2015-10-18 442 瀏覽
吃過晚飯後,來到旺角既甜品街朱古力心太軟配干邑橙酒有四款自選酒心,包括朗娒酒,干邑橙酒,百利甜酒,士多啤梨忌廉甜酒第一次食有酒味既心太軟,心太軟既流心程度好好一切開裡面既千古力醬酒傾瀉而出干邑橙酒可以中和朱古力既甜度,仲有啖啖既橙香味另外旁邊既曲奇雪糕冰感較重,不易溶,入口順滑栗香紫薯山單是賣相已經攞滿分,好有心思既甜品最底層是脆脆的,上面有有大大個紫薯波紫薯波上有一球雲尼拿雪糕,上面再鋪上長長的粟子蓉紫薯味濃,味道不人工,而粟子蓉少甜,味道天然,不過我還是愛吃原粒粟子而雪糕冰感較重,不易溶整體來說是不錯的
吃過晚飯後,來到旺角既甜品

朱古力心太軟配干邑橙酒
第一次食有酒味既心太軟,心太軟既流心程度好好
一切開裡面既千古力醬酒傾瀉而出
干邑橙酒可以中和朱古力既甜度,仲有啖啖既橙香味
另外旁邊既曲奇雪糕冰感較重,不易溶,入口順滑

栗香紫薯山
單是賣相已經攞滿分,好有心思既甜品
最底層是脆脆的,上面有有大大個紫薯波
紫薯波上有一球雲尼拿雪糕,上面再鋪上長長的粟子蓉
而雪糕冰感較重,不易溶
整體來說是不錯的
2015-10-17 370 瀏覽
今日黎到出哂名多甜品既黑布街試一試呢間next station dessert 芒果班戟配芒果乳酪雪糕 $56食過腸粉咁即班戟未?睇個樣就知唔係咁簡單食落除左啖啖既芒果之外 仲有啲脆口嘅野係咩?原來係加左脆脆增加口感隔離既乳酪雪糕都係呢間鋪嘅主打食落唔太甜 而且有果味呢間鋪好多甜品都有雪糕配搭而且仲可以按客戶要求轉味 大家下次黎識叫啦~~另外叫左芒果窩夫配野莓乳酪雪糕 $58芒果第二擊 今次係窩夫配糖漿同朱古力醬鐘意凍食嘅可以配埋隔離嘅草莓乳酪雪糕啱晒多心想試唔同口味嘅人比較遜色既係窩夫唔夠厚身如果能改善呢方面就好好食啦總括各方面都不過不失啦 暫時可能未試到特別既甜品
今日黎到出哂名多甜品既黑布街
試一試呢間next station dessert

芒果班戟配芒果乳酪雪糕 $56
芒果班戟配芒果乳酪雪糕
食過腸粉咁即班戟未?
睇個樣就知唔係咁簡單
食落除左啖啖既芒果之外 仲有啲脆口嘅野
係咩?原來係加左脆脆增加口感
隔離既乳酪雪糕都係呢間鋪嘅主打
食落唔太甜 而且有果味
呢間鋪好多甜品都有雪糕配搭
而且仲可以按客戶要求轉味 大家下次黎識叫啦~~

另外叫左芒果窩夫配野莓乳酪雪糕 $58
如果能改善呢方面就好好食啦
總括各方面都不過不失啦 暫時可能未試到特別既甜品
2015-10-11
2015-10-17 322 瀏覽
放工有D事要出一出旺角,約朋友到附近,順便食一食飯前甜品正所謂飯後甜品,以前,甜品好多時都係食完晚飯先食,但依家甜品店好多地方都會有,而且價位都有番咁上下!同普通食個晚餐有得揮! 不過,依家既甜品,再唔係咩芝麻糊又或者芒果布甸之類既簡單甜品,依家好多甜品店都係講創意同精緻,好多都好似藝術品咁!黑布街有幾間甜品店,試過另外的,都覺得呢間整體上較好,貪呢度呢度環境唔錯,服務好!呢度裝修幾特別,走型格路線,入到店有員工主動行黎招呼你,唔同有D店,員工好似唔歡迎你咁!下午茶時間,唔算多人,入到去揀好位,員工就主動遞上清水,幾細心!之前食過呢度既心太軟都幾特別,味道都唔錯,但都要試下唔同既款式既,所以同朋友叫左兩個甜品,落單後員工亦會提你,原來下午茶時段(3:00~6:00),叫一個甜品,可以以可以半價配飲品一杯,其實見到都幾多人會叫多杯飲品,所以我地叫左個士多啤梨花茶同朋友SHARE飲!等左幾分鐘,朋友叫既芒果班戟配雪糕一黎到,嘩!都幾大份!我分左朋友少少試下,上面淋左芒果醬,唔會太甜。班戟皮唔厚,入面好足料!而且入面仲有好似朱古力脆脆粒,口感都幾得意!雪糕我就冇食到,朋友話幾好食,而且雪糕底
放工有D事要出一出旺角,約朋友到附近,順便食一食飯前甜品

