餐廳: ORO曼克頓式意大利餐廳
資訊:

2022-12-30 915 瀏覽
聖誕正日黎左呢間餐廳😝😝Christmas set menu 總共有六道菜連甜品 我地卜左第二個session , 2030食到尾CARPACCIO DI GAMBERI SICILIANI CON SCAMPI E CAVIALE OSIETRA -Red Sicilian Prawns, Scampi, 10gr Osietra Caviar呢個紅蝦嘅頭盤 炸咗個下身啲蝦肉放喺底一啖就食到 好正☺️TARTARE DI “FASSONA” ITALIANA & TARTUFO BIANCO - Hand Cut Italian Beef "Fassona" with 3gr White Truffle我全晚最欣賞就係呢個他他,佢好似Tacos,個皮係炸芝士好香脆,配上好Fresh嘅牛肉他他 , 好特別MEZZI PACCHERI CON ARAGOSTA - Half Paccheri pasta, Blue Lobster, Fresh Cherry Tomato 手工意粉不過不失TOURNEDOS ROSSINI CON GUANCIALE - Beef Tenderloin W
聖誕正日黎左呢間餐廳😝😝

呢個紅蝦嘅頭盤 炸咗個下身啲蝦肉放喺底
一啖就食到 好正☺️

MEZZI PACCHERI CON ARAGOSTA -

Beef Tenderloin Wrapped with Guanciale Ham, Foie Gras, Port Wine Reduction
好抵 又有鵝肝又有牛扒 但食落一啲都唔油膩

Dessert 🥰🥰
值得一讚,係甜品
本身以為係一碟 點知係成個teaset 😍 感覺又可以用佢嚟再打卡
仲有杯白酒冇影到😛😛

最後一提係呢間嘅員工都好用心 同每枱嘅客人都會好傾好多計 tum 得我地好開心😉😉
2022-12-29 733 瀏覽
趁著聖誕節躲懶了幾天,又係時候同大家分享近日去過的幾間餐廳。很奇怪,今年多了日本餐廳開業,這一點我明,畢竟大家思鄉病重,食住刺身、壽司,解解鄉愁也是好的,但另外有好多意大利餐廳出現又幾有趣。今次就同大家講下主打意大利中部 Abruzzo菜色的[ORO]。餐廳位處中環核心地段士丹利街,出入超方便,而30樓的景觀,雖然望不見海景,但晚上燈火璀璨又是另一番景致。其實餐廳另有一道私伙樓梯通往31樓,而31樓正是美式海鮮酒吧[Top Town]所在,裝潢令人感到似是回到二、三十年代的氛圍,未開餐前同朋友摸摸酒杯底 HH,消磨時間一流。至於再上一層的 Penthouse 正在準備中,將會設計成私人聚會場地,正好適合不同的客人。餐前先來一份homemade麵包,配以36個月西班牙即切火腿及意大利羅勒香草醬,拎上手仍有微溫,塗上芝士香草醬,美味就係是簡單。Starter St.Jacques & Caviale Osietra($368)將刺身級別的帶子漬過再薄切,放上矜貴的 Osietra 魚子醬,入口細嫩,更帶出了陣陣鮮味。Astice & Burrata ($298)配搭色彩絢麗,龍蝦已預先褪殼

很奇怪,今年多了日本餐廳開業,這一點我明,畢竟大家思鄉病重,食住刺身壽司,解解鄉愁也是好的,但另外有好多意大利餐廳出現又幾有趣。

Starter

Astice & Burrata ($298)

配搭色彩絢麗,龍蝦已預先褪殼,可以啖啖肉真美妙,主角是 Puglia 的特產流心水牛芝士Burrata,侍應用剪刀輕輕把外層剪開,露出內裡的濃香的芝士,澆上橄欖油及灑上黑胡椒後,增添了辛香,蘸點了香蒜醬,令味道更具層次,的確是非常討好的開胃菜。
Pasta & RisottoChitarra Abruzzese Al Granchio Reale, Datterini($398)

