2023-10-14 64 瀏覽
地方好大,星期五晚同朋友放工訂位,去到發現都幾鬆動,裝修風格應該係隨時變動嘅…因為最近裝飾品嘅style係跟節日嘅;野食都唔錯,不過唔算有驚喜,我地order左個二人餐,連加一差唔多$500。分量都算足夠,只係性價比一般,鍾意打卡嘅朋友不妨一試
想不到我的第一篇食評奉獻了給No Money So Lonely,碰巧選擇了這間餐廳幫朋友慶生 💘地段方便,食物質素及服務態度卻讓人頗為失望…😵整體來說,食物質素、味道未到太差,但整個體驗是不好的。我們一行三人,叫了一個二人套餐,當中包括一個「生果沙拉拼盤」、「炸蟹咖哩包」、「冬蔭公湯」、「冬蔭公大蝦意粉」、「炸物兩份」,另加一個「蟹肉擔擔飯」(沒有留下收據所以憑記憶打出來的,大概是這些)全晚最出色👍🏻調味唔錯,辣度適中,都算入味!🍝完全感受唔到蟹肉嘅鮮甜,花生味蓋過所有調味,同埋很普通的蟹籽。🦀️剛到的時候我頗有期望,可惜非常一般,麵包殼內一堆雜菜沒有驚喜。這隻天婦羅蟹實在太一般了,而且非常少肉。🍛最後一道才上的沙拉果然不應抱有期望,水洗蔬菜+自製罐頭生果(細粒到)$_$ 🥗最後的最後,我請waiter幫我們上蛋糕,遺憾地把我的驚喜破壞了😇(因為他們拿錯了… $60的切餅費就這樣飛走了。另加「炸物兩份」最後沒有出現,沙拉看來是漏上了要問才出現。希望我的朋友不要太傷心💔 最後我們以接近$800的價錢埋單,去了尖咀海傍喝好喝的黑啤慰藉一下自己的Happy Friday。

冬蔭公大蝦意粉

全晚最出色👍🏻調味唔錯,辣度適中,都算入味!🍝

蟹肉擔擔飯

炸蟹咖哩包

生果沙拉

冬蔭公大蝦意粉
可以係𝖔𝖕𝖊𝖓𝖗𝖎𝖈𝖊訂左位先 留𝖈𝖔𝖒𝖒𝖊𝖓𝖙可以話ᶠᵒʳ生日 甜品要寫名+生日快樂 又或者入座前同店員講要寫名ᶠᵒʳ生日餐廳擺設好有𝖍𝖊𝖆𝖗𝖙 連水杯同碟都表達🅽🅾 🅼🅾🅽🅴🆈 🆂🅾 🅻🅾🅽🅴🅻🆈 但係有𝔟𝔢𝔰𝔱 𝔣𝔯𝔦𝔢𝔫𝔡 就唔ʟᴏɴᴇʟʏ ʟᴀᴀᴀᴀᴀᴀᴀᴀ (づ ̄3 ̄)づ⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰ ⥅  貧窮是寂寞拼盤⥆ $𝟙𝟞𝟠我地有𝟛個人 剛好所有食物都有𝟛份有蝦餅 腐皮扎肉 春卷 天婦羅蝦 炸飯波 炸魷魚≖‿≖最驚喜係炸魷魚 個魷魚肉都幾厚⥅大阪燒配章魚海鮮意大利麵⥆ $𝟙𝟛𝟠我以為全部都係泰國菜 但竟然出現日本既大阪燒係不過不失既菜式⥅冬蔭公大蝦𝔭𝔦𝔷𝔷𝔞⥆ $𝟙𝟜𝟠個𝔭𝔦𝔷𝔷𝔞好薄好脆口 我估 我估呀下! 係自己整既𝔭𝔦𝔷𝔷𝔞底先做到錦脆錦薄 隻蝦比我期望中大⥅芒果糯米蛋糕⥆ $𝟠𝟚店員好好 除左幫我地寫名寫生日快樂 仲有蠟燭 個芒果糯米蛋糕大家都力讚好食 o(^▽^)o⥅士多啤梨玄米奶昔⥆ $𝟝𝟠𝟚個夾埋一齊唔係ᵖʳᵉᶠᵉᶜᵗ ᵐᵃᵗᶜʰ 但都好飲 酸酸甜甜既士多啤梨 有時飲飲下又有啲玄米茶溝埋一齊 打卡既飲品 都可一試⥅白癡戀人⥆ $𝟝𝟚肥肥既

