2021-01-18 258 瀏覽
餐廳地方唔算大,座位亦不多,但勝在環境夠舒服。因為我哋當日先book位,所以店內座位都full晒,而最後我哋都好幸運被安排坐係最出嘅室外座位,感覺比較開揚同舒服。我哋兩個人點咗12pcs生蠔拼盤$658,每人6款唔同嘅生蠔,另外仲點咗Tasting Dinner Set $188,套餐包括有餐湯、前菜、主菜同甜品。🔝Ham + 脆捧Menu上有7款生蠔選擇,除咗第一款嘅南非蠔外,其他6款都有點。全部生蠔都好新鮮,以下係我最鍾意嘅兩款生蠔。🔹Hyogo Oyster XL 日本蠔,係咁多款之中最大隻,肉質肥美,海水味極濃。🔸Gillardeau No.0肉質緊實有彈性,口感豐富有層次,肥厚香甜,超滿足。🔝甘筍湯味道濃郁。🔝帶子刺生肉厚肥美,翡翠螺口感爽脆,十分鮮味。🔝肉眼扒需+$180,除咗賣相靚之外真係煎得好好,外焦內嫩,牛味濃郁又夠juicy,配埋蕃茜醬味道都幾夾。🔝心太軟需另+$30,呢個心太軟好好食,佢焗到外層鬆脆內裡流心,值得一試。🔝呢款白酒好soft,帶有peach同grapefruit香氣,容易入口。

Welcome Food

🔝Ham + 脆捧

12pcs生蠔拼盤

🔹Hyogo Oyster XL
日本蠔,係咁多款之中最大隻,肉質肥美,海水味極濃。
🔸Gillardeau No.0
肉質緊實有彈性,口感豐富有層次,肥厚香甜,超滿足。

餐包+甘筍湯

🔝甘筍湯味道濃郁。

前菜 - 北海道帶子刺身伴翡翠螺

🔝帶子刺生肉厚肥美,翡翠螺口感爽脆,十分鮮味。

主菜 - 美國特級肉眼伴阿根廷蕃蕃醬+$180

心太軟+$30

katnook founder's block chardonnay  $88(glass)

2020-12-08
12pcs生蠔拼盤
主菜 - 美國特級肉眼伴阿根廷蕃蕃醬+$180
心太軟+$30
2020-11-25 1057 瀏覽
今日,係同至親慶祝生日🎂依間餐廳成日經過都好想試嘅,今次終於試到啦,初時仲去錯左餐廳,因為隔離又開多間oyster more,但我記得個招牌係藍色嘅,所以響OpenRice 睇多次,就確認依間先岩環其實兩間環境都覺得係舒服嘅,但依間感覺就開揚同輕鬆啲,可能有半開放式感覺入正題先,我訂左1800,但都遲左啲唔係幾好意思🙈間餐廳都好記得係我訂左,可能唔多人響OpenRice 訂位掛🧐未入去前,已經有兩檯人,座位尚算寬敞舒適嘅一坐底,店員就介紹餐牌,先介紹我地可以揀自選生蠔🦪拼盤、再加晚市套餐,我地一心黎都好想試蠔嘅,所以最後揀左一打生蠔🦪一人可以試五款,我地揀左四款法國🇫🇷一款日本🇯🇵介紹蠔嘅餐牌,搞到款款都想試,等左一陣,蠔🦪出場啦其實都無特別細分啦因為真係好大隻同埋肥美食第一款已經覺得好好好味啦肉質飽滿、清新海水🌊味、飽滿爽口、肥美creamy,不過帶子位有啲難食到但有一兩隻係食到個帶子位,超級新鮮除左蠔新鮮、肥美,仲有個抵讚位,店員後期提供左濕紙巾俾我地,唔係一般濕紙巾,係類似塊布咁嘅仲會因應我地食野嘅速度上另一道菜食完開胃菜(蠔🦪)就黎個餐包+蘑菇湯個餐包熱辣辣,個蘑菇湯超級濃郁完

