2021-10-27 27 瀏覽
又去將軍澳海傍試啲未食過嘅餐廳,今次就去咗澳南海岸呢間西餐廳。原來餐廳係由一對後生夫婦經營,仲有個好可愛嘅BB (●'◡'●)ノ 一坐低就會同我哋介紹餐廳嘅menu,而且每上一道菜都會講解一下菜式及背後嘅心思,充滿熱誠。.Lunch set $98包沙律及主食,可加錢加配餐湯、飲品或甜品。.🥗 沙律 沙律用咗BB羅馬生菜,食落更鮮嫩爽脆,搭配黑醋、自家製蕃茄醬及琥珀合桃,味道酸酸甜甜,輕盈清新。.🥣 紅菜頭濃湯 (跟餐+$20)餐湯份量雖然唔多,但質感非常濃稠,帶有洋蔥及濃濃嘅紅菜頭甜味,飲得出真材實料。餐廳仲用咗特別嘅保溫碗,可以keep住湯嘅溫度,非常用心。.🍝 Pasta of the Week 店主介紹Pasta of the Week係大廚精心設計,今個星期就係黑椒西冷牛肉意粉,夏天食可以刺激味蕾。用咗晚餐比較貴價嘅西冷牛扒切片,肉質軟嫩juicy,意粉掛汁彈牙,黑椒汁帶微甜好易入口,開胃惹味!.🍕 O.L.D. Pizza 手拉Pizza批底薄脆,每一件Pizza都鋪上Serrano Ham,肉質柔軟口感油潤,加上半溶芝士,鹹香味十足,搭配批底濃郁嘅蕃茄醬,好滋味!.☕️ D
🥗 沙律
🥣 紅菜頭濃湯 (跟餐+$20)

🍝 Pasta of the Week

🍕 O.L.D. Pizza

☕️ Dirty (跟餐+$10)
熱咖啡和凍鮮奶味道及層次分明。
🥛 Iced English Milk Tea (跟餐+$10)
飲到淡淡嘅Earl Grey茶香味,味道再濃啲就更好喇!

總括而言:餐廳空間非常寛敞,仲有一個小朋友嘅playarea,啱晒親子家庭。價錢同同區餐廳差唔多,食物真材實料,味道相當不錯,感受到佢哋嘅用心及誠意,值得支持(ง •̀_•́)ง
將軍澳海濱有間家庭式餐廳,經過嘅時侯唔太起眼,入面環境好闊落,左邊放左梳化仲有軟墊比小朋友玩玩具🧸,右邊係一排餐枱,最入面係開放式廚房👨🏻‍🍳,餐廳由一對90後夫婦親自經營,有兩個可愛囝囝👶👶,真係好窩心❤️,我地叫左一個𝙳𝚒𝚗𝚗𝚎𝚛 𝚂𝚎𝚝 𝚏𝚘𝚛 𝚃𝚠𝚘$𝟸𝟾𝟾(包頭盤➕兩款意粉➕一份小食➕兩杯飲品)⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▪️ 龍蝦意粉🦞👉🏻$108擺盤落足心機,還原成隻龍蝦型,廚師已經起曬啲龍蝦肉,肉質結實彈牙,龍蝦汁由龍蝦頭加蔬菜去烹調,味道濃郁,比出面餐廳較為稠,意粉軟硬適中,仲有蝦仁、三色椒🫑做配料,口感相當豐富⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀▪️ 自家煙燻豬腩片卡邦尼豬腩片係由自家醃製同煙燻而成,剩係呢點已經好有誠意🥰,腩片厚身大片又油香,意粉夠creamy又滑,加埋刨絲芝士同洋蔥🧅,但唔會過膩⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀️▪️ 手切粗薯條美國薯仔夠晒粉似薯角🤣,炸起熱辣辣,表皮加左香草同焗到焦焦地⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀️▪️ 粟子湯第一次飲咁𝚛𝚒𝚌𝚑嘅粟子湯,聽老闆娘介紹佢地用日本出產嘅板栗攬製而成,無添加任何調味料,原汁原味,非常鮮甜🤤⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀️▪️ 墨魚汁天婦羅帶子頭盤係自家研發嘅菜式,又有創意又好食👍🏻
▪️ 龍蝦意粉🦞👉🏻$108