⤩ ⤪ ⤭ ⤮ 𝒪𝓇𝒹𝑒𝓇 ⤱ ⤲ ⤯ ⤰

⥅白癡戀人⥆ $𝟝𝟚
肥肥既白癡戀人 ୧〳 ^ ౪ ^ 〵୨係棉花糖ʟᴀᴛᴛᴇ
另一打卡飲品 底碟同杯都好靚

有好多好靚既甜品只有下午茶時段先有
唯有下次再食過啦(◑‿◐)
2023-10-13 42 瀏覽
突然間想食三點三,便去了No Money so Lonely 食tea。餐廳裝修好特別,有森林老虎,剛巧十月Halloween ,所有佈置為halloween feel。簡直超靚打卡位,坐位置寬敞,冷氣充足。用QR Code 落order,方便快捷。⭐流心提拉美蘇巴斯克份量十足!香滑、濃郁的巴斯克芝士蛋糕,配上香濃軟綿綿的流心提拉米蘇,好似岩漿咁流出,好滿足。⭐蕃薯紫薯話梅奶昔香滑濃沃蕃薯、紫薯配上好香滑奶味。另外,未飲過有話梅粒的奶昔,好特別,好 Fusion。⭐窩夫焦糖蘋果多多焦糖蘋果粒配合香脆窩夫,還有香滑岩鹽雪糕球,簡直就係perfect match。吸精嘅打卡餐廳,美味Fusion菜,服務員有禮貌及細心,是一間唔錯嘅餐廳。⭐No Money so lonely⭐旺角彌敦道700號T.O.P. This is Our Place 四樓 406至408號舖

⭐流心提拉美蘇巴斯克

⭐蕃薯紫薯話梅奶昔

⭐窩夫焦糖蘋果

⭐No Money so lonely
2023-10-12
2023-10-07 57 瀏覽
人氣餐廳👍真係好多人等位!餐湯、跟餐生果沙律👍大阪燒意大利麵當大阪燒拼到意大利粉、好創新👍炸物蜜味酸辣豬肋骨豬肋骨酸酸辣辣好入味👍冬蔭公海鲜坡蕯餅底係薄底!海鮮好足料👍Cake of the Day👍濃濃的抹茶味🎂好滿足🥰餐飲
旺角呢間泰式fusion餐廳裝修得好別緻💫用五顏六色嘅霓虹燈💡同藍, 綠, 啡色配搭各種玩味擺設🤡營造搞怪有趣嘅氣氛🩵而餐單上嘅食物配搭同名稱都同樣好得意😆可以話係創意+打卡滿分嘅泰式cafe🍹✨️泰鍾意青檸凍的蜆 $108酸酸地嘅青檸凍蜆作前菜好開胃🍋蜆肉都幾大隻飽滿😊但中間食到少少沙粒 未洗乾淨⏳️整體份量覺得少咗啲 幾個人share覺得份量多啲就好了🍴✨️泰式肉碎豬頸肉比薩 $158有創意而又好夾嘅菜色😯同一般比薩一樣用千島醬,蕃茄醬同芝士做base 皮邊烤至香脆🍕鋪上嘅豬頸肉用泰式燒汁醃好🐷加上蕃茄仔同椒等作伴料 整體味道偏酸而帶微微辛香🍅同比薩都幾夾幾惹味 幾喜歡呢個fusion菜😆✨️記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配香煎帶子 $146另一個幾有水準嘅主菜☺️卡邦尼意粉偏粗身同硬啲 食落幾有口感🍝墨汁同拌埋一齊嘅火腿, 魷魚等帶出淡淡咸香味🦑帶子十分嫩滑多汁 簡單嘅鹽同胡椒調味唔會遮蓋食材嘅鮮甜😋✨️冬蔭功湯 $148冬蔭功嘅湯內非常足料 菇, 蝦, 魷魚等一起就超多🍤而湯底嘅辛香都足夠 但椰味就差啲 令味道層次無咁豐富🤔而蝦, 魷魚等海鮮都略帶冰鮮味 處理得唔夠妥當🧊✨️火山黃咖喱|雞搥 $16

