2024-07-23 251 瀏覽
餐廳裝修華麗, 中間有顯眼既象牙白色花花報罝, 氣派又有格調, 枱與枱之間亦十分闊落, 環境舒適.🍽️ 紅磚豆腐 $98餐廳推介菜式之一, 外層麵衣炸得鬆脆但唔鬆散, 香口唔油膩, 內裡豆腐仍然保持嫩滑,好好味.🍽️ 炭燒沙爹牛串燒 $108牛肉肉質十分軟嫩, 炭燒過後仍然能夠保持豐富肉汁, 沙爹醬入面既花生同椰奶香味都好出, 令串燒蘸左沙爹醬後更惹味.🍽️ 摩登海鮮冬陰功 半例 $168餐廳特別用魚湯做底嚟熬製呢鍋冬陰功, 所以飲落除左酸酸辣辣之外仲多左鮮味, 而且湯頭入面有魷魚、沙白、青口等, 非常足料.🍽️ 金沙麥皮蝦 $268蝦肉夠大隻, 肉質亦夠爽口彈牙, 表面沾滿蛋黃醬同麥皮, 所以食落鹹香得嚟又脆口.🍽️ 菠蘿炒飯 $248份量非常多, 感覺夠3-4人份, 面頭舖上好多肉鬆, 較為特別係加左潤腸係炒飯當中, 令個飯更加香, 味道亦較普通菠蘿炒飯更特別.🍽️ 芒果糯米飯 $128芒果香甜, 糯米亦夠軟糯綿密, 面頭再淋上濃醇既椰奶加埋卜卜脆既粟米片, 令口感更豐富. 另外仲有2球芒果雪糕, 令到味道甜甜鹹鹹, 食落更有層次感.🍽️ 原個椰青 $68 | 芒果椰子沙冰 $58

🍽️ 紅磚豆腐 $98

🍽️ 炭燒沙爹牛串燒 $108

🍽️ 摩登海鮮冬陰功 半例 $168

🍽️ 金沙麥皮蝦 $268

🍽️ 菠蘿炒飯 $248

🍽️ 芒果糯米飯 $128

🍽️ 原個椰青 $68 | 芒果椰子沙冰 $58
2024-07-22 297 瀏覽
第一次同朋友嚟,嚟之前已經好期待,食完勁滿足前菜同飲品好精緻,cocktail同mocktail都好特別,係champaign加紅石榴同西瓜加提子,前菜最特別係魚皮,味道口感都好好,豆腐同青醬鮑魚都好食兩個沙律都好吸引,生蝦用咗日式嘅赤蝦幾特別,另一款龍蝦芒果沙律都好夾,清新開胃炸物嘅前菜有魷魚鬚同魚,特別想讚個魚,叫盔甲脆魚皇,個皮炸到好脆好香口兩款湯分別係冬陰功同埋蟹肉羹,勁足料,淡淡海鮮同蟹肉,另一款前菜香茅雞翼,皮脆肉嫩,鎖到肉汁串燒同炒椰菜,椰菜炒得好香,加埋櫻花蝦口感同味道更好,串燒唔怕好乾,雞肉好嫩滑,同沙嗲醬好夾豬頸肉沙律,豬頸肉係炭燒過嘅,所以勁香,兩款菜係咖喱金菇粉絲和牛同埋剁椒炸魚,食材本身高質,調味又好,好快就清晒甜品有芒果糯米飯同椰子雪糕,特別之處係芒果糯米飯加咗粟米脆片,椰子雪糕加咗椰子脆脆仲有桃膠同埋好似啫喱咁嘅嘢,兩款都好特別好好食好滿足Mue Mue喺美麗華3樓,裝修簡潔得嚟幾靚,有泰國度假酒店餐廳feel,吧枱同唔同嘅座位都好闊好chill飲品同食物嘅選擇都好多,唔同嘅sets都好抵,overall性價比高,服務好,個人大推
第一次同朋友嚟,嚟之前已經好期待,食完勁滿足

