🔎旺角彌敦道594-596號旺角新城8樓全層*「寬敞樓上café,質素有保質」- Nardo’s Cafe.二人套餐($298/2位)忌廉蘑菇湯同朋友飲都大讚呢個湯,蘑菇超多,仲係到諗係咪店主自己親手打。另外,估計應該落咗鮮奶落去,因為好滑。成為我對呢間餐廳must點item。意式芝士焗肉醬意粉呢個係2人份量,但我哋咁餓都食唔哂。證明份量係有幾多。佢只係面個到有肉醬,所以一定要攪拌一下。但佢醬料好多,肉醬夠點都好食D。同埋佢個茄汁唔會好酸。芝士蛋糕藍莓芝士蛋糕呢個set有埋芝士蛋糕幾唔錯。佢仲有隻朱古力揀,算係幾多蛋糕選擇。藍莓醬有DD甜,但餅底都幾好味。特濃芝士薯條($72)聽老闆娘介紹,10個嚟9個都會叫嚟食。我都即刻叫咗個。芝士好濃,芝士迷一定要試。份量多,同埋係粗薯條。日式餃子($55)前幾日先係一間拉麵店食完餃子,比較之下覺得呢間好食好多。佢嘅皮薄好多,其次數量又多D,太厚嘅皮會無咁吸引。🍽7/10
🔎旺角彌敦道594-596號旺角新城8樓全層
二人套餐($298/2位)
忌廉蘑菇湯

意式芝士焗肉醬意粉

芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕

特濃芝士薯條($72)

日式餃子($55)

🍽7/10
2019-04-15 52 瀏覽
🔎旺角彌敦道594-596號旺角新城8樓全層*「朋友gathering又一好地方」- Nardo’s Cafe.二人套餐($298/2位)忌廉蘑菇湯呢個湯比較稀D,但相對哋就滑好多。同朋友估計應該落咗牛奶,蘑菇量幾好。所以好有咬口。意式芝士焗肉醬意粉芝士、肉醬都好多,呢個係2人份量,所以眼見都知一個人係食唔哂。而且佢個tomato sauce唔會太酸,所以幾好味,食唔停。芝士蛋糕藍莓芝士蛋糕呢個set仲有埋cakes都咪話唔吸引!個餅底好厚實,雪得好夠凍。芝士味濃。特濃芝士薯條($72)薯條炸得好脆,芝士好濃郁,食完再食。因為份量都幾多,所以呢個價錢嚟講唔貴。日式餃子($55)餃子皮好薄。而且都幾多隻。呢個價錢嚟講絕對係好抵好抵!同埋呢樣係我哋最快清哂嘅,所以一定一定要試。🍽7/10
🔎旺角彌敦道594-596號旺角新城8樓全層
二人套餐($298/2位)
忌廉蘑菇湯

意式芝士焗肉醬意粉

芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕

特濃芝士薯條($72)

日式餃子($55)

🍽7/10
自從上次和姊妹們在金雞廣場的一間高質Cafe吃過晚飯後,我們便決定以後每月的聚會都在Cafe舉行了。Cafe最吸引的地方就是不用怕吃了90分鐘便被趕走,而且選址旺角又可以方便大家聊天聊到11點各自回家,所以今個月的聚會我們也選擇了來一間旺角的Cafe一Nardo’s cafe。從正門看入去,感覺這間Cafe裝修及擺設也很有心思,感覺挺舒服的💕。進入店內也看到很多的擺設及figure(估計老闆/老闆娘是個動漫迷😆),旁邊更有一對樓上Cafe必備的board game👍🏻。貫徹我們每次聚會的傳統,一見面便聊天為主,思考點什麼菜這個部份已經變得非常隨便了,所以我們最後決定點個 Party set B,店家都已經拼砌好了,什麼都有得吃,還不用自己慢慢挑😆 十分適合我們幾個只想聊天的朋友🤣先來的是兩瓶飲料。荔枝特飲(凍)味道清甜,不會淡而無味👍🏻!蜂蜜綠茶(熱)喝到一點茶的澀味,但因為有蜂蜜中和,所以不會有太濃的苦澀,味道挺不錯👍🏻。再來的是凱撒沙律🥗有驚喜!超好吃的!沙律醬跟生菜混合得非常均勻,每條生菜也沾滿微酸的沙律醬,完全是高級西餐廳的「凱撒沙律」水平,絕對值得一試,十分推介!意式茄醬燴肉

先來的是兩瓶飲料。

荔枝特飲(凍)
荔枝特飲
味道清甜,不會淡而無味👍🏻!