▪️ 自家煙燻豬腩片卡邦尼

️▪️ 手切粗薯條

️▪️ 粟子湯

️▪️ 墨魚汁天婦羅帶子

頭盤係自家研發嘅菜式,又有創意又好食👍🏻墨魚汁皮用左天婦羅🍤做法,超級薄身,咬開就係帶子刺身,配搭下層蒜醬,清新開胃
2021-10-22
  • 龍蝦意粉
2021-10-25 23 瀏覽
家庭式經營的小店🍝Our Little Dream🧆店主的大兒子好得意會幫忙問幾多位👦🏻餐廳每位客人會先呈上黑松露帶子,皮脆好特別🥘季節限定的日本板栗子湯😋喜出望外~唔鐘意食栗子的我都好驚喜🥰超愛🍟Fish & chips同平時的唔同~魚柳係實實在在的魚柳肉,唔像出面的炸粉多肉少😋真材實料🥔薯條都係厚切薯仔,而且味道淡淡定唔咸,冇味精🍛日式牛肉飯都係少鹽少油岩晒而家鐘意健康的生活質素
餐廳每位客人會先呈上黑松露帶子,皮脆好特別
🥔薯條都係厚切薯仔,而且味道淡淡定唔咸,冇味精
🍛日式牛肉飯都係少鹽少油
岩晒而家鐘意健康的生活質素
2021-10-23 28 瀏覽
將軍澳越嚟越多高級餐廳有浪漫既氣氛找來一間小店竟由行入去感受到屋企感覺一間餐廳竟然有差不多一半既地方係比小朋友玩相信呢一對90後夫婦非常重視家庭樂dinner set係將軍澳黎講價錢合理有前菜,主菜,湯,小食,飲品前菜有其貌不揚的帶子但外皮用左脆口既墨魚汁天婦羅汁同入面既鬆軟帶子,好夾湯用上當造的粟子粟子用上日本板粟店員解釋粟子湯更甜肉醬意粉肉醬同意粉份量恰到好處廚師刻意將肉碎煎成一團團更有口感食到真材實料龍蝦意粉係今餐最愛之選亦係餐廳招牌菜龍蝦味好重成隻龍蝦肉比哂你完全冇偷功減料我食過最好味既龍蝦意粉風乾火腿蕃茄蓉法包法包自己整,蕃茄蓉自己磨誠意加分,連埋毫不吝嗇既風乾火腿飲品叫左凍,熱朱古力朱古力可可味濃天氣涼飲熱朱古力有幸福既感覺喜歡呢度有屋企既溫馨感覺食物質素也有誠意好味
將軍澳越嚟越多高級餐廳