等左幾分鐘,朋友叫既芒果班戟配雪糕
一黎到,嘩!都幾大份!我分左朋友少少試下,上面淋左芒果醬,唔會太甜。班戟皮唔厚,入面好足料!而且入面仲有好似朱古力脆脆粒,口感都幾得意!雪糕我就冇食到,朋友話幾好食,而且雪糕底會有餅底粒粒,好味!我個人覺得呢個甜品唔算太甜,幾清新!
等多一陣,我叫既甜品都黎埋喇!
叫左芒果窩夫配野莓乳酪雪糕,份量夠哂大,我都分左D俾朋友
上面有芒果粒,食落都OK,唔太甜。窩夫上到黎熱辣辣,食落外層脆口,入面口感鬆軟,加上附送既朱古力醬同楓糖漿,唔太甜,好好味!呢度一D都唔孤寒,見到兩個醬都好多,唔使驚唔夠!哈哈,呢個都算係細心嫁!野莓乳酪雪糕,味道清新,自問係嗜甜品之人,但唔鐘意D甜品過甜或假甜,落好多糖,得個甜字!整出黎既甜品好食有限!
呢度既甜品整體甜度岩岩好,唔會俾人覺得甜到漏既感覺!

同朋友一路傾一路食,傾下食下就食完,咁當然唔少得我地叫左既花茶啦!入黎果時送上既清水大排用場,食完甜品,飲啖水清一清,同朋友慢慢歎茶
 不過掛住食甜品唔記得影壺茶,呢度既士多啤梨花茶係用茶包沖既,但味道都幾清,有士多啤梨既香,清清地,幾好飲!
希望下次再黎,可以試埋其他既甜品
題外話/補充資料: 冷氣偏凍
2015-10-17
2015-10-17 271 瀏覽
近年旺角黑布街開得愈來愈多甜品店,大部份嘅賣相都非常精緻。而呢間係門口排隊嘅人特別多,多數以年青人為主。我相信一定過人之處,反正見完客有時間,就去食下甜品,放鬆下!拿破崙份量比相像中大,而且賣相吸引,色彩繽紛,有熟而香甜嘅芒果,再有紅色薄糖同入口即溶嘅餅點綴。味道雖然普通,但值得一讚係酥餅非常鬆脆,富有牛油香!要Share比親朋好友時就要小心,唔係一砌就會有好多碎碎彈出黎反而吉士醬太多,令整體味道比較甜,會有少少膩。本來都想試下人氣高嘅Test Tube,但味道實在較為新奇,唯有留返下次同親友一齊黎先開心share試下!

