前幾天經跟友人聚舊, 友人建議去深水埗食西餐 當時有少少驚訝, 不過依然相信友人的提議去試一試. 晚上6時前到達, 由於時間尚早兼是平日, 全場只有一兩檯客人. 店內裝飾不錯, 環境還好. 無論是一家大細, 朋友聚舊, 情侶談心都是不錯的選擇! 我們決定點四樣食物, 焗田螺, 薄餅, 燒極上黑豬及凱撒沙律! 晚餐進行了兩個多小時, 談得很開心, 個人認為食物質數+環境而言, 兩人埋單共$382.00 是合理的. 有機會一定再光顧! PS. 值得一讚是洗手間很乾淨無異味, 各位女士請放心!
前幾天經跟友人聚舊, 友人建議去深水埗食西餐
當時有少少驚訝, 不過依然相信友人的提議去試一試.

呢個送o既!! 墨汁麵包! 包本身無咩味, 要點埋碟醬汁至好味!
燒極上黑豬!! 都唔錯, 不過不失啦!
焗田螺! 可以一試啦, 但唔會係must.
pizza又係好味!! 鍾意菠蘿大大粒, 咬落去有菠蘿汁架! 薄餅好脆!!
凱旋沙律! 正!! 一粒粒的麵包粒好脆

PS. 值得一讚是洗手間很乾淨無異味, 各位女士請放心!
2012-07-17
凱旋沙律! 正!! 一粒粒的麵包粒好脆
焗田螺! 可以一試啦, 但唔會係must.
燒極上黑豬!! 都唔錯, 不過不失啦!
  • 凱撒沙律及薄餅!
2012-05-25 57 瀏覽
夏天的日照時間總是較長六時的時候太陽才準備下山和愛人推門進去時還真有點嚇著我們是第一枱客人 愛人還說笑是為我特地包場套餐沒有我倆要的意大利燴飯和墨魚汁意大利粉所以都散點點餐後送來的麵包和油醋樣貌果真是不濟 麵包用微波爐叮熱的而不是用焗爐 所以不消一會便死硬得很石頭煙三文魚柚子沙律弄得很漂亮 柚子有紅肉的和白肉的煙三文魚很多片 可是很難吃 很咸還帶點腥味若只吃底下的菜沙律是ok的因為那酸酸甜甜的柚子汁很開胃炸芝士其實這芝士一點味道也沒有 口感還意外地有點粉吃炸粉團似的 蕃茄醬倒是不錯海鮮墨汁意大利粉不對味的前菜 也令我為接下來的主菜擔心 但愛人極力推薦這道意粉 也嚐一點吧墨汁令人吃起來很狼狽 因為只吃一口也能令你唇齒變黑『立即變黑?! 得左!』港式煮意粉 忌廉下得重手 味道不錯的 只是那些海鮮.....由其是青口 有變壞的feel....海鮮意大利燴飯吃了之前的海鮮後 真後悔沒點普通的什菌意大利飯海鮮難吃是意料之內 但飯粒的口感完全不對辦一個字 差服務中規中矩 以這樣的食物質數標價比同級數餐廳是高了點用餐一

夏天的日照時間總是較長

海鮮墨汁意大利粉
不對味的前菜 也令我為接下來的主菜擔心
但愛人極力推薦這道意粉 也嚐一點吧
墨汁令人吃起來很狼狽 因為只吃一口也能令你唇齒變黑
『立即變黑?! 得左!』

由其是青口 有變壞的feel....

