2018-11-06 553 瀏覽
今日抽到時間同男朋友去食tea,我地係大埔行行下就見到一間無咩人,望入去有d酒吧感覺嘅餐廳,所以就入去試下啦!個陣係3點幾,已經轉左tea set ,但係我地兩個未食lunch,所以我地就睇返lunch set。由於太餓了,所以我地就叫左一個焗葡國雞飯,一個焗肉醬意粉,加一杯曲奇咖啡沙冰。首先講下焗葡國雞飯先,望落賣相唔錯,都幾吸引。雞件都算多,但煎得唔夠香,唔夠焦,而葡汁飯食落就好普通,味道唔夠濃,比較淡,飯嘅份量就唔算多。跟住到依個焗肉醬意粉,賣相就冇咁吸引,撈起來就覺得d汁太稀,無蕃茄味,lunch set泥講,意粉嘅份量亦真係唔多。到依杯曲奇咖啡沙冰,侍應放落枱,我就即刻飲,一飲落去唔覺得係沙冰而係咖啡水咖啡味唔濃,而曲奇碎亦好少,飲幾淡先有少少咬口,真係唔得,都成15蚊一杯整體泥講,我唔會再泥食,價錢都唔算平,食物質素真係唔得啊~

整體泥講,我唔會再泥食,價錢都唔算平,食物質素真係唔得啊~
2018-11-05
2018-11-04 349 瀏覽
難得又到星期日,梗係要食啲好野慰勞下自己。伊間餐廳平時勁多人排隊,今日下晝一點半見唔駛排隊,即刻入去試喇午餐set lunch好多選擇,包括意粉、扒、漢堡包等,配是日餐湯,今日係雞肉忌廉湯。女朋友嗌佐個安格斯漢堡配薯條。見到食物既賣相已經加分比佢,漢堡夠哂大份,薯條又多。伊間餐廳比較特別,漢堡包餡料既酸瓜同蕃茄係分開擺係碟度,就你個人口味。塊安格斯漢堡扒超厚,熱辣辣又多汁,值得一超。唯一係薯條唔夠脆口,比淋佐啲。黑椒汁咸牛脷伊個我超鐘意。牛脷又係厚切,表面香脆乾身,但內裡仲係鮮嫩,好夾黑椒汁。不過啲飯太少喇,否則既話我應該可以食多一倍既飯。總括而言,伊間餐廳係值得推介,可惜係成日都要等位,同埋set lunch 只包餐湯,野飲要另外加錢。如果叫埋野飲,價錢比同區附近其他西餐貴,感覺會唔抵,味道搭救。

黑椒汁咸牛脷

2018-11-04
  • 咸牛脷
  • 安格斯漢堡
2018-09-15 447 瀏覽
第一次試尼間餐廳,朋友推介話的扒唔錯#幾有情調,衛生唔錯#上菜超快#價錢合理#食得出唔係普通雪藏扒#朋友推介唔好多過7成熟#扒好大塊,羊架有3件,抵#配菜好特別#奶茶有水準敗筆:#侍應生服務有待改進#淨係得紅湯,冇得撰白湯
第一次試尼間餐廳,朋友推介話的扒唔錯

#幾有情調,衛生唔錯
#上菜超快

#配菜好特別
#奶茶有水準

敗筆:
#侍應生服務有待改進
#淨係得紅湯,冇得撰白湯

2018-09-14
慶祝紀念
生日
2018-09-03 381 瀏覽
叫左兩個餐,一個大蝦天使麵,係無俾到大蝦,候補,味道就正常。另外叫左個西冷牛扒配白飯,d肉霉嘅🤢質感似係絞碎嘅肉餅,完全無咬口,差過m記漢堡扒🤦🏼‍♀️唔知放左幾耐🤔個白飯真係估佢唔到!竟然係隔夜飯🙄一入口果下真係忍唔住講左句:點解可以咁難食第一次到西餐廳嘅牛扒餐係俾隔夜飯俾人😂見佢門面,入面裝修佈局幾好,諗住都應該正正常常,點知咁伏😂真係金玉其外,敗絮其中!一定無下次寧願用d錢去買幾個m記😂
一定無下次

寧願用d錢去買幾個m記😂
2018-09-02
午餐
2018-07-19 362 瀏覽
煙三文魚香草忌廉闊蛋麵 $68味道淡,煙三文魚太咸,蛋麵比平時食的硬身,餐廳指蛋麵加入左蛋的元素,因此口感唔同,但唔岩我焗蘑菇吞拿魚意粉 $48味道濃好多,但食多左就好漏評分:3🐷環境算係比較清幽
煙三文魚香草忌廉闊蛋麵 $68

