餐廳: Odelice! (海之戀商場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
✨蕎麥薄餅賣相都幾吸引 食落煙煙韌韌咁 好有咬口👍🏻簡咗個唔會出錯嘅配搭 雖然普普通通 但整體味道都唔錯 唔好睇佢薄薄地一塊 其實食完都夠飽😎下次可以再試吓其他口味~✨意粉 薯條 味道都正常👅其實唔洗另加小食都得 因為都好夠飽最後都食唔晒啲薯條🤫𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝可以跟配湯/茶🍵都幾抵食👍🏻而且環境好舒服 都可以嚟試吓👏🏻🍴無麩質蕎麥薄餅 (法式火腿 埃文達芝士 雞蛋) $𝟽𝟸🍴雞肉溫泉蛋意粉$𝟷𝟶𝟻🍴黑松露薯條 $𝟽𝟻 (𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝 加配)📍𝙾𝚍𝚎𝚕𝚒𝚌𝚎!🔍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖

🍴無麩質蕎麥薄餅 (法式火腿 埃文達芝士 雞蛋) $𝟽𝟸
🍴雞肉溫泉蛋意粉$𝟷𝟶𝟻
🍴黑松露薯條 $𝟽𝟻 (𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝 加配)

📍𝙾𝚍𝚎𝚕𝚒𝚌𝚎!
🔍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
2022-08-12 1323 瀏覽
🇭🇰Odelice!·bistrôt set for two $788呢間我之前喺灣仔返工既時候已經食過架啦 佢啲lunch set都幾抵 所以今次就夜晚再嚟啦😎😎佢呢個二人餐超級豐富 我哋最後食到超飽🥰·Crab & Avocado Tartare l Daily SoupFresh Brittany Oysters $185 / 6pcs前菜方面我哋見到隔離嗌咗佢個精選拼盤 超級吸引 佢上面啲cold cuts芝士好靚 不過因為佢個拼盤實在太大份 所以我地最後嗌左呢個蟹肉他他🦀️佢上面全部都係一疏疏嘅蟹肉 配埋啲牛油果 口感好好 而且佢個底仲有少少芒果蓉 好好味🥑之後佢個個雜菜湯都好濃 入面真係好多蔬菜粒 點佢個烘到好脆既sourdough好夾🤤之後我哋見佢生蠔有優惠 所以就嗌咗六隻😈佢呢種係礦物味重啲嘅 食落口感唔錯 而且佢個蘋果醋都調得好好味🦪·Whole-Lobster Bouillabaisse +$60 l Orange-Spice Braised Pork Belly我自己都幾鍾意佢個Bouillabaisse 佢呢個個湯超級濃郁 係真係索曬所有海鮮既精華 用佢黎點sou
🇭🇰Odelice!
bistrôt set for two $788
Whole-Lobster Bouillabaisse

l Daily Soup
Daily Soup

Fresh Brittany Oysters