海鮮意大利燴飯
吃了之前的海鮮後 真後悔沒點普通的什菌意大利飯

海鮮難吃是意料之內 但飯粒的口感完全不對辦
一個字 差

服務中規中矩 以這樣的食物質數
標價比同級數餐廳是高了點

用餐一個小時 走時只有3枱客 營業額可想而知

題外話/補充資料: 洗手間倒是很乾淨:)
2012-05-21
2012-05-14 69 瀏覽
昔日的彩虹仙子不見了,換來了一間oliva,門口和之前的位置不同,舊日的門口換成了玻璃落地窗,不輪外面還是內裡的人都可以看得清清楚楚,現在門口變成側門,門口有一個餐牌印上是日午餐(當然晚餐都在),進去後侍應帶位,內裡很寬闊,在我不覺得很滿座的情況下,給了我u turn後另一邊的位置,座位是滿寬敞舒適的,枱上一早就放低麵包和欖油黑醋,感覺上有點像上一手留低,嚐試了麵包蘸上黑醋的味道,很酸又很怪的配搭,麵包很乾又沒味道,我不懂得欣賞,餐湯有minestrone(義大利蔬菜濃湯)和忌廉湯,我覺得minestrone有種熟悉的味道,好像金寶字母湯味,雜菜都係豐富,未喝完湯就立即上主菜,男友的是香烤肉眼扒配青胡椒粒紅酒汁肉量感覺都不少,反而飯只有小小一個塔,對男生而言是絕對不夠的,試了一口牛肉,肉質很粉色,有彈性,都算不錯,青胡椒粒吃不出來,可能只有小量吧,我要了吉列龍利魚柳配他他汁,好久沒遇到吉列龍利魚柳配他他汁的吃法,味道很像沙律醬但又另外一種味道,覺得這汁跟吉列魚最好,我的也是魚都大份完整,但意粉是份量小小,吉列龍利魚柳外層很鬆脆,內裡很嫩滑,不會覺得油膩,好吃,但幼身意粉沒味道又沒有汁實
麵包和黑醋
忌廉湯和minestrone
香烤肉眼扒配青胡椒粒紅酒汁
吉列龍利魚柳配他他汁
,但幼身意粉沒味道又沒有汁實在是很難吃,又不吃是欖油炒過,因為沒光澤,只有口感是煮得剛剛好的
檸茶和奶茶
餐茶要了檸茶和奶茶,我的奶茶奶味比較重一點,自己加糖水加得滿好喝的
午飯後人潮散去,我坐的那邊更見寧靜,留意到餐廳牆上掛滿很多大大小小的畫像/照片,佈置得滿出色的,感覺很舒適,但味道還是要再改進
2012-03-20
忌廉湯和minestrone
檸茶和奶茶
香烤肉眼扒配青胡椒粒紅酒汁
吉列龍利魚柳配他他汁
  • 吉列龍利魚柳
致電訂位當日一位女侍應態度已不太友善, 我問麻煩可否給我靜一點的位置, 她的回覆竟然是我們餐廳已經很靜, 我只好無奈說聲"唔該", 但她已一聲不嚮把電話掛掉!晚上去到不用等位, 因為全場只有3份1客人, 環境寬敞舒適, 點餐等了一段時間才找到侍應, 因為只有數個人吧! 侍應態度散慢, 問他們問題亦不太願理睬, 最難理解的是, 我們本身只叫了一個SET DINNER, 餐飲跟咖啡, 另加兩個小食及一杯可樂, 之後發覺食物不太夠, 所以再加一個SET DINNER, 本身叫的可樂就當第2個餐飲, 但過了一會, 有個侍應說餐飲的可樂是細杯, 現在上的是大杯, 但我已經飲了一口, 他說那要換一個細杯, 最後他竟然寧願倒掉大杯的可樂, 換來一杯細的, 那會不會太浪費兼多此一舉? 我並不是貪圖那多一點點的可樂, 只是這樣的做法實在令我非常反感, 我明白他們有自己的處理手法, 所以我跟女朋友都沒有作聲, 結帳時侍應遞上印花, 我們問下次是怎樣使用, 他頭也不回就走掉了, 我們都放棄不加以追問, 只是大家都肯定不會再來光顧這一間餐廳。食物方面, 其實不過不失, 總括而言是合格。牛排SET DINNER
食物方面, 其實不過不失, 總括而言是合格。

牛排SET DINNER $108 味道是可以的
香煎鵝肝配香酒蘋果 $49 鵝肝很一般, 份量算大, 白酒蘋果有點苦, 但以$49這個價錢算不錯了
焗田螺 $45 沒有什麼特別, 就平時都會吃到的味道
燒豬仔脾茄汁意大利飯 SET DINNER $83 這個很差, 豬仔脾很乾, 而且飯還是生的, 我知道意大利飯多是半生熟, 但它是7份生3份熟
SET DINNER 附送的甜品-香蕉蛋糕 味道一般, 但就硬了一點