✨️泰鍾意青檸凍的蜆 $108

記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配香煎帶子

✨️冬蔭功湯 $148
冬蔭功湯

✨️火山黃咖喱|雞搥 $168
呢個菜色嘅擺盤相當吸引 多士同雞搥圍住鋪滿忌廉嘅火山😍脆面皮裏面包住黃咖喱同素菜🍛失望嘅點係 黃咖喱份量好少 咖喱唔但只無流出嚟 亦完全唔夠沾多士同雞搥🥲而咖哩味道就普普通通 沒有太深記憶點🫠
火山黃咖喱

火山黃咖喱

✨️黑芝麻豆漿沙冰 $52
幾特別嘅低糖飲品😉杯上有一大球黑芝麻雪球 味道好香好濃郁🥰而下層係豆漿沙冰 甜度屬於微糖 唔會好甜🥛但我就覺得豆漿味唔夠濃厚 稀咗少少🤔不過整體算都唔錯嘅飲品🙂
黑芝麻豆漿沙冰

✨️芒果椰奶沙冰 $52
而朋友點咗嘅呢杯飲品 好鮮甜解暑😆表頭放咗芒果蓉🥭而下面係椰奶沙冰🥥椰奶同芒果味都好濃郁而且好夾😛

總結:
餐廳嘅環境十分加分 裝修擺設好有誠意💞連同餐單都一貫新奇玩味風格🤪而食物方面的確好有創意 擺盤都有心思🍽味道質素中規中矩 有啲菜色都令我幾有驚喜😄好多菜色都啱3-6人share一齊食 係幾適合約朋友聚會嘅餐廳👭
2023-09-28
泰鍾意青檸凍的蜆
泰式肉碎豬頸肉比薩
記得抹嘴呀墨汁卡邦尼配香煎帶子
冬蔭功湯
黑芝麻豆漿沙冰
2023-10-03 97 瀏覽
位於旺角T.O.P商場入面的No Money So lonely. 我第一次去呢間餐廳食飯。佢唔係平時傳統嘅泰國餐廳。佢係一間集合泰國同西餐嘅餐廳。比較新穎同有特色。餐廳嘅擺設好得意,入面啲佈置都好colourful. 食物方面都唔錯👍我哋叫咗一啲泰國菜食物,同西式嘅食物。兩款都好味👍餐廳入面有啲座位都好靚,好啱打卡。今次我係同朋友慶祝生日。我叫咗個Tiramisu, 碟上面可以叫佢哋寫上生日快樂祝福字句。
餐廳入面有啲座位都好靚,好啱打卡。
2023-09-29
生日
2023-09-30 79 瀏覽
落order時,又要迫人甜品需要入座半小時內落單,想飯後甜品,後上都唔得。主菜食咗未夠一半,問都無問,主動上甜品,有雪糕的。我話未食完主菜,想後上,職員話最多幫我們放雪櫃,但都會溶。頂。。。。我心唸。。。咁你又問都唔問,主動提早幫我們上?但我都係癈事同佢嘈,無出聲。
2023-09-25 122 瀏覽
首先炒飯入邊有三色椒十分新穎然後碟飯一擺上枱凍嘅絕對唔會焫親咀非常為食客着想炒飯入面右多餘嘅材料只有菜同蛋可能係廚師想我地反省本個世紀嘅糧食危機豬軟骨正常但$150黎講簡直係抵 啲飯嘅硬度同條豬軟骨形成強烈對比仲要個冷氣對正張枱 食到以為自己係ElsaThis fried rice cannot be worse. It was already cold when served. There were red and green peppers in the rice but other than that, not much else. Mind you, it cost $150.
首先炒飯入邊有三色椒十分新穎然後碟飯一擺上
枱凍嘅絕對唔會焫親咀非常為食客着想炒飯入面