我自己都幾鍾意佢個Bouillabaisse 佢呢個個湯超級濃郁 係真係索曬所有海鮮既精華 用佢黎點sourfough好正🍅🤤🤤之後佢個龍蝦都幾大隻嘅 質感都煮得唔錯 不過佢就淡味少少既 反而佢啲龍蝦膏份量超多 放上麵包度食超級邪惡 勁滿足🦞之後佢其他貝殼類全部都勁甜 勁新鮮 尤其係青口同大蜆都好好味🤤🤤我哋另外個主菜就揀咗呢個燒豬腩肉 佢個豬肉做得幾好 完全唔會乾 而且都唔會太肥 不過佢個皮就係硬脆啲個種黎既 如果酥啲就再正啲😈😈
Saffron & Pear Cake
Saffron & Pear Cake

最後甜品我地就揀左呢個pear cake 因為好似比較特別咁 不過佢個蛋糕係比較濕潤個種黎既 而且比較重cinnamon味🫢🫢所以我自己鍾意佢個雲呢拿雪糕多啲 佢呢個好濃雲呢拿味 而且雪糕個質感都好好🍨
#rbyeat
#rby西餐
#rby灣仔 #rby金鐘 #rby尖沙咀 #rby將軍澳 #rby荃灣
📍灣仔蘭杜街2號地下9號舖
📍尖沙咀彌敦道100號The ONE4樓L407號舖
📍將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F23號舖
📍荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖
Whole-Lobster Bouillabaisse
Daily Soup
Fresh Brittany Oysters
2022-08-12 920 瀏覽
餐廳是半開放式的,店裡面的燈用了黄光💡,感覺很warm,每枱都點了小蠟燭🕯️,更有氣氛😉晚上六點入座,已有三枱人客就座,用餐時間限90分鐘,想必是餐廳生意好吧😉~~~~*~~~~*~~~~*🔸法式小館雙人套餐 $788 +10%套餐包括餐湯兩份+頭盤一份+主菜兩份 + 甜品一份🌟特色主厨拼盤 (煙三文魚、意大利風乾火腿🥓,炸黑松露蘑菇球🍄,燒茄子🍆,三文魚醬及酸種麵包🍞 )炸黑松露蘑菇球外表酥脆、黑松露味道香✌🏻,三文魚醬較特別,不知是否自加調製的呢?🌟香橙🍊烤豬腩🐖豬腩四大片是厚切的👍🏻,肥瘦相間比例分明,肉質嫩滑,配上豐富的橙肉及橙皮甜味醬汁,很清新可解膩👏🏻✌🏻烤過的豬皮雖已沾上醬汁但仍是脆口。碟底放上的薯蓉及羽衣甘藍吸收了腩肉的油香同橙醬,又香又甜😋🌟馬賽龍蝦🦞海鮮🦀🦑🐟鍋材料極豐富,有半隻龍蝦(加了$60升級至整隻龍蝦🦞),另有蜆肉、 青口、盲槽魚、魷魚圈等,鮮味十足😋😋,還有兩片酸種麵包,沾醬吃一流👍🏻,簡直吸收了所有醬汁的精華🥰🔸火焰🔥橙酒法式可麗餅 這個甜品有視覺及味覺的感受🥰侍應把橙酒點起火,產生🔥火焰然後淋在可麗餅上,吃到有清香酒味👍🏻🔸蜜糖檸檬薄荷茶 $38🔸玫瑰伯

~~~~*~~~~*~~~~*

這個甜品有視覺及味覺的感受🥰
火焰橙酒法式可麗餅

🔸蜜糖檸檬薄荷茶 $38
🔸玫瑰伯爵茶 $40

套餐可享八折優惠加配:紅/白葡萄酒🥂 $70-$75/杯及法國布列塔尼直送生蠔🦪

2022-08-04
馬賽龍蝦海鮮鍋🦞🦀🦑🐟
火焰橙酒法式可麗餅
2022-08-06 183 瀏覽
餐廳裝修幾靚,除咗座位比較狹窄之外,整體上都幾有情調的。食物都OK,未算話好好食,但係環境有加分的。服務好差,侍應成日都唔理人,成日等好耐先有人應,其實啱啱入去之前都冇人service , 有個男職員唔係好尊重人,影響咗我哋食嘅心情。唔知會唔會係人手太少,太忙?或者係餐廳嘅文化就係冇服務?除咗食物,服務方面都要努力,先可以做得長遠的,希望呢間餐廳會明白。
