2011-04-02 37 瀏覽
今次參與試食會,因為之前已經去過呢間食一次,所以好大放心但看過菜式名字後,還會期待這些美食。終於到試食會當天,大會很好安排一個較Vip位置給我地坐而且比較寧靜,但近門口就坐滿很多食客,因為這間意大利餐廳確實比其他餐廳真係平,二百元樓下就食到個意大利菜。是當天試食的餐牌,聽餐廳老闆說他們將餐廳最受歡迎食物每樣擺少少讓我地可以試不同美食,但餐牌設計好似簡單左一開始,送上黑醋及麵包麵包是暖,但食的時候好硬呀,很多會員都一致是否意大利麵包都差不多前菜是煙三文魚沙律及焗蠔雖然煙三文魚沙律,沒有好似我上次食蕃茄釀芝士但有了很多菜配搭我值得推介個焗蠔,因為釀了煙肉同西蘭花,令到個味道更加好忌廉湯,我只說一般味道,沒有甚大驚喜只說沒有一舊一舊雜菌意大利飯、墨魚汁海鮮麵意大利飯,其實唔錯..但味道確實淡少少海鮮墨魚汁意粉,好食呀...因為墨魚汁入曬海鮮同意粉廚師用碟放飯同麵就ok,唔需要加個湯碗煙三文魚南瓜蝴蝶粉,試左少少.失準了12吋雞肉Pizza,很薄很薄的Pizza,感覺食餅乾保雲酥燒羊架、大蝦配牛柳、什果仁配焗鱸魚羊架,很酥味,可能我不太慣食,所以食了兩啖大蝦配牛柳,個大蝦不算太新鮮所以放棄了牛
今次參與試食會,因為之前已經去過呢間食一次,所以好大放心
但看過菜式名字後,還會期待這些美食。

終於到試食會當天,大會很好安排一個較Vip位置給我地坐
比其他餐廳真係平,二百元樓下就食到個意大利菜。
讓我地可以試不同美食,但餐牌設計好似簡單左
一開始,送上黑醋及麵包
麵包是暖,但食的時候好硬呀,很多會員都一致
是否意大利麵包都差不多
前菜是煙三文魚沙律及焗蠔
雖然煙三文魚沙律,沒有好似我上次食蕃茄釀芝士
但有了很多菜配搭
我值得推介個焗蠔,因為釀了煙肉同西蘭花,令到個味道更加好
忌廉湯,我只說一般味道,沒有甚大驚喜
只說沒有一舊一舊
雜菌意大利飯、墨魚汁海鮮麵
意大利飯,其實唔錯..但味道確實淡少少
海鮮墨魚汁意粉,好食呀...因為墨魚汁入曬海鮮同意粉
廚師用碟放飯同麵就ok,唔需要加個湯碗
煙三文魚南瓜蝴蝶粉,試左少少.失準了
12吋雞肉Pizza,很薄很薄的Pizza,感覺食餅乾
保雲酥燒羊架、大蝦配牛柳、什果仁配焗鱸魚
羊架,很酥味,可能我不太慣食,所以食了兩啖
大蝦配牛柳,個大蝦不算太新鮮所以放棄了
牛柳...一啖一啖食落去,個肉質地軟軟地,而且好岩口味,可以配番杯紅酒
鱸魚,我很喜歡食,其實不需要加什果仁已經可以,個魚很滑,而且很新鮮
甜品,意大利芝士餅及藍莓芝士餅
意大利芝士餅,可以接受,至少咖啡味可錯
藍莓芝士餅,失敗左,尤其個藍莓醬酸了...所以食兩啖同樣放棄了
最後免費送上一杯檸水

