2016-03-04 826 瀏覽
本來想同朋友去薩利亞食lunch,不過因為太多人等位所以就放棄左。跟住行行下就經過呢間cafe,就衝左入去試下入面鋪面唔大,得兩三張枱,不過好寧靜感覺好舒服個餐牌係用木板整,好特別我叫左個傳統西班牙蛋餅,因為係即叫即做,所以都等左十五分鐘左右~一個餐包埋南瓜湯同黑醋沙律。南瓜湯比較稀身,味道都唔係好重,一般般。沙律就唔錯,酸酸地好開胃一個傳統蛋餅有薯仔,蛋,青紅椒同洋葱。味道唔錯,蛋味都好夠。因為有薯仔,所以都幾飽肚。不過唯一唔好既就係因為佢擺係熱煎pan上面,所以食得耐啲蛋會過熟就冇咁好食。不過總括黎講都好好味

入面鋪面唔大,得兩三張枱,不過好寧靜感覺好舒服

個餐牌係用木板整,好特別

• 傳統西班牙蛋餅
年尾, 又是還神的時候。 到過紅磡觀音廟還神後, 想起附近有間小小的咖啡店, 細雨毛毛下, 正好到該處稍作休息。小店位於一條靜寂的街道上, 平日的下午, 車比人還要多。 下著濛濛細雨, 放於小店外面的陳設裝飾, 一盆盆小型盆栽更添翠綠, 已叫人吸引目光。水泥牆身加一道大玻璃窗, 玻璃上畫了些手繪圖案, 望進去的竟是廚房?! 由於位處斜路, 可以俯視整個廚房, 不是亂糟糟的, 而是放滿各式的蒸餾咖啡壺, 各項用具都井井有條, 形成一幅美麗構圖, 那刻給我下北澤小店的感覺。 走進小店, 先是傳來濃濃撲鼻的提神咖啡香, 播著悠閒的音樂, 佔地雖不多, 但處處見心思。牆身貼滿了一張張的舊書頁, 加上長長窄窄的bar檯和檯上精緻小巧的擺設, 書本裝飾造型的吊燈, 充滿藝術氣息的觸目角落, 亦是拍照的好角度! 開放式廚房的bar檯同樣放了不少擺設和蛋糕小點。過了午飯時間, 加上是平日, 顧客只剩我們, 可以獨享這刻的悠閒自在, 放鬆地任意在店內走走拍照。餐牌上的選擇不是多, 點了兩款該是signature的項目。Spaghetti Carbonara Frittata $98卡邦尼意粉蛋餅本土咖啡

開放式廚房的bar檯同樣放了不少擺設和蛋糕小點。

卡邦尼意粉蛋餅
Spaghetti Carbonara Frittata
本土咖啡店比較少吃到的傳統西班牙蛋餅, 小店竟有提供更是主打, 即叫即製, 剛焗起的蛋餅, 蛋香味不錯, 香氣四溢, 餡料用上煙肉, 洋蔥, 芝士和香草, 更令香口好味, 餅底用上彈牙意粉, 非常飽肚。用鐵板盛載著可保持溫度, 其間因拍照拍得耐, 鐵板令後期的蛋餅變得過熟粗糙, 有點影響到口感, 建議要把握時間進食呢。整體這個蛋餅是值得推介。
Spaghetti Carbonara Frittata
配上的南瓜湯, 味道較為清淡, 南瓜蓉亦未見太多。
Spaghetti Carbonara Frittata
意大利黑醋沙律 - 沙律菜頗為新鮮, 配上酸酸的黑醋, 不錯。

Homemade Waffles Combo $88

窩夫改用上了橄欖油, 加入亞麻籽, 雖然香脆得來令窩夫更健康, 不過味道始終不及用牛油香。
Homemade Waffles Combo
香草腸味道不錯, 配上羅勒醬非常香口。蘑菇較為油膩一點, 而茄汁豆像是罐頭貨色來得一般。同樣配上不錯的意大利黑醋沙律。