餐廳裝修幾靚,除咗座位比較狹窄之外,整體上都幾有情調的。

食物都OK,未算話好好食,但係環境有加分的。

香橙烤豬腩肉
2022-08-02 200 瀏覽
兩個人撐枱腳嚟到呢間位於荃灣海之戀嘅Odelice ,餐廳主打法國菜,裝修設計走型格路線以藍色為主調,另外黑白格仔地磚再加埋吊燈,露台外面仲可以見到海景,環境都好闊落舒適。枱上仲要放上小蠟燭,增添幾分浪漫氣氛~法式小館雙人套餐$788,套餐包含湯、頭盤、主菜兩款及甜品,另外加配法國生蠔仲有八五折優惠!特色主廚拼盤呢個頭盤真係分量十足,有煙三文魚、意大利風乾火腿、炸黑松露蘑菇球、三文魚醬、燒茄子同埋酸種麵包,每一款都各具特色,我就最鍾意黑松露蘑菇球,黑松露香味濃郁,外脆內軟!三文魚醬配麵包都好正~馬賽龍蝦海鮮鍋滿滿一盤嘅海鮮!有龍蝦、青口、大蜆、魷魚同埋盲曹魚,龍蝦啖啖肉仲有膏添啊,肉質爽口彈牙,貝殼類冇沙夠鮮味,蕃茄醬汁酸酸甜甜充滿海鮮味道,點麵包一流呀!香橙烤豬腩即係法式燒腩仔😛表皮卜卜脆,油脂平均又唔會過於肥膩,肉質軟淋但又有咬口,配搭香橙醬汁甜甜地好特別~醬汁仲有健康嘅羽衣甘藍同埋幼滑薯蓉。法國生蠔好新鮮,充滿海水味🌊蕃紅花啤梨蛋糕呢件蛋糕仲係熱熱地㗎,香甜得來又唔會膩,啤梨仲有少少爽口,配搭香橙果醬,口味更有層次。

特色主廚拼盤

馬賽龍蝦海鮮鍋

法國生蠔
好新鮮,充滿海水味🌊

蕃紅花啤梨蛋糕

2022-08-01 188 瀏覽
去Donki Shopping完,回家途徑的一家餐廳,之前午餐的時候也一直想試試,無奈實在太多人排隊,就一直錯過。今日的下午茶時間剛剛好,沒什麼人,坐得又舒服。居然還供應我最愛的青口....一切都那麼完美。一端上來就聞到好香好香的味道,而且分量還不少。肉質嫩滑鮮甜,大小亦恰到好處,不會太細隻而欠缺口感。下午茶的牛扒也帶給我們一絲驚喜,肉質柔嫩多汁,入口鬆化,而且配菜的薯條也外香裡糯,值得一試。這2個已經是餐牌裡最貴的套餐,最便宜的$55就有交易,可以下次再來試試

空運黑青口
肉眼配薯條

2022-07-30
空運黑青口
肉眼配薯條
  • 黑青口
2022-08-01 164 瀏覽
近期天氣真熱,放假不想去室外, 室內行商場冷氣夠凍,順便享受下午茶,過上一個舒服的週末。室內裝橫簡潔帶點情調,座位寬敞,有圓枱和巴枱,旁邊有室外露台,望到海景,如果不曬的時候,吹下海風飲下野都好chill。 班尼迪克碗$160外型討好滿滿一碟,有燒茄子,牛油果,車厘茄,煙三文魚,當切開63°温泉蛋,蛋汁溶入布里歐修麵包配合埋荷蘭醬汁,香濃甜滑,完美。龍蝦芝士焗蝴蝶粉$258半隻龍蝦和蝴蝶粉以芝士匾汁烤焗,龍蝦哥興高釆烈企係蝴蝶粉上,蝴蝶粉吸收芝士汁,與龍蝦肉一齊吃更有滋味。法式可麗餅-香蕉船$95可麗餅有兩款,花生朱古力和香蕉船,我們選了香蕉船,香蕉好香綿綿密密很新鮮,沾上朱古力醬,焦糖醬,再配合雲呢拿雪糕和士多啤梨雪糕,為夏天帶來清涼感,焦糖花生是炸過的花生香味,焦糖包圍住,外甜內香,帶來另一種舌尖上的享受。下午茶時光過得特別快,這時候到露台飲返杯,露台對住海景,有數張圓巴枱,不怕曬便可以吸收大量維他命D,如果等日落後可以吹下海風欣賞夜景。也很寫意。

