2023-05-31 834 瀏覽
Pici又有新搞作!5月16至6月25期間推岀「牛牛狂熱 Pasta Rodeo」限定menu!五款限定菜式包括:焗牛骨髓配酸種麵包、紅酒燉煮帶骨安格斯牛肋扁麵等都唔需要散嗌,可以跟tasting menu嗌!人均$290就有2️⃣款前菜、3️⃣款意大利麵、2️⃣款甜品,性價比好高!⚠️Pasta Rodeo 供應時間5月16至6月5號:中環 / 銅鑼灣 / 尖沙咀店6月6至25號:灣仔/堅尼地城/太古坊/將軍澳店Tasting Menu $290pp**🐮為期間限定菜式𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨🐮Baked Bone Marrow +$40焗牛骨髓配酸種麵包|牛骨髓軟滑,油香十足,加埋香甜唔辣、相當軟綿嘅油封蒜頭,配香脆麵包一流!略嫌麵包烘得硬左啲,整體食落無想中咁膩喎。🐮Beef Tongue澳洲和牛牛舌薄片配香草醬|薄切牛舌軟彈微爽,凍食牛味都幾岀,加埋橄欖油更滑溜,不過香草味就唔算好岀。好彩有爽脆微酸嘅珍珠洋蔥 增添香氣層次。𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖🐮Cavatelli alla Genovese Napoletana拿玻里式澳洲M6和牛牛腩貝殼麵|望落平平無奇,但食落有驚喜喎!牛腩軟腍牛味重,手卷貝殼麵好煙韌,每

⚠️Pasta Rodeo 供應時間
5月16至6月5號:中環 / 銅鑼灣 / 尖沙咀店
6月6至25號:灣仔/堅尼地城/太古坊/將軍澳店

Tasting Menu $290pp
**🐮為期間限定菜式

𝙎𝙩𝙖𝙧𝙩𝙚𝙧𝙨

🐮Baked Bone Marrow +$40
Baked Bone Marrow

🐮Beef Tongue
Beef Tongue

𝙋𝙖𝙨𝙩𝙖

拿玻里式澳洲M6和牛牛腩貝殼麵|望落平平無奇,但食落有驚喜喎!牛腩軟腍牛味重,手卷貝殼麵好煙韌,每一條都裹滿白酒洋蔥醬,熟成芝士味好岀~

🐮Tagliatelle Short Ribs +$45
Tagliatelle Short Ribs

Tagliatelle Short Ribs

紅酒燉煮帶骨安格斯牛肋忌廉扁麵|超大舊牛肋!好腍好濃牛味,一啲都唔柴,仲有啲入口即化嘅肥膏位。扁麵呈金黃嘅顏色,麵質同樣彈牙,番紅花忌廉creamy微甜,食耐左少膩,建議開心share~

▪️Tagliolini Truffle (v) +$20
Tagliolini Truffle

鮮刨黑松露細扁麵|招牌菜之一!絕對係必食!意粉彈牙帶蛋香,望落好似淡茂茂咁,但實質超香松露味,濕潤唔乾,鹹度岩岩好,一人清一碟無難度!唔膩又滿足

𝘿𝙤𝙡𝙘𝙞

🐮Peach Crumble (for 2ppl) +$20
Peach Crumble
焗茴香酒蜜桃金寶|鐵板上嘅金寶超級熱辣辣!蜜桃軟腍多汁,好香果味幾好食。面頭有啲crumble,不過因為whip cream溶得超快,好快就整腍晒啲crumble。搞到好似淨係食緊帶酒香嘅蜜桃 配肉桂忌廉汁。如果大家嗌呢道,記得要快快手趁啲cream未溶食。

