2023-11-23 279 瀏覽
見到係蕃茄仔姊妹店,都有返咁上下期望🤔週末中午時段去,餐廳比預期中細,但係都空無一人,入去仲有陣唔知坑渠定垃圾味🫠本身比人地相入面既雞蛋仔甜品吸引左,不過好似晚市先有供應,午市餐牌選擇較少🥲套餐有檸檬椰菜沙律或者是日餐湯,聽到話係紅菜頭湯,出到黎係椰菜花忌廉湯😅▪️ 蟹粉卡邦尼烏冬 蛋黃(6.5/10)💲168鋪滿左蛋黃同埋蟹粉,食到有蟹肉同蟹殼,都知真材實料,可惜整體比較淡味,就算有幾舊肥煙肉粒,都吊唔起個味🫣烏冬偏扁軟身,個人鍾意煙韌嗰種👉🏻👈🏻▪️ 意式香辣肉醬雙槽粉 迷你漢堡扒(7/10)💲140薄薄既一塊漢堡扒,中間釀左啲芝士,感覺香口🧐第一次聽同見雙槽粉,應該都係手工嘢黎🤨口感都帶點咬口,係微辣蕃茄肉醬味,唯獨係份量有啲少🤫🔎 整體評分(6.5/10)

檸檬椰菜沙律

▪️ 蟹粉卡邦尼烏冬 蛋黃(6.5/10)💲168

蟹粉卡邦尼烏冬 蛋黃

▪️ 意式香辣肉醬雙槽粉 迷你漢堡扒(7/10)💲140

意式香辣肉醬雙槽粉 迷你漢堡扒

🔎 整體評分(6.5/10)
呢間主打手工意粉既小店埋藏係堅尼地城一角有點不起眼😅 但係今日就專程為左佢既Pasta黎試下😋 規模不大但係有小店既一種溫暖感❤️ 除左Pasta意外 調味同埋用料令我好有驚喜🥰 感覺好似走入意大利街頭隨便一間小店既誠意同新鮮🇮🇹 有Fusion既創意配搭但係烹調方式保留了意式的傳統🤪 好適合晚餐來個小聚⭐️ PDS Caesar Salad 🥗首先賣相好Elegant地用左牛油生菜同炸野菜苗🥬配上溫泉蛋同埋巴馬臣芝士增添了鹹香味值得一讚加添了Anchovies既鮮好有意式漁港既感覺🎣⭐️ PDS Fish Soup 🐟絕對係Signature既必試🤤 用上本地鮮魚熬煮保留了魚味既濃郁🌊 鍾意口感比較貼近中湯既清澈🤗用上西式泡沫既技巧但係唔會太多Cream破壞魚既鮮味👍🏻⭐️ Bone Marrow, Beef Ragu, Chapata de Cristal 🦴牛骨髓帶香濃既牛味同埋油香🤪配上微辣既蕃茄肉醬配上麵包就唔會太膩🍅 係好道地既家庭口味⭐️ Seared Scallops, Celtuce, Fish Sauce 🐚帶子口感好新鮮配上萵荀好Refreshing 💚 Fish Sauc
PDS Caesar Salad
⭐️ PDS Caesar Salad 🥗
PDS Fish Soup
⭐️ PDS Fish Soup 🐟
帶子口感好新鮮配上萵荀好Refreshing 💚 Fish Sauce 令到帶子既鮮味更突出有層次🤩
Crab Meat Carbonara, Egg Yolk
⭐️ Crab Meat Carbonara, Egg Yolk 🦀
手工既麵條口感偏硬但係掛汁能力一流😊滿滿金黃色既蟹黃真係好邪惡🧡 鹹度恰到好處係好出色既Fusion配搭🌍
⭐️ Aus Lamb Neck Fillet, Creamy Spinach Girolle Potatoes 🐑

