招聘中
$18,500-$25,500
月薪
@thesolonelyclub launches a christmas afternoon tea set ☕️ three layers of christmas-themed finger food, cakes, and pastries 🍰 with pandan and peanut coconut frappe 🥥 enjoy while decorating your gingerbread men 🎨@thesolonelyclub 推出聖誕主題下午茶 ☕️ 三層聖誕主題小食 蛋糕 糕點 🍰 搭配斑斕椰椰雪冰 同 花生椰椰雪冰 🥥 一邊歎下午茶 一邊裝飾薑餅人 🎨🦌 Christmas Afternoon Tea Set 聖誕主題下午茶 HKD$398 for 2— 上層 top layer —🎅🏻 士多啤梨酥盒 strawberry voi-au-vent🥧 肉桂金寶蘋果撻 apple crumble tart— 中層 middle layer —🍫 黑朱古力草莓忌廉慕絲蛋糕 dark chocolate strawberry mouse🧁 有少少酒堅果杏仁小蛋糕 s

— 上層 top layer —
🥧 肉桂金寶蘋果撻 apple crumble tart

— 中層 middle layer —
🧁 有少少酒堅果杏仁小蛋糕 spiced rum dried fruit cake
🎨 小薑餅仔 gingerbread man

— 底層 bottom layer -—
🦐 小小辣炸蝦 spicy fried shrimp
🐟 芝麻吞拿魚酥 sesame tuna puff
🍗 日式雞骨豬肉腸 japanese style pork sausage

— 飲品 drinks —
🌱 斑斕椰椰雪冰 pandan coconut frappe
🥜 花生椰椰雪冰 peanut coconut frappe

📍@topmongkok 旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖 🇭🇰
No Money So Lonely (旺角)@thesolonelyclub .今日咁啱去旺角 諗起呢間一直好想試嘅餐廳玩味十足嘅店名 menu如是係咪好熟悉呢?原來佢係 Mamaday嘅姊妹店!一間我好鍾意嘅Cafe🥹但今次姊妹店NMSL雖然同樣都係玩Fusion菜色!但主打嘅係泰式 & 東南亞式fusion!!好期待🥹.1.冬陰功大蝦Pizza🦐🍕.泰式mix西式每一塊都有滿滿嘅芝士 & 蝦呢個抵讚🧀我個人鍾意洋蔥 & 青椒 會更惹味 但呢個就好因人而異🤣冬陰功風味偏淡 唔算好出 整體都唔算好「濃」 但個人比較在乎蝦質感 可以改進少少會更好🙏.健人適合度2/5🏋️唔算好heavy好油嘅pizza類型 所以都有2分quota就可能有其他pizza選擇!.2.人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯🌶️🦀.啖啖蟹肉係姊妹店都係一大招牌但呢到勁啦.. 玩埋川味.. 係擔擔「飯」添🍚無諗過呢種配搭夾埋Risotto出乎意料地夾👍蟹肉蟹子都對得住嗰名!份量👌酸酸辣辣 惹味 得意!.健人適合度 🏋️ 2.5/5蟹肉蟹籽絕對係唔錯嘅蛋白質 但蛋白質含量要夠通常需要大量.. 一般街食好難有同等於雞胸咁嘅蛋白質含量!夾
No Money So Lonely (旺角)
@thesolonelyclub
今日咁啱去旺角 諗起呢間一直好想試嘅餐廳
玩味十足嘅店名 menu如是
係咪好熟悉呢?原來佢係 Mamaday嘅姊妹店!
一間我好鍾意嘅Cafe🥹
但今次姊妹店NMSL雖然同樣都係玩Fusion菜色!
但主打嘅係泰式 & 東南亞式fusion!!
好期待🥹
1.冬陰功大蝦Pizza🦐🍕
泰式mix西式
每一塊都有滿滿嘅芝士 & 蝦
呢個抵讚🧀
我個人鍾意洋蔥 & 青椒 會更惹味 但呢個就好因人而異🤣
冬陰功風味偏淡 唔算好出
整體都唔算好「濃」
但個人比較在乎蝦質感 可以改進少少會更好🙏
健人適合度2/5🏋️
唔算好heavy好油嘅pizza類型 所以都有2分
quota就可能有其他pizza選擇!
2.人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯🌶️🦀
啖啖蟹肉係姊妹店都係一大招牌
但呢到勁啦.. 玩埋川味.. 係擔擔「飯」添🍚
無諗過呢種配搭夾埋Risotto出乎意料地夾👍
蟹肉蟹子都對得住嗰名!份量👌
酸酸辣辣 惹味 得意!
健人適合度 🏋️ 2.5/5
夾埋d醬!雖然好過無蛋白質嘅配搭!但都係2.5分!
Quota✅
推薦大家可以一試!
3.流心提拉米蘇巴斯克蛋糕🍰
哇係.. 呢個簡直係澎湃..
聽講都係好多人必叫嘅甜點!!!
望上去好壯觀 但山泥傾瀉得比較盡情🤣
入邊係芝士蛋糕 被上邊層提拉米蘇忌廉包圍著!
芝士蛋糕口感味道ok!
提拉米蘇忌廉口感smooth.. 但提拉米蘇味唔算太出
尤其如果你係重度提拉米蘇控.. 你可能會略嫌唔出!
但.. 如果係你偏巴斯克控!
可以試試!!
健人適合度🏋️
呢個都唔洗點打分啦 傷感情..
巴斯克仲有咁多cream.. 你話fit唔fit健人…🤣
quota cp👇
因為份量都真係多 真係澎湃
要食建議可以同人一齊share
4.白癡戀人 🍫🍬
um.. 呢個名
很好!🤣
賣相打卡able.. 味道都舒服!
唔係太濃 但甜度都balance!
相比平時嘅朱古力仲有棉花糖增加層次..
咬一啖 飲一啖 都會覺得.. 好sweet🤣
健人適合度🏋️
呢類飲品一律不適合健人
但適合
戀人們🤣🤣🤣
quota可接受。
環境舒服 裝潢menu都玩味好重..
重點地段好方便 係T.O.P.. 旺角一出就係!
對於 想試試泰式fusion菜色 又一覽有趣嘅裝潢氛圍
不妨一試!!🫡
食氣氛!🤤