Baked Bone Marrow
  • Tagliolini Truffle
2023-05-20 182 瀏覽
PICI絕對係我最愛餐廳之一,佢嘅意粉真係相當出色🍝加上環境好chill好似去咗外國一樣🤩Pici每日供應新鮮手製意大利麵🫶🏻選用優質食材,以保存食物嘅原有風味及新鮮度👍🏻PICI好多地方都有分店,今次我去咗銅鑼灣分店🤩🐙八爪魚沙律顏色鮮艷嘅八爪魚沙律🥗除咗八爪魚,仲會有薯仔同橄欖,再淋上檸檬奧勒岡汁🍋酸酸地夠開胃,八爪魚煙韌彈牙🐙🧀巴馬火腿蜜瓜拼水牛芝士巴馬火腿嫩滑無筋,肉質柔軟🍖鮮味得嚟帶甘香餘韻,味道細緻😛配上清甜多汁嘅哈蜜瓜,同埋奶味濃郁嘅水牛芝士🧀更突出水牛芝士嘅鹹香味😚🎃南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁雙口袋設計嘅意大利雲吞,入面包住咗煙燻瑞可塔芝士同南瓜🎃南瓜味道甜甜地,加上芝士嘅煙燻香味🧀上面再淋上辣肉腸牛油汁,味道層次豐富😛🦐大蝦香草醬煲呔麵煲呔麵即係蝴蝶粉🦋拌上自家製嘅薄荷羅勒青醬,濃郁嘅香草味🌿蝴蝶粉比較厚身,配上醬汁一齊食沾滿香草嘅味道😚加上大蝦、車厘茄、香脆開心果,口感豐富🥳🍝鮮刨黑松露細扁麵素食嘅黑松露細扁麵🍝香濃黑松露味😚上面仲鋪滿一片片刨黑松露同芝士絲🤩細扁麵麵條口感嚼勁十足😝每一啖都充滿黑松露味🥳飲品我哋叫咗白酒Chardonnay同紅酒Barber

🐙八爪魚沙律

🧀巴馬火腿蜜瓜拼水牛芝士

🎃南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁

🦐大蝦香草醬煲呔麵

🍝鮮刨黑松露細扁麵

飲品我哋叫咗白酒Chardonnay同紅酒Barbera d'Alba🍷🥂都係來自意大利🇮🇹飲落香醇,搭配意大利菜式,能夠感受到最地道最真實嘅味道😎

最後甜品方面我哋試咗意式奶凍同Tiramisu😛Tiramisu用上香滑奶油配上濃郁咖啡酒香🥰意式奶凍有埋紅莓醬喺上面😍好香奶味,加埋紅莓醬嘅酸酸甜甜🍓

2023-05-18 139 瀏覽
琴晚同約左朋友黎銅鑼灣pici 食飯咁岩見到有新既limited edition (* item)就試試揀左 tasting menu (2ppl): starter x2 pasta x3 dessert x2Starter: Tuna tartare: 一如既往咁好食* Baked Bone Marrow :等得有啲耐 pasta 都上哂都未到 食到好濟 所以食左少少就冇食Pasta:Tagliolini Truffle (v) 好好食Orecchiette ‘Nduja 如果可以辣多少少就好*Cavatelli alla Genovese Napoletana 完全miss左 我地主動提先出俾我地Dessert:* Peach Crumble 好好食!!!!Staff 係nice 野食好食 但明明個場都唔多客都漏單就um...
琴晚同約左朋友黎銅鑼灣pici 食飯
揀左 tasting menu (2ppl):
Starter:
Tuna tartare: 一如既往咁好食
Pasta:
Tagliolini Truffle (v) 好好食
Orecchiette ‘Nduja 如果可以辣多少少就好
Dessert:
* Peach Crumble 好好食!!!!