主食是自家製“Guitar Pasta”,起源於 Abbruzo 的傳統菜,(因為製作的器具外形就似一個“吉他”),雖然未至於有al dente 的口感,但掛汁的力度一流,加入新鮮的 “Datterini”蕃茄及皇帝蟹腳,令鮮甜的味道中,夾雜了微酸,相當之吸引。

Main Course

Aragosta Alla Thermidor ($688)

用上整隻新鮮藍龍蝦,誠意十足,起肉後以 Gruyere Cheese及干邑先煮後焗,多了一份酒香,爽滑的肉質更加是令人回味無窮。

Dessert

Baked Alaska ($128)

火焰雪山可說是跟太太的回憶,當年拍拖食Buffet,每次都有火焰雪山供應,而且一小杯正好供兩個享用,內裡是海綿蛋糕Zuppa Inglese 配以雪糕、士多啤梨及雲尼拿忌廉,燃點起火焰時更覺亮麗,唯一要挑剔是烈酒似乎重手了些少。
Selection of Popsicle Ice Cream ($88)

分別有椰子配芒果以及榛子配開心果兩款可供選擇,最開心係置底有朱古力Brownie,清香與濃郁夾雜,好味。

2022-12-06 1327 瀏覽
King Crab Handmade Guitar Pasta🍝 ($398)Boston Lobster Foie Gras Italian Rice🦞 ($368)Sea Urchin Handmade Linguine🍝 ($348)Hand Cut Australian Wagyu Beef🐮 ($298)Raw Red Prawn Seared Foie Gras 🦐 ($298)Boston Lobster Apulia Soft Burrata🦞 ($298)Marinated Scallops🍴($368)Fusilli Taleggio Cheese Black Truffle🍝 ($288)Handmade Ravioli with Ossobuco🥟 ($268)Whole Blue Lobster🦞 ($688)Seared Patagonian Toothfish🐟 ($428)Iberico Black Pork🐷 ($458)Paccheri Hand Cut Lamb Ragout🍝 ($268)Veal Filet🐮 ($468)中環開左一間新既意大利
Marinated Scallops🍴($368)
Whole Blue Lobster🦞 ($688)
Iberico Black Pork🐷 ($458)
Veal Filet🐮 ($468)
中環開左一間新既意大利餐廳🥳 位於30樓😎 景觀好靚好適合打卡同慶祝😍 再上一層靚靚樓梯可以上去happy hour飲杯野🥂 有露天位置景觀仲開揚😆

前菜、主菜款式多😉 紅蝦鮮甜🦐 生牛肉他他肥美有咬口😋 薄切帶子好fresh🤤 意粉類同樣吸引👍🏻 意粉全部係手工製😱 夠哂彈牙🍝 海膽意粉食落偏鹹😅 呢種正正就係海鮮既咸味🤣 傳統既意大利菜都係略帶咸味😏 龍蝦鵝肝意大利飯都係值得推介😍 食落口感豐富味道好夾😙 另一推介係帝王蟹手工結他麵🍝 賣相吸引食落惹味😆

主菜款式多😎 印象最深刻係原隻大龍蝦🦞 食落啖啖肉好滿足😋 龍蝦肉夠彈牙👍🏻 餐廳出名既香煎白雪魚都值得推介✌🏻 外層帶微脆🐟 魚肉唔乾保持嫩滑🤤 要打卡可以叫黑松露螺絲粉😆 係你面前加大量芝士同黑松露😍 黑毛豬同樣啖啖肉好惹味😋 肉質唔會韌👌🏻 羊肉醬巨型通心賣相吸引😉 醬汁好入味🍝 意大利雲吞配牛肝菌牛膝肉好夾好惹味🤤
2022-12-04 990 瀏覽
和老婆及家人到這餐廳吃早午餐, 預早兩星期訂坐獲免費安排到vip房, 感受到餐廳極用心提高客人的用餐體驗. 我們主菜點了兔肉, 小羊排和西班牙黑毛豬, 全部都是超水準發揮. 調味及生熟程度剛剛好. 跟餐廳經理聊天時獲告知大廚之前是印度一所六星級酒店的經驗老到主廚, 現在把他的經驗和香港的文化及口味結合, 非常特別及難得. 甜品也十分味美和吸睛, 點了一個和中式湯丸十分類似的fusion甜品, 我們都十分喜歡. 是次用餐體驗非常好, 打算帶朋友再來!