蜂蜜綠茶(熱)
蜂蜜綠茶

再來的是凱撒沙律🥗

意式茄醬燴肉丸

茄醬香濃,肉丸彈牙!

秘製日式餃子

餃子皮薄脆,豬肉餡料多,好吃!

肉腸拼盤

有司華力腸、意式香葉腸、迷你牛仔腸及熱狗腸,分量豐富,而且煎得很香🤤,相比其他小食,這個會比較飽肚~

蒜香雞翼

比較有住家菜感覺的雞翼,相對炸雞翼,這雞翼比較健康☺️。

香脆咖喱角、酥炸麥樂雞塊、香辣脆薯皇
炸物份量十足,肯定夠吃!而且都非常香脆熱辣,有人還熱到燙嘴呢🤣

西班牙芝士焗海鮮意粉
西班牙芝士焗海鮮意粉

意粉及配料的分量都很多,配料有青口魷魚大蝦等,海鮮的份量也很多,非常划算!

黑松露煙三文魚海蝦意大利飯

跟意粉一樣,配料超多,黑松露味香濃,口感creamy,海蝦非常大顆,分量驚人🤣🙈!

最後還有一人一件甜品, 3選1🍰。

紐約芝士蛋糕
特濃朱古力蛋糕
慕絲質感,朱古力味超級濃郁,非常好吃!

這Cafe的Party set食物份量很多,而且質素也蠻高的,非常推薦!
服務員們的態度超級友善,反應也非常快,顧客們一舉手,服務員便很快便過來查詢顧客的需要,效率很高,值得一讚💕!
蜂蜜綠茶
  • 凱撒沙律
  • 特濃朱古力蛋糕
  • 意式茄醬燴肉丸
2019-04-10 48 瀏覽
# 老闆娘超級熱情# 有三個party慶祝生日# Group gathering 好去處# 張張枱都5人+凱撒沙律 $88脆口乾身麵包糠 + 生菜 + 紅椰菜 + 煙肉粒 + 沙律醬芝士粉,分量多, 非常standard嘅沙律菜香蒜忌廉蜆肉煙三文魚意粉$119 意粉卷得好好,將意粉的溫度保存好上枱,全熟三文魚,白烚蜆肉,切粒蘑菇,一上枱就會聞到好香的炸香蒜味道,like 朱古力奶昔 + $19跟餐特飲只需要加19蚊就有一杯,溫度較凍,朱古力同雲呢拿雪糕溶埋一齊之後好正,最好配搭熱食雜菜沙律配日式蛋醬 + $10細細碟,同凱撒沙律味道有啲相似New York芝士 + $15好食, 窩心老闆娘用餐之後就送上枱, 雖然餐廳好多人但係老闆娘一個人應負零困難, 反應快,招呼周到忌廉蘑菇湯 + $12蘑菇材料正常分量,忌廉湯鮮奶味重柑桔綠茶 $30飲落味道,酸酸甜甜的,很開胃8樓成層都是Nardo"s餐廳,成間餐廳有好多唔同組別的人,有慶祝生日, 有玩board game,有做project的,有齋傾計,連普通話的客都有
# 老闆娘超級熱情
# 有三個party慶祝生日
# Group gathering 好去處
# 張張枱都5人+