𝐍𝐌𝐒𝐋 🫵🏻 唔好誤會絕對唔係曲線鬧你而係呢間餐廳名字縮寫就係咁除咗店名搞怪,餐廳從裝修至菜名也是玩味十足食物走泰、西式𝙵𝚞𝚜𝚑𝚒𝚘𝚗路線,味道不錯~好適合同朋友過嚟試一試✨𓂅 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟻𝟾蟹肉蟹籽多到滿瀉😳 份量多到真.啖啖蟹肉至於飯其實更似燉飯,不過似擔擔麵咁加入花生醬味道幾特別,不過食完有少少濟~𓂅 𝙽𝙼𝚂𝙻 貧窮是寂寞拼盤 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟼𝟾有好多款式嘅小食拉盤最啱嚟𝚂𝚑𝚊𝚛𝚎👯‍♀️又有蝦餅、洋蔥圈、雞翼、薯條等等炸物唔會太油膩,我自己幾鍾意☺️𓂅 提拉米蘇泰奶咖啡 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟼𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞愛好者嘅我當然要試試佢啦!咖啡杯上放了三條𝙻𝚊𝚍𝚢𝚏𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛浸下咖啡沒用上𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘而是用上泰奶咖啡☕️更甜這種製法不夠酒香啡香,不過就夠特別𓂅 開心果奶蓋齋啡 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟼友人點的飲品十分有驚喜,開心果奶蓋層香滑配上𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘更是去掉苦味✨
𝐍𝐌𝐒𝐋 🫵🏻 唔好誤會絕對唔係曲線鬧你
而係呢間餐廳名字縮寫就係咁
除咗店名搞怪,餐廳從裝修至菜名也是玩味十足
食物走泰、西式𝙵𝚞𝚜𝚑𝚒𝚘𝚗路線,味道不錯~
好適合同朋友過嚟試一試✨

