係好豐富,於是我哋就決定試呢個set!前菜方面,有爽脆酸辣魚皮、魚子醬紅磚豆腐同埋泰式青醬鮑魚。魚皮爽脆,搭配酸辣醬食慾大開。魚子醬紅磚豆腐就滑滑的,醬汁濃郁,搭配豆腐嘅清香,真係好味!泰式青醬鮑魚就更加驚喜,鮑魚鮮嫩,青醬嘅香味令整道菜更加升華,真係好豪華!湯方面我哋選咗蟹肉海鮮羹,湯頭濃郁,蟹肉鮮甜,飲落去非常開胃,正好中和返前菜嘅味道。小食方面,選擇真係多到眼花撩亂!我哋試咗泰式青醬生蝦、即烤沙嗲雞肉、豬肉串、炭燒豬頸肉沙律、香茅雞翼、馬拉盞炒椰菜、脆炸魷魚鬚等等,以上所有小食都可以任叫,職員會將所有小食先上一次。每一樣都好正,特別係泰式青醬生蝦,鮮甜之餘仲帶有青醬嘅香味,咬落去好過癮!即烤沙嗲雞肉肉質嫩滑,搭配沙嗲醬更係無法抵擋!而香茅雞翼就香氣四溢,咬下去肉質鮮嫩,真係食到停唔落手。我哋試完所有小食,已經飽到八成,根本唔需要再食主菜,但既然嚟到,就要試下主菜。我叫咗金馬沙文咖喱脆魚柳,魚柳炸得金黃

我哋試完所有小食,已經飽到八成,根本唔需要再食主菜,但既然嚟到,就要試下主菜。我叫咗金馬沙文咖喱脆魚柳,魚柳炸得金黃香脆,配上濃郁嘅咖喱汁,味道真係好正,咖喱嘅香氣同魚柳嘅脆感搭配得剛好,真係一個好選擇!而且仲配咗一片彼得包,吸收多啲咖喱汁,完全冇得輸。

最後,甜品方面,我哋選咗雪糕芒果糯米飯,呢個甜品口感滑順,糯米飯嘅香甜配上芒果嘅清香,真係好味又清新!

飲品方面,我叫咗一個椰子雪糕配紅豆珍多冰,椰子雪糕超滑,紅豆珍多冰仲有一啲嚼勁,令人心情愉快。

2024-10-23 590 瀏覽
今天約了朋友在尖沙咀食咗個late lunch, shopping 一會兒,已差不多8點但仍未見餓,途經美麗華商場,見到呢間環境好舒適的餐廳,望👀menu 有好多款飲品,於是便入去了。🥳 雜莓沙冰$68 - 其實唔係泰國個款好多細冰粒的沙冰,是好幼滑的smoothie,好多莓:strawberry, blueberry, raspberry, 材料豐富,好好飲🥳 菠蘿椰子沙冰 $68 - Pina Colada 咁款,無酒精版,有好多果肉,好清新🥳 芒果糯米飯 $128 - 芒果新鮮香甜多汁,與軟軟糯米飯十分搭配,加上脆脆粟米片,層次豐富,好食最讚的是服務好好,我哋沒有叫其他食物,坐喺度傾左好耐都沒問題,好enjoy and relax night.

雜莓沙冰
菠蘿椰子冰
2024-10-20
$150 (其他)
雜莓沙冰
菠蘿椰子冰
2024-10-20 494 瀏覽
今日朋友帶左我黎尖沙咀呢間勁靚既泰茶餐廳吹水聚舊,呢到真係勁靚,打卡一流!呢到仲有酒吧,成個feel好high class想坐耐啲吹水既可以揀呢個brunch set,由12點坐到4點都得,最最最正係泰式小食竟然可以任食!唔好以為小食放題就一定係比啲即食雪藏野食你,呢到啲小食全部都試左一次,唔單止好有心思,仲好好食好多特色小食例如炭燒豬頸肉沙律、青醬生蝦、盔甲脆魚皇,款式多到基本上每樣試一次就飽到頂肚,好食個啲想encore個肚都無位!個人覺得最好食係沙嗲串燒,雞肉同豬肉一啲都唔會好乾,軟淋淋勁好食,沙嗲醬亦好香花生味,同平時食開個啲好甜既花生醬無得比主食今日叫左馬沙文咖哩脆魚柳,好彩唔係勁大份,如果唔係都食唔落。咖哩唔辣係偏甜既,配上薄餅食好正最後仲有個甜品黑糖椰子雪糕,加左椰絲係到勁重椰味,真係好泰國風情,又靚又好食!

