2019-04-14 460 瀏覽
對尋覓新Cafe充滿使命感的小編,連黃雨開著Google map 也來品嚐這新開小店雖然地點不就腳,但他們的Branding image的確吸引前來光顧下!簡緻型格的北歐風+灰tone 感覺雅致舒服!前門的最佳位置吸外許多blogger 前來留影吧!Latte: espresso 位比較濃,如果中意strong favour 的人,一定喚醒你靈魂。Mixed mushroom pickles tata egg with plain bagel : 味道清新加沙律醬也不錯,買點是 Homemade , 但因為bagel 是比較Q彈的 texture , 所以吃起來不太方便,唯有包和topping分開吃好了!因為是輕食cafe 所以食物沒有太多選擇,只有 bagel or walnut banana bread, carrot cake or spiced red wine poached pear with ice-cream. 對於不好咖啡的顧客也有 non-coffee 系列喔 !

2019-04-14
2019-04-10 380 瀏覽
兔子友人說屋企附近終於開了cafe,所以就趁放假的weekday去試試,看看是否可以成為聚腳地。文青風的設計,和附近的環境有點格格不入,也是因爲如此,兔子和友人一眼就能找到了!店內環境也是美美的,用的是灰白木的組合,配色十分和諧,讓人感覺舒服自在。Cafe以咖啡為主,配小量輕食和蛋糕,如不飲咖啡的朋友,也有茶和特調飲品提供。友人點了她的flat white,她說比起平常飲開的咖啡濃很多,奶香也很香濃。但也笑說有點心跳加速!兔子點了affogato,冰冰甜甜的實在太適合這麼熱的天氣!也有一點餓,點了一客bagel兩份吃。烤得熱騰騰的bagel,再配上調好味道的三文魚、牛油果和青瓜,清新好味!兔子和友人由3點坐到6點,由室內再轉到戶外的位置坐,又是另一種風景。看來小店該成功成為我們的聚腳點了!

Flat  white

Affogato

牛油果三文魚Bagel

也有一點餓,點了一客bagel兩份吃。

牛油果三文魚bagel

看來小店該成功成為我們的聚腳點了!

2019-04-09
Flat  white
Affogato
牛油果三文魚Bagel
牛油果三文魚bagel
2019-04-09 283 瀏覽
Yes the carrot cake may be a little expensive at $54 but if you compare it to the prices that other coffee chains are charging, it’s not too bad. Plus you’d be supporting a local business. Most importantly, the carrot cake is worth the price. There’s a decent amount in a slice and the cream cheese filling is amazing. Not too sweet. Goes perfectly well with a black coffee to balance the flavours No wonder they call it the “best ever carrot cake” on the menu.
2019-03-23 1509 瀏覽
今日下晝去咗依間新開嘅coffee shop坐下,休息同放鬆心情。.間coffee shop門口係白色裝修,門口大大隻字寫住店名,門口有吸煙區嘅位置。有兩張圓嘅細枱同幾張凳子。方便吸煙同帶寵物嘅人。一入去就見到好大個價錢牌同咖啡品種。而且店係好多雲石花紋嘅枱同牆。位置都幾多,可以坐bar枱,靠玻璃窗嘅長凳同入面嘅四人/二人枱,環境光鮮亮麗,以白色裝修為主調。點咗杯dirty $38蚊同一件丸九小山園搽茶栗子🌰蛋糕$48蚊。杯dirty都幾大杯,上層☕️咖啡(espresso)係暖嘅,而下層鮮奶係凍,所以會飲到暖同凍溝埋嘅感覺。第一口會飲到濃郁咖啡嘅酸味,之後咖啡味慢慢同奶溝埋開始變淡,最後會飲到牛奶嘅鮮味。😀可能用咗淡奶嘅關係,奶味比較清淡。不過奶多,所以重奶嘅香。🥛而件丸九小山園搽茶栗子🌰蛋糕,個擺盤好靚。件蛋糕搽茶味好濃郁,蛋糕好鬆軟。都有栗子香,不過味道無咁出。比較淡。而碟中有粒好細嘅栗子可以食。整體不錯,係一放鬆心情同享受嘅好地方。而且店員好客,會同你傾有關店同品嚐咖啡☕️嘅知識!😀

Dirty

丸九小山園搽茶栗子🌰蛋糕

丸九小山園搽茶栗子🌰蛋糕+dirty
2019-03-23
Dirty
丸九小山園搽茶栗子🌰蛋糕
丸九小山園搽茶栗子🌰蛋糕+dirty
2019-03-20 229 瀏覽
有日一早喺天光道學完電單車,落堂諗住搭巴士返屋企嘅時候,經過見到有間新開嘅coffee shop,門面睇落已經覺得好靚,入面嘅裝修偏日本風,簡約舒適,但又有不少嘅細緻位,好奇之下就走入去睇下。有室外座位。落地大玻璃隔開,景觀開揚。簡單至一枱一櫈,都好有特色。仲有大量小裝飾,睇得出店主花咗唔少心思。Menu簡簡單單,以咖啡為主題☕️由於阿媽打電話嚟吹返屋企食飯😂本身叫咗杯熱mocha喺到飲,中途先轉拎走飲。店員好好人好客氣,即刻話會幫我安排。就算外賣杯,打開蓋都依然有個靚靚拉花。咖啡味香濃,入口順滑,甜度適中,個人口味問題覺得朱古力味唔太夠。今次冇得坐喺度飲有啲可惜,下次落堂會再去過坐低慢慢嘆。

有室外座位。

落地大玻璃隔開,景觀開揚。

簡單至一枱一櫈,都好有特色。
仲有大量小裝飾,睇得出店主花咗唔少心思。

Menu簡簡單單,以咖啡為主題☕️

店員好好人好客氣,即刻話會幫我安排。
就算外賣杯,打開蓋都依然有個靚靚拉花。
今次冇得坐喺度飲有啲可惜,下次落堂會再去過坐低慢慢嘆。
2019-03-08 329 瀏覽
行開附近行到攰,見到間門面同四周圍好唔同的咖啡店,就入左去叫杯咖啡坐低休息下。咖啡店的裝修用木紋同雲石做主調,對比附近的店舖格外搶眼。店內只有十多個座位,但又不會太迫,空間非常足夠。因為只是歇歇腳,所以只係叫左杯手沖飲,店員推介我試下一隻 Ethiopia 的豆,剛剛沖起咖啡香氣四溢,入口偏甜莓味特出有驚喜。上 openrice 見到呢間係新鋪,因為杯咖啡有驚喜,所以特登寫篇食評支持下。btw, 我飲緊咖啡果陣見佢地焗緊新鮮蛋糕,下次睇下有無機會試下。

2019-03-08
2019-02-20 331 瀏覽
最近睇到facebook有一篇介紹咖啡嘅文章,講到土瓜灣開咗一間咖啡店試業中!剛好元宵節經過可以試返杯,咖啡店設計得好舒服,係大理石主題,有室內同室外選擇,依家天氣咁好,我揀咗坐室外,慢慢去享受我杯咖啡,咖啡好好味,我鍾意夠香,,值得一試!咖啡師重會分享咖啡心得!不得之了,下次再光顧😋
,值得一試!咖啡師重會分享咖啡心得!不得之了,下次再光顧😋
2019-02-19
慶祝紀念