Crispy Sweet Cappuccino $38

杯面的泡泡燒過後帶點焦糖的味道, 甜甜的很好味! 反而咖啡味道淡淡的不夠香濃, 質感亦偏薄身, 說不上是好飲的一杯。作為咖啡小館, 咖啡沒有應有的味道, 會令人失望呢!
Crispy Sweet Cappuccino
Crispy Sweet Cappuccino

English Breakfast Tea $40

沒有加上任何裝飾, 亦沒有額外調配, 只是即沖的茶包, 索價未免有點兒高呢! 至於茶味較輕身, 可一解油膩口感。
English Breakfast Tea
店員正在調製"蘇門答臘手沖咖啡", 慷慨地程上兩小杯給我們分享。光聞已是非常濃烈, 喝下更是焦苦醇厚, 少許甜味又帶點點酸味, 口感非常紮實, 回甘味道殘存口中良久, 一小杯已體驗到蘇門答臘咖啡 - 愛是從苦澀中提煉出來的!
蘇門答臘手沖咖啡
蘇門答臘手沖咖啡
環境清靜舒服的茶室, 治療心靈過後反而味道變得依稀, 小店經營, 理應要更注重食物質素, 不要淪落只吃裝修環境的地步啊!

2016-01-22
1 分鐘 (堂食)
2015-12-22 1144 瀏覽
假日約咗媽咪嚟到紅磡經過呢間coffee shop難得冇人排隊,就入咗去食個teaOmelette Fritata the Classic傳統西班牙蛋餅 ($88)賣相好吸引喎!呢期cafe都興食呢d鐵pan食物 (哈哈)個蛋一咬落去味道係甜既,之後先慢慢有咸味因為入面有煙肉、洋蔥,所以好香口所有材料既配搭都好夾另外沙律菜d黑醋唔會太搶太酸不過個湯就麻麻,冇乜南瓜味One little room’s homemade waffle combo ($88)有蘑菇、羅勒醬配腸、茄汁豆、生菜,窩夫幾樣食物都唔錯窩夫好鬆軟,而且我鍾意佢個粉係有少少味因為小公主好怕D窩夫正係得D麵粉味另外個香腸都好食,因為加左香草醬,食落無咁油同咸成個Combo係得個磨菇淡咗少少Caffe Latte個咖啡望落真係幾好睇不過可能唔係用full cream milk所以我個人覺得唔厚同香雖然食物仲有進步空間但成間店既感覺好舒服同埋睇得出幾位店員都非常用心同友善支持呢d自家小店,加油!*留意星期1係放假架!
假日約咗媽咪嚟到紅磡
賣相好吸引喎!呢期cafe都興食呢d鐵pan食物 (哈哈)
個蛋一咬落去味道係甜既,之後先慢慢有咸味
因為入面有煙肉、洋蔥,所以好香口
所有材料既配搭都好夾
另外沙律菜d黑醋唔會太搶太酸
不過個湯就麻麻,冇乜南瓜味
有蘑菇、羅勒醬配腸、茄汁豆、生菜,窩夫
幾樣食物都唔錯
窩夫好鬆軟,而且我鍾意佢個粉係有少少味
因為小公主好怕D窩夫正係得D麵粉味
另外個香腸都好食,因為加左香草醬,食落無咁油同咸
成個Combo係得個磨菇淡咗少少
Caffe Latte
個咖啡望落真係幾好睇
不過可能唔係用full cream milk
所以我個人覺得唔厚同香
雖然食物仲有進步空間
但成間店既感覺好舒服
同埋睇得出幾位店員都非常用心同友善
支持呢d自家小店,加油!
*留意星期1係放假架!