班尼迪克碗$160

龍蝦芝士焗蝴蝶粉$258

法式可麗餅-香蕉船$95

2022-07-30 1047 瀏覽
去海之戀探朋友, 佢推介樓下呢間西餐, 裝修高雅, 坐位寬敞, 感覺舒適, 食物優質, 果然唔錯!紅點三文魚他他清淡既三文魚, 配上沙律醬, 牛油果, 青檸, 蕃茄仔, 法包, 絕對係一個好好既開胃頭盤.牛脊肉配法國鴨肝Medium既牛脊肉, 肉質嫩滑, 香濃牛味, 廚師值得一讚! 鴨肝煎到香脆, 裡面都仲係軟綿綿, 入口已經感受到超香超濃郁, 一流! 仲有底部既薯蓉吸收左肉汁同醬汁, 超好味!法國油封鴨腿肉質估唔到咁嫩, 唔使用刀, 已經可以骨肉分離, 正宗既皮脆肉嫩! 鴨香不斷滲出, 配菜仲有薯仔, 烤蘋果, 羽衣甘藍, 煙肉, 全部都互相配搭!火焰橙酒可麗餅本身已經好吸引既橙酒可麗餅, 仲會即時點火加上橙酒, 藍藍既火焰加上橙色, 配埋雲呢拿雪糕, 必點既甜品!花草茶 (排毒)花草茶有3款可選擇, 分別係舒緩, 排毒同抗壓.今次揀左排毒, 有留蘭香薄荷, 迷迭香, 百里香, 金錢草, 蒲公英, 整體係好香既薄荷茶味, 可能真係堅料, 朋友完即刻要排毒香梨葡萄酒梨味好香, 加埋有汽既葡萄酒, 凍冰冰, 令人感覺清新精神!
紅點三文魚他他
牛脊肉配法國鴨肝
火焰橙酒可麗餅
花草茶 (排毒)
花草茶有3款可選擇, 分別係舒緩, 排毒同抗壓.
香梨葡萄酒
2022-07-28
2022-07-29 112 瀏覽
嚟到當然去食佢哋嘅招牌海鮮鍋✨海鮮好豐富有半隻龍蝦🦞盲槽魚、魷魚🦑青口、蜆 真係鮮味十足🤤底仲有洋蔥🧅番茄🍅薯仔🥔紅蘿蔔🥕好開胃呀😋個牛油法包索晒啲醬汁 真係超級正!
2022-07-29 130 瀏覽
今日同男朋友撐枱腳食西餐餐廳裝修簡潔型格都幾好情調——————————紅點三文魚他他三文魚軟滑得黎有彈性配合埋牛油果口感綿滑加左啲檸檬汁酸酸地更加清新法包外邊香脆入面煙韌法國油封鴨腿鴨腿軟嫩 鹹香味濃配菜有羽衣甘藍同焗新薯個蘋果酒醬汁幾特別馬賽龍蝦海鮮鍋龍蝦大大隻好吸睛青口大蜆鮮味飽滿盲槽魚比較少食 肉質頗為結實魷魚彈牙爽口醬汁好重蕃茄香草既香甜味 酸種麵包點醬食好夾士多啤梨提拉米蘇同想像中既tiramisu有啲出入 個人比較鐘意傳統口味加埋餐茶餐酒 成餐更圓滿————————————————-店員親切有禮 上菜速度合理成餐飯都食得好舒服
今日同男朋友撐枱腳食西餐

店員親切有禮
上菜速度合理
成餐飯都食得好舒服
2022-07-27 121 瀏覽
Odelice! (海之戀商場) (荃灣)荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖蕃茄茴香酒煮蜆蕃茄湯濃味,足料,配菜茴香味道方芳香,蜆夠大隻,做足清潔功夫,食落冇沙好乾淨,肉質鮮甜。牛脊肉配法國鴨肝牛揀咗5成熟,好易切開唔會靱,切開後橫切面色澤均勻,入口相當柔嫩,真係好嫩滑又好入味多汁,配合咗極香濃嘅鵝肝,口感細滑,甘香可口,非常好味😋薯蓉牛油味極濃,入口即溶。法國油封鴨腿太好食,清晒碟,停唔到口,鴨腿好Juice,鎖肉汁技術特高,肉質非常鮮嫩,絕對唔會攝牙,入口細滑嘅感覺,外皮帶點焦脆感,係我最鍾意食嘅多重口感。蘋果同埋薯角超好食,鹹甜配合得好好👍🏻煙肉同埋蕃茄仔都係鹹甜配搭,一個濃香,一個清甜,減卻油膩感。士多啤梨提拉米蘇蛋糕軟綿綿,入口即溶,士多啤梨夠甜,提拉米蘇有香酒味。花茶留蘭香薄荷,迷迭香,百里香,金錢草,蒲公英清香健康嘅味道,飲健康茶真係好寫意,蜜糖好滋養。白酒🍶甜,易入口,果香味濃,香氣清新撲鼻。