確實今次試食,較上次自己去食有失準,但仍然有進步空間,最後讚賞餐廳老闆落力去做呢個餐單,
聽說他的時間很短,都仍然煮了多款菜式,希望下次再食,會更加好

2011-03-31
首先多謝Openrice與Oliva 合辦風味意菜試食會,令本人能首次參與貴會的聚餐话動. 荃灣店的景觀閞揚, 元朗店鄰近我家, 位於嘉頓麵包斜對面的Oliva是我首次踏足的, 三間意式餐廳的裝修統一, 牆上掛滿大少不一的框畫, 可惜我每次都忘記瀏覽畫中內容. 可能心情有點興奮, 性格沉厚寡言的我注動與附近及活動男負責人聊天, 忘卻應細心品嚐餐廳為是次試食會特別安排的美食啊. 餐包及餐湯餐包凍後偏硬,什菌忌廉湯味道適中,没有谈味的感覺,若能配合與餐包同時進食,較果更佳.三文魚柚子沙律 + 海鮮忌廉计焗蠔襯熱先吃焗蠔,體積像美國蠔被饟入菠菜做餡料,焗後味道豐富,三文魚也感新鮮,不過同時間享用,三文魚及沙律味道给濃味的诲鮮忌廉汁蓋過.什菌意大利飯 + 海鮮墨魚计意粉 + 煙三文魚南瓜忌廉计蝴蝶粉此三道菜同時間上檯並獨立分開盛載,讓我們可尋找自己喜嗜的食材及口味,飯身带點煙韌,蘑菇味滲入飯內,唯欠意大利飯的熱香氣,蝴蝶粉和墨魚汁意粉是我平時極少點選的,但三道菜中我認為最好味的是墨汁意粉,也是最熱的菜式.特色薄餅兩款共四個大薄餅供我們共享,餅底微脆薄的餅用料不一,味道一輕一重,我較喜歡味道偏鹹

餐包及餐湯
餐包凍後偏硬

三文魚柚子沙律 + 海鮮忌廉计焗蠔
襯熱先吃焗蠔,體積像美國蠔被饟入菠菜做餡料,焗後味道豐富

,也是最熱的菜式.

特色薄餅
兩款共四個大薄餅供我們共享,餅底微脆薄的餅用料不一,味道一輕一重,我較喜歡味道偏鹹的饀肉薄餅,而蘑菇食材為主的素食薄餅,比較健康.

保雲酥燒羊架 + 大蝦配燒牛柳 + 什果仁配焗海鱸魚
三道菜中我只集中試牛柳,因為我本身就喜歡吃美國牛扒,原來我的五成熟紐西蘭牛柳跟我留有印象的澳洲牛柳味差不多.
羊架帶可接受的羶味,但與五成熟的牛柳同時進食,難免覺得過熟及肉質密度高了一點,我不想羊肉點燒汁,但我也没有要求添加薄荷醬,吃羊架時我没有品嚐清楚灑在香草保雲酥及麵包糠煮法的味道
焗大蝦及鱸魚,我一向不懂欣賞海產類,味道一般而已.

意大利芝士餅及藍莓芝士餅
兩款不同密度的甜品,芝士餅香軟濃郁
,非常惹味,芝士餅的酸味果醬,吃得飽飽的我正需要此味幫助消化,集團自家製的果然不同.

十時多過後,部份女食家先行回家,我待喝杯即磨熱咖啡才覺完成整個試食過程,幸好味道没令我失望,只是我看見對座食家的杯底有個缺口,相信該咖啡杯可提早退休了.

其實各道菜熱度一般
,我亦明白兩位廚時同時間煮二十位客人份量需時,加上我亦花點時間拍照呢.
差點忘記多謝餐廳集團的李生,詳細回答我們的問題,及讓我知道住於荃灣,元朗及深水埗市民的口味各有特色
我還有張意式一人餐的團購卷未用,相信不久會到元朗分店享用Oliva的晚餐.