𓂅 人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟻𝟾
蟹肉蟹籽多到滿瀉😳 份量多到真.啖啖蟹肉
至於飯其實更似燉飯,不過似擔擔麵咁加入花生醬
味道幾特別,不過食完有少少濟~

𓂅 𝙽𝙼𝚂𝙻 貧窮是寂寞拼盤 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟼𝟾
有好多款式嘅小食拉盤最啱嚟𝚂𝚑𝚊𝚛𝚎👯‍♀️
又有蝦餅、洋蔥圈、雞翼、薯條等等
炸物唔會太油膩,我自己幾鍾意☺️

𓂅 提拉米蘇泰奶咖啡 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟼
𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞愛好者嘅我當然要試試佢啦!
咖啡杯上放了三條𝙻𝚊𝚍𝚢𝚏𝚒𝚗𝚐𝚎𝚛浸下咖啡
沒用上𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘而是用上泰奶咖啡☕️更甜
這種製法不夠酒香啡香,不過就夠特別

𓂅 開心果奶蓋齋啡 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟼
友人點的飲品十分有驚喜,開心果奶蓋層香滑
配上𝚎𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘更是去掉苦味✨
5天前
6天前 0 瀏覽
No Money So Lonely (旺角)旺角T.O.P 4樓406-408號舖🌟泰式香煎西班牙八爪魚沙律 $138岀色😀泰式沙律味道酸酸甜甜,醬汁撈得均勻,配料豐富,有沙律菜、洋蔥、車厘茄、青檸等。最吸精係煎香既西班牙八爪魚,材料新鮮,入口鮮甜煙靭,配搭泰式沙律,好合襯🫶🏻🌟烤泰式香辣無骨春雞(半隻) $148不用再拆骨既燒春雞😆表面烤到有小小燶邊,但保存到雞肉既嫩滑多汁,好鮮味,配搭特製醬汁,非常惹味👍配料有蝦餅和沙律菜,意外可以飽肚菜式~🌟泰式蝦餅(4件) $48正常發揮泰式蝦餅~香脆可口,讚!🌟木瓜蜂蜜花椒奶昔 $58特色飲品值得一嚐,木瓜蜂蜜清甜可口,配搭辛辣口感既花椒,夠特別👍🌟白癡戀人 $52驚喜😎打卡飲品,黑朱古力🍫味濃,甜度好小好小,岩晒吾好甜既人,又想要增加下多巴胺🫶🏻
No Money So Lonely (旺角)
旺角T.O.P 4樓406-408號舖

🌟泰式香煎西班牙八爪魚沙律 $138

🌟烤泰式香辣無骨春雞(半隻) $148

🌟泰式蝦餅(4件) $48
正常發揮泰式蝦餅~香脆可口,讚!

🌟木瓜蜂蜜花椒奶昔 $58

🌟白癡戀人 $52
2024-06-04 0 瀏覽
今日係旺角行街見到呢間餐廳個名勁搞笑,叫no money so lonely,又講得幾啱,所以就去試下☺️☺️本Menu都好搞笑架,真係玩味十足😜😜🩵主食:人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯$158食落好大陣花生味,覺得花生味太濃,掩蓋住蟹肉味,上面仲有好多蟹籽,撈埋一齊食都幾好,但我覺得食耐左有d咸🙃🩵飲品:士多啤梨玄米奶昔$58士多啤梨同玄米睇落超吾夾,但擺埋一齊飲落個感覺又吾差,香香甜甜既士多啤梨,飲落又有玄米茶既茶香味,成杯飲品酸酸甜甜,而且成杯都係淺粉紅色,好靚🥰

本Menu都好搞笑架,真係玩味十足😜😜

🩵主食:人人都嗌的啖啖蟹肉擔擔飯$158

🩵飲品:士多啤梨玄米奶昔$58
2024-06-03 0 瀏覽
幾個女仔好耐無見,約左係旺角搵間靚靚餐廳食飯,最後揀左呢間。貪佢有得食泰菜個環境又好似幾唔錯咁。一入到去就見到好多打卡位,睇得出餐廳花左好多心機裝飾唔同角落同埋啲細節位。同朋友叫左幾份一齊share,首先黎左份小食併盤,炸得都幾香口,唔錯黃咖喱蟹肉Pizza呢個組合都係第一次見,加上係我鍾意食既脆批都幾特別冬陰功海鮮意大利飯呢個就普普通通,不過不失啦。士多啤梨玄米奶昔唔講味道,飲品要等好耐先上。唔知係咪人手唔夠,飲品就等左好耐,我同朋友係一杯一杯咁上,朋友飲完一杯,第二個朋友果杯先上。