凱撒沙律 $88

香蒜忌廉蜆肉煙三文魚意粉$119

朱古力奶昔 + $19

雜菜沙律配日式蛋醬 + $10
細細碟,同凱撒沙律味道有啲相似

New York芝士 + $15

忌廉蘑菇湯 + $12
蘑菇材料正常分量,忌廉湯鮮奶味重

柑桔綠茶 $30
飲落味道,酸酸甜甜的,很開胃

朋友聚會最岩就係去cafe,唔限時任你傾一出𨋢已經見到間cafe,我地坐左係角落窗口位,浴途都有玻璃櫃放左老闆珍藏,好似入左個小型展覽仲有board game任你玩,成間cafe主要都係紅白色好醒神既感覺4個人可以食多D野,所以叫左個A2 party package,就甘睇menu已經好吸引頭盤2選1,主菜3選2上菜了~《凱撒沙律》沙律菜好新鮮,最重要係D沙律醬撈得好勻!《秘製日式餃子》皮薄多餡餃子上面有D沙律醬同醬油,中和左油膩感!《香辣脆薯皇》新鮮滾熱辣,無得頂就算凍左都好味《西班牙芝士焗海鮮意粉》火候岩岩好,意粉汁酸酸地岩哂我《黑松露煙三文魚海蝦意大利飯》中意濃味黑松露既唔可以錯過!海蝦好大隻,有驚喜其餘小食同甜品都好好味順帶一提,套餐主食可以refill哦!岩哂大胃王多人之選,性價比高下次有聚會一定會再黎!
朋友聚會最岩就係去cafe,唔限時任你傾

仲有board game任你玩,成間cafe主要都係紅白色
好醒神既感覺

頭盤2選1,主菜3選2

上菜了~
《凱撒沙律》沙律菜好新鮮,最重要係D沙律醬撈得好勻!

《秘製日式餃子》皮薄多餡
餃子上面有D沙律醬同醬油,中和左油膩感!
《香辣脆薯皇》新鮮滾熱辣,無得頂
就算凍左都好味

《西班牙芝士焗海鮮意粉》火候岩岩好,意粉汁酸酸地岩哂我

其餘小食同甜品都好好味
順帶一提,套餐主食可以refill哦!岩哂大胃王

多人之選,性價比高
下次有聚會一定會再黎!
凱撒沙律
題外話/補充資料: 老闆娘好熱情,好好傾!
2019-04-08
2019-04-09 436 瀏覽
今日收工想食下午茶,就上網搵下cafe睇下邊間可以有得食又有得玩最後見到呢間既評價都唔錯就一於黎hea下~~--餐廳環境唔錯,都坐得幾舒服架上都有好多唔同既boardgame由於下午茶黎~仲有下午茶餐-同友人一人一個tea set先唔講食物住,呢杯oreo milkshake超級好飲😍😍cream好幼滑,重點係成杯oreo mix得黎又好香奶味,又唔會過份甜極力推薦大家一試!!!-呢個卡邦尼意粉好足料又夠味,醬汁香濃絕對唔係開罐頭既罕貨!超級真材實料的味道❤️❤️🥳-肉醬迷又點可以錯過呢個芝士肉醬意🤭蜜糖雞翼新鮮熱辣辣上碟每隻既外皮都帶有薄薄既蜜糖味,一咬落去肉質好嫩,唔乾又有肉汁👍🏻👍🏻小食之最👅最後,其實好飽好飽了但都忍唔住口食埋件蛋糕先!😛-Newyork cheesecake完全係我既口味我偏好比較硬身既芝士蛋糕估唔到小小cafe竟然做到蛋糕咁滑口既水準😛❤️甜度適中,芝士蛋糕迷必點估唔到旺角樓上cafe都有咁好質素,店員好有禮物,餐廳比到人一種可以放鬆hea一日既感覺👍🏻
今日收工想食下午茶,就上網搵下cafe
睇下邊間可以有得食又有得玩
最後見到呢間既評價都唔錯
就一於黎hea下~~

餐廳環境唔錯,都坐得幾舒服
架上都有好多唔同既boardgame

由於下午茶黎~仲有下午茶餐
同友人一人一個tea set
先唔講食物住,呢杯oreo milkshake超級好飲😍😍
極力推薦大家一試!!!