2023-05-17
2023-05-07 127 瀏覽
講到西餐嘅話,其中一間我最鍾意嘅西餐廳就係Pici~ 聽朋友講原來Pici喺銅鑼灣都開咗分店,即刻趁weekend同朋友去食個dinner。佢哋嘅Tasting Menu真係非常抵食,兩個人食嘅話有兩個頭盤三個意粉同兩個甜品,次次都食到捧住個肚出黎😆-Appetiser我地揀咗Octopus Salad同埋Cold Cuts,今次係第一次叫Octopus Salad但都幾有驚喜,沙律入邊有好多八爪魚粒,醬汁幾開胃。Cold Cuts份量幾足料,parma ham配蜜瓜果然係perfect match😋-Mains多咗好多選擇,我哋叫咗每次必叫嘅Tagliolini with Truffle,仲有Double Ravioli同埋Farfalle Prawn。黑松露意粉真係好惹味好香,幼身嘅意粉配埋黑松露油令人忍唔住一啖接一啖😍 Double Ravioli裡面係南瓜蓉同芝士,味道同口感都好豐富。Farfalle Prawn已經永登我最鍾意嘅pasta之一,香草pesto🌿配埋爽脆嘅蝦肉同蝴蝶形意粉,食落幾清新唔會太膩,口感都好正🤤-最後當然唔少得要叫Pici最招牌嘅甜品Tiramisu啦
最後當然唔少得要叫Pici最招牌嘅甜品Tiramisu啦~佢哋嘅Tiramisu可以話係香港數一數二嘅,食落層次豐富,咖啡味剛剛好,唔會太甜,為呢餐畫上完美句號
主打手工意大利粉嘅pici一向都係港人既愛店😳無論餐廳食物質素定係氛圍都極為高質有情調😆今次適逢慶祝朋友病後出關,就簡左新開嘅銅鑼灣分店食飯😀Tasting Menu for two • $290/one<2 Starters🥗 + 3 Pasta 🍝 + 2 dessert🍨>✨麵包🥖坐低之後店員先送上一袋酸種包片,可以根據自己喜好添加橄欖油同醋😺為呢一餐打開序幕!✨巴馬火腿密瓜配水牛芝士🧀️巴馬火腿鹹香味重🐖水牛芝士極具奶香🤤哈密瓜鮮甜多汁😺將兩者包裹喺巴馬火腿之中,降低咗鹹味提升咗鮮味同甜味😆✨八爪魚沙律🐙八爪魚沙律比想像中淋,唔會好離咬開😆仲有橄欖🫒,青瓜🥒,薯仔粒🥔等配料,醬汁酸酸甜甜極為開胃😄✨南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁🎃今次第一次試意式雲吞🙈南瓜蓉同芝士包得好分明🤤面頭芝士碎同辣肉腸碎做點綴,牛油汁有小小辣,令到意式雲吞味道更加有層次🤤✨鮮刨黑松露碎扁面🍄+$20基本上係必叫🤤雖然佢係素食,但係絕對滿足到大家😺其他餐廳食親都係黑松露碎,係呢到係新鮮嘅即刨黑松露!原片食感覺大不同😺細品黑松露原味,加上好rich好cream既調味,已經取替想食肉既慾望🤤

麵包🥖

鮮刨黑松露碎扁面🍄

✨鮮刨黑松露碎扁面🍄+$20
大蝦香草醬煲呔面🍤

✨大蝦香草醬煲呔面🍤
青醬平時都真係幾少食,今日又有機會可以品嚐到😍 煲呔面好得意,增加食慾🤤羅勒青醬混合nuts、車厘茄🍅非常惹味!大蝦🍤完全俾青醬顏色cover咗😂非常彈牙如果可以再多幾隻就好了😺平時食得多奶類意粉,香草醬帶黎另外一種味覺體驗。

✨Tiramisu
基本上食完意粉已經飽咗🤣但係甜品環節係絕對唔可以忽略嘅🤤Mascarpone芝士非常細滑,中層浸過咖啡酒既手指餅好似蛋糕嘅質感😆 可可粉同咖啡酒既苦,中和左芝士嘅甜油膩,提升左味道層次😺

