2024-01-05 336 瀏覽
//29 12 23 晴天🌞16:30 銅鑼灣 百德新街@pancake.senmon 變瘦的秘密 ☺︎位於「銅鑼灣」嘅百德新街,開咗一間女士恩物,就係以無麩質日式班戟為主嘅「𝑃𝑎𝑛𝑐𝑘𝑎𝑒 𝑆𝑒𝑛𝑚𝑜𝑛」。「無麩質」喺近年飲食文化越嚟越流行,有唔少歐美女星都大力推崇「無麩質飲食法」,因為除咗有效修身、減肥,仲可以減低身體低度嘅炎症。不過,如果想減肥更快捷嘅話,就記住要配合埋適量嘅運動、均衡嘅飲食、早睡早起嘅作息啊!𖤐ˊ會有加一服務費🔻熟成芒果麻薯雪糕拿破崙 HKD$168ꕀ𝑁𝐸𝐾𝑂 𝑃𝑈𝐹𝐹 嘅得獎拿破崙一直深受歡迎今次聯乘 𝑃𝐴𝑁𝐶𝐴𝐾𝐸 𝑆𝐸𝑁𝑀𝑂𝑁 推出全港首個【即製 •即食】系列拿破崙用咗牛油味香濃嘅酥皮製成每層薄得嚟咬落去酥脆感十足有啲接近我最愛嘅杏仁條味道熟成芒果入口軟腍 夠晒香甜再配上幼滑嘅忌廉、綿密嘅雪糕、煙靭嘅麻薯&蕨餅令拿破崙餡料豐盛之餘 食完仲會好鬼滿足🔻粉紅花園 HKD$168ꕀ賣相夢幻 用嚟打卡超靚日式燉蛋:表面會有層好厚嘅日式忌廉同大量草莓粒令人每啖都品嘗到 柔滑嘅蛋香以及草莓嘅清甜當兩者結合 種感覺就好似食緊雪糕一樣非常𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺荔枝香檳寒天+日式厚忌
29 12 23 晴天🌞

每層薄得嚟咬落去酥脆感十足
有啲接近我最愛嘅杏仁條味道

熟成芒果
入口軟腍 夠晒香甜

再配上幼滑嘅忌廉、綿密嘅雪糕、煙靭嘅麻薯&蕨餅
令拿破崙餡料豐盛之餘 食完仲會好鬼滿足

中間再散發出草莓雪糕嘅香甜
而最底更帶有荔枝香檳嘅清涼餘韻
喺強烈嘅對比之下 味道層次顯得相當豐富

🔻黑炭拿鐵 HKD$48

拿鐵會帶焦糖、可可及果仁嘅香氣
加入咗炭粉 整體口感會有沙沙哋嘅效果

最緊要係甜度掌握得好好 飲完零漏感

2023-12-29
  • 雪糕芒果蕨餅拿破崙
2024-01-05 16 瀏覽
抹茶富士山 $56焙茶富士山 $56賣相望落去真係好似富士山,最頂嗰層係芝士奶蓋,底下就係濃濃嘅鮮奶。不論係抹茶定係焙茶,茶味都好濃郁。Staff介紹我哋可以先飲咗最頂啲奶蓋先再攪拌飲,咁先會飲到富士山味道。和粟原味班戟配雲呢拿雪糕 $158第一啖食落去栗子味好重,加埋裏面嘅原味班戟同雲呢拿雪糕,食落去好有層次感好夾。而且口味、班戟同雪糕都可以揀自己鍾意嘅味道,迎合唔同口味嘅食客。
抹茶富士山 $56
焙茶富士山 $56

