2019-06-20 447 瀏覽
#wings美食分享 係我最愛的抹茶拿鐵~.🍁宇治抹茶堅果奶蓋茶芝士奶蓋大家就飲得多,唔知大家有冇飲過純素嘅奶蓋呢!🙆而呢間台飲店係主打堅果奶,以腰果、核桃、榛果、杏仁和夏威夷果五種不同的堅果經過冷壓萃取而成的濃香堅果奶,而且飲品完全没有添加奶精或者奶粉!😗堅果奶蓋比一般的濃厚細滑,厚厚一層的像奶油般的濃稠度😍,還付上了一枝鏟形的小匙來直接吃~奶蓋上曬了堅果碎,更能豐富口感!奶蓋喝到最後完全沒有被沖散,抹茶直接越過左奶蓋,第一口是奶蓋最後一口也是奶蓋!😜可有一個缺點係奶蓋比較難同抹茶融合一起!😝然後是抹茶方面,有點失望,略嫌不夠回甘😝,下次可能會叫返純茶/堅果奶!有點特別是有紅玉茶/栗子蒙布朗堅果奶,好想試!💕可能是在工廠區,地方没那麼擁擠,店裏有一個小角落和小量座位供客人坐下來喝,感覺挺休閒~❤️.🌱地址:NUTTEA新蒲崗大有街3號萬迪廣場1樓D號舖.價錢:$34滿意度:4/5❤️❤️❤️❤️回頭率:4/5👌👌👌👌..#hkig#hkfood#hkigfood #igfoodies #foodie #foodblogger #handmade #loveeating #2eat2gether
#wings美食分享
係我最愛的抹茶拿鐵~
🍁宇治抹茶堅果奶蓋茶
🌱地址:NUTTEA
新蒲崗大有街3號萬迪廣場1樓D號舖
價錢:$34
滿意度:4/5❤️❤️❤️❤️
回頭率:4/5👌👌👌👌
#hkig#hkfood#hkigfood #igfoodies #foodie #foodblogger #handmade #loveeating #2eat2gether #hkfoodstagram #hkfoodies #eating #eatingwell #eatingshow #eatingislife
2019-06-07 441 瀏覽
想喝奶蓋又怕長脂肪,現在有不含奶的奶蓋。此店全部飲料,都選用了堅果奶製成,對奶類敏感的朋友也能喝。拜訪前,研究飲品真的選擇困難。有幾款飲品也想嚐一嚐,無奈飯後的胃口沒那麼大,只能喝一杯。結果挑了抹茶堅果婚紗蓋。冰度、甜度可自選。即點即製,不消幾分鐘便有了。堅果奶蓋入口濃厚絲滑,附飲料附上一個可愛的小鏟。先鏟一口試試,再喝一口抹茶,抹茶微甜帶回甘,令人難忘。店內有一角可以坐坐,有桌子、有硬座,不如一般手搖店般只能外帶。
想喝奶蓋又怕長脂肪,
現在有不含奶的奶蓋。

此店全部飲料,
都選用了堅果奶製成,
對奶類敏感的朋友也能喝。

拜訪前,研究飲品真的選擇困難。
有幾款飲品也想嚐一嚐,
無奈飯後的胃口沒那麼大,
只能喝一杯。

結果挑了抹茶堅果婚紗蓋。
冰度、甜度可自選。
即點即製,不消幾分鐘便有了。

堅果奶蓋入口濃厚絲滑,
附飲料附上一個可愛的小鏟。

先鏟一口試試,
再喝一口抹茶,
抹茶微甜帶回甘,令人難忘。

店內有一角可以坐坐,
有桌子、有硬座,
不如一般手搖店般只能外帶。
午餐
2019-06-05 443 瀏覽
琴晚去接男朋友收工,上OpenRice 搵食期間發現左呢間以堅果奶代替牛奶做奶蓋嘅飲品店,即刻決定試下我叫左杯季節限定嘅芒芒堅果奶蓋茶,$38,少貴,但一拎到手已經嘩左出黎,因為睇得出芒果肉好足,都算值回個價錢。飲落去仲surprise! 因為同坊間其他奶蓋茶好唔同首先,堅果奶蓋係用左5種堅果去整,雖然我飲唔出5隻味,但榛子味好濃好正,而且比出面嘅奶蓋厚身,十分欣賞!係拎飲品嘅時候,店員好貼心咁附上一隻膠匙俾你盡情享用奶蓋,我好似食雪糕咁𢳂黎食,好滿足第二,我每逢去試新飲品店都會係第一次時叫全糖,想試原汁原味我今次都叫左全糖少冰,就算係全糖,甜度都啱啱好,唔錯!第三,正如上面講,芒果肉好多,所以芒果味好香濃。茶味雖然唔算好重,但淡淡地咁中和左芒果同奶蓋嘅膩,就算飲成杯都唔會覺得好膩,罪惡感都無咁大飲一杯飲品,可以有食緊甜品嘅感覺,大讚!一定會再去

飲落去仲surprise! 因為同坊間其他奶蓋茶好唔同

第二,我每逢去試新飲品店都會係第一次時叫全糖,想試原汁原味
我今次都叫左全糖少冰,就算係全糖,甜度都啱啱好,唔錯!

芒芒堅果奶蓋

飲一杯飲品,可以有食緊甜品嘅感覺,大讚!一定會再去

2019-06-04
5 分鐘 (堂食)
  • 芒芒堅果奶蓋茶
除左吹水會令人口乾,其實食野都會~掃街邊個話一定係指食野,都包括飲野!飲野黎講,依家周圍都係,就黎多過垃圾筒,近過711添,不過我地掃野要素野,點攪!?除左帶自備水,依家終於有素飲選擇喇!NUTTEA,一間冇奶但有奶飲既素飲店。「咪住先,師主講既野果然係高啲!啲中文我睇得明,但唔知你講咩喎~」拿,精妙之處就係呢到喇~因為呢到既奶係植物奶,而且係堅果奶。入正題前先講下個殼先!位於萬迪廣場1樓其實好易搵,又近地鐵。但唔知係咪我地太心急,呢個門口差啲令我地miss左!店內設計以簡單,清新為主,下圖靠牆果邊應該係打咭位、幫杯野飲影靚仔相專用~其實成間舖好細而且係長方形,不過麻雀雖然細隻,但亦有一個嘆茶既空間,佈置亦唔錯,讚!好喇!殼就食完,係時候驗明真身喇!以為素飲種類就會少?少年,你太年輕了!至少,我太年輕了!你可以以口味選擇又得,以顏色選擇亦得,揀左!經過係千挑萬選,最後揀左兩位佳麗,一位實務型同一位玩味型:第一位!你睇佢個樣幾務實。飲落就更加知道咩叫做實而不華~佢就係香芋堅果奶!雖然植物奶唔係第一次飲,不過佢個堅果味真係好夠,反而芋頭味就唔係好出。馬上到第二位出場,佢就係台灣紅玉堅果奶蓋

除左帶自備水,依家終於有素飲選擇喇!
NUTTEA,一間冇奶但有奶飲既素飲店。
拿,精妙之處就係呢到喇~因為呢到既奶係植物奶,而且係堅果奶

入正題前先講下個殼先!
位於萬迪廣場1樓其實好易搵,又近地鐵。
但唔知係咪我地太心急,呢個門口差啲令我地miss左!

其實成間舖好細而且係長方形,
不過麻雀雖然細隻,但亦有一個嘆茶既空間,佈置亦唔錯,讚!

好喇!殼就食完,係時候驗明真身喇!
以為素飲種類就會少?
少年,你太年輕了!至少,我太年輕了!
你可以以口味選擇又得,以顏色選擇亦得,揀左!

經過係千挑萬選,最後揀左兩位佳麗,一位實務型同一位玩味型
香芋堅果奶

第一位!你睇佢個樣幾務實。
飲落就更加知道咩叫做實而不華
佢就係香芋堅果奶
雖然植物奶唔係第一次飲,不過佢個堅果味真係好夠
反而芋頭味就唔係好出。

馬上到第二位出場,佢就係台灣紅玉堅果奶蓋茶
台灣紅玉堅果奶蓋茶
人奶蓋佢奶蓋,唔知點解會多隻咁好玩既!
先睇下隻鏟究竟咩事先 !?咦?係個蓋到有攻略喎~
其實唔講都知隻鏟係比你一口一口咁鏟入你個口到,
不過「感受茶香與奶蓋的俏皮」呢句,飲完唔覺佢有幾俏皮,反而係自己俏皮左…

味道方面,堅果奶蓋OK 濃郁,茶亦唔錯,溝埋黎飲更加係正!推介之一

咦?
嘩~講明唔滿意可以redo喎~!?
拿,講真,真心,飲到最尾我先發現唔滿意,咁點先?
作為一個好人,我決定發皮4之後走左去,隔日再黎飲過!

然後……隔日真係再黎飲過…!
今次我醒喇~帶定自備杯!其實素食又好素飲又好,都係為健康、動物同環境者~
而呢次叫既係藜麥燕麥堅果奶茶(隔離果啲只係裝飾)。
藜麥燕麥堅果奶茶
淨係睇個名都知道係健康飲料吧~
味道唔錯,加上一啖啖既燕麥,早上飲一杯應該,然後唔洗番工咁你話幾正呢~
順帶一睇,佢呢到好軍真,因為我個杯比佢地啲杯細,所以佢叫我先飲左啲之後再添剩餘果啲,
唔會話見你個杯細就整細杯比你,讚!
另外自備杯可減1蚊啊~!
2019-06-03
3 分鐘 (堂食)
$30 (其他)
台灣紅玉堅果奶蓋茶
藜麥燕麥堅果奶茶
  • 香芋堅果奶
2019-05-31 357 瀏覽
烏龍堅果奶蓋茶 $30 上次飲抹茶覺得唔夠茶味 今次飲烏龍茶 茶底好香😋 奶蓋比喜x更厚😋 而且好重堅果味 好味又健康😋杯蓋有教點飲 初初用個鏟食奶蓋 之後就咁飲茶 最後攪勻黎飲 無論就咁食d奶蓋 就咁飲d茶 定攪勻飲都一樣咁好味 一杯奶茶 3種享受 正😋
烏龍堅果奶蓋茶 $30

2019-05-28 304 瀏覽
餓底極少踏足新蒲崗,這天來這邊上個workshop,早了到達,想起這間很多素食人士推薦的素奶蓋茶飲店,就過來一試究竟。由於是平日早上9點幾,店舖剛開門營業,還未有客人,餓底包了場!好爽!不一會素奶蓋綠茶就有得飲了!奶蓋極為豐厚綿密,好堅挺&好香堅果味!還有幾粒碎花生增加口感。飲到咁上下,奶蓋就難些飲到,這個時候就要靠附送的小鏟子來"筆",好有用!餓底之前對奶蓋飲品不是太著迷,試過就算,但這堅果奶蓋非常驚豔,以後來新蒲崗必飲!非常推薦!

不一會素奶蓋綠茶就有得飲了!

Hidden in San Po Kong, Nuttea is specialized in serving vegan friendly drinks with nut mylk, which is definitely not your ordinary bubble milk tea.Originated from Taiwan, Nuttea strives to introduce nut mylk products to Hong Kong culture. Being a nut mylk fans myself, I adore Nuttea immediately once I stepped into it.For one obvious reason, Nuttea has a really Instagrammable interior design. But the more important reason is that, they show you how passionate they are in serving vegan drinks. Loo

For one obvious reason, Nuttea has a really Instagrammable interior design. But the more important reason is that, they show you how passionate they are in serving vegan drinks. Look at all these delicious nuts on display!

I got this Vegan Red Dragon Fruit Tea with Nut Mylk Cap to try. Even though the waitress said the amount of sugar in it was fixed (i.e. I can’t opt for no sugar), the drink didn’t taste overly or artificially sweet at all. It had a strong dragon fruit flavor, and with pulps of red dragon fruit. Yum!

As for the nut mylk cap, it was simply fantastic! It had a rich taste of mixed nuts, and it’s so creamy and smooth! So enjoyable! Nuttea provides you a little spade so that you can “eat” and drink the mylk cap as suggested on the cup.

Another thing I love about Nuttea is their chillax corner! You don’t find one in any bubble milk tea shop in Hong Kong. It was so cozy with the bench and cushion, where you could look out of the big window to do some people watching or read a book (which I did) without feeling being watched by the shop assistants, as the corner is out of their sight.

I strongly recommend you to give Nuttea a try!
2019-05-10
下午茶
2019-05-14 346 瀏覽
E間係第二次去,上次飲完覺得好好飲,所以今次想再去睇下係咪都係咁好飲,原來真係好好飲,oh my god第二次飲都係咁好味,唔知點樣做得到,不得了其實鋪頭好細,但都有一個少少位置比大家坐或,亦都坐滿晒人今次叫左火龍果奶蓋茶奶蓋本身好重堅果味,其實就咁食個奶蓋經好正好滿足;火龍果好新鮮,唔會好甜,好有汁,飲出尼係新鮮火龍果汁飲出尼的味道完全唔假,唔係香精沖出尼果D整體尼講係十分好味,決定下次要再買過,真係太好味
第二次飲都係咁好味,唔知點樣做得到,不得了

其實鋪頭好細,但都有一個少少位置比大家坐或,亦都坐滿晒人

今次叫左火龍果奶蓋茶
飲出尼的味道完全唔假,唔係香精沖出尼果D

整體尼講係十分好味,決定下次要再買過,真係太好味
2019-05-08 276 瀏覽
SOGO限定店.之前SOGO限定店時已經試過一次覺得不錯這次再有限定店便再光顧可是有點失望啊.宇治抹茶奶蓋點了微糖可是仍然很甜啊抹茶的茶味不太香濃甜味居多感覺像喝那些即沖綠茶粉末飲品奶蓋快要佔了整杯飲品的1/3感覺太多了
SOGO限定店
感覺像喝那些即沖綠茶粉末飲品
奶蓋快要佔了整杯飲品的1/3
感覺太多了
2019-05-06 295 瀏覽
聞說新蒲崗這間 Nuttea 店非常好味, 趁週末放工去試一試; 此店用果仁代替奶製品, 宗旨愛護動物, 非常欣賞給客人坐的地方雖然只得丁點, 不過在角落中難得可享受寧靜的空間店中展示各種用來製作的堅果店子的精髓, 就盡在這幾粒的堅果之中用堅果打成的 非常厚身, 充滿金莎朱古力的香味, 還有粒粒的小果仁咬口, 口感非常滑溜, 好好好好味道因為自己帶了隨行杯, 所以看不到葡萄汁的美麗紫色, 唯有在杯邊偷偷留影

此店用果仁代替奶製品, 宗旨愛護動物, 非常欣賞

店中展示各種用來製作的堅果

店子的精髓, 就盡在這幾粒的堅果之中

用堅果打成的 [奶蓋] 非常厚身, 充滿金莎朱古力的香味, 還有粒粒的小果仁咬口, 口感非常滑溜, 好好好好味道

• 葡萄堅果奶蓋
台式飲品一直深受香港人愛戴,滿街都是,琳琅满目,每間都說有自己獨特的主打產品,但飲品其實都一樣用人工奶精、奶粉和牛奶沖泡等,令一眾素食者或追求健康生活的朋友不想喝。來自台灣的「Nuttea 堅果奶茶」打破台式飲品傳統,選用蛋白質豐富的堅果製作堅果奶,最近終於進駐香港了!4大必喝原因 🥛1. 😋 美味濃郁堅果奶味道清淡,不及牛奶?大錯特錯!「Nuttea 堅果奶茶」自家調配口味,迎合台灣人/香港人的習慣,奶香味不但順滑濃郁,對身體更不會構成負擔!2. 🌳 低碳健康「Nuttea 堅果奶茶」選用較健康的蔗糖,還可以選微糖甚至無糖!再來,以堅果奶代替牛奶更可以保護動物權益,一舉多得啊~3. 💰 價錢貼地堅果奶茶比一般台式飲品貴?「Nuttea 堅果奶茶」價錢非常貼地、大眾化,跟一般的飲品差不多,卻比普通飲品來得健康!真的沒有理由不買喔!4. 💳 優惠連連「Nuttea 堅果奶茶」 關注環保和動物權益,會為自備杯子的客人提供優惠,更會每月舉辦動物日,帶寵物到訪的客人可享額外折扣耶!Taiwanese beverages have always been a favourite among Ho

1. 😋 美味濃郁

2. 🌳 低碳健康

3. 💰 價錢貼地

4. 💳 優惠連連

Taiwanese beverages have always been a favourite among Hong Kongers. But in fact most of them contain artificial creamer, milk powder and cow milk, and it’s not very attractive for vegans, vegetarians and those who want to pursue a healthy lifestyle.

NUTTEA from Taiwan revolutionize Taiwanese beverage by making vegan “milk tea” with their homemade nut milk produced from protein-rich nuts, and it is now available in Hong Kong! Here are the 4 main reasons why you should definitely try it out.

1. 😋 Tasty
You think nut milk doesn’t taste as good as cow milk? Think again. The homemade “nutty mylk” from NUTTEA is super smooth and rich, catering for the taste of Taiwanese/Hong Kongers.

2. 🌳 Healthy
NUTTEA uses cane sugar, a healthier kind of sugar, in their beverages. You can even choose light sugar or sugar-free for your drinks! You are also supporting animal rights protection by choosing nut milk over cow milk

3. 💰 Affordable
The prices of NUTTEA beverages are similar to regular Taiwanese drinks, but they are healthier! So why not try it out?

4. 💳 Discounts
You can enjoy a discount if you bring your own cup or bring your pet on their “Animal Day” held once a month!

粉紅豬草莓堅果奶 HKD37
Pink Strawberry Nut Mylk

香蕉燕麥堅果奶 HKD34
Banana Oatmeal Nut Mylk

宇治堅果奶茶 HKD32
Matcha Nut Mylk Tea

繽紛火龍果奶蓋茶 HKD34
Dragon Fruit Fruit Tea W/ Cream
2019-01-29
用餐優惠
試食活動
  • 繽紛火龍果奶蓋茶
  • 宇治堅果奶茶
  • 香蕉燕麥堅果奶
  • 粉紅豬草莓堅果奶
2019-04-28 208 瀏覽
經過新蒲崗,對呢個區非常陌生,但記得早前有網媒介紹呢間堅果奶店鋪,自己亦係台灣飲過唔錯,就試下香港既NUTTEA係咪做到同一水準店鋪係萬迪廣場一樓,一上扶手梯就到~唔算難搵而店內裝橫都好簡潔,窗旁都有位置俾大家坐低輕鬆嘆茶~ 葡萄堅果奶蓋茶 - $36店員提點我如果選擇走糖味道會比較酸,但考慮到有奶蓋本身應該有少少甜度,為左健康d就決定走糖結果出到黎好驚喜,因為市面好多台式飲品過到黎香港味道總會有d落差,但呢間NUTTEA竟然同我係台灣店飲既奶蓋無咩分別~而雖然走左糖,葡萄唔算好酸,反而整體飲落清甜,絕對無奶精味價錢略貴,但飲得出係落足料,對奶製品過敏既人,絕對係值得一試~如果你都願意俾$4x飲喜茶,呢間NUTTEA都唔會令你失望

店鋪係萬迪廣場一樓,一上扶手梯就到~唔算難搵

而店內裝橫都好簡潔,窗旁都有位置俾大家坐低輕鬆嘆茶~

葡萄堅果奶蓋茶 - $36
葡萄堅果奶蓋茶

而雖然走左糖,葡萄唔算好酸,反而整體飲落清甜,絕對無奶精味

如果你都願意俾$4x飲喜茶,呢間NUTTEA都唔會令你失望
2019-03-23
5 分鐘 (堂食)
葡萄堅果奶蓋茶
2019-04-20 225 瀏覽
於銅鑼灣SOGO限定店試了伯爵茶朱古力奶蓋店員製作時十分用心朱古力味和伯爵茶味都很濃 也很配合也有脆脆的堅果碎不過奶蓋太多 有點膩 適合二人一起分享希望會有機會再次飲到這款限定的味道!
於銅鑼灣SOGO限定店試了伯爵茶朱古力奶蓋
店員製作時十分用心
朱古力味和伯爵茶味都很濃 也很配合
也有脆脆的堅果碎
不過奶蓋太多 有點膩
適合二人一起分享
希望會有機會再次飲到這款限定的味道!
2019-04-20 236 瀏覽
呢期開始戒奶,飲咖啡都會特別加錢轉用植物奶,例如豆奶,燕麥奶。上網見有間飲品間唔用牛奶,只用植物奶。所以放工特登搭地鐵入去試一試。喺鑽石山站行十分鐘左右就到。可能新開兼宣傳得足,真係好多人喎。可能太過充滿期望,反而覺得無乜特別。$32,要左一杯凍既手沖堅果奶咖啡。份量有啲細。飲到堅果奶既味道,唔算好滑,但都幾香咖啡就好普通。可能下次試下熱咖啡會比較好啲。我諗熱飲,堅果奶同咖啡應該會更加夾。唔會再專登入去試,但經過開都會再試下既。另外,可能非咖啡飲品可能會做得出色啲。

可能新開兼宣傳得足,真係好多人喎。

飲到堅果奶既味道,唔算好滑,但都幾香

2019-04-19 162 瀏覽
非常特別嘅飲品店!因為佢地嘅奶茶、奶蓋都係用堅果奶!🌰即係話素食人使都可以飲!👍🏽對奶類製品敏感嘅人都可以飲!👍🏽店入面好乾淨整潔 光亮舒服窗邊有個小角落可以坐下休息大概可以坐5-6個人推介 奶蓋!👍🏽🤩佢地嘅奶蓋係比較輕量 唔係嗰啲好厚嗰款味道係咸咸地 好好味!仲有啲粒粒堅果碎!仲送個好得意嘅鏟仔俾你食奶蓋!🤩1️⃣宇治抹茶堅果奶蓋茶宇治抹茶好夠味!絕對唔淡!👍🏽佢另外有幾種清茶底嘅奶蓋茶嗰啲茶都好好飲!冇加糖 係清清地嘅選擇!2️⃣朱古力榛子堅奶呢個飲落好似食緊金莎咁👍🏽🤩當然冇金莎咁甜 如果唔鐘意太甜 點少糖就啱啱好!佢係用朱古力醬沖 所以飲落係好濃厚!總括奶蓋 係必試!👍🏽
非常特別嘅飲品店!
因為佢地嘅奶茶、奶蓋都係用堅果奶!🌰
即係話素食人使都可以飲!👍🏽
對奶類製品敏感嘅人都可以飲!👍🏽

店入面好乾淨整潔 光亮舒服
窗邊有個小角落可以坐下休息
大概可以坐5-6個人

推介 奶蓋!👍🏽🤩
佢地嘅奶蓋係比較輕量 唔係嗰啲好厚嗰款
味道係咸咸地 好好味!仲有啲粒粒堅果碎!
仲送個好得意嘅鏟仔俾你食奶蓋!🤩

1️⃣宇治抹茶堅果奶蓋茶
宇治抹茶好夠味!絕對唔淡!👍🏽
佢另外有幾種清茶底嘅奶蓋茶
嗰啲茶都好好飲!冇加糖 係清清地嘅選擇!
宇治抺茶堅果奶蓋茶

2️⃣朱古力榛子堅奶
呢個飲落好似食緊金莎咁👍🏽🤩
當然冇金莎咁甜
如果唔鐘意太甜 點少糖就啱啱好!
佢係用朱古力醬沖 所以飲落係好濃厚!
朱古力榛子堅奶

總括