2014-09-23 872 瀏覽
其實頭先打左次, 不過禁錯制頭再打過同朋友出左去試食拉麵, 食飽左行左陣, 友人諗起上網睇過哩間野, 所以難得出黎就去左試去到係門口等位, 一邊傾計一邊等都快( 見到上次收工去食既he she eat都好多人:o ) 入到去, 裝修簡單舒服, 諗左陣叫左哩3個, 唔記得叫咩:0) 無試心太軟同其他出名啲既野食, 唔能夠對比就哩三個黎講, 外型特別, 配味特別, 但係味道唔係話超級好食, 以近年興起既新花款甜品, 價錢都正常未試過其實都可以試下, 期待對甜品既研究更深入, 之後會出現更多有樣有身材有內涵既甜品 (舊式甜品要好食都要時間去研究, 新式既甜品係有好奇新鮮既感覺, 如果味道一流會更加讚) 最後都係個句, 可以去食下試下, 下次諗住再黎試下其他未食過既款, 始終每個人口味唔同 總合黎講, 好評會俾係佢個特別同埋服務上:) 味道ok
其實頭先打左次, 不過禁錯制頭再打過

無試心太軟同其他出名啲既野食, 唔能夠對比

總合黎講, 好評會俾係佢個特別同埋服務上:) 味道ok
2014-09-17
2014-09-20 1337 瀏覽
本身預左黎呢度試下, 所以晚餐都冇食太飽哈!呢間鋪裝潢超靚好有心機!好有藝術feel, 未食己經有好好印像!一坐落就俾左2杯水黎超好!叫左綠茶心太軟同埋test tube本身好鍾意食綠茶的野, 呢個雪糕個味綠茶味冇咁濃, 奶味重d, 但係食落都好好味!心太軟個內濃都好好味, 同埋冇偷工減料 xd 上碟個陣超涷, 不過就細份左小小...test tube個賣相就不得了啦, 但係真係要小心食!3枝入面最正係青檸冰!有奶凍係入面, 有得食又有得飲!另外個D其實都好特別ge口味, e.g.青瓜, 好得以既味!整體黎講好有特色!不過價錢黎講就小小貴..冇計 旺區揾日再試其他!
本身預左黎呢度試下, 所以晚餐都冇食太飽哈!
一坐落就俾左2杯水黎超好!
叫左綠茶心太軟同埋test tube

test tube個賣相就不得了啦, 但係真係要小心食!
3枝入面最正係青檸冰!有奶凍係入面, 有得食又有得飲!

整體黎講好有特色!不過價錢黎講就小小貴..冇計 旺區
揾日再試其他!
綠茶心太軟
Test tube
2014-09-15
Test tube
2014-09-17 1059 瀏覽
之前食過Sense 的綠茶心太軟,但這間實在好食好多 不得不替它寫一篇食評歌頌一下一個心太軟我常形容為焗唔熟的蛋糕,但今次食完這個綠茶心太軟後,我有點改觀了!它外圍被焗到香香的,中間有六成保持流心。。加埋一球綠茶雪糕,我這個綠茶控完全被滿足了。。每一啖都充斥著茶香,但又不會太甜。。
之前食過Sense 的綠茶心太軟,但這間實在好食好多
不得不替它寫一篇食評歌頌一下

2014-08-27
$60 (宵夜)
  • 綠茶心太軟
2014-09-16 1330 瀏覽
第X回綠茶心太軟試食,這間的心太軟比之前的更少,雪糕也很少。然而雪糕很夠凍,上台時還有煙霧出。但綠茶心太軟及綠茶雪糕的奶的比例較重 (估計約綠茶:奶 = 1:1),感覺綠茶味未夠燶。試了一次便可!
綠茶心太軟 跟 綠茶雪糕 ($55)
2014-08-30
10 分鐘 (堂食)
2014-09-16 992 瀏覽
終於來到了人氣爆燈的next station旺角小有甜品店的裝潢會這麽有心思 高腳椅的設計及開放式的廚房更添一份藝術氣息甜品價錢都不便宜 但賣相的確不錯1. Test tube賣相獨特新奇 便點來一試可是我不太喜歡此設計 很難把甜品"不"上來 而且要很小心翼翼地吃 要不然很容易弄得滿桌也是我不太欣賞言甜品的配撘 可能是個人口味的關係左面第一枝是青瓜wasabi 沙冰很奇怪的配撘 感覺就是不應用青瓜做成沙冰 第二枝是earl grey espresso milk puddiby 帶有淡淡pins colmar 這個也不錯反正earl grey 和coffee 也就是很夾最尾一枝是rum jelly 上面綠色的是青檸冰 中間夾着一層奶凍 最底兩層的奶凍及rum jelly味道還可以 但青檸冰還是不敢恭維 整個甜品就是抱着戰戰兢兢的心吃完...2. 栗子拿破崙賣相不錯 酥皮上的點綴應該是蛋白加糖的製品酥皮間夾住一層栗子cream 放進口裏 栗子味滿溢 酥皮很脆有點鬆 一切開便有點散下 但不至於好吃至值五十多元 Tony Wong 的拿破崙也只是四十多元
終於來到了人氣爆燈的next station