焗蘑菇吞拿魚意粉 $48
味道濃好多,但食多左就好漏

評分:3🐷
環境算係比較清幽
2018-03-11 860 瀏覽
環境:👣👣👣食物:😋😋😋態度:😊性價比:👍👍環境方面,地方唔大,燈光較暗,但又未至於叫浪漫。食物方面,我叫既係下午茶餐,辣雞漢堡,等左15-20分鐘到先上(餐廳無乜人)辣雞5辣,粉厚,硬,個包係個底層都好多白芝麻,包入面搽左牛油,我要用叉拮返舊雞入個包先可以拎住食,食落有點「論盡」。薯條微暖,應該午餐炸定剩左既,但都外脆內軟,不錯沙律菜面有類似醋既物體,但我無食到。飲品:凍奶茶走甜,見佢沖完放左5分鐘先拎比我🤔🤔無乜奶香,好平凡既凍奶茶態度:又唔可以話唔好,無默契掛,個個都以為另一個同事會過黎,所以自己做自己野,每次叫人都舉兩次手整體而言,本來好期望食呢間,畢竟佢d野食望落唔差,價位中中地,平時又多人等,應該好食,但食完覺得咁既質素同價錢,又未必會期望下一次會去試其他野食
環境:👣👣👣
食物:😋😋😋
態度:😊
性價比:👍👍

環境方面,地方唔大,燈光較暗,但又未至於叫浪漫。

薯條微暖,應該午餐炸定剩左既,但都外脆內軟,不錯
沙律菜面有類似醋既物體,但我無食到。

辣雞漢堡
2018-03-02 587 瀏覽
食開素,突然很想吃意粉,腦中浮現起Carbonara的味道,面前就是Munch Now,便入去問問可否來一客走肉卡邦尼。店員很幫忙,話叫廚師走肉同落多點磨菇比我。味道不錯,而且滿足到想吃creamy sauce的口慾。咖啡是齋啡,另上milk cream, 厚身而味濃,幸好不是那最難喝的某品牌奶精....一個湯,一個素卡邦尼,一杯咖啡,plus非繁忙時段坐得異常舒適的Lunch盛惠$68,Worth it!

店員很幫忙,話叫廚師走肉同落多點磨菇比我。
味道不錯,而且滿足到想吃creamy sauce的口慾。

Carbonara lunch set(L6)
2018-03-01
10 分鐘 (堂食)
Carbonara lunch set(L6)
2018-01-02 640 瀏覽
大部分的餐都是65元左右,價格實惠。喇沙較便宜,約50元。我們點了香草大蝦天使麵,黑椒豬手和龍脷柳飯。所有的菜式都份量十足,大蝦新鮮彈牙,龍脷也很大份,只是豬手的外皮並未能烤脆,感覺有些膩。
2017-08-21 1279 瀏覽
朋友一起在晚上叫了兩個晚餐,分別是生蠔炸魚和牛扒,生蠔清甜價錢亦不會太貴,炸魚感覺炸得皮比較薄和脆,而且魚的肉質比較能鎖住,整體感覺算是惹味。牛扒的肉味也濃,坐得蠻舒適算是一個不錯的聚腳點。
牛扒的肉味也濃,坐得蠻舒適算是一個不錯的聚腳點。
2017-08-16 740 瀏覽
食物還可以 但沒有特別覺得會回味網上寫收信用卡 但到餐廳只收現金差不多4位數字埋單 但要去㯲錢找數廁所要出門在後巷 男女共用 非常污糟埋單 對單後放下現金 5分鐘都無人黎收可能期望太高
食物還可以 但沒有特別覺得會回味

網上寫收信用卡 但到餐廳只收現金
差不多4位數字埋單 但要去㯲錢找數

廁所要出門在後巷 男女共用 非常污糟

埋單 對單後放下現金 5分鐘都無人黎收

可能期望太高
2017-07-17 837 瀏覽
我班朋友同我慶祝生日,一行10個人,每人一個set dinner. 有麵包,餐湯(但冇得選擇,得一款湯,係蜆肉忌廉湯)由於我男朋友對海鮮敏感,所以冇飲~ btw 個garlic bread 好香好好味到主菜我淨係影咗自己同男朋友個嗰我order咗紐西蘭牛柳,男朋友order咗美國安格斯西冷牛扒,我覺得佢個牛扒好好味好有肉汁,我個牛柳可能因為比較厚,所以肉質比較硬,但男朋友話我個牛柳好有牛味,所以我地交換食我其他朋友食羊扒同石斑魚都話好味下次我會帶我媽咪黎試下 價錢平均$160(已包10%服務費) 有質素 不過如果出主菜個速度可以快多少少就更好啦 下次encore