右多餘嘅材料只有菜同蛋可能係廚師想我地反省
慢煮豬軟骨炒飯
2023-09-25
2023-09-23 3561 瀏覽
📍 最近發現唔少地方都開咗玩味感滿滿既餐廳❤️NO MONEY > SO LONELY 唔知係幾多人既心聲🙈 呢間原來都係MAMADAY嘅姊妹店 主打泰菜之餘 裝修比尖沙咀店更添文藝復古氣息🙋🏻‍♀️ 場內設計得相當細緻有心思 (如果係記住預約樹洞位 更加有熱帶風情!)🌀 貧窮是寂寞拼盤想試多幾款所以就叫咗全份 唔駛揀6款小食齊哂 包括蝦餅/ 腐皮扎肉/ 春卷/ 天婦羅蝦/ 炸魷魚圈/ 炸飯波 成個感覺幾豐富🫣 款款都炸得香脆 尤其係銀絲春卷酥而不膩🫶🏻 但建議轉返泰式甜酸汁唔用沙律醬 會更加惹味同開胃! 🌀 大阪燒配章魚海鮮意大利麵加入紅蘿蔔及椰菜絲等蔬菜🌿 再將章魚粒拌入扁意粉 配料簡單 味道相對清淡🙈 所以記住要撈好面層嘅沙律醬同木魚絲先至開始食! 雖然都有大阪燒香氣 賣相唔錯但味道真係幾失望!🥲🌀 冬蔭功大蝦比薩冬蔭功薯蓉鋪在薄身脆口餅底 營造出豐富既口感🙌🏻 而冬蔭功醬底帶點檸檬嘅清新 每一塊都放上一隻珍寶大蝦好有份量 惹味卻又不會油膩 可點!🌀 提拉米蘇泰奶咖啡呢個咖啡邪惡到不得了! 並唔係將Tiramisu口味加入咖啡咁簡單😂 真係將Tiramisu既傳統配料pres
📍

🌀 貧窮是寂寞拼盤

🌀 大阪燒配章魚海鮮意大利麵

🌀 冬蔭功大蝦比薩

🌀 提拉米蘇泰奶咖啡
呢個咖啡邪惡到不得了! 並唔係將Tiramisu口味加入咖啡咁簡單😂 真係將Tiramisu既傳統配料present哂出黎!🩵 杯面放上Lady Finger手指餅同似布甸嘅泰奶Tiramisu~ 由於Tiramisu份量太澎湃 一路影相一路跌落黎 完全控制唔住!😂😂 飲完一次過滿足埋個甜品胃!

🗨️ 餐廳有90分鐘用餐時間限制 又要打卡又要食野 時間真係唔多夠用🥲 希望餐廳如果冇人等位 可以俾客人坐耐少少🫣
  • 貧窮是寂寞拼盤
2023-09-19 103 瀏覽
@thesolonelyclub nordic vintage style 📖 with forest decor elements 🌲 animal ornaments 🦓 and a playful vibe 🪂@thesolonelyclub 北歐復古風格 📖 樹林佈置 🌲 動物擺設 🦓 帶點玩味 🪂🐚 記得抹嘴呀 墨汁卡邦尼意粉 配香煎帶子 HKD$146squid ink carbonara with scallop香煎帶子肥美 扁意粉軟硬適中忌廉香濃 有洋蔥煙肉 🍰 流心提拉米蘇巴斯克 HKD$76tiramisu basque burnt cheesecake 賣相澎湃吸引 鋪滿流心提拉米蘇 濃厚軟滑巴斯克芝士蛋糕 外會焦香 裏面香濃綿密每啖軟滑綿密 好滿足🥭 芒果椰奶冰沙 下午茶 +$32 (單價$52)mango coconut milk 椰奶香濃 芒果香甜滿滿一杯 清爽冰涼📍旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖

🐚 記得抹嘴呀 墨汁卡邦尼意粉 配香煎帶子 HKD$146

巴斯克芝士蛋糕 外會焦香 裏面香濃綿密
每啖軟滑綿密 好滿足

流心提拉米蘇巴斯克
流心提拉米蘇巴斯克

🥭 芒果椰奶冰沙 下午茶 +$32 (單價$52)
mango coconut milk
椰奶香濃 芒果香甜
滿滿一杯 清爽冰涼

芒果椰奶冰沙

• 芒果椰奶沙冰
  • 記得抹嘴呀 墨汁卡邦尼意粉 配香煎帶子
  • 流心提拉米蘇巴斯克
2023-09-18 126 瀏覽
叫了個4人餐,但我們覺得係得只有3人份量,加10%後都過千啦,唔係平㗎!但重點係職員服務態度極差,問他們QR code 落單D嘢,直性唔想理你🤬🤬90分鐘用餐時間,由60分鐘開始,不斷走嚟想收碟,又話仲有10分鐘……,頂佢門口都冇人等!總之想你快D走,食物質數差到爆,個炒肉碎冇味又硬,好似發泡膠咁都比客食🤮, 其實呢間嘢根本唔係路---,比D💩💩 你食,但又份高尚,收個高尚價,咁樣做生意,冇下次囉!😡🤬
2023-09-15
2023-09-14 166 瀏覽
同行4人 book左7點鐘準時入坐帶位店員一句無尾音「限時90分鐘」就行開左,已經覺得有點突兀。-叫左一個4人餐 野食黎嘅速度唔慢但佢張枱唔算大張 所以野食開始黎齊,其實唔係好夠位放。最神奇嘅地方黎喇上菜嘅店員拎住碟食物企係枱邊望住張枱無位 佢唔出聲 亦都無動作 仲poker face咁???過左5秒到 我地咪幫佢整理下d碟 等佢有空位擺低 佢擺低完一句唔該都唔講就行開左。-跟住另外叫左個甜品 係窩夫黎,餐牌顯示要入座半個鐘內落,但我地落完佢好快就上左個甜品,但主菜嘅野食都未食完 所以搞到窩夫上面嘅雪糕溶,我地迫住一路食主菜 一路食甜品。亦都重複發生多一次枱面唔夠位 侍應唔出聲嘅問題…-漏單情況都有出現有兩個餐湯去到尾聲都無黎我地先醒起(用餐時間仲有三個字)就同侍應講聲 果個侍應亦都無講任何野,正常應該會講聲幫你跟下/睇下出左未?佢聽完就行開左 而個餐湯去到最後終於黎到同埋個侍應終於有講野「用餐時間夠 幫你埋埋單」-總結成個用餐過程睇得出員工之間相處係好因為佢地會係出餐區附近有講有笑-只係去到食客果到就無曬笑容 同埋係最基本嘅溝通都無講真 4個人食左1300蚊到係差唔多價錢但野食嘅質素
同行4人 book左7點鐘準時入坐
叫左一個4人餐
野食黎嘅速度唔慢

但佢張枱唔算大張 所以野食開始黎齊,其實唔係好夠位放。
最神奇嘅地方黎喇
上菜嘅店員拎住碟食物企係枱邊

亦都重複發生多一次枱面唔夠位 侍應唔出聲嘅問題…
漏單情況都有出現
有兩個餐湯去到尾聲都無黎
我地先醒起(用餐時間仲有三個字)
佢聽完就行開左
而個餐湯去到最後終於黎到同埋個侍應終於有講野
「用餐時間夠 幫你埋埋單」