左面第一枝是青瓜wasabi 沙冰

2. 栗子拿破崙

賣相不錯 酥皮上的點綴應該是蛋白加糖的製品
2014-09-14 1107 瀏覽
一入去,環境唔錯而且陣陣拿破倫香味急不及待打開餐牌睇下有咩食選擇唔算多例如窩夫同拿破倫都係得三種味無奈次下我叫左一個栗子窩夫同栗子拿破倫份量係正常甜品份量味道唔錯,起碼可以係甜而不膩之後叫左芒果草莓茶我以為係一杯涷飲但其實係一壺熱飯不過飲落又冇乜芒果味,草莓味濃d解甜唔錯雖然冇期望中咁多選擇,但整體唔錯
一入去,環境唔錯
而且陣陣拿破倫香味
急不及待打開餐牌睇下有咩食
選擇唔算多
例如窩夫同拿破倫都係得三種味
無奈次下
我叫左一個栗子窩夫同栗子拿破倫
份量係正常甜品份量
味道唔錯,起碼可以係甜而不膩
之後叫左芒果草莓茶
我以為係一杯涷飲
但其實係一壺熱飯
不過飲落又冇乜芒果味,草莓味濃d
解甜唔錯
雖然冇期望中咁多選擇,但整體唔錯
2014-09-14 966 瀏覽
本身想試呢度出名既心太軟, 不過d混合既口味太奇特, 而且我唔食黑胡椒, 所以改叫第d.一向愛好焦糖燉蛋既我, 當然揀焦糖燉蛋啦三色焦糖燉蛋:賣相唔錯焦糖 - 有一個比較"焦", 而且個個都好硬, 一d都唔係應有既"薄同脆". 呢層糖向好考手工, 雖說呢度聽聞係酒店師父出來開的, 不過離開standard 嚴格既酒店, 質素有點變得"同區"..蛋漿- 唔夠香, 完全唔夠滑, 感覺有點自家... 不是酒店... paul的好食好多....加添既口味青檸 - 多左個2條皮有一點點香味既, 不過當然只係係面頭, 入面係冇青檸味la..伯爵紅茶- 好香紅茶味, 令整個蛋漿味變得濃厚, 帶甘, 不過我覺得唔係太夾雲尼拿 - 蛋漿有雲尼拿籽, ok有雲尼拿香味, 不過不顯特別法式朱古力班戟薄薄淡味既外皮配上朱古力慕絲及蛋糕類的口感入口完全under因為個菜名既面引發既expectation朱古力班戟偏甜, 配埋青檸雪芭係好夾, 而且可以balance味覺除左綽頭, 睇唔到佢同其他同區的店有咩分別