其實都無特別細分啦
因為真係好大隻同埋肥美
食第一款已經覺得好好好味啦
但有一兩隻係食到個帶子位,超級新鮮

仲會因應我地食野嘅速度上另一道菜
餐包+濃郁蘑菇湯

食完開胃菜(蠔🦪)就黎個餐包+蘑菇湯
個餐包熱辣辣,個蘑菇湯超級濃郁
完全唔似出面溝水嘅,淡而無味,依個就唔同啦
帶子刺身+翡翠螺

前菜就係帶子刺身+翡翠螺
響OpenRice見到好多人都揀依款,真係唔錯喔
帶子好新鮮喔
翡翠螺就更加肥美
因為同日晏晝都有食螺,不過真係好大對比囉,依隻好食好多囉,我同至親分都可以一人兩大舊囉,你就知有幾多肉啦,仲要好乾淨
巴馬火腿沙律🥗配芝士

巴馬火腿沙律🥗都唔錯喔,可以清清腸胃,食啲菜中和下,配埋少少芝士,清新
西斑牙黑毛豚鞍

主菜來也
第一道係西斑牙黑毛豚鞍,配埋海鹽,店員貼心地俾另一款刀我地,切得更加得心應手
再加上問埋店員新蕃茄果邊係咩黎,原來係整棵焗好嘅蒜頭🧄我地試左幾種食法,第一係就咁食、第二就配海鹽(但太咸)第三就配焗蒜頭🧄食、第四係蘸醬汁食,我地都係揀配焗蒜食啦
真係好好食,仲要減左陣肉嘅膩胃味,好襯喔
個黑毛豚鞍煮到7至8成熟,唔會「老」好好好味喔
烤黑鱈魚🐟配燴海鮮汁

再來係另一道主菜,烤黑鱈魚🐟配燴海鮮汁,魚🐟同豚鞍差唔多時間上檯,係食完豚鞍先食,但一切開仲有煙出,熱辣辣嘅,個魚皮係脆嘅,魚肉都滑嘅
個汁都唔錯,酸甜咁,但比較豚鞍,我地會揀西斑牙黑豚鞍,較為出色嘅
忌廉雪糕🍦配冧酒

再黎,當然係甜品
我地無加錢要心太軟,因為一黎我唔太食得朱古力🍫二黎至親唔想我再加錢咁貴,我真係覺得餐廳好細心,點解咁講呢?係因為我訂位時,試響OpenRice 打係慶生,再講想響碟寫字慶生,初時都諗應該都唔會留意到架啦,就同至親講,我地都覺得無,點知店員一黎,就拎住配住蠟燭🕯️生日賀字嘅雲尼拿雪糕🍦我地都好驚訝,特別係我,我話原來真係有架,仲讚埋餐廳好細心喔
真係超級抵讚喔
仲幫我地影埋相,同至親講生日快樂
多謝貴餐廳好細心,留意到我寫咩喔
個雪糕🍦配埋冧酒好好味同特別

總結,依間餐廳絕對絕對絕對(重要講三次)係值得一去
2020-11-25
烤黑鱈魚🐟配燴海鮮汁
忌廉雪糕🍦配冧酒
  • 蘑菇湯
  • 北海道帶子刺身伴翡翠螺
一年一度生日慶祝,周圍搵餐廳,終於比我搵到一間喺OpenRice好多人讚嘅西餐點,雖然佢個名係叫蠔之神,不過我哋係唔食生蠔嘅,睇咗好多食評,發現佢除咗蠔之外,其他嘅食物都得到好高嘅評價,所以我哋都照去咗呢間西餐。食物絕對係即叫即整,因為我哋落order之後,等左差唔多20分鐘先有第一道小食,同平時嘅韓國炸雞好唔同,佢嘅粉皮唔會太厚,雞肉非常嫩滑多汁,蜜糖芥茉同蛋黃醬配合得天衣無縫,淨係呢碗炸雞啊,已經非常足料兼好食,我會為咗呢個炸雞再返嚟從來都冇諗過黑松露加蜜糖原來係咁加價,配上超級粗嘅薯條即叫即炸,連買茄汁醬,簡簡單單嘅炸薯條,都顯出佢哋嘅心思。我哋好慶幸有叫到呢一味和牛牛舌,因為平時食嘅牛舌都唔會係咁大塊同埋咁多肉,佢面頭嗰啲脆脆非常之香濃,配埋啖啖肉嘅牛舌,絕對係強烈推薦之選!除咗呢一味龍蝦汁大蝦意粉,其實我係有叫到龍蝦湯㗎,不過個龍蝦湯略嫌有少少鹹得滯,所以我都冇影到呢個大蝦意粉份量唔算太多,大蝦🍤真係得一隻咁大把嘅啫,不過佢個意粉炒得非常之香,又唔會太膩,所以食量小嘅朋友還可以嘅,我覺得男士食呢碟意粉呢就唔係太夠呢隻燒雞份量十足,真係有一隻㗎,所以佢切成四件,兩個人食嘅話,每