呢個卡邦尼意粉好足料又夠味,醬汁香濃
絕對唔係開罐頭既罕貨!
超級真材實料的味道❤️❤️🥳

肉醬迷又點可以錯過呢個芝士肉醬意🤭

蜜糖雞翼新鮮熱辣辣上碟

最後,其實好飽好飽了
但都忍唔住口食埋件蛋糕先!😛
Newyork cheesecake完全係我既口味
我偏好比較硬身既芝士蛋糕
估唔到小小cafe竟然做到蛋糕咁滑口既水準😛❤️
甜度適中,芝士蛋糕迷必點

2019-03-27
下午茶
  • 卡邦尼煙肉意粉
  • 蜜糖雞翼
  • 特濃朱古力蛋糕
  • 紐約芝士蛋糕
旺角咁多Cafe,真係選擇眾多,呢一間係網上都幾多好評,想同朋友安靜咁傾下計,所以就黎試下。環境設計好特別,一入去有好多“士兵”迎接你,再行入啲有大量既遊戲放係到,比食客玩,然後就有一大張枱,坐10個人絕對冇問題,之後中間既座位都係圓型設計,亦有幾張方枱,更有一間大房係比客人訂供一大班人用。餐廳主要係做一大班人既生意,中學/大學group gathering一流,就算今日同朋友2個人黎都比一張大枱,可慢慢食住傾計。餐牌有套餐亦有散叫,選擇唔算好多,不過款式都吸引,不乏炸物、沙律、小食、甜品。挪威煙三文魚沙律 $138好大盤,唔係得菜多,連三文魚都好多,仲砌成花型,三文魚唔係最新鮮,但食落都不缺乏魚油香,亦有用鹽醃過,就咁食會略為咸左啲,同沙律菜食可中和返。吉列黃金蟹鉗 $68有6大隻,炸粉薄薄一層,一咬入去內餡填滿哂整個,當然以呢個價錢入面有混麵粉,但咬口都幾好,外脆內軟,仲幾飽肚添。意式茄醬燴肉丸 $68估唔到份量咁多!保守估計有大約十五粒,好抵食,而且醬汁都十份多,覆蓋哂每一粒,茄醬仲有加少少芝士係入面,令醬汁更加濃稠,肉丸唔係碎肉整成,而係貢丸,中意食貢丸既朋友必定喜歡。Dinn

餐牌

挪威煙三文魚沙律 $138

吉列黃金蟹鉗 $68

意式茄醬燴肉丸 $68

Dinner Set—芝士西班牙海鮮意粉 $112
Dinner Set—芝士西班牙海鮮意粉

幸好老闆娘提醒,店內所有食物都好大份,因為有嗌小食,建議我地嗌一個Dinner Set就夠。果然一上枱份量驚人,好彩只係點左一份Dinner Set。芝士大量而且焗至微焦,意粉用茄醬做Base,份量十分多,絕對夠兩個人食,不過意粉偏濕同埋味道較淡,而海鮮方面有青口、蝦、魷魚、蜆肉,亦有磨茹、洋蔥,可惜青口不太新鮮,但蝦、魷魚、蜆肉都冇問題。

鮮雜菜沙律配日式蛋黃醬 +$10(跟Dinner Set)
鮮雜菜沙律配日式蛋黃醬 (跟Dinner Set)

另外Dinner Set可以+10可以要鮮雜菜沙律配日式蛋黃醬,雖然只係加$10,但份量都唔算少!有蕃茄仔、青瓜,質素正常。

小天使 $58
小天使
小天使

套餐贈送$30飲品一杯,可補差價選配$30以上既飲品,花茶系列皆$58,跟套餐補$28。呢杯小天使係用金桂子、杞子、桂圓,功用係明目養顏、化胃氣。比較清淡,桂圓浸耐左就有少少桂圓清甜同埋香味,解膩一流。