一向愛好焦糖燉蛋既我, 當然揀焦糖燉蛋啦
三色焦糖燉蛋:
賣相唔錯
加添既口味

法式朱古力班戟
薄薄淡味既外皮配上朱古力慕絲及蛋糕類的口感
除左綽頭, 睇唔到佢同其他同區的店有咩分別
2014-08-09
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2014-09-13 1065 瀏覽
小女子由面書介紹朋友們周圍食,到現在第一次係openrice分享食經,都係想中立分享下意見。就由next station dessert開始啦!友人是綠茶魔,所以被綠茶心太軟+綠茶雪糕的吸引⋯就專誠去試下啦!或者因為平日的關係,四口子晚上十點幾只要等3張枱,好開心好快入座了!坐低有清水提供,讚~首先上兩個綠茶心太軟:流菜較果突出,但牛油味太重,食唔到綠茶味,友人和我也失望了!芒果班戟:班戟皮薄而滑,但芒果偏酸柚子榴櫣泡泡:感覺清新,柚子完全襯出榴櫣的味道(註:泡泡是忌廉味)夏天榴櫣粉絲之選。
坐低有清水提供,讚~
綠茶雪糕併紅豆綠茶心太軟
芒果班㦸
芒果班戟:班戟皮薄而滑,但芒果偏酸
柚子榴櫣泡泡
2014-09-10
5 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
柚子榴櫣泡泡
2014-09-07 1180 瀏覽
朋友帶路, 去到門外已有十幾人排隊...好彩人流算快, 20分鐘左右入坐。最近的甜品店裝修都很好, 喜歡這裡有高枱~ 雖然店面細但坐得都舒服。今次3人行可以試多幾款~這個無什麼特別, 可以的唔使浪費quota試了...XD至少我食完印象唔深唔記得入面有什麼...朋友的推薦~果然不錯! 梳芙厘本身已有好香濃突出的熱情果味,所以旁邊的sauce已經完全無用了...芒果雪芭好清新, 好味~因為它...令我突然喜歡上心太軟~(一向麻麻朱古力甜品)熱熱的蛋糕外層有少少硬身, 內層則軟軟的, 大量朱古力漿流出!!!朱古力漿唔膩又唔會漿住個口...非常好味呢~配上cookies雪糕同少少餅碎, 食上來無咁單調~不過哩間dessert的presentation認真麻麻...至少我唔覺得靚同吸引...XP仲有d怪...(e.g.心太軟底下的一撻紅莓醬, 就好似一條血路一樣...)甜品賣相靚係好重要呢...
今次3人行可以試多幾款~
法式朱古力班戟
這個無什麼特別, 可以的唔使浪費quota試了...XD
至少我食完印象唔深唔記得入面有什麼...
熱情果梳芙厘伴芒果雪芭
所以旁邊的sauce已經完全無用了...
芒果雪芭好清新, 好味~
朱古力心太軟 (配Baileys酒)
因為它...令我突然喜歡上心太軟~(一向麻麻朱古力甜品)
朱古力漿唔膩又唔會漿住個口...非常好味呢~
配上cookies雪糕同少少餅碎, 食上來無咁單調~

甜品賣相靚係好重要呢...
2014-08-27
20 分鐘 (堂食)
$70 (宵夜)
朱古力心太軟 (配Baileys酒)
2014-09-01 1662 瀏覽
大部份時間來Next Station Dessert都要等位架了,今日等了十五分鐘,都預左,ok啦.三個人點了兩位甜品, 少少唔好意思,但多多厚面皮 栗子拿破倫 - 皮夠脆,栗子蓉不太甜,比例剛剛好.烏結糖芭菲配雪糕 - 雪糕一向係賣飛彿,點之前已經加晒分,個烏結糖芭菲無論味道或口感跟雪糕都很配呢到既甜品除了好味,仲好欣賞佈置到好似藝術品咁.環境方面比較困聲,好難傾計...
三個人點了兩位甜品, 少少唔好意思,但多多厚面皮

栗子拿破倫 - 皮夠脆,栗子蓉不太甜,比例剛剛好.
栗子拿破崙
烏結糖芭菲
呢到既甜品除了好味,仲好欣賞佈置到好似藝術品咁.
環境方面比較困聲,好難傾計...
2014-08-03
15 分鐘 (堂食)
烏結糖芭菲
2014-08-26 2877 瀏覽
今天去旺角,忽然想吃甜品。呢間個名幾特別 叫Next Station Dessert, 我地總共叫了2個甜品!!還沒叫甜品的時候,店內氣氛很好,而且員工的態度也很好,還會教你如何順次序吃甜品才算最好,很捧!! 法式朱古力班戟配青檸雪芭薄薄既班戟皮內包含住黑朱古力,外軟內散發出濃濃的朱古力味。並且班戟皮和朱古力十分之夾,值得一試!!而青檸雪糕有好香青檸味,不會太甜,適合一些不喜歡吃太甜的人吃。綠茶泡沫上層是好濃綠味的mouse,下層則是紅豆mouse紅豆味不是太濃亦不太甜,很好吃!!
今天去旺角,忽然想吃甜品

還沒叫甜品的時候,店內氣氛很好,而且員工的態度也很好,

還會教你如何順次序吃甜品才算最好,很捧!!