炸雞🍗

黑松露薯條🍟

和牛牛舌

龍蝦汁大蝦意粉

主食燒春雞

呢隻燒雞份量十足,真係有一隻㗎,所以佢切成四件,兩個人食嘅話,每人都可以食半隻,我最欣賞係佢側邊嗰個蒜頭,將蒜頭塗上隻雞嘅表面,然後再加醬汁,真係可以將燒雞嘅味道提升起嚟。

心太軟

預先WhatsApp左店員,留咗一個心太軟蛋糕,店員好細心咁樣幫我哋執好枱,同步即叫即整,所以個心太軟切開嘅時候真係會流晒啲漿出嚟,唔會太甜,呢個甜品CP值極高,好值得大家嚟食下㗎 !

🉐🌕🌕🌕🌕🌖
呢間店我絕對會返嚟再幫襯,因為味道真係好好食,好少成間店每一樣野都可以咁高分,同埋個環境氣氛都唔錯,難怪好多人慶祝生日或者紀念日都會選擇呢間餐廳。
2020-09-06
炸雞🍗
黑松露薯條🍟
和牛牛舌
龍蝦汁大蝦意粉
心太軟
  • 炸雞
2020-08-31 622 瀏覽
本來都唔打算寫食評但真係想讚下呢到既服務。因為要慶祝生日再加上堂食延長到9點,我同男朋友想食好d,上網睇到呢間d蠔好似好大隻所以決定黎試下。原本我地book左夜晚6點但因為未肚餓所以想改6點半,老闆睇過時間ok之後都比我地遲少少入座。可能因為疫情關係,客人唔算多,坐得都幾鬆動,而且食野之前都有遞上每人一條獨立包裝好既濕毛巾,整體感覺唔錯。因為我地之前都冇係蠔吧食過生蠔,所以睇住個menu都唔識揀,我地就請老闆幫手揀左半打比我地試。嗌完餐之後老闆就放低左每人一個小食,係Parma Ham包住支餅乾棒,小食係要收錢既但難得慶祝生日我地都照食左。生蠔黎到睇到果然係有差唔多三份之二手掌咁大隻,老闆重提醒我地邊隻淡邊隻濃,要從淡食到濃。食落去都算乾淨冇沙但食到好細粒蠔殼,不過都接受到。本來我地都加左檸檬汁落去食但食哂之後發現唔加可能會更好食,可能味道更突出到,個人比較鐘意食M字頭淡少少果隻,食哂幾隻之後feel到成口都有好大陣蠔味可以回味下。之後我地嗌左一個dinner set但係冇影到相,係南瓜忌廉湯、一串燒牛舌同龍蝦汁大蝦意粉,重有甜品。餐廳細心在知道我地淨係嗌左一個set,將個湯分左兩碗上
本來都唔打算寫食評但真係想讚下呢到既服務。

生蠔

之後我地嗌左一個dinner set但係冇影到相,係南瓜忌廉湯、一串燒牛舌同龍蝦汁大蝦意粉,重有甜品。餐廳細心在知道我地淨係嗌左一個set,將個湯分左兩碗上,讓我地兩個都飲到,亦每人配一塊細多士。牛舌係厚切並用蒜蓉燒,好香同唔韌。意粉唔算大碟,但我地食左生蠔又唔太餓所以都夠食。意粉配上4隻大蝦,夠爽口大隻,個汁亦夠濃味,好味道。

提子冧酒雪呢拿雪糕

最後等我地食完先上甜品甜品係提子冧酒配雲呢拿雪糕。另一個細心位係我係openrice訂枱時見到有得揀“生日”做聚餐主題,因為少用openrice訂枱,本來我都冇期望餐廳會留意到,點知上甜品既時候老闆附上一句生日快樂先知原來真係會睇,唔只男朋友連我都被驚喜了。

整體感覺幾好,重點係食完生蠔冇肚屙,有機會會再黎試其他款式既生蠔。
2020-08-29
生蠔
提子冧酒雪呢拿雪糕
  • 龍蝦汁大蝦意粉
2020-07-20 583 瀏覽
好久沒與另一半吃得豐富一點😆近近地揀了離家約15分鐘步程的蠔吧,食物均令大家滿意:生蠔Regal/ La Reine⁣兩款都是法國蠔,非常鮮甜爽口😍⁣煎鵝肝伴花菇多士⁣鵝肝肥美🤤而且煎得焦香,配多士及蘋果同吃可減少膩感,真想一再encore😍⁣秘製招牌蟹餅⁣煎得十分香脆,切開後見到滿滿蟹肉絲,口感十足😋⁣美國特級肉眼伴阿根廷蕃茜醬⁣賣相吸引,肉味不但濃郁,而且又軟嫩juicy👍🏻⁣龍蝦汁大蝦意粉⁣意粉沒有煮得過腍,充滿龍蝦汁的鮮味,混合了菇粒充滿口感👍🏻大蝦亦新鮮彈牙👍🏻

生蠔Regal/ La Reine⁣
兩款都是法國蠔,非常鮮甜爽口😍⁣

煎鵝肝伴花菇多士⁣

秘製招牌蟹餅⁣
煎得十分香脆,切開後見到滿滿蟹肉絲,口感十足😋⁣

美國特級肉眼伴阿根廷蕃茜醬⁣
賣相吸引,肉味不但濃郁,而且又軟嫩juicy👍🏻

龍蝦汁大蝦意粉⁣
  • 秘制招牌蟹餅
2020-07-06 353 瀏覽
十年都唔去一次元朗, 今次難得老友推介, 所以揀左個HAPPY FRIDAY來到歎酒食蠔, 果然冇介紹錯啊! 餐廳佈置得好靚, 我地坐既位仲見到街景, 好CHILL 生蠔拼盤 + 1956 白酒拼盤有八大隻蠔, 由老闆親自挑選, 每隻都鮮甜肥美, 為左令生蠔保持新鮮, 餐廳特地保留唔割帶子位, 食落肉質果然夠爽口~ 由於生蠔本身有鹹鹹地既海水味, 老闆推介左隻甜甜地既白酒, 甜甜地好易入口好岩女仔飲法國燒春雞啖啖肉, 廚師燒到外脆內軟, 另外仲有炸蒜頭, 加埋少少辣椒碎好惹味南美香料炸雞塊份量唔太多, 即叫即炸, 食落熱辣辣, 雞肉十分嫩滑, 醃得好惹味朱古力心太軟好好味, 雖然食到好飽, 但仍然食到LAM LAM脷, 朱古力有流心感覺, 再加埋士多啤梨可以解膩, 高質呢~

生蠔拼盤 + 1956 白酒

法國燒春雞

南美香料炸雞

朱古力心太軟
2020-07-02 200 瀏覽
帶老公同魔王去補返個父親節大餐🤣🤣🤣上左兩款,#Roland 同 #Gillardeau ,Roland好爽口😆不過我比較愛Gillardeau層次分明同好肥美🤤🤤🤤跟住再黎係 #翡翠螺伴帶子刺身 🤩好鮮甜, 連魔王本身唔食帶子既佢,都食咗成粒鬆軟既包配牛油再加上 甘荀湯 😂😂魔王直頭冇比機會我飲, 可想然知係幾咁好飲#黑松露雜菌意大利飯 係我至愛🤣🤣 好香好cream 每次餐廳有我都一定會嗌😆😆仲有佢個 招牌蟹餅 外脆內鬆,一切開啲香味飄曬出嚟好多蟹肉最後加上一個無人能抗拒嘅甜品🤣 心太軟配雪糕簡直完美其實佢仲有另外好多唔同款嘅餐酒,不過要揸車冇點到,佢但蠔啤都好吸
帶老公同魔王去補返個父親節大餐🤣🤣🤣

最後加上一個無人能抗拒嘅甜品🤣 心太軟配雪糕
簡直完美

• 秘制招牌蟹餅
今日係同老公結婚周年紀念日,食buffet又無乜新意,佢提意試下法式餐廳。啱啱朋友介紹去呢間,試完覺得佢真係無介紹錯呀 !店子小小,食物高質,製作有誠意老闆仲好健談友善,為我地推介菜式先來Welcome Drink老闆幫我地揀左來自日本嘅無酒精啤酒,有減肥功效添。無酒精仍有啤酒嘅香氣,不嗜酒嘅朋友仔可以試下 !香濃足料,又夠滑嘅蘑菇湯點左2款法國生蠔,蠔迷必點Sentinelles 0 號,夠曬creamy ,蠔味濃,帶子位帶甜老闆介紹可以試下Roland 2號,一啖放曬入口,海水味濃,蠔味出眾**秘製招牌蟹餅黎呢度必試嘅招牌菜,賣相好精美外層煎得香脆,內裡是滿滿蟹肉,配搭少許洋蔥涵料。加上少許香菜,口感層次好豐富。海鮮迷必定回味無窮!秘魯香料烤雞皮香脆,肉質嫰滑,啖啖肉伴菜都誠意有加,燒香嘅蒜頭及車厘茄配上秘製醬汁,辣椒香料我地好快就清碟喇 甜品係雲呢拿雪糕加西班牙提子甜酒雪糕好香好滑,配上酒嘅雪糕我都係第1次試,出奇地搭配,連酒都飲埋呀!我地食完已經諗定下次嘅紀念日再黎試下 !!

店子小小,食物高質,製作有誠意
老闆仲好健談友善,為我地推介菜式

先來Welcome Drink

香濃足料,又夠滑嘅蘑菇湯

點左2款法國生蠔,蠔迷必點

**秘製招牌蟹餅

黎呢度必試嘅招牌菜,賣相好精美

秘魯香料烤雞

皮香脆,肉質嫰滑,啖啖肉
伴菜都誠意有加,燒香嘅蒜頭及車厘茄
配上秘製醬汁,辣椒香料
我地好快就清碟喇

甜品係雲呢拿雪糕加西班牙提子甜酒

我地食完已經諗定下次嘅紀念日再黎試下 !!

2020-06-12
15 分鐘 (堂食)
  • 蟹餅
2020-06-18 142 瀏覽
想食靚蠔又想黎個fine dining?🥂新界都有選擇😀元朗既oyster season係愛蠔人士既熱門地🤤食物高質而且價錢都親民,同屋企人或情侶去嘆下都好適合呢😏為食餐單: 前菜🥗餐包🥐、Parma Ham🥖餐包好鬆軟👍Parma Ham好香,捲住一條手指餅,香脆伴有Parma Ham咸香味😋自選生蠔拼盤(6pcs)🥟 $338黎得oyster season梗係首先黎番几隻生蠔先la,我地就叫左個拼盤,分別揀左3種蠔各兩隻🤤Kys Marine No. 0(France) $63好爽脆伴有海水味Sentinelles No.0(France) $65好creamy好濃蠔味Gillardeau No.0(France) $70夠曬肥美仲有少少榛果香,要養殖4年ga😎NV De Bortoli, Brut🍷 $68/glass氣泡酒,容易入口,適合平時少飲酒同仲意低酒精既人士,食下生蠔飲下氣泡酒特別過癮☺Tasting Dinner套餐🍽 $188/位➡️是日餐湯: 菠菜薯蓉湯🥣本身好仲意食薯蓉好仲意依個湯,食落滿滿薯蓉味又唔會好傑,香濃好味😘➡️自選頭盤: 北海道帶子刺身伴翡翠螺🐚帶子好大

為食餐單:
前菜🥗
餐包🥐、Parma Ham🥖

自選生蠔拼盤(6pcs)🥟 $338

➡️是日餐湯:
菠菜薯蓉湯🥣

➡️自選頭盤:
北海道帶子刺身伴翡翠螺🐚

帶子好大粒又新鮮,一啖食落口好清甜一d渣都無🤤隻翡翠螺好彈牙爽口,都係非常新鮮👍
➡️自選主菜:
蝦仁龍蝦汁意大利麵🍝

一上枱已經好吸睛,隻隻大蝦舖住係意大利麵旁,食落隻隻蝦好入味又彈口,意大利麵伴住龍蝦汁好夾,啖啖都有龍蝦味😍
➡️是日甜品:
朱古力心太軟🍮(+$30)

一下切落心太軟度,朱古力即時流出黎,一啖雲呢拿雪糕加一啖心太軟一齊食,一凍一暖即配搭好match😋

秘魯香料烤雞🍗 $178

烤雞肉質好嫩滑,皮香脆,而且我好仲意個配醬,烤雞點醬再加少少辣粉,好香😋
2020-06-11
  • 自選生蠔拼盤
2020-06-17 115 瀏覽
今次專誠入嚟元朗食呢間oyster season, 因為身邊唔少朋友一講開食fine dining,就會提議食呢間,重點係因為啲生蠔係超級新鮮,而且唔貴,所以鍾意食生蠔嘅我就特登入嚟試一試!一去到餐廳,感覺店舖雖然唔大,但坐得舒適,而且個人比較鍾意店舖比較小細嘅餐廳,因為唔會太多人,感覺好壓迫同嘈!我同朋友第一樣就點生蠔,店員介紹咗兩款俾我哋,我一聽到第二款係gillardeau oyster即刻勁開心,因為個人係好鐘意食,而且價錢唔貴,我哋就跟店員意見order....一上枱,見到啲蠔勁肥美又大隻,食落口感豐富,而且甜美,值得一讚!至於招牌蝦餅就係朋友介紹係必點推介,所以我哋都叫咗,雖然望落去好似好細塊,但其實已經啱啱好,太大塊反而食落就會好油膩,而且佢係超足料,好重蟹味,店員介紹如果怕味道單調,可以點一點汁調味,個人認為唔點醬汁都做得唔錯!至於main course,我哋就點咗秘魯香料烤雞,有醬汁同香料配搭,食起嚟多重味道,最重要係烤雞食落好嫰身同夠滑,真係唔係成日食到咁滑身嘅烤雞,所以大家可以一試!最後,少不了嘅當然係我至愛嘅甜品‘’心太軟‘’,朱古力外層甜得嚟再點流出嚟少少苦甘

我同朋友第一樣就點生蠔,店員介紹咗兩款俾我哋,我一聽到第二款係gillardeau oyster即刻勁開心,因為個人係好鐘意食,而且價錢唔貴,我哋就跟店員意見order....一上枱,見到啲蠔勁肥美又大隻,食落口感豐富,而且甜美,值得一讚!至於招牌蝦餅就係朋友介紹係必點推介,所以我哋都叫咗,雖然望落去好似好細塊,但其實已經啱啱好,太大塊反而食落就會好油膩,而且佢係超足料,好重蟹味,店員介紹如果怕味道單調,可以點一點汁調味,個人認為唔點醬汁都做得唔錯!至於main course,我哋就點咗秘魯香料烤雞,有醬汁同香料配搭,食起嚟多重味道,最重要係烤雞食落好嫰身同夠滑,真係唔係成日食到咁滑身嘅烤雞,所以大家可以一試!最後,少不了嘅當然係我至愛嘅甜品‘’心太軟‘’,朱古力外層甜得嚟再點流出嚟少少苦甘味嘅朱古力,一啲都唔會覺得漏,再配埋個雲呢拿雪糕,又暖又凍,唔同嘅層次,真係好好味!下次再嚟,一定會再點多啲生蠔!
2020-06-17 94 瀏覽
生蠔絕對新鮮多選擇要原汁原味地食到生蠔的鮮味不用再落cocktail sauce因為會撞左生蠔既海水味輕輕落少少檸檬汁🍋就足夠了.《Marine🦪》點了兩款生蠔 先食較淡味既Marine爽口清甜 海水味不是太重.《Gillardeau🦪》重點來到✨蠔后Gillardeau先細口飲一啖法國原產地海水然後再食埋隻蠔蠔肉鮮甜肥美 肉質有彈性🤩.雖是蠔店 其他食物都不遜.《Parma ham 面包棒》用巴馬火腿卷住脆面包條係唔錯巴餐前小食塊火腿肉質柔軟 單吃都唔會太咸.《南美香料炸雞塊》一口雞塊沒有沾大量炸粉亦沒有雞皮 所以無乜油膩感.《烤鱈魚配燴海鮮汁》用既係厚肉無刺鱈魚扒魚肉嫩口魚皮微焦底下既汁有d似重身既濃蝦海鮮湯魚連大量海鮮汁一齊食海鮮味重.《朱古力心太軟🍮》心太軟既外皮比較厚同企身配埋雲呢拿味雪糕雪糕質感較似雪芭 比較輕身.店面不大 位於街尾轉角位但寧靜、舒適、有格調