餐包及餐湯
  • 海鮮忌廉计焗蠔
  • 鮮墨魚计意粉
  • 意大利芝士餅
2011-04-01 17 瀏覽
煙三文魚柚子沙律 (我覺得加了柚子令沙律清新及有點新意, 和三文魚挺配合的, 煙三文魚高質素, 夏天將是一個不錯的頭盤)海鮮忌廉焗蠔 (我覺得太鹹了, 芝士卻不夠, 芝士,煙肉和蠔好像有點分開了)雜菌忌廉湯 (中上,香濃,沒有特別驚喜)什菌意大利飯 (無味, 可算是敗筆)+ 墨魚汁意粉 (推介, 很久沒有吃這麼香濃的墨魚汁了, 有咬口)+ 煙三文魚南瓜忌廉蝴蝶粉 (無驚喜)pizza (喜歡它細細件, 皮再脆一點會更好)羊架 (我不吃羊, 不能評論)大蝦配牛柳 (蝦絶對失望, 乾及完全凍了,一點也不好吃, 牛我嫌太老了)什果仁配鱸魚 (我想大部份都不會試的, 不要冒險)cheese cake + tiramisu (cheese cake 中上, 香滑,不算太膩, tiramisu 上品, 雖然cream多了點,有點太甜,但不失為晚餐劃上了個完美的句號)
雜菌忌廉湯 (中上,香濃,沒有特別驚喜)
雜菌忌廉湯
什菌意大利飯 (無味, 可算是敗筆)
+ 煙三文魚南瓜忌廉蝴蝶粉 (無驚喜)
煙三文魚柚子沙律 + 海鮮忌廉焗蠔
pizza (喜歡它細細件, 皮再脆一點會更好)
羊架 (我不吃羊, 不能評論)
什果仁配鱸魚 (我想大部份都不會試的, 不要冒險)
羊架 大蝦配牛柳 什果仁配鱸魚
  • tiramisu
  • 煙三文魚柚子沙律
  • 墨魚汁意粉
2011-03-31 18 瀏覽
這間餐廳是朋友推介及介紹,而且餐飯都是朋友請,所以都很期待其實我對意大利菜認識,只是意大利麵、湯類、Pizza,確實沒有去研究本人只對法國菜、日本菜、印度菜、韓菜及美國菜會較喜歡食但今次去呢間意大利餐廳又會喜歡及研究Oliva餐牌,最吸引我是封面,用不同食物圖片砌埋一起點了菜,這裏麵包雖然不是熱,但點了特色的黑醋都幾得意 是另一種食法 ,看落沒有食評所講隔夜麵包,咁誇張 餐廳真係好吸引,店內掛了很多地方、人物的畫,讓人進入了意大利當地蕃茄三文魚沙律,是將三文魚沙律釀入去蕃茄 這個好好食...要極力推介,又酸又甜....讓人醒胃 龍蝦天使麵,放心之選 龍蝦肉質新鮮,天使麵真係好食... 加左汁 海鮮意大利飯,又是另一個放心之選 材料很足夠...海鮮已有鮮味同甜味,加入飯豬仔骨,有蕃茄同薯仔做配襯 雖然係骨,但肉質不錯,但自己就一般,太少肉鵝肝伴牛柳 其實唔係難食,都可以接受,反而鵝肝幾好食 大家討論餐刀,確實食扒...是用有黑色的据扒刀 但不知意大利菜,是否當地真係用餐刀來用膳 確實間餐廳當日都很多食客決定下次不再叫豬仔骨 ,甜品,我好想試 下次一定要食甜品,朋友極力推介
這間餐廳是朋友推介及介紹,而且餐飯都是朋友請,所以都很期待
本人只對法國菜、日本菜、印度菜、韓菜及美國菜會較喜歡食
但今次去呢間意大利餐廳又會喜歡及研究
Oliva餐牌,最吸引我是封面,用不同食物圖片砌埋一起
點了菜,這裏麵包雖然不是熱,但點了特色的黑醋都幾得意
是另一種食法 ,看落沒有食評所講隔夜麵包,咁誇張
蕃茄三文魚沙律,是將三文魚沙律釀入去蕃茄
這個好好食...要極力推介,又酸又甜....讓人醒胃
龍蝦天使麵,放心之選
龍蝦肉質新鮮,天使麵真係好食... 加左汁
海鮮意大利飯,又是另一個放心之選
材料很足夠...海鮮已有鮮味同甜味,加入飯
豬仔骨,有蕃茄同薯仔做配襯
雖然係骨,但肉質不錯,但自己就一般,太少肉
鵝肝伴牛柳
其實唔係難食,都可以接受,反而鵝肝幾好食
大家討論餐刀,確實食扒...是用有黑色的据扒刀
但不知意大利菜,是否當地真係用餐刀來用膳
確實間餐廳當日都很多食客
決定下次不再叫豬仔骨 ,甜品,我好想試
下次一定要食甜品,朋友極力推介