反而吉士醬太多,令整體味道比較甜,會有少少膩。
芒果拿破崙
15 分鐘 (堂食)
芒果拿破崙
2015-10-16 169 瀏覽
今日吃完飯經過, 見到 Next Station Dessert, 個名好親切, 而且門口的餐牌好吸引, 所以跟Mr. L入去試下.餐廳比我的感覺好特別, 好時髦, 好乾淨, 廚房位置在餐廳的中間, 在其中一面牆掛上黑板. 在上面用人手畫了餐廳的 signature 及解釋, Nice ! 是日我兩叫了佛手柑吉士配草莓分子啫哩&健力士啤酒朱古力慕絲, 甜品一上桌, 心裡真係嘩了一聲, 因為佢地的賣相實在太靚, 真係有d唔捨得食.我個人一向喜歡酸酸甜甜的食物, 而這個佛手柑吉士配草莓分子啫哩真係我杯茶, 2層吉士醬夾上草莓分子啫哩, 而底部有脆脆的餅底, 食落去味道好清新, 而且口感的層次, 非常豐富. $58而健力士啤酒朱古力慕絲, 則是 Mr. L 杯茶, 我第一口試了凍凍雲呢拿吉士, 雖然雲呢拿味道不重, 食落凍凍的感覺,朱古力香濃帶少少酒味,慕絲軟軟滑滑的, 味道不錯。$59而且餐廳好細心, 當人多沒位放袋時, 待應便馬上提供可愛的掛鉤掛袋, 好細心呀.

Mr. L入去試下.

2015-10-08
宵夜
  • 佛手柑吉士配草莓分子啫哩
2015-10-16 239 瀏覽
甜品店愈來愈多,好食的卻不多,之前食過呢間覺得很不錯,今晚和妹妹途經,立刻帶她來試下。夜還未深, 人流也不算多, 所以今日好快就等到位,牆壁上的黑板食寫滿了 ,介紹了很多的精選甜品款式。今晚有我最喜愛的焦糖燉蛋,當然要先食而後快啦! 50多元的價錢一次過試足三隻口味 , 平均計每一杯都不過十數元。 包括酸酸地好fruity下的熱情果味,茶味濃郁的伯爵紅茶味和香甜的雲尼拿味♡♡心心眼發射中!My favorite caramel brûlée, now a surfeit even three different flavors, including passion fruit sour under good fruity, full-bodied flavor Earl Grey flavor and sweet taste ♡♡ cloud Nepalese take heart in mind launch!焦糖烤得十分香脆,甜度亦夠, 先試了熱情果味發覺都幾酸下, 和焦糖的香甜形成了強烈的對比 , 感覺都幾新鮮!芒果伴碟的是正宗的雲呢拿味, 金黃色的燉蛋裡面可以清楚看見有很多雲尼

三色焦糖燉蛋

芒果伴碟的是正宗的雲呢拿味, 金黃色的燉蛋裡面可以清楚看見有很多雲尼拿籽, 每一啖都好甜 和剛才的熱情果味酸有好大好大的差別 ,感覺還是好吃一點。 燉蛋的質感也很滑溜。

三色焦糖燉蛋

啡色焦糖燉蛋還是第一次見, 原來是伯爵紅茶味。 第一次試伯爵紅茶味的焦糖燉蛋, 發覺原來好好味呀! 非常香濃的紅茶味食起來不單 好甜還好有茶香! 味覺和嗅覺都得到大大的享受,是我的必食推介!

梳乎厘

鬆軟鬆軟的感覺彷如站在那雲端上的一陣泡沫,果然是梳夫里呢!

看到這梳乎裡膨脹得比那杯子高很多, 有人說這是因為蛋白發得很好, 而且比例亦都好才會有這效果!

入口即溶的快感, 雖然瞬間即逝, 但卻回味無窮!大愛!
芒果乳酪亦很清新,既甜且酸的清新感覺交替刺激着味蕾,值得一試^^
2015-10-12
$90 (宵夜)
梳乎厘
2015-10-13 311 瀏覽
食左晚飯,朋友知我鐘意食甜品,就介紹左一間附近嘅甜品店。門口已經有各款甜品,正。坐落睇menu,見好多唔同款嘅甜品。見到已經好想食哂佢甘我就叫左個芒果班戟,跟一個雪糕球,我就叫左個青檸味的雪糕球。班戟我就食得多,蛋卷型嘅班戟我就真係第一次食。我第一時間食左個青檸雪糕先,食落味道好清新,好好味,酸酸甜甜好開胃,一般青檸味嘅雪糕會有時有d膠膠的味道有d怪怪的,依個雪糕就唔會有依個情况,好fresh好清新嘅口感,一口氣已經食哂。 再食個芒果班戟,芒果甜甜的,再配d moouse好味,班戟皮做到好煙勒,好夾。幾口就已經食哂。未夠喉,再叫左個test tube 見介紹得甘細致,個外表甘特别,就叫依個食下。上到枱,好得意,同相中嘅相片一樣。食左個薄荷啫喱,一粒粒口感幾得意。再食係青檸味的好味。中間依個一食就有咖啡味,再食係伯爵味,味道岀奇地夾。第三條食落有山葵味不過係唔供鼻的,好得意嘅感覺,可以一試。