2024-07-17 306 瀏覽
美麗華開左間新泰國餐廳,裝修高雅有情調,由入門囗開始就明顯系統泰國風情,啱晒打咭。紅磚豆腐,外層係用紅菜頭汁製成,炸得金黃香脆,入面好嫩滑,口感豐富。炭燒沙嗲雞肉,雞肉嫩滑juicy,醃料入味,炭燒香氣撲鼻。配埋香濃嘅花生醬,非常惹味,食到停唔到口。海鮮冬蔭公,湯底香辣惹味,酸辣得啱啱好。海鮮新鮮彈牙,有蝦有青口有墨魚,仲有蘑菇同蕃茄,豐富到爆,啖啖都係鮮味。金沙麥皮蝦,蝦肉新鮮爽口,外層包裹住香脆嘅麥皮,再撒上香濃嘅咸蛋黃,香口得嚟又夠鹹香,好想叫多碟食。菠蘿炒飯香噴噴,飯粒粒粒分明,菠蘿酸甜可口,仲有蝦仁同臘腸點綴,口感豐富。芒果糯米飯好特別,糯米飯軟滑香濃,份量非常多,香甜軟糯,芒果新鮮多汁,配埋椰汁,甜而不膩。嘢飲選擇都多,而且多數有東南亞特,椰青仲刻咗餐廳logo,椰青水份滿滿。龍眼茶可以食到好多龍眼果肉,好好味。

龍眼茶可以食到好多龍眼果肉,好好味。

Mue Mue位於尖沙咀美麗華廣場內,是間中泰fusion菜餐廳🤍 裝潢以象牙白色為主調,並用了綠色植物做裝飾,營造出悠閒寫意的氛圍🌿✨🤍炭燒豬頸肉青木瓜柚子沙律 (HKD148)豬頸肉肉質軟嫩,有淡淡的炭燒香氣🤤 搭配青木瓜、柚子及沙律菜,味道酸甜清新,開胃可口🤩🤍MUE MUE炒金邊粉 (HKD178)材料有蝦粒、魚片、芽菜等等,金邊粉口感彈牙,炒得挺香👍🏻🤍芒果糯米飯 (HKD98)份量十足的甜品,有兩球芒果雪糕、芒果粒及粟米片☺️ 略嫌糯米飯口感較硬,而且椰汁味也不太突出🤏🤍MUE Thai (HKD88)味道酸甜平衡,酒味不太濃,清爽易入口✨🤍龍眼茶 (HKD48)味道清甜,龍眼香味濃郁,裡面還有很多龍眼肉呢~😍📍Mue Mue - 尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖

🤍炭燒豬頸肉青木瓜柚子沙律 (HKD148)
炭燒豬頸肉青木瓜柚子沙律

🤍MUE MUE炒金邊粉 (HKD178)
材料有蝦粒、魚片、芽菜等等,金邊粉口感彈牙,炒得挺香👍🏻
MUE MUE炒金邊粉

🤍芒果糯米飯 (HKD98)
芒果糯米飯

🤍MUE Thai (HKD88)
味道酸甜平衡,酒味不太濃,清爽易入口✨

🤍龍眼茶 (HKD48)
味道清甜,龍眼香味濃郁,裡面還有很多龍眼肉呢~😍

炭燒豬頸肉青木瓜柚子沙律
龍眼茶、MUE  Thai
頭盤係酸辣魚皮、紅磚豆腐同青醬鮑魚,仲有青醬生蝦,幾款頭盤都好有心思好特別,喺第二度未食過,擺盤又靚,生蝦用咗赤蝦,好新鮮好實淨,配青醬同蒜勁好味沙嗲串燒雞同馬拉盞炒椰菜,串燒雞肉本身好滑,沙嗲汁有埋花生好香濃,炒椰菜苗調味好,仲有大量櫻花蝦,好食豬頸肉沙律同芒果龍蝦沙律,豬頸肉有炭燒味,龍蝦好有咬口,沙律有柚子、青木瓜絲、蘿蔔絲同埋沙律菜,好開胃炸魷魚鬚同盔甲脆魚皇,魚嘅炸皮炸得勁脆,口感一流,點魚露同酸辣汁都一樣咁襯,魷魚酥亦炸得好食海鮮冬陰功同蟹肉海鮮羹,好足料,好多款海鮮,蟹肉一絲絲,仲有小食香茅雞翼,炸得好香,皮脆肉嫩主菜烤魚香脆,個汁酸酸地勁開胃,另一款咖喱金菇粉絲和牛,和牛勁高質,牛味好香濃,金菇粉絲好掛汁,飲品揀咗西瓜提子mocktail,味道好夾好新鮮甜品椰子雪糕同芒果糯米飯,雪糕好有心思,有好脆嘅椰子肉同桃膠,糯米飯蒸得好好,加埋粟米脆片,兩款口感都好豐富我點嘅就係Summer Brunch個餐,好抵食,款式同份量多,最重要係有心思同好食,其他餐同單點嘅選擇都好多門面好靚,道牆好有質感,擺設點綴精緻,有泰國靚酒店餐廳嘅感覺,入面都好靚好乾淨好有格調,坐得好舒服,不過

門面好靚,道牆好有質感,擺設點綴精緻,有泰國靚酒店餐廳嘅感覺,入面都好靚好乾淨好有格調,坐得好舒服,不過坐滿客唔方便影到人,推介大家嚟chill下
2024-07-11 183 瀏覽
今晚與朋友來到尖沙咀,走進一家名為Mue Mue的餐廳。 我們首先吃了這裡的紅磚豆腐,外層用紅菜頭製成,外形是泰國紅磚牆概念,不僅外形獨特,更是讓人意想不到的美味。紅菜頭的甜味與豆腐的滑嫩相輔相成,讓我驚艷不已。之後的炭燒沙嗲牛串更是我吃過最難以忘懷的美味之一,每一口都充滿著炭燒的香氣,入口軟淋即化的口感,令人欲罷不能。 這裡的摩登海鮮冬陰功也很出色,蝦湯與蕃茄湯的完美結合,帶出獨特的味道,湯內的海鮮材料也是新鮮又美味。金沙麥皮蝦則是另一道令我滿意的美食,外層鬆脆,鹹蛋香濃,內裡包裹著原隻大蝦,美味十足。主菜是菠蘿炒飯,這道菜的材料豐富多樣,加上新鮮海鮮和菠蘿的配搭,口感十分豐富。 在Mue Mue,除了主菜,甜品也是不能錯過的亮點。芒果糯米飯的芒果雪糕搭配粟米片,清涼爽口,非常美味,讓人在炎熱的夏日裡也感到心曠神怡。另外,雜莓沙冰和熱情果乳酪沙冰亦是深受我們喜愛,清新的口味讓人回味無窮。 除了美食,Mue Mue的裝潢也是一大亮點,帶有濃厚的泰國風味,簡約中不失精緻。整個環境寬敞明亮,座位舒適宜人。 總的來說,Mue Mue不僅美食非常好味,而且裝修新穎,擁有泰國風味。環境舒適,服務
今晚與朋友來到尖沙咀,走進一家名為Mue Mue的餐廳。

總的來說,Mue Mue不僅美食非常好味,而且裝修新穎,擁有泰國風味。環境舒適,服務周到殷勤,服務人員有禮貌並且總是帶著笑容。這樣的用餐體驗讓我們念念不忘,期待下次再來光顧。