有浪漫既氣氛

找來一間小店

竟由行入去感受到屋企感覺

一間餐廳竟然有差不多一半既地方

係比小朋友玩

相信呢一對90後夫婦非常重視家庭樂

dinner set係將軍澳黎講價錢合理

有前菜,主菜,湯,小食,飲品

前菜有其貌不揚的帶子

但外皮用左脆口既墨魚汁天婦羅汁

同入面既鬆軟帶子,好夾

湯用上當造的粟子

成隻龍蝦肉比哂你

完全冇偷功減料

我食過最好味既龍蝦意粉

風乾火腿蕃茄蓉法包

法包自己整,蕃茄蓉自己磨

誠意加分,連埋毫不吝嗇既風乾火腿

飲品叫左凍,熱朱古力

朱古力可可味濃

天氣涼飲熱朱古力有幸福既感覺

喜歡呢度有屋企既溫馨感覺

食物質素也有誠意好味

2021-10-23 26 瀏覽
Our Little DreamOur Little Dream係兩位90後夫婦開嘅,見老板娘一邊親自招呼客人,一邊照顧bb,真係好佩服佢呢!餐牌設計非常有心思,會詳細介紹每一道菜嘅特色,等食期間睇餐牌都變成一種享受!亦從字裡行間feel到佢地對食材的堅持同執著👍🏼🌀墨汁天婦羅漿龍蝦好有驚喜嘅前菜,每位嚟食晚餐嘅客人都會有一份前菜作一個welcome treat☺️食材仲會不定期轉換添!暗黑嘅外表賣相特別,一口咬落去原來天婦羅脆漿做得非常酥脆,內裡嘅龍蝦肉爽口結實,令人更期待之後嘅主菜🌀栗子濃湯用心之作,選用當造嘅日本板栗🌰打成茸,栗子湯口感細滑,食到一點點栗子茸嘅口感,味道甜得嚟感覺天然🌀龍蝦意粉醬汁由龍蝦殻熬煮而成,廚師已經好細心將龍蝦起晒肉意粉好掛汁,啖啖都彌漫龍蝦嘅鮮味🦞有一個細心位一定要讚一讚,就係裝住意粉隻碟係暖嘅,好多餐廳都未必做到,呢個位好加分👍🏼🌀O.L.D. Chocolate天氣轉涼又係朱古力嘅季節🍫香濃熱朱上面仲有個好可愛嘅立體熊仔拉花,望見都開心❤️
Our Little Dream

亦從字裡行間feel到佢地對食材的堅持同執著👍🏼

🌀墨汁天婦羅漿龍蝦

🌀栗子濃湯

🌀龍蝦意粉
醬汁由龍蝦殻熬煮而成,廚師已經好細心將龍蝦起晒肉
意粉好掛汁,啖啖都彌漫龍蝦嘅鮮味🦞

🌀O.L.D. Chocolate
將軍澳澳南海岸呢邊好多好野食,呢間餐廳其中一個吸引人既地方係一間親子餐廳,以為只係間cafe 再有地方俾小朋友玩,點知野食好講究好用心,好有驚喜!!❤️墨魚汁天婦羅帶子 每枱都有既starter,墨魚汁漿包住刺身帶子,又脆又鮮味🧡日本板栗湯 用板栗打出黎既濃湯,質地好rich,栗子好甜💛Amadia 日本空運甘鯛 鱗片炸到好脆,但魚肉仲係非常嫩滑,加埋碗入面既昆布清湯一齊食,更加鮮味,感受到廚師好講究好用心去製作道菜💚Homemade pizza 大量Chorizo, Serrano Ham 同埋mozzarella cheese 好重手超足量,批底好脆💙Blueberry Yogurt Drink 一飲就知落足大量藍莓打出黎既smoothie 好健康好fresh

🧡日本板栗湯 用板栗打出黎既濃湯,質地好rich,栗子好甜

2021-10-16 20 瀏覽
Our Little Dream (將軍澳)🌟日式清湯 配豆腐粒 昆布日式清湯飲到淡淡的昆布香味同少少鹹味,裏面仲有啲豆腐粒增加下口感。🌟風乾火腿蕃茄蓉包片手磨蕃茄蓉凍凍地,味道唔係好重,比較fresh。而風乾火腿就提供左鹹香味,底部係類似法包,一啖咬落去嘅口感幾豐富🌟自家煙燻豬腩片卡邦尼個汁好濃郁,同平時嘅卡邦尼唔同嘅係,佢哋用咗自家製嘅豬腩片,而唔係煙肉片,食落更重肉嘅香味,表面仲有大量芝士碎,味道跟豐富。🌟加拿大海膽意粉比起卡邦尼意粉,呢個嘅汁就會冇咁濃郁,但依然都食到有好重嘅忌廉味。表面有幾舊加拿大海膽,依家係加拿大海膽當做季節,所以海膽好鮮甜。🌟OLD 朱古力賣相10分吸引,味道都唔錯,幾重朱古力味🌟Berry yogurt有驚喜嘅一杯飲品,10分足料每啖都飲到果肉,不過飲完杯嘢已經有啲飽。將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY Place地下G22B號舖
Our Little Dream (將軍澳)

