2024-03-15 141 瀏覽
最近終於稍稍空閑,可以找時間跟朋友去見見面、嘆個下午茶。「三個女人一個墟」果然浪不虛名,天南地北,無所不談,盡情點了一檯美食,好好享受美好的「SHE time」時光~ 👯‍♂️選址二訪的Owens,喜歡她的舒適木系感裝潢,喜歡她的員工服務貼心,更喜歡她的食物高質CP值又高,朋友們都大讚 👍🏻👍🏻💋 櫻花蝦夏威夷薄餅 ($48)還是頭一次吃櫻花蝦薄餅,櫻花蝦的淡淡鹹香,跟夏威夷薄餅出奇地合拍 👍🏻💋 韓式柚子雞翼配薯條 ($56)甜甜的柚子雞翼,依然保持酥脆可口,無得彈!💋 蟹肉龍蝦湯 (+$28)龍蝦湯味道濃郁,夾雜啖啖蟹肉;途中遇上鄰座一位獨行俠客人,偷聽到他只是衝著這碗龍蝦湯而來,味道可想而知!🦞💋 粟米湯 (+$28)粒粒粟米真材實料,每口都讓人有超滿足感覺 🌽💋 意式白酒煮蜆 (+$38)既新鮮又脹卜卜的大蜆,以意式白酒汁配上彩椒、香草等煮成,味道刺激口腔味蕾,果然很不錯 👍🏻💋 脆炸魷魚酥 (+$28)外層炸得香脆,內層魷魚肉質軟腍又多汁,廚師功力很厲害 🦑💋 紐西蘭頂級肉眼牛扖 ($132)價錢非常實惠的肉眼牛扖,肉質軟腍、肉味濃郁,相當不錯~💋 伯爵茶麻糬提拉米蘇 ($58

💋 櫻花蝦夏威夷薄餅 ($48)

💋 韓式柚子雞翼配薯條 ($56)
甜甜的柚子雞翼,依然保持酥脆可口,無得彈!

💋 蟹肉龍蝦湯 (+$28)

💋 粟米湯 (+$28)
粒粒粟米真材實料,每口都讓人有超滿足感覺 🌽

💋 意式白酒煮蜆 (+$38)

💋 脆炸魷魚酥 (+$28)
外層炸得香脆,內層魷魚肉質軟腍又多汁,廚師功力很厲害 🦑

💋 紐西蘭頂級肉眼牛扖 ($132)
價錢非常實惠的肉眼牛扖,肉質軟腍、肉味濃郁,相當不錯~

💋 伯爵茶麻糬提拉米蘇 ($58)
伯爵茶迷如我當然點了鎮店甜品來一試~ 整體伯爵茶味道突出,內層忌廉很鬆軟,加上夾著軟綿Q彈的麻糬做內饀,口感豐富

💋 牛角窩夫配雪糕 (+$38)
以微微烘烤過的牛角包做基底,酥脆中帶點煙韌,面層的糖份化成焦糖,非常可口;配搭冰冷的雪糕球,冰火二重奏,邪惡又驚喜~

💋 熱牛奶朱古力 (+$18)
特別調配的牛奶朱古力,朋友說比一般的味道更濃更滑~

💋 蜜桃野莓梳打 (+$19)
材料十足的蜜桃和野莓,兩者味道同樣突出,清新又解渴

💋 芒果柑橘梳打 (+$19)
芒果和柑橘加起來味道醒神,香甜又滿滿的夏天味道呢!