#Mue Mue
#尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖

2024-07-07 428 瀏覽
美麗華商場入面發現一間裝修得好靚嘅泰國fusion 菜餐廳, 門面裝修已經好吸引 經過個長走廊入到去啲座位都好大,坐得好舒服!同朋友聚會/慶生/紀念日,都係一個好好嘅選擇!講完環境就講下我地食左咩正野🌟 紅磚豆腐佢外面炸個層係紅色,係因為用咗紅菜頭汁去整個皮,入面嘅豆腐好滑,真係外脆內滑,好分明!🌟 摩登海鮮冬陰功個冬陰功湯加咗啲蕃茄湯落去, 飲落同我哋平時飲嘅冬陰功湯唔同,都幾特別。入面d 海鮮都好足料!🌟 炭燒沙嗲雞雞肉燒得剛剛好,好滑,仲有肉汁!🌟 金沙麥皮蝦極力推介呢個菜,隻隻蝦都好大隻,好新鮮仲好彈牙! 佢用鹹蛋黃去炸再配麥皮,食落唔會太油膩,仲令人有食唔停口嘅感覺🌟 菠蘿炒飯菠蘿炒飯嘅配料都好緊要, 呢間嘅配料都好多好足,成個炒飯都好香!🌟 芒果椰子沙冰飲落去好清新d芒果好甜。🌟 芒果糯米飯食泰菜點少得芒果糯米飯~~佢有基本嘅芒果糯米飯底,再配上粟米片, 仲有雪糕,幫成餐飯或上完美嘅句號! 呢度嘅侍應服務都好好, 佢哋會講解道菜嘅特別之處,會同客人交流,值得一讚!

經過個長走廊入到去啲座位都好大,坐得好舒服!

同朋友聚會/慶生/紀念日,都係一個好好嘅選擇!

講完環境就講下我地食左咩正野

🌟 紅磚豆腐

🌟 摩登海鮮冬陰功

🌟 炭燒沙嗲雞
雞肉燒得剛剛好,好滑,仲有肉汁!
炭燒沙嗲雞

🌟 金沙麥皮蝦

🌟 菠蘿炒飯

🌟 芒果椰子沙冰
飲落去好清新d芒果好甜。

🌟 芒果糯米飯
食泰菜點少得芒果糯米飯~~

炭燒沙嗲雞
2024-07-04 181 瀏覽
又到星期三 返多兩日又放假一於食個靚晚餐係美麗華行街見到呢間泰國嘢好似幾正 價錢都算合理所以決定試一試原來呢間係中泰fusion菜 夠哂特別Reception係泰國人所以好有去左泰國既感覺入面裝修高級有格調好岩一班人慢慢傾偈叫左個推介既金沙麥皮蝦賣相一流 有六大隻蝦蝦好新鮮夠彈牙,炸得金黃脆身而且外面包滿咗鹹蛋黃,但食落又唔會覺得好膩啱啱好菠蘿炒飯面鋪滿左滿滿嘅肉鬆用左新鮮既菠蘿 食落好甜而且飯炒得好乾身值得一讚份量好大碟 岩哂一班朋友share賣相又靚 打卡一流芒果糯米飯必食嘅甜品🏝️芒果好甜,好似喺泰國食嘅芒果糯米飯軟糯綿密,上面淋咗啲椰奶夾埋一齊食好夾芒果椰子沙冰不得不讚d芒果 好新鮮所以飲落好清甜沙冰入口即溶好滿足嘅晚餐
又到星期三 返多兩日又放假