食左晚飯,朋友知我鐘意食甜品,就介紹左一間附近嘅甜品店。

門口已經有各款甜品,正。

坐落睇menu,見好多唔同款嘅甜品

見到已經好想食哂佢

幾口就已經食哂。未夠喉,再叫左個test tube

見介紹得甘細致,個外表甘特别,就叫依個食下。

上到枱,好得意,同相中嘅相片一樣。

食左個薄荷啫喱,一粒粒口感幾得意。再食係青檸味的好味。

2015-10-12
$70 (宵夜)
  • test tube
  • 青檸味雪糕
2015-10-12 309 瀏覽
旺角集結了各國名菜外,更有無數的甜品店支撐住飯後想搵地點甜一甜的人。只用‘黑布街’在open rice搜尋已經有6間,但要有人氣,除了做好自家甜品外,更要食過的朋友廣傳。因為這個原故,老朋友從自己朋友圈知道這間甜品店,就和我於飯後, 一同前往會一會。當日平日, 而且天氣不太穩定, 所以不用等候就可以入座(朋友告知一般平日都已有人龍, 要食都要早些前來排隊)。內裡設計簡單但不失modern風格, 一邊牆身掛了不少黑板, 將店舖的招牌甜品圖文並戍顯示,方便客人選擇。店舖採用長木枱椅組合, 雖然比其他店少了搬枱的流動性, 但我反而喜歡這樣, 對客人不會造成困擾外, 就算與其他人同枱都有適中的距離, 感覺良好。甜品款式花多眼亂,網上食評見有一個吸睛的甜品-- 栗紫薯山,但礙於剛食完豐富的晚餐,只想有個地方跟朋友聊聊天,所以選擇了我的至愛- 綠茶系...既心太軟, 選一球開胃的青檸雪葩。雪糕口味可自由配搭, 不用加錢, 就算加一球都只需$10, 絕對相宜。 另外叫了一杯特飲---Passion Fruit Smoothie, 傾計必備。Passion Fruit Smoothie 用高幼身的杯,
Passion Fruit Smoothie, 傾計必備。
熱情果smoothie
Passion Fruit Smoothie
用高幼身的杯, 賣相很好。雖有品味, 但對於身矮的我來說, 每飲一口都需坐直身子, 有點吃力。Smoothie其實與奶昔(Milkshake)相似, 但前者比較上用新鮮水果, 果味會重些。初時看見賣相偏淺, 以為自己要飲奶昔, 後來發現熱情果味重於奶味很多,顏色可能是我對於平日飲台式飲品而引起的誤解。Smoothie質感幼滑, 入口遇冰就溶,可見冰塊打得很幼細。雖然幼細, 但放置短時間後, 仍可感受到冰粒的口感, 而且愈飲會愈稠, 証明用料都十足。
綠茶心太軟

同朋友傾左一陣, 心太軟就黎啦~平時食得多朱古力味, 今次就要試O下另類的(眼見附近都有兩位客人叫同款, 我想應該要轉這個產品做熱賣第一啦~)。雖然一熱一凍的產品,兩邊都要急急食, 但心太軟的香味非常濃烈, 即刻切切先……
嘩~~~~~切半刀流心已經洶湧已出, 接都接不住, 朋友的朱古力心太軟都不及我的厲害。蛋糕則比較實, 未會流心後就塌, 綠茶味濃郁, 但並無因此而變苦, 反而配合流心的甜漿以醬去點食, 更可在食蛋糕時多一份清甜香軟, 非常夾。蛋糕上的紅豆粒粒分明, 不似罐頭紅豆水份及甜度過多, 影響蛋糕。總觀而言, 心太軟性價比很高, 未食完已考慮何時再來與蝦餅食~
青檸雪葩耐心等我, 未有因為擺放後而溶化, 味道清新, 口感極細滑, 酸酸的檸檬味刺激味蕾, 加冰凍的質感, 入口衝擊原本留於口腔的綠茶味。互換食蛋糕及雪葩, 絕對有意想不到的效果。
中途去了內裡的廁所, 才發現小走廊再入會有一些大枱, 難怪雖然有人流,但我和朋友的對話未會因為大多嘈離而影響聊天的心情。老闆的心思真好, 就因為這樣, 從朋友口中得知她快要結婚, 在此借這個機會恭喜我這位好朋友~^^ 難此的店, 難忘的聊天時間~~~