黃咖喱蟹肉Pizza
呢個組合都係第一次見,加上係我鍾意食既脆批都幾特別

冬陰功海鮮意大利飯
呢個就普普通通,不過不失啦。

士多啤梨玄米奶昔
  • 貧窮是寂寞拼盤
  • 黃咖喱蟹肉Pizza
2024-05-28 19 瀏覽
這家餐廳的室內裝飾確實獨具特色,每一处細節都透露著精緻與創意。加上多個獨特的打卡位,簡直是拍照留念的絕佳選擇。這裡不僅適合家庭聚餐,享受溫馨的用餐氛圍,還能與朋友們歡聚一堂,共度美好時光。雖然食物款式不算多,但每一道菜都精心烹製,味道獨特而美味。那些特色菜品的味道總是讓人回味無窮,仿佛能夠在口中持續散發出令人陶醉的香氣。下次有機會,我一定會再來這家餐廳,親自品嚐那些令人難忘的美食。我相信,這將會是一次令人愉快的用餐體驗,期待著與這家餐廳再次相遇。
  • 啖啖蟹肉擔擔飯
2024-05-23 227 瀏覽
一向都鍾意食士多啤梨,所以就決定試吓呢款奶昔  一打開蓋,就見到杯面堆滿咗新鮮嘅士多啤梨,真係好吸引  我迫不及待咁飲咗啖,嘩!真係好正!士多啤梨嘅酸甜味同玄米奶嘅香滑味完美融合,再加上冰涼嘅口感,真係好消暑  士多啤梨嘅味道好清新,酸甜度適中,唔會太甜  玄米奶嘅味道好香滑,而且帶有少少嘅米香味  兩者嘅味道搭配得非常好,飲落好舒服

2024-04-24
  • 士多啤梨玄米奶昔
2024-05-22 222 瀏覽
Book咗呢間餐廳同朋友慶祝生日,但換來一肚氣。一入到餐廳職員已經表示換緊menu所以無print到出嚟,想自己掃QR code 睇menu,但我哋坐喺一個比較入既位置,我同朋友嘅電話都訊號收得好差,要load勁耐先睇到menu。落咗order食物都算上得快。食物質素都算一般,因為朋友生日所以食到中段我order咗個草莓窩夫蛋糕,突然有個職員行過嚟同我哋講”你哋order個蛋糕要等一個鐘喎。你哋仲要唔要?”menu 上其他甜品如果係需時長都會有寫明,例如‘請在入坐後半小時下單’ 如果需時一個鐘應該都係menu上標明而唔係落咗order先同客講好似唔想個客order咁。另外,餐廳職員只係顧住玩同傾計,舉手舉咗5分鐘都無人理,要大聲嗌唔該先有人過嚟。服務真係好差。
2024-05-21
2024-05-18 236 瀏覽
-HEY! WHERE DOES MY MONEY GOES? 係咪次次出完糧一個禮拜 都會有呢個咁大嘅問題喺你個腦入邊呢?有嘅舉手🙋🏻‍♀️🙋🏻🙋🏻‍♂️我都唔例外😵‍💫啲錢咪就係用哂嚟食嘢囉😂 🤩旺角TOP商場呢間搞怪餐廳 初初開業嘅時候已經嚟過一次今日突然間又諗起佢又book到位就過咗嚟食.⭕️人人都嗌的蟹肉炒飯 $138⭕️咖喱卡邦尼意大利麵 $128⭕️蜜味酸辣西班牙豬肋骨 $188⭕️泰式香蕉煎餅x爆谷脆醬阿華田 $88⭕️蝶豆花青檸梳打 $48⭕️柑橘檸檬蜂蜜梳打 $48食物味道不過不失 都幾有特色嘅🤭 🤤比較驚艷係個豬肋骨 有肉感得來又唔會柴 好腍
🤩旺角TOP商場呢間搞怪餐廳 初初開業嘅時候已經嚟過一次
⭕️柑橘檸檬蜂蜜梳打 $48