總括味道最好的, 是你一坐下就會奉送的碳麵包, 外層脆而且還有點微暖, 沾上那意大利醋是整晚令人最滿意的味道。
2012-04-30
紀念日
2012-03-10 37 瀏覽
很難得的跟食友午飯,可惜目標餐廳已full house,又正值午市繁忙時間,已不可能再要求太多,總之有位的餐廳便去進去。都知道食友的時間比較忽忙,坐下便急急點餐。一會就有湯飲,挺有效率的。我的是蘿宋湯,雖不很正宗,勝在是熱,味道帶酸,不難喝。食友說焗類的食物相對穩陣,那就試吓焗豬扒飯,應該會是更加的穩陣吧!怎料,上檯時根本不是焗豬來的,服務生卻堅持沒錯,都冇謂爭拗了,照食可也。出來,豬扒昆又乾又實,唯白汁亦好送飯,算了吧。咖啡卻是難飲得很,唔想浪費Quota,喝兩口便放棄。

咖啡卻是難飲得很,唔想浪費Quota,喝兩口便放棄。
2012-02-22 38 瀏覽
媽咪生日又到了 今年選了浪漫情調的意大利餐廳之前也有跟媽咪試過 但之前是團購 所以這次再試試看我們四個人大概7點30到達 客人算是蠻多的服務員為我們安排了一個比較裡面的座位之後我們就慢慢研究餐牌 再點餐囉!!在點餐的時候 服務員先為我們送上了《墨汁麵包》三顆黑麻麻的石頭麵包 配黑醋監欖汁我覺得麵包太乾又沒有味道 沾了醋都是一般我們點了三個晚餐加一個主菜 好豐富喔~~晚餐(1) 咖哩忌廉汁雞扒意大利飯底下的是白汁意大利燴飯 上面有幾塊雞扒再淋上有咖哩味的忌廉汁 本來以為真的是咖哩誰知道是淡淡咖哩味的忌廉汁 有一點失望但味道是不錯啦 只是不要想有咖哩的成份 XD晚餐(2) 意式炆牛柳條服務生送上了一盆看賣相不知道是什麼的東西帶橙色的深色肉塊 原來就是牛柳條囉吃下去之後覺得超像肉醬意粉的肉醬味喔牛柳條算是炆得蠻綿的 不錯吧!!晚餐(3) 芝士白汁蘑菇蝴蝶粉香噴噴的芝士香味 彌漫著周圍的空氣配上數大片的蘑菇 每個蝴蝶粉都包著芝士白汁超香濃好吃的!! 喜愛芝士的朋友一定會喜歡=]另外每份晚餐可以加+10元點一隻燒大蝦所以我們點了+20元點了兩隻 不算是很大隻但蝦肉的口感算不錯 小小彈牙的 蝦味蠻
媽咪生日又到了 今年選了浪漫情調的意大利餐廳
之前也有跟媽咪試過 但之前是團購 所以這次再試試看

我們四個人大概7點30到達 客人算是蠻多的
服務員為我們安排了一個比較裡面的座位
之後我們就慢慢研究餐牌 再點餐囉!!
在點餐的時候 服務員先為我們送上了《墨汁麵包》
三顆黑麻麻的石頭麵包 配黑醋監欖汁
我覺得麵包太乾又沒有味道 沾了醋都是一般
墨汁麵包
我們點了三個晚餐加一個主菜 好豐富喔~~