🌟日式清湯 配豆腐粒 昆布

🌟風乾火腿蕃茄蓉包片

🌟自家煙燻豬腩片卡邦尼

🌟加拿大海膽意粉

🌟OLD 朱古力
賣相10分吸引,味道都唔錯,幾重朱古力味

🌟Berry yogurt

2021-10-15 26 瀏覽
今次又去咗將軍澳Donki附近嘅餐廳食嘢,呢間our little dream係一對90後嘅夫妻經營,佢哋兩個小朋友都喺舖頭入面玩,感覺幾溫暖,同時廳亦都有格調,食物質素頗高。今日叫咗lunch set嘅自家煙燻豬腩片卡邦尼,套餐有沙律,沙律完全唔求其,係用幼苗版嘅羅馬生菜,再加左啲焦糖合桃,酸酸甜甜。呢個意粉賣相一流,上面有好多芝士碎,攪拌左之後成個意粉好creamy,每啖都有芝士嘅奶香味,再加上好有口感嘅煙燻豬腩同埋蘑菇,係一個好高質嘅卡邦尼意粉,食得好滿足。飲品方面叫咗Banana oats smoothie,食午市套餐只需要加25就飲到,質感濃厚,除咗有燕麥之外亦都加咗啲提子乾一齊打,個smoothie好厚身又清甜。再叫咗個蛋糕,蛋糕份量一個人食啱啱好,味道適中,唔會太多cream令到人食到好膩,蛋糕中間亦有一啲紅桑子藍莓等等。
《#Western_taltal | #TseungKwanO_taltal 》🇭🇰 𝕆𝕦𝕣 𝕃𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝔻𝕣𝕖𝕒𝕞 @ 𝕋𝕤𝕖𝕦𝕟𝕘 𝕂𝕨𝕒𝕟 𝕆晚餐時段嚟到呢到,位置方便,而且附近好多餐廳選擇😋一間盛載住夢想同家庭溫暖嘅小店餐廳👨‍👩‍👦‍👦以西班牙菜式為主,由小食、主菜到甜品都有得揀。雖然款式唔算多,但每道菜都好用心好特別。🔸 天婦羅帶子 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚👍🏻👍🏻廚師為我哋送上呢一道小食,單係一道小食已經好impressive❕用墨汁打成嘅天婦羅醬🍤包住刺身級嘅帶子,外觀超級型格,底部輕輕加上蒜蓉打成嘅醬汁,唔會搶晒天婦羅帶子嘅鮮味😋炸完之後外脆內軟,帶子入口超滑又好新鮮,唔會overcooked ,將食材嘅優點帶出👍🏻如果可以加入Menu就好啦😍🔸 流心鵪鶉蛋肉球 𝐒𝐪𝐮𝐚𝐬𝐡 𝐄𝐠𝐠 $𝟕𝟖另一道幾鍾意嘅小食😋呢度嘅小食唔係普通炸物咁簡單,連鵪鶉蛋同肉球都可以特別嘅變化。外層脆卜卜嘅炸皮,炸得剛好金黃色,唔會油淋淋👍🏻一咬開就係一層西班牙豬面肉包住半熟鵪鶉蛋。豬面肉調味唔會太鹹,但令到成個小食變到好豐富🐖不過鵪鶉蛋就相對上冇咁重味。底下放咗西芹頭絲,幾好食。🔸

🔸 天婦羅帶子 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚👍🏻👍🏻
天婦羅帶子 𝐒𝐜𝐚𝐥𝐥𝐨𝐩 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚

🔸 流心鵪鶉蛋肉球 𝐒𝐪𝐮𝐚𝐬𝐡 𝐄𝐠𝐠 $𝟕𝟖
流心鵪鶉蛋肉球 𝐒𝐪𝐮𝐚𝐬𝐡 𝐄𝐠𝐠

🔸 炸魚薯條 𝐅𝐢𝐬𝐡 & 𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬 $𝟏𝟎𝟖
炸魚薯條 Fish & Chips

有別於一般炸魚薯條,份量好足夠又新鮮🤎薯條由新鮮薯仔切出嚟,切得厚厚之餘,咬開好軟熟又唔會好熱氣🥔而炸魚更正!沒有任何雪藏味,唔會一夾就散開,咬落魚味重之餘,冇粉漿嘅味道🐟

🔸 自家煙燻豬腩片卡邦尼 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟏𝟐𝟖
自家煙燻豬腩片卡邦尼 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚

🏆呢個係必食呀❕廚師自己購入原片豬腩,捲起醃製,並煙燻同切割🥓所以卡邦尼中嘅腩片較厚身大片。加埋長條狀嘅洋蔥🧅增加成碟意粉嘅口感🍝整碟卡邦尼唔會好膩,夠creamy又好滑🤤