✨ 整體: ✨
✅ 環境舒適、服務佳
✅ 食品質素非常有水準,價錢相宜
✅ 位置鄰近太子地鐵站,交通方便
2024-03-07
  • 法式蟹肉龍蝦湯
  • 牛角窩夫配雪糕
  • 脆炸魷魚鬚
2024-03-12 111 瀏覽
📍Owens太子砵蘭街412號地舖同朋友煩惱緊食咩晏晝之際,經過呢間cafe門口見到佢門口咁多人等緊,就揀食呢間,果然無揀錯,性價比高👉紐西蘭頂級肉眼牛扒 💰$138😋😋😋😋.8/5五成熟嘅最肉眼扒最啱我口味,切開時流出肉汁,半生熟狀態,肉質非常軟林,又重牛味,高質扒,配薯菜,大大條粗直薯條熱辣辣,趁熱食最好不過👉煙三文魚斑尼迪蛋全日早餐 💰$128😋😋😋😋.7/5少有食到用窩夫,仲要係酥,夠哂特別,水煮蛋流出嚟啲蛋汁流入窩夫酥,融埋一齊,口感唔錯,有蕃茄,脆皮腸,烤菇,沙律菜,樣樣都新鮮好味,全日早餐最好就咩都有,唔流諗食咩👉水牛雞翼 💰+$38😋😋😋😋.7/5個醬汁調到好惹味,唔會太濃或太酸,炸到雞翼外脆內軟,四隻縑唔夠喉👉意式白酒煮蜆 💰$38😋😋😋😋.7/5每粒蜆肉好大大粒脤卜卜,超肥美,咬落去咇個啖蜆汁出嚟係好鮮甜,仲帶有酒香,抵食👉Flat White 💰$38😋😋😋😋.8/5咖啡味濃,奶又打到好滑,唔錯回頭: Yesyesyes,食物高質,性價比超高,絕對值得再去!而且店員親切有禮,難怪咁爆場😆😆
📍Owens

💰$38

👉Flat White
💰$38
😋😋😋😋.8/5
咖啡味濃,奶又打到好滑,唔錯

一路想食佢地招牌伯爵茶麻糬提拉米蘇😚但呢間Café長期爆滿 平日去食都大排長龍💦二人套餐 HKD408包餐湯飲品頭盤主菜同甜品仲要有焗蠔🦪牛扒揀🥩全部唔洗額外加錢🔆呢個價錢本身無話好高期望 但食完有驚喜🥰餐湯去到甜品都好精緻💫食材處理得好好~牛扒🥩事前已經挑好筋 完全唔會食到筋虎蝦唔洗客人剝殼而且用新鮮蝦🦐想飲特飲🥤或者咖啡☕️可以半價加配呢間餐廳非常適合閨蜜姊妹們一齊食👩🏻‍🤝‍👩🏼好多甜品可以食🍰 一齊為甜品尖叫吧‼️📍餐湯🥣甘筍湯🥕味道濃郁而且好幼滑creamy📍頭盤蒜蓉焗生蠔🦪熱辣辣焗起 每隻都大大粒脹卜卜蒜蓉切到好幼細好入味而且隻蠔爆汁好鮮甜💦📍頭盤美國安格斯肉眼牛扒🥩火喉控制得幾好就是我想要的五成熟💫燒到兩面有微微焦香 食到有碳香味非常容易切開 牛味唔算好濃但肉質好嫩幾juicy配菜有焗薯🥔西蘭花🥦同車厘茄焗薯連皮食好好味 仲有燒汁同黃芥末可以換換口味龍蝦汁虎蝦闊條麵🦐🍝虎蝦另外燒過好香口仲有滿滿蝦膏採用新鮮蝦食落好彈牙又重蝦鮮味而且唔洗剝殼最好味🩷闊條麵好掛汁又入味唔會過咸📍Owens 牛角窩夫伴雪糕估唔到跟餐甜品會有croffle🥐牛角窩夫夠脆又熱仲跟個雲呢拿雪糕一人一個
一路想食佢地招牌伯爵茶麻糬提拉米蘇😚
但呢間Café長期爆滿 平日去食都大排長龍💦
二人套餐 HKD408包餐湯飲品頭盤主菜同甜品
仲要有焗蠔🦪牛扒揀🥩全部唔洗額外加錢🔆
呢個價錢本身無話好高期望 但食完有驚喜🥰
餐湯去到甜品都好精緻💫食材處理得好好~
牛扒🥩事前已經挑好筋 完全唔會食到筋