法式朱古力班戟配青檸雪芭

薄薄既班戟皮內包含住黑朱古力,外軟內散發出濃濃的朱古力味。
不會太甜,適合一些不喜歡吃太甜的人吃。

綠茶泡沫
上層是好濃綠味的mouse,下層則是紅豆mouse

紅豆味不是太濃亦不太甜,很好吃!!
2014-08-25 2734 瀏覽
最近沒分享食評, 看來要努力一下用文字分享美食給大家.一直以來被朋友評為人肉openrice, 其實小妹只是對感興趣的食店過目不忘, 尤其是甜品, 而next station dessert正是wishlist之一.說來慚愧, 本來想試同區另一間出名的甜品店, 卻被長長的人龍嚇窒. 正想加入隊伍之際, 眼尾瞥見對面一間低調的小店原來就是Next station! 好啦二話不說拉著朋友前往我們的下一站.這晚微雨, 小店近乎滿座但尚有兩個位子. 是high chair的六人枱, 職員有詢問介意搭枱嗎? 我們當然不介意. 說是搭枱但只是有另一對男女相對著坐在一則, 中間仍是隔著一個位子. 由入座到離開職員亦沒有打算中間讓人入座, 這點值得加分. 比起做更多生意, 寧願著重客人舒適度已是難得. 更值得讚揚的是提供水. 實在沒有甜品店會提供, 但這對我倆來說昶簡直有如沙漠中的清泉呀久久才能下決定要點的 - 我點了綠茶心太軟伴綠茶雪糕, 友人只想喝東西所以點了mocktail, 名字好像是red light.等待期間說說裝修吧, 古典復古木質感很討喜, 放眼遠處有個大鐘我很喜歡. 只是頭頂上復古吊
最近沒分享食評, 看來要努力一下用文字分享美食給大家.

等待期間說說裝修吧, 古典復古木質感很討喜, 放眼遠處有個大鐘我很喜歡. 只是頭頂上復古吊扇搖晃得很厲害, 好像會掉下來似的.

等待多時主角終於出場. 碟的decoration是一抹淺淺的草莓醬, 從這點已可看見一點都不馬虎(更何況小妹這種手機食先的港女需要為食物拍遺照, 有點裝飾拍照更好看)
拍完照立即切開綠茶心太軟, 綠茶漿雖杰身但流出量相當令人滿意. 味道偏重奶味但綠茶味亦出, 只是小妹傾向綠茶味濃的. 令人意外的是不太甜, 幾乎將所有糖份戒掉的小妹也覺得甜度是非常適中, 朋友則認為可以甜一點. 雪糕最有驚喜, 清新的綠茶味與心太軟相輔相成, 不會互搶味道之餘反而可以refresh味蕾, 非常好.

朋友的飲品則一般, 偏酸, 但叫尚可. 但畢竟主打甜品的還是吃甜品比較好.
坐了一會也沒有說趕走, 看來這裡是大家談心的好地方.

下一站遇上驚喜, 也許我再也不怕到達下個目的地.
  • 綠茶心太軟配綠茶雪糕
2014-08-23 3793 瀏覽
****因之前刊登的一篇放錯在己搬遷的佐敦舖, 故現再刊登回旺角店****夏日炎炎, 真的令人感到又悶熱又心煩, 胃口馬馬, 最好就是吃一些甜品令自己開心一下, 開開我的小胃子, 難得有愛吃甜品的友人相伴, 那更要快快埋站, 早一點來到這間「下一站……甜品」, 那就不用久等, 果然越坐就越多人, 大家開始要在門外排隊.......門外已放了一張大大的易拉架海報和一張硬咭的大型菜牌, 上面印滿多款精緻甜品的相片, 未食都已把我吸引着, 真的忍不住走進內裏一試。店子的設計在那條街上較時尚和突出, 配有燈光的英文店名以米白的磚頭形狀疊成的牆身襯托着, 優雅得體。其採用落地玻璃的拉門, 途人經過都可清清楚楚看到內裏的環境。內裏以深啡色和墨綠色為主調, 燈光昏暗, 頗有情調。左邊是普通的木鐵枱配木鐵椅, 右邊是高身的木枱木椅, 還有吧枱位, 再走進去竟然還有四張六人枱, 地方相當闊落, 枱與枱之間亦有頗多空間, 令客人可坐得舒適地享受這裏每站的甜品。還有數塊畫了甜品圖案的黑板, 亦採用了懷舊的吊扇, 坐在矮的木鐵椅上, 面對着黑板, 有點回到學校上課的感覺。看着深色封面的硬皮菜單簿, 以為簡單和