2010-09-04
  • 蕃茄三文魚沙律
2011-03-27 12 瀏覽
想係深水埗區揾度舒適嘅餐廳真係唔係咁多,唯一令我會去的便係馬德里了。依家好啦,又多一個選擇了感覺上Oliva真係坐得舒服好多,樓底高加上靚嘅decoration,未食都感覺有d High,因好難想像會有一間咁嘅食店會落腳舊區深水埗!!以價錢來睇真係唔貴,質素價格比嬴哂d連鎖快餐店啦,我諗Oliva會有得做我同另外2個友人叫左三份Lunch Set,另加一個Cesar Salad Lunch Set 前有 Bread 供應,係任食的,可加些vinegar,好意式風味。但失敗在o的Bread係凍的 ,整暖少少會好好多。羅宋湯味道都過得去不過不失吧...Set 1 - Angel Hair with Mix Seafood in Chili Tomato Sauce 呢個都算幾好材料豐富,酸辣度恰好,不過如果d天使麵乾身o的就PerfectSet 2 - Beef Cassoulet (x 2 sets) o的牛肋條蚊得好淋,份量佈滿碟,有蔬菜係度,賣相都幾好。味道亦都唔錯 ,d飯係用珍珠米,食完大大份嘅牛肋條真係飽到上心口Cesar Salad 份量亦多,生菜都新鮮,味道就過得去,如果多d

,整暖少少會好好多。

羅宋湯味道都過得去不過不失吧...

,d飯係用珍珠米,食完大大份嘅牛肋條真係飽到上心口

Cesar Salad 份量亦多,生菜都新鮮,味道就過得去,如果多d Cheese Powder 會正d law

Overall 以三+幾四+蚊嘅價錢,Lunch Set 有Bread、Soup、Main Course、Drink 同 Service 仲想tim呀 :

Okay 可以再試 !
Menu
Bread (Cold)
羅宋湯
Angel Hair with Mix Seafood
Cesar Salad
正,Beef Cassoulet
2011-03-26
正,Beef Cassoulet
  • Beef Cassoulet
2011-03-21 7 瀏覽
本身很喜歡沙律, GOOD~~賣相、份量及味道都唔錯火腿較為咸, 香瓜很甜, 好像浸了糖水一樣T骨扒好大塊, 味道可接受鵝肝冇肝味, 蘋果冇酒味, 煎到好似煎乾咗既炒雞蛋咁OK, 啲汁好漏, BUT I LIKE IT, 但未必人人都接受倒咁漏味道啱啱好, 而且很香, 豬手好林全晚最好食這道菜, 個汁好正~~深水埗區來講可以搵倒間環境咁好既餐廳算係咁, 價錢好大眾化, 一啲都唔貴, service唔差,又唔洗等位, 算ok
Ceaser Salad
本身很喜歡沙律, GOOD~~
小食拼盤
賣相、份量及味道都唔錯
巴瑪火腿配香瓜
火腿較為咸, 香瓜很甜, 好像浸了糖水一樣
T骨扒好大塊, 味道可接受
差~~香煎鵝肝配白酒蘋果
鵝肝冇肝味, 蘋果冇酒味, 煎到好似煎乾咗既炒雞蛋咁
香草淡咖喱雞肉意大利飯
蜜汁燒咸豬手
味道啱啱好, 而且很香, 豬手好林
意式千層麵
全晚最好食這道菜, 個汁好正~~