✨Panna Cotta
奶凍香味濃郁,配上富有果肉既紅莓醬🍓酸甜完美交融😍

✨Chardonnay • $100/glass
建議Pair with 意粉,白酒嘅味道會甜d🤤
2023-04-26 105 瀏覽
Pici 應該無人不曉,分店多而且氛圍很好,很浪漫 -̫͡-ʔ 很適合週年、慶祝晚餐,這次銅鑼灣店新出了tasting menu,梗係要試試𝙁𝙤𝙤𝙙Tasting menu $290 per head 這次我們試了2款starters、3款pasta、2款甜品,因為是tasting menu 的關係,份量會比較少,但又可以試到多點菜式•ᴗ•๐𓌈 吞拿魚牛油果他他吞拿魚厚切粒粒、牛油果、香草、簡簡單單已經很好吃𓌈 八爪魚沙律醋浸八爪魚配土豆、火煎菜、小蕃茄,帶點日系fusion 的味道,挺開胃的𓌈 南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁作為全晚主菜的重點,Jenny覺得超好吃 .ᐟ南瓜芝士的融合衍生了將鹹蛋黃般又厚又綿滑的口感,Ravioli很彈牙,一吃就知道是手製意份的工架,好吃哭了꒦ິ^꒦ິ𓌈 香草醬大蝦煲呔麵Pesto 一直都是Jenny 的最愛,醬料調得比較nutty,還加了開心果碎,口感、味道也很不錯𓌈 是日新鲜製作意粉 問了店員,是青口意粉就毫不猶豫叫了~有六隻大青口,紅醬寬麵,挺足料𓌈 Tiramisu 提拉米蘇就是經典,mascarpone cheese 和可可的揉合ฅ ˘ฅ就是沒得

𝙁𝙤𝙤𝙙
Tasting menu $290 per head

𓌈 吞拿魚牛油果他他
吞拿魚厚切粒粒、牛油果、香草、簡簡單單已經很好吃

𓌈 八爪魚沙律

𓌈 南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁

𓌈 香草醬大蝦煲呔麵

𓌈 是日新鲜製作意粉

𓌈 Tiramisu
提拉米蘇就是經典,mascarpone cheese 和可可的揉合ฅ ˘ฅ就是沒得輸

𓌈 Panna cotta
意式奶凍牛奶的味道很濃很滑,是晚餐一個好的作結

𝘿𝙧𝙞𝙣𝙠𝙨
𓎰 Aperol Spritz
Aperol帶點苦又帶點fruity 的甜美,恰好配上香橙和olive,就替Jenny 解釋了這種矛盾的美好

𓎰 Italian passion
有一大隻熱情果坐陣,整杯都是酸酸甜甜的,很喜歡દ ᵕ̈ ૩

Pici 的手工意粉,未試過就不叫吃過手工意粉,還有open kitchen 可欣賞師父的手藝•ﻌ• 這是近年吃過最好吃的,介紹給大家,情調滿滿又好吃的選擇~

𝙋𝙝𝙤𝙩𝙤 𝙨𝙥𝙤𝙩
門口半開放座位
*✲゚*。🍝My favourite pasta bar in HK😍💯Everything was so delicious especially the 𝙏𝙖𝙜𝙡𝙞𝙤𝙡𝙞𝙣𝙞 𝙏𝙧𝙪𝙛𝙛𝙡𝙚 🤤
Pici 我食過好多次都覺得勁高質😆今次去銅鑼灣分店叫左個Tasting Menu for 2
$290 pp 可以揀2 Starters + 3 Pasta + 2 Desserts 超級抵食‼️ Tasting Menu每樣野份量都同A La Carte一樣 所以食到超飽🤣🥗 𝕊𝕥𝕒𝕣𝕥𝕖𝕣
推介叫Tuna Tartare💯 佢加左牛油果同house dressing 好好味😋
另外個Octopus Salad 就唔算好有驚喜🐙
🍝 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒
每次嚟我都一定會叫Tagliolini Truffle個pasta 做到好 al dente 而且有好多新鮮刨嘅黑松露 好食🤤
另外叫咗店員推介嘅Double Ravioli Pumpkin & Ricotta同Farfalle Prawns & Pesto
呢兩個我之前都未食過