Odelice! (海之戀商場) (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場1樓1002號舖

蕃茄茴香酒煮蜆

牛脊肉配法國鴨肝

士多啤梨提拉米蘇
蛋糕軟綿綿,入口即溶,士多啤梨夠甜,提拉米蘇有香酒味。

花茶
留蘭香薄荷,迷迭香,百里香,金錢草,蒲公英
清香健康嘅味道,飲健康茶真係好寫意,蜜糖好滋養。

白酒🍶
甜,易入口,果香味濃,香氣清新撲鼻。
2022-07-27 135 瀏覽
再同朋友幫襯呢間法國菜,環境好寬落同舒服,好適合飯聚傾計~好多選擇,價錢都好合理~前菜我地叫左生牛肉薄切 $165呢款生牛肉薄切好滋味,生牛肉上面配上巴馬臣芝士、火箭菜沙津同黑松露醬汁,好開胃。最出色係個醬汁,酸酸地,配埋配菜同牛肉一齊食,正~馬賽龍蝦海鮮鍋 $368朋友好中意食海鮮,叫左呢個海鮮鍋,裡面有半隻龍蝦、黑青口、大蜆、盲槽魚同魷魚,配埋秘製蕃茄醬汁,好味到想配個意粉/薄餅再食~香橙烤豬腩 $218豬腩燒到外脆肉嫩,配埋羽衣甘藍、薯蓉同蘑菇,好味~我地叫左一杯Chardonnay $70 同一壺anti-stress嘅花茶$45。白酒乾身,易入口;花茶好香,仲可以係門口買,我都忍唔住買左盒~甜品我地叫左Coconut Creme Brulee $78椰子味法式燉蛋,唔會太甜,朋友好中意食總括而言,環境舒適,食物高質,推薦三五知己飯聚可以去~
再同朋友幫襯呢間法國菜,環境好寬落同舒服,好適合飯聚傾計~

好多選擇,價錢都好合理~

前菜我地叫左生牛肉薄切 $165

馬賽龍蝦海鮮鍋 $368

香橙烤豬腩 $218
豬腩燒到外脆肉嫩,配埋羽衣甘藍、薯蓉同蘑菇,好味~

椰子味法式燉蛋,唔會太甜,朋友好中意食
總括而言,環境舒適,食物高質,推薦三五知己飯聚可以去~
2022-07-25
Girls' talk, 肯定要有美食,甜品同埋啱 mood 既環境!好喜歡呢度既藍白主調😍😍🍽️ Odeice Brunch 有我至愛的流心蛋❤️再配上煙三文魚,牛油果他他,酸種包,我自製了一個偽 benedict 😂! 伴碟個薯仔好好味。🦞Lobster Farfalle 龍蝦芝士焗蝴蝶粉,勁多🧀🧀🧀,蝴蝶粉有咬囗,龍蝦肉彈牙🍰 Banana Split Crepe 香蕉可麗餅 這個餅形狀特別,加香蕉及雪糕,入面仲有 nuts 及焦糖脆,冇得輸啦!呢度個 outdoor seat 個 view 好正~等秋涼天想再黎坐 outdoor 睇日落😍😍

2022-07-24
午餐
2022-07-24 91 瀏覽