晚餐(1) 咖哩忌廉汁雞扒意大利飯
晚餐(2) 意式炆牛柳條
服務生送上了一盆看賣相不知道是什麼的東西
帶橙色的深色肉塊 原來就是牛柳條囉
吃下去之後覺得超像肉醬意粉的肉醬味喔
牛柳條算是炆得蠻綿的 不錯吧!!
意式炆牛柳條
晚餐(3) 芝士白汁蘑菇蝴蝶粉
香噴噴的芝士香味 彌漫著周圍的空氣
配上數大片的蘑菇 每個蝴蝶粉都包著芝士白汁
超香濃好吃的!! 喜愛芝士的朋友一定會喜歡=]
芝士白汁蘑菇蝴蝶粉
另外每份晚餐可以加+10元點一隻燒大蝦
所以我們點了+20元點了兩隻 不算是很大隻
但蝦肉的口感算不錯 小小彈牙的 蝦味蠻濃郁的!!
大蝦
另外我們點了一個主菜 :: 燒咸豬手
黑麻麻的一大隻豬手放在盆上 賣相不太好
但切開來肉汁流出來了 香味也散出來了
肉質蠻嫩的 不會太死咸 味道剛剛好!! 讚呀~~
燒咸豬手
三個晚餐有 三個香蕉蛋糕仔~ 小小的!!
但味道不錯.. 香蕉味再蠻濃… 唯一不同的是…
口感比平時得沒那麼鬆軟 比較有嚼勁!! 也是不錯的!
香蕉蛋糕仔
咖哩忌廉汁雞扒意大利飯
意式炆牛柳條
大蝦
燒咸豬手
芝士白汁蘑菇蝴蝶粉
香蕉蛋糕仔
2012-01-05 35 瀏覽
平安夜,沒有選擇尖沙咀或中環一帶旺區晚饍,原因是人多價錢貴,寧願選擇較靜的深水埗區內的一間意大利餐廳食聖誕大餐,早一星期已到店付了訂金,心想平時只是酒店才會這樣做,想不到這間餐廳也要先付訂金,但是為了怕到時沒位要等,只好乖乖奉上~餐廳裝修很優雅,牆壁掛滿古典的畫框及畫,很歐洲感覺的餐廳~聖誕時份,餐廳怖置充滿聖誕氣氛,牆壁掛滿聖誕裝飾,枱上也放了彩色紙條、帽、哨子及一包聖誕曲奇,加添了節日氣氛~輪到主角聖誕大餐,頭盤是吉列蟹肉薯蓉、煙火雞雜菜沙律及煙三文魚忌廉芝士撻,吉列蟹肉薯蓉只是炸薯蓉,完全沒有蟹肉味,煙火雞雜菜沙律味道一般,火雞肉甚嚡口,那個醬汁也麻麻地,煙三文魚忌廉芝士撻很小,芝士不夠香,但是味道不錯,還有淡淡的三文魚味~餐湯是香草龍蝦湯及牛肝菌忌廉湯,兩個很吸引的名字!卻是最難喝的湯,香草龍蝦湯充滿苦澀味,應該是煲燶了,喝過最差的餐湯,另一餐湯牛肝菌忌廉湯也好不了多少,很稀,湯內什麼也沒有,不要說是牛肝菌,就連罐頭磨菇也沒有一粒,跟罐頭湯沒兩樣,不是,是罐頭湯還好喝才對~主菜是鵝肝牛柳配黑松露紅酒汁及火雞蜜糖加文火腿配金巴利汁,鵝肝煎得不夠外脆內軟,而且又不夠鵝油香,似鴨肝多
但是為了怕到時沒位要等,只好乖乖奉上~
餐廳裝修很優雅,牆壁掛滿古典的畫框及畫,很歐洲感覺的餐廳~
紙條、帽、哨子及一包聖誕曲奇,加添了節日氣氛~
,芝士不夠香,但是味道不錯,還有淡淡的三文魚味~
得不夠外脆內軟,而且又不夠鵝油香,似鴨肝多些,牛柳又韌又嚡,沒有
牛味,最難差就是那個所謂黑松露紅酒汁,一丁點的黑松露味道也沒有!
最後就是配菜蕃茄醬脆玉瓜,罐頭的茄膏味,酸得來沒蕃茄本身天然的甜
酸味,很人造的味道~
另一主菜火雞蜜糖加文火腿配金巴利汁,火雞十分嚡口,而且完全沒有味
,只能靠點汁才可入口,但是醬汁不夠點,只好點配菜蕃茄醬脆玉瓜的蕃
茄醬,火腿甜甜地,有點像蜜汁燒火腿,味道不錯~
最後是甜點,Oreo芝士餅、朱古力班尼士及特濃朱古力慕絲,Oreo芝士餅
不夠芝士香,Oreo又不脆,味道普通,朱古力班尼士及特濃朱古力慕都超甜
,吃不下,還是放棄了~
整體食物質素欠佳,上菜需要三催四請,尤其等候主菜時,隔離枱遲來卻
離奇地比我們快上菜,看得我不是味兒~
整體服務也麻麻,明明訂了枱也要我們等,但是餐廳已經有很多吉枱,真
的不明白~
2011-12-24
5 分鐘 (堂食)
聖誕節
2011-12-30 29 瀏覽
第二次光顧OLIVA。第一次泥係晚飯時段,蝴蝶粉味道唔錯,PIZZA就麻麻喇。呢次泥係下午茶時段,我要左個肉醬意粉,醬同肉都好足料;可惜肉有D "UN"友人要左個南瓜 雞長通粉,賣相就肉醬意粉好D,但我試左啖,唔~味道幾特別、好味見友人都好快食哂。下午茶套餐要凍飲都唔洗加錢,亦唔洗加一。我杯凍檸水淡淡地,幾清新~想比好評,可惜肉醬意粉既肉醬扣左分…
第二次光顧OLIVA。

第一次泥係晚飯時段,蝴蝶粉味道唔錯,PIZZA就麻麻喇。

見友人都好快食哂。

下午茶套餐要凍飲都唔洗加錢,亦唔洗加一。
我杯凍檸水淡淡地,幾清新~

想比好評,可惜肉醬意粉既肉醬扣左分…
2011-12-30
2011-10-11 22 瀏覽
無意中發現了這家在餐廳, 再望清楚地址, 竟然是在全想不到的舊區, 實在百思不得其解! 於是即晚一試店內裝修及格局完全跟外面的區份相符, 很意外呢! 利用了超高的舊樓樓底, 製造了豐富歐洲佈局及味道, 十分驚喜! 店員超有禮, 非常專業及細心, 更關準到在座客人可能的需求而作出食物建議, 超讚和暖的包在入座後立即送來, 很不吝嗇喔!薄而脆的薄餅底, 很美味, 上面除了有夏威夷薄餅應有的火腿及菠蘿外, 還有很多磨菇, 非常難得, 整體很好!完全沒有羊'騷'味, 很難得呢, 肉質超嫩滑, 用刀切下完全不廢功夫, 真的是可試之選!煎得香脆, 味道不錯, 沒有太多細骨, 吃下不用太擔心, 份量剛好, 讚!不過不失的tiramisu, 沒有太香濃的咖啡香味, 但絕不是差的一個甜品, 尚算香滑, 不妨一試呢!是次經驗很好, 真想不到這區竟可有此水準的意大利餐廰, 相信會再光顧呢!

包藍及醋油汁
和暖的包在入座後立即送來, 很不吝嗇喔!
夏威夷薄餅

香草羊膝
原條香煎龍脷魚
Tiramisu
2011-09-23 20 瀏覽
上次因為團購關係而專誠前來這間意大利餐,起初見各人的評語劣評如潮,心裡也打了個突,有點上了賊船上的感覺,不斷怪責自已為何那樣的衝動去買上次那個團購餐,但既然買了也得被迫用掉那張團購券,但出奇地上次光顧過後,即時改變我的看法.今次是第二次光顧了,相約友人來這裡晚飯,友人看過這裡的食評,叮囑我三思,我說放心吧!我起初的想法也像他們一樣.地方寬徜,但總覺得有點工廠改建而成的意大利餐廳模樣,燈光陰陰暗暗才算像樣吧.吃了以下的食物:牛油蒜蓉燒大蝦:烤過的大蝦除了有烤過的味道,還很爽口呢!蝦膏滿佈整個蝦頭,與牛油蒜蓉來焗非常的香口惹味五成熟的牛仔排做得很出色,呈粉紅的肉色,入口相當稔嫩,輕壓一下相當juicy,其實上次吃過那裡的牛扒巳覺得美味,估不到在琛水涉這地點有如此質素的牛仔排,實在令人有點驚喜最後再來一個屬於少辣的辣汁意粉也頗辣的,據侍應聲稱此意粉也深受食客歡迎,好辣的友人不停說很辣,只因每條意粉也沾滿辣汁,再加點炒香了的蒜片及豬肉碎,簡單得來也刺激了我的胄口,愛嚐辣的人不妨挑戰自已友人頻說好吃,我亦總算沒令友人失望.