呢到仲有酒吧,成個feel好high class

2024-10-19 553 瀏覽
朋友介紹美麗華新開嘅靚靚泰式餐廳Mue Mue,非常打卡able,食物水準仲唔錯添!食泰菜串燒一定要嗌嘅,今晚揀咗牛,非常juicy,配上沙爹醬勁好食~紅磚豆腐似中泰fusion菜,平時食開嘅脆皮金磚豆腐染上紅色,賣相精緻味道都唔錯~呢度嘅摩登海鮮冬陰公好足料,欣賞佢嘅蝦有剝殼,食落好方便,青口亦都超大隻見佢嘅蝦咁正我地都嗌埋個金沙麥皮蝦,比起中式冇咁膩,同埋又係剝晒殼啖啖肉,蝦肉仲要好彈牙添!菠蘿炒飯好乾爽,新鮮菠蘿粒令到個飯好fresh~芒果糯米飯都好有特色,好多粟米片,個醬都同平時嘅椰汁多啲層次👍🏻飲品方面叫咗椰青同紅豆冰,紅豆冰有珍多有自家製椰漿,口感豐富~

菠蘿炒飯好乾爽,新鮮菠蘿粒令到個飯好fresh~

2024-10-15
2024-10-19 513 瀏覽
中菜同泰國菜都係我好喜歡嘅菜式,將兩者融合自然好吸引我。呢間新派泰式餐廳由擁有超過26年中餐經驗嘅大廚主理,菜式色香味俱全,再加上非常有格調嘅環境,真係要黎試一試。紅磚豆腐 - 以紅菜頭製成橙紅色外層,以乾辣椒伴碟,望到已經流口水。食落只係微辣(食唔到辣嘅朋友絕對唔使驚),再配埋炸蒜,非常香口。炭燒沙嗲串 - 我地揀左雞肉串。雞肉非常嫩滑,個沙嗲醬真係好出色,香濃得黎仲帶有花生同煙燻香,令整件事昇華不少。海鮮冬蔭公湯 - 酸辣開胃,飲完個人暖笠笠。海鮮用料都幾豐富,有蝦、魷魚、蜆、青口等。金沙麥皮蝦 - 從來好喜歡食蝦嘅菜式,呢道金沙麥皮蝦特別之處係已經去咗蝦殼,食起上嚟更方便。以濃郁鹹蛋黃煮成,加埋香甜麥皮,好喜歡。菠蘿炒飯 - 炒飯用料豐富,除左有蝦仁、魷魚、臘肉粒等,仲有菠蘿粒、提子乾、腰果等,如果味道再濃返啲就更好。芒果糯米飯 - 糯米飯配上芒果肉同芒果雪糕,另外係面頭再加上粟米片,口感比平時嘅更豐富。
中菜同泰國菜都係我好喜歡嘅菜式,將兩者融合自然好吸引我。

2024-10-14
2024-10-18 419 瀏覽
這裏的泰國菜,感覺和傳統的泰國菜外貌上零捨不同。唔單止食材新鮮,味道層次感都好豐富新穎。香茅雞翼外皮炸得鬆脆,內裡雞肉保持多汁,帶出一種泰式獨特嘅香氣。咖喱金菇粉絲和牛係其中一個驚喜,咖喱香濃,和牛肉質嫩滑,配埋粉絲同金菇,口感層次十足。即烤沙爹串亦值得一試,肉質鮮美多汁,配埋沙爹醬嘅甜辣,食落去有種南亞風情,令人回味。另一道冷盤泰式青醬鮑魚,冰鎮過嘅鮑魚食落清爽,青醬嘅酸辣帶嚟強烈嘅開胃感。魚子醬紅磚豆腐外脆內軟,配合泰式香料,味道上有意想不到嘅驚喜。不過,馬拉盞炒椰菜味道偏向平實,雖然鑊氣足夠,但整體冇太多特別之處,稍遜色啲。最後再提下海鮮冬陰公湯,材料足夠,湯底辣度適中,成為開胃菜嘅不二之選。甜品方面,芒果椰子沙冰清甜解辣,正好平衡之前食咗嘅濃味菜色。最後嚟一客黑糖椰子雪糕,軟滑嘅雪糕配埋Q彈黑糖果凍同椰絲脆感,為整餐畫上完美句號。