到主菜我淨係影咗自己同男朋友個嗰

我其他朋友食羊扒同石斑魚都話好味
不過如果出主菜個速度可以快多少少就更好啦 下次encore
2017-07-16
慶祝紀念
生日
  • 美國安格斯西冷牛扒
2017-03-17 1260 瀏覽
今日帶老父兩人來到大埔小巷呢間Munch Now食午飯。兩人各點了一份香草番茄牛尾骨以及一份紐西蘭牛扒(3成熟)。餐湯方面忌廉湯同普通扒房白湯一樣,冇乜分別主菜先講牛尾骨,尾骨肉算多,易咬唔韌,番茄汁香甜,整體搭配唔錯。提提大家,牛尾骨中間有骨髓可吸黎食但要小心比牛骨整親食牛扒個人最喜愛叫3成熟,放落口除左有外層肉香,仲有內層juicy 既肉汁同咬口,正到不得了Munch Now 牛扒就做到呢點,一個扒餐 約$80有找,包餐湯,仲唔會因為你叫3成熟,廚師唔識煎煎過熟,或攞掃把趕你走。牛扒份量又充足,比厚厚大大舊你,大埔暫時只搵到Munch Now做到2個餐冇點飲品,免收加一都只係$138值得一去再去
今日帶老父兩人來到大埔小巷呢間Munch Now食午飯。

兩人各點了一份香草番茄牛尾骨以及一份紐西蘭牛扒(3成熟)。

餐湯方面
忌廉湯同普通扒房白湯一樣,冇乜分別

主菜先講牛尾骨,
尾骨肉算多,易咬唔韌,
番茄汁香甜,整體搭配唔錯。

提提大家,牛尾骨中間有骨髓可吸黎食但要小心比牛骨整親

食牛扒個人最喜愛叫3成熟,
放落口除左有外層肉香,
仲有內層juicy 既肉汁同咬口,正到不得了

Munch Now 牛扒就做到呢點,
一個扒餐 約$80有找,包餐湯,
仲唔會因為你叫3成熟,
廚師唔識煎煎過熟,或攞掃把趕你走。
牛扒份量又充足,比厚厚大大舊你,
大埔暫時只搵到Munch Now做到

2個餐冇點飲品,免收加一都只係$138
值得一去再去
2017-03-11
2017-03-01 854 瀏覽
星期日下午1點幾與家人到MUNCH NOW午餐, 門口已有很多人在等候,  大概等了30分鐘才有位, 一坐低, 馬上點了咖哩牛腩配法包, 及芝士海鮮焗飯咖哩牛腩配法包, 咖哩一般, 不是很濃, 牛腩軟身, 薯仔太小, 只有幾舊, 麵包只有3小片, 份量很小, 像是MINI SIZE....芝士海鮮焗飯: 很多海鮮, 味道不錯, 汁剛剛好. 飯份量剛好.

題外話/補充資料: 這間店經常有很多人光顧, 要預留等侯時間, 服務員都很有禮貌, 看得出他們都很忙.
2017-01-22
30 分鐘 (堂食)
  • 芝士海鮮焗飯
本來也不想寫這個食評,始終是多年常客,但這店的食物水準的每況愈下及員工的服務態度使我不得不在這說出來。相隔個多月後今天再到這裡吃午餐,已多次禮貌地要求加水及用餐後收碟,有員工均以不屑的態度說等等,之後再沒跟進(完全感覺到是有心),對顧客顯露這些表情已是極不尊重。另外午餐的份量明顯比以往少了約1/3,食物也不夠熱,極度失望!如果是第一次光顧的客人也沒有再回來的理由,實在吃得甚為不快,以後不會再來!!!
2016-11-08 1136 瀏覽
大埔係多野食不過唔執著食名產,見到咩就食咩,行經見哩間店幾型就入左去,set lunch$40-70不等。 環境:木同紅磚組合而成都幾型似酒吧。 食物:洋蔥豬扒意粉,豬扒有幾件份量多,有咬口唔韌味道中中地都OK,夠飽,價性比高。

環境:木同紅磚組合而成都幾型似酒吧。