吃了以下的食物:

牛油蒜蓉燒大蝦
友人頻說好吃,我亦總算沒令友人失望.
2011-09-22
牛油蒜蓉燒大蝦
  • 炭燒大蝦
  • 辣汁意粉
  • 牛排
2011-08-12 11 瀏覽
今日朋友生日, 她決定去Oliva 食飯, 佢話之前係沙田食過覺得好正, 咁今次黎深水土步試下啦, 一入到去環境唔錯, 好舒服。不過d waiter應左你又唔過黎,間餐廳好大, 不過好似得四五個waiter 咁, 好似做唔到咁。個湯加麵包好特別, 係點醋, 幾開胃。d lunch set 唔係好吸引我, 所以另外叫左個雜菌意大利飯, 可惜太重芝士, 而且飯粒也不夠咬口,食左一半已經食唔落了。朋友叫左個蜆肉意大利粉味邊很普通, 好似平時係茶餐廳個啲質數我另外食左杯咖啡, 味道一般, 朋友叫了lemon tea, 也沒有什麼特別。我最欣賞呢間餐廳係, 佢可以比我地坐好耐, 飲o野傾計,呢方面值得一贊。
2011-07-30
生日
It is all my fault. I should not be tempted by the group coupon... I really thought there would be a reasonable Italian restaurant in Sham Shui Po area, I am so naive. As a food lover and cook, we should know COST = QUALITY (in Hong Kong). If a restaurant wants to survive in this expensive town, you can't really provide a high-standard food in cheap cost.We joined the set dinner using the group coupon. I did not even bother to take pictures during the meal. First of all, we were unhappy with the

We joined the set dinner using the group coupon. I did not even bother to take pictures during the meal. First of all, we were unhappy with the service.

We booked a table, the waitress showed us a table near the entrance with poor air-conditioning. When we asked for change, she showed us a table right in front of the kitchen, on the other side of the restaurant. With these two choices, we ended up back to the first table.

The wine list is terrible, only one red and one white to select. For this kind of place, they dare to charge $100 for corkage, unbelievable.

Food ... cream of cauliflower soup ... it was thicken by starch or flour instead of from the original ingredients. It is a Hong Kong style cream soup.

Caesar salad ... I dealt the salad dressing was a home-made one.

Linguine with clam in butter sauce .. the paste wasn't "al-dente" enough. I would expect more from an Italian restaurant.

Tenderloin with goose liver ... We asked for 40% cooked, it was done as 60%, not too bad compare to some places. The taste wasn't too special.

Dessert, it was a tiramisu. The whole texture wasn't soft enough. The taste of liquor was quite strong. I have to say, it is the best dish for this set dinner.

Service... I think they should either re-train the staff again, or get rid of them. I don't care if they earn $28 per hour or only working as summer job, they got to learn how to provide a good quality customer service. Forget about the food, I will not go back to this place because of the poor quality of service.

The whole meal was a disappointment. My family has decided that we will pay extra and go for a better restaurant for an authentic Italian food.
2011-07-09
生日
2011-07-17 18 瀏覽
jul 13, 11............本來想去嘉頓,但嗰日full house,唯有改去對面嘅oliva..............2人來lunch,叫咗 :1) set lunch x 2i) 麵包籃-還是涼的,強韌性的那種包ii) 湯a) 忌廉南瓜湯-"杰"身的,同上次1樣,都只喺食到忌廉味b) 意大利菜湯-試了食友1啖,味濃,都ok的iii) 主菜a) 白汁芝士焗豬扒 (hk$42)-之前友人同我食佢嘅焗x類會穩陣d,點知今次嘅豬扒喺咁樣焗法,而非大x樂嗰款-豬扒少乾實,+上現場環境開"行"冷氣,全碟嘢更快就凍-未能清碟b) 牛油汁芝士焗海鮮意粉 (hk$39)-試咗食友少少-都ok啦 iv) 餐飲a) 熱檸水-正常b) 熱咖啡-食友飲咗2啖,就無再飲落去,因為佢每日只可以飲1杯咖啡,所以佢唔想side quota* 揀來這間................真喺對食友唔好意思............要佢特別坐車來食到咁無質素嘅lunch...........希望下次可以同佢去得成嘉頓啦~~~~

1) set lunch x 2
i) 麵包籃
-還是涼的,強韌性的那種包
ii) 湯
a) 忌廉南瓜湯
-"杰"身的,同上次1樣,都只喺食到忌廉味
b) 意大利菜湯
-試了食友1啖,味濃,都ok的
iii) 主菜
a) 白汁芝士焗豬扒 (hk$42)
-豬扒少乾實,+上現場環境開"行"冷氣,全碟嘢更快就凍
-未能清碟
b) 牛油汁芝士焗海鮮意粉 (hk$39)
-試咗食友少少
-都ok啦
iv) 餐飲
a) 熱檸水
-正常
b) 熱咖啡