2015-10-06
熱情果smoothie
2015-10-10 328 瀏覽
TEST TUBE左: 青瓜wasabi沙冰其實覺得有dd鬼異 食第一啖嘅時候覺得幾特別 首先係青瓜好青嘅味 然後秒速變咗唔攻鼻嘅wasabi味 😊都明白嘅要夾埋呢兩種味道都唔易而且呢個係甜品 所以佢會加咗d甜味 但就係因為個甜 個人食第二啖嗰陣就開始覺得好奇怪 有少少感覺係d味分開哂咁...中: Mojito個人飲過嘅mojito都好重薄荷味所以好唔鐘意因為我無認真睇過個menu 以為呢個甜品都會係咁薄荷點知surprisingly 淨係食到好重青檸味雖然佢話d啫喱係薄荷 但真係唔係好食到==酒味都無乜如果佢就咁寫係青檸mousse我唸我唔會有一種失望嘅感覺...  右: 伯爵奶凍可能自己鐘意較正路少少嘅野, 所以呢個係3個裡面我prefer this one其實應該係mocha 奶凍個奶味都ok重...好啦我地試完凍野, 就梗係食翻d熱野BAILEY'S 心太軟見到d人個個都話d心太軟必食 咁就梗係要試下!佢問要唔要酒 我唸都無唸都要咗 baileys 因為覺得個味同朱古力應該最夾一到就見到佢已經流咗d漿出嚟...我嘅一個食心太軟ge癖好其實就係食心太軟唔可以整到d朱古力醬响碟到所
TEST TUBE

點知surprisingly 淨係食到好重青檸味
雖然佢話d啫喱係薄荷 但真係唔係好食到==酒味都無乜

右: 伯爵奶凍

其實應該係mocha 奶凍
個奶味都ok重...
Test Tube
好啦我地試完凍野, 就梗係食翻d熱野
Baileys 心太軟
BAILEY'S 心太軟

見到d人個個都話d心太軟必食 咁就梗係要試下!
一到就見到佢已經流咗d漿出嚟...
Baileys 心太軟 (d漿漏得越來越多)
所以有d唔gur...同唔開心

咁心太軟明明就係要自己整穿個蛋糕然後爆漿個下係一個重點!

咁既然佢流緊就梗係即刻bit埋d酒落去個心太軟度然後切開佢睇下佢係咪好個瀑布咁流落嚟啦😫😥
未切...已經見到d baileys 流哂出嚟...

...
算...切開應該都有surprise掛...
...
.......
.........
真係好失望...

d漿好少...然後 真係好少...
個人嫌佢唔夠濃 好淡

個雪糕好雪嘅feel...