每次嚟我都一定會叫Tagliolini Truffle

呢兩個我之前都未食過
Double Ravioli 幾特別 個意式雲吞分左兩邊
一邊係南瓜蓉 一邊係Ricotta 芝士味好香🧀
 蝴蝶粉texture比較煙韌 Pesto醬加左粒粒開心果好夾😋

☕️ 𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥
呢度嘅 Tiramisu 係必食 😝
咖啡味真係好濃 配埋好creamy嘅mascarpone cheese真係好好味☕️
Panna Cotta 意式奶凍都好食😋
奶味幾重 面頭有一層酸酸甜甜嘅紅莓醬❣️

銅鑼灣同灣仔&中環分店一樣 門口座位半室外 幾chill🥰
✨Tasting Menu for 2 ($290 pp)
+10% service charge
📍 Pici @picihk

▫️G/F, Zing!, 38 Yiu Wa Street, Causeway Bay
▫️Shop G17, G/F, Capri Place, 33 Tong Yin Street, O’South Coast, Tseung Kwan O

▫️G/F, No. 16 St. Francis Yard, Wan Chai
▫️Shop 10/11 & 12 GF, Block A Windsor Mansion, 29 – 31 Chatham Rd South, Tsim Sha Tsui

▫️Shop G03, G/F, D2 Place TWO, 15 Cheung Shun Street, Lai Chi Kok
▫️G/F, No. 24-26 Aberdeen St., Soho

▫️Shop 251 – Phase One, New Town Plaza, Shatin
▫️G/F, Hang Yu Building, 45-55 Cadogan Street, Kennedy Town
▫️G/F, Lincoln House, Taikoo Place, 979 King's Road, Quarry Bay
  • Tiramisu
  • Tuna Tartare
  • Tagliolini Truffle
2023-04-24 91 瀏覽
相信好多人都有聽過Pici呢個名,佢哋啲手工意粉好出名,同時亦有好多間分店。第一次食Pici係好多年前朋友帶我去既,當時覺得無乜特別。事隔1,2年再食,啲意粉既口感味道都進步左好多,仲比我發現咗佢個tiramisu同panna cotta好好味!由嗰陣時開始,就食多左Pici😋上星期五晚約咗朋友食飯,佢竟然同我講冇食過Pici!咁我緊係要帶佢去試下啦。近近地就去左銅鑼灣分店。我哋嗌咗佢個Tasting Menu,可以揀2個前菜同3個意粉,再加2個甜品!認真樣樣野都好食🤤當晚試咗兩個之前未試過既意粉,重點介紹下。🎃Double Ravioli Pumpkin & Ricotta南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁一切開個意式雲吞,一邊係甜既南瓜蓉,另外一邊係鹹香既ricotta cheese!個汁好Creamy,再加埋辣肉腸,甜辣鹹味道齊曬。我最愛係呢個!👍🏻🦐Farfalle Prawns & Pesto大蝦香草醬煲呔麵香草醬加埋開心果碎超香!煲呔麵係3款意粉中最有口感最Al dente既,仲有好多隻新鮮彈牙虎蝦👍🏻Chef’s Selection Cold Cuts 巴馬火腿蜜瓜拼水牛