藍莓果茶 $58
藍莓果茶

呢杯就用上藍莓、葡萄、芙蓉花、黑加倫,功效係可以增強抵抗力、幫助消化同養顏。果茶飲落帶果酸,但酸度岩岩好唔會過於濃烈,酸酸甜甜。

總括而言,一間Serve重量級份量既Cafe,每份食物都真係好大份,如果係細食既朋友可以一份Dinner Set兩個人share,再叫1-2份小食已經好夠飽,所以真係好抵食~
2019-03-20
2019-03-21 63 瀏覽
一星期前已經訂位,今日餐廳又沒有打來confirm booking, 所以打去問下是否已留枱。到達後才通知沒有蛋糕。如果叫2人餐本身是包蛋糕,但沒有蛋糕又不減價。加上我在訂位時已經留定蛋糕,今晚我打去問留位時又沒有告知我,真係好失望。食物選擇少,反而飲品選擇比較多。最後我和朋友點了散餐 :1個沙拉 - 幾新鮮,但太少蛋黃醬1碗忌廉湯 - 一般2個黑松露煎蝦帶子意大利飯 - 好味1杯凍朱古力 - 一般1杯香蕉奶昔 - 好多cream, 無乜香蕉味經過多次要求要蛋糕,員工最後都送上藍莓芝士蛋糕,但忘記了應承加雪糕比我地,有點失望。

食物選擇少,反而飲品選擇比較多。

最後我和朋友點了散餐 :
1個沙拉 - 幾新鮮,但太少蛋黃醬
1碗忌廉湯 - 一般
2個黑松露煎蝦帶子意大利飯 - 好味
1杯凍朱古力 - 一般
1杯香蕉奶昔 - 好多cream, 無乜香蕉味

2019-03-20
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 黑松露海蝦帶子意大利飯
2019-03-20 37 瀏覽
今日想搵間同男朋友可以坐耐D既CAFE SHOP我之前都無去過E 坐大廈 經過見要寫住CAFE 就上去試下上到去環境都算大 有好多4人桌 圖中既圓形就適合多D人搞PARTY 坐架上都好多BROAD GAME玩 但我只有兩個人 所以簡左POKER 同埋象棋玩另外佢牆上擺住迪士尼公仔 都幾得意老闆娘安排左我地兩個人 但坐4人位因此有足夠空間比我地放書包睇一睇餐單先:我地每人叫左個DINNER SET檸茶都好大杯 夠曬飲我就叫左DIANA 既花茶(原價$58,跟餐補$28)入面有紫玫瑰 紅玫瑰同埋洋甘菊 好適合我E D成日對電話電腦既人淡淡花香 加上菊味 好清新 飲完覺得好放鬆之後我地加左$12 飲佢既磨菇忌廉湯入面好多磨菇粒 飲得出加左牛奶 牛奶撞上忌廉令到個湯好滑之後上既係炸魚薯條配沙律($68)沙律都佔上半份 沙律菜全都好新鮮 炸魚個粉一D都唔厚 魚肉味好出 地辣辣配上蕃茄醬一樣出色忌廉波菜煙三文魚長通粉($115)好豐富波菜變成粒粒充滿著成個長通粉加上煙三文魚同忌廉 原全無違和感另外,芝士忌廉雞肉闊條面($115)又係好大碟入面有埋磨菇同雞肉粒闊條面都幾彈牙 唔淋有煙煙韌韌既口感!到

另外佢牆上擺住迪士尼公仔 都幾得意
老闆娘安排左我地兩個人 但坐4人位
因此有足夠空間比我地放書包

睇一睇餐單先:

我地每人叫左個DINNER SET

檸茶都好大杯 夠曬飲
我就叫左DIANA 既花茶(原價$58,跟餐補$28)
淡淡花香 加上菊味 好清新 飲完覺得好放鬆

之後我地加左$12 飲佢既磨菇忌廉湯

入面好多磨菇粒 飲得出加左牛奶
牛奶撞上忌廉令到個湯好滑

之後上既係炸魚薯條配沙律($68)

沙律都佔上半份 沙律菜全都好新鮮
炸魚個粉一D都唔厚 魚肉味好出 地辣辣配上蕃茄醬一樣出色

忌廉波菜煙三文魚長通粉($115)

好豐富

波菜變成粒粒充滿著成個長通粉

加上煙三文魚同忌廉 原全無違和感

另外,芝士忌廉雞肉闊條面($115)

又係好大碟

入面有埋磨菇同雞肉粒

闊條面都幾彈牙 唔淋有煙煙韌韌既口感!

到最後上埋甜品:藍妹芝士蛋糕(加$15)

表面加上少許糖霜
橫切面佢好厚身 個餅底好實在

藍妹同芝士味好夾 滿足!
總結:佢地上菜速度算快 環境又大 食物又高質 性價比唔錯 值得一試!
2019-03-19
  • 芝士忌廉雞肉闊條面
第一次嚟嘅時候喺朋友生日,知道呢個地方大,又可以包場,又可以包房,同班朋友一齊玩。餐廳入面有一間細嘅房仔,餐廳正中心部分,有個好大枱坐到15人以上,大枱外邊又坐到10~20人左右。 餐廳嘅角落有擺放咗幾張大梳化凳及枱。 枱唔同高低嘅擺設,增加左私隱度。今晚第二次黎,只係因為諗起佢地既挪威煙三文魚沙律。«挪威煙三文魚沙律» 三文魚大大塊, 合埋一齊似朵玫瑰花, 睇得又食得,打開睇睇其實係大概由六塊大大片嘅三文魚所組成,最吊鬼嘅係佢所有沙律醬都會緊緊依附著生菜上面,唔會好似水滴咁滴出嚟,食得好方便。«煙鴨胸野菜沙律配意大利黑醋»熱呼呼鴨胸放喺凍冰冰沙律上面,酸溜溜黑醋配沙律菜,味道略酸,如果有埋薯仔就正。«藍莓cheese cake»叫咗兩件cheesecake, cheese cake 都幾實心,standard。«花茶»店員送上枱嘅時候,佢建議可以浸多一陣先至再飲, 所有材料都切到細一細,味道好出,莓味重。

«挪威煙三文魚沙律»

«煙鴨胸野菜沙律配意大利黑醋»

«藍莓cheese cake»

«花茶»

藍莓芝士

果茶: 藍莓,藍莓,葡萄,芙蓉花,黑加侖

煙鴨胸野菜沙律配意大利黑醋

藍莓芝士
果茶: 藍莓,藍莓,葡萄,芙蓉花,黑加侖
  • 煙鴨胸野菜沙律配意大利黑醋
  • 果茶:藍莓,藍莓,葡萄,芙蓉花,黑加侖
2019-03-18 40 瀏覽
想同朋友搵一間可以靜靜地坐下、傾下計同玩下GAME,呢間Nardo's Cafe 就岩晒啦!裝修都幾有童真,而且重有一個特色既圓形卡位,岩晒一班朋友坐埋暢玩,亦有對坐的正方桌座。食物方面選擇唔算好多,大多是小食同炸物,晚餐SET非常抵食,而且份量夠多,價錢相當合理,抵食!多款遊戲卡牌,可以大玩一番。DINNER SET附送的湯,味道唔算太濃。小食拼盤真係超大份,有齊晒我想要既炸物,每件都係新鮮即炸,非常香脆。肉嫩味道夠,好食!薯角真的炸得高水準,重有微微椒鹽味,夠晒香口。小時候常吃的咖哩角和春卷,真的令人懷念。DINNER SET之一的帶子海鮮飯,份量多,飯軟硬適中,雖然普通米,但味道非常濃厚,材料亦落重本,絕對抵食。

想同朋友搵一間可以靜靜地坐下、傾下計同玩下GAME,
呢間Nardo's Cafe 就岩晒啦!

裝修都幾有童真,而且重有一個特色既圓形卡位,
岩晒一班朋友坐埋暢玩,亦有對坐的正方桌座。

食物方面選擇唔算好多,大多是小食同炸物,
晚餐SET非常抵食,而且份量夠多,
價錢相當合理,抵食!

多款遊戲卡牌,可以大玩一番。

DINNER SET附送的湯,味道唔算太濃。

肉嫩味道夠,好食!

薯角真的炸得高水準,重有微微椒鹽味,夠晒香口。

小時候常吃的咖哩角和春卷,真的令人懷念。

DINNER SET之一的帶子海鮮飯,份量多,飯軟硬適中,
雖然普通米,但味道非常濃厚,材料亦落重本,絕對抵食。
2019-03-03
2019-03-06 60 瀏覽
旺角樓上cafe有好多,今次依間食物質素唔差。同平時樓上cafe一樣,有card game 玩同party set。當日星期日,所以特別多人,而且有3個party都是開會傾結婚流程。店內有一間房,可容納較多人。👨‍🍳👩‍🍳食物質素:小食拼盤,一黎到就好豐富,每款有4件,剛好每人一件。每樣都炸到好脆,最好係雞翼。雞翼拼盤,蒜味和蜜糖味。脆口,蜜糖味更為野味,所以最後都忍唔住再encore 多一份蜜糖雞翼。肉腸拼盤(小),每種腸有一條,唔太油膩。菠菜煙三文魚長通粉和芝士忌廉雞肉闊條麵,唔會太過濃,而且煙三文魚同雞肉等配料多,分量就適中。飲品:幾款花茶,焗幾分鐘就出味。戴安娜相對比較清些。🛋️🛋️環境:有圓枱,有一間獨立房,舒適👦👧適合人數:4-20人🥰😍Souffle 舒服指數:3.5/5

👨‍🍳👩‍🍳食物質素:

肉腸拼盤(小),每種腸有一條,唔太油膩。

飲品:幾款花茶,焗幾分鐘就出味。戴安娜相對比較清些。

🛋️🛋️環境:有圓枱,有一間獨立房,舒適
👦👧適合人數:4-20人
🥰😍Souffle 舒服指數:3.5/5

2019-02-24
  • 蜜糖雞翼
2019-03-06 687 瀏覽
偶爾會去光顧一些樓上cafe,因為可以輕鬆hea下。今次選擇了這間,位於旺角的Nardo,s Cafe。準時在預約時間到達,店鋪的空間感不細,有幾張大枱已經有人,話題基本圍繞著婚禮。由於我一行,只有四個,所以被安排坐在一張細枱。細細打量店鋪的布置,有不少兒時的玩具做裝飾,例如高達模型,雙星牌四騎車,也有一些年代更久遠的玩具。可惜的是,紙牌類遊戲大多比較殘舊。餐牌上的食物,種類上應有的都有,例如小食、主菜及飲品等等。如果人數夠多,亦可選擇一些,以人頭計算,飲品任飲的套餐。由於店為小店經營,人手不足,客人眾多,餐點的準備需時,不過老闆娘下單時有溫馨提示,選多一些食物,以免要等太久。第一道菜是小食併盤,雞翼 、日式餃子 、麥樂雞 辣味薯角 、雜菜春卷及咖哩角,全都熱辣辣,即叫即炸,味道不差,但略欠驚喜。由於同行者,有人是雞翼愛好者,所以加了一份八隻的雞翼,蒜容及蜜糖味,後者味道香甜,好食。肉腸併盤,分大細兩種份量。細份的一份有四種味道,每種味道一條,味道中規中矩。 四種味道,分別是迷李司華力腸、意式香葉腸、迷李牛仔腸、熱狗腸,各有千秋。主菜亦有兩道, 分別是芝士忌廉雞肉闊條麵及忌廉菠菜煙三文

主菜亦有兩道, 分別是芝士忌廉雞肉闊條麵及忌廉菠菜煙三文魚長通粉,前者味道香甜,麵質適中,後者味道偏清,濃淡得宜,但長通粉口感偏硬。

樓上cafe,最不可或缺的就是飲品,要嘆當然要品茶,Nardo’s cafe的品種不算太多,以混合茶為主,試飲了三種,戴安娜、小天使及藍莓果茶,58元一壺,戴安娜偏花香,小天使內含杞子及桂圓,明目養顏,化胃氣,藍莓果茶則內含豐富維他命,有助增強抵抗力。

總括以言,食物水準可圓可點,但環境簡潔,充滿休閒的感覺,也是跟朋友談天的好地方。

Nardo's Cafe (旺角)
人均消費200元
旺角彌敦道594-596號旺角新城8樓全層

抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。
如果大家看完本文,請讚好及分享出去。

2019-02-24
2019-02-27 568 瀏覽
今日在旺角跟朋友想找個地方可以邊吃邊玩的餐廳,在大街的餐廳通常都非常趕,剛巧經過信和中心隔離的新城大廈,見到有間樓上Cafe,就上去看一看環境,幸好今天是閒日,而且時間尚早,店內不是太多客人,見到餐牌和環境都可以,還有大量的棋牌玩樂,就決定入去吃個晚餐。店內裝修以紅白色做主調,有櫥窗放上大量公仔模型,感覺有家的感覺,食物我們點了二人套餐,有鮮雜菜沙律配日式蛋醬、忌廉蘑菇湯、蜜糖雞翼拼芝士薯條、西班牙芝士焗海鮮飯(二人份)、紐約芝士餅、特濃朱古力蛋糕,另外補了差價點了荔枝沙冰、神仙茶(桂花+蜂蜜)。鮮雜菜沙律配日式蛋醬 - 見到沙律菜顏色已知道新鮮,而且份量不少。忌廉蘑菇湯 - 非常熱、蘑菇味重,很張口。蜜糖雞翼拼芝士薯條 - 份量比想像中多,雞翼沾上蜜糖,很惹味,薯條加了香草,配芝士一流。西班牙芝士焗海鮮飯(二人份)- 海鮮種類多,單是青口已經有4-5隻,味道不錯。紐約芝士餅 - 芝士味重、不會太死實。特濃朱古力蛋糕 - 朱古力味極濃神仙茶(桂花+蜂蜜)- 可滋潤喉嚨,飲完一壺可免費添熱水。總評:小店經營,老闆娘很好人,禮貌又細心,外面的Cafe通常食物都一般,但是這間竟然兩全其美,非

忌廉蘑菇湯 - 非常熱、蘑菇味重,很張口。

紐約芝士餅 - 芝士味重、不會太死實。

特濃朱古力蛋糕 - 朱古力味極濃

神仙茶(桂花+蜂蜜)- 可滋潤喉嚨,飲完一壺可免費添熱水。

總評:小店經營,老闆娘很好人,禮貌又細心,外面的Cafe通常食物都一般,但是這間竟然兩全其美,非常好味,值得一讚!👍🏽
2019-02-27
2019-02-24 64 瀏覽
拍拖一段時間,每次出來不外乎行街、睇戲、食飯...,有時真係有點悶。我幾鐘意去幫襯樓上cafe,貪其主題、格調、裝潢、餐單、氣氛...不會像連鎖店般千篇一律。這間以board game作主題的cafe,嚮正旺角中心地帶,傾夜左都唔駛擔心冇車搭。我們order了一set二人餐,有齊前菜/湯、小食、主菜、甜品及飲品,價錢算是合理。白菌忌廉蘑菇湯的蘑菇片的份量都唔少,所以味道特別香濃。肯定是即叫即製的雞翼薯條,一定要趁熱吃呀!焗芝士海鮮闊麵的芝士剛剛熔入濶麵中,又有少少焦乾,時間及溫度真的控制得不錯。我女友經常跟我說,女士們是有兩個胃的,其中一個一定是用來食甜品的...她連我嗰份藍莓蛋糕都食埋...無法子啦,好食加上佢又鐘意食,我仲點可以出聲喎!

白菌忌廉蘑菇湯的蘑菇片的份量都唔少,所以味道特別香濃。

肯定是即叫即製的雞翼薯條,一定要趁熱吃呀!