2013-07-27 1837 瀏覽
間野係屋企附近,之前食過lunch~$48不過不太滿足~叫左個西冷扒加意粉,汁5夠而且5夠飽~叫7成熟,10足9成甘!個忌廉湯都麻麻個日放工,男友就想食呢間~好la,比多次機會距!我地叫左生蠔,1個春雞套餐,1個意粉,同生蠔~首先黎湯加個包仔你咪望個包平平無奇!勁好食!外表勁脆勁,内裏勁熱勁鬆軟!加埋牛油即溶!好食到無得彈!!個湯就是菇菇忌廉湯~一般!之後就黎生蠔3隻澳洲,3隻南非~$38隻~6隻都新鮮,澳洲海水味蠔味重d~南非就好鮮甜!我愛上南非蠔~真係好正好~到燒春雞~呀。。。5係,係炸春雞,隻雞都5係燒or焗既!成隻炸味道好皮脆又香口,可惜真係乾!乾到難吞!!d配菜都5錯,香口!如果5夠飽可以加$10意粉!呢個單叫意粉要$80,其實味道好味夠酸夠辣,可惜好齋,得茄,洋蔥同辣椒,分量5多,我食5飽!~索價80有點兒那個~幸好意粉質地非常好$80?,就比你la最後餐飲,熱檸茶~杯內2片仔檸檬~另外有鐵既裝茶包同熱水,檸茶茶香檸鮮!氣氛非常好!
個日放工,男友就想食呢間~好la,比多次機會距!
我地叫左生蠔,1個春雞套餐,1個意粉,同生蠔~
首先黎湯加個包仔
個湯就是菇菇忌廉湯~一般!
之後就黎生蠔
真係好正好~
2013-07-19
2013-05-18 1471 瀏覽
今天食晏時經過Munch Now,發覺這天似乎客人比平日較少,剛好有一張四人檯空出來,便又走入去Munch Again,店中的人手好像多了,有三個女侍應該有足夠同時招呼三十位客人,其中一位即時走前招呼坐那唯一空出來的四人檯,經過一段日子,午市餐牌也改了一些,九款選墿中,加入了兩款較高價的餐,令人客可多點選擇,可知店東在一直變化改進,沒有因短暫的成功而固步自封。 忌廉磨菇湯不是一段餐廳紅白大賽的選擇,是日餐湯是濃沃的忌廉磨菇湯,蘑菇應該下了少,湯色帶蘑菇的淺褐色,帶頗濃厚的天然蘑菇香氣,灑上一點黑胡椒粉更添香味,相比上次的忌廉粟米湯更加惹味。焗豬扒飯我豹焗豬扒飯是最遲送來,上檯時侍應細心提醒小心飯兜的高溫,輕輕一觸果然熱辣辣,一定是剛剛從焗爐原兜焗完後拿出來,在熱騰騰的蒸氣中,聞到芝士和蕃茄的天然香味,在茄醬下面有一大一小兩件豬扒,小的那件不帶骨比較嫩滑特別好食,大的一件在邊位連住一條骨,大小差不多半隻飯兜,肉質亦軟腍肉身嫩不韌,用鮮蕃茄加上洋葸及芝士煮的新鮮茄醬,加上以蛋炒過的飯,令的感到好夠滋味,比大家X用茄糕泡製的焗豬扒,在食材用料及質量上都高出很多。香煎龍利柳跟忌廉磨菇汁同事給我
忌廉磨菇湯
焗豬扒飯
香煎龍利柳跟忌廉磨菇汁
同事給我試了一口香煎龍利柳,魚肉必須夠熱度否則會有膻味,我吃了小半塊龍利柳,表面煎至熱辣脆口,內裹魚肉保持嫩滑,加上香口的蘑菇汁,食味是柤當有質素的。
香煎雞扒跟燒汁
吃雞扒的同事知我想試味,亦切了一小件帶汁的雞扒給我試試,雞扒同樣熱辣香脆,加上惹味的燒汁令人垂涎。 試過之後,我認為還是自己的焗豬扒飯最味美,每一啖都充滿鮮茄味。
香濃即磨咖啡
掛杯Crema 不是太多,可能只因在Arabica豆混入了較少的Robusta豆的關係,濃厚的咖啡味可知是即磨咖啡以高壓沖調,不是較平價的即溶咖啡,質素算是Cafe級的出品了,以一客不逾五十塊的餐飲,已經交足功課了。
跟上次來相隔了一個月,今天重臨Munch Now,食物依然能交出穩定亮麗的食物質量,老杜很欣賞店內的沙發座椅,令他的腰骨靠畜得很舒服,午市免加一收費,各方面看來,我相信它是可以 Munch Again and Again 的餐廳!
2013-05-08
  • 焗豬扒飯,香煎雞扒跟燒汁,香煎龍利柳跟忌廉磨菇汁
2013-05-12 1012 瀏覽
餐㕔運作差,見到好多空枱都唔比人入去,一係一次入哂。頭湯難飲,是日湯係南瓜忌廉湯,個湯似係用南瓜粉溝,到主菜牛扒又硬又難𡁻,食到牙較痛。杯凍檸檬茶好難飲太濃d紅茶唔會再黎,雖然平寧願比多少少食第二間,都唔明點解咁多人幫襯?!
2013-05-12
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
母親節
  • 無推介
2013-04-16 700 瀏覽
之前成日經過見好多人等位,大埔又好少呢D餐廳, 前幾晚終於試左! 叫左2個西冷牛扒餐. 由於朋友食唔到生既扒, 於是有塊扒叫左8成熟! 嘩!8成都仲流梗血水, 厚身D既位置仲生,立即叫人整到全熟! 諗住全熟實無問題, 點知仲有血水. 佢地拿捏唔到塊扒既熟度, 呢間野已經比我地black list,以後唔會去. 最基本幾多成熟都做唔到, 塊扒又唔係特別, 真係唔明點收呢個價錢, 更加唔明點解錦多人食. 我覺得去北京波樓附近間西餐廳好食好多.