2011-03-17
慶祝紀念
生日
Ceaser Salad
小食拼盤
蜜汁燒咸豬手
意式千層麵
深水埗又一臥虎藏龍!這間特式意大利餐廳,午飯時候都擠滿了食客,有名女校學生妹,office儷人及白領。梗係啦,午餐包個主菜,還附送湯,麵包及飲品,都只不過是三四十元,免加一,凍飲亦不用加錢,真係抵過大型快餐店。喺深水埗區真係幾罕有㗎!午餐及晚餐menu選擇很多,有豬仔脾、魷魚闊麵、燒春雞、龍利鱼柳、羊膝等。可以配飯或意大利粉或薯菜,份量都唔細。當天下午我就食香煎西冷牛扒配什菌紅酒汁意粉。室內環境及佈置好似又一城間意大利餐廳Amaroni's Little Italy同事多數食豬仔脾。香煎西冷牛扒配什菌紅酒汁意粉 – 賣相OK,意粉煮過龍(加點extra-virgin olive oil會好啲),牛扒用鬆肉粉腌過,無乜肉味。

Lunch Menu
Quite classic
香濃蕃茄味
同事多數食豬仔脾。
豬仔脾配薯菜
 香煎西冷牛扒配什菌紅酒汁意粉 - OK lah!
Coffee - OK!
2011-03-09
Lunch Menu
Quite classic
香濃蕃茄味
豬仔脾配薯菜
 香煎西冷牛扒配什菌紅酒汁意粉 - OK lah!
Coffee - OK!
  • 羊膝
2011-01-01 10 瀏覽
聖誕當日到達餐廳,坐後叫餐時才知道當日得聖誕套餐,沒有散叫,非常失望。聖誕套餐湯:龍蝦湯─可惜食落苦...頭盤:雞柳沙律─沒有汁了...沒有味道主菜:香煎石班海鮮飯─飯尚可....石班太"鞋"、太乾和沒有味道....甜品:朱古力卷拼提子朱古力撻─朱古力卷尚可....但提子朱古力撻太甜....埋單時送了2塊薑餅,試了1小塊太苦了.....沒有吃..便掉了...

聖誕套餐

湯:龍蝦湯─可惜食落苦...

頭盤:雞柳沙律─沒有汁了...沒有味道

2010-12-25
慶祝紀念
聖誕節
2010-12-14 10 瀏覽
燒牛肉蜜桃木瓜沙律$55牛油汁蜆肉扁意粉$72香煎牛小排$118Mango Punch$38Peppermint Punch$38加一合共$353.00裝修都幾有味道,電視播嘅係Jamie Oliver,同區嘅食舖比有好大分別,呢間好似有股清泉注入個沙律汁唔夠酸味略甜,菜新鮮冇黑點,桃係罐頭貨,燒牛肉有成大塊,其實就係牛小排,即係食緊同一碟餸扁意粉煮得有咬口,睇咗蜆肉嘅量,就知佢用雪藏去殼蜆肉,好似唔駛錢咁,落好鬼多,因為冇咗啲蜆水吊味,個汁好寡好單薄香煎牛小排,肉味淡,靠醃料入味,不過煎得好香口,有兩塊幾,都幾化算兩個Punch都係一般,唔難飲
牛油汁蜆肉扁意粉$72
香煎牛小排$118
Mango Punch$38
Peppermint Punch$38
加一合共$353.00

扁意粉煮得有咬口,睇咗蜆肉嘅量,就知佢用雪藏去殼蜆肉
兩個Punch都係一般,唔難飲
香煎牛小排$118
牛油汁蜆肉扁意粉$72
Peppermint Punch$38
Mango Punch$38
2010-12-07 4 瀏覽
因為有一點時間,平時在深水埗都會匆匆吃過就算,今次可以慢慢吃,所以來這裏試試,之前看過食評知道讚評甚少,我們也心裏有數,以一試無妨的心態冒險一次。未點菜前先來兩個麵包仔和一碟醋,若要與又一城的Little Italy比較,就這點就比下去了。我們選了T骨扒和豬柳,兩個都是晚餐,有湯和甜品。湯有兩款,羅宋湯和南瓜湯:竟然是暖的,而且羅宋湯竟然冇味,這都是第一次。失望至極。這是熱的和有湯味,稍為有點安慰。這東西要$105,可能有點期望,就失望越大了,其大小不算大,且吃後完全不覺得甚麼,好似冇食過一樣。豬柳算軟腍好味,薯蓉也不過不失。甜品算是一點的驚喜,就是有芝士蛋榚,這款是我所喜愛的,算加了點分數。之後是一杯奶茶和咖啡,前者一樣是莫名奇妙的味道,不知是那一種茶。咖啡會好一點,所以再來時記緊喝咖啡。所以評分有點困難,一試無妨又得,一次就夠又得。若不是有VISA咭優惠,就一定是一次就夠了。