2015-12-20
加班後,自已獨個兒尋食!來到這間Cafe,想試好耐啦!無奈又係等唔到我同事一起來啦!其實每次行過都感覺裡面好冷清,有點卻步入唔入去好!今次終於鼓起勇氣走入去。地方都幾細下,有兩張大些少的枱子,其它位置則比較適合單人或雙人用餐啦!但沒有椅背,未能懶洋洋咁坐住放鬆下。餐牌Display得很特別,非常有個性。這裡有咸食及甜食的,我要醫肚,當然選擇了咸食啦!這裡選擇不多,但夠哂特別,香港的Cafe好像很少提供這道菜式呢!是西班牙蛋餅啊!仲有南瓜湯及黑醋沙律附送,湯非常濃郁,而且有很多南瓜茸給你咬下。西班牙蛋餅,有四款供選擇,我沒有選擇傳統那個啦!Order了煙三文魚蛋餅,因為我見入面有菠菜!我想食菠菜,食落原來裡面仲有薯仔同芝士架!店主一收到Order即整,製作需時,大約等左起碼十五分鐘?不過,熱辣辣咁上枱,一放入口真係特別香口好味道!我是愛蛋之人,這裡做得不錯啊!我超推這個啦!下次有機會再來試下窩夫及甜食先!當天我8時多光顧,差不多九點有顧客入來,店主說九時後沒有咸食了,只有甜食提供。大家如果晚上來光顧要注意嘍!
加班後,自已獨個兒尋食!
來到這間Cafe,想試好耐啦!
無奈又係等唔到我同事一起來啦!
其實每次行過都感覺裡面好冷清,
有點卻步入唔入去好!今次終於鼓起勇氣走入去。
地方都幾細下,有兩張大些少的枱子,
其它位置則比較適合單人或雙人用餐啦!
但沒有椅背,未能懶洋洋咁坐住放鬆下。
餐牌Display得很特別,非常有個性。
西班牙傳統蛋煎餅-菠菜三文魚
這裡有咸食及甜食的,我要醫肚,當然選擇了咸食啦!
是西班牙蛋餅啊!
SET-SOUP
SET-SALAD
西班牙蛋餅,有四款供選擇,我沒有選擇傳統那個啦!
Order了煙三文魚蛋餅,因為我見入面有菠菜!我想食菠菜,
食落原來裡面仲有薯仔同芝士架!店主一收到Order即整,
製作需時,大約等左起碼十五分鐘?
不過,熱辣辣咁上枱,一放入口真係特別香口好味道!
我是愛蛋之人,這裡做得不錯啊!我超推這個啦!
蛋煎餅-菠菜三文魚
下次有機會再來試下窩夫及甜食先!
當天我8時多光顧,差不多九點有顧客入來,
店主說九時後沒有咸食了,只有甜食提供。
大家如果晚上來光顧要注意嘍!
2015-09-24
西班牙傳統蛋煎餅-菠菜三文魚
SET-SOUP
SET-SALAD
蛋煎餅-菠菜三文魚
  • 煙三文魚蛋餅
2015-10-04 1516 瀏覽
今天公眾假期我和老婆仔都不用上班但老婆仔約了同事踏單車本來以為今天不能見面了但因下雨的關係取消了踏單車所以能和老婆仔吃個下午茶從我們的美食清單中選擇紅磡的這間cafe一直也想去但卻因為不順路而一直沒有到訪今天難得放假又沒有安排節目就專誠到訪吧地理位置上真的有點偏僻不是專誠到訪也不會經過不過感覺真的很有文青咖啡廳的感覺店內只有三四張桌空間不大真的名副其實是little room下午茶時間我們點了一個88元的傳統西班牙蛋餅以及56元的窩夫藍莓甜心乳酪另外再加一杯40元的Earl Grey on the Cloud傳統蛋餅包括有煙肉、薯仔、洋蔥、甜椒、芝士近期這類鐵鍋的蛋餅非常受歡迎因為新鮮出爐蛋味很香切開來吃裡面材料豐富作為下午茶真的非常滿足另外還有美味的南瓜湯和新鮮黑醋沙律窩夫藍莓甜心乳酪沒想到這麼大份大大杯的乳酪和大大份的窩夫窩夫上只有很少朱古力醬不適宜就這樣單吃但沾上乳酪吃就非常吸引沒想到這種食法也不錯略帶甜鹹的窩夫配上酸的乳酪味覺強烈的衝擊同樣是下午茶必點之選來到這種文青咖啡店當然要杯飲品我們選擇了Earl Grey on the Cloud菜單上寫著是Milk Foam Earl
今天公眾假期
下午茶時間
我們點了一個88元的傳統西班牙蛋餅
以及56元的窩夫藍莓甜心乳酪
傳統西班牙蛋餅
傳統蛋餅包括有煙肉、薯仔、洋蔥、甜椒、芝士
近期這類鐵鍋的蛋餅非常受歡迎
同樣是下午茶必點之選
Earl Grey on the Cloud
來到這種文青咖啡店當然要杯飲品
我們選擇了Earl Grey on the Cloud
菜單上寫著是Milk Foam Earl Grey Tea with a touch of Raspberry Taste
本來以為只是普通的Earl Grey Tea
卻驚訝原來加上Raspberry味的Earl Grey Tea竟然如此易入口
茶味突出之餘又有新鮮果味
傳統西班牙蛋餅
窩夫藍莓甜心乳酪
Earl Grey on the Cloud
2015-09-06 1282 瀏覽
見到佢有蛋餅,好似幾得意,於是去試下。雖然佢係紅磡,不過離火車站都算遠遠地,我地行左都20多分鐘先到,個到都近土瓜灣既馬頭圍道。大概12:15左右去到,都已經有兩台人坐左係到。佢地方唔係好大,得3、4張檯左右,不過好有格調,有一面牆係用英文舊書既紙貼滿曬。個日佢仲有位靚女姐姐侍應係到(大概30之內),好好禮貌,態度親切。我地叫左「傳統西班牙蛋餅」同埋「卡邦尼意粉蛋餅」。都要等一陣先上到黎。「傳統西班牙蛋餅」除左蛋,材料有煙肉、薯仔、甜椒、洋蔥、芝士。咬落去味道係甜既,之後都香口,大概有煙肉、洋蔥,所有材料都好夾,味道唔會相撞「卡邦尼意粉蛋餅」除左蛋,材料有煙肉、洋蔥、芝士、意粉、香草。大家見到呢張圖係整比我既第二個蛋餅,即係重做既,因為第一個d意粉生啦,有好多生蛋汁,好似未熟咁,完全接受唔到,開口同佢地講。佢地都好好肯換比我,所以我比個like佢。第二個整上黎就好好多,無左生蛋汁、意粉唔生,好多煙肉,味道ok。不過,有個感覺好似食緊卡邦尼意粉撈蛋咁。總結,呢間服務都幾好,食物唔差,又有格調,都舒服既(下次最好冷氣可以大少少),可以去試下,佢仲有All-day breakfast同窩夫。
見到佢有蛋餅,好似幾得意,於是去試下。