希望有機會再試會比到好d啦 /_\
2015-04-13
10 分鐘 (堂食)
2015-10-08 387 瀏覽
同朋友去旺角食完晚飯,一定會去黑布街食甜品,朋友今次就選左呢個試試,外表裝修很吸引,一行四人去到唔需要等位就可以入座。我地一人點選一款點品再share食,每一款甜品擺設都好花心思,討人歡喜。栗香紫薯山$56友人一點了栗香紫薯山,唔喜歡食紫薯既我被呢個造型吸引,試一口後,很有紫薯味道,所以還是留給友人品嚐。三色焦糖燉蛋$53我點了三色焦糖燉蛋,包括熱情果味、伯爵紅茶味、雲呢拿味,熱情果少少酸很開胃,伯爵紅茶味的茶味濃但不苦澀,雲呢拿味相比其他兩隻味道比較淡,所以我建議先食熱情果味,再試雲呢拿味,最後到伯爵紅茶味就能夠食出每隻味的特色。法式朱古力班戟配青檸雪葩$65班戟包住朱古力,咬落去原來有碎花生粒,令到外表平平無奇既甜品有點驚喜。朱古力心太軟配曲奇雪糕$58壓軸係朱古力心太軟配曲奇雪糕,有四款自選酒心,包括朗娒酒、干邑橙酒、百利甜酒同埋士多啤梨忌廉甜酒。我地選百利甜酒,平日朱古力心太軟都係配雲呢拿雪糕,今次配上曲奇雪糕出奇地夾,唔會搶朱古力味,又有淡淡既百利甜酒酒味。
栗香紫薯山$56
三色焦糖燉蛋$53
法式朱古力班戟配青檸雪葩
法式朱古力班戟配青檸雪葩$65
朱古力心太軟配曲奇雪糕
朱古力心太軟配曲奇雪糕$58
壓軸係
$58 (宵夜)
朱古力心太軟配曲奇雪糕
2015-10-07 287 瀏覽
係旺角食飽飯點都要食埋甜品先滿足!最後三個人食左4款甜品不過份鳥結糖芭菲甜品整到好似放大版既鳥結糖,內裡有好多nuts有咬口,味道甜甜地幾好食但就唔多似鳥結糖味,而口感比較軟身無真正既鳥結糖咁硬!綠茶窩夫(HK$58)窩夫上放左我好鐘意食既紅豆,窩夫外脆內軟,但略厭重空氣感,我比較鐘意食厚實既窩夫,但味道整體都唔錯!而雪糕係乳酪款式,酸酸地似士多啤梨!健力士啤酒朱古力慕絲(HK$59)估唔到健力士啤酒配朱古力都幾夾,啤酒味唔會太濃,就算唔鐘意飲啤酒都岩食!即使甜品加入啤酒,朱古力味都好突出,不過雲呢拿吉士就無乜味,當係裝飾都OK!開心果慕絲配草莓芭菲(HK$65)開心果驀絲質地較硬而挺身,重開心果味,再配上草莓芭菲,酸甜之間味道幾襯,不過冰感有D重,幸好溶得唔快!
鳥結糖芭菲
綠茶窩夫(HK$58)
健力士啤酒朱古力慕絲(HK$59)
開心果慕絲配草莓芭菲(HK$65)
2015-10-06 252 瀏覽
岩岩一開嘅時候,個個都為左個Test Tube而黎。當然自己都黎食都唔例外喇 一共有3枝,有濃有淡 最淡係左邊嘅青瓜山葵沙冰,味道係幾特別,好fresh,不過我就麻麻地。之後右邊就係Mojito,最頂係淡淡嘅薄荷啫喱,之後就係青檸Mousse,又滑又清香!到最底就係White Rum Jelly。 最濃嘅當然係中間嘅伯爵奶凍配特濃咖啡泡沫,不過我只係食到好濃郁嘅咖啡味,完全蓋過左伯爵奶凍嘅味道 3種唔同味嘅燉蛋,熱情果、伯爵紅茶、雲呢拿(由左至右)!熱情果味嘅酸酸甜甜,都幾開胃。伯爵紅茶味燉蛋,有淡淡嘅伯爵茶香味,而且唔係太甜,燉蛋面仲有一層焦糖,又簿又脆,好正啊 最後到雲呢拿味,雖然比較甜,但都幾夾,有好香嘅雲呢拿香味,唔錯唔錯。