看着深色封面的硬皮菜單簿, 以為簡單和沒趣, 但一揭開, 款款色彩繽紛的甜品相片展現在眼前,一頁一幅, 清晰吸引, 令人目不暇給, 真的愛不擇手, 如何選擇才好?
Virgin Mojito
需時作決定, 還是先每人叫杯飲品止止渴。大熱天時來一杯冰涼透心的梳打, 之前曾在某小酒吧飲過一杯Mojito仍念念不忘, 看這杯Virgin Mojito($38)的成份與Mojito十足十一樣, 都是以青檸汁、薄荷梳打製成, 那便點來試試。可惜來到的時候, 其賣相與我想像中有點差別……清澈的梳打水內只看到飄浮着細細的翠綠色碎粒, 但並沒有新鮮的薄荷葉和青檸, 入口冰涼透心, 淡淡的薄荷香味, 亦有酸酸地的青檸味, 相當解渴, 本覺得有點奇怪, 為何不見薄荷葉郤有薄荷味? 是否加入了薄荷糖水, 幸得友人告知, 原來翠綠色碎粒便是薄荷啫喱, 慢慢品嚐, 果然充滿薄荷味, 口感和味道挺不錯, 但若然可加一些鮮青檸就更理想。
Red Light
Virgin Sex On The Beach
另外三位友人各點了不同飲料, 包括一杯Red Light($38), 它是以草莓汁、橙汁、菠蘿汁、青檸汁紅糖漿調製而成, 外表鮮紅色, 相當艷麗惹火, 但相信飲下去時並非火辣辣而是凍冰冰。另一杯是以橙汁、紅莓汁、桃汁紅糖漿製作的Virgin Sex On The Beach ($38), 同是紅色但略為淺淡, 見友人把整杯喝光, 應該味道不錯! 可惜兩杯的果汁都並非以鮮果製成, 若能可考慮採用鮮果, 味道天然那就更理想。
Banana Smoothie
還有愛飲小朋友飲品的好友則點了一杯淡黃色的Banana Smoothie($38), 內有香蕉、牛奶乳酸, 其外表幼滑, 相當吸引, 其實我很想選它, 但怕喝完後會太飽肚而吃不下陸續出場的美味甜品
栗子窩芙配野莓乳酸雪糕
今日特意拉埋一位勁食甜品王來, 有他, 我們便可以盡點不同款式, 因他一定會包底, 真的佩服他的甜品胃。第一款到站的甜品栗子窩芙配野莓乳酸雪糕($56), 三大件三角窩芙稍稍重疊, 面層灑上適量的糖霜和唧了兩層長長的栗子蓉, 旁邊放有一球粉紅色的野莓乳酸雪糕, 底部伴了一些果仁碎, 另外還有配上兩款醬汁, 包括楓糖朱古力醬
栗子窩芙
野莓乳酸雪糕
楓糖醬和朱古力醬
窩芙外表金黃, 但內裏不夠豐厚綿綿, 而蛋味和奶味亦不夠香濃, 其非預期中美味, 有待改善。友人很細心將栗子茸塗滿窩芙及加上少許雪糕, 吃時自行再蘸上一些朱古力醬, 但發現這樣會令栗子的味道被雪糕和朱古力醬的甜美完全蓋過, 故還是不要太貪心! 先試試栗子茸與窩芙同食, 栗子茸質感幼滑, 淡淡的栗子味而不會過甜; 至於野莓乳酸雪糕酸酸甜甜, 味道突出, 但朱古力醬則不夠香濃。

