2022-06-15 196 瀏覽
一行十幾人有大有細嘈怨巴閉想搵間餐廳聚下,朋友介紹我黎呢間新開既餐廳,剛好坐得落十幾個人,就包左佢落嚟雖然麻雀須小,但是五臓俱全。聽聞廚師以前係某酒店大廚,現在自己出嚟開餐廳,咁食物同賣相都有保證廚房有塊大玻璃,一路食可以見到廚師表現。由於包場,食物由廚師拍板,以下就係當晚既食物,唔單止好好食仲好靚呀!單睇賣相相當精美,令人蠹蠹欲試,味道非筆墨可以形容要親身感受下
雖然麻雀須小,但是五臓俱全。

單睇賣相相當精美,令人蠹蠹欲試,味道非筆墨可以形容

要親身感受下
2022-05-27
/ ꜰᴏᴄᴜs ᴏɴ ᴏɴᴇ ᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴅᴏ ᴡᴇʟʟ /꧁𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝘀𝗵𝗼𝘄💛꧂ #黃店推介蕃茄仔和滑蛋仔新開的姊妹店秉承「專心做好一件事」的精神 只賣手工意粉新店位於堅尼地城在以前28居酒屋(神谷,ikyky)的位置店舖小小 風格簡約 令人坐得舒適但週末都只得2枱客人 實在冷清得令人感到可惜意粉做得這麼出色 值得多點關注度呢༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄𖦹 𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ 𝑠𝑎𝑙𝑚𝑜𝑛 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚𝑦 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 𝑙𝑖𝑛𝑔𝑢𝑖𝑛𝑖 $𝟙𝟙𝟠標準手工意粉口感 夠ᴀʟ ᴅᴇɴᴛᴇ ᴄʀᴇᴀᴍʏ sᴀᴜᴄᴇ沒有一般白汁的杰身 但仍然夠掛汁味道亦非常有層次 除了有忌廉、新鮮香草的香味一問之下發現sᴇᴄʀᴇᴛ ɪɴɢʀᴇᴅɪᴇɴᴛ是酒多吃亦完全不覺得膩!三文魚沒有想像中碎 分量亦頗多魚肉是ʙɪᴛᴇ sɪᴢᴇ 令人食到魚的鮮味又能保持到滑嫩口感 十分推薦喔𖦹 𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑟𝑎𝑔𝑢 𝑤𝑖𝑡ℎ 𝑐ℎ𝑖𝑙𝑙 𝑠𝑎𝑢𝑐𝑒 𝑐𝑎𝑠𝑎𝑟𝑒𝑐𝑐𝑖𝑎 $𝟙𝟚𝟞𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑚𝑒𝑎𝑡 𝑏𝑎𝑙𝑙 +$𝟙𝟠ᴄᴀsᴀʀᴇᴄᴄɪᴀ 中文是雙槽面向內捲起的麵體使中間留有凹槽 令醬汁更容易掛上麵條 口感亦更煙韌辣肉

꧁𝗣𝗮𝘀𝘁𝗮 𝗱𝗲 𝘀𝗵𝗼𝘄💛꧂ #黃店推介

菠菜忌廉汁三文魚碎扁意粉

標準手工意粉口感 夠ᴀʟ ᴅᴇɴᴛᴇ
ᴄʀᴇᴀᴍʏ sᴀᴜᴄᴇ沒有一般白汁的杰身 但仍然夠掛汁
味道亦非常有層次
除了有忌廉、新鮮香草的香味
一問之下發現sᴇᴄʀᴇᴛ ɪɴɢʀᴇᴅɪᴇɴᴛ是酒
多吃亦完全不覺得膩!
三文魚沒有想像中碎 分量亦頗多
十分推薦喔

𝐵𝑒𝑒𝑓 𝑚𝑒𝑎𝑡 𝑏𝑎𝑙𝑙 +$𝟙𝟠
意大利辣椒肉醬雙槽粉+風味肉丸

ᴄᴀsᴀʀᴇᴄᴄɪᴀ 中文是雙槽面
辣肉醬汁味道不錯 但驚喜不算大 不過頗得嗜辣的🦦的歡心
肉丸有點像ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ ᴘᴀᴛᴛʏ/ ɢʀᴏᴜɴᴅ sᴀᴜsᴀɢᴇ的口感
ᴊᴜɪᴄʏ、ꜰʟᴀᴠᴏʀꜰᴜʟ、不易散

𖦹 餐湯 (椰菜花忌廉湯)
椰菜花忌廉湯
餐包

超大的一碗還配上微暖的餐包
湯不算滑 但並不是麵粉的粉感
而是留有點點椰菜花蓉的口感
雖然是菜湯但沒有草青味 反而富牛油香
不吃菜的🦦都接受到
另外面層點點的橙紅色應該是甘荀片(?)
有帶點甜味呢

𖦹 𝐺𝑎𝑙𝑣𝑎𝑛𝑖𝑛𝑎 𝑜𝑟𝑔𝑎𝑛𝑖𝑐 𝑠𝑝𝑎𝑟𝑘𝑙𝑖𝑛𝑔 𝑙𝑒𝑚𝑜𝑛
用意大利有機 sᴘᴀʀᴋʟɪɴɢ做餐飲好重本呢
不過檸檬味有點太酸( ・᷄ὢ・᷅ )

💬 平時🦦不太喜歡手工意粉 因為覺得太ᴀʟ ᴅᴇɴᴛᴇ有點硬 但今次🦦說很可以 另外價錢亦超貼地 比某些ᴄᴀꜰᴇ還要平 但絕對比ᴄᴀꜰᴇ ꜰᴏᴏᴅ出色得多 用心做好一款食物的心亦值得ʀᴇsᴘᴇᴄᴛ 要大力推薦一下

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8.3/10 👱🏻‍♀️8.5/10

༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄༄
📍 Pasta de Show (西環)
西環山市街1C號地舖
菠菜忌廉汁三文魚碎扁意粉
意大利辣椒肉醬雙槽粉+風味肉丸
椰菜花忌廉湯
餐包
2022-03-26 238 瀏覽
夜晚無堂食,唯有外賣享受下堅尼地城新店手工野,見到幾位年輕有heart廚師,手工粉即日整,試左佢地既意大利煙肉卡邦尼手工通粉+ Asparagus,仲有銀魚醬炒椰菜仔.椰菜炒得好香、好好味!卡邦尼外賣到屋企都夠熱,個sauce我俾100分!睇得落左出成擔心機,芝士怪話再多啲芝士就更好!開D重開晚市,諗定下次幫襯😋可以試肉醬手工扁意粉,香蒜橄欖油銀魚醬意式幼麵,仲要飲血橙🍹
椰菜炒得好香、好好味!
開D重開晚市,諗定下次幫襯😋

2022-03-26
15 分鐘 (外賣送餐)
  • 意大利煙肉卡邦尼手工通粉,銀魚醬炒椰菜仔
2022-02-13 502 瀏覽
新一年要好好享受午餐我地就揀左呢間新野,主打手工意粉,我們叫左個香脆鮮魷,外脆內軟,好好味,另外,我地就自選主菜牛肝菌扁意粉 ,配上我最愛的椰菜仔,第一次食手工意粉,有咬口,幾特別,靜靜地食個Lunch 都幾好,坐得舒服。忙裏偷閒的一個好選擇。
新一年要好好享受午餐
我地就揀左呢間新野,主打手工意粉,
2022-01-10