中意佢唔會好甜 中間仲有舊麻糬仔軟軟糯糯
成個甜品好有層次感👍🏻👍🏻

📍芒果乳酪🥤HKD21
味道真材實料 用新鮮芒果mix乳酪
唔會太酸都唔會太甜好fresh 下次都會想飲~

📍熱榛子鮮奶咖啡☕️ HKD21
拉花很美 咖啡豆味香濃但不苦澀
飲到陣陣既榛子味同奶香~
2024-02-21
👧🏻Wodafoodie in Prince Edward終於試左呢間少有名氣既木系文青cafe😍晚市套餐有牛扒、羊架、鹹豬手、意大利飯意粉、千層麵,跟餐湯/沙律,餐飲,仲可以追加小食同甜品。特別推介🌟一定要加自家製甜品!每款甜品都好好食😍😍😍💯‼️‼️✨ 🍖美國醬燒BBQ豬肋骨配薯條 $178大推呢個特別set!豬肋骨燒得軟嫩無比,超易脫骨!兩大塊都塗滿BBQ醬🤤薯條仲可以轉意粉配燒汁,好好食!❤️❤️❤️✨ 🍛黃金蟹肉意大利飯 $138金黃色既意大利飯每粒都食到好香既咸蛋黃味☺️蟹肉完全溶入左係個飯入面,好惹味🥰✨ 🦪蒜蓉焗蠔 +$68追加4隻焗蠔☺️蒜蓉多到爆超香!原來可以揀一半蒜蓉一半芝士~✨ 🍲意式白酒煮蜆 +$38白酒煮蜆好清甜😚 好抵食!✨ 🧁伯爵茶麻糬提拉米蘇 +$48手指餅索滿超濃咖啡酒☕️😍濃而不苦,伯爵茶味軟芝士口感細膩🤤麻糬煙韌🫶🏻第一次見tiramisu 加麻糬,配搭創新又好食😍食曬成個一d都唔膩❤️必叫呀🥰🥰‼️‼️✨ 🍰伯爵茶麻糬卷蛋 +$38濕潤既伯爵茶卷蛋包住綿滑既伯爵茶忌廉,中間有Q彈麻糬,仲有lotus餅配襯,擺盤好靚,口感豐富,甜度剛好,好正😋✨ 🍮法式焦糖燉蛋 +$
👧🏻Wodafoodie in Prince Edward

✨ 🍖美國醬燒BBQ豬肋骨配薯條 $178

✨ 🍛黃金蟹肉意大利飯 $138

✨ 🦪蒜蓉焗蠔 +$68

✨ 🍲意式白酒煮蜆 +$38
白酒煮蜆好清甜😚 好抵食!

✨ 🧁伯爵茶麻糬提拉米蘇 +$48

✨ 🍰伯爵茶麻糬卷蛋 +$38

✨ 🍮法式焦糖燉蛋 +$38
燉蛋外表相當吸引!金黃焦糖面配上滑溜燉蛋,蛋香十足,好鍾意呀😚😚

✨ 餐飲🍯熱檸檬柚子蜂蜜
✨ 餐飲 🫚熱香茅生薑蜜
✨ 餐湯🌽粟米羹

食完呢餐真係好滿足☺️卷蛋仲有抹茶紅豆可以揀🤤好想再帶多d朋友黎試呢間又好食又抵既餐廳🫶🏻👍🏻👍🏻

📍 Owens (太子)
  • 黃金蟹肉意大利飯
  • 法式焦糖燉蛋
  • 美國醬燒BBQ豬肋骨配薯條
2024-03-03 59 瀏覽
Cafe長現人龍,尤其晚市時段路過必要排隊。餐廳裝潢以波希米亞風,食物種類非常多,不論沙律、主食、小食、甜品,味道亦相當出色,賣相亦非常精美。而且價位不算太貴,定必二訪!😋😋
Cafe長現人龍,尤其晚市時段路過必要排隊。
餐廳裝潢以波希米亞風
2024-03-02 107 瀏覽
次次經過太子地鐵站出口都見呢間文青風餐廳大排長龍👥👥今次終於拎到位試試,二人餐有齊餐湯+ 沙律+頭盤+主菜+甜品甘筍忌廉湯🥕健康之選,個湯清新得來又creamy 前菜沙律🥒由唔同嘅菜同蕃茄組合,酸酸甜甜,非常醒胃頭盤✨三文魚凱撒沙律🥗平時食開雞肉凱撒沙律,三文魚凱撒沙律比較特別,大大碟,擺碟又靚,一啖三文魚一啖沙律咁食,呢個配搭都唔錯。✨龍蝦汁虎蝦意粉🍝虎蝦大隻多肉,而且鮮甜🍤意粉掛上濃濃既龍蝦汁🦞好入味,一碟意粉有齊虎蝦同龍蝦兩種味嘅享受✨ 安格斯西冷牛扒🥩點咗五成熟,切落去見到肉質粉嫩,外脆內軟,肉汁鎖得好好,薯菜入味,仲好細心地有兩種配汁我地額外追加兩款小食✨意式白酒🍶煮蜆 $38雖然係小食,但有好多隻蜆,大約10 隻,意式白酒更帶出蜆既鮮味✨酥炸吉列生蠔🦪4隻$28新鮮熱辣出爐,炸得脆卜卜,口感一流👍🏻✨雪糕窩夫tiramisu:食完主菜,有得食甜品係一大滿足😌雪糕🍦食落唔普通,幾有口感,似係名牌既雪糕,窩夫🧇脆脆地,口感有啲似牛角酥,幾特別tiramisu好creamy,咖啡同酒味道平衡得幾好成個過程,無論環境,等候時間,職員服務態度,西餐,甜品,小食都100分💯怪唔得知座無
次次經過太子地鐵站出口都見呢間文青風餐廳大排長龍👥👥

甘筍忌廉湯🥕
健康之選,個湯清新得來又creamy

前菜沙律🥒
由唔同嘅菜同蕃茄組合,酸酸甜甜,非常醒胃

頭盤
✨三文魚凱撒沙律🥗

✨龍蝦汁虎蝦意粉🍝
虎蝦大隻多肉,而且鮮甜🍤

✨ 安格斯西冷牛扒🥩

我地額外追加兩款小食
✨意式白酒🍶煮蜆 $38
雖然係小食,但有好多隻蜆,大約10 隻,
意式白酒更帶出蜆既鮮味
✨酥炸吉列生蠔🦪4隻$28
新鮮熱辣出爐,炸得脆卜卜,口感一流👍🏻

✨雪糕窩夫tiramisu:
食完主菜,有得食甜品係一大滿足😌
雪糕🍦食落唔普通,幾有口感,似係名牌既雪糕,
窩夫🧇脆脆地,口感有啲似牛角酥,幾特別
tiramisu好creamy,咖啡同酒味道平衡得幾好

怪唔得知座無虛席啦🤩
2024-02-29 55 瀏覽
今日嚟到太子呢間cafe🤍平日都超級旺場~食物選擇有好多,有二人餐同一人餐💕💕我就叫左2個dinner set,仲可以加配小食同甜品💕好打卡able><🤍日本63°c温泉蛋卡邦尼意粉溫泉蛋的滑嫩與卡邦尼醬的濃郁完美結合,每一啖都係一種口感和味覺的享受🤪🤍美國安格斯肉眼牛扒牛扒食落肉質鮮嫩多汁,口感豐富,感受到牛肉的鮮美與滋味😍🤍蜜糖柚子雞翼雞翼超級鮮嫩,淋上蜜糖和柚子的組合,帶來一種獨特的風味。甜蜜與微辣的結合,不得了🤤🤍薯條三兄弟配上四款汁💕薯條的外層酥脆,內裡軟熟。多款醬汁配搭,最中意係黑松路☺️🤍意式白酒煮蜆每粒蜆都好新鮮,搭配著香濃的白酒湯汁,食落蜆肉滑嫩多汁又鮮甜👍🏻🤍提拉米蘇有著濃郁的咖啡和可可的香氣,融合在柔軟的蛋糕與奶油之中,有種濃厚的甜蜜滋味😙🤍伯爵蛋卷這卷蛋糕內外柔軟綿密,散發著淡淡的伯爵茶香氣。中心仲有入口即化嘅麻薯,好正超幸福感滿滿🥰🤍凍檸檬茶檸檬的酸爽與茶的清香相互融合,帶來一種清新的口感。解渴的享受🥳🍚👨‍🍳 Owens (太子)📍 太子砵蘭街412號地舖

🤍日本63°c温泉蛋卡邦尼意粉

🤍美國安格斯肉眼牛扒
牛扒食落肉質鮮嫩多汁,口感豐富,感受到牛肉的鮮美與滋味😍

🤍蜜糖柚子雞翼

🤍薯條三兄弟

🤍意式白酒煮蜆

🤍提拉米蘇

🤍伯爵蛋卷

🤍凍檸檬茶

🍚👨‍🍳 Owens (太子)
📍 太子砵蘭街412號地舖
太子高人氣café‼️前段時間不斷見到好多人介紹,睇相無論係野食定波希米亞風裝修都相當吸引🤩,一直bookmark咗終於都去食啦!金黃色嘅意粉好吸引呀~海膽汁嘅份量啱啱好,每條意粉都沾到汁,重點係海膽汁十分鮮味,隻味完全唔會好假😋另外海鮮有大蝦、青口同魷魚,全部都大大隻,相當足料😌食burger重點係舊漢堡,唔算係勁juicy有少少乾,但成個牛味都幾濃郁,都唔錯食😉成set仲有搭配粗薯條同沙律,份量上都好足,食完勁飽肚😮‍💨拉花精美,可見佢個奶打得好smooth,飲落咖啡味唔算濃郁。必點の甜品❗️佢哋嘅cream好滑,每啖都充滿住伯爵茶嘅香味,食落茶味香濃,甜度亦好適中☺️最令人驚喜嘅中間嘅麻糬,意外地同tiramisu好match,軟糯嘅口感真係令人上癮🤤🤤 整體食物質素可以話係勁高質,唯一唔好係環境太逼夾,枱與枱之間勁近,好難好舒適咁傾計💬😢
海膽汁海鮮意粉
美國安格斯芝士牛肉漢堡配薯條
Latte
伯爵茶麻糬提拉米蘇

海膽汁海鮮意粉
美國安格斯芝士牛肉漢堡配薯條
伯爵茶麻糬提拉米蘇
2024-02-21 86 瀏覽
去完花墟買花就過黎呢間喺太子嘅西餐廳入到去都已經滿座Waiter 服務態度好好 見我地有花束就主動幫我地放開喺餐廳一角保管好 又幫手拉檯定時斟水 很值得表揚👍🏼2個人去各揀左set dinner 前菜可以揀沙律/薯仔煙肉湯湯⭐️⭐️⭐️⭐️個湯夠杰夠濃 有少少湯料 好飲炸魷魚(加錢小食)⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️估唔到有紫菜粉漿 新鮮熱辣辣炸起 脆口好食燒羊架 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有3舊 個皮煎香羊肉嫩 有個薄醬荷同黑椒醬可以沾 唔會話有雪味肉醬千層面⭐️⭐️⭐️⭐️好足料 豬肉粒蕃茄醬一層層夾住 蕃茄味好開胃 面頭芝士焗得好香 share食剛好 唔會太膩😋😋😋😋呢間cafe 細細 估唔到嘢食咁有水準 平均$150有個set dinner 性價比唔錯 想去記得book位 見到有人walkin 要排隊
去完花墟買花就過黎呢間喺太子嘅西餐廳

燒羊架 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

肉醬千層面⭐️⭐️⭐️⭐️

😋😋😋😋
1K
由以前的Cafe Paradise結業到現在新開的Owens,他們都保持著高質的食物跟良好的服務態度Owens整潔明亮,是走波希米亞風的Cafe今天等枱時間約20分鐘,看着他們無論執拾上菜還是收錢都非常有效率,但是沒有犧牲服務質素,值得一讚餐湯2人餐$408.0🐓水牛城雞翼追加$38蜜糖柚子雞翼剛炸起的雞翼熱辣爽脆,口感外脆內軟,蜜糖感覺非常滋潤,酸辣的水牛城雞翼非常開胃🥘西班牙海鮮飯十分creamy的新派西班牙海鮮飯🥘,青口蜆肉魷魚🦑大蝦🍤滿佈,甜而不膩三文魚扒厚而不鞋的三文魚扒在焗薯跟鮮茄醬的襯托下變得完全不腥熱香茅生薑蜜小辣帶香茅味,冬天喝正好!熱檸檬茶🧇窩夫(1球)意外地爽脆熱辣的窩夫🧇非常好吃!日是晚高潮位!Tiramisu裏面有軟稔稔的麻糬超好吃!creamy的咖啡☕️忌廉跟蛋糕底口味平衡,三層口感大推介!OWENS太子砵蘭街42號地下

Owens整潔明亮,是走波希米亞風的Cafe

餐湯
2人餐$408.0

🐓水牛城雞翼
追加$38蜜糖柚子雞翼

🥘西班牙海鮮飯

三文魚扒
厚而不鞋的三文魚扒在焗薯跟鮮茄醬的襯托下變得完全不腥

熱香茅生薑蜜
小辣帶香茅味,冬天喝正好!

熱檸檬茶

🧇窩夫(1球)
意外地爽脆熱辣的窩夫🧇非常好吃!日是晚高潮位!

Tiramisu

OWENS
太子砵蘭街42號地下
2024-02-16 74 瀏覽
#20240207 📝📍 Owens @owens_hongkong 太子砵蘭街412號地舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#SetMenuForTwo $408 🥢 #法式蟹肉龍蝦湯 +$38 🥢 #沙律菜 💭 龍蝦湯有好濃郁既龍蝦味🦞入面仲有唔少蟹肉可以食🦀就算要加錢都覺得值得😜沙律菜就咁睇同平時果啲無咩分別,食落就發現佢個醬係與眾不同,佢唔係用芝麻醬或者黑醋開個汁,而係用雞醬,無錯!就係平時食開既泰式辣醬開個汁😂酸酸甜甜好過癮. 🥢 #蒜蓉焗生蠔 💭 有蒜蓉同芝士兩樣揀🧀怕太滯揀左蒜蓉,即叫即整咁上枱,熱到連面頭啲蒜蓉都食唔到🥵啲蠔大大隻漲卜卜咁,睇落非常吸引🤩咬落亦非常juicy,唔會焗到乾晒🦪. 🥢 #龍蝦汁虎蝦闊條麵💭 呢個汁係完美複製左果個要加$38升級既龍蝦湯,都係有濃郁既龍蝦味,熱愛龍蝦既朋友有福了🥰闊條麵唔會煮得過淋,而且幾掛汁加左分,虎蝦煎香左,無論就咁食定點啲汁都一樣好味🦐. 🥢 #露絲瑪莉香草燒羊架💭 有個薄荷醬同蘑菇汁都係基本配置,羊有3舊,本身羊味好足,揀左5成熟,煎到入面粉紅色好靚仔,覺得唔點醬就咁食都好夠味🐐配菜唔係薯條用左煎薯,無咁熱氣得尼仲食到薯
#20240207 📝
🥢 #沙律菜

🥢 #蒜蓉焗生蠔

🥢 #龍蝦汁虎蝦闊條麵

🥢 #露絲瑪莉香草燒羊架
💭 有個薄荷醬同蘑菇汁都係基本配置,羊有3舊,本身羊味好足,揀左5成熟,煎到入面粉紅色好靚仔,覺得唔點醬就咁食都好夠味🐐配菜唔係薯條用左煎薯,無咁熱氣得尼仲食到薯仔既原香味🥔