總結成個用餐過程睇得出員工之間相處係好
因為佢地會係出餐區附近有講有笑
只係去到食客果到就無曬笑容

都好努力諗有邊方面值得讚下
冬陰公湯係幾好飲嘅
門面同埋裝修係幾特別嘅
不過如果有人餐我食多一次
我都唔會再考慮食呢間。
同埋呢間鋪有間姊妹店
叫The old book store by the so lonely club
希望果批員工會比呢間好少少🤏
真係唔洗多 識得基本溝通就夠

• 大阪章魚燒意大利粉
2023-09-14 2562 瀏覽
No Money So Lonely @thesolonelyclub 📍:旺角彌敦道700號T.O.P This is Our Place 4樓406-408號舖🚗:旺角地鐵B2出口 步行2分鐘📞:+852 5921-2838💲:~HKD190/head for lunchFood quality✔️:冬蔭公大蝦比薩、泰式香蕉煎餅-奧利奧柯華田丸子👌🏼:白癡戀人、芒果椰奶沙冰總結:😋上個月試咗old book store覺得打卡得嚟食物質素有驚喜 呢間主打泰式fusion菜 幾特別嘅配搭裝修又靚 整體都唔錯 但我都係更推薦前者😋10吋嘅冬蔭公大蝦比薩🍕有6隻大蝦 🍤每塊都有一大隻 青檬冬蔭公味好重加埋芝士好重泰國風情 可惜餅底真係超薄 如果厚身啲食到麵團香會更加分😋泰式香蕉煎餅🥞 落好多香蕉 但煎得唔夠香 食落唔太似煎餅口感 感覺上嚟冇咁邪惡 柯華田同oreo真係瘋狂咁落 丸子好煙韌 係一碟幾好食但冇咁有罪惡感嘅甜品😋NMSL系列嘅餐廳裝修都非常有心機 走浮誇玩味路線 打卡打得很開心 坐得都很愉快✊🏼🤔白癡戀人睇相十分邪惡所以點咗 但實際只係棉花糖拿鐵☕️再加啲朱古力醬同粉係最上層 飲落
🚗:旺角地鐵B2出口 步行2分鐘
📞:+852 5921-2838
💲:~HKD190/head for lunch

Food quality
✔️:冬蔭公大蝦比薩、泰式香蕉煎餅-奧利奧柯華田丸子
👌🏼:白癡戀人、芒果椰奶沙冰

總結:

🤔白癡戀人睇相十分邪惡所以點咗 但實際只係棉花糖拿鐵☕️再加啲朱古力醬同粉係最上層 飲落就正常

🤔雖然好多人推介芒果椰奶沙冰🍧 但飲落就正常 要讚係芒果唔酸 配埋椰奶係簡單地好飲

😨價錢偏貴 但偶爾獎勵下自己好似好合理

😨餐廳係3:30左右就last order 有落場時間 建議大家3:30前嚟會較好 見到有枱客錯過咗時間離開咗🙊

• 冬蔭公大蝦比薩
  • 泰式香蕉煎餅-奧利奧柯華田丸子
2023-09-12 101 瀏覽
今次依間係想試咗好耐嘅商場café,地方唔算大,但勝在打卡一流,食物方便都好特別(見到店舖嗰名就知啦)由其是對於茹素者來講,都係一個唔錯嘅選擇下次一定要試吓佢哋嘅甜品同特飲,員工好細心,服務態度好好,值得表揚一下
)由其是對於茹素者來講,都係一個唔錯嘅選擇
下次一定要試吓佢哋嘅甜品同特飲
,員工好細心,服務態度好好,值得表揚一下

有沒有肉都好味的生菜包
泰啡