是次用餐體驗非常好, 打算帶朋友再來!
2022-12-01
紀念日
2022-11-25 1113 瀏覽
朋友仔生日,難得可以聚埋一齊,當然要細心揀間城中的餐廳。睇社交平台見到oro 的party 照片,連蘭桂芳教父盛志文都有撐埸,當然要試吓。31樓的酒吧酒的種類十分整全,加上無敵的靚景,心曠神怡。happy hour 之後,就開始精釆的晚餐,waitress 服務很好,同我哋介紹好多餐廳的signature dishes, 食物質素很好,美味之餘亦十分精緻,我哋訂咗個生日蛋糕surprise 壽星女❤️加埋支酒,真是完滿的體驗😊🥂
2022-11-24
生日
ORO 係意大利文🇮🇹中有黃金既意思,唔單止係珍貴罕有、閃閃生輝⚱️,亦都代表住富卓越品質~ 特別喜歡甚有格調既餐廳室內裝潢。餐廳位於3️⃣1️⃣樓,室內裝潢甚有格調,抬頭看出窗外盡是繁華既城市夜晚,好美喔~🌃黑松露牛奶芝士螺絲粉🥛🧀係當晚既亮點,據聞係阿布素當地家常既招牌傳統菜餚,由祖母所製作的,於客人旁邊點燃火焰🔥,令每條螺絲粉均能掛上濃郁既芝士醬,滿口皆芝士香。主阿布素烤肉串係傳統既街頭菜式🍢,而ORO 既出品係昇華版,以單塊羊腰肉串作主調,成為席間既美味。驚喜的發現甜品拼盤中既焦糖燉蛋和脆皮雪條皆值得回味,待續。

驚喜的發現甜品拼盤中既焦糖燉蛋和脆皮雪條皆值得回味,待續。

而家個時代發展到好多餐廳都好igable俾人打到好靚既卡, 呢一間餐廳真係我今年食過唯一淨係畀你打卡,唔係畀你享受食物嘅餐廳。因為實在見到呢間餐廳係ig鋪天蓋地嘅廣告同埋KOL 效應, 所以同朋友兩個星期前就book定滿心期待咁去,諗住又可以開拓一間中環新飯堂點知難忘既一夜就發生了服務方面:首先餐廳係嚴重人手不足, 我哋去到嗰一晚係fullhouse但只係見到4-5個frontstaff ,以致我地個晚大部分時間都係“叫天不應叫地不靈”而且好明顯大部分staff都係untrained, 所有收碟出菜嘅次序都同中高檔西餐廳有頗大差距。食物方面:叫左幾道所謂既signature dish, 但都感覺唔到正常意大利餐既質素首先講個包, 頭盤嘅麵包係意大利餐嘅靈魂所在,而oro提供既有兩粒,好似喺飛機餐上面食到嘅翻叮麵包咁, 如同嚼蠟。奇妙旅程去到第二度生牛肉他他,staff突登係你枱邊 將生牛肉搓成三粒牛肉球,誠意十足但係賣相同味道都欠奉 基本上好似完全冇經過調味再批一堆黑松露上去咁,係好純粹嘅生肉波波。今晚過山車體驗去到芝士輪螺絲個下就真正衝落去,staff 推咗成個芝士輪出嚟,又示意我哋

點知難忘既一夜就發生了

服務方面:

食物方面:

今晚過山車體驗去到芝士輪螺絲個下就真正衝落去,staff 推咗成個芝士輪出嚟,又示意我哋打卡,跟著整套玩火打卡既流程, 原本我哋都睇得好開心 。但係一食就出事,可能個位staff玩火玩得太興奮完全無量度到酒既份量,以致成個螺絲粉都係被酒精味完全蓋過,令我有經典meme"2 shot of vodka"既體驗

其餘嘅主菜海鮮意粉等,食物嘅質量都係比香港一般嘅意大利餐廳差,餐廳係食物方面真係有非常大既進步空間。

最後甜品係火焰雪山, 感覺呢間餐廳嘅路線就係 火•酒•igable

經過咗是晚嘅奇妙過山車體驗之後都係借餐廳既火 ,辣一辣醒自己等我回到現實世界。 而家新餐廳真係 百花齊放琳瑯滿目, 要顧及大家ig嘅需要之外,其實一間餐廳最基本最根源吸引到人嘅地方就係食物嘅本身

民以食為天但ig為後,希望餐廳不要本末倒置 成為一個只係供嬉戲打卡嘅娛樂場所

生牛肉球
芝士輪螺絲粉
  • none
前陣子,見到IG有唔少明星和KOL分享餐廳的用餐體驗和照片,於是book左餐廳諗住同朋友慶祝生日。我在用餐前一日致電餐廳,特意叮囑侍應在甜品上加上Happy birthday的字眼和朋友名字。但是餐廳完全忘記了這項安排,令人失望。如果你係想和朋友或者情人到餐廳慶祝,本人建議你可以選擇其他中環餐廳。更重要的是,食物質素實在強差人意。當日,我們order了兩個lunch set。前菜沙律的味道尚可接受,但主菜水平實在差得令人驚訝。我地叫左chicken breast 同煎魚(忘記菜名,無影menu),主菜份量少都算啦,仲要整到咁鬼難食,都真係前所未聞。雞胸煎到非常乾身,直情有d柴,明顯係火喉掌握得唔好。而煎魚扒亦都有相似情況,魚肉煎到又乾又dry,我地仲以為自己食緊鹹魚。另外,我們在結帳時發現,原來tap water都要收費。我去過全香港咁多fine dining餐廳,都係第一次比人charge tap water,實在令人無語😓。所以,e間餐廳只係適合打卡,食物方面都真係差到令我覺得驚訝。中環既好餐廳實在太多,如果唔係為左去打卡,其實可以唔使考慮。

我在用餐前一日致電餐廳,特意叮囑侍應甜品上加上Happy birthday的字眼和朋友名字。但是餐廳完全忘記了這項安排,令人失望。如果你係想和朋友或者情人到餐廳慶祝,本人建議你可以選擇其他中環餐廳。

2022-11-08 1068 瀏覽
見到咁多 KOL share 呢間新餐廳, 所以特別 request 咗 window seat 同朋友黎試下! 餐廳也有幫我地安排到, 但我地坐低之後, 竟然過咗十分鐘都未有人理我地!直到朋友主動問侍應, 佢先拎份menu 同問我地飲咩落order 後, 上麵包同埋 一款sauce, 應該係 pesto sauce?? 但侍應完全冇介紹, 放低食物就走左...當我地食包食到一半, waitress 先再過黎夾pama ham 比我地 ... 果下已經覺得, 點解你比包我地既時候唔話比我地知有呢樣野呢? anyway, 兩款包都唔錯的! 跟住就上頭盤喇! waitress 會係你面前撈個 waygu tartare, 再擺好盤先放上枱但如圖所示, 個tartare 偏乾身, 擺盤唔係特別靚, 味道更加係冇咩特別...  也食唔出黑松露既味道 至於個八爪魚算係咁多道菜入面我地比較滿意的 跟住重點就黎喇!! Main Course!!可能見佢menu 寫得咁正, 所以我地既期望都幾大第一款係海膽吞拿魚海鮮卡邦尼意粉睇個名都覺得會好正啦! 點知一黎到見到佢連個意粉都捲唔好, 然後成個感覺就係
直到朋友主動問侍應, 佢先拎份menu 同問我地飲咩

anyway, 兩款包都唔錯的!
至於個八爪魚算係咁多道菜入面我地比較滿意的
Slow Cooked Octopus, Avocado Guacamole

Wagyu Tartare
跟住重點就黎喇!! Main Course!!
可能見佢menu 寫得咁正, 所以我地既期望都幾大

第一款係海膽吞拿魚海鮮卡邦尼意粉
睇個名都覺得會好正啦!
點知一黎到見到佢連個意粉都捲唔好, 然後成個感覺就係卡邦尼上面加左d 海膽咁
味道黎講, 一個字講唒, 「咸」!
無論係賣相同味道都唔合格!!
Linguine, Sea style Carbonara sauce, Sea Urchine, Bottarga of Tuna
第二款  龍蝦及鵝肝意大利飯
呢個幾好食, 佢地既飯係硬身小小, 幾啱我地既口味
唔會好似平時果d 咁淋!
Rissotto with Boston Lobster, Foie Gras
第三款, 黑松露牛奶芝士螺絲粉
簡呢款最大既原因就係想睇佢即場係個大芝士到撈 !
成個experience 真係唔錯
waiter 會先倒d 酒落芝士到, 再點火整溶d 芝士 , 之後先再加d 螺絲粉去撈
但酒既比例實在太多... 搞到酒既味道好似仲蓋過d 芝士
而且個pasta 也都偏咸, 實在有d 失望
同行友人也有向waiter 講過味道太咸 同埋酒味太濃既問題, 但得到既回應係: "We're just different"
WHAT?? 一間餐廳竟然係比呢個回應? 真係令人大開眼界
Fusilli with Taleggio Cheese and Black Truffle
最後就係慢煮牛肋骨, 基本上係一款唔會出錯既course
味道不過不失, 比起前面幾樣, 呢個已經係最合理的
Slow Cooked Short Ribs with mashed potato in BBQ sauce
原本諗住再叫多個Main course 同甜品, 但食物同服務既質素都實在令人太失望!
所以就冇再加單, 直接埋單轉場了
題外話/補充資料: 總括而言, 如果你只為了打卡, 呢間餐廳絕對係一流 (記得要request window seat!!) 但食物同服務態度都完全唔得, 起碼呢個價錢, 絕對唔應該係咁既質素 感覺到餐廳好想令waiter 同客人有多d 互動, 透過呢d real time experience 與客人建立關係 但好明顯人手唔夠, 而且waiter 們根本未Well train! 做得呢樣, 顧唔到果樣... 什至連最基本落盤介紹都冇 除咗用失望黎形容外, 已經諗唔到仲有咩好講
2022-10-27
  • Slow Cooked Octopus
  • Avocado Guacamole
1K
讚1 食物係唔錯,雖然無乜邊樣嘢食覺得好特別,但樣樣都幾有水準。頭盤既火腿切得好,夠油香;手製意粉爽滑,醬汁唔會過多而遮晒啲味;牛肉生熟度都剛好;甜品既火焰雪山雖然老土啲,不過蛋白同雪糕加埋啲酒香,的確係幾好味。2 環境好有氣派,外面景色好有大都會感覺。彈1 侍應講餐牌實在快左啲,同埋現場環境有啲應聲,一多人就嘈到呢

2 環境好有氣派,外面景色好有大都會感覺。

依間新開嘅意大利餐廳可以話係近來去過最華麗,裝潢夠哂抌本嘅一間餐廳✨ 除左位於30樓高層,由落地大玻璃望到中環夜景之外,門口位置嘅玻璃鏡樓梯打卡位,更加可以上到 top town 新開美式seafood Bar!佈置同樣超搶眼! 兩間真係360度都係影相位,就連厠所都望到夜景🥹💕 餐廳由意大利主廚 @marcomedaglia主理,由手工意粉,海鮮 至 牛扒都食到,唔少菜式仲係席旁烹調,相機食先是常識吧😎-<STARTER>慢煮八爪魚配牛油果蓉 ($248)八爪魚肉質厚身,經過慢煮變得軟淋得嚟,保留返一定嘅咬口~ 配上牛油果蓉成個組合幾light*黑松露手切和牛他他 ($298)必點!職員會係席旁將和牛調味並即場刨上黑松露😱♥️ 個股松露香真係撲鼻而來!牛肉他他因為手切嘅關係所以有返一定嘅口感,而且非常新鮮嫩口,愛了愛了!*<SOUP>曼克頓周打蜆湯 ($188)蜆肉鮮甜,係個湯偏重味左啲🥄*<PASTA>海膽吞拿魚子海鮮卡邦尼汁手工扁意粉 ($348)大推!意粉食落彈牙有質感個隻,掛滿海鮮卡邦尼汁,帶蛋香之餘仲有海鮮嘅鮮味~ 配上新鮮海膽

<STARTER>
慢煮八爪魚配牛油果蓉 ($248)

黑松露手切和牛他他 ($298)

<SOUP>
曼克頓周打蜆湯 ($188)
蜆肉鮮甜,係個湯偏重味左啲🥄

<PASTA>
海膽吞拿魚子海鮮卡邦尼汁手工扁意粉 ($348)
大推!意粉食落彈牙有質感個隻,掛滿海鮮卡邦尼汁,帶蛋香之餘仲有海鮮嘅鮮味~ 配上新鮮海膽 以及 吞拿魚子 將整個鮮味大大提升🥰

黑松露牛奶芝士螺絲粉 ($288)
用上原個芝士輪去拌螺絲粉夠哂有睇頭,最後再刨上滿滿嘅黑松露碎,簡單卻超滿足🤤 芝士味夠濃郁creamy,螺絲粉質感會偏硬身接近意大利人嘅口味🧀

<MAIN COURSE>
半軟硬牛奶芝士及乾邑焗龍蝦 ($688)
芝士加龍蝦一向係不敗嘅組合🦞 龍蝦肉食落新鮮結實,好貼心咁拆好左肉,配埋芝士嘅鹹香真係不得了💕 但整體龍蝦鉗嘅位置佔得比較多,比例方面可以再調整一下~

烤黑安格斯牛柳 配巴馬臣芝士忌廉 ($548)
依塊安格斯牛柳做得唔錯,切落去超粉嫩之餘,食落軟淋帶豐富嘅肉汁,完全冇筋位🐂 配上一旁嘅馬臣芝士忌廉幾特別,帶空氣咁之餘,味道酸爽有解膩嘅作用!🍴

<DESSERT>
火焰雪山

🥂PROSECCO. ORNELLA MOLON
🥂LUGANA DOC E FORNACLTOMMASI
🍷CHIANTI CLASSIO DOCG 1.5L, FONTODI
2022-09-29 2010 瀏覽
餐廳有三層: 意大利🇮🇹餐廳, 復古酒吧,天台頭盤有會有熱辣辣嘅自製麵包好食龍蝦🦞新鮮配搭芝士同醬汁 值得推薦鵝肝味道配搭亦好特別八爪魚配牛油果醬汁海鮮新鮮亦彈牙意大利Cheeeseball ,鍾意食芝士嘅人不要錯過好邪惡但好味😎芝士焗龍蝦🦞🙌牛肝菌意大利飯+ 龍蝦鵝肝好入味,重口味但好值得一試👍食到甜品好有驚喜!朱古力好重味,食到停唔到口開心果雪糕自製🥲❤️好好食焦糖燉蛋加芝士蛋糕👍無得輸食完飯上左天台同酒吧望到中環景色真係好舒服亦好適合搞派對🎉有機會會再黎
餐廳有三層: 意大利🇮🇹餐廳, 復古酒吧,天台

頭盤有會有熱辣辣嘅自製麵包
好食

龍蝦🦞新鮮配搭芝士同醬汁
值得推薦

鵝肝味道配搭亦好特別

八爪魚配牛油果醬汁
海鮮新鮮亦彈牙

意大利Cheeeseball ,鍾意食芝士嘅人不要錯過
好邪惡但好味😎

芝士焗龍蝦🦞🙌

牛肝菌意大利飯+ 龍蝦鵝肝
好入味,重口味但好值得一試👍

食到甜品好有驚喜!

朱古力好重味,食到停唔到口
開心果雪糕自製🥲❤️好好食
焦糖燉蛋加芝士蛋糕👍無得輸