2021-11-18 89 瀏覽
最喜歡去搵小店食,呢間西餐廳係Donki附近,裝潢好特別,座位唔算多,但坐得好舒服,座位另一邊有個供小朋友嬉戲嘅地方,原來成間餐廳都係來自一家人經營,餐廳老闆負責煮野食,老闆大兒子仲會幫忙招呼客人,爺爺嫲嫲幫忙照顧小兒子,感覺好溫馨。🔸Dinner set for 2 $388▪️小食炸帶子,細細粒,賣相平平無奇,但食落好香口,外皮勁香脆,入面粒帶子好彈牙,好好味唔夠喉!▪️是日餐湯希臘魚湯,用左檸檬、香草、初榨橄欖油製成,所以飲落覺得好清甜,好多魚肉係入面好足料,而且完全飲唔到有魚腥味,好味~▪️手切粗薯條🍟每條薯條都係人手切,好有驚喜,食落脆口之餘仲帶點煙燻味,非常好味!老闆話佢地細心挑選左美國薯仔,澱粉質含量最高,同埋薯味最出,而做法亦相當唔簡單,薯仔先去皮、切片、蒸熟、風乾,先再拎去炸,最後係外層灑上紅椒粉,真係好有誠意!▪️自家製肉醬意粉🍝有別於一般肉醬意粉,佢哋肉醬係自家製,肉碎係一團團,口感好特別,而意粉煮到剛好,保持應有口感,仲好掛汁,蕃茄醬汁好香濃。▪️日本空運甘雕🇯🇵🐟來自日本嘅甘雕魚,賣相好精緻,面頭鋪左木魚絲,感覺更日式!而甘雕魚肉質好嫩好鮮甜,魚皮經高溫烹煮後變到好脆口

🔸Dinner set for 2 $388
▪️小食

▪️是日餐湯

▪️手切粗薯條🍟

▪️自家製肉醬意粉🍝

▪️日本空運甘雕🇯🇵🐟
來自日本嘅甘雕魚,賣相好精緻,面頭鋪左木魚絲,感覺更日式!而甘雕魚肉質好嫩好鮮甜,魚皮經高溫烹煮後變到好脆口,真係好驚喜!周邊有炸到好香脆嘅羽衣甘藍包住,底下有昆布清湯,點埋一齊食更覺清甜。

▪️Mango Lessie
好濃郁,芒果味香

▪️Berry Yogurt
同樣好濃郁,啖啖都飲到野莓肉,非常足料

整體感覺,無論係餐廳環境定係食物質素都十分出色!每道菜上菜時老闆都親自出嚟介紹,真係好有誠意,完全感受到佢對煮食嘅熱情,係真心喜歡先會咁用心做,一定會回頭再食👍🏻

帶住細路就黎左將軍澳呢間Our Little Dream,因爲見呢度有個遊樂區比小朋友玩,等大人可以輕鬆一下自己食飯。遊樂區有書有玩具,裝修都唔錯。下午茶餐有4款甜同6款鹹揀,價錢$68一款,某啲款可加錢加雪糕或者加料,包咖啡茶,可加$12升級果汁或朱古力,免加一,價錢超抵喎。今日叫左兩款鹹嘅試吓先。黑松露多士黑松露多士一客四件,多士烤得超脆而入面有好香嘅黑松露醬同芝士,外面仲加左少少灑上香草既黑松露醬圓點點綴。簡單但好味嘅一份小食。炸雞 炸雞 一客6件,外皮超脆又唔鹹,而雞肉嫩滑,點伴碟嘅芥末蜜糖醬更好味。見到smoothies超吸引,即刻升級先。Mango Lassie 跟餐加$16Mango Lassie嘅芒果味又唔假又好滑,好味道。Berry Yoghurt 跟餐加$16呢杯Berry Yoghurt就好鮮甜,仲有好多粒粒核咬吓,口感相對上冇咁滑。野食飲品都唔錯,今餐大人細路都開心。