南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁

Drinks :
Aperol Spritz $95
Bellini $95
2023-04-19 612 瀏覽
👨🏻‍🍳Pici🍝 《銅鑼灣》Pici 分店愈開愈多 佢嘅手工意粉性價比十分高今次黎左銅鑼灣試限定嘅tasting menus ($290)一位 有兩個starters 三個 pasta 🍝 同兩個 dessert 🍨🤭真係好抵Starters:🥓巴馬火腿蜜瓜拼水牛芝士🍈咸香嘅火腿配上清甜嘅蜜瓜加埋杯白酒 🥂係冇得輸嘅組合🐙八爪魚沙律🥗呢個係店員推介 八爪魚好淋好食 配埋薯仔🥔粒同橄欖🫒仲有沙律菜好fresh 好開胃😋Pasta 🍝 🧈🧀南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁 一咬落十分juicy 入面有ricotta 芝士同南瓜蓉🎃呢個配搭好好食 手工雲吞皮10分彈牙!再淋上辣肉腸牛油汁dressing 呢款雲吞口感10分豐富 幾驚喜👍🏻 仲係分店限定 必試!🐂經典牛肉千層麵呢個千層麵好出色 焗到熱辣辣 仲有芝士脆邊意粉層層分明 唔會黐埋一舊😊芝士同肉汁配搭得好好 👍🏻十分推介🦐大蝦香草醬煲呔麵蝴蝶粉好彈牙 質地煙煙韌韌 大蝦好爽好新鮮 拌上自家製薄荷羅勒青醬🌿松子同番茄乾好清新Tiramisu 酒味唔太重 岩唔鍾意太濃酒味嘅朋友Panna Cotta 奶凍好幼滑 配上酸酸mei 嘅紅
👨🏻‍🍳Pici🍝 《銅鑼灣》

呢個千層麵好出色 焗到熱辣辣 仲有芝士脆邊

🦐大蝦香草醬煲呔麵

酒味唔太重 岩唔鍾意太濃酒味嘅朋友
奶凍好幼滑 配上酸酸mei 嘅紅莓醬 幾開胃

整體來講性價比非常高 環境chill 手工意粉出色 價錢大眾化
2023-04-17
2023-04-16 83 瀏覽
對食材同麵質相當有要求 手製意大利麵出名嘅PICI🍝而家有個新嘅tasting menu 前菜/pasta/甜品有齊晒銅鑼灣店裝修帶有英倫風 地方好大而且樓底好高 充滿空間感👍🏻我哋兩個人叫咗兩個set▪️𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥𝗦𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 好新鮮好好味😍入面仲有牛油果 同吞拿魚一樣切成粒粒 口感好好𝘖𝘤𝘵𝘰𝘱𝘶𝘴 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 Staff推介我哋食呢個 無介紹錯😌好多彈牙嘅八爪魚 仲有車厘茄/芝士等等🐙味道好夾▫️𝗣𝗔𝗦𝗧𝗔𝘍𝘢𝘳𝘧𝘢𝘭𝘭𝘦 𝘗𝘳𝘢𝘸𝘯𝘴 & 𝘗𝘦𝘴𝘵𝘰青醬好濃郁 煲呔粉比平時食嘅大粒 蝦肉新鮮爽口🦐味道口感都好有層次𝘗𝘢𝘱𝘱𝘢𝘳𝘥𝘦𝘭𝘭𝘦 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘊𝘩𝘦𝘦𝘬寬條麵好煙韌彈牙🍝上面撒滿芝士碎 勁香 醬汁亦調得好濃郁 食落去仲有絲絲牛面頰肉 好軟稔🤤▪️𝗗𝗢𝗟𝗖𝗜𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶𝘗𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘊𝘰𝘵𝘵𝘢食完前菜同意粉都好飽肚 不過甜品胃都要滿足埋😆Tiramisu口感細膩 奶凍好滑 同紅莓醬係絕配 兩款都唔會好甜 啱晒我🫶🏻

▪️𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗥𝗦
▪️𝗗𝗢𝗟𝗖𝗜
𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶
𝘗𝘢𝘯𝘯𝘢 𝘊𝘰𝘵𝘵𝘢
2023-04-14 394 瀏覽
位於銅鑼灣的Pici 主打手工意大利麵,口感一試便愛上💕周五的晚上,工作後與友人相約在這裡一起吃晚飯 🍽️ Testing menu ($290 / person) 可選: Starter x 人數Pasta x (人數+1 )甜品x 人數 我們2人共可選2個Starters、3個Pasta、2個甜品 🥖 先送上一袋切片的酸種包,配橄欖油醋不錯👍🏻也開胃🍴 吞拿魚牛油果他他鮮甜的吞拿魚刺身與牛油果非常相夾💚混了點Wasabi的味道,還有酸洋蔥絲,非常開胃 🍴 八爪魚沙律八爪魚口感軟腍,橄欖味道突出 🍝 鮮刨黑松露細扁麵(素)😳整體的黑松露味非常香,還有芝士👍🏻手工意粉質感彈牙,必點*Testing menu 需加$20 🍝 南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁意式雲吞中夾了一半香甜南瓜蓉及一半羊奶芝士,配帶點脆的辣肉腸及沾上牛油汁很香,小小一碟卻因為芝士分量多而有點飽肚 🍝 大蝦香草醬煲呔麵羅勒味道突出,大蝦彈牙,很喜歡煲呔麵因為形狀不規則而有不同的口感 🍮 提拉米蘇很喜歡綿滑的口感質表面的脆脆口感💕 🍮 意式奶凍表面酸甜的紅莓醬在一頓豐富的晚餐過後有解膩作用💕而奶凍則奶香軟滑🚩 想睇多啲