2011-07-13
2 分鐘 (堂食)
使用團購優惠~"甜蜜意式晚餐: 以 $188 於 Oliva Ristorante 品嚐意大利 5 道菜2 人晚餐, 享受香煎鵝肝配燒牛柳 (價值 $500)"雖然除返開每人唔使$100... 但係都覺得唔值呢個價.更加唔好話佢原價值$500~一入去, 話book左位, 1900hrs兩位~第1個侍應叫我地"等等", 就行左入去.跟住有第2侍應行出黎再叫我地"等等"再第3個行出黎, 又係叫我地"等一等"唔記得第4, 定第5個... 就指住隔間張2人檯, 叫我地坐低.搞到我同老公R晒頭, 都唔知搞咩.d人1個接住1個出黎, 但都係叫我地等等. O晒咀.咁都算喇~ 當d人唔熟手...一如其他人所講, 一坐低就會放低一籃包 & 一碟檻欖油+黑醋d包係1開4既.. 冷冰冰~ d醋油放晌個碟度, 真係好難點到...@.@湯... 老公話個菜湯不知所謂, 罐頭湯好飲過佢.至於我個忌廉湯, 睇落去橙橙地, 感覺上係南瓜.個湯好杰, 但唔係creamy果隻, 而係一pet粉漿.而飲落口既時候, 係無味架~~頭盤, 沙律~ 幾塊菜仔... 老公話好唔新鮮喎.忌廉意粉, 呢個就好忌廉喇~~~但係d汁多到好
使用團購優惠~

雖然除返開每人唔使$100... 但係都覺得唔值呢個價.
更加唔好話佢原價值$500~

一入去, 話book左位, 1900hrs兩位~
第1個侍應叫我地"等等", 就行左入去.
跟住有第2侍應行出黎再叫我地"等等"
再第3個行出黎, 又係叫我地"等一等"

搞到我同老公R晒頭, 都唔知搞咩.
d人1個接住1個出黎, 但都係叫我地等等. O晒咀.

咁都算喇~ 當d人唔熟手...

湯... 老公話個菜湯不知所謂, 罐頭湯好飲過佢.
至於我個忌廉湯, 睇落去橙橙地, 感覺上係南瓜.
個湯好杰, 但唔係creamy果隻, 而係一pet粉漿.
而飲落口既時候, 係無味架~~

頭盤, 沙律~ 幾塊菜仔... 老公話好唔新鮮喎.

忌廉意粉, 呢個就好忌廉喇~~~
但係d汁多到好似湯咁, 不過就偏鹹.

到鵝肝牛柳配左個焗薯, 粟米, 小棠菜.
講講個小棠菜, 1棵菜開左4份, 但每一份既大小都唔一樣, 好似人地食過咁....
鵝肝牛柳一般..~ 我未食過鵝肝, 唔知佢呢個係好定唔好.
而牛柳, 只係覺得同茶餐廳食差不多.

甜品係tiramisu, 每人一客.
但係...佢一次過用1隻碟上晒2件tiramisu.
一件長形既tiramisu, 中間切一刀~連分開少少都懶得做.
就當你一隻碟上晒兩份, 正常應該係放檯中間丫,
竟然!! 擺晌我老公既面前.... 怪, 唔識serve野既....

野飲我地叫左凍檸茶...
茶味不夠濃, 比茶餐廳更差.

間野既裝修就幾好既, 燈光暗暗地, 唔知以為氣氛好好.
之但係, 可能地區問題, d食客都比較嘈~~
總結係, 野食同service 都唔ok.
如果今次個餐既價錢係$40-$60/人, 都可以考慮下幫襯既.
2011-07-08
1 分鐘 (堂食)
2011-07-09 15 瀏覽
很久之前在大埔的總店試過,味道可以,但服務差勁!今次,到深水埗的新店試試看吧!新店很大,職員服務比在大埔店好了少少,但仍是没笑容,不過最少沒有漏單!:芝士菠菜ok三文魚白汁寬麵,好味!蕃茄配水牛芝士,芝士是下價貨什菌意大利飯,不防一試
:芝士菠菜ok
三文魚白汁寬麵,好味!
蕃茄配水牛芝士,芝士是下價貨
什菌意大利飯,不防一試
2011-06-30