2013-04-15
2013-04-16 699 瀏覽
在大埔墟內正式的西餐廳屈指可數,除了仁興街上的意式餐廳 Lanciano,其它的都只是豉油西餐廳,在今年年初的時侯,在懷義街上開了這間名字特別的Munch Now 的西餐廳,Munch 的意思是津津有味地咀嚼,用這個命名一間食肆非常貼切。 自從開業之後一直都很受食客歡迎,午飯時候就算下午一點後,經常依然高朋滿座顱客盈門,所以一直也沒有機會幫襯,今天只有我跟靴拔兩個人吃飯,走過門外透過落地玻璃,看見店內剛好有兩個座位,便即時走進去,今天終於有機會試一試它的水準,是否好像它的外表一般吸引。店內紅磚紋牆身上加上橙黃色的壁燈,黑色的天花吊著同款吊燈,加上向街的落地玻璃採納天然光線進室內,營造一派歐陸風格的裝修,室內所有坐位都設有沙發座椅,在店內用餐可透過落地玻璃,望到街上急步路過的行人,特別令人有一種閑適的感覺,Munch Now 的用餐環境相當舒服。餐廳的人手不多,在店門囗沒有派專人負責安排位置,不過稍候片刻便有侍應急步迎上來,指示我們坐那張僅餘的吉檯。 待應隨即遞上是的午市餐牌,選擇不少共有 A - H 八款,全部劃一四十八塊一客,多心的我看中了其中兩三款,需要考慮一會,最後決定要蘑菇
餐廳的人手不多,在店門囗沒有派專人負責安排位置,不過稍候片刻便有侍應急步迎上來,指示我們坐那張僅餘的吉檯。 待應隨即遞上是的午市餐牌,選擇不少共有 A - H 八款,全部劃一四十八塊一客,多心的我看中了其中兩三款,需要考慮一會,最後決定要蘑菇火腿絲香草蕃茄汁意粉,靴拔爽快地選擇了A餐的香煎紐西蘭西冷牛扒跟燒汁,全部跟是日餐湯及咖啡或茶。
忌廉粟米湯
落單不久先送來餐湯,今天的餐湯是忌廉粟米湯,用一隻精美的花瓣形湯碗盛著上檯,味道看似是店家自己煲的,不像那些一般豉油西餐廳像漿粉水的白湯的質素可媲,味道可得合格以上的評分。
香煎紐西蘭西冷牛扒跟燒汁
靴拔知道我會寫食評,醒目地切了一小片西冷牛扒給我試,這件牛扒夠厚身而且賣相不俗,估計大概有八安士重,但它給煎至全熟,入囗稍嫌韌一些,配上不錯的燒汁味道算係合格了,肉質當然較快餐店的爵士牛扒好食,我也吃了伴碟熱辣辣的粗身薯條,入囗可感受到它是新鮮即炸的,不會過鹹薯肉的味道唔錯,唔係聊勝於無的普通餐廳行貨。
蘑菇火腿絲香草蕃茄汁意粉
只用上簡單的材料,香草 、蘑茹加上火腿絲的炒意粉份量頗大,鮮蕃茄汁佈滿炒過的意粉及食材表面,一看便知不是用茄糕煮出來像漿醐的汁,煙韌的意粉有 al dente 的囗感,入囗有橄欖油的清香,不是用普通食油炒的平價做法,完全沒法投訴,它絕對是我今天正確的選擇。
即磨咖啡
在這種正宗的西餐廳,一般來說咖啡都有一定水準,就算不是即磨也是蒸溜咖啡,所以我們都選擇喝咖啡,先用鼻聞一聞,咖非香氣頗濃沃,似是用Espresso 加熱水沖調的,但咖啡杯上掛杯的Crema不多,奶壺內的淡奶也沒有預熱,加入凍奶會降低咖啡的熱度,影響香味的發揮,沒有意式餐廳如 Lanciano 般專業及高水準,但亦較一般餐廳要好多了,所以不能說不滿意。