Pasta x (人數+1 )
甜品x 人數

🥖 先送上一袋切片的酸種包,配橄欖油醋不錯👍🏻也開胃

🍴 吞拿魚牛油果他他

🍴 八爪魚沙律

八爪魚口感軟腍,橄欖味道突出

🍝 鮮刨黑松露細扁麵(素)

😳整體的黑松露味非常香,還有芝士👍🏻手工意粉質感彈牙,必點
*Testing menu 需加$20

🍝 南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁

🍝 大蝦香草醬煲呔麵

🍮 提拉米蘇

很喜歡綿滑的口感質表面的脆脆口感💕

🍮 意式奶凍

🚩 想睇多啲好玩好食推介,即刻follow我既ig page 🔗 soyum_sogood

2023-04-14
  • Tiramisu
  • 意式奶凍
  • 鮮刨黑松露細扁麵
  • Tuna Tartare
人氣品牌「Pici」已經去到第9間分店,聽聞佢地性價比高,好評如潮,但一直未有機會試,今次開正銅鑼灣呢個黃金地段咁方便,作為手工意粉fans,加上佢地別具特色既木調色tone,成個歐陸風,完全係我杯茶。👇🏻📌S T A R T E R - ▪️ Tuna Tartare - $120▪️ Octopus Salad - $120▫️ 前菜先黎個「吞拿魚牛油果他他」,牛油果入口軟綿綿,加上吞拿魚刺身好夠咬口,加上紅洋蔥漬,酸酸甜甜,非常開胃;之後呢個「八爪魚沙律」配搭左薯仔、橄欖、牛至、檸檬醬汁,八爪魚口感爽彈,而配菜令佢整體更加清新,我幾鍾意。📌P A S T A - ▪️ Double Ravioli Pumpkin & Ricotta - $150▪️ Tagliolini Truffle - $190▪️ Farfalla Prawns & Pesto - $170 ▫️「南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁」手工意粉分別試左三款唔同特色,南瓜味夠哂濃郁,一咬落芝士汁瞬間爆發,配搭面頭既辣肉腸,鹹香十足;「鮮刨黑松露細扁麵」雲吞皮入口非常軟滑,松露香慢慢會滲透出黎,但又唔會好膩,幾好食;「大蝦香
人氣品牌「Pici」已經去到第9間分店,聽聞佢地性價比高,