入面裝修高級有格調
好岩一班人慢慢傾偈

叫左個推介既金沙麥皮蝦
賣相一流 有六大隻蝦
蝦好新鮮夠彈牙,炸得金黃脆身
而且外面包滿咗鹹蛋黃,但食落又唔會覺得好膩啱啱好

面鋪滿左滿滿嘅肉鬆
用左新鮮既菠蘿 食落好甜
而且飯炒得好乾身值得一讚
份量好大碟 岩哂一班朋友share
賣相又靚 打卡一流

必食嘅甜品🏝️
芒果好甜,好似喺泰國食嘅芒果
糯米飯軟糯綿密,上面淋咗啲椰奶
夾埋一齊食好夾

不得不讚d芒果 好新鮮
所以飲落好清甜
沙冰入口即溶

好滿足嘅晚餐
今日經過美麗華,行完街之後想去試試泰國菜,於是便到了3樓這間裝飾華麗的餐廳內品嚐。裝修特別華麗這家餐廳的菜單顯示了一系列豐富多樣的泰式料理,每道菜都有其獨特的風味與創意。首先是「紅磚豆腐」,這道菜將傳統的豆腐融入現代創意,用甜菜根汁為豆腐注入深紅色澤,再經過精心炸制,外皮酥脆,內裏嫩滑,甜菜的微甜與豆腐的清爽口感交織成絕妙的味蕾體驗。接下來是「炭燒沙嗲」,可以根據個人喜好選擇豬肉、牛肉或雞肉。肉串經過炭火慢燒,表面帶有煙燻的香氣,沙嗲醬香濃而不膩,是一道極富東南亞特色的美食。「摩登海鮮冬陰功」是對傳統泰國湯品的現代演繹。即使是半份量,仍舊滿載著豐富的海鮮,如蝦子、魷魚和蚌類,湯頭酸辣適中,充滿草藥的芳香,令人回味無窮。「金沙麥皮蝦」則是一道創意菜品,將蝦仁裹上特製的麥皮粉,炸至金黃酥脆,再撒上一層蛋黃鬆,鹹香脆口的外衣與鮮美的蝦肉完美結合,非常適合作為下酒小菜。「菠蘿炒飯」融合了蝦仁、豬肉和葡萄乾,甜鹹適宜,菠蘿的果香讓整道菜更加提味。而「芒果糯米飯」則是一道經典的泰國甜品,甜糯的糯米飯配上新鮮芒果和椰奶,以及加上香脆麥片,特別有新鮮感,每一口都是幸福的滋味。我也點了「菠蘿椰子沙冰」,

裝修特別華麗

我也點了「菠蘿椰子沙冰」,菠蘿的香味加上椰子奶的獨特,十分解辣,非常適合作為泰式菜的飲品!

整體而言,這家餐廳的菜單精心挑選了各式各樣的菜餚,不僅令人食指大動,也展示了泰式菜的多樣性與創新性,下次有機會一於要試吓!
2024-07-02 142 瀏覽
今日專登book 左依間中泰fusion 菜, 聽朋友講d 野食同平時食開既泰菜好唔同,甘一定要黎試下佢啦!😎😎叫左幾道招牌菜,聽個名都知特別👍紅磚豆腐,炸漿專登加入紅菜頭汁,炸到好脆而內里既豆腐好香滑,好特別!👍👍👍炭燒沙嗲雞串燒得好靚,一份有3串夠曬大,佢係有焦香既味道,雞肉好嫩好滑!佢亦配有沙嗲醬,依個沙嗲醬係多左d花生粒係入面,感覺係有醬香亦都有口感。配搭上串燒係一流!又香又好嫩,好正!😎👍摩登海鮮冬陰功,叫得Moden 係會有d特別野!依道菜用左魚湯取代傳統的椰子油,所以飲落冇咁heavy,同時有多左一陣鮮味!冬陰功湯黎講層次分明,一開始會有d 辣,跟住有d 酸,最後有d 鮮同埋香料既味道!而配料都好多,有蝦有青口有蜆有墨魚😳👍 金沙麥皮蝦,外層主要用麥皮做炸衣,炸完之後再用鹹蛋黃作主調味。佢炸到金黃酥脆,麥皮係令到佢更加掛到咸蛋黃既味道,蝦肉鮮嫩爆汁,一碟有6隻但完全唔夠喉!想再食😋😋😋菠蘿炒飯勁爆多料,有青口蝦魷魚腰果肉鬆等等,d 飯炒到粒粒分明,加上甘多料,係每一啖都有滿滿既材料,再搭配著鮮甜的菠蘿真係要比10個like!👍👍👍芒果糯米飯好大份!飯本身已經加左醬汁夠曬味