在這裹花多一點錢,換來是不只能飽肚的質素美食,做到花一分錢得一分貨,在現今世代已相當難得,我跟靴拔對這客午餐都感到相當滿意,日後值得我再次複桌,也值得各住追求食物質素的朋友到來品嚐。
2013-04-15
  • 蘑菇火腿絲香草蕃茄汁意粉,香煎紐西蘭西冷牛扒跟燒汁
2013-03-19 437 瀏覽
估唔到依間與大埔墟格格不入的食肆沒什麼人寫食評…上次食午餐後 本不想再來食 但有兩友人好想一試以午餐經驗 雖然不是好味 但也不是差朋友想食晚巿 即管一試叫了兩個set dinner 一個係德國豬手一個係西冷另外叫左個海鮮pizza 轉餐加廿零蚊上篇食評話德國豬手皮脆肉香 但越食越鹹我食的感覺係皮乾肉乾 但唔覺好鹹冇乜肥膏位 但真係乾得過份 老實講 百佳買的豬手我更加岩口味本來想叫肉眼 但叫錯西冷咁西冷預左冇咁淋但expect 肉味重可惜實情係有根得黎冇乜肉味而且又係乾乾地冇乜肉汁其實我order六成熟結果我覺得真係六成熟咁都冇肉汁? 奇怪Pizza就好好味佢唔係薄批 但個批底表面好鬆脆Pizza熱烘烘批面料又夠蝦雖冇乜鮮味但夠大夠爽整個批都會食得好滿足食品叫左杯凍朱古力香濃朱古力味而不過甜翠華質素加廿蚊左右叫個個朱古力類甜品太甜了又太heavy唔岩我如果計pizza笑面計豬手西冷就喊面了
估唔到依間與大埔墟格格不入的食肆沒什麼人寫食評…
上次食午餐後 本不想再來食 但有兩友人好想一試

如果計pizza笑面
計豬手西冷就喊面了
2013-03-04
2013-03-11 223 瀏覽
男朋友說在大埔壚新開了西餐廳, 今晚經過見到人不多, 只需要等一會就一於試試!因為沒有一位指定侍應處理入座, 所以有點混亂, 但最後只需等5-10分鐘便入座了...餐牌上只列明是日餐湯, 好驚係至怕嘅洋蔥湯 幸好是至愛的忌廉湯, 配上少許的黑菌露, 很香!!!Set Dinner有咸豬手, 西冷, 肉眼, 意大利飯, 還有一款忘記了, 今次就要放棄我最愛的意大利飯, 試試咸豬手!切開後看到一粒粒的胡椒, 不刺鼻但香!開始的幾口味道還ok, 皮很脆, 肉亦很嫩滑, 到後來愈吃就感覺愈咸, 就連我那麼重口味也要喝水來中和一下...男友點了他至愛的肉眼, 味道很一般, 欠缺牛味, 還有點乾...最後一提, 配菜的翠玉瓜, 男友那幾片是熱的, 我那幾片是凍的, 就是欠缺了點點的細心吧...要扣分了!

因為沒有一位指定侍應處理入座, 所以有點混亂
, 但最後只需等5-10分鐘便入座了...

餐牌上只列明是日餐湯, 好驚係至怕嘅洋蔥湯
幸好是至愛的忌廉湯, 配上少許的黑菌露, 很香!!!

切開後看到一粒粒的胡椒, 不刺鼻但香!
2013-02-22
2013-02-02 199 瀏覽
約媽子食飯一般都去大埔中心但知大埔墟開左間西餐廳價值唔夠又有人氣去試下先Set lunch款款$48不收加一凍飲唔加錢價錢靚仔新裝唔錯座位舒適但侍應可能有少少生手唔記得比menu我冇幫我set 枱Set 枱時我已坐下但都好大聲放刀匙回說食物湯有d外國風味冇問係乜湯 但口味唔岩我主菜我食牛扒媽媽龍脷牛扒冇問我幾成熟 結果出黎係六成左右 對我黎講生左少少五十蚊貨仔 要求不高 故少少"勒"同冇乜肉味係可以理解的龍脷油左d 同樣因為價錢問題 冇乜魚味都正常 但調味好簡單 好似用salt同黑椒only 冇驚喜凍檸茶正常 大大杯 nice總括黎講冇驚喜唔會特登去
約媽子食飯
一般都去大埔中心