和粟原味班戟配雲呢拿雪糕 $158
2023-11-17
2024-01-05 31 瀏覽
收工約左細妹去銅鑼灣買野🤣,點知行去DONKI附近發現有間小清新日式輕食餐廳🥹,就打算入去坐低食飯抖下❤️餐廳裝修簡約🥳,以和式木系風格為設計,到處都有貓貓裝飾🐈,佈置得精緻又可愛🥰,整體感覺舒適😝,餐廳主打無麩質日式班㦸🥞,採用日本空運食材,相當有誠意👍🏻- 松露香燒帶子🍝 $138厚身帶子圓潤飽和☺️,煎得外脆焦香😗,肉質鮮甜軟嫩🥰,彈牙意粉掛滿creamy香濃松露🍄醬汁,入口滋味😳,是一款不錯的輕食選擇😜- 味噌湯🥣 (跟餐)味道較為鹹😳- 麥茶🫖 (跟餐)淡淡麥茶香味,清爽解膩😗- 焙茶雪士山🗻 $56頂部係味道濃郁的焙茶奶蓋😎,下部分係鮮奶🍼,400次焙茶奶蓋濃稠帶有淡淡茶香😝,將兩者攪拌後,口感幼滑又細膩😍- 抹茶富士山🗻 $56將頂部奶蓋轉為抹茶奶蓋,同樣地🍵茶味濃郁細膩,濃厚醇滑,兩杯富士山賣相吸引🤩,漸層效果分顯,很適合打卡🤳- 焦糖燉蛋班戟配72°黑朱古力醬🥞 $158由於班戟係無麩質,口感比坊間班戟較為乾身有咬口🤣,但蛋香味十足🍳,上面的焦糖燉蛋嫩滑,黑朱古力醬🍫更可中和焦糖的甜😏,更加清爽不膩😍坊間好少見到無麩質食物🥳,仲要係甜品,而且味道不錯🥰,啱曬對麥類有敏感既

- 松露香燒帶子🍝 $138

- 味噌湯🥣 (跟餐)
味道較為鹹😳

- 麥茶🫖 (跟餐)
淡淡麥茶香味,清爽解膩😗

- 焙茶雪士山🗻 $56

- 抹茶富士山🗻 $56

- 焦糖燉蛋班戟配72°黑朱古力醬🥞 $158

坊間好少見到無麩質食物🥳,仲要係甜品,而且味道不錯🥰,啱曬對麥類有敏感既朋友仔可以黎試試😆

📍Pancake 專門 - 銅鑼灣
銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
@pancake.senmon

#justlingggxd_日式
#justlingggxd_銅鑼灣
2024-01-03 20 瀏覽
很多時候午餐都會吃得很飽,今天決定來點輕食讓胃部休息一下。【松露香燒帶子意粉】被燒焦的帶子共有3大粒,肉質鮮甜味美。醬汁不會過份濃稠,松露香氣逼人。【Mont Blanc 班戟】4種口味之中都沒有雪白色的「白朗峰」,我們便選了顏色反差最大的黑朱古力。裡面則選了抹茶班戟+比利是朱古力雪糕,層次豐富,2人分享正好。【黑豆茶】&【凍焙茶】吃甜品配茶是真理,茶具精緻看著也有好心情。前者有著淡淡的烘焙焦香而且甘甜,後者香氣濃厚、順口溫和。順帶一提,餐廳的日式班㦸是無麩質,採用日本空運食材,非常有誠意!
很多時候午餐都會吃得很飽,
今天決定來點輕食讓胃部休息一下。

【松露香燒帶子意粉】

被燒焦的帶子共有3大粒,肉質鮮甜味美。
醬汁不會過份濃稠,松露香氣逼人。

【Mont Blanc 班戟】

4種口味之中都沒有雪白色的「白朗峰」,
我們便選了顏色反差最大的黑朱古力。
裡面則選了抹茶班戟+比利是朱古力雪糕,
層次豐富,2人分享正好。

【黑豆茶】&【凍焙茶】

甜品配茶是真理,
茶具精緻看著也有好心情。
前者有著淡淡的烘焙焦香而且甘甜,
後者香氣濃厚、順口溫和。

順帶一提,餐廳的日式班㦸是無麩質,
採用日本空運食材,非常有誠意!
2023-12-31 33 瀏覽
早排見朋友係story post過依間餐廳嘅甜品🍮 望落好吸引 所以帶埋女朋友一齊去試下😍🍀Dark chocolate Mont Blanc我地揀左黑朱古力口味 望到顏色真係黑到一個點🤣 但食落又吾會好苦 仲要好濃厚嘅朱古力味🍫 條狀口感 但又有好濃郁嘅黑朱古力味 感覺好新奇🤩 抹茶pancake配埋抹茶雪糕🍦 雙倍抹茶滋味 食落好過癮好滿足🍵🍀焙茶雪山整得好靚 外貌真係好似雪山咁😚 食之前忍吾住係咁打卡影相📸 表面嘅焙茶味道好香濃 加埋入面嘅pancake食 真係好滿足😋🍀富士山竟然今餐食焙茶抹茶為主題嘅甜品 當然要配合埋飲品☺️ 焙茶富士山 抹茶富士山🗻 兩款飲品都有好濃厚嘅茶香味 表層仲要係手打奶蓋黎 味道超級濃厚 再飲一啖 兩種層次感好分明🥰

🍀Dark chocolate Mont Blanc

🍀焙茶雪山

🍀富士山
2023-12-27 34 瀏覽
銅鑼灣pancake專門店Pancake Senmon🥞餐廳滿滿和式風情,而且好多貓貓😍😍係四圍都有嘅貓貓裝飾🐈🐈‍⬛見到menu嘅拿破崙、Pancake同主食都好吸引呀🫢見到有麻糬嘅食物就梗係唔會放過🤣❤️不過仲係有啲凍,都要叫番個熱辣辣嘅主食尼試下。日式雜錦便當🍱 Japanese Bento一打開蓋就熱辣辣出曬煙,岩曬而家嘅天氣😚材料鋪滿個便當,有芝心漢堡扒、蟹肉棒、磨揚雞、竹輪同玉子燒,好足料😚而且底下嘅飯會有汁,唔會太乾。食曬個飯差啲食唔落甜品🤣日式草莓大福Pancake 🍓個pancake上面鋪左大福綿被咁,睇到就好想食啦😍切開pancake入面仲有草莓雪糕、新鮮草莓同埋竟然有蕨餅!片大福嘅口感好軟糯而且唔會乾,仲有啲似食緊雪糕糯米糍嘅感覺。pancake質感有少少似蛋糕,都食都蛋香味😚 如果再訪,我一定再點大福pancake㗎😍焙茶富士山🗻最頂係較濃味嘅焙茶奶蓋,下面係鮮奶,就咁飲上面果層已經好香濃,攪拌後就順滑啲☺️維也納咖啡☕️即係鮮忌廉配咖啡😍忌廉帶甜味,怕苦嘅朋友就唔怕啦!咖啡本身少少酸,比較濃,鐘意飲黑咖啡就唔洗攪拌都ok🤪餐廳甜品都好花心思,而且飲品都唔錯,環境都
銅鑼灣pancake專門店
Pancake Senmon🥞

見到menu嘅拿破崙、Pancake同主食都好吸引呀🫢
見到有麻糬嘅食物就梗係唔會放過🤣❤️
不過仲係有啲凍,都要叫番個熱辣辣嘅主食尼試下。

日式雜錦便當🍱 Japanese Bento
一打開蓋就熱辣辣出曬煙,岩曬而家嘅天氣😚

日式草莓大福Pancake 🍓
個pancake上面鋪左大福綿被咁,睇到就好想食啦😍

焙茶富士山🗻

維也納咖啡☕️

餐廳甜品都好花心思,而且飲品都唔錯,環境都舒服,好岩同朋友食個下午茶飲杯野👯‍♀️👯👯‍♂️
  • 草莓大福pancake
2023-12-27 24 瀏覽
聖誕節下午🎄,阿女約咗我係銅鑼灣買聖誕禮物🎁準備送俾同學。負責俾錢💸嘅我完成任務後,阿女話不如晚餐前食個甜品🍰先返屋企😆。最後我地係百德新街見到一間好吸引嘅甜品店😍,仲有啲輕食,啱哂。餐牌📔選擇唔算多,以甜品🍰為主,仲有啲輕食系列,包餐湯🍲、主菜🍝和飲品☕️。松露香燒帶子 $138松露味🍄香濃,帶子亦煎得啱啱好,軟腍軟嫩🥰,加上非常creamy 嘅醬汁,作為輕食係一個唔錯嘅選擇🥰。焦糖燉蛋班戟配72°黑朱古力醬 $158口感煙煙韌韌,蛋味🍳十足,唔會太甜,加埋72°黑朱古力醬🍫,更加惹味😋。焙茶富士山 $56茶味香濃🥰,跟足Menu指示📓,就能品嚐最好味嘅口感和味道😋。黑碳拿鐵 $48混入咗活性碳嘅咖啡☕️,除咗保持到Latte應有嘅香味外,感覺亦非常健康🥰。

松露香燒帶子 $138

焦糖燉蛋班戟配72°黑朱古力醬 $158

焙茶富士山 $56

黑碳拿鐵 $48

2023-12-19
下午茶
同個朋友叫左一個伯爵茶無花果pancake,一個抹茶雪山pancake,一個松露帶子意粉,再加一人一杯野飲🙄碟帶子意粉好似湯意粉,完全無任何味道。每個pancake都差不多百五蚊,但得一片凍冰冰嘅pancake同加一大堆無咩味道嘅cream😖個伯爵茶cream直頭只係𣺉左d伯爵茶葉粉係上面,同淨食原味cream完全係無分別!!飲品就不過不失la😅但應該唔會再食多一次,餐廳唯一可取嘅地方就係d野食真係幾靚幾社交媒體網站able嘅,但味道好差,性價比完全唔高分☹️
抺茶雪山pancake
伯爵茶latte
2023-12-23 93 瀏覽
我同朋友2人 (兩個女仔)1. 松露帶子意粉 $1xx 評價: 淡,份量少1個女仔都未必飽,帶子3粒味道還可以,意粉硬身2. 七味薯條 配芝士醬評價: 搞錯啊👎🏻要等耐啲以為即炸,跟本就係蒸返熱,仲衰過微波爐加熱,濕既薯條🍟我真係第一次食,係點芝士醬叫食到下3. Coffee 粒粒椰青 & 維也納評價: 好一般,個維也納苦過廿四味,我寧願飲Mc cafe都一定好飲過4. 甜品 栗子蓉+栗子雪糕+抹茶pancake評價:食到呢度 我已經零期望 甜到可以,栗子蓉遮蓋所有,雪糕係蕃薯糖水味,pancake日既茶味 當然唔會食得出,極度普通一般。總結: 如果繼續無心做,我相信呢間餐廳好快會結業,自己開果位都試下你廚房煮既嘢食,多多改善下 如果唔係 我都相信未必會有人想食第2次。
我同朋友2人 (兩個女仔)

1. 松露帶子意粉 $1xx

2. 七味薯條 配芝士醬

3. Coffee 粒粒椰青 & 維也納

4. 甜品 栗子蓉+栗子雪糕+抹茶pancake

Happy Friday😍約左表妹去間裝修好日本feel既pancake店🇯🇵🇯🇵無論食物同人都可以打卡🤭🤭呢度唔只食甜品,仲有正餐供應而且pancake有咸有甜,無論正餐定甜品都有選擇🤤🤤連日本麥當勞大熱既班戟漢堡呢度都有得食! 唔使飛去日本,唔使趕早餐時段😆✈️2個女仔share burger同甜品啱啱好!💛芝士和牛漢堡班戟 💛芒果大福班戟 👍🏻私心大福夠煙靭💛提拉米蘇咖啡💛玄米茶
Happy Friday😍
約左表妹去間裝修好日本feel既pancake店🇯🇵🇯🇵
無論食物同人都可以打卡🤭🤭
呢度唔只食甜品,仲有正餐供應
而且pancake有咸有甜,無論正餐定甜品都有選擇🤤🤤

2個女仔share burger同甜品啱啱好!

💛芝士和牛漢堡班戟
💛芒果大福班戟 👍🏻私心大福夠煙靭
💛提拉米蘇咖啡
💛玄米茶
2023-12-17 44 瀏覽
Pancake Senmon (銅鑼灣)銅鑼灣原來有一間日式嘅pancake專門店,主打無麩質嘅日式pancake同埋輕食。今日就同朋友一齊嚟試吓先!松露香燒帶子意粉($138)超級creamy嘅意粉吖!每一啖都食到好香嘅松露味,3粒大帶子有輕輕煎過,幾彈牙👍🏻 呢個套餐仲包麵豉湯、沙律同茶,性價比都唔錯!焙茶雪山($148)外型睇落好靚,啱晒打卡!味道上都好有驚喜,外面係焙茶嘅cream,份面嘅pancake 好鬆軟,仲食到蛋香味。最驚喜嘅係食食吓有雲呢拿雪糕,焙茶忌廉+pancake+雪糕,幸福感🆙🆙🆙😍😍😍!抹茶富士山/焙茶富士山($56)兩杯飲品外貌又係非常吸引,面頭都有好濃厚嘅奶蓋,而且茶味突出,亦唔會好甜!☺️📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
Pancake Senmon (銅鑼灣)

松露香燒帶子意粉($138)

焙茶雪山($148)

抹茶富士山/焙茶富士山($56)

📍銅鑼灣百德新街57號海華大廈地下B號舖
  • 焙茶富士山
  • 松露香燒帶子意粉
  • 焙茶雪山
2023-12-16 58 瀏覽
相約友人下午茶,大家都喜歡食pancake又已多次試過souffle pancake,今次揀選這間供應較有質感日式pancake的店舖。 餐廳外觀及內部裝修雖然簡單,但給人閒適的感覺,座位安排亦有空間感,座位之間不會太靠近。 喜歡甜品的客人,看見menu都一定覺得很喜悅,因pancake款式靚又多選擇,而且還有"即製、即食得獎拿破崙蛋糕"。我們既想試多款pancake,又想試拿破崙,不過為免吃不下浪費,最後只叫了士多啤梨pancake及和風三色芝士pancake(本想叫蘋果金寶pancake,但沒有供應),加培茶及黑豆茶。 士多啤梨pancake的忌廉很香滑,pancake及忌廉味道不會太甜,而士多啤梨很新鮮亦是屬於自然的甜度。由於有兩層pancake,所以喜歡食pancake的會覺得很滿足。另一款三色芝士pancake,有幾種厚厚的芝士舖面,雖芝士味道比想像中鹹,但加pancake底一起吃也很可口,份量方面因只有一層pancake比較單薄。以2款芝士定價差不多來計,三色芝士性價比較低。 另外也欣賞2杯飲品是用精緻的小茶壺上枱的,只是份量較細,喜歡飲茶的會覺得不滿足。餐廳也提供其他選擇

另外也欣賞2杯飲品是用精緻的小茶壺上枱的,只是份量較細,喜歡飲茶的會覺得不滿足。餐廳也提供其他選擇,例如輕食系列、丼飯、薄餅。

個人覺得在星期六下午旺區銅鑼灣近地鐵站不遠,卻又稍遠離最繁忙的地點,並且不需排隊的情況下,可舒適靜靜地享受美食,這店舖是不二之選,會再來光顧。
日式草莓班戟
日式三色芝士班戟
培茶
2023-12-16
日式草莓班戟
2023-12-15 31 瀏覽
📍銅鑼灣 Pancake Senmon其實之前經過百德新街,已經見過呢間舖頭裝飾超級精緻,係行日式木系風,今日突然間好想食甜品,於是就入咗去,嗌咗兩個甜品同埋兩杯飲品。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و芒果拿破崙 $158呢個拿破崙分別係有三層,面層係有滿滿嘅芒果肉,同埋忌廉。一咬落去已經感到好幸福,而且佢嘅拿破崙係好重牛油香,超級香濃而中間嗰層就有兩舊麻糬,好煙靭。最底嗰層就有三球雲呢拿雪糕,食完真係大滿足!🩵提子大福班戟 $148佢呢個提子大福好創新,面一頭係用咗糯米糍嘅皮而做,中間就有滿滿嘅提子肉同埋雪糕,而底層就係佢嘅招牌pancake,所以每一啖咬落去都好有層次。焙茶富士山 & 抹茶富士山 $56佢嘅呢兩杯茶係富士山都超級打卡able,而且茶味非常濃郁。加埋下面係用鮮奶而成,飲一啖已經有好濃郁嘅香味。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
📍銅鑼灣 Pancake Senmon

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

芒果拿破崙 $158

提子大福班戟 $148

焙茶富士山 & 抹茶富士山 $56

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و
去銅鑼灣行街,發現donki附近有間清幽日式餐廳《Pancake Senmon》,感覺清新怡人,坐低好放鬆。裝潢大地色為主,打卡一流。食物有咸有甜,選擇豐富。🗻抹茶富士山比茉茶拿鐵更濃厚!先品嘗上層茉茶奶蓋嘅醇滑,再攪拌,口感幼滑,大推!☕️維也納咖啡滑潤咖啡作基底,面層蓋上柔和奶油,甜苦交織,多重口感🫶仲有可愛喵喵作伴🍝香燒牛小排蘑菇汁牛小排油脂香,柔軟鮮美。蘑菇汁配意粉好夾,夠creamy,彈牙又掛汁。🥞波子青提大福班戟青提大大粒,好新鮮香甜。奶藝,楓糖流漿滿瀉,班戟厚鬆,雲朵感爆燈☁️

🗻抹茶富士山

2023-12-12
香燒牛小排蘑菇汁
波子青提大福班戟
2023-12-09 783 瀏覽
🗻焙茶富士山 $56賣相好靚😍,外型似富士山🗻,上面系手打400次的焙茶,下面系奶🥛,焙茶味濃☕️,口感似奶蓋,比抹茶甜啲,加左奶口感順滑😝.🍵抹茶富士山 $56上面系抹茶🍵,下面都系奶,茶味濃奶香味十足,茶同奶既比例一半一半,入面仲有冰塊🧊,攪拌均勻後飲到幼滑口感😍🍨和栗班戟 焙茶雪糕 朱古力班戟 $158可以自己配搭班戟同雪糕味道,栗子蓉🌰刨成一絲絲堆成山,口感綿密,頂頂有士多啤梨🍓同朱古力蝴蝶🦋,切開內有乾坤‼️中間系焙茶雪糕🍦底系朱古力班戟🍫,焙茶雪糕香甜,朱古力班戟同平時既唔同,系無軼質日式班戟,口感似蛋糕🍰,好滿意呢個組合👍🏻,味道好夾唔太甜又唔漏😝好滿足🍱牛肉丼$148丼飯配胡麻醬沙律🥗、麵豉湯同埋茶,牛肉🥩肉嫩加左燒汁,同洋蔥🧅,個人覺得可以加多少少醬汁,更加送飯😆,丼飯用左日本珍珠米.✨餐廳主打無軼質日式班戟🥞,亦有輕食同埋丼飯個人覺得甜品較出色,日式裝修,最搶眼莫過於貓貓公仔🐱樹同擺設,空間大,環境寧靜岩傾計坐得舒適,店舖友善,仲有籃可以放袋👍🏻
焙茶/抹茶富士山
🗻焙茶富士山 $56