2021-06-02
🚶🏻位置:由深水埗A出口轉左行七分鐘就到,位置嚟講唔算好就腳,但入到入個頭可以享受一個人煙稀少、安靜嘅下午都十分值得。環境:餐廳主要用灰色調,用上木檯加返温馨感。入門口右手邊係一啲雜誌/文學刊物嘅寄賣處,左手邊就係menu,一目了然睇曬有咩食。行前多少少就會有啲展覽,例如我早兩日去到就係Grey Day x Openground, 展示灰色系嘅new balance波鞋,餐廳仲加入咗特別menu 配合呢個展覽。除此之外,餐廳都有寄賣黃店小飾物,大家一定要望吓呀(*¯︶¯*)食物:🟠Croissant Set $52店內可以嗌嘅嘢食唔多,咁啱今日嚟到又只係想食少少嘢,就嗌咗呢個set。一個set 包含一個牛角包同一杯 $45或以下嘅飲品。如果你嚟係想有個安靜嘅地方睇吓書,又唔想食到咁飽,呢個set真係你首選。落單嘅時候,可以揀加芝麻同唔加,我同朋友兩款都嗌咗。我自己覺得加咗黑芝麻嘅聞落多層次啲,唔止有牛角包嘅麵包味,仲有烘過嘅黑芝麻味;朋友就中意食原味多啲。Croissant 整得好有層次,見到一層層酥皮,咬落一啲都唔油膩,配埋杯咖啡就好夠。⚪️Iced White Latte (跟Set
食物:
🟠Croissant Set $52
⚪️Iced White Latte (跟Set)
平時飲開熱嘅,但因為天氣太熱,最後都係嗌咗杯Iced White Latte. 個人覺得加咗冰遮蓋咗咖啡味,咖啡豆香氣無咁出,味道亦淡咗不少。下次會嗌返熱嘅。ʕ •ᴥ•ʔ
P.S. 去個日係星期二,四點鬆啲到已經無曬cake;另一次嚟係星期六接近六點鐘,就仲有兩款cake淨。
整體:論舒適度,呢間係滿分。張檯好大,slashers 同學生都可以係度做嘢,而且無用餐時間,任你坐幾耐都得。不過要注意嘅係店內比較安靜,如果想揾地方同朋友敘吓舊傾吓計,呢個地方就未必啱你~