2024-10-16 506 瀏覽
今日喺尖沙咀行完街,經過見到呢間餐廳裝修幾靚好啱打卡,竟然係泰國菜! 點知食物嘅質素都好高,唔係剩係得裝修靚,嘢食擺盤都唔錯!❤️紅磚豆腐上到嚟熱辣辣,炸粉非常薄,豐富嘅椒鹽蒜香味,有啲大排檔嗰種椒鹽豆腐嘅味道,而且擺盤就非常精緻!炭燒沙嗲牛串沙嗲醬重花生味,而且牛肉都唔會好韌,牛味唔會太重,少少炭火嘅味道,配合沙嗲醬啱啱好! 摩登海鮮冬陰功 推介❤️冬陰功湯都幾辣,下次可以嗌小辣! 不過海鮮就款式非常多,魷魚蝦青口樣樣都有,仲要識落幾新鮮一啲都冇雪味。金沙麥皮蝦 推介❤️佢係原隻大蝦,非常大隻兼彈牙! 而佢嘅金莎係鹹蛋黃醬,非常邪惡,但係真係好好食! 所以忍唔住食晒! 😂鹹蛋黃醬嘅咪唔會冚咗蝦嘅鮮味,調味啱啱好。 菠蘿炒飯好少食菠蘿炒飯會有青口粒粒喺裏面,食落去有鑊氣,仲有啲小海鮮,幾有咬口同層次感。芒果糯米飯芒果非常甜,而且糯米飯仲係好暖嘅,仲有兩個雪糕添! 好特別嘅係上面加咗啲麥片脆脆,咬落去幾有口感。 Mue Thai 推介❤️好少食泰菜有fushion Cocktail ,佢啲飲品加咗少少泰式嘅特色。有啲落椰子水,有啲用斑斕醬,所以都嗌咗一杯試吓。 呢一個比較果味重,上面仲燒咗一舊木

紅磚豆腐

炭燒沙嗲牛串

摩登海鮮冬陰功 推介❤️

金沙麥皮蝦 推介❤️

菠蘿炒飯

Mue Thai 推介❤️
好少食泰菜有fushion Cocktail ,佢啲飲品加咗少少泰式嘅特色。有啲落椰子水,有啲用斑斕醬,所以都嗌咗一杯試吓。 呢一個比較果味重,上面仲燒咗一舊木,飲落去嘅時候聞到浸木香味,好有亞熱帶嘅感覺。

整體來講餐廳環境好靚好啱打卡,食物擺盤都好靚嘢食嘅質素都好高! 拍拖或者一班朋友嚟都啱晒!
2067 瀏覽
2024-10-06
2024-10-14 401 瀏覽
今日朋友帶咗我去食一間係Mira比較新開嘅泰國菜,餐廳裝修好靚!環境好舒服,而且服務都好好。各式各樣嘅傳統泰菜都有,但係做法同出邊嘅泰國菜都有少少唔同,別有一番味道。紅磚豆腐好俾心機嘅一個小菜,望落去好似真係一嚿紅磚咁,豆腐外皮炸得非常香脆,入邊係超級嫩滑嘅豆腐,仲有好多脆脆同埋乾辣椒半碟,賣相相當唔錯,而且又好食。炭燒沙嗲可選豬/牛/雞,今次我哋就揀咗牛串燒,牛肉肉味都好香,而且燒得啱啱好仲保留咗好多肉汁好Juicy,話佢嘅沙嗲醬同出邊有啲唔同,有沙嗲嘅香味又帶啲甜味,我幾鍾意呢個醬,比較清新,冇咁重花生醬味,食落冇咁Heavy,有沙嗲嘅香味又帶啲甜味。摩登海鮮冬陰功好足料嘅海鮮冬陰功,包括有好多青口同埋鮮蝦同埋魷魚,青口同蝦都好大隻好鮮甜,魷魚都好爽口,呢度嘅冬陰功湯底檸檬味比較重,再配合埋海鮮嘅鮮,特別開胃!金沙麥皮蝦非常邪惡嘅黃金蝦,外皮炸得非常酥脆,而且蝦球非常大粒啖啖肉,食落口非常濃郁嘅蛋黃香味。菠蘿炒飯呢度嘅菠蘿炒飯都幾足料,特別鍾意佢落咗好多腰果同埋提子乾,令到成個炒飯嘅口感同埋味道都提升咗,腰果非常香口,而且啲菠蘿粒都好香甜,所以成個飯係有鑊氣得來又帶啲水果嘅香氣。芒

紅磚豆腐

炭燒沙嗲

摩登海鮮冬陰功

金沙麥皮蝦

菠蘿炒飯

芒果糯米飯

芒果好香甜,欣賞佢個糯米飯煮得啱啱好唔會太硬,而且溫度仲好夠熱!食落口仲會好軟糬。

Passion Whisky

叫左杯Cocktail飲 ,酒底係波本威士,另外加咗啲熱情果糖漿,所以好易入口,仲有熱情果同檸檬汁令到杯酒更加清新,仲有蛋白同龍舌蘭糖漿,層次感up!
2024-10-06
泰國菜相信各位都唔會陌生,Bar & Restaurant 都亦都可能去唔少,放題就更加係香港人出街食飯必不可少嘅選項😃但係一間餐廳集齊晒3個元素,就真係令人好有興趣😮餐廳位於美麗華商場,位置非常之方便👍室內空間好闊落,座位亦有區分室內、戶外😬今次食呢個係Thai夏狂歡週末早午餐體驗👀首先前菜可以三選一,我哋第一份揀咗爽脆酸辣魚皮,酸酸辣辣非常惹味,魚皮口感好爽口🤩泰式青醬鮑魚第二份前菜揀咗鮑魚,真係估唔到前菜都有鮑魚咁高規格🤪鮑魚墊底仲有柚子、青木瓜絲,感覺好似去咗泰國街頭咁🤣泰式青醬生蝦食完每人一份前菜之後,就會直落小食放題,亦係我哋最期待嘅環節😄首先呢份蝦身咁長嘅生蝦😀重點係小食可以無限追加,前提係你食得落嘅話🤪香茅雞翼雞翼炸得好香口,添上香茅更加將雞翼嘅風味提升咗😈沙嗲雞肉串串燒啖啖肉,蘸上秘製醬汁,簡簡單單就好滋味😍盔甲脆魚王表皮炸得好香脆,真係成個盔甲咁,魚肉同時保留到好嫩滑😋金沙原隻蝦球睇返餐廳官網介紹,餐廳會以中式精湛烹調手法重新演繹經典泰國菜,加入多款中泰特色香料,呢款金沙蝦球就係最好嘅例子😁蟹肉海鮮羹海鮮羹質地好滑溜,配有大量蟹肉,食落非常之滿足🤭摩登海鮮冬陰功食泰
泰式青醬鮑魚
泰式青醬生蝦
香茅雞翼
雞翼炸得好香口,添上香茅更加將雞翼嘅風味提升咗😈
沙嗲雞肉串
串燒啖啖肉,蘸上秘製醬汁,簡簡單單就好滋味😍
盔甲脆魚王
表皮炸得好香脆,真係成個盔甲咁,魚肉同時保留到好嫩滑😋
金沙原隻蝦球
蟹肉海鮮羹
海鮮羹質地好滑溜,配有大量蟹肉,食落非常之滿足🤭
摩登海鮮冬陰功
食泰國嘢,點可以少得冬陰功呢😜酸酸辣辣,非常足料😎
Siam Ruby、Tropical Night Feast
兩杯Summer原創特調Cocktail🍹Siam Ruby係石榴汁、橙汁溝Brut😬Tropical Night Feast係Rum酒做base,加入幾款唔同果汁、配料,酸酸甜甜好開胃👻
黑糖椰子雪糕
呢份雪糕格外有驚喜!桃膠、椰絲、啫喱,口感多元化,每一啖雪糕擺落口都會變得好有層次👍
2024-10-11 467 瀏覽
經open rice訂咗10月1日12:30 5位,最後得4個去食。當日早咗去到,職員冇對資料就帶咗入餐廳。之後餐廳當缺席,乜料😡😡😡當日叫咗3個set lunch、加咗2個小食蝦餅係足料、但醬汁一言難盡🤮🤮紅磚豆腐 外面果層調味粉咸到呢🥴3個主食不過不失:海南雞、紅咖喱豬頸肉、蝦醬菠蘿和牛鬆炒飯