竟然是暖的,而且羅宋湯竟然冇味,這都是第一次。失望至極。
正常
這是熱的和有湯味,稍為有點安慰。
因有期望所以失望
豬柳算軟腍好味,薯蓉也不過不失。

2010-12-02
對我來說,這不是一間很直宗的意大利菜餐廳。但以地區和價錢來說,這裡的食物、室內環境、和服務態度已十分不錯了。昨晚我食了田螺、PIZZA、意大利飯、千層肉醬意粉、RIBS等七項食物,味道很不錯,份量算大碟。至於那個餐前麵包,確實要有待改善。我也曾在這餐廳食LUNCH,平均都係$40一位,我的同事都話抵食和好味。深水埗區有此質素的餐廳,讚!
深水埗區有此質素的餐廳,讚!

2010-11-25
2010-10-30
尋晚路過深水涉,同老婆買電腦,,行到食飯時候,本來去打邊爐..見到間新嘢,都幾靚仔.價錢又OK 抬頭一望..呵原來係大埔個間Oliva 之前都試過,咁就試下,叫左個芝士火鍋,一條龍脷鱼,兩個都係餐.環境K 啦,不過深水涉應該無咁款嘅餐廳.麵包,歺前小食:包係法包仔,一仔硬,一仔脆(我叫人換個變比我,佢話OK又換比我),蔬菜條+千鳥汁,幾好因為免費湯:紅白各一,PASS芝士火鍋:唔知係唔係天氣涼,有鍋熱辣辣嘅嘢係面前特別醒神芝士鍋味道香濃有芝士味,配菜先勁煙三文鱼,意式腸,烟鴨片,火腿........等等龍脷鱼:無眼花足足有十吋以上,用牛油汁燒,幾香...正甜品K啦..因為太飽大至上都滿意.....驚喜嘅係理單..............兩蓞...........$200P.S 個人認為麵包脆同硬係一線之差,咁硬點解唔換呢????????不過以咁嘅價錢,我覺得以經交足貨囉......
之前都試過,咁就試下,
叫左個芝士火鍋,一條龍脷鱼,兩個都係餐.
K 啦,不過深水涉應該無咁款嘅餐廳.

湯:紅白各一,PASS
芝士火鍋:唔知係唔係天氣涼,有鍋熱辣辣嘅嘢係面前特別醒神

芝士鍋味道香濃有芝士味,配菜先勁

煙三文鱼,意式腸,烟鴨片,火腿........等等
龍脷鱼:無眼花

足足有十吋以上,用牛油汁燒,幾香...正

甜品
K啦..因為太飽
大至上都滿意.....

驚喜嘅係理單...

...........兩蓞...........$200

不過以咁嘅價錢,我覺得以經交足貨囉......
2010-10-29
2010-10-28 4 瀏覽
小妹第一次在openrice寫食評, 本來都唔想寫, 但實在忍唔住!!其實之前睇過食評, 都知道幾差, 但我憑住不相信別人只信自己味覺既信念, 走去試一試, 果然係"賴"野!! 對不起, 我錯了!!尋晚去到8點度, 無咩人, 唔需要等位, 裝修都幾靚, 牆上掛滿畫, 燈光柔和, 觀感幾好! 坐低無耐, 就有人拎包同黑醋黎, 仲有一杯生青瓜, 蘿白, 西芹, 跟一碟類似千島醬. 個包... 睇其他食評都知係差, 估唔到真係可以差成咁!! 唉~ 佢係細法包, 法包應該係外脆, 內軟, 但佢係外硬, 內實!! 個包係硬到用手指好大力咁篤都篤唔入!! 跟住我地叫左個豬手同紅酒汁燴牛膝意大利飯 (正確名稱唔係好記得).豬手 - 肉好韌, 好鞋, 好乾!!!! 從未食過咁鞋既豬手!!! 伴碟有舊同大快活一樣既焗薯, 可怕既係, 大快活既焗薯好食得多!! 焗薯個底燶左, 而且好乾!! 紅酒汁燴牛膝意大利飯 - 個賣相係ok架, 但d肉又係韌, 鞋, 同乾, 牛膝仲衰過豬手, 竟然有渣!!! d汁有陣益味!! 意大利飯水左d, 唔係好夠黏, 但比起其他, 個飯都尚算ok...!! 無加$20,