遊樂區有書有玩具,裝修都唔錯。

今日叫左兩款鹹嘅試吓先。

炸雞

見到smoothies超吸引,即刻升級先。

Mango Lassie 跟餐加$16

Mango Lassie嘅芒果味又唔假又好滑,好味道。

Berry Yoghurt 跟餐加$16

野食飲品都唔錯,今餐大人細路都開心。
2021-11-17
2021-11-17 31 瀏覽
Our little Dream如店名稱係由一對90後既夫婦所主理,餐廳鋪面裝修唔算好奢華吸引,不過餐牌詳盡 每一道食物都會仔細介紹 睇得岀廚師對烹飪既認真 ~ 😊 ❣#開胃小食用墨魚汁整成嘅天婦羅皮 口感好似日式天婦羅咁香脆 冇一般炸粉噤厚 而裏面都幾驚喜,天婦羅喺裏面包住帶子帶子好爽口,完全唔會乾身!而下面白色嘅就係用蒜蓉磨成既醬 非常夾 ~ 必須要趁熱食 值得推介‼️❣️#自家煙燻豬腩片卡邦尼煙燻豬腩片係自家製 超濃煙燻香條條厚切 有口感卡邦尼汁夠creamy 汁亦好濃稠仲有芝士山 整體都比好高分❣#日本空運甘雕甘雕肉幾鮮 幾甜上面魚層鱗片脆卜卜 視覺上好立體 食落幾特別亦有昆布清湯 不過個人比較鐘意唔混湯食脆卜卜口感先最正 ~ 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡⚪️🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢️️️⚪️💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️❣️整體評分 👉🏻 8.5/10-📍Our Little Dream (將軍澳)將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY Place地下G22B號舖🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣#開胃小食
用墨魚汁整成嘅天婦羅皮
口感好似日式天婦羅咁香脆 冇一般炸粉噤厚
而裏面都幾驚喜,天婦羅喺裏面包住帶子
帶子好爽口,完全唔會乾身!
而下面白色嘅就係用蒜蓉磨成既醬 非常夾 ~
必須要趁熱食 值得推介‼️

❣#日本空運甘雕
甘雕肉幾鮮 幾甜
上面魚層鱗片脆卜卜 視覺上好立體 食落幾特別
亦有昆布清湯 不過個人比較鐘意唔混湯食
脆卜卜口感先最正 ~

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
🐷味 道 : 🟡🟡🟡🟡⚪️
🏠環 境 : 🟢🟢🟢🟢️️️⚪️
💰抵 食 : 🔴🔴🔴🔴⚪️
‼️性價比 : 🟣🟣🟣🟣⚪️
❣️整體評分 👉🏻 8.5/10
📍Our Little Dream (將軍澳)

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-11-15 62 瀏覽
同bellofood母喺將軍澳覓食無意發現嘅小店係由一對90後夫婦懷著滿腔熱誠所開👫無論菜式食材定服務態度 都感受到佢地滿滿嘅誠意💗-🍴Dinner Set for 2 $288小頭盤睇落係一粒黑色嘅炸野🤔其實係由酥脆嘅墨魚汁天婦羅包著軟熟嘅帶子點埋蒜蓉蛋黃醬 係一道充滿contrast嘅小食😳而餐湯係選用日本里芋嘅芋頭湯 第一次飲啊!每啖都有濃郁嘅芋頭味 而且食到原材料粉粉地咁 口感偏紮實 好有驚喜啊🤩-🌺番紅花西班牙短麵配炭燒秋刀魚 (+$50)餐廳為咗增加客人新鮮感 每星期會出個精選意粉🍝呢個小短意粉乾身爽口 非常特別🇪🇸最正之處係廚師已經幫你將北海道秋刀魚去骨!!所以食落係啖啖肉 並且有淡淡炭燒海鮮味😎再以蕃茄同西藏小花做調味 非常特別🤩-🧀自家煙燻豬腩片卡邦尼佢地煙肉係由自己一手醃製切割同煙燻 誠意十足所以豬腩片爽口彈牙 超好味啊🐷麵條硬度適中 整體好creamy😗-🍟手切粗薯條選甩澱粉較重嘅美國薯仔 食落外脆內粉🥔😛面頭灑上smoked paprika 好惹味🌶-野飲嗌咗O.L.D chocolate (+$12)🍫係用真朱古力粒整成 唔係用粉沖!!所以味道超濃郁 唔撈勻咁
同bellofood母喺將軍澳覓食無意發現嘅小店
係由一對90後夫婦懷著滿腔熱誠所開👫
無論菜式食材定服務態度 都感受到佢地滿滿嘅誠意💗
🍴Dinner Set for 2 $288
小頭盤睇落係一粒黑色嘅炸野🤔
其實係由酥脆嘅墨魚汁天婦羅包著軟熟嘅帶子
點埋蒜蓉蛋黃醬 係一道充滿contrast嘅小食😳

而餐湯係選用日本里芋嘅芋頭湯 第一次飲啊!
每啖都有濃郁嘅芋頭味 而且食到原材料
粉粉地咁 口感偏紮實 好有驚喜啊🤩

🌺番紅花西班牙短麵配炭燒秋刀魚 (+$50)
餐廳為咗增加客人新鮮感 每星期會出個精選意粉🍝
呢個小短意粉乾身爽口 非常特別🇪🇸
最正之處係廚師已經幫你將北海道秋刀魚去骨!!
所以食落係啖啖肉 並且有淡淡炭燒海鮮味😎

🍟手切粗薯條
選甩澱粉較重嘅美國薯仔 食落外脆內粉🥔😛
面頭灑上smoked paprika 好惹味🌶

野飲嗌咗O.L.D chocolate (+$12)🍫
係用真朱古力粒整成 唔係用粉沖!!
所以味道超濃郁 唔撈勻咁飲又幾正喎😝
2021-11-08
2021-11-15 25 瀏覽
最近有朋友推薦呢間位於將軍澳海傍嘅西式餐廳👍,見食物都幾吸引就即刻試下啦🥳.自家製煙燻豬腩片卡邦尼 $128呢個意粉真係好高質😆,首先醬汁方面夠曬creamy同濃郁😎,而且最特別係自家製嘅煙燻豬腩片🤩,相當花心思製作,而且食落更加有自己嘅風味,超級惹味🤤.手切粗薯條 $67呢度嘅薯條選用左澱粉質較重嘅美國薯仔😚,更加有薯仔味,而且炸得外脆內軟好正🔥.番紅花西班牙短麵配(去骨)炭燒秋刀魚呢度將秋刀魚去骨真係超級用心❤️,食落更加滋味,而且西班牙短麵平時都比較少食到😌,配上番紅花製作嘅醬汁都好有特色💕.飲品:凍朱古力 $58+ Banana Oat Smoothie $58
自家製煙燻豬腩片卡邦尼 $128
手切粗薯條 $67
番紅花西班牙短麵配(去骨)炭燒秋刀魚
2021-11-15 21 瀏覽
✨中女獨食難肥日誌 ✨Our Little Dream 中女食將軍澳南將軍澳南多間餐廳都好打得!位於Monterey的Our Little Dream是家庭式經營的小店,店主一家都在,讓客人感覺窩心溫馨!一上桌黑色小團的帶子天婦羅新鮮熱辣已有驚喜!carbonara $128見到鄰桌的Carbonara滿滿芝士,即點一客!用上比較少見的豬腩肉,好香口,比單單用上豬腩片有心思得多!而我覺得醬汁偏甜,或許是親子餐廳吧小孩都會喜歡。homemade pizza $148自家製Pizza放滿Parma ham咸香連同薄脆餅底,比將南另一家專賣pizza的餐廳更出色!推介👍🏼mango lassi點了杯酸酸甜甜開胃的mango lassi❤️謝謝店主一家親切的招待,好溫馨的一頓晚餐!📮地址: Our Little Dream (將軍澳)將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY Place地下G22B號舖☎電話: 57178105
✨中女獨食難肥日誌 ✨
Our Little Dream 中女食將軍澳南
將軍澳南多間餐廳都好打得!
一上桌黑色小團的帶子天婦羅新鮮熱辣已有驚喜!

carbonara $128
見到鄰桌的Carbonara滿滿芝士,即點一客!

homemade pizza $148
自家製Pizza放滿Parma ham

mango lassi
📮地址: Our Little Dream (將軍澳)
☎電話: 57178105
2021-11-12
5 分鐘 (堂食)
  • Carbonara
2021-11-13 41 瀏覽
將軍澳Monterey附近開了很多餐廳,多次經過這一列店舖也沒有試過遄一間。今天有空,決定一試。環境:店面算大,靠牆一邊是二人及四人枱,另一邊有沙發,開放式廚房旁有六人枱。店裡有一處是舖上地毯的小朋友玩樂區,有玩具和一個發光月球燈,特別適合有小孩子的顧客。看到有為小朋友準備的椅子,很貼心。食物:Lunch Set 98蚊,主菜我們選了carbonara和肉醬意粉。Tea set 68蚊,可選甜品或小吃及飲品,我們選了炸雞和fish & chips。在這個地段,算很抵吃。Carbonara味道很好,煙肉juicy。肉醬意粉有非常多肉,性價比高。炸物全部熱辣辣上枱。炸雞juicy,fish & chips有4件魚柳,有誠意。飲品latte和mocha正常發揮。服務:家庭式經營,看到媽媽抱著小朋友顧店。服務態度好,整體上菜較慢,不過我們不趕時間,可以接受。小店質素不錯,有機會可再試。

小店質素不錯,有機會可再試。
2021-11-13
下午茶
  • Carbonara意粉
2021-11-10 40 瀏覽
年輕夫婦家庭式經營高質餐廳,親切嘅感覺,令人陪覺温馨🥰。餐廳所有用心製作所有食物,而且精心挑選食材😊 墨汁天婦羅帶子 🧆每枱都會送嘅Starter 😍,墨魚汁脆皮做天婦羅外皮,入面有原粒帶子刺身,非常鮮味😋 日本里芋湯 🍠🥣好creamy 嘅里芋湯,由日本進口嘅里芋,濃濃嘅香芋味好吸引 Carbonara Spaghetti 🍝自家制煙燻豬腩肉配上Carbonara ,味道特別出色😋 Spanish Tapas 🥓白毛豬風乾火腿配上蕃茄、蒜香嘅法飽,令火腿味道味道更突出👍 秋刀魚西班牙短麵 Fideua 🍝西班牙短麵 Fideua 係西班牙經典料理🍝,短身麵有點似炒米粉,而且用Sargol 番紅花做醬料,而最上層係去左骨嘅秋刀魚🐟,加點檸檬汁,可以盡情享受秋刀魚美味 最後,香濃咖啡配上甜甜的 Brownie ,好滿足嘅晚餐😊

墨汁天婦羅帶子 🧆

日本里芋湯 🍠🥣

Carbonara Spaghetti 🍝
自家制煙燻豬腩肉配上Carbonara ,味道特別出色😋

Spanish Tapas 🥓
白毛豬風乾火腿配上蕃茄、蒜香嘅法飽,令火腿味道味道更突出👍

秋刀魚西班牙短麵 Fideua 🍝

最後,香濃咖啡配上甜甜的 Brownie ,好滿足嘅晚餐😊

{滿足的一餐🌸被理念所感動❤️}📍Our Little Dream餐廳位於將軍澳海旁!門面唔算好大,但係入到去空間感十足!原來老闆係一對夫婦!為咗自己嘅夢想而開嘅餐廳!佢哋嘅Menu有介紹到自己!同埋會好詳細咁介紹食物!真係好有誠意🤍🤍🤍.Dinner Set $388 for TWO ✨MVP✨🌸開胃小菜 墨汁一個刺身級嘅帶子!外層炸衣好薄,好脆口!有淡淡的墨魚汁味!絕對有驚喜!推薦佢攞嚟做單點小食🤣🤣.🌸栗子湯新鮮製造!將栗子打成湯🤎中意栗子嘅我好滿意!好有誠意!.🌸自家製肉醬意粉個肉醬係自己整嘅!肉嘅份量超多!而且意粉嘅質地啱啱好!味道同出邊有啲唔同,但係講唔出,可以話係比較新鮮🤣🤣.🌸西冷牛扒 +$250上枱個下真係嘩咗一聲,份量超級多,老闆會唔會太慷慨?我哋兩個女仔根本冇可能食得晒!仲記得老闆講嘅57度先係牛扒最好食嘅味道!.🌸O.L.D Chocolate 用上54%朱古力加鮮奶調制🤍🍫好正!.🌸芒果Lassi呢個係印度嘅傳統飲品,我第一次飲!加咗芒果同乳酪!幾正!🥰🥰.📝總結餐廳環境好大,但係佢有一半都係攞咗嚟比小朋友玩!同埋最正嘅係佢嘅廚房係開放式
{滿足的一餐🌸被理念所感動❤️}
📍Our Little Dream
Dinner Set $388 for TWO
✨MVP✨
🌸開胃小菜 墨汁
🌸栗子湯
新鮮製造!將栗子打成湯🤎中意栗子嘅我好滿意!好有誠意!
🌸自家製肉醬意粉
個肉醬係自己整嘅!肉嘅份量超多!
🌸西冷牛扒 +$250
🌸O.L.D Chocolate
用上54%朱古力加鮮奶調制🤍🍫好正!
🌸芒果Lassi
📝總結
餐廳環境好大,但係佢有一半都係攞咗嚟比小朋友玩!同埋最正嘅係佢嘅廚房係開放式!你可以望到老闆煮嘢食!好有屋企感覺!同埋嗰度嘅小朋友真係好可愛!佢會主動過嚟迎賓🤣🤣❤️絕對會再去食!
🤍食完俾分時間🤍
🍔食物: 9/10
🏝環境: 10/10
👩🏻‍🍳服務: 10/10
📸打卡: 10/10
🔥推介: 10/10
📍 Our Little Dream
2021-10-18
澳南開左好多新餐廳, 今日來試一試這間以親子為主題的餐廳餐廳內有一個位置是為小朋友而設的, 帶小朋友來吃一定好開心晚市有套餐, 是中價的西餐餐牌上有寫著餐廳是由一家人經營, 當日在餐廳都見到兩個兒子, 十分可愛是日開胃小吃 - 是墨魚汁混天婦羅炸粉配鮮帶子, 這個配搭十分新鮮, 伴著蒜味醬汁十分醒胃粟米湯 - 賣相吸引, 粟米湯非常香甜及濃郁是日意粉 - 是北海道秋刀魚伴蕃紅花西班牙短意粉, 擺盤都非常精緻, 令人食慾大增廚師說北海道秋刀魚是完全起骨, 十分細心, 西班牙短意粉口感彈牙, 十分好食日本甘雕魚 - 甘雕魚是屬於較貴的食材, 伴著昆布湯來吃有種日本茶漬料理的感覺甘雕魚的魚皮非常香脆, 十分驚喜, 魚肉非常鮮嫩可口飲品選了dirty 及藍莓乳酪奶昔, 飲品正正常常每一道菜廚師都親自講解食材, 看得出是非常有心機去經營餐廳, 食物質素很高質, 絕對值得一試

澳南開左好多新餐廳, 今日來試一試這間以親子為主題的餐廳

餐廳內有一個位置是為小朋友而設的, 帶小朋友來吃一定好開心

晚市有套餐, 是中價的西餐

開胃小吃

粟米湯 - 賣相吸引, 粟米湯非常香甜及濃郁
粟米湯

日本甘雕魚

甘雕魚的魚皮非常香脆, 十分驚喜, 魚肉非常鮮嫩可口
日本甘雕魚

飲品選了dirty 及藍莓乳酪奶昔, 飲品正正常常

開胃小吃
粟米湯
日本甘雕魚
要喺香港搵到一間可以容納小朋友嘅餐廳真係好難,最近俾我發現到將軍澳開咗依間親子餐廳,除咗嘢食好高質、性價比高之外,仲有一大個場地可以比小朋友玩,對於要湊住小朋友嘅我來講,今次終於有救啦,因為小朋友可以坐定定食,做阿媽都好放心🤣👍🏻👏🏻餐廳位於澳南海岸,地鐵站行過嚟都好方便,一嚟到環境好乾淨闊落,中間仲有一大個playground仲有遊樂設施俾小朋友玩,而且小朋友一喊,職員即刻過嚟幫手,睇得出佢哋都好鍾意小朋友😉估唔到呢度嘅嘢食好好味!首先頭管有一個炸帶子,外層好趣好香口,裏邊有大大粒好新鮮嘅帶子,底下仲有蒜蓉汁,食落口勁驚喜🥳黑松露芝士意粉🍝好食,而且一啲都唔油膩,最特別係上層擺咗蘿蔔絲,所以感覺食落口好香嘅黑松露味之餘,又唔會好油膩八吋手拉薄餅最好食嘅係依度自家製嘅薄餅配上西班牙火腿同香腸,仲有芝士同埋韓國青瓜,勁香口😋另外仲有兩杯嘢飲,一杯係朱古力🍫,令一杯係萬聖節🎃熱情果特飲兩杯嘢飲都係超水準嘅發揮,尤其是係依度嘅朱古力,好香好濃滑🤩

估唔到呢度嘅嘢食好好味!

黑松露芝士意粉🍝

八吋手拉薄餅

以前有排成日係TKO跑步🏃🏻‍♀️最鍾意就係Monterey Place(Donki個商場)食野🍴雖然呢間餐廳無戶外位,但係係一間會讓人感到窩心同無比親切感加熱誠既家庭小店👨‍👩‍👦‍👦每一Set既晚餐都會跟一份開胃小食+湯+主菜+飲品開胃小食 - 炸刺身級帶子墨汁脆漿既外殼與內部鮮味帶子再沾上蒜蓉蛋黃醬,入口即溶👍🏻湯 - 蕃茄湯有蒜頭粒既蕃茄湯🍅濃稠度適中,超香口!主食 - 龍蝦意粉🦞$328擺盤有心機,而且龍蝦肉份量多🦞仲好細心已經起左肉,咬到好彈牙!意粉軟厚度剛好,而且每條都有著龍蝦汁既味道😋- 西冷牛排 🥩 $518由美國進口既特級西冷牛扒🇺🇸老闆親自用心烹調,上餐時特意介紹57度先係半成熟最好既味道!再配上人手製作既椰菜花蓉、紫薯蓉、當造茄子蓉🍆伴碟!完全係超水準👍🏻色、香、味俱全!飲品+$12 轉凍朱古力🍫一眼看落似dirty 咁既款,牛奶與朱古力既比例MIX得好好!甜得黎唔會覺得膩!餐廳亦因為Halloween🎃掛滿萬聖節裝飾同時為每位客人送上老闆娘親手做既曲奇🍪送上祝福😚最後不得不提既餐廳特設小朋友玩樂區讓客人可以安心進食又讓小孩子有放電既地區!再者係佢地一家人既服務態
以前有排成日係TKO跑步🏃🏻‍♀️

每一Set既晚餐都會跟一份開胃小食+湯+主菜+飲品

開胃小食
- 炸刺身級帶子
墨汁脆漿既外殼與內部鮮味帶子再沾上蒜蓉蛋黃醬,入口即溶👍🏻

- 蕃茄湯
有蒜頭粒既蕃茄湯🍅濃稠度適中,超香口!

主食
- 龍蝦意粉🦞$328
擺盤有心機,而且龍蝦肉份量多🦞

- 西冷牛排 🥩 $518

飲品
+$12 轉凍朱古力🍫

再者係佢地一家人既服務態度超有善,加上大仔活潑的性格仲做左手繪畫家🧑🏻‍🎨細仔成日笑騎騎👶🏻完全活現出‘Our Little Dream’既景象🥰
2021-10-30 29 瀏覽
Our Little Dream呢間餐廳係由一對夫婦開嘅,店面唔算好大但係佈置得有心思,仲留咗一啲位置做小朋友嘅play area,入到去都有啲halloween氣氛。—————————————————————1. 墨汁天婦羅帶子每位嚟用餐嘅客人都會送呢個前菜,外脆內軟,熱辣辣,食到帶子嘅鮮味。2. 是日餐湯呢度嘅餐湯每日都唔同,今日係蕃茄濃湯,真係超重茄味,入味係食到勁多蕃茄粒同蕃茄蓉,有唔同層次,幾好飲。3. 自家製煙燻豬腩片卡邦尼呢個用咗自己醃製嘅豬腩肉,刻意切得大粒少少,令個口感食落豐富啲,另外佢係意粉上面磨咗好多芝士碎,加埋個蛋汁食落味道好豐富。4. 炸魚薯條份量勁多,有6塊魚同勁多薯角,魚炸得幾好,入面仲係好多汁。嘢飲方面叫咗杯hallowee特飲,聞落有啲青瓜味,好fresh,上層係提子汁下層應該係芒果汁,杯邊仲印咗啲糖係度,幾靚。—————————————————————Our Little Dream📍將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY Place地下G22B號舖
Our Little Dream
—————————————————————
1. 墨汁天婦羅帶子

2. 是日餐湯

3. 自家製煙燻豬腩片卡邦尼

4. 炸魚薯條
份量勁多,有6塊魚同勁多薯角,魚炸得幾好,入面仲係好多汁。

—————————————————————
Our Little Dream
2021-10-29 293 瀏覽
餐廳位於將軍澳海濱donki附近,環境好大,但唔多位,反而小朋友小天地佔最多空間🤣大人食既時間又望到小朋友,可以放心食。餐廳係一間家庭式餐廳,一對夫婦帶住三個小朋友親手經營,兩個大概5歲既仔仔,一個仲係bb黎,爸爸用心煮餸,媽媽全程用帶抱住佢黎招呼客人,仲每道菜式都親自同客人介紹,辛苦但一直堅持住🥺,而另外兩個小朋友都好乖,自己玩,絕對唔會嘈到客人,小朋友可以安靜自己玩都唔簡單,仲會幫手開門送客人走🥺❗️而就黎萬聖節🎃,仲有萬聖節嘅裝飾佈置,廚師都帶住頭飾煮餸,全個過程都睇得出真係唔容易而且好有心去經營,大家多啲幫襯下佢哋喇🤣❗️-萬聖節🎃限定套餐🤍炸墨魚汁帶子🤍蕃茄肉醬湯🤍手切粗薯條🤍西班牙燒乳豬🤍牛小排南瓜燴飯🤍凍朱古力-🤍炸墨魚汁帶子[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼為咗迎合萬聖節,佢哋特登整咗呢一個新菜式,開頭望真係估唔到咁好食,外層皮炸得香脆,內面既帶子嫩口多汁,隨後跟住散發岀淡淡墨魚汁味👍🏻。.🤍蕃茄肉醬湯⭐⭐⭐⭐每道菜式都可以睇得出餐廳嘅認真,連湯都係真材實料,蕃茄味濃郁,每啖都食到肉醬,有一下真係懷疑自己食緊肉醬意粉嗰個汁🤣🤣,不過味道酸左小小,甜番一啲就更好了。.🤍手切粗薯條⭐️⭐️⭐️⭐️薯
萬聖節🎃限定套餐
🤍蕃茄肉醬湯
⭐⭐⭐⭐
🤍手切粗薯條
⭐️⭐️⭐️⭐️
薯條佢地都係自己親手切,唔係包裝買個啲,佢哋選用美國薯仔,經歷切割、烹煮、吹乾、再油炸,外脆内軟既口感🤣。
🤍西班牙烤乳豬
⭐️⭐️⭐️⭐️
煮前廚師特意問我地會想食肥中瘦咩位置多啲,我地簡左瘦,廚師介紹烹調乳豬步驟多,外層脆皮才烤得香脆可口,加上配料,用左蘋果+梨汁,仲有小小酒醋味,連醬汁都整得一啲都唔馬虎。
🤍牛小排南瓜燴飯
[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼
依道都係萬聖節限定🎃,南瓜燴飯香濃南瓜味,燴飯質感稠度剛好,夠黏稠又濕潤,牛小排肉質鮮美,油花分佈均勻,質地柔軟甘甜😍,而在整個飯下,再倒上了紅莓汁,增加造型感,迎合萬聖節主題🥰。
🤍凍朱古力
[滿星]⭐⭐⭐⭐⭐‼
超級濃郁凍朱古力!朱古力面層放滿cream加朱古力碎粒,底部放滿朱古力粒,好得意地😳,一飲上黎,每啖都飲到朱古力粒,而朱古力粒已經融化😍,變成極濃朱古力味,整杯濃郁程度比淨食一粒朱古力高🥰🥰。
環境:8/10
炸墨魚汁帶子
手切粗薯條
凍朱古力
2021-10-28 28 瀏覽
今日再去呢邊搵食,揀左間空間好寬敞,有裝飾嘅餐廳❣️天婦羅帶子好有創意既頭盤,用墨魚汁打造天婦羅漿,包住入面係刺身級帶子,又薄又脆似天婦羅口感既外皮包住美味既帶子,帶子仲好juicy,重質不重量❣️栗子湯天氣開始轉涼啦,日本既板栗亦都收成啦,今日有幸可以飲到栗子湯,口感有D 似合桃糊,濃郁既粟子味,第一次飲栗子湯❣️黑松露意粉一個看似普通既黑松露意粉,其他地方食可能會好creamy 會有種飽滯既感覺,呢度既特色係有3片白酒烹調過既磨菇,做到酸中帶甜既效果,可以減低本身醬汁既油膩感❣️自家煙燻豬腩片卡邦尼粗碌既煙腩肉係由店自家製,自家醃製、煙燻、切割,味道及煙燻味突出,意大利粉軟硬適中❣️Berry yogurt酸酸甜甜,仲有D cereal 粒粒同新鮮梅粒,唔會太過濃稠,去油去膩嘅感覺好好❣️Banana oats好香香蕉味,加有燕麥片,非常新鮮健康,但又不個濟肚值得一提,呢度有個兒童角,小朋友都可以有自己既天地

今日再去呢邊搵食,揀左間空間好寬敞,有裝飾嘅餐廳

❣️天婦羅帶子

❣️栗子湯

❣️黑松露意粉

❣️自家煙燻豬腩片卡邦尼

❣️Berry yogurt

❣️Banana oats
好香香蕉味,加有燕麥片,非常新鮮健康,但又不個濟肚

值得一提,呢度有個兒童角,小朋友都可以有自己既天地