當日叫咗3個set lunch、加咗2個小食

蝦餅係足料、但醬汁一言難盡🤮🤮

紅磚豆腐 外面果層調味粉咸到呢🥴

3個主食不過不失:海南雞、紅咖喱豬頸肉、蝦醬菠蘿和牛鬆炒飯

2024-10-11 420 瀏覽
泰國菜原來都可以咁多元化。佢哋有個brunch menu,小食放題仲可以任食到飽。首先講下魚子醬紅磚豆腐,外脆內軟,豆腐嘅嫩滑加埋泰式香料,食落去真係有啲意外嘅驚喜。之後嘅海鮮冬陰公湯,細細碗但料多味濃,辣度啱啱好,開胃得嚟仲令味蕾好好準備之後嘅菜式。泰式青醬蝦係另一個亮點,蝦肉鮮甜爽彈,配埋青醬嘅酸辣味,真係食得好開心。至於泰式青醬鮑魚,冰鎮鮑魚食落爽甜,青醬嘅酸辣味更加襯托出鮑魚嘅清新,開胃效果一流。香茅雞翼外皮炸到鬆脆,入面嘅雞肉完美鎖住肉汁,香茅嘅香氣仲帶嚟一啲特別嘅風味。咖喱金菇粉絲和牛係其中一個最驚喜嘅主菜,咖喱味濃郁,加上和牛嘅牛味,食落去層次豐富,令人回味無窮。另外即烤沙爹串都唔錯,肉質鮮嫩多汁,配埋甜辣適中嘅沙爹醬,成串肉充滿晒南亞嘅風味。相比之下,馬拉盞炒椰菜就比較普通,雖然鑊氣足,但味道比較中規中矩,冇太多驚喜。食完主菜,飲返杯芒果椰子沙冰真係啱啱好,清甜嘅果肉味加埋椰子香氣,剛好可以中和晒之前嘅辣味。最後仲有黑糖椰子雪糕,雪糕香滑得嚟又唔會太甜,黑糖果凍嘅Q彈同脆口嘅椰絲一齊食,口感豐富,真係完美嘅甜品結尾。呢餐泰國菜真係從頭到尾都充滿驚喜,特別係主菜同甜品,令

呢餐泰國菜真係從頭到尾都充滿驚喜,特別係主菜同甜品,令人難忘。

我同女朋友都好鍾意食泰國菜,日前佢話好想去間適合打卡、坐得又舒服嘅泰國餐廳食,叫我負責search下。咁我見Mira Mall嘅呢間Mue mue裝修環境一流,而且食物評價好好,就一於試下!原來呢度weekend有個非常抵食嘅brunch,$538+10%除左包前菜、湯、主菜同甜品之外,更有多款泰式小食任食,非常吸引!前菜有三款,當中我最鍾意嘅係青醬鮑魚,因為啲鮑魚味道非常鮮甜!海鮮湯亦非常足料,俾大家睇下:主菜就有四款可以選擇。作為一個咖喱控,梗係試下呢度嘅咖喱和牛啦!我覺得呢度嘅和牛油脂豐富,肉質算係好嫩,加上啲咖喱汁超惹味,所以係好高質嘅一道主菜。女朋友叫嘅香茅剁椒烤雖然份量細細份,但賣相精緻,而且魚肉煎得啱啱好非常juicy!小食方面,我最鍾意嘅係盔甲脆魚皇,脆卜卜嘅外層包住啲爽口嘅魚肉,令人食上癮。另一個亮點絕對係沙嗲串燒,平時啲普通泰國餐廳食呢啲串燒都頗貴,而呢度嘅串燒咁正,梗係忍唔住要食多幾串啦!香茅雞翼雖然好似好普通,但係其實熱辣辣食落去的確係非常惹味,我忍唔住encore咗兩次!甜品方面,芒果糯米飯嘅芒果好甜,配埋糯米同埋一大球芒果雪糕一齊食,簡直一流!

海鮮湯亦非常足料,俾大家睇下:

• 芒果糯米飯
  • 咖哩和牛