不禁唱出“你縱是心太軟、心太軟, 把所有問題都自已扛”, 兩句心太軟就要兩個心太軟吧! 無聊的我…….先在清新一點的綠茶味下站, 再下一站便是香濃的朱古力味, 那就最適合不過。
綠茶心太軟配綠茶雪糕
平時吃朱古力味就吃得多, 今次終於可以試到綠茶心太軟配綠茶雪糕($55), 太好了! 擺設上雖沒有特別花巧, 但綠茶心太軟上舖滿甜美而綿綿的紅豆, 再伴上一球香濃綠茶味的雪糕, 已令人相當滿足。輕輕地將其一切, 嘩! 精彩一幕出現, 內裏的綠茶朱古力醬徐徐湧出, 先欣賞一番後再品嚐! 當將心太軟外層的蛋糕、內裏的綠茶朱古力醬及綠茶雪糕同時一口進食, 香濃的綠茶味充滿口腔, 盡享綠茶的美味, 必能奪取綠茶迷(即是我)的芳心。
黑胡椒心太軟配雲呢拿雪糕
不過, 下一款黑胡椒心太軟配雲呢拿雪糕($55)更討我歡喜, 因為一瞬間由失望變驚喜, 何解? 友人温柔地把其一切, 內裏的朱古力醬不及綠茶心太軟流得那麼澎湃, 而是流得較優雅, 而濃郁的朱古力味仍隨即散出, 令人馬上垂涎三尺。不太懂吃的我, 只是取心太軟外層的朱古力蛋糕來吃, 咦!?又話黑胡椒心太軟, 黑胡椒在那? 一點味都沒有…….原來我出錯了, 重點是沒有將蛋糕連內裏的朱古力醬一同進食, 原來這是品嚐它的巧妙之處。若然整個心太軟都用了黑胡椒那便太搶味, 但如只是朱古力醬加入黑胡椒製作, 再與外層蛋糕同吃, 那味道則剛好。黑胡椒朱古力味相當配合, 啖啖都甜中帶點辣, 相當美味, 令我忍不住連碟底地的朱古力醬都舀清, 失禮失禮!
暖拖肥泡沫
店員極力推介這裏的創新款式泡沫甜品, 那此站便點一杯暖拖肥泡沫($56+$8轉榴槤雪芭), 果然沒有令我失望。用了一個又圓又短的杯子盛載着, 挺可愛! 別以為它只是普普通通分一兩個層次的奶凍, 這店的甜品質素並非只得此層次, 內裏共份五個層次, 再加入一球雪芭及插入一塊杏仁薄片, 層層配搭巧妙而用心。
底層是又甜又濃的百利甜酒奶凍, 入口極之幼滑; 奶凍上層是近乎黑色的特濃咖啡味啫喱, 香濃而無甜, 富彈性的質感; 再舖滿半腍身的香甜香蕉片; 上層再加入一球勁重榴槤味的雪芭及一片脆口的杏仁薄片, 重點在於用槍噴入拖肥泡沫, 以壓縮的技術令泡沫更輕更幼滑且香甜, 而特別是製造暖烘烘的效果。若然一啖只吃一至兩層, 那就失了品嚐這甜品的巧妙之處, 而味蕾亦只會被其中一種突出的味道佔據了……
細細看便發現各層次配搭的味道和口感各有不同, 口感中有滑、彈、腍、脆、輕, 而味道則有甜、苦, 有濃有淡, 重點是冷暖交雜。狠狠由頂部舀一羹至底部, 然後亳不顧儀態地一口同食, 口感豐富之餘, 味道多變且能做出互相平衡, 恰到好處, 又凍又暖, 讚!讚!
三色焦糖燉蛋
青檸味
雲呢拿味
伯爵茶味
此站是共有三小杯的三色焦糖燉蛋($52), 一款較傳統的甜品, 但口味各俱特色。店員將其上枱時更教我們先有淡味吃至濃味, 果然細心! 杯杯燉蛋的焦糖層均燒得剛好, 黃金而帶微微焦燶, 香脆甜美, 與幼滑的燉蛋一同進食, 一脆一滑, 相當滋味! 先試試清新的青檸味, 雖然面層只放了兩絲青檸作點綴, 但簡單中顯美味, 青檸味突出, 份量剛好以中和燉蛋的甜度, 酸酸甜甜, 教人回味! 再來便是雲呢拿味, 加入雲呢拿條製作, 內存不少雲呢拿籽, 更突顯雲呢拿獨特香甜, 但可惜整體較為偏甜。最後品嚐便是伯爵茶味, 內裏沒有半點茶碎, 但茶味香濃, 可惜同樣是偏甜。
黑糖薑汁梳芙厘配雲呢拿雪糕
來到我和兩位友人愛吃勁薑的一站, 就是黑糖薑汁梳芙厘配雲呢拿雪糕($56)。一上枱大家兩話不說便為發得最高一刻的梳芙厘留下倩影, 幸好今次任務成功, 哈! 黑糖薑汁梳芙厘面層灑滿白雪雪的糖霜, 旁邊配有一杯雲呢拿汁和一杯雲呢拿雪糕, 輕輕將雲呢拿汁淋入梳芙厘中, 令其更香甜美味。梳芙厘外皮帶點煙韌口感, 內裏輕盈鬆軟, 但可惜黑糖的香甜蓋過薑味, 雖帶有薑味, 但並不突出, 故愛勁薑的我和兩位友人都有點失望。
芒果拿破崙
終點站是芒果拿破崙($55)是我好友最愛的甜品之一, 皆因她酥皮的愛好者。疊得高高的芒果拿破崙賣相設計有點孩子氣, 相信很討小朋友的討心。頂層吉士醬上放了蛋白糖粒、通透的珊瑚糖片芒果粒, 兩層酥皮中夾着厚厚的吉士醬和芒果粒, 用料十足。友人輕輕把其切開, 隨即發出脆卜卜聲音, 可知它的鬆脆程度。雖然酥皮的層次不多, 但既香脆又鬆化, 最欣賞時它不過於油膩, 咬下去時不會感到滿口油, 感覺輕怡一點, 與幼滑而甜美的吉士醬, 再配一粒帶酸的芒果肉同食, 味道剛好, 挺不錯!
吃了那麼多美味的甜品, 真的可令人樂在臉上、甜在心頭, 相當滿足! 其實除了吃之外, 能與一個愛細研甜品的製作和食法的友人共享, 是多麼幸福啊! 大家可分享吃時的感覺和食法, 見解雖有不同, 但這便有多新的體會, 幸得有你, 我才能更享受每站甜品的獨特之處。
臨走時習慣性回望小店一眼, 熱熱鬧鬧的甜品店, 看着每個滿足樣子的食客正在享受每站的甜品, 甜絲絲得令人甜在心頭, 而愛整愛吃甜品的我, 這裏每站都給我驚喜和甜美, 期望小店努力讚研更多創新的甜品, 讓愛吃甜的人能樂在每一站。
2014-08-05
$136.2 (晚餐)
綠茶心太軟配綠茶雪糕
暖拖肥泡沫
芒果拿破崙
朋友推介我去Next Station Dessert, 下一站甜品,奇怪怎麼不去對面街的HeSheEat。不過抱著一試的心態便去見識一下。剛進店內,黃黃的燈光下瀰漫著淡淡的歐陸氣氛。我們選擇坐在一個像酒吧的位置,可以親眼看著甜蜜師傅如何弄著我們的甜品。好了,第一個出爐了,平平的芒果班戟變成了一個如一把劍長的芒果腸粉般,再伴以麥提莎醉的雪糕(冰淇淋),賣相可謂先聲奪人。但當然食物質素才最重要,班戟皮頗滑,而且芒果也鮮甜,未必比得上發記,但蠻不錯了。稍後送上的朱古力(巧克力)心太軟才是精華, 小弟見識淺薄,吃60元以下的心太軟從未吃到一間好水準的。個人愚見心太軟 很多時或是朱古力醬不夠,或是外層太實,過份的甚至只是心太硬。幸好這個心太軟確實不錯,濃度偏濃但不會太膩,相信一般不太偏濃味的香港人也愛吃。而且熱度,外層和流心的程度也剛剛好,再配合雪糕,rum 酒(還有Bailey 甜酒和橙酒)一冷一熱一中和的感覺,教人陶醉。總結此店雖然比一般市面上的甜品店貴,但吸引和有創意有趣的賣相,常變的甜品單,及像高級餐廳的環境和服務,適合手機相機吃先的人。難怪附近的HeSheEat變得沒人排隊了。

2014-07-03
$60 (其他)
  • 黑胡椒心太軟
  • test tube
「地鐵車廂內嚴禁飲食」其實自小學甚至幼稚園都有教 , 不在乎厚不厚多士還是甚麼國家、地區人士 , 影響別人的行為是不對的 , 我曾經在西鐵線遇過一位穿著保安制服的人兄 , 衣衫不整齊 , 鈕也沒有扣好 , 大無私樣地坐在座椅上大啖大啖享受他的咖喱豬扒飯及凍檸茶 , OMG ! 那陣味 ... 真是會影響他人 ~因為這間位於旺角的甜品店 , 其名字 --- Next Station Dessert 又讓我想起了這件 , 我首次在地鐵車廂內目睹的「怪事」, 所以才嘮一嘮叨 ~Next Station Dessert ... 也曾與家人及朋友到訪過幾次 , 每次吃甜品所吃到的味道及精緻外觀都可以為我們帶來驚喜。 其實當她仍然身處渡船角時 , 我們曾路經過一次 , 可惜她還沒營業我們便要離開渡船角 , 那時候見到門前貼有「鳥結糖芭菲」的照片 , 我恨不得立刻咬它一口。從相機裏找出零散的甜品照片 , 今天決定統一起來再寫篇食後評 ......Next Station Dessert 是由數位有多年酒店經驗 ( 萬麗海景酒店 ) 的甜品師傅主理 , 實行以大眾化價錢但是有酒店級水準饗客。 昔日的黑