🔸 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐓𝐞𝐚 $𝟑𝟖
原本諗住普通一杯凍檸茶就算啦唔介紹,但一飲到係Earl Grey底,好滿足☺️

———
📍 將軍澳唐俊街23號澳南海岸MONTEREY Place地下G22B號舖

🄾🅅🄴🅁🄰🄻🄻:小店以家庭式經營,食物超高質素❗️廚師廚藝了得,每碟美味新鮮之餘都好獨特、好有特色😋食得出每碟都用心製作。餐廳一半位置放枱櫈,令一邊就設置咗小朋友嘅play area,適合一家大細幫襯,可以比小朋友自己玩耍,而大人就自己傾偈吹水。

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $200up
自家煙燻豬腩片卡邦尼 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚
  • 自家煙燻豬腩片卡邦尼
  • 流心鵪鶉蛋肉球
2021-10-07 29 瀏覽
一般去開的餐廳都會盡量利用空間去放最多的餐枱, 而這間比較特別,右邊放了餐枱,左邊放了軟墊和梳化,軟墊上都是一些兒童玩具餐牌上餐廳的簡介便解釋了這樣的設計, 原來這間餐廳由一對90後夫婦開設,兩夫妻育有兩個兒子,那麼左邊理所當然便是給他們的孩子玩樂的空間lunch set ($98)有沙律和主食, 沙律混合了自家製的果醬和合桃,這個配搭比較特別,因為一般沙律都是用鹹的汁料去調味,甜的沙律卻是第一次吃,味道合不合口味見仁見智是日意粉絲肉醬千層麵,新鮮焗好香噴噴,切落很軟熟,皮薄,芝士味很香,肉醬亦很多自家煙燻豬腩片卡邦尼,味道香濃,意粉煮得有咬口,自家煙燻豬腩片做得唔錯,帶鹹香,配偏向忌廉味重的卡邦尼很配搭熱朱古力和凍朱古力,唔算太甜,朱古力味道香濃,感覺應該是把一塊朱古力煮溶造成的飲品

2021-10-07 38 瀏覽
假日係澳南搵食,行過呢條小巷發現而家假日lunch hour已經唔洗排隊等位。ig見到post,被呢間90後夫婦經營嘅餐廳吸引左,決定一試。一入餐廳,見到每台都係一家大細兼bb車,所以選擇坐bar台。餐廳有空間放玩具比小朋友玩,父母可以係一旁一邊食一邊睇住小朋友玩,有空閒時間嘆下野食。假日有lunch set,先上沙律。沙律十分似法國風味,菜新鮮,配上醋,不膩且開胃。主菜係Carbanara($98),見到成座山咁高嘅芝士,就知道重料。最欣賞佢用自家制嘅豬腩片,比起一般煙肉,味道更濃郁,而且醬汁creamy,溶左d芝士,整體口感極佳。餐飲加$10配熱咖啡,咖啡味道偏fruity,好飲。唯獨係落單嘅時候冇講話奶唔冇分開上,因為咖啡奶多,有點似latte,食carbanara嘅話飲latte感覺太濟。欣賞呢間餐廳用心經營,店員有禮貌,食物質素唔錯,食物與碟嘅溫度亦見有細心位。

2021-10-03
2021-10-06 40 瀏覽
近期澳南開咗好多新餐廳,朋友介紹其中一間好有愛的親子餐廳,劃有一個角落的地方係比小朋友玩,家長們可以好安心咁同朋友聚餐! 餐廳實際的坐位只有20多個坐位,我地比預訂的時間早到,所以唔需要等就入得。服務員都好似係一個家庭,睇返餐牌先知原來係一對90後的夫婦開,因為有小朋友又鍾意煮嘢食,於是開咗依間餐廳可以一邊比小朋友玩,一邊招待客人,店舖命名為Our Little Dream 原來就是這個意思。 我地4個人叫咗2份Dinner for 2,食物方面真係好用心,每一碟菜都係心思,真係好欣賞佢地,不過要預留多少少時間用膳,因為每一碟都即時製作,令我地都十分期待!特別一讚上菜時服務員都有介紹每一個菜的特式,感覺到小店的誠意! 前菜係墨汁天婦羅帶子,外面用墨魚汁整成的天婦羅皮,包著微熱的刺身級帶子,外脆內軟好有口感,想不到第一個前菜就有驚喜! 餐湯係周打魚湯,器皿用上富有特式的盤子,十分有趣!周打魚湯偏杰身,有點薯蓉的味道。 西冷牛排超大份的牛排,上枱時已切好一片片,肉質粉粉嫩嫩,超香的牛肉味,入口非常Juicy,全枱人都大讚好食! 西班牙烤乳豬一客6件的乳豬件,以烤焗的方式製成,配上開胃的意大

西冷牛排

西班牙烤乳豬
一客6件的乳豬件,以烤焗的方式製成,配上開胃的意大利黑醋和菠蘿片,令乳豬不會過膩,配料pink peppercorn也是一大亮點。

龍蝦意粉
上枱時十分吸睛,以龍蝦尾包裹著意粉,龍蝦肉新鮮彈牙,龍蝦汁夠濃稠,足夠掛上意粉上,吸汁度一流!

自家煙燻豬腩片卡邦尼
用以自家煙燻豬腩片,並非普通的煙肉,誠意度十足,配上卡邦尼汁令意粉更好味,記得要襯熱食,凍咗就係變得杰身!
今日去澳南行吓,lunch 去咗哩間開業無幾耐嘅餐廳,「Our little dream」~ 餐廳的坐位唔多,有一邊嘅位置用作 play area,好適合有小朋友的家庭去👍🏻 家庭式作業,係一對90後夫婦開的,女店主安排我哋坐好之後,店主五歲嘅仔仔亦都熱情招待我地,非常叻仔👍🏻 佢會陪其他小朋友食客在play area玩,寓工作於娛樂😆👍🏻 店主介紹而家Weekend 都有lunch set,又有兒童menu, 唔錯👍🏻 所以在場大部份都係一家大小去用餐的~Homemade pasta $87Kids menu 嘅菜式,今日係雞肉意粉,店主介紹意粉特別之處係佢親自整的,然後再整成粒狀,咁樣小朋友可以食得更方便👍🏻 認真貼心❤️ 味道方面亦係好好,好適合小朋友😋 餐飲有橙汁~Pasta of the week $98今日係粟米芝士焗吞拿魚通粉,賣相唔錯,口感好好,芝士味濃,好味👍🏻🤤O. L. D. Pizza $98Pizza有西班牙腸、白毛豬火腿、mozzarella cheese, 味道豐富,充滿鹹香,讚👍🏻O.L.D. Chocolate/ Cappuccino 飲品都有驚喜,朱古

Homemade pasta $87

Pasta of the week $98

O. L. D. Pizza $98

O.L.D. Chocolate/ Cappuccino
飲品都有驚喜,朱古力好特別,賣相好正😍可以飲到朱古力軟粒,又可以飲到香滑的奶,拌勻飲一樣好味👍🏻🤤正😋 Cappuccino 都好香滑,咖啡味十足👍🏻

良好的用餐體驗,完全可以感受到年輕店主用心製作食物的心和熱情❤️ 絕對值得大力支持,加油👍🏻💪🏻

2021-09-30 27 瀏覽
餐廳同佢嘅名一樣,無論入面嘅設計、餐牌都好顯示到老闆嘅little dream🎑係感覺好舒服既家庭式餐廳,餐單亦有認真設計過~·一開始有一份前菜,係用墨魚汁包住既帶子天婦羅。墨魚汁好甜,表皮炸到脆脆地,好香,裹面既帶子都好鮮,未試過食呢味菜既我地都即刻心心眼,好surprise!.黑松露湯個黑松露湯都好足料,唔會水汪汪,係用足菇類打成既黑松露湯,所以會比較濃稠。·風乾火腿番茄蓉包片好開胃既小菜,咸咸地既火腿襯埋酸酸地既番茄蓉好夾,不過多士就有少少燶味。.自家製肉醬意粉 /黑松露意粉意粉方面係用比較幼身既意粉,醬汁好掛得住意粉,黑松露忌廉汁好濃郁,絕對超出左出面其他西餐廳意粉既質素!但朋友就比較欣賞肉醬意粉,話啲肉醬唔係細細粒,而係好似meatball咁。.呢間感覺似係將軍澳新開發地區既隱世小店,位置有啲入,裝修亦唔算起眼,但水準真係我最近食過既西餐廳中比較高既一間。加埋佢既性價比,絕對會再訪!

黑松露湯

風乾火腿番茄蓉包片

自家製肉醬意粉 /黑松露意粉
2021-09-30 408 瀏覽
Our little dream夢想相信好多人都會有但有幾多人會堅持實現夢想呢今次黎到呢間餐廳就試試主理人能唔能夠做到佢地嘅夢想餐廳由餐牌嘅設計到餐廳分區布置都可以睇到主理人夫婦落左唔少心機餐牌上每款菜式都有獨立嘅簡介可見對食材選擇,菜式設計都了解非常餐廳分成用餐區同遊戲區當爸爸媽媽用餐時小朋友都有佢地嘅角落可以玩下小遊戲唔會騷擾父母用餐用餐完畢後父母又可以陪子女玩下遊戲親子時間即使我地無小朋友嘅黎到都覺得呢度有種溫馨嘅感覺🥰配套就相當有心思喇~食物質素又係咪理想中咁出色呢?今晚我地就試左個二人套餐有齊頭盤餐湯主菜佐食同飲品可以試晒全部類別嘅食物頭盤係墨魚汁天婦羅裹刺身級帶子造型奇特好似兩粒黑色波波其貌不揚但又幾好味用上墨魚汁造嘅天婦羅外皮好薄有種淡淡嘅海鮮味餐湯係自家製周打蜆湯蜆湯非常非常濃厚稠杰食到成蓉嘅薯仔洋蔥而且充滿牛奶和忌廉的香味,口感細膩主菜我地揀左日本空運甘雕用上日式煮法太太介紹話原來甘雕魚鱗薄身酥炸過會令佢挺身而且效果會好似薯片咁有脆脆口感同嫩滑嘅魚肉做成對比日式高湯味道清淡唔會搶去魚肉鮮香底下再浸湯嘅日本茄子又淋又入味おいしい!另一款主菜揀左西冷牛扒我見太太無問我地要
Our little dream

夢想相信好多人都會有
但有幾多人會堅持實現夢想呢
今次黎到呢間餐廳就試試主理人
能唔能夠做到佢地嘅夢想餐廳

由餐牌嘅設計到餐廳分區布置
都可以睇到主理人夫婦落左唔少心機

餐牌上每款菜式都有獨立嘅簡介
可見對食材選擇,菜式設計都了解非常

餐廳分成用餐區同遊戲區
父母又可以陪子女玩下遊戲
親子時間

即使我地無小朋友嘅黎到
都覺得呢度有種溫馨嘅感覺🥰

配套就相當有心思喇~
食物質素又係咪理想中咁出色呢?

今晚我地就試左個二人套餐

有種淡淡嘅海鮮味

餐湯係自家製周打蜆湯
蜆湯非常非常濃厚稠杰
食到成蓉嘅薯仔洋蔥
而且充滿牛奶和忌廉的香味,口感細膩

主菜我地揀左日本空運甘雕
おいしい!

另一款主菜揀左西冷牛扒
我見太太無問我地要幾成熟
心裏涼左一截
心諗唔通求其整俾我?
但其實佢地心裡有數

佢地做非常繁瑣
但為左保持食物質素
盡力了解食物來源
佢地都堅持做

法包唔會太硬,保持到口感
有少少脆
茄蓉鮮美,無添加嘅原味
加上鹹香火腿
就算已經食完主食
都仲可以一口接一口咁食晒!

食物味道非常滿意

Berry yogurt
呢杯又係好正
用上勁多藍莓鮮打
混入乳酪
相當refreshing!
入口仲食到果肉同麥片
有咬口又唔膩!
特別又好味!

今餐我地都好滿意
相信見到客人滿意嘅笑容同
對佢地出品嘅讚美
店主夫婦距離佢地嘅little dream又行近左一步!
2021-09-24