食物味道不過不失 都幾有特色嘅🤭
🤤比較驚艷係個豬肋骨 有肉感得來又唔會柴 好腍
2024-05-15 129 瀏覽
又同朋友聚餐啦!呢次我哋揀咗呢裝潢勁得意嘅泰式餐廳。不過唔單系環境吸引到我哋,落咗order嘅菜式樣樣都好滿意,好食到飛起!我最中意嘅系鹹蛋黃雞翼同香蒜炒大蝦意大利麵。雞翼香脆可口,咸蛋黃醬濃鬱,非常鮮香口感十足,我可以一次食晒!意粉醬汁好好味,食感都好好,軟硬適中,煮得啱啱好,大蝦肉質Q彈,好新鮮,香蒜味十足!另外蟹肉飯都好味,青椒同蟹肉搭配得幾好。貧窮寂寞拼盤就無功無過。喫嘅好開心,好推介!
2024-05-04 202 瀏覽
趣味童話世界餐廳同朋友喺T.O.P行街, 經過見到鋪面好多古靈精怪嘅擺設,以為係精品店原來係間餐廳,就有興趣入去食個lunch影吓相打下咭。LIUNCH Set $86香辣魷魚圈海鮮意粉 唔止裝修特別,食物既攞盤都玩味十足,魷魚圈分量一啲都唔少,辣辣地嘅意粉配埋海鮮食一流。青檸梳打(午)同樣大大杯樣靚唔靚,青檸夠晒酸,梳打夠晒氣,飲一啖消暑解渴Daily Soup餐湯係羅宋湯,酸酸甜甜開胃十足,仲配埋香脆嘅蒜蓉包。Lunch Set $78煙三文魚香蒜貝果 大大塊貝果夾住大大塊既三文魚,仲有熱溶芝士,一啖咬落口,口感勁豐富,旁邊仲配埋新鮮嘅沙律菜同車厘茄,營養十足夠晒健康。Daily Salad跟餐沙律係新鮮嘅雜菜沙律,配上日式洋蔥沙律醬,十足開胃。Lunch /細Waffle $68咖央麻糬椰絲Waffle 食得多,麻糬做既真係第一次食,中間煙煙韌韌,外面脆卜卜,口感衝擊極大,加上咖央、椰絲既味道好夾,令人食唔停口,配埋雲呢拿雪糕一齊食,另一番風味。自家製手工蛋糕 $42是日自家製蛋糕 係Tiramisu,層層疊既軟化鮮奶油、起司和咖啡沾濕的蛋糕片,外層仲有爆厚既忌廉泡沫,勁有驚喜嘅
趣味童話世界餐廳

LIUNCH Set $86

香辣魷魚圈海鮮意粉

青檸梳打(午)

同樣大大杯樣靚唔靚,青檸夠晒酸,梳打夠晒氣,飲一啖消暑解渴

Daily Soup

餐湯係羅宋湯,酸酸甜甜開胃十足,仲配埋香脆嘅蒜蓉包。

Lunch Set $78
煙三文魚香蒜貝果

Daily Salad
跟餐沙律係新鮮嘅雜菜沙律,配上日式洋蔥沙律醬,十足開胃。

Lunch /細Waffle $68
咖央麻糬椰絲

自家製手工蛋糕 $42

是日自家製蛋糕 係Tiramisu,層層疊既軟化鮮奶油、起司和咖啡沾濕的蛋糕片,外層仲有爆厚既忌廉泡沫,勁有驚喜嘅甜品
2024-04-19 320 瀏覽
生日慶祝餐廳留念~ 野食係好味的但感覺意粉份量偏少🤨屬於食完要食埋甜品先覺得飽(我地兩個女仔) Anyway staff都好friendly,甜品都好好味~ 💖💖💖
2024-04-15
生日
  • 士多啤梨玄米奶昔
2024-04-14 316 瀏覽
呢間玩味風餐廳有幾間姊妹店裝修設計色彩繽紛,充滿玩味風格一入門口就見到大大隻老虎擺設🐅非常之打卡喇📸-☕️提拉米蘇泰奶咖啡($56)面頭嘅手指餅加咗泰式奶茶cream超濃郁好味底層嘅泰奶咖啡味道唔會奇怪咖啡味唔算濃味道唔太甜呢個價錢同時享受到甜品同飲品好高cp值呀💯🍕冬蔭公大蝦比薩($108)上檯已經聞到香噴噴嘅冬蔭公味🤤pizza 餅皮薄身香脆咬落會有芝士拉絲效果👍🏻面頭嘅大蝦爽彈大隻兼好重冬蔭公酸辣味呀🥣豬軟骨配自家製豬油炒飯($138)炒得又香又有辣味同時唔會辣得好chur食到微辣嘅朋友仔都會啱食呀💕豬軟骨大大件🍝大阪燒配章魚海鮮意大利麵($138)呢款日x西式之作將意粉神還原出大阪燒嘅味道😆海鮮配料細細粒唔太起眼有蜆、蝦、章魚
呢間玩味風餐廳有幾間姊妹店
裝修設計色彩繽紛,充滿玩味風格
一入門口就見到大大隻老虎擺設🐅
非常之打卡喇📸

☕️提拉米蘇泰奶咖啡($56)
面頭嘅手指餅加咗泰式奶茶cream
超濃郁好味
底層嘅泰奶咖啡味道唔會奇怪
咖啡味唔算濃
味道唔太甜
呢個價錢同時享受到甜品同飲品
好高cp值呀💯

🍕冬蔭公大蝦比薩($108)
上檯已經聞到香噴噴嘅冬蔭公味🤤
pizza 餅皮薄身香脆
咬落會有芝士拉絲效果👍🏻
面頭嘅大蝦爽彈大隻兼好重冬蔭公酸辣味呀

🥣豬軟骨配自家製豬油炒飯($138)
炒得又香又有辣味
同時唔會辣得好chur
食到微辣嘅朋友仔都會啱食呀💕
豬軟骨大大件

🍝大阪燒配章魚海鮮意大利麵($138)
呢款日x西式之作
將意粉神還原出大阪燒嘅味道😆
海鮮配料細細粒唔太起眼
有蜆、蝦、章魚
2024-04-13 259 瀏覽
為食妹呢日放工約咗一班frd子嚟到旺角T.O.P覓食😋 呢間 #NoMoneySoLonely 主打泰國fusion菜,可以講係泰式cafe,融合cafe一啲基本嘅打卡餐點,朋友偏食都唔驚啦!🍴貧窮是寂寞拼盤 $168👅炸物雜錦,份量算多,要乜有乜,可以試曬唔同炸物,最適合share!為食妹最愛炸蝦🍤🍴煙三文魚泰式海鮮醬意粉 $138👅正常發揮,煙三文魚大大塊,配埋泰式海鮮醬又辣辣地咁,幾過癮😬意粉稔度啱啱好,可以一試😋🍴寂寞時圍爐烤魚 $248👅條魚偏細條,肉質略嫌霉爛,湯頭為一般泰式酸辣口味,整體麻麻,而且價錢偏貴,個人不太推薦🤧🍴椰椰麻麻泰式燒牛扒 $248👅我哋叫咗五成熟,肉質唔算太韌,配埋沙律,幾fresh!幾醒胃!😗🍴冬蔭公大蝦pizza $148👅蝦夠大隻、夠新鮮!配料有番茄同青檸加乘,唔會太膩,為食妹一啖K.O.🤩🍴人人都嗌嘅啖啖蟹肉擔擔飯 $158👅就咁睇相都有好多蟹籽同蟹肉😋,口感食落似加咗花生醬嘅意大利飯😌

🍴貧窮是寂寞拼盤 $168

🍴煙三文魚泰式海鮮醬意粉 $138