好評如潮,但一直未有機會試,今次開正銅鑼灣呢個

黃金地段咁方便,作為手工意粉fans,加上佢地別具特色既

木調色tone,成個歐陸風,完全係我杯茶。👇🏻

📌S T A R T E R -
▪️ Tuna Tartare - $120

▪️ Octopus Salad - $120
Octopus Salad

▫️ 前菜先黎個「吞拿魚牛油果他他」,牛油果入口軟綿綿,
加上吞拿魚刺身好夠咬口,加上紅洋蔥漬,酸酸甜甜,

非常開胃;之後呢個「八爪魚沙律」配搭左薯仔橄欖
牛至檸檬醬汁八爪魚口感爽彈,而配菜令佢整體更加清新,我幾鍾意。

📌P A S T A -

▪️ Tagliolini Truffle - $190

Farfalla Prawns & Pesto

▫️「南瓜芝士雙重意式雲吞配辣肉腸牛油汁手工意粉分別試左三款唔同特色,

鮮刨黑松露細扁麵雲吞皮入口非常軟滑,松露香慢慢會滲透出黎,
Tagliolini Truffle

但又唔會好膩,幾好食;「大蝦香草醬煲呔麵香草醬夠突出,

煲呔麵比我想像中更加有咬口,大蝦爽彈,值得一試。

📌D O L C I -
▪️ Tiramisu - $60

▪️ Panna Cotta - $60
Panna Cotta

▫️ 甜品環節輪到「提拉米蘇」出埸,一食落口感非常濕潤細滑,
Tiramisu

咖啡味亦夠突出;「意式奶凍」口感嫩滑無比,
面頭既Raspberry  sauce酸甜解膩,唔錯。
2023-04-14
15 分鐘 (堂食)
Panna Cotta
Pici喺香港開咗好多年,分店越嚟越多,但人潮不減。佢主打嘅手工製意粉係每日新鮮製作,而且種類繁多,包括寬帶麵、🥠雲吞意粉、🐱貓耳朵粉等等,再配以唔同嘅食材同醬汁,選擇非常之多~今日Lunch到訪食左個set lunch,包括前菜+意粉+甜品 ($158)點餐後店員會送上麵包🍞,上嘅時候會即時遞上橄欖油+黑醋,麵包微溫,不過不失。\ 🫓吞拿魚醬小牛肉 Vitello Tonnato /Vitello Tonnato係意大利北部嘅傳統菜式,小牛肉薄片上面鋪上大量以吞拿魚🐟、橄欖油、檸檬同蛋黃醬製成嘅醬汁,最後再加上西西里酸豆。醬汁有濃濃嘅吞拿魚味,質地好creamy,牛肉片煮得軟腍,口感嫩滑,配埋個醬食落去好開胃🤤\ 🍝慢煮牛面頰寬帶麵Pappardelle Beef Cheek /一上枱就見到d意粉上撒滿芝士碎🧀,作為芝士控嘅我即時心心眼😍😍🐮牛面頰肉醬慢煮咗8個鐘,醬汁濃稠,食落去會食到粒粒軟腍嘅牛面頰肉,味道有濃濃嘅牛味。主角絕對係個意粉,新鮮手工意粉超有口感,煙煙韌韌有嚼勁,寬帶麵極掛汁,每條都掛上濃稠嘅肉醬汁,超美味,食完有飽肚感,推介!\ 🍰意大利提拉米蘇Tiramisu /

\ 🫓吞拿魚醬小牛肉 Vitello Tonnato /
Vitello Tonnato
Pappardelle Beef Cheek
\ 🍰意大利提拉米蘇Tiramisu /
午餐最後以餐廳超有名嘅Tiramisu作結,上層嘅芝士超creamy,入口滑溜,蛋糕咖啡味適中,而且保持到濕潤嘅質感,食晒成個都唔覺得甜膩。超推介👍🏻
Tiramisu
除左食物質素高,店內嘅環境都好靚,設計貫徹意式生活格調,木質傢俱配合傳統嘅意大利古典裝飾🪞,而戶外空間則設置開放式座位,如果天氣好,坐室外會有種歐洲渡假嘅感覺⛲️
Pappardelle Beef Cheek
2023-03-16 124 瀏覽
<Chasing Cheese! By Pici>Pici by Pirata has recently launched the "Chasing Cheese" menu where diners can enjoy a vast variety of cheese from different parts of Italy. Their recipes range from starters to their signature pastas as well as desserts. If you are a cheese lover like me, this limited-edition menu is something you should not miss out! The followings were included in their menu:Starters🧀Baked Tomino "In Camicia" - Smoked speck ham, rosemary honey glaze🧀Ricottina di Bufala - F
<Chasing Cheese! By Pici>

Starