2021-06-02 877 瀏覽
🚶🏻位置:由深水埗A出口轉左行七分鐘就到,位置嚟講唔算好就腳,但入到入個頭可以享受一個人煙稀少、安靜嘅下午都十分值得。環境:餐廳主要用灰色調,用上木檯加返温馨感。入門口右手邊係一啲雜誌/文學刊物嘅寄賣處,左手邊就係menu,一目了然睇曬有咩食。行前多少少就會有啲展覽,例如我早兩日去到就係Grey Day x Openground, 展示灰色系嘅new balance波鞋,餐廳仲加入咗特別menu 配合呢個展覽。除此之外,餐廳都有寄賣黃店小飾物,大家一定要望吓呀(*¯︶¯*)食物:🟠Croissant Set $52店內可以嗌嘅嘢食唔多,咁啱今日嚟到又只係想食少少嘢,就嗌咗呢個set。一個set 包含一個牛角包同一杯 $45或以下嘅飲品。如果你嚟係想有個安靜嘅地方睇吓書,又唔想食到咁飽,呢個set真係你首選。落單嘅時候,可以揀加芝麻同唔加,我同朋友兩款都嗌咗。我自己覺得加咗黑芝麻嘅聞落多層次啲,唔止有牛角包嘅麵包味,仲有烘過嘅黑芝麻味;朋友就中意食原味多啲。Croissant 整得好有層次,見到一層層酥皮,咬落一啲都唔油膩,配埋杯咖啡就好夠。⚪️Iced White Latte (跟Set

食物:
🟠Croissant Set $52

⚪️Iced White Latte (跟Set)
平時飲開熱嘅,但因為天氣太熱,最後都係嗌咗杯Iced White Latte. 個人覺得加咗冰遮蓋咗咖啡味,咖啡豆香氣無咁出,味道亦淡咗不少。下次會嗌返熱嘅。ʕ •ᴥ•ʔ

P.S. 去個日係星期二,四點鬆啲到已經無曬cake;另一次嚟係星期六接近六點鐘,就仲有兩款cake淨。

整體:論舒適度,呢間係滿分。張檯好大,slashers 同學生都可以係度做嘢,而且無用餐時間,任你坐幾耐都得。不過要注意嘅係店內比較安靜,如果想揾地方同朋友敘吓舊傾吓計,呢個地方就未必啱你~
2021-05-23 590 瀏覽
📍: shum shui po✨sesame tofu cheesecake ($45)✨black florida ($45)Lots of ssp cafes but this one is my all time fav🔥. Might need to queue for a long time just like the other cafes but i like the tranquility time and unlimited dine in time where you can read some magazines/books! Back to the food, sesame tofu cake is rich in tofu taste and love the marble pattern✨ black florida is another cool seasonal drink which is very refreshing 👏Value of money: 💰💰💰💰Taste: 😋😋😋😋Environment :😍😍😍😍😍Revisit: ✅
📍: shum shui po

✨sesame tofu cheesecake ($45)
✨black florida ($45)

Value of money: 💰💰💰💰
Taste: 😋😋😋😋
Environment :😍😍😍😍😍
Revisit: ✅
2021-05-06 713 瀏覽
我的天空今天有點灰🎶🎶🎶,所以黎到呢間深水埗以灰色為主題既店舖。已經連續多天親嘗深水埗Cafe,對比起貴夾唔好食但狂做promo所以人很多既咖啡店,我更喜歡呢種靜靜而又有想法既鋪頭。Openground係一間同New Balance crossover既咖啡店,帶有藝術展覽,書本及影音配件同創意小物於一身。店內仲展示左New Balance灰色系列嘅鞋款,擺設簡潔而有味道。黎既時候未有客人,然後係短短既半個鐘內就坐滿左晒。客人較年輕,大部分都帶左電腦黎做野,因為場地好闊落,枱Size都比較大,絕對適合黎打躉既後生仔。Cafe可以點嘅餐點唔多,以咖啡同牛角包為主。今日唔想點甜食,於是就嗌左個牛角包+芝麻,再配一杯Flat White,價錢只係52大元,係我咁多日係太子深水埗呢區食過咁多間cafe最平既一餐🥲。點餐後店員會送一個白色幣比你抽Yes Card用,呢啲歷史文物到底有幾多年冇扭過😭,滿懷童心走到去扭卡機面前,當然內裡既卡都係openground系列畫作,但扭一扭真係會打從心底滿足左一下。野食整好店員就會嗌你去open kitchen到拎,開動前先黎個大合照!牛角包🥐非常酥脆,咬落

牛角包🥐非常酥脆,咬落去帶有嚼勁既一層層口感,配上炒過既黑芝麻係面,香口而不膩,令牛角包提高一個層次。各位黎食Croissant既朋友就記得要加芝麻啦。
Croissant

Flat white用玻璃杯上,形狀有少少似做實驗時用既Beaker,散熱較快,令熱飲比較快變涼。咖啡味偏淡口,奶味重,由顏色同拉花都可以感覺到大部份都係奶黎。

餐廳適合黎工作/溫書既人黎,如果講到食物,仲未需要專程黎試,但絕對係經過想放鬆飲杯咖啡既好地方。
2021-05-06
2021-04-26 527 瀏覽
深水埗好多coffee shop就街知巷聞呢間coffee shop就勝在多位坐,好啱文青喺度打躉啊!今次我就試咗佢哋呢杯Dirty咖啡入口順滑 真係飲到凍熱分明嘅口感雖然份量唔算多但我覺得都值得一試本身仲想試埋佢哋嘅cheesecake 點知遲咗去佢就賣晒了想試甜品嘅你就記得要早啲去啦!咖啡店環境方面 地下嗰層會有啲嘈同埋好多人都好早去霸定位做嘢而樓上嗰層就有啲靜 如果想同朋友吹水就要去樓下啦總結嚟講我覺得可以再一戰!
深水埗好多coffee shop就街知巷聞

今次我就試咗佢哋呢杯Dirty
咖啡入口順滑 真係飲到凍熱分明嘅口感
雖然份量唔算多但我覺得都值得一試

本身仲想試埋佢哋嘅cheesecake
點知遲咗去佢就賣晒了

想試甜品嘅你就記得要早啲去啦!

咖啡店環境方面 地下嗰層會有啲嘈
同埋好多人都好早去霸定位做嘢
而樓上嗰層就有啲靜 如果想同朋友吹水就要去樓下啦

總結嚟講我覺得可以再一戰!

2021-04-04 722 瀏覽
想搵間cafe chill 吓,揀咗openground,環境寧靜舒服。叫咗杯Dirty , 味道ok, espresso 濃啲更好.Ham & cheese Croissant 鬆脆,Dark chocolate strawberry tart 酸甜味適中,好味!
2021-04-04
2021-03-31 500 瀏覽
今日係特登去食蛋糕嘅~因為到個陣已經五點半,蛋糕都差唔多無曬啦。今次嗌咗烏龍茶蛋糕同士多啤梨蛋卷。烏龍茶上層係類似mousse 嘅口感,但同下面唔係咁夾,兩層好似分開咗咁。而且蛋糕較甜,就唔太啱我口味~另一個係士多啤梨蛋卷,呢個幾好食喎!糖度啱啱好,入面cream好多,口感綿密,而且不膩(好重要!),重士多啤梨味。正!睇其他review話有兩層@@ 但我哋去到個陣可能淨係開咗一層,個位置細到坐得超級唔舒服,其他客人想企起身,張凳就會撞到我哋😕😕不過個度有唔同設計師嘅作品寄賣,仲有聲韻同唔同書,都幾chill!

今次嗌咗烏龍茶蛋糕同士多啤梨蛋卷。

2021-03-23 494 瀏覽
環境雖然優美,在進入餐廳後抱有充滿期待的心情,想嘗嘗那邊的咖啡,點了一杯Moca味道還好,但是喝到最後才發現朱古力都在底部未能成功與咖啡融為一體,大家還是點熱的好了。蛋糕方面,吃了一口便沒有吃了。不知所謂!

2021-03-15 487 瀏覽
💛 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗴𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱•𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $40Dirty Coffee係以凍鮮奶作底 再倒熱Espresso☕️ 咖啡會慢慢融入牛奶中 睇落就好似污糟咗✨飲落口一冷一熱 先飲到咖啡酸澀再有牛奶嘅香甜 依杯Dirty我幾欣賞🥰咖啡味濃郁 牛奶同咖啡比例同溫度對我啱啱好 飲落好順口好滑✨深水埗最近多咗好多文青咖啡店 間間都各有特色 我今次選擇試openground係因為想坐低慢慢+chill住做asm☕️ 幾欣賞佢係類似co-working space 可以坐低慢慢做嘢 而且收據上面有Wi-Fi密碼 我當日去都幾多人拎住部電腦喺度做嘢💻 店舖上層仲做緊展覽 亦有不同嘅yellow產品 大家去嘅時候不妨都睇埋💛 睇返發現原來甜品都唔錯 等我搵日再試吓先!•🍴 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗴𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱📍深水埗大南街198號地舖•
💛 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗴𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱

𝗗𝗶𝗿𝘁𝘆 $40

🍴 𝗢𝗽𝗲𝗻𝗴𝗿𝗼𝘂𝗻𝗱
📍深水埗大南街198號地舖
  • Dirty
2021-02-24 658 瀏覽
經過了好多次,每一次都坐滿人 終於可以一嚐它的咖啡🤎老實說它的咖啡賣相沒有花巧,是走比較樸素的路線,但卻有驚喜🤩- Latte $38先是喝到奶泡的綿密,再來就是香濃的咖啡香 和奶的比例剛好,兩者也不會搶走對方的味道 是很順口那種。也令人放鬆心情☕️♥️- Chocolate $35這杯拉花也很美🥰朋友說朱古力味是挺香濃,濃郁的味道而且不甜 應該是用上了黑朱古力🍫朱古力愛好者可以一試喔!
經過了好多次,每一次都坐滿人 終於可以一嚐它的咖啡🤎

Latte

- Latte $38

- Chocolate $35
朱古力愛好者可以一試喔!
Latte
2021-02-11 644 瀏覽
這條街知道有多間咖啡店不錯。有次路過見有咖啡就入來睇睇,旁邊仲有间幾出名的餐廳(排好多人在外的)。入到內,原來要睇完買左先,之後找位置坐再拿自己食物的。我哋點完咖啡蛋糕就上上層找位,但只有一位置坐下,之後家人見下面有位,我就即讓比在後旁的情侶。在地面坐得舒服好多,周圍滿有自家作的作品手工。唯一意外,我家人拿嘢食時竟有一男客人想拿走我哋的,好在家人醒目話出的餐配搭同我哋單一樣,佢才在袋拿出摺疊埋一齊的單,才知他點的無甜品,真怪。。。咖啡香,特別係有棉花糖那特飲好熱好香好味!綠茶蛋糕好味!之後我有再去此店,set餐好合理好食。唯一要提:大家若食過堂食,可以的不要買外賣,因有次我買外賣,棉花糖咖啡~$51但柸比堂食细及只有7成滿

2021-01-26 668 瀏覽
深水埗與太子之間最好飲既咖啡店我一定係推介呢一間!幫襯過三次,今日帶Fd黎,順便試埋佢地既cake!Dirty$40一如以往的正!佢既咖啡香總係令人回味!層次唔算多,但勝在夠香夠滑!White $38Fd話好好飲,仲好飽肚咁話!我之前都飲過呢杯,white既咖啡香比dirty更持久!Double matcha cheese cake $4x好食!三層既口感,抹茶味算濃,冇比芝士蓋過,餅底好食!Tiramisu roll $xx唔記得幾錢,蛋糕既質感好好。但tiramisu既味道唔夠突出!可以更好!

Dirty$40
一如以往的正!佢既咖啡香總係令人回味!
層次唔算多,但勝在夠香夠滑!

White $38
Fd話好好飲,仲好飽肚咁話!
我之前都飲過呢杯,white既咖啡香比dirty更持久!

Double matcha cheese cake $4x
好食!三層既口感,抹茶味算濃,冇比芝士蓋過,餅底好食!

Tiramisu roll $xx
唔記得幾錢,蛋糕既質感好好。
但tiramisu既味道唔夠突出!
可以更好!
2021-01-12
  • Dirty
  • White
2021-01-03 782 瀏覽
又一解鎖哈哈哈哈🥳來到剛剛好還有位置坐的openground,不能錯過的簡約風加上有不同的展覽🤪這次來到上了上層的位置,還有一些展覽看。坐了上層要聽著下層叫你的order,然後下去拿就好了。這次還遇上了 Double Matcha Cheesecake,超濃密的一層matcha cream再加上中間Sponge cake層和餅底💚超好吃呀濃濃的抹茶味,回甘好棒🤩🧒🏽👦🏻例牌的Ice Latte和Flat White都好好喝平衡很好!
Double Matcha Cheesecake
Double Matcha Cheesecake
2020-12-06 1042 瀏覽
五平日五點幾喺深水埗想搵個地方hea下,就去大南街碰碰運氣,由於大多舖頭都係六點收,當日其實選擇不多,最後揀左八點收嘅呢間良心小店。比起咖啡店,佢更似一個co-working space,單據上有wifi密碼,唔少人一邊嘆啡一邊睇書或做嘢。原本想試埋Relieve Studio嘅蛋糕,可惜當日已經沽清,店內仲不定期舉辦展覽,有興趣嘅可以留意下。☕️Dirty凍飲杯好似beaker,玩味十足,咖啡味道濃郁帶酸,Dirty嘅奶再凍啲就更啱我心水。☕️Iced Matcha Latte顏色偏啞,甜度偏低,睇個底知道落左唔少茶粉,但味道偏淡,牛奶嘅存在感較高。

☕️Dirty
Dirty
☕️Iced Matcha Latte
Matcha  Latte
下午茶
Dirty
2020-11-15 762 瀏覽
深水埗就去得多,大南街我應該係第一次去🙈🙈大南街有好幾間cafe,又有d賣皮同皮革既鋪頭,幾鍾意e條街💛基本上全部都要等位,好好彩我哋等咗5分鐘就有位😍·Flat White + Croissant set ($52)。Flat White完全係我杯啡,咖啡味夠濃,唔會太苦但又唔會被奶味蓋過,另一半話如果fruity d 就prefect la😆😆Croissant 已經幫你焗熱咗,熱辣辣又脆卜卜,實在好食😋下次返黎試甜品😝·除咗咖啡同野食之外,其實樓上嗰層定期會有d展覽,大家經過都可以去睇下
基本上全部都要等位,好好彩我哋等咗5分鐘就有位😍
下次返黎試甜品😝

• Flat  White
2020-11-12 686 瀏覽
Tea Latte (Hojicha / Matcha) $38Hot $43IcedDirty $40IcedCake of the Day (Coconut & Pineapple Poppy Seed Pound Cake) $45行過深水埗想坐下cafe chill下 見到呢間cafe外牆裝修幾靚 cafe會share wifi俾大家用 就好似一個openarea咁 俾大家用電腦做嘢 Tea Latte (Hojicha / Matcha) $38Hot $43IcedDirty $40IcedCake of the Day (Coconut & Pineapple Poppy Seed Pound Cake) $45行過深水埗想坐下cafe chill下 見到呢間cafe外牆裝修幾特別 cafe會share wifi俾大家用電腦 試咗Hojicha latte 面個層泡泡好濃焙茶味 下面latte部分茶香同奶味配合得岩岩好 另外叫咗杯dirty 味道不錯 椰子菠蘿蛋糕意外地好味 初初食落淨係蛋糕都有啲漏 但係連埋椰子cream同菠蘿jam成件事好match都好
Dirty $40Iced

Dirty $40Iced

行過深水埗想坐下cafe chill下 見到呢間cafe外牆裝修幾特別 cafe會share wifi俾大家用電腦 試咗Hojicha latte 面個層泡泡好濃焙茶味 下面latte部分茶香同奶味配合得岩岩好 另外叫咗杯dirty 味道不錯 椰子菠蘿蛋糕意外地好味 初初食落淨係蛋糕都有啲漏 但係連埋椰子cream同菠蘿jam成件事好match都好清新
想攞住laptop chill住做嘢 呢間cafe絕對推介 另外2樓都不定時會做展覽添嫁