2025-01-31
餐廳名字「旁遮普」,是一個位於印度西北部與巴基斯坦東北部的地區。香港較少呢種餐廳,所以都幾特別,尤其有「星」🤭餐廳位於中環半山,由中環核心區要行上山一段路。食物方面整體都好,尤其印度菜主要以不同香料混合,味道相對複雜😅Black Series 優惠,餐廳表明用餐時間90分鐘,但當日可能食客較多,70分鐘已經開始叫我哋埋單,呢方面要扣分,我哋都明嘅,不過感覺唔好囉🫣NASHTA 前菜MASALA PHALLIRoasted peanuts, salt, onion, lime洋蔥青檸鹽烤花生花生都幾辣、不過幾惹味😋SAMOSA CHAATSmashed samosa, tamarind, chickpea vermicelli炸豆蓉餡角、羅望子、鷹嘴豆粉一個複雜味道嘅開胃菜,甜甜酸酸,再配合脆餡角,係食完想再食嗰隻🤭TANDOOR 泥窯烤品MUTTON SEEKH KABABMinced mutton skewers, onion and chilli salad羊肉串、洋蔥辣椒沙律與平時食嘅肉串唔一樣,係比較煙靭😋LOBSTER KITCHARIBlue lobster tail, f
香港較少呢種餐廳,所以都幾特別,尤其有「星」🤭
餐廳位於中環半山,由中環核心區要行上山一段路。
NASHTA 前菜
MASALA PHALLI
洋蔥青檸鹽烤花生
花生都幾辣、不過幾惹味😋
SAMOSA CHAAT
炸豆蓉餡角、羅望子、鷹嘴豆粉
TANDOOR 泥窯烤品
MUTTON SEEKH KABAB
羊肉串、洋蔥辣椒沙律
與平時食嘅肉串唔一樣,係比較煙靭😋
LOBSTER KITCHARI
Blue lobster tail, fenugreek, Gobindobhog rice
藍龍蝦、葫蘆巴、西孟加拉邦香米
龍蝦🦞真係好好食😋個飯個人就普通啦,可能太腍😅
MAA KI DAL
Red lentils, cumin, fenugreek
紅扁豆、孜然,葫蘆巴
咖哩主要係豆🤭
NAAN 烤餅
BUTTER NAAN
牛油烤餅
烤餅上印有餐廳圖案👍🏻👍🏻
CLUB DESSERT 甜品
STICKY TOFFEE PUDDING
Banana pudding, toffee sauce, popcorn gelato
香蕉布甸、拖肥醬、爆谷意式醬糕(+$128)
BEVERAGE 精選飲品
左:THE CLUB CHAI 香料奶茶🧋+$48 😋😋
右:MANGO LASSI: Dahi, Alphonso mango pulp, almond flakes 乳酪、阿芳素芒果、杏仁片 +$68 😋😋