🥢 #伯爵茶麻糬提拉米蘇 +$38
🥢 #Owens牛角窩夫伴雪糕
💭 麻糬提拉米蘇係個新穎既配搭,一粒粒麻糬十分煙韌,tiramisu啲手指餅索晒酒香,食落有啲菜味又有啲酒味🧁牛角窩夫同雪糕一冷一熱夾埋食無得輸,上面仲有啲七彩粟米片打卡一流🧇

🥢 #香茅生薑蜜 #熱
🥢 #檸檬茶 #熱
💭 可以唔使加熱就有薑蜜都係要抵讚,天氣凍飲返啲薑暖下胃唔錯🫚而且佢既檸檬茶係用Lipton茶包好高級,可以係咁加熱水沖過杯新既咁飲🫖

#太子美食 #🐷在太子 #🐷_食
2024-02-16 68 瀏覽
🍽️ Baked Oyster (焗生蠔) $68超大隻的生蠔🦪 生蠔可以選擇芝士焗或蒜蓉焗,我們選擇了雙拼☺️ 兩款比較,蒜蓉更出色,生蠔吸了蒜蓉的味道超香~ 今餐最愛😍🍀🍽️ Prawn Avocado Salad (牛油果大蝦沙律) $88剝了殼的大蝦🍤 超貼心🥰 沙律菜的份量不算多,但牛油果十分多!🍀🍽️ Caesar Salad with Smoked Salmon (煙三文魚凱撒沙律) $78比起牛油果大蝦沙律,這個沙律菜多很多🤣 適合減肥中的女士🍀🍽️ Herb Crusted Rack of Lamb (法式香草燒羊架) $128羊架可以選擇配飯、意粉或薯條。薯條炸得很脆,羊味十分濃,叫五成熟會較適合~🍀🍽️ Earl Grey Mochi Tiramisu (伯爵茶麻糬提拉米蘇) $48超值得加$48吃這個提拉米蘇👍🏻 伯爵茶味超濃🍵 提拉米蘇裏面有好多麻糬,這個配搭很特別,連平時不太喜歡麻糬的我也覺得好味唷~🍀🍽️ Lobster & Crab Bisque (法式蟹肉龍蝦湯) $38Lunch set 本來是包括餐湯的,但加$38就可以升級蟹肉龍蝦湯🦞 而當日的餐湯是甘筍忌廉湯
🍽️ Baked Oyster (焗生蠔) $68

🍀

比起牛油果大蝦沙律,這個沙律菜多很多🤣 適合減肥中的女士

🍀

Lunch set 本來是包括餐湯的,但加$38就可以升級蟹肉龍蝦湯🦞 而當日的餐湯是甘筍忌廉湯,十分濃郁!龍蝦湯小鹹,我們覺得餐湯更好喝!
☕️ Rose Latte (熱玫瑰鮮奶咖啡) $42

甜、美 🤭 少女必點
☺️
🍹Passion Fruit Pineapple Yogurt (熱情果、菠蘿乳酪) $42

熱情果真的好熱情❤️‍🔥 搶了菠蘿的味道😆 酸酸甜甜的很開胃!

I went there on a Thursday 4:30pm.I and my friend ordered tea set plus add on snacks and dessert The food is ok , indeed pretty delicious (I had risotto, shrimp spaghetti, honey citron chicken wing - recommended, cheese baked oyster, earl grey mochi tiramisu) . I had the ginger drink (no extra charge) which is quite nice too.however, the seating is quite packed, it's like a local restaurant(茶餐廳/packed冰室) table setting/instead of a cafe that you can chill. You can easily hear the conversation of

however, the seating is quite packed, it's like a local restaurant(茶餐廳/packed冰室) table setting/instead of a cafe that you can chill. You can easily hear the conversation of the person at next tables even u don't wanna hear😵‍💫

It was like a local market or 茶樓飲茶atmosphere ...

so unless you see almost no customers inside or you don't care to have a Chinese restaurant atmosphere (sound level) and packed sitting, I would not recommend
  • 蜜糖柚子雞翼
呢間超出名食甜品既cafe長期爆滿今晚同朋友一於決心要等到有得食位於太子地鐵站D出口一出轉右就係一轉右基本上就望到我地大約8點黎到果然係全店爆滿好彩星期一都算唔多人排隊門口等左一陣就有位呢度有好多款dinner set有意粉/risotto/扒類跟餐有湯或沙律另外配飲品或加錢半價精品咖啡重點重點係一定要加錢食埋佢哋既靚靚甜品//脆炸魷魚鬚 +$28//追加小食 魷魚鬚新鮮炸出來熱辣辣香噴噴魷魚鬚炸到金黃色炸粉不會太厚 入口十分脆口而且魷魚口感彈牙最有特色是每一塊上面都有紫菜碎增添味道再沾了旁邊的沙律醬作為一個餐前小吃邪惡得黎又好好食係會食唔停 //明太子虎蝦意粉 $128//作為一個明太子控我想講呢個意粉既明太子係超級超級爆多每條意粉都好掛汁沾滿明太子醬入口咸咸帶少少辛口少少辣辣地又幾過癮另外有兩隻大虎蝦不得不讚係餐廳已經細心地幫手拆開蝦頭虎蝦可以直接食岩晒我呢D又懶又怕污穢又要食既人蝦肉超大隻而且食落彈牙一點雪藏味也沒有 //美國安格斯肉眼牛扒(5成) $249//肉眼扒好大份好厚身叫左五成熟 火喉控制得剛剛好烤至兩面都有微微的焦香肉質嫩滑一刀就輕鬆可以切開肉呈粉紅色 入口肉味夠濃又
呢間超出名食甜品既cafe長期爆滿

肉呈粉紅色 入口肉味夠濃又夠juicy
配上燒汁或者芥末醬
我就覺得最好食還是原味
原味先最能夠食到肉既香味
另外仲配有西蘭花、車厘茄同焗薯粒

//伯爵蔗麻糬提拉米蘇 + $48//

榛子味亦夠出 屬高水準的咖啡
  • 明太子虎蝦意粉
  • 紐西蘭頂級肉眼牛扒
2024-02-14 53 瀏覽
今次去太子黎到呢間波希米亞風Cafe。已經係第二次幫襯,之前見佢有個二人套幾抵食所以今次諗住試一試。好彩訂左位,未夠七點已經全店滿座。可見都非常受歡迎。🦞法式蟹肉龍蝦湯 +$38龍蝦湯香濃美味,仲有蟹肉同忌廉誠意十足。頭盤🥗煙三文魚凱撒沙律大大碟,生菜新鮮爽脆。煙三文魚大大片。🍴西班牙海鮮意大利飯分別有青口,蜆肉,大蝦,魷魚圏,海鮮種類夠哂多,意大利飯亦相當creamy。🥩美國安格斯肉眼牛扒肉眼扒厚肉得黎不失嫩口,肉味濃郁。外層煎得好香脆,又保留到入邊嘅肉汁。仲配左焗新薯😋🍨Owens 牛角窩夫伴雪糕Croffle 整得好好食,配埋雲呢拿雪糕,非常完滿。🍵香茅生薑蜜天氣咁凍,飲返杯薑蜜就岩哂,而且仲有香茅添,比較少有。二人餐 $408 呢個價錢真係物超所值,由前菜食到甜品。大滿足。食物品質亦絕不馬虎。非常推薦嘅Cafe👍🏻

🦞法式蟹肉龍蝦湯 +$38
龍蝦湯香濃美味,仲有蟹肉同忌廉誠意十足。

頭盤
🥗煙三文魚凱撒沙律
大大碟,生菜新鮮爽脆。煙三文魚大大片。

🍴西班牙海鮮意大利飯

🥩美國安格斯肉眼牛扒

🍨Owens 牛角窩夫伴雪糕
Croffle 整得好好食,配埋雲呢拿雪糕,非常完滿。

🍵香茅生薑蜜
天氣咁凍,飲返杯薑蜜就岩哂,而且仲有香茅添,比較少有。

二人餐 $408
2024-02-07