Next Station Dessert 是由數位有多年酒店經驗 ( 萬麗海景酒店 ) 的甜品師傅主理 , 實行以大眾化價錢但是有酒店級水準饗客。 昔日的黑布街 , 多數都是車房、中式食肆 , 怎樣想也想不到她現在已進駐了數間西式甜品店、咖啡小館等等 , 綜觀來說門面上 Next Station Dessert 是略勝一籌 , 尤其是入夜後有射燈照射在純木傢俱上 , 映照出古典中的優雅。
Next Station Dessert 的日與夜
開放式廚房的前方 , 裝潢較為著重古典 , 約會加分 ~
而廚房後方位置的裝潢亦催向簡約 , 適合大班朋友、三五知己歡聚。
鳥結糖巴菲
鳥結糖巴菲 $ 49
外貌確實像一件鳥結糖 , 不過食落口就嚐到有大不同;冰涼涼似雪糕 , 入口即溶 , 滿口香脆的焦糖杏仁口感 , 伴以奶油及雞蛋皆演變出香濃的滋味。
Test Tube
Test Tube (青瓜山葵沙冰、伯爵奶凍、Mojito) $ 65
現在越開越多西式甜品店 , 真是要攪攪新意思才能發大圍 , 別人有果凍拼圖 , 或者是 " Steak ", Next Station Dessert 就大玩 Test Tube , 每支 test tube 內都分別盛滿一些刺激味蕾的感覺。
先由左邊青瓜山葵沙冰吃起 , 放一啖入口 , 寒意雖然不至於上腦 , 先有清爽的青瓜味道散出 , 後逐就是山葵那微微的攻鼻;
跟著吃右邊那支 Mojito , 滿滿的一支所以首先要分層試味 , 頂上那翠綠晶瑩的是清涼涼的薄荷啫喱、中間是酸到咪眼但是吃到有幼滑奶油味道兼甜耶耶的青檸慕絲、最下層透明的是運用了酒味帶點辛辣的白朗姆酒所造成的啫喱 , 混合起來吃的味道果然複雜 , 既清酸帶甜亦有涼涼的辛辣;
最後一支伯爵奶凍是不能太遲去吃 , 何解 ? 因為只要見到奶凍上的特濃咖啡泡沫越縮越少就明白到時間不留人的道理。 伯爵奶凍的質感是非常柔滑 , 伯爵茶那佛手柑的香蜜味很出眾 , 與特濃咖啡 (Espresso) 泡沫的味道匹配 , 有互相磨合的表現。
(左) 暖拖肥泡沫 (中) 綠茶泡沫 (右) 暖朱古力泡沫
(左) 暖拖肥泡沫 (中) 綠茶泡沫 (右) 暖朱古力泡沫 ( $ 56 / $ 52 / $ 56 )
點餐時曾問過侍應生 , 得知泡沫是用氮氣槍擠出來 , 質地較軟、粗糙 , 靜置室溫太久會溶化 , 但口感是柔滑濃郁。
左邊暖拖肥泡沫帶鹹鹹地的甜味 , 下面的百利甜酒奶凍 , 既醇亦有酒香 , 再襯托一層特濃咖啡啫喱及香蕉片與雲呢拿雪糕 , 有層次的風味。
中間綠茶泡沫的泡沫是冷的 , 因此口感似雪糕 , 鬆化柔軟, 綠茶味道香而不澀。下面的紅豆奶凍又甜又滑 , 再襯托一層帶果酸味的士多啤梨啫喱及綠茶雪糕與胚芽馬令 (意大利蛋白霜) 。
右邊暖朱古力泡沫 ... 單憑外觀是感受不到她是有多少 sex appeal , 暖暖的朱古力泡沫遇上紫紅誘人的野莓乳酪雪糕 , 味道酸甜迷人 , 再加上用櫻桃酒浸過的車厘子及手指餅 ------ 果味、酒醉、很甜蜜 。
三色焦糖燉蛋 ( 青檸、伯爵紅茶、雲呢拿)
三色焦糖燉蛋 ( 青檸、伯爵紅茶、雲呢拿) $ 52
硬脆脆的焦糖要用點力去敲才能擊破 , 蛋加入鮮奶油同燉 , 滑順得有蛋香 , 這個基底做得夠好。 雲呢拿口味是加入了大量雲呢拿籽 , 從杯底的小黑點可觀察到;青檸口味是加入了青檸皮 , 從沒吃過有那麼果味清香的燉蛋;伯爵紅茶口味一出已可叫無敵 , 燉蛋裏有伯爵紅茶的特殊香氣 , 中和了燉蛋裏的膩 , 味道非常細緻。
黑胡椒心太軟配雲呢拿雪糕 $ 55
黑胡椒的香馥沒有因為製作時間的長久而揮發 , 相信應該是與選擇的朱古力有關 , 心太軟有鬆脆的外殼 , 用刀把布甸切開 --- 熱烘烘的朱古力溶漿正在慢慢流出來 , 味道帶有黑胡椒的辛辣 , 朱古力的甘甜。
綠茶心太軟 $ 55
綠茶與紅豆屬天造地設的絕配 , 不過大前題是味道需要有互補的作用;綠茶布甸的外殼夠香夠脆 , 內裏的綠茶溶漿流得也夠洶湧 , 可是它的甜味頗高 , 高過應有的綠茶青澀味。
究竟 Next Station Dessert 是否值得留在黑布街裏生存 , 當然是由付款的一方定奪。
慶祝紀念
生日
鳥結糖巴菲
Test Tube
(左) 暖拖肥泡沫 (中) 綠茶泡沫 (右) 暖朱古力泡沫
三色焦糖燉蛋 ( 青檸、伯爵紅茶、雲呢拿)