無加$20, 所以無湯同野飲, 不過都應該無咩可惜!

好就好在, 有個大電視播緊英國靚仔廚師Jamie Oliver煮野食既videa, 睇住Jamie煮野食心情好番少少~

埋單個侍應俾左張印花卡我, 我有5個印花, 下次黎可以送一款野食 (唔記得左係咩), 不過唔理佢送咩野食, 都一定唔會再去囉!!!
2010-10-27
(非會員)
2010-10-24 5 瀏覽
和朋友一行五人吃晚飯.本來想去食中菜,要等位,就退而求其次選擇了隔鄰的這一間Oliva.選擇了三個set dinner另加一客凱撒沙律. 燒豬仔髀骨紅酒汁意大利飯--碟頭大,味道普普通通,豬髀骨有點韌. 黑椒紅酒汁焗雞扒磨菇意粉--雞肉ok,但何解凍冰冰呢?不是說"焗"嗎?似冷飯. 肉眼扒--朋友仔們沒意見,即係,不特別好食,也不難食. 凱撒沙律--除了菜,還是菜,應該改名做青菜沙律.一定要提的是:餐包超硬,不論用刀抑或用手掰,幾乎是同個包搏鬥,完全與隔夜麵包無異.香草忌廉餐湯可以接受. 所謂的甜品,是一件比石頭還要硬的疑似朱古力蛋糕.沒有朱古力味,也不甜,咬一口已令人不得不放棄,經典之作!!其實環境是不錯的,地方夠大,裝潢有點像粗糙版的Fat Angelo's.侍應也算有禮貌.可惜,最重要的食物卻不值一哂.號稱是意大利餐廳,卻有掛羊頭賣狗肉之嫌.而且餐具及座位的整潔度也不及格.

和朋友一行五人吃晚飯.

選擇了三個set dinner另加一客凱撒沙律.

燒豬仔髀骨紅酒汁意大利飯--
碟頭大,味道普普通通,豬髀骨有點韌.

黑椒紅酒汁焗雞扒磨菇意粉--
雞肉ok,但何解凍冰冰呢?不是說"焗"嗎?似冷飯.

肉眼扒--
朋友仔們沒意見,即係,不特別好食,也不難食.

凱撒沙律--
除了菜,還是菜,應該改名做青菜沙律.

一定要提的是:
香草忌廉餐湯可以接受.

而且餐具及座位的整潔度也不及格.
所謂甜品
2010-10-23
2010-10-17 1 瀏覽
]麵包+黑醋: 包包係凍, 口感好差, 一D都唔好食, 好似隔夜麵包昨晚同男友再次去食一句講晒差 , 原來大家都有同一個睇法, D" 麵包 ( 唔惦).., 佢地有張意見書係冇有嫁, 我同經理講話 麵包唔惦佢就籍口多多, "D 侍應生 有一兩個時常聊天 , 好似睇唔到有客叫佢咁, 個場咁大侍應已經唔多啦, .....我地飲完盪都冇人收野...我地食佢個芝士火鍋.....仲衰連應有的火鍋叉都冇, 最後, 我叫是意大利飯,口感唔好 我都有+20跟餐仲一肚火我明明見到人地個甜品係JELLY柸佢話冇晒比左一件細細小CAKE比我地, 我地兩個餐應該兩件 我想大家唔好比佢個裝飾騙左

仲一肚火我明明見到人地個甜品係JELLY柸佢話冇晒

比左一件細細小CAKE比我地, 我地兩個餐應該兩件

我想大家唔好比佢個裝飾騙左

2010-10-16