生蠔絕對新鮮多選擇

心太軟既外皮比較厚同企身
配埋雲呢拿味雪糕
雪糕質感較似雪芭 比較輕身
店面不大 位於街尾轉角位
但寧靜、舒適、有格調

2020-06-16 1505 瀏覽
如果不嫌走遠一點的話,元朗馬田路一帶其實有頗多高質小店。今次就發掘了「Oyster Season」這間西餐廳,食物質素和服務態度俱不俗,值得一去。店面不算大,但也可以容納6-7枱客人。雖然是以西餐為主打,但門口卻掛了一個日式居酒屋的燈籠,蠻特別的。吃生蠔前先來了一小杯餐前開胃飲品,由洋蔥湯和紅酒混合而成。飲落有洋蔥的辛香,蠻醒胃的。既然餐廳命名為「Oyster Season」,當然先來一盤生蠔來好好享受一下,分別點了2款生蠔。第一款是0號size的sentinelles,來自法國的它大隻肥美。入口非常鮮甜,質感相當creamy,蠔味很濃郁。而另一款就是2號size的roland,號碼是用來區分生蠔的重量,可以看得出剛才的0號較為大隻。這款口感就偏紮實一點,味道同樣新鮮味美。享受完生蠔後,就點了2份tasting dinner一試。$188的價錢包括餐湯、前菜、主食和甜品,也算是實惠。帶子肥美,面上放了少許蟹籽點綴。翡翠螺口感煙韌彈牙。兩者皆非常新鮮。餐湯是南瓜湯,入口是濃濃蔬菜香味,不過就沒有平日在其他餐廳所飲到的creamy質感。後來從老闆口中得知湯是由新鮮蔬菜打成,沒有多加忌廉,難
如果不嫌走遠一點的話,元朗馬田路一帶其實有頗多高質小店

,值得一去。

吃生蠔前先來了一小杯餐前開胃飲品,由洋蔥湯和紅酒混合而成
。飲落有洋蔥的辛香,蠻醒胃的。

,分別點了2款生蠔。
Sentinelles

。入口非常鮮甜,質感相當creamy,蠔味很濃郁

Roland

北海道帶子剌身伴翡翠螺

南瓜湯、麵包

餐湯是南瓜湯,入口是濃濃蔬菜香味
,不過就沒有平日在其他餐廳所飲到的creamy質感。後來從老闆口中得知湯是由新鮮蔬菜打成,沒有多加忌廉,難怪!這個做法挺合筆者口味
,邊喝湯邊吃麵包為這個tasting dinner打頭陣。
黑松露意大利飯

比起日常所吃到的米飯,意大利飯是較為硬身和更粒粒分明。這碟意大利飯除了黑松露外,也下了芝士和忌廉去煮
。飯粒掛汁,入口可以感覺到十分creamy
,再微微滲出黑松露的香氣,不過再濃味一點會更誘人。另外也加了雜菌一起燉煮,加添了菇菌的香味和口感。
西班牙黑毛豬鞍

餐廳選用了優質的西班牙黑毛豬鞍,言談間老闆透露豬隻是吃橡果長大的,肉質會因此而變得更為香嫩

西班牙黑毛豬鞍

豬鞍烹調時間掌握得剛好,不會被overcook至過「鞋」。入口juicy,有著濃郁的豬肉香,非常惹味

非常特別的一道甜品,雪莉甜酒屬於葡萄酒的一種,會散發出一股葡萄乾的味道。將它倒進雲呢嗱雪糕杯中,甜甜的雲呢嗱雪糕和酒精原來是如此的match

就此享受了一頓高質晚餐,令人回味非常。
2020-06-15
Sentinelles
Roland
北海道帶子剌身伴翡翠螺
南瓜湯、麵包
黑松露意大利飯
2020-06-13 98 瀏覽
最近入元朗去咗一間幾有情調既西餐小店 Oyster Season 主打生蠔嘅餐廳🍴.Welcome food 係 Parma Ham 餅乾條🥨鹹香軟腍嘅 Parma Ham 配上脆卜卜嘅餅乾條🍖非常夾.Kys Marine、Sentinelles、Roland生蠔🦪先食咗淡味啲嘅 Kys Marine,味道清甜帶少少海水嘅鹹味🤏🏻肉質爽脆😆Sentinelles 蠔味相對濃,質感 creamy🤤Roland 喺 3 款入面最重礦物味同海水味🌊肉質爽口.北海道帶子刺身伴翡翠螺🐚帶子厚身又鮮甜☺️翡翠螺好彈牙😋.甘荀湯🥣飲落濃稠綿密,味道香甜🥕配埋餐包啱啱好🍞.美國特級肉眼伴阿根廷蕃茜醬🐮肉眼煎香咗之後牛味濃郁🥩肉汁豐富又唔會過韌👍🏻旁邊嘅蕃茄仔好 juicy🍅.雲呢拿雪糕配提子酒汁🍨雲尼拿雪糕加上微微嘅提子酒香🍇酒味又唔會太濃🍷啱曬我
北海道帶子刺身伴翡翠螺🐚帶子厚身又鮮甜☺️
翡翠螺好彈牙😋
甘荀湯🥣飲落濃稠綿密,味道香甜🥕配埋餐包啱啱好🍞
2020-06-11 99 瀏覽
好耐無同老公過二人世界,亦好耐無出過街食飯!所有一出街,就搵間靚嘢食!唔好嘥咗個quota!我哋近近地喺元朗食咗一餐好滿足、好好味、好有心嘅fine dining🥰​​生蠔拼盤🦪​日本Hyogo 2號 ​法國Majestic 2號​法國Regal 0號​新鮮帶子​Canapé​Oyster cream soup🦪​Lobster bisque🦞​Crab cake🦀​Mushroom alfredo🍝​Roast spring chicken🍗​Blueberry sauce cheesecake🍰​​我破戒了🤭我食咗少少生蠔同帶子刺身同翡翠螺🦪!但係咁好味、咁新鮮點可以唔試?我哋已經唔係生蠔發燒友,但係我哋都差啲食到停唔到口!好鮮甜!我哋不約而同都最鐘意法國嘅Regal!0號真係正啲👍🏻👍🏻👍🏻​​一坐低就俾Parma ham 餅條,開咗個胃先!我同老公就每人一個湯,龍蝦湯同蠔湯!我比較鍾意蠔湯,因為好creamy好濃!龍蝦湯好足料,味道濃郁!再嚟一個頭盤就係我最愛嘅crab cake啦!好驚喜蟹肉滿滿!味道一流!主菜嚟啦!有皮脆肉嫩嘅燒春雞🍗好滑好juicy!如果有薯蓉或薯條伴碟就

生蠔拼盤🦪​
Crab cake🦀​
Mushroom alfredo🍝​
Roast spring chicken🍗​
Blueberry sauce cheesecake🍰​

一坐低就俾Parma ham 餅條,開咗個胃先!我同老公就每人一個湯,龍蝦湯同蠔湯!我比較鍾意蠔湯,因為好creamy好濃!龍蝦湯好足料,味道濃郁!再嚟一個頭盤就係我最愛嘅crab cake啦!好驚喜蟹肉滿滿!味道一流!主菜嚟啦!有皮脆肉嫩嘅燒春雞🍗好滑好juicy!如果有薯蓉或薯條伴碟就更完美啦!老公就要咗一個蘑菇寬板麵🍄🍝味道不過不失!食到呢度已經飽飽,但係無個甜品點得,所以食埋我最鍾意嘅cheesecake,呢餐就完美啦!​
2020-06-10 83 瀏覽
風乾火腿伴麵包條,風乾火腿味道咸香、帶油脂香;麵包條口感香脆;整體食落非常香口。Roland生蠔,口感厚身、爽口,味道帶礦物味。Kys Marine生蠔,口感爽滑、肉嫩,味道清淡帶香。Sentinelles生蠔,海水味道較濃,味道鮮甜,配以檸檬汁、特製番茄醬食用,味道更佳。北海道帶子刺身伴翡翠螺,北海道帶子刺身口感肥美、鮮嫩,味道清甜;翡翠螺口感厚實、彈牙,鮮味十足、無腥味;兩者配以豉油、芥末食用,鮮味更突出。甘筍湯配餐包,甘荀湯味道濃厚,加入左香料,味道更濃香,口感綿密、Creamy;餐包經烘焗,口感脆口。烤鱈魚配燴海鮮汁,烤鱈魚魚皮微焦,令魚油逼出,令魚肉食落更滑嫩,魚肉多汁;含有帶子一隻,食落肥嫩味鮮;飯粒軟硬適中、有咬口,海鮮汁令飯粒味道濃郁。提子乾酒配雪糕,香草雪糕味道香甜,配以提子酒汁,甜度中和,提子酒汁味道更易入口,整體味道酸甜、有果香。

Roland生蠔,口感厚身、爽口,味道帶礦物味。

Kys Marine生蠔,口感爽滑、肉嫩,味道清淡帶香。