叫左幾道招牌菜,聽個名都知特別👍

芒果糯米飯好大份!飯本身已經加左醬汁夠曬味!佢仲有唔少既芒果肉,芒果雪糕同粟米脆脆,作為甜品真係好有誠意!👍👍

野飲方面 叫左泰奶 同埋 菠蘿椰子沙冰。泰奶都幾濃幾滑,茶味比較出而唔太甜,好飲係我中意既味道👍菠蘿椰子沙冰嘅椰子味濃,仲有椰絲係入面, 飲落好正,特別適合依加甘熱既天氣!❤️

整體黎講好滿意,菜色好有特色之餘甜品都超級好正!會再黎試下其他唔同既菜👍👍
  • 紅磚豆腐
  • 芒果糯米飯
👉🏻 紅磚豆腐配合泰國紅磚主題,炸漿裡面加入椰菜頭汁,味道鮮甜,搭配豆腐炸得香脆,正🐰👉🏻 炭燒沙嗲雞串雞肉串炭燒得恰到好處,外脆內嫩,沙嗲醬起沙,每一口都充滿了炭燒的獨特風味🐰🐰👉🏻 摩登海鮮冬陰功(半例)依道菜用魚湯取代了傳統的椰子油,所以飲落冇咁heavy,但仍然保留了冬陰功湯的香辣風味, 都幾辣😂😂😂👉🏻 金沙麥皮蝦蝦肉鮮嫩多汁,外層炸得金黃酥脆,搭配著麥皮的口感,仲有好香鹹蛋黃味賣相好睇好食🐰🐰🐰👉🏻 菠蘿炒飯菠蘿炒飯好多配料,好多材料,包括青口蝦魷魚腰果肉鬆菜芯,米飯粒粒分明,搭配著鮮甜的菠蘿,very good🐰🐰🐰👉🏻 芒果糯米飯除咗芒果糯米飯、仲有芒果雪糕同粟米脆脆、糯米飯軟糯香甜、正❤️👉🏻 泰奶 & 菠蘿椰子沙冰泰奶香濃幼滑,唔太甜,菠蘿椰子沙冰嘅椰子2味濃,仲有椰絲, 味道口感都好正❤️餐廳環境好座幾有情調🐰見到佢有房,下次可以帶多 d朋友同屋企人try try❤️
👉🏻 紅磚豆腐

👉🏻 炭燒沙嗲雞串

👉🏻 摩登海鮮冬陰功(半例)

👉🏻 金沙麥皮蝦

👉🏻 菠蘿炒飯

👉🏻 芒果糯米飯

👉🏻 泰奶 & 菠蘿椰子沙冰

2024-06-30 64 瀏覽
We can’t wait for summer holiday to head back to Thailand so we booked this place today to get our thai stomach ready.This place is nicely decorated and it is a good choice for dating, given all the private seats and areas it has. We started with our drinks. Mine is a mock-tail with Lychee, Mint and Passionfruit . It was a very refreshing blend. The passionfruit stands out but it doesn’t take over the scent of the mint.The other drink is a coconut smoothie. It is perfect for eating spicy food. T

The other drink is a coconut smoothie. It is perfect for eating spicy food. The coconut is cut with fresh slices.

We liked the TongYum Soup a lot. It gives a strong blend of tomato soup so it was not as spicy as we expected, which was a good news. The seafood inside was impressive. The mussel was huge and the octopus was chewy and irresistible.

The red tofu is a must try. It gave a crunchy surface to the soft tofu inside. The red colour contrasts well with the white inside.

Chicken Satay was vey soft and marinated well. Unlike other thai restaurants giving a tiny piece of meat, this restaurant was providing a generous piece of chicken for meat lovers.