一共有3枝,有濃有淡
三色焦糖燉蛋
20 分鐘 (堂食)
2015-10-01 356 瀏覽
完了工作日,既要有個豐富晚餐,更要加個甜絲絲Dessert先叫完滿。於是旺角黑布街找到了燈光幽雅的一間,Openrice 推介而賣相比較高雅,叫人放膽一試! 原以為店內客滿,但服務生有禮地領我跟幾個朋友入內,原來舖裡有更多位子,裝潢精緻,座位頗闊落,亦與其他甜品店不同的即時送上清水。雖然是朱力迷,但少有的紫薯較吸睛,便點了栗紫薯山 $65栗子蓉加上炒香的杏仁粒,香甜細滑又有咬感,一絶!可惜紫薯就比想像中味道較淡, 不會太膩但未見突出,而VANILLA雪糕本身亦不太CREAMY亦缺奶味。聞說雪糕是自家制的,感覺味道會較淡一點。三色焦糖燉蛋 $53 三色分別為熱情果,伯爵紅茶再加雲呢拿味,都有配以香脆焦糖及少許生果或香脆粒。第一口的熱情果是令人醒胃的,我欣賞它適度的酸甜以刺激味蕾;而EARL GREY茶香獨特,清淡得又帶有香濃奶味,最得人歡心;所以餘下的雲呢拿就顯得平淡,只會食出蛋味。朱古力心太軟配以BAILEY $58從未試過帶有酒味的心太軟,插上小小的BAILEY吸管,配上曲奇雪糕,樣子很可愛呢! 食時先將小吸管中的酒注入,將其用刀切開見朱力漿流心,心太軟外層實中帶脆, 而酒會滲入蛋糕

栗紫薯山
雖然是朱力迷,但少有的紫薯較吸睛,便點了栗紫薯山 $65
栗子蓉加上炒香的杏仁粒,香甜細滑又有咬感,一絶
三色焦糖燉蛋 $53
朱古力心太軟配以BAILEY
朱古力心太軟配以BAILEY $58
! 食時先將小吸管中的酒注入,將其用刀切開見朱力漿流心,心太軟外層實中帶脆, 而酒會滲入蛋糕中, 將熱流流的朱力加了幾分BAILEY香味,朱力濃郁而酒味只是輕微。心太軟可有其他酒作配合,下次可試新口味!
法朱班戟
法朱班戟 $56
三件班戟配有香檸雪芭,班戟皮薄蛋香加上餡料有CREAM及朱力雪糕,尚算香滑咬落還有香脆粒在內,有口感驚喜,而朋友們比較喜歡香檸雪芭,味道清新爽甜,好等清一清口內味道再食試下道甜品
有别於傳統的甜品,不僅味道破格、配合創新,其賣相亦見心思
,價錢亦非常合理。

$58 (宵夜)
栗紫薯山
朱古力心太軟配以BAILEY
法朱班戟
2015-09-28 380 瀏覽
Next Station Dessert這天剛好在旺角逛街,走到累了,想找間甜品店坐下,吃個甜品休息一下,想起甜品街,一定非黑布街莫屬!黑布街轉角位已經有幾間甜品店,今次一於試試這間Next Station Dessert!進入餐廳後,發現下午茶時段客人不多,我找個位置坐下,便立即看看餐牌,餐牌設計精美,而且甜品選擇不少,由於這陣子紫薯甜品大熱,所以我選擇了栗香紫薯山。栗香紫薯山 $65等了大約十分鐘, 栗香紫薯山便上枱了,甜品賣相非常美,那條很長很長的栗子蓉非常吸引,旁邊的紫薯波波好cute cute,紫薯蓉味道又香又濃,非常自然,沒有半點人工味道,不過紫薯蓉質地較乾身,另外雲呢拿雪糕較普通,不夠軟滑,而且有少量冰粒。不過,整體來說,熱愛吃栗子及紫薯甜品的人應該會很喜歡,剛好我就是這種人,又愛吃栗子,也愛吃紫薯!如果大家剛好在旺角逛街逛到累了,可以來試試這間甜品店,甜品質素不錯,服務態度ok,大部份甜品的賣相都非常精緻,非常適合相機先吃的年青人。--------------------------------Next Station Dessert (旺角)旺角黑布街13號地舖

Next Station Dessert
栗香紫薯山 $65
Next Station Dessert (旺角)
旺角黑布街13號地舖
2015-09-21
  • 栗香紫薯山
2015-09-21 456 瀏覽
不久之前本來已經想試這家甜品店,由於太多人所以放棄;今次再來,可能時間還早加上平日,幸運地一進去便有位置。心情靚靚去食甜品。佛手甘吉士:喜歡酸甜人士注意,感覺清新,略帶酸甜,開胃醒神。不會太creamy或太酸。栗子拿破崙:香脆而且栗子蓉香甜。份量剛好不會太膩,有賣相又好味。
心情靚靚去食甜品
2015-09-09