2015-09-03
2015-07-28 1566 瀏覽
星期日下午4點黎到都接近full house, 剛剛bar枱仲有兩個位。叫左杯double cafe latte, 凍mocha, classic蛋餅,咖啡焦糖鄧蛋。cafe latte味道ok但係奶打過左龍, 可能是因為叫左double, 另一杯凍mocha覺得淡左d, 但係size大杯。咖啡鄧蛋好味,好香。蛋餅等左好耐先到,served with一杯仔南瓜湯同埋沙律。蛋餅味道淡左dd, 但係總體算唔錯,會返黎試下其他甜品。埋單200 蚊。

咖啡鄧蛋好味,好香。

埋單200 蚊。
蛋餅
2015-07-19 1927 瀏覽
同女朋友睇完戲,佢另有節目。難得有自己的時間,咁我當然要搵個地方靜靜地坐下 (我係一個需要空間的人=p)有個同學成日話呢間野好正,所以我一直都好想試,終於有機會喇其實間野都幾難搵,地點離地鐵站好遠,好彩有巴士由旺東直接去到一入到去個感覺好舒服,地方雖少,五臟俱全二話不說,即刻搵個靜靜地的角落坐低點菜我去親第一次去的coffee shop一定會點Flat white。雖然自問唔係好識飲咖啡,但係總算分到Latte同Flate white 的口感的分別好多鋪頭整到Latte同Flate white一模一樣。好在呢間冇令我失望,沖得唔錯不過,D咖啡味唔夠濃,唔知係咖啡豆的問題定係點,呢方面有待改善之後點左個西班牙蛋餅。呢個蛋餅好好食!!!不過係貴左少少,但係我覺得值wor下次會再食!!!除左食野,鋪頭入面仲有唔少關於咖啡同攝影ge書任睇係度spend一個下午真係唔錯 =]

有個同學成日話呢間野好正,所以我一直都好想試,終於有機會喇

一入到去個感覺好舒服,地方雖少,五臟俱全
二話不說,即刻搵個靜靜地的角落坐低點菜
Flat white
西班牙蛋餅
之後點左個西班牙蛋餅。呢個蛋餅好好食!!!
不過係貴左少少,但係我覺得值wor
下次會再食!!!

除左食野,鋪頭入面仲有唔少關於咖啡同攝影ge書任睇
係度spend一個下午真係唔錯 =]
2015-07-15
Flat white
2015-07-07 1918 瀏覽
咖啡店比想像中小但感覺很舒適暖暖的🌞食物價格亦不算貴都在100以下😍🍴味道很特色,原創🎉特別係咖啡雪糕拼waffle個咖啡雪糕係handmade ge 入面有d杏仁粒粒?定咖啡粒粒?個口感好特別又軟又有嚼頭另一個推介係呑拿魚多士🐟個多士烤得外面好脆入面又軟又唔會過火,就算放左唓都唔會林曬超贊👍🏻👍🏻👍🏻有機會再試食其他🙆🏻值得再去⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️交通:紅磡搭地鐵比較麻煩所以住港島的我選了116搭巴士去搭到北拱街站就fit曬落車行到街尾就是了另外九龍的朋友們搭經漆咸道的巴士也就可以算是容易到達👏🏻
咖啡店比想像中小
但感覺很舒適暖暖的🌞
食物價格亦不算貴
都在100以下😍🍴
味道很特色,原創🎉
特別係咖啡雪糕拼waffle
個咖啡雪糕係handmade ge
入面有d杏仁粒粒?定咖啡粒粒?
個口感好特別又軟又有嚼頭
另一個推介係呑拿魚多士🐟
個多士烤得外面好脆入面又軟
又唔會過火,就算放左唓都唔會林曬
超贊👍🏻👍🏻👍🏻

呑拿魚多士
餐牌別緻
Vintage style
2015-07-03
10 分鐘 (堂食)
呑拿魚多士
  • 咖啡雪糕
吃貨的節奏~我們才剛吃過鹹西多 豆花後饞嘴的我又想喝拿鐵了,跟好友跳上小巴往她家附近去!看過雜誌報導及友人的介紹就很想來拜訪1下~在這老區,穿過繁忙的街道到附近來有種鬧中取靜的感覺,用書頁變身牆紙 空中吊掛著數本書都極具玩味,有點偽文青Feel!店裡的空間並不大,只容納到十數個客人 有咖啡 也有少量餐點,蛋餅窩夫都吸引但距離晩餐時間只餘下1小時左右只好作罷剛好我們都點拿鐵,1個熱的﹝HKD$32﹞ 一個冰的﹝HKD$38﹞不用多說 了解我的都知道,冰的又是我的嚕 沒辨法就是戒不掉,況且最近天氣很納悶啊甘濃的咖啡香 都不帶半點苦澀,加入牛奶 味道雖然並不明顯,但很滑順好喝基本上它家的拿鐵單喝就已經很棒了,若是偏愛甜蜜滋味,店家也有準備糖漿隨意添加。不知道從什麼時候開始瘋狂的迷戀上咖啡,不管是那種口味都喜歡一禮拜沒來上幾杯就癢癢的不舒服,人在台北又可以喝到很多不同的了

吃貨的節奏~我們才剛吃過鹹西多 豆花後
饞嘴的我又想喝拿鐵了,跟好友跳上小巴往她家附近去!
看過雜誌報導及友人的介紹就很想來拜訪1下~
在這老區,穿過繁忙的街道到附近來
店裡的空間並不大,只容納到十數個客人
有咖啡 也有少量餐點,蛋餅窩夫都吸引
但距離晩餐時間只餘下1小時左右只好作罷
不知道從什麼時候開始瘋狂的迷戀上咖啡,不管是那種口味都喜歡

2015-05-24 1656 瀏覽
下了整整兩個星期雨,難道放假都要留響屋企?心諗不如去睇下書飲下咖啡,即使留響室內都可以有點世藝。不想去太遠,就選了依間近排都幾多人留意、響紅磡的cafe。One Little Room,中文簡單直接譯作壹小店,還果真幾小。店內只有兩張大枱,另外可坐在吧枱前或吧枱對面靠牆的位置,雖然店仔細細但裝修上不難睇出老闆的心思,以書頁為牆紙,絕對係影相位,另外抬頭可以見到以書本為裝飾,而且門口旁邊都放了一個小書櫃,感覺幾精緻。黎到呢度目的係睇書,小說伴咖啡是常識吧,所以我都將著眼點放於咖啡上,點了mocha跟macchiato。然而味道上有點令人失望,mocha拉花靚,但味道略嫌有點淡,當然可能我個人比較重口味,平常飲的都比較濃郁,但呢杯苦味較重,而且飲完口入面會有少少瀝味,我不懂咖啡,但撇除拉花,個人覺得只屬starbucks mass production的質素。至於macchiato呢,小小一杯卻係最容易試出沖得好唔好,而呢一杯味道帶點點酸,而且沒有回甘味,真係麻麻。眼見其他客人大部分都有點窩夫,一路坐都聞到陣陣蛋既香味,或者依度主打係窩夫,但咖啡係有待改善的。

2015-05-24
2015-05-05 1750 瀏覽
世界總是圓的,當上環、西營盤、大学站今天我感到遙遠時就就腳我揀上了紅磡區,一個絕級不起眼的老地方、純舊式住宅的街道上雖然暫時沒有地鐵之帶動,生存可能要全靠實力...活著就要企得穩實,從外觀看來倒是吸力、不知從可時起,木一般的枱枱櫈櫈已是咖啡小店之形像象徵小店取其名真是貼題,室內空間只有兩張四人枱、跟手便是兩排貼邊之單邊枱櫈一張又一張暗黃的書頁做上牆身,書卷味道亦從頂頭高高吊著書本而滲出,設計呢一家創作真是冇極限...對於我Flat white$32.始終都是我咖啡中之大婆,人比人與及貨比貨有著同日而語呷一口奶味比重多於濃香,透過淡淡的咖啡中、我雖然還感受得到咖啡豆的香郁味道但.這不該是屬於我要求之flat white,至少這一杯不是...很少在咖啡店上碰到完完全全沒有拉花下的作品,今回我亦遇上了當第一個出品嚐過後,忐忑心情伸延往內心心處繼續之自家製窩夫$68.表現又會如何? 啲嘀、啲嘀時間一秒又秒的過去香噴噴的窩夫終於在半開的製作室,端上面前..雪糕球在呈上的一刻已微現溶化,數張《玉照》過後溶化更見快速,輕刀而下、窩夫鬆脆力度由刀封回彈可感受得到咬一口輕鬆非常,實在是意料之外沒有多加之
世界總是圓的,當上環、西營盤、大学站今天我感到遙遠時
雖然暫時沒有地鐵之帶動,生存可能要全靠實力...

活著就要企得穩實,從外觀看來倒是吸力、
不知從可時起,木一般的枱枱櫈櫈已是咖啡小店之形像象徵
一張又一張暗黃的書頁做上牆身,
很少在咖啡店上碰到完完全全沒有拉花下的作品,今回我亦遇上了
當第一個出品嚐過後,忐忑心情伸延往內心心處
香噴噴的窩夫終於在半開的製作室,端上面前..

雪糕球在呈上的一刻已微現溶化,數張《玉照》過後
溶化更見快速,輕刀而下、窩夫鬆脆力度由刀封回彈可感受得到
咬一口輕鬆非常,實在是意料之外
沒有多加之生果襯托下,好吧‧就把溶化得快要倒下之咖啡雪糕一同進食
無厘頭之咖啡jelly,在這個情形下有點奇特、是否給我放在窩夫頭上一同進食?
吃一粒咖啡味道不強,甜道味道不足
jelly還是一粒jelly
題外話/補充資料: 一頓美味下午茶,可以令我念念不忘、亦曾令我氣結半天.. 這一顿我想走上咖啡店後,念記的可能只有《窩夫》 二十出頭的年青人,咖啡手藝還需努力、用心, 今天的獨腳下午,可能令我太專注在這杯咖啡身上 希望在改進下,不久之將來、你看到我時會同我講聲: 你好呀,又見面嘞! 客人的意見希望能好好之耹聽,不疑由我踏腳的一刻、這間小店已給我舒適之放假感。
2015-05-03
午餐
2015-05-03 1279 瀏覽
其實已經是第二次過來,全因為這裡的自家製窩夫及雪糕。這次點了巴拿馬手沖咖啡,甜度很高而且帶有果香,很舒服的感覺。咖啡焦糖燉蛋,咖啡味和燉蛋味配合得剛剛好,食起來帶有咖啡的香味,甜甜的又帶有一些燉蛋的味道,沒有偏重於某一邊。最後當然不能少了我喜愛的窩夫!窩夫香脆,我很喜歡吃下去時脆卜卜的感覺,再配合自家製的咖啡味雪糕,真的會一吃就愛上!哈哈~~~咖啡雪糕有香濃的咖啡味,愛飲咖啡的人一定會喜歡。
其實已經是第二次過來,全因為這裡的自家製窩夫及雪糕。
Panama
咖啡焦糖燉蛋
Caffeine Lover
題外話/補充資料: 忘記影這裡的環境,雖則這裡地方比較小,但整體感覺也很舒服,裝修看得出花了很多心思。另外,看見其他人點的蛋批好像也很好味,但由於過來之前已食了lunch所以沒有試,這樣又可以給自己借口下次再來。
2015-05-01
2015-05-02 1190 瀏覽
某雜誌介紹(偽)文青咖啡潮店,第三次嚴重中伏…Flat White整得好hea,接近零泡冇泡啡合一飲落如絲幼滑口感,啡底明顯帶果香,白白浪費了。盛載用玻璃杯,友人K嘅Latte反而用厚瓦杯,再一次反傳統。棉花夾餅用馬利餅夾住叮過嘅棉花糖,香軟帶甜,雖然易整,但條街冇見過幾特別。店舖門面好靚,服務幾好,但core唔得,唔會推介人亦唔會再去。
某雜誌介紹(偽)文青咖啡潮店,第三次嚴重中伏…

Flat White整得好hea,

2015-05-02
5 分鐘 (堂食)
2015-04-23 1115 瀏覽
今日經過呢頭諗起之前一路都想食既呢間One Little Room店如其名,真係一間Little Room,但係一入到去就覺得好舒服牆貼滿左書頁,好有書卷味好特別!抬頭望就會見到一本本書吊起左成間店都好有休閒既感覺一下子就好似可以暫時忘記心中既煩憂個陣大約三點老闆都好nice我點左個西班牙蛋餅既set一邊系到loop 下fb唔輕唔覺原來等左4-5個字個蛋餅終於到啦老闆同我講今次整得唔係咁好有少少燶左等左咁耐 少少就唔緊要啦食落去唔錯,係有少少乾應該係燶左既關係咬落去唔淨係得蛋佢有d 好似薯仔咁既野好好咬口個湯係南瓜湯都幾好既不過因為我唔太好南瓜所以冇飲哂星期五用呢個蛋餅完結5日既工作天好滿足!
今日經過呢頭
諗起之前一路都想食既呢間
One Little Room

店如其名,真係一間Little Room,
但係一入到去就覺得好舒服
牆貼滿左書頁,好有書卷味
好特別!

個蛋餅終於到啦

老闆同我講今次整得唔係咁好
有少少燶左
等左咁耐 少少就唔緊要啦

食落去唔錯,係有少少乾
應該係燶左既關係
咬落去唔淨係得蛋