2020-05-18 253 瀏覽
環境適合打卡!一個人來坐可以hea好耐!當然我都買左幾杯野飲不過味道吾算特別 正常!但係個chocolate mousse cake 大推啊!好重朱古力味!食完會有好開心既感覺!可以黎食cake! 下次會想試下bagel🥳
環境適合打卡!一個人來坐可以hea好耐!
當然我都買左幾杯野飲
不過味道吾算特別 正常!

2020-05-07 275 瀏覽
呢間之前介紹過😆今次係陪我妹黎飲😏果日都好多人,我地都要等佐15分左右鐘意呢間個環境,雖然唔大,但白色大理石簡約嘅設計真係深入我心🤣🤣🤣今次叫佐一杯flat white,一杯espresso一份三文魚牛油果bagel🥑🥯咖啡都係一樣甘好飲,今次我係飲espresso口感偏酸,一陣陣好香嘅咖啡香氣回甘都好好,係我杯咖啡😂呢份三文魚牛油果bagel都幾有驚喜,三文魚同牛油係炒過既,仲有少少青瓜🤣牛油果同三文魚個配搭就食得多了,今次呢個加佐靑瓜都係第一次食,味道都幾好,又爽口,不過作為牛油迷,如果牛油果可以多少少就完美了😂不得不贊下呢個bagel真係好食,好Q彈,質地煙韌,口感質實,單食都可以😏下次再試下佢d蛋糕
呢間之前介紹過😆今次係陪我妹黎飲😏
果日都好多人,我地都要等佐15分左右
今次叫佐一杯flat white,一杯espresso
一份三文魚牛油果bagel🥑🥯

回甘都好好,係我杯咖啡😂
1K
2020-05-05 298 瀏覽
On The Hill Coffee Bar #土瓜灣 #黃店 💛💛💛❗️近期最Hit清新Cafe❗️呢間Cafe最近真係好Hit💥假日嚟到超級多人。用上白色清新系為主,環境唔算大,但室外都有少許位置✨。Cafe主要售賣自家製作嘅蛋糕、貝果同埋咖啡💕有自己嘅咖啡豆,而且貝果造型同餡料都幾獨特✨仲有一款叫做老闆絕不妥協嘅cheese cake,相信係每一個人嘅必食之選,但當日3點去到已經賣晒🤦🏻‍♀️。Crunchy chocolate mousse cake🍰$58因為芝士蛋糕已經賣晒,所以轉試另一款朱古力蛋糕,嗰陣時係三點但只係淨返一個原個朱古力蛋糕啦,所以建議大家都係平日或者早啲去會好啲‼️。用上85%嘅比利時朱古力,味道香濃不在話下。crunchy呢個名真係改得好啱,最特別係一層層嘅Oreo脆餅底,令到成個蛋糕口感豐富🥰的確好食。味道: 4.2/5性價比: 4/5Affogato🍨$58呢排天氣咁熱,一杯affogato就啱晒💗不過佢哋嘅咖啡底偏酸,即使雪糕好甜,依然蓋唔過咖啡嘅酸味。一向喜好nutty嘅我就覺得麻麻哋🙈。味道: 3.5/5性價比: 3.5/5Espresso tonic
❗️近期最Hit清新Cafe❗️

味道: 4.2/5
性價比: 4/5

Affogato🍨$58
味道: 3.5/5
性價比: 3.5/5

Espresso tonic☕️$45
最近愛上左espresso加tonic呢一個配搭✨同樣地都係較為酸嘅咖啡底,配上有汽甜甜地嘅tonic,嗰種味道嘅衝擊非常特別,比起affogato,呢一杯嘅酸味相對容易接受。而且非常大杯,都算幾抵飲👍🏻。
味道: 4/5
性價比: 4/5

整體來講蛋糕的確幾好食,但係咖啡就唔係太啱我。亦見有唔少人食佢哋嘅貝果,下次有機會會再試😆。

Affogato
Espresso  tonic
#pigfoodiexhk_cafe#pigfoodiexhk_黃店==========📍斜路旁純白cafe -- On the Hill Coffee Bar☕平時好少去土瓜灣,前排見到人介紹呢間cafe覺得好吸引,就同@foodievez一齊去咗試😆-----------⭐Norway Smoked salmon with Avocado Homemade Poppy Seed Bagel ($78)賣相都幾colourful😋鋪滿三文魚,牛油果同青瓜粒😍牛油果幾creamy,三文魚粒鹹香十足😍青瓜粒爽口,幾清新💕不過bagel個外皮真係好硬同好乾。。。我同@foodievez用盡晒力切都唔係好切得開😌😌雖然外皮係好硬,但麵包肉係帶煙韌嘅口感,再加上餡料幾好食,同埋所以都拉返少少分~----------⭐Mixed Mushroom Pickle Tata Egg Homemade Plain Bagel ($73)呢個係磨菇蛋沙律,食落口感好creamy😆pickle帶酸酸地嘅味道,幾開胃同埋好爽口👍但bagel同樣係同一個問題,就係外皮太太太硬😌😌好難切😭但撇除呢樣野整體都唔錯

#pigfoodiexhk_cafe
#pigfoodiexhk_黃店
==========
-----------
----------
⭐老闆絕不妥協的cheesecake($54)
個名好搞笑😂食落芝士味濃,口感軟滑💕再加上有焦糖醬調味,甜甜地😋但如果餅底嘅牛油味再濃少少會更好😆
---------
⭐Best-ever Carrot Cake ($54)
小編外賣咗carrot cake返屋企食,但係唔記得影到相😭想講真係好好食!!!🙊食落蛋糕體濕潤,蛋糕中間仲夾咗兩層creamcheese,好香好smooth😍
----------
整體嚟講都可以去試下,雖然當日嘅bagel外皮真係太硬🙈但係餡料整得唔錯👍另外甜品都有驚喜,推薦😋
賣相:7.5/10
地址:土瓜灣漆咸道北435至439號寶暉大廈地下2號舖
前往方法:何文田站a1出口
2020-04-17
2020-04-26 199 瀏覽
假日下午來到土瓜灣和何文田中間,斜坡上的一間人氣咖啡店On the hill食下午茶,和預期一樣十分多人,拿飛等候了約半小時內進。室內空間雖然不大但環境都算坐得舒服,屬於文青和純白簡約的小清新風格。一場來到當然要一試這裡比較有特色的甜品—老闆絕不妥協的cheesecake,用了一隻可愛的花花碟裝上,蛋糕外觀漂亮,有一些焦糖脆脆碎點綴,食落發現焦糖脆脆和甜味適中的芝士蛋糕真的十分夾,不會有太濟的感覺,味道不錯。另外點了一杯熱黑朱古力,都有漂亮的拉花,很有心機。

下午茶
  • 老闆絕不妥協cheesecake
2020-04-25 151 瀏覽
[黄店]文青小清新coffee shop🌸雖然尋日係屋企整咗西多早餐😋但冇咗咖啡都係唔夠醒神🥺見出開土瓜灣呢邊,就試下呢間coffee shop啦🤩.𝕀𝕔𝕖𝕕 𝔸𝕞𝕖𝕣𝕚𝕔𝕒𝕟𝕠☕️ $33咖啡豆以Nutty為主,但同平時大連鎖店嘅好唔同,唔會好苦,味道都幾特別🙈應該係自己調教過!.環境係以雲石為主,仲有蛋糕個啲食咖,賣相好似都幾好味,不過我仲未試🤣太飽啦Hahaha!! 但d擺盤好靚好文青,木系為主,打卡真係一流呀📸
[黄店]文青小清新coffee shop🌸
𝕀𝕔𝕖𝕕 𝔸𝕞𝕖𝕣𝕚𝕔𝕒𝕟𝕠☕️ $33
2020-04-20 159 瀏覽
#土瓜灣 #黃店 💛✿/Coffee on the hill △▲△▲係一間簡約風 好舒服嘅cafe,有輕食、甜品同咖啡可以叫/老闆絕不妥協的cheese cake $54 🤍賣相超靚,味道較輕盈,一啲都唔會好漏,口感軟滑。配埋啲焦糖脆脆好正 ♡ 個餅底係鬆脆嘅牛油曲奇/💕————————————#onthehillcoffee〰️On The Hill Coffee Bar〰️Shop 2, G/F, Po Fai Building, 435-439 Chatham Road North, To Kwa Wan————————————#journeyoftwo香港_cafe#香港咖啡店 #食評 #香港美食
#土瓜灣 #黃店 💛

Coffee on the hill △▲△▲
係一間簡約風 好舒服嘅cafe,
有輕食、甜品同咖啡可以叫
老闆絕不妥協的cheese cake $54 🤍

————————————
#journeyoftwo香港_cafe
#香港咖啡店 #食評 #香港美食
2020-04-18 104 瀏覽
Meeting a friend after work and we decided to head to this cafe for a try! We both ordered Flat White $38. The coffee taste was quite strong and it taste quite well. Hand drip coffee is also available, it may be our choice if there's an second visit ;)The table is decorated quite nicely, the dried flowers + coffee is  a good combo for nice shot!The shop assistants may sometimes chat excitedly with customers, so occasionally it could be a bit loud, not a very nice choice for quiet coffee tasting
Flat White

Flat White
2020-03-30 200 瀏覽
.🔶 Pink Butterfly👅7.2/10一杯非常少女既Rose syrup w/ 蝶豆花soda drink 甜甜酸酸 入口馥郁清爽 💃🏻最欣賞佢連冰都用左碟豆花黎做 由頭飲到尾都keep住咁好飲😘🔶Dirty☕️👅6.5/10我更喜愛再濃一點 不太酸的咖啡液

🔶 Pink Butterfly
👅7.2/10

🔶Dirty☕️
👅6.5/10
我更喜愛再濃一點 不太酸的咖啡液
2020-03-17 2198 瀏覽
以前中學位於何文田,何文田與土瓜灣一帶可說是充滿回憶,但自從畢業後都甚少踏足附近,畢竟土瓜灣始終並非商店林立的購物區,這次令我決心特意前來的正是這間近來備受好評的咖啡店。店面面積絕對稱不上大,但簡潔明亮的舒適裝潢卻是令人悠然自在,而門前更有少量室外座位。咖啡固然是店方招牌,但同時亦有少量非咖啡類飲品、輕食及蛋糕。老闆絕不妥協的Cheesecake ($54)據說這款芝士蛋糕其實是店主嘔心瀝血之作,芝士蛋糕本身味道濃重,容易影響品嚐咖啡的味蕾,所以店主另闢蹊徑,自己研發出獨一無二的芝士蛋糕。蛋糕質感軟滑細膩,芝士香氣溫醇淡雅,點到即止,配上焦糖脆脆更添口感與層次,餅底有別於一般牛油餅底一樣濃厚酥脆,反而更加輕巧鬆化。Pesto Chicken with Mozzarella Cheese Bagel ($78)貝果切半後塗上自家製羅勒醬,並加上煎雞肉絲、番茄及大量水牛芝士焗製而成,彷彿就是將貝果與Pizza合二為一一樣。自家製貝果烤至外脆內軟,質感實在但不如美式貝果一樣煙韌,羅勒醬當中的橄欖油令貝果更加濕潤,同時亦為整份貝果增添氛香。Hand Drip ($65)店內的手沖咖啡有多款咖啡

老闆絕不妥協的Cheesecake ($54)
老闆絕不妥協的Cheesecake

Hand Drip ($65)
Hand Drip
店內的手沖咖啡有多款咖啡豆選擇,而且包裝上更有標籤介紹酸度、烘焙程度等。

Pink Butterfly ($46)
Pink Butterfly
將玫瑰糖漿和蝶豆花加入梳打水調配,賣相有如星空一樣,而藍色冰塊亦是用上飲品本身冷凍而成,入口馥郁清爽但甜度稍高。
Hand Drip
1K
呢間咖啡店好早期開嘅時候,曾經黎過一次,不過當時試業中,選擇較少,加上當日人多,於是轉場去左九龍城另一間咖啡店。如是者過左一年先真正第一次黎,哈純白色門面同鄰鋪對比強烈,門面幾靚,有戶外座位、吧枱。裝潢都係白色為主,比較清新優雅,座椅軟綿,舒適度高咖啡以外,都有茶同數款特飲 (仲有清酒、燒酎、佐酒小食);食物方面有3款固定款式貝果 (原味/罌粟籽),定價$73/78,配搭煙三文魚/牛油果、雞肉、蘑菇雞蛋;仲有幾款蛋糕添。煙三文魚、牛油果原味貝果 $78呢度嘅貝果自家製,幾好食喎貝果光滑,翻熱溫度啱啱好,外層脆口,唔係煙韌型。內層軟綿唔乾,一口可以咬開,唔會一味死硬,另一半都喜歡。煙三文魚、牛油果、青瓜切丁,黑椒調味,口感豐富,味道清新討喜。呢個配搭就算自己做全日早餐,或者貝果都好好食老闆絕不妥協的cheesecake $54芝士蛋糕扎實,口感亦滑溜,亮點當然係焦糖脆脆,有加分餅底幾有趣,唔知點解有食咗牛奶糖嘅錯覺,不過係腍的。Flat White $38Chocolate $40咖啡入口順滑,後續帶一點果酸,平時鐘意nutty啲嘅咖啡,但都覺得呢杯唔錯朱古力比較一般,略嫌太淡。幾鐘意呢

煙三文魚、牛油果原味貝果 $78
呢度嘅貝果自家製,幾好食喎

老闆絕不妥協的cheesecake $54
芝士蛋糕扎實,口感亦滑溜,亮點當然係焦糖脆脆,有加分
餅底幾有趣,唔知點解有食咗牛奶糖嘅錯覺,不過係腍的。

Flat White $38
Chocolate $40
朱古力比較一般,略嫌太淡。

幾鐘意呢間咖啡店,相信會再黎~
2020-02-11 264 瀏覽
舊區往往有新驚喜,這間新開的cafe 裝修好chill , 白色主打,然後用好多雲石紋做detail 位,坐得舒服。咖啡選擇不太多,但香滑幼細。我坐店外,點了個cappuccino ,過了個relaxing 的早上。
2020-02-08 228 瀏覽
住喺土瓜灣下路的我真系無乜好食 🤨🤨🤨成日都要睇OP有無靚餐廳或者新餐廳去試下 ☕️🍴今次去左近樂民新村嗰邊一間Coffee shop環境好舒服 細細間 裝修都好Instagramable 無論蛋糕🎂同咖啡☕️都打到卡 最重要系令唔想留喺屋企又無得去太遠ge我同bb有個地方hea下 🌠佢個walnut banana bread 🍞🍌被朱豬一個獨享左 分都唔分小小比我🥴🥴🥴連我個cheesecake 都想食埋 呢間coffee shop生於土瓜灣太令我感動了

今次去左近樂民新村嗰邊一間Coffee shop
呢間coffee shop生於土瓜灣太令我感動了
2020-01-28 990 瀏覽
放新年假去完紅磡觀音廟拜神後,又來到土瓜灣飲咖啡,行到高山劇場附近的on the hill,我先點了Best ever carrot cake^($54)自家製的甘筍蛋糕大大件,內裡有核桃、甘筍、蛋、牛油、糖等,食落有脆脆的咬口,蛋糕質感夠濕潤,帶nutty 香,不會太甜,再一啖忌廉,香滑美味咖啡先飲了杯long black ($33),house blend 主要是非洲豆Ethiopia(日曬), 不會太高溫的水去沖,保留花香及水果香,用鼻一聞,咖啡散發豐富的花香,飲落微酸,也不錯再來手沖咖啡($65),今次選擇了洪都拉斯的咖啡豆,咖啡豆處理較特別,先把它水洗,再放入一個曾經釀製brandy 的酒桶內發酵,roasted date 雖然是14/1,但都可以不用養豆4星期就可以飲,barista 介紹它只可以養豆一星期都已經可以飲,即磨較粗粉程度,用了1:15比例再用90度水溫,未飲時先聞即磨咗的咖啡粉,咖啡豆富有酒香,沖製後有荔枝的果香微甜,酸味都晤會好高,咖啡師服務好熱誠,與客人都好互動有交談,咖啡的水準一流,值得推介

2020-01-28
5 分鐘 (堂食)
2020-01-18 229 瀏覽
成日都經過但一起未搵到時間黎試土瓜灣主要食肆都係茶餐廳為主咖啡店真係寥寥可數裝修好簡約,以白色為主調店内位置不多,大概可坐20人左右平日下午時間黎都坐滿大半野飲選擇幾多,除左咖啡仲有其他特色飲品另外仲有酒可供應叫左1杯black 1杯white 係果酸味較重既咖啡豆另外 carrot cake造得不錯,有驚喜唔會太甜
成日都經過但一起未搵到時間黎試
土瓜灣主要食肆都係茶餐廳為主
咖啡店真係寥寥可數
裝修好簡約,以白色為主調

店内位置不多,大概可坐20人左右
平日下午時間黎都坐滿大半

野飲選擇幾多,除左咖啡仲有其他特色飲品
另外仲有酒可供應

叫左1杯black 1杯white
係果酸味較重既咖啡豆

另外 carrot cake造得不錯,有驚喜唔會太甜
2020-01-15
下午茶