突然諗起荃灣西站的Odelice! 剛好今晚有位可以即興食,真好。 ▶️clams pastis蕃茄茴香酒煮蜆 好香的香草味,食得到用大量蕃茄製作的心思。蜆冇腥味,唯有一兩隻有沙。好開胃的前菜。▶️bouillabaisse馬賽 龍蝦 海鮮鍋 好豐富的第一道主菜!有半隻龍蝦、大蜆、盲槽魚、魷魚。本身有黑青口,但當日冇貨,店員話以帶子代替,正合我意。海鮮好新鮮,個汁有點似煮蜆個汁,都係蕃茄香草底,每一口都有種浸在香草浴感覺。配搭兩塊麵包沾汁,好好味。▶️pork belly香橙烤豬腩 好推薦這道菜! 係會一口接一口。冇錯,佢係好邪惡,厚厚肥脂,但係肉好軟,皮好脆,加上香氣四溢的脂肪,冇人能抗拒!一碟有四塊,兩人分每人兩塊剛剛好,一塊到喉唔到肺,三塊可能太膩,兩塊prefect!▶️coconut creme brulee椰香焦糖烤布蕾 我好中意食布蕾,這個是個好布蕾。它有好重的蛋香,質地較重身,焦糖份量剛好,不太甜。椰香是指上面的cream嗎?不太食到椰子味,但整個甜品係好食的。▶️soothing tisarom 香草茶,有多材料,最出係薄荷味。配搭甜品係王道,立即舒渴解膩。 ▶️prosecco

▶️clams pastis

▶️coconut creme brulee
椰香焦糖烤布蕾

▶️soothing tisarom

▶️prosecco

因為點了蜆和海鮮鍋,所以點了presecco配搭。這杯氣泡好細緻,甜度一般,同海鮮好夾。
  • 香橙烤豬腩
  • 馬賽龍蝦海鮮鍋
2022-07-24 79 瀏覽
今次去到荃灣西站嘅海之戀商場 Odelice!餐廳,享受一個周末Brunch!今次叫咗龍蝦芝士焗蝴蝶粉 、Odelice早午餐、熱帶風凍飲茶、牛油果、香蕉、燕麥奶沙冰及法式可麗餅。ODELICE 早午餐 HKD 135 ( 2隻雞蛋-溫泉蛋、牛油果莎莎、焗新薯、酸種麵包配煙三文魚 )淨係個賣相已經啱哂打卡,擺盤 100分!樣樣食材夠新鮮、味道濃郁。溫泉蛋夠滑捋捋、牛油果熟度啱啱好、新薯焗得外脆內軟、三文魚入口即融。酸種麵包香脆外邊,麵包軟綿,再塗上牛油果或莓醬,夠開胃。龍蝦芝士焗蝴蝶粉 HKD 268賣相都夠吸引,聞到勁香龍蝦同芝士味。蝴蝶粉煮到啱啱好,口感有嚼勁,撈勻焗好嘅芝士,好快就清左大半。龍蝦都幾大隻,啖啖肉之外,連蟹鉗位都有一大塊肉,而且仲有好多膏添!牛油果、香蕉、燕麥奶沙冰 HKD 48熱帶風凍飲茶 HKD 40( 熱情果、菠蘿汁、芒果、羅勒 )兩杯凍飲好 Rich 又 Creamy,而且夠凍,夏天真係救番我一命;兩杯凍飲感覺有啲唔同,熱帶風果杯幾解渴,果汁夠凍又夠濃郁,唔似水溝!牛油果果杯似飲緊雪糕特飲咁,勁香濃,沙冰好解暑,飲完成個人無咁熱。法式可麗餅 HKD 75 (

ODELICE 早午餐 HKD 135

淨係個賣相已經啱哂打卡,擺盤 100分!
樣樣食材夠新鮮、味道濃郁。
酸種麵包香脆外邊,麵包軟綿,再塗上牛油果或莓醬,夠開胃。

龍蝦芝士焗蝴蝶粉 HKD 268

賣相都夠吸引,聞到勁香龍蝦同芝士味。

牛油果、香蕉、燕麥奶沙冰 HKD 48

熱帶風凍飲茶 HKD 40
( 熱情果、菠蘿汁、芒果、羅勒 )

法式可麗餅 HKD 75
( 海鹽焦糖醬,朱古力醬,杏仁片,雲呢拿雪糕 )

呢個賣相最啱打卡!
雪糕好軟滑又唔痴牙,配上熱騰騰嘅可麗餅,減輕膩感同時提升冷熱口感。

可麗餅上嘅醬同杏仁片,幾好味,同時感覺好開胃。