The pineapple fried rice was massive. This was a size for at least 3 people. All toppings go well with the pineapple fried rice so it gave different layers and textures to the dish.

For seafood lover, the wheat crusted shrimps is like the salted egg shrimps. Inside it was very juicy and light, while the outside was covered by all necessary flavours.

As for the dessert mango rice, we enjoy the big scoop of mango ice cream. The rice was very warm so it created two feelings on the dessert, when hot meets cold.
2024-06-28 73 瀏覽
泰國菜坐得舒服又要食物有質素,真係要去呢間。首先登場嘅係一碗熱乎乎嘅摩登海鮮冬蔭功,湯底酸辣濃郁,配上海鮮,好飲!之後上桌嘅係炸得酥脆嘅紅磚豆腐,軟軟嘅豆腐好脆口。接下嚟上桌嘅係烤到酥脆嘅沙爹雞串,沾埋特製嘅花生醬,雞肉香滑嫩滑,同花生醬嘅香味融為一體。緊接住係金沙麥皮蝦,蝦肉飽滿多汁,表面又酥又脆,根本忍唔住一隻接一隻日咁食。最後嘅菠蘿炒飯同芒果糯米飯為整頓大餐畫上了完美句號。菠蘿炒飯每粒米飯都正正好,散發濃郁香氣,加埋菠蘿塊令人口水直流。芒果糯米飯清新甜蜜,糯米嘅軟綿同芒果嘅酸甜mix到好好味。

之後上桌嘅係炸得酥脆嘅紅磚豆腐,軟軟嘅豆腐好脆口。

芒果糯米飯清新甜蜜,糯米嘅軟綿同芒果嘅酸甜mix到好好味。
Mue Mue (尖沙咀)間中會去美麗華廣場逛街食飯但一直沒有留意原來有三樓仲要有幾間餐廳幾間餐廳環境都不錯而且都不用排隊今次就去了位於美麗華三樓今年新開的Mue Mue Mue Mue為中泰Fusion菜餐廳裝修以象牙白及紫粉紅色為主調高貴優雅又帶點可愛~大部份枱都有Sofa位亦有大圓枱方便5-6人用多人的話甚至有包房可以使用餐廳做到多座位下仍然有足夠空間感再往裡面一直走會去到室外的Mue Bar可以跟朋友點杯飲品暢談一下當晚雖然不用排隊但餐廳近乎有九成客人建議先預約會較為安心店員服務亦很有禮貌及細心紅磚豆腐 $98-以泰國紅磚屋為概念的一道菜式 炸粉用紅菜頭製作 香脆炸外皮包裹住嫩滑豆腐 加上鋪在面層的炸蒜 就更加香口,值得一試!摩登海鮮冬陰功 半例 $168 例 $328-半例份量夠2-4人用 海鮮相當足料 有蝦,青口,沙白,魷魚,草菇等 蝦保留蝦頭及蝦尾 中間部份的殻都已經先被拆去 方便客人食用之餘,仲可以靚靚打卡 青口煮湯後仍然相當肥美! 冬陰功湯偏酸及少辣!炭燒沙嗲雞串 $168-炭燒串燒有牛、豬、雞三款 每款三串 另有三款串燒各兩串的拼盤可以選擇

間中會去美麗華廣場逛街食飯
但一直沒有留意原來有三樓
仲要有幾間餐廳
幾間餐廳環境都不錯而且都不用排隊
今次就去了位於美麗華三樓今年新開的Mue Mue

Mue Mue為中泰Fusion菜餐廳
裝修以象牙白及紫粉紅色為主調
高貴優雅又帶點可愛~
大部份枱都有Sofa位

-以泰國紅磚屋為概念的一道菜式
炸粉用紅菜頭製作
香脆炸外皮包裹住嫩滑豆腐
加上鋪在面層的炸蒜
就更加香口,值得一試!

摩登海鮮冬陰功 半例 $168 例 $328
-半例份量夠2-4人用
海鮮相當足料
有蝦,青口,沙白,魷魚,草菇等
蝦保留蝦頭及蝦尾
中間部份的殻都已經先被拆去
方便客人食用之餘,仲可以靚靚打卡
青口煮湯後仍然相當肥美!
冬陰功湯偏酸及少辣!

炭燒沙嗲雞串 $168
-炭燒串燒有牛、豬、雞三款
每款三串

而且蝦隻爽口彈牙
配上金沙及麥皮
口感當然更加豐富及香口
因為蝦隻挺大
個人建議3-4人食用為最佳滿足度!推介!

菠蘿炒飯 $248
-菠蘿、腰果、提子乾、菜粒等配料不能少
而Mue Mue的菠蘿炒飯跟外面的不同
配料仲有潤腸
令菠蘿炒飯更加香口

芒果糯米飯 $98
-食完主菜又點少得甜品
芒果糯米飯有兩球芒果雪糕
最驚喜雪糕裡面有芒果肉
配料仲有芒果肉,脆片及椰汁
糯米飯非常大份

芒果椰子沙冰 $58
-芒果味比椰子味重
沙冰上面仲鋪有芒果蓉
顏色鮮豔非常適合打卡

雜莓沙冰 $58
-朋友點的
有士多啤梨、藍梅、紅桑子、牛奶及糖漿
以藍莓味為重
沙冰上面仲有幾粒紅桑子
雜莓沙冰+芒果椰子沙冰

尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖
炭燒沙嗲雞串
雜莓沙冰+芒果椰子沙冰
本以為餐廳裝潢像世外桃源,打卡系的餐廳肯定會吃不飽,沒想到照顧打卡需要之外,份量也十足服務10分恰到好處,感覺舒適紅磚豆腐Beetroot-Infused Deep-Fried Tofu仿泰國紅磚設計,鮮艷的紅色炸豆腐,配上避風塘炒蒜蓉,令人10分難忘炭燒沙嗲(雞,3串)Charcoal-Grilled Satay Skewer (Chicken)嫩滑的雞肉未有被過度醃漬,不俗摩登海鮮冬陰功(半例)Royal Thai Tom Yum Kung Soup (Half Portion)酸酸甜甜,香茅斤青檸的味道濃郁。新鮮蝦 青口 魷魚,完全意想不到會用來熬湯!金沙麥皮蝦Wheat-Crusted Shrimps用上鹹蛋黃跟麥皮炸蝦,蝦仁大隻,多肉爽脆,鹹蛋黃帶少許甜味,是全晚高潮菠蘿炒飯Pineapple Fried Rice with Shrimp, Pork and Dried Raisins竟然有臘味提味!超多菠蘿肉,非常多汁的炒飯!芒果糯米飯Mango Sticky Rice加入粟米片,芒果雪糕,非常清甜的芒果肉,口感多層次! Red Bean Ice FleecyCoconut

服務10分恰到好處,感覺舒適

紅磚豆腐

炭燒沙嗲(雞,3串)
嫩滑的雞肉未有被過度醃漬,不俗

摩登海鮮冬陰功(半例)

Wheat-Crusted Shrimps

菠蘿炒飯
竟然有臘味提味!超多菠蘿肉,非常多汁的炒飯!

Mango Sticky Rice
加入粟米片,芒果雪糕,非常清甜的芒果肉,口感多層次!

Red Bean Ice Fleecy
Coconut Mixed, Red Bean, Cendol, Fresh Coconut Meal, Coconut Ice Cream
雪糕紅豆珍多冰,自家製漿,紅豆+珍多,新鮮椰子肉,椰子雪糕
濃郁的椰子味、厚身濃稠非常抵飲!

Mango Mixed, Coconut Mixed
芒果椰子沙冰 Mango C justoconut
只用芒果跟椰子肉打碎,竟然可以造成這麼綿滑的沙冰,完全無冰粒感,值得一讚

尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期3樓302號舖