羊肉控制得好嫩滑🥩羊味濃郁但唔算騷 肉汁滲曬入底下既菠菜同薯仔好惹味🥔
PDS Tofu Tiramisu
⭐️ PDS Tofu Tiramisu 🍰
係Deconstruct 版本既Tiramisu好有創意🎨 豆腐口味既Mousse比起意大利原版加添了一份清新但係同Pistachio好配合🤍 配上Croffle 版本既雞蛋仔🧇酥脆既口感配上蛋糕好平衡
⭐️ Chocolate Fondant, Sea Salt Ice Cream 🍫
濃郁嘅流心朱古力蛋糕啱晒我呢個朱古力控🤎配上海鹽雪糕既清新感同埋爆炸糖既點綴💥口感好豐富
Galvanina Bio Limonata
⭐️ Galvanina Bio Limonata 🍋
濃郁既口味配上清新既檸檬汁感覺好Refreshing 💛
PDS Caesar Salad
PDS Fish Soup
Crab Meat Carbonara, Egg Yolk
PDS Tofu Tiramisu
Galvanina Bio Limonata
  • Bone Marrow
  • Beef Ragu
  • Chapata de Cristal
  • Seared Scallops
  • Celtuce
  • Fish Sauce
  • Crab Meat Carbonara
  • Egg Yolk
  • Aus Lamb Neck Fillet
  • Creamy Spinach Girolle Potatoes
  • Chocolate Fondant
  • Sea Salt Ice Cream
最近去了堅尼地城一間主打手工意粉的小店,他們家的意粉每日新鮮製造,配上自家製醬汁,充滿特色!..PDS鮮魚湯 $80餐廳用上原條紅衫魚製作,加上蕃茄薯仔,整體味道非常咸鮮,而且吃到魚蓉,認真足料!.芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160超級喜歡!麻香醬汁超級惹味,牛筋膠質豐富有咬口,而牛脷比牛筋更重味但亦不會過鹹,口感彈牙!喜歡牛筋的絕對不可以錯過啊🐮.大閘蟹粉手工飲管粉 $240手工飲管粉比雙槽粉更有咬口!大閘蟹粉份量頗多,陣陣鮮味🦀✨.PDS豆腐提拉米蘇 $80可能是我吃過豆腐味最出的甜品🤣 提拉米蘇像輕身忌廉,質感很light,甜品附上雞蛋仔形狀的croffle,非常特別呢~
.PDS鮮魚湯 $80

.芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160

.大閘蟹粉手工飲管粉 $240
手工飲管粉比雙槽粉更有咬口!大閘蟹粉份量頗多,陣陣鮮味🦀✨

.PDS豆腐提拉米蘇 $80
2023-11-17 109 瀏覽
🍴PDS 鮮魚湯 $80法式魚湯 主要材料用咗蕃茄 紅衫魚 薯仔再blend埋一齊 飲到魚嘅鮮味同蔬菜嘅甜味 仲一啲都唔腥🤤🍴輕煎帶子 蒿荀片 魚汁 $128帶子表面輕輕煎到焦香 內面仲保持嫩滑😋 魚汁味道新鮮 一齊食好夾 萵荀片食落好fresh 🍴烤牛骨髓 肉醬 西班牙手工麵包 $130見到d人都推薦呢個所以我地都嗌左~ 牛骨髓烤到表面香脆 將牛骨髓連同肉醬抹係麵包上面一齊食 牛脂好香連埋肉醬嘅茄香令牛骨髓食落無咁膩👍🏻🍴蟹粉卡邦尼烏冬 蛋黃 $168蟹粉卡邦尼係好少見嘅組合 蟹粉好有鮮味同白汁同半熟蛋味道好夾 鳥冬好嫩滑仲好掛汁 ❤️🍴芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160雙槽粉係外型好似長通粉嘅一種意粉但無咁厚身 口感會比較好 麻香意粉就好似中西fusion菜 特別得黎又幾ok 牛筋牛脷食落好柔軟🍴雞油菌菠菜意大利幼麵 $140整體意粉嘅味道唔會好濃味 清得黎唔會好淡 令到雞油菌嘅味道好突出 🍴開心果雪糕 牛角包雞蛋仔 $68開心果雪糕 唔會過甜 開心果味香濃 牛角包整成嘅雞蛋仔食落外層更加香脆仲好香牛油味
🍴PDS 鮮魚湯 $80

🍴輕煎帶子 蒿荀片 魚汁 $128

🍴烤牛骨髓 肉醬 西班牙手工麵包 $130

🍴蟹粉卡邦尼烏冬 蛋黃 $168

🍴芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160

🍴雞油菌菠菜意大利幼麵 $140

🍴開心果雪糕 牛角包雞蛋仔 $68
2023-11-16 585 瀏覽
距離堅尼地城站B出口只需3分鐘既路程,就可以到達呢一間門口咁精緻既西式餐廳,門面以米白色為主,比人一種好舒服既感覺👍🏻入面環境整體偏細,只有5張枱,不過枱與枱之間既距離都好寬敞,所以都坐得好舒適,一啲都唔覺得逼👍🏻餐廳主要都係以木色、白色為主要,本人超鐘意呢一種裝修,簡簡單單就好,唔會太眼花繚亂👍🏻我地到餐廳既時候只係6點半左右,所以暫時一個人都冇,不過當時間一過左7點鐘就開始陸續多人!好快就滿座!好彩我地早左少少到🤣🤣睇下餐牌先,選擇唔係真係話好多,主食只有7款,不過最特別既係主食+$150就可以有齊晒頭盤、餐湯、配菜同甜品,都幾抵下,大家都可以試下咁樣叫🥳凱撒沙律,一上菜已經覺得好特別🤩同係其他餐廳食開既凱撒沙律完全唔同!生菜一啖食落去係滿滿新鮮蔬菜既鮮甜味,且口感爽脆又多汁,配埋溫泉蛋同巴馬臣芝士令口感更加豐富,超開胃😋同埋炸椰菜苗有驚喜🤩味道好特別,超入味!雖然係炸但一啲都唔覺油膩仲覺得突顯左椰菜苗既鮮甜味!好完美既組合💯蟹粉卡邦尼烏冬,蛋黃,西式餐廳一定會有既卡邦尼,但配烏冬都係第一次見,所以就叫左黎試下🤣意外地都幾夾,烏冬食落去柔軟又有彈性,好有咬口,而且每一條都好入味,濃
PSD凱撒沙律
蟹粉卡邦尼烏冬,蛋黃
蟹粉卡邦尼烏冬,蛋黃,西式餐廳一定會有既卡邦尼,但配烏冬都係第一次見,所以就叫左黎試下🤣意外地都幾夾,烏冬食落去柔軟又有彈性,好有咬口,而且每一條都好入味,濃濃既蟹粉味同蛋黃味都充滿左成個口腔,真係令人食極都停唔到口🤤依家食完仲覺得夾過意粉🤣
慢煮蜜餞美國牛肋骨(2人用)
長西蘭花
慢煮蜜餞美國牛肋骨(2人用)長西蘭花,牛肋骨我覺得真係必叫,首先可以好輕易咁切到(好重要),食落去肉質超~軟熟超~鮮嫩又多汁!每一啖都充滿左牛肉濃郁既味道!配埋醬汁令味道更加豐富,真係令人回味無窮😭旁邊既係長西蘭花,真係好長🤣佢既莖部爽脆之餘且嚼勁十足,而且食落去比普通西蘭花更鮮甜美味🤤💯
PDS豆腐提拉米蘇
PDS豆腐提拉米蘇,大家冇睇錯,呢個真係豆腐提拉米蘇黎!一上菜既時候我都嚇親,完全顛覆左我既想像🤣好特別🤣睇落去好似奶油咁,不過食落去就口感柔滑細膩,帶有豆腐既甜味同淡淡咖啡既香氣,配埋旁邊既雞蛋仔令每一啖都充滿左層次感,真係好特別好神奇既感覺🤣
Galvanina Bio fru .IT. Blood orange & Lemon,即是果汁氣泡飲品,但唔係一般既氣泡水!佢係用超高品質既水果既果汁同果肉,配搭埋羅馬之源既天然氣泡水,出到黎就係風味獨特既有機飲料🤩一開蓋聞落去已經覺得香氣濃郁,再試飲一口果味濃郁,而且口感清爽,不會過於刺激好易入口👍🏻

成個用餐體驗都好好,又坐得舒適服務又好價錢又合理,對得住食物質素👍🏻而且每一樣食物都好有驚喜好特別🤣真係會想試晒成個餐牌佢!真係強烈推薦大家經過附近都要去試下🔥
2023-11-15
PSD凱撒沙律
蟹粉卡邦尼烏冬,蛋黃
慢煮蜜餞美國牛肋骨(2人用)
長西蘭花
2023-11-13 51 瀏覽
係堅尼地城發掘咗一間專門食手工意粉的小店,出品非常有誠意😘製作用心,有驚喜。❤️🥤飲品:熱伯爵茶 ☕茶味香濃。意大利有機檸檬汁🍋店員推介,非常fresh。🥣是日餐湯:椰菜花湯入口creamy柔滑。🐟鮮魚湯濃郁,用上紅衫魚,好足料。🍽️🍴頭盤凱撒沙律有特色,有炸椰菜苗、新鮮爽脆2的牛油生菜。 醋漬銀魚鹹香,還有巴馬臣芝士及溫泉蛋。❤️輕煎帶子配萵筍片伴魚汁,帶子新鮮爽口,萵筍片爽甜。意粉:🦀大閘蟹粉手工飲管粉蟹粉新鮮,喜歡飲管粉彈牙,煙煙韌韌。🍄雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵朋友較喜歡這款, 醬汁creamy。🍨甜品:Pds 豆腐提拉米蘇一試難忘,豆腐味突出,口感輕盈。

🥤飲品:

熱伯爵茶 ☕茶味香濃。

意大利有機檸檬汁🍋店員推介,非常fresh。

🥣

是日餐湯:椰菜花湯

入口creamy柔滑。

🐟鮮魚湯濃郁,用上紅衫魚,好足料。

🍽️🍴頭盤

❤️輕煎帶子配萵筍片伴魚汁,帶子新鮮爽口,萵筍片爽甜。

意粉:

🦀大閘蟹粉手工飲管粉

蟹粉新鮮,喜歡飲管粉彈牙,煙煙韌韌。

🍄雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵

朋友較喜歡這款, 醬汁creamy。

🍨甜品

Pds 豆腐提拉米蘇一試難忘,豆腐味突出,口感輕盈。

2023-11-13
  • PDS豆腐提拉米蘇
2023-11-08 434 瀏覽
見好多人推介呢間位於堅尼地城嘅小店,今晚一心去試佢嘅手工意粉,但原來佢係可以加$150自選餐牌上所有course,即係$150已經有齊湯、前菜、side dish同甜品,咁一場嚟到緊係試晒去啦~餐湯係蘑菇湯,菇味香濃,口感幼滑,唔係粒粒狀但都飲得出好足料,加上dressing嘅松露油令湯嘅味道更出色Combo set前菜補錢可轉牛骨髓,呢度係配埋西班牙麵包一齊食嘅~係超!好!食!啫喱狀嘅牛骨髓配埋肉醬搽上麵包到,有多重滋味但同時非常夾~呢個必試!主菜我地揀咗蟹粉carbonara同羊頸柳,兩個都好有驚喜,前者比平時食開嘅冇咁膩,亦有鮮味,烏冬掛汁力高;後者羊味突出,特別在似煲仔菜,底層嘅蔬菜同湯汁令成個主菜更加refreshing,作為side dish嘅broccolini亦都爽脆好食~甜品係近期大熱嘅croffle變奏版,係egg croffle呀🤣🤣🤣傳統雞蛋仔用牛角包麵團壓成,比平時更脆,係雪糕配脆餅嘅感覺~開心果雪糕有大量果仁,開心果味本身都好突出,亦唔算甜,欣賞~下次再嚟試埋個豆腐tiramisu,今次太飽了🥹

2023-11-07
  • 牛骨髓配西班牙麵包
偶然發現呢間寶藏意大利餐廳,今次去只係見到廚師同樓面兩個人,聽到隔離枱係因為打風而改期,樓面侍應亦會介紹嘢食,同你傾兩三句計,整體感覺好人性化。雖然環境唔係高級餐廳嘅氣氛,但嘢食好高質,價錢亦唔貴。*強烈建議叫套餐,加$150有餐湯、前菜、小食、甜品,份量比正常叫細啲,但係多好多嘢食可以試,好高質!*餐湯:椰菜花湯好滑好香,完全冇草青味,啖啖都係真材實料。紅蝦意式炸飯球,番茄龍蝦醬Risotto炸成脆球,外層脆脆,內𥚃係creamy意大利飯,口感豐富。切開係出晒煙、熱辣辣,入面包住蝦粒,配埋微酸番茄龍蝦醬汁,鮮味十足。烤牛骨髓,肉醬,西班牙手工麵包牛骨髓油香十足,滿滿牛脂配微酸肉醬,剛剛好平衡到油膩感。麵包烘到極脆,配醬好夾。芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160單係外表已經好吸引,牛筋牛脷好大塊,牛筋好Q軟,牛脷夠腍、啖啖肉。雙槽粉煙韌,麻麻辣辣,非常香口,撈埋半熟溫泉蛋半熟,味道更加豐富。雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵 $140手工幼麵意粉好煙韌,雞油菌帶杏仁味,比較濃菌味。忌廉汁比較淡味,應該先食呢個意粉再食牛筋牛脷意粉。檸檬汁椰菜沙律生椰菜切粗絲,拌檸檬汁、芝麻醬,味道偏淡,感覺
偶然發現呢間寶藏意大利餐廳,今次去只係見到廚師樓面兩個人,聽到隔離枱係因為打風而改期,樓面侍應亦會介紹嘢食,同你傾兩三句計,整體感覺好人性化。雖然環境唔係高級餐廳嘅氣氛,但嘢食好高質,價錢亦唔貴。
餐湯:椰菜花湯
好滑好香,完全冇草青味,啖啖都係真材實料。
椰菜花湯

芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 $160

雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵 $140

檸檬汁椰菜沙律
生椰菜切粗絲,拌檸檬汁、芝麻醬,味道偏淡,感覺好raw。
檸檬汁椰菜沙律

黑松露奶油薯蓉
薯仔磨成薯蓉,保留咗細細薯粒嘅口感,黑松露、牛油香平衡得啱啱好。

開心果雪糕,牛角包雞蛋仔
雪糕食到開心果味,未算好濃,質地滑,溶得比較快,配熱布朗尼蛋糕唔錯。

PDS豆腐提拉米蘇
牛角包雞蛋仔as手指餅,少油膩少硬。豆腐cream豆味淡淡,順滑唔膩。兩者配搭上唔太夾,而且0提拉米蘇嘅元素。
2023-10-16
椰菜花湯
2023-11-01 225 瀏覽
堅尼地城一向多特色小店,其中呢間小店就主打手工意粉~▪️是日餐湯🥣今日嘅餐湯係蕃茄湯🍅,飲落好香濃,食到少少蕃茄蓉,應該用咗唔少蕃茄去blend▪️蟹粉卡邦尼烏冬,蛋黃🦀🥚呢款雖然唔係意粉,但見到蟹粉配卡邦尼,幾有新意,所以都叫咗。面頭鋪上好多蟹粉蟹肉,好鮮味。煙肉煎到脆脆哋,鹹香十足。再撈埋個蛋黃,好creamy▪️芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋🧀🐮🥚🍝充滿麻香,又唔會好辣,好惹味。手工雙槽粉好有咬口,而且中間掛滿晒啲汁。牛筋同牛脷都大大粒,但食落就好軟腍▪️PDS豆腐提拉米蘇🍰豆腐提拉米蘇配牛角包雞蛋仔,好特別🤩 提拉米蘇食落好輕盈,而且充滿豆腐味,亦都唔會好甜好膩。牛角包雞蛋仔,好酥脆,令口感更豐富▪️Galvanina Bio fruIT. - Orange🍊▪️Galvanina Bio fruIT. - Lemon🍋由意大利入口嘅有機果汁梳打汽水,有10-20%果汁喺入面,好freshPasta de Show📍西環堅尼地城山市街1C號地舖
堅尼地城一向多特色小店,其中呢間小店就主打手工意粉~

▪️是日餐湯🥣
蕃茄湯
蕃茄湯

▪️蟹粉卡邦尼烏冬,蛋黃🦀🥚

▪️芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋🧀🐮🥚🍝

▪️PDS豆腐提拉米蘇🍰
PDS豆腐提拉米蘇

Galvanina Bio fru.IT.

Pasta de Show
📍西環堅尼地城山市街1C號地舖
PDS豆腐提拉米蘇
PDS凱撒沙律 $85炸椰菜苗|牛油生菜|醋漬銀魚|巴馬臣芝士|溫泉蛋呢個沙律真心推介!有別於一般嘅沙律,自家製blend勁正👍🏻輕煎帶子|萵筍片|魚汁 $128擺盤有心思😍帶子極為鮮甜,配埋個魚汁鮮上加鮮😋烤牛骨髓|肉醬|西班牙手工麵包 $130呢樣店主推介!果然好出色牛骨髓精華配上肉醬,兩者撈埋一齊超正~手工麵包覺得極脆,麵包控一定要試😋雞油菌忌波菜意大利幼麵 $140意粉煙韌有咬口,忌廉汁濃稠度剛剛好,食晒都唔會覺得油膩,雞油菌味道鮮甜!大閘蟹粉手工飲管粉 $240真材實料蟹粉,份量極多極濃郁‼️手工飲管份中間有個窿,所以可以給到更加多嘅湯汁,每一口都好滿足😌PDS豆腐提拉米蘇$80Tofu Tiramisu 豆腐味濃郁,口感柔滑👍🏻用窩夫壓成雞蛋仔形狀,口感又脆又煙韌最特別係加咗爆炸糖,口感好得意🤣Pasta de Show (西環)西環堅尼地城山市街1C號地舖

PDS凱撒沙律 $85
炸椰菜苗|牛油生菜|醋漬銀魚|巴馬臣芝士|溫泉蛋

輕煎帶子|萵筍片|魚汁 $128
擺盤有心思😍帶子極為鮮甜,配埋個魚汁鮮上加鮮😋

烤牛骨髓|肉醬|西班牙手工麵包 $130
呢樣店主推介!果然好出色
牛骨髓精華配上肉醬,兩者撈埋一齊超正~
手工麵包覺得極脆,麵包控一定要試😋

雞油菌忌波菜意大利幼麵 $140

大閘蟹粉手工飲管粉 $240
真材實料蟹粉,份量極多極濃郁‼️

PDS豆腐提拉米蘇$80
Tofu Tiramisu 豆腐味濃郁,口感柔滑👍🏻
用窩夫壓成雞蛋仔形狀,口感又脆又煙韌
最特別係加咗爆炸糖,口感好得意🤣

Pasta de Show (西環)
西環堅尼地城山市街1C號地舖
PDS 鮮魚湯 $80唔知大家有冇屋企有冇煲魚湯?呢一個西式魚湯就好似中式魚湯咁樣,雖然佢唔係奶白色,但係魚味超級濃,肥妹仔覺得應該有落忌廉同埋少少茄膏,食落去係有鮮魚味之餘仲有忌廉同埋鮮茄嘅香味。飲落去好杰身,應該係用咗好多條魚去煲,誠意之作。烤牛骨髓肉醬西班牙手工麵包 $130成支牛骨攞去焗,入邊嘅牛骨髓非常之軟淋,好香牛味同埋個脂肪咁超重。另外個重點係個手工麵包應該係用咗酸種麵包,食落去已經自帶嗰種麵粉香,世界級一絕。蟹粉卡邦尼烏冬 $168完全冇落白汁,成個醬汁嘅精粹係喺個芝士同埋蛋黃度,真係一隻香濃嘅蛋黃係可以將成個Carbonated 昇華。蟹粉味都好香,烏冬夠粗,可以索晒啲汁食。慢煮蜜餞美國牛肋骨 $310完全係好似食緊蜜汁叉燒咁樣,個牛嘅油脂係超級多,咬落去係入口即溶完全冇誇張。牛味反而唔算好濃,但係成個牛肋骨嘅重點反而係佢嘅口感同埋個蜜甜味。肥妹仔第一次食到咁樣嘅質感嘅牛肋骨。牛角包雞蛋仔牛角包Crossover雞蛋仔,雞蛋仔食落去好香牛油味 配埋豆腐雪糕食好好食。
PDS 鮮魚湯 $80

烤牛骨髓肉醬西班牙手工麵包 $130

蟹粉卡邦尼烏冬 $168

慢煮蜜餞美國牛肋骨 $310

牛角包雞蛋仔
2023-10-11
堅尼地城近年吸引不少新派餐廳進駐,除了多國fusion菜,最愛到處嘗試非連鎖小台,除了主打的手工意面之外,意想不到飯後甜品特別高質,媲美不少專賣甜品的Cafe,一問之下才知道主廚在五星酒店任職多年,有實力不要錯過❣️◆ Crab meat carbonara udon, Egg Yolk $168意粉方面,烏冬條吃起來也不錯,Q彈有口感,也屬於掛汁,用料上都很健康新鮮,醬汁味道上也相當濃郁,蟹肉給得很足,和平時的carbonara 比起更輕盈✅◆ PDS porkchop, Chapata de Cristal, sunny side up eggs, yuzu mayo $138西班牙麵包有如薯片般香脆,很特別 ,一口咬下去炸豬扒是超多汁很香脆,午餐來說量很足夠,而且已包含餐湯/沙律和飲品◆ Salmon, mushrooms, avocado, 63 egg, bubble waffle $130還是第一次見到牛角包製成的雞蛋仔,口感如同croffle般酥脆,有點像變奏版的all day breakfast,最重點的是用料新鮮,味道也不錯◆ PDS豆腐Tiramisu 第一次吃豆腐t

◆ PDS豆腐Tiramisu
第一次吃豆腐tiramisu ,用上分子料理常見的液態氮,是氮氣在低溫下形成的液體形態,讓食材超快速內結凍,口感更香滑,甜度平衝不錯,沒有酒精吃得放心

—————————————————

Pasta de Show (西環)
西環堅尼地城山市街1C號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #hkinfluencer #食好西 #香港美食 #hkiger #西環美食 #japanesecusinie #jpfood #hkfoodie #foodie #hkdinner #hkfoodblogger #topcitybiteshk #topcitybites #hkeats #hkfoodieblogger #foodpornhk #foodporn #hongkongdining #香港美食 #相機食先 #hkdining #hkrestaurants

2023-10-03
要支持下小店,樣樣嘢食都高質🥰🥰🤩輕煎帶子,萵荀片,魚汁帶子新鮮肉質細嫩,以小火短時間煎烤,外層金黃脆皮,內裡多汁😋😋😋搭配清甜的萵荀,口感層次分明🥳🥳魚汁鮮美濃郁,將帶子的鮮味濃縮👍👍🤩烤牛骨髓,肉醬,西班牙手工麵包牛骨髓經烤煮濃郁香醇,入口即化🥰🥰搭配手工麵包,蘸取肉醬享用,肉醬濃郁芳香,牛骨髓和麵包吸足肉醬的香氣☺️☺️☺️🤩大閘蟹粉手工飲管粉選用肉質鮮美的大閘蟹粉,鮮度很高,甜度足😣😣飲管粉手工製作,煙煙韌韌咁,好特別😝😝。蟹粉鮮香入味,飲管粉吸附蟹粉汁,正啊💕💕🤩慢煮蜜錢美國牛肋骨選用最嫩的美國牛肋骨慢火烹飪,肉質細嫩多汁😀😀蜜醬的香甜浸潤肋骨,外皮焦脆,肉質多汁柔軟😝😝蜜醬的甜味好似食緊叉燒咁,但同時有牛肉嘅味道☺️☺️🤩豆腐提拉米蘇這道甜點加入了日本豆乳,取代傳統提拉米蘇中的咖啡酒漿,入口即感受到濃郁的豆腐香味👍👍👍🤩開心果雪糕,牛角包雞蛋仔外表是雞蛋仔,但其實係牛角包整出嚟㗎🥳🥳🥳開心果雪糕磨碎後調入雪糕中,香濃但不膩☺️☺️☺️牛角包雞蛋仔勁香脆勁好食😝earl grey茶
要支持下小店,樣樣嘢食都高質🥰🥰
🤩輕煎帶子,萵荀片,魚汁

🤩烤牛骨髓,肉醬,西班牙手工麵包

🤩大閘蟹粉手工飲管粉

🤩慢煮蜜錢美國牛肋骨

🤩豆腐提拉米蘇

🤩開心果雪糕,牛角包雞蛋仔
earl grey茶
2023-10-18 96 瀏覽
.西環· 「蟹」逅新滋味.Pasta de Show📍西環堅尼地城山市街1C號地舖.➰秋意漸濃,又係一年一度食蟹嘅好時節,雖然同朋友都好鐘意食蟹,但都表示唔想拆殼同整污糟手,所以我今日就帶佢去試一試新野。今日到訪嘅餐廳位於西環站約5分鐘路程,餐廳以小店形式經營,坐位數量並不多,老板及主廚分別坐陣樓面與廚房。.麻雀雖小但五臟俱全,老板將餐廳裝修設計成西日式木系簡約風格,燈光柔和,好有日式家庭餐廳嘅感覺,而且老板亦不時會同客人交流飲食心得,氣氛一流。.➰✥是日餐湯 💲50 ⭐️4/5⭐️今日餐湯係椰菜花忌廉湯,賣相精緻,飲到粒粒椰菜花蓉,材料甚多。.𖥕大閘蟹粉·多士 💲140 ⭐️4.3/5⭐️餐牌原本嘅大閘蟹意大利雲吞改左做蟹粉多士,但仍然無阻我地想食蟹粉嘅決心,酥脆多士上面鋪滿住蟹肉蟹膏,非常誘人,仲加入左黑醋汁增添風味,非常高質,推薦必試。.𖥕輕煎帶子·萵筍片·魚汁 💲128 ⭐️4.1/5⭐️帶子煎得啱啱好,外層微微焦身,入面仲係鮮嫩爽彈,保持鮮味,搭配鮮魚汁入口將鮮味更為提昇。.❀芝士焗麻香雙槽粉配牛筋牛脷溫泉蛋 💲140 ⭐️4.2/5⭐️餐廳有自設製麵機,所有招牌菜式出品都係自家製,非常難
西環· 「蟹」逅新滋味
Pasta de Show
📍西環堅尼地城山市街1C號地舖

✥是日餐湯 💲50 ⭐️4/5⭐️
是日餐湯

𖥕大閘蟹粉·多士 💲140 ⭐️4.3/5⭐️
蟹粉多士

𖥕輕煎帶子·萵筍片·魚汁 💲128 ⭐️4.1/5⭐️
輕煎帶子·萵筍片·魚汁

餐廳有自設製麵機,所有招牌菜式出品都係自家製,非常難得,依個中西FUSION菜式好特別,西式嘅做法配上川麻嘅調味,令到每啖入口都有麻香,效果好有驚喜,鐘意試新野嘅朋友一定鐘意。

❀大閘蟹粉手工飲管粉 💲240 ⭐️4.3/5⭐️
到左今晚最期待嘅招牌菜,依道大閘蟹粉手工飲管粉上枱非常吸睛,首先飲管粉據老板表示全港得佢地自家製作,中間空心而且較似鳥冬嘅粗幼,目的係為左更加掛汁同煙韌,而另主角當然係蟹粉,份量足夠每啖粉都伴上一配蟹粉,非常滿足,不過值得留意係依道菜係期間限定,售完即止,想試嘅朋友最好訂位果陣問定。
大閘蟹粉手工飲管粉

✥PDS豆腐提拉米蘇 💲80 ⭐️4.2/5⭐️
✥開心果雪糕·牛角包雞蛋仔 💲68 ⭐️4.2/5⭐️
最後當然要試埋甜品,揀左老板推薦必試嘅招牌豆腐提拉米蘇同我自己本人好鐘意嘅開心果雪糕,前者充滿豆腐香味,後者開心果味亦非常濃郁,仲可以配埋雞蛋仔一齊食,兩款甜品都非常滋味。

➰總結
餐廳主打小店經營,但裝修同食物出品亦非常有堅持,而且老板同客人之間交流非常融洽有人情味,期間仲聽到有唔少由大西北專程到訪嘅客人,可見小店以食物質素征服左唔少客人,非常推薦大家嚟一試。

➿➿➿
#PastaDeShow
#西環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#大閘蟹粉多士
#大閘蟹粉手工飲管粉
#PDS豆腐提拉米蘇 #開心果雪糕牛角包雞蛋仔

是日餐湯
蟹粉多士
輕煎帶子·萵筍片·魚汁
大閘蟹粉手工飲管粉
2023-10-13 68 瀏覽
最近發掘到呢間主打手工意粉嘅小店🍝 我同朋友試完之後都覺得食物好有驚喜,已經想再回訪😋🍄雞油菌忌廉菠菜意大利幼麵 ($140) 食得出意粉係新鮮製作,口感真係好al dente🤤 醬汁調味剛剛好亦唔會膩,有雞油菌嘅菇香,真心推介大家試下! 另一款🦀蟹粉蛋黃卡邦尼烏冬 ($168)蟹粉份量都幾多,烏冬口感煙韌,每一條都沾上蛋黃同蟹粉,邪惡之選😛🐟PDS 鮮魚湯 ($80) 我幾鍾意佢帶有魚渣,每一啖都有魚嘅鮮味而且一啲都唔腥!🥖小食西班牙麵包 ($58) 外脆內軟,上面塗上自家製嘅香蒜蛋黃醬,麵包控表示很可以🥺 超想再叫多碟但要留肚食甜品😆甜品推介PDS 豆腐提拉米蘇 ($80),同一般嘅Tiramisu唔同,呢度用上牛角包雞蛋仔代替lady finger,將咖啡換上豆腐口味,亦冇加入酒~口感細滑亦重豆香,牛角包雞蛋仔勁香脆😍 另外開心果雪糕配Brownie ($68)都好味,但個人更鍾意前者~每一道菜式都感受到廚師用咗好多心機設計同烹調,係近期食過最有驚喜嘅一餐飯👍🏻

蟹粉蛋黃卡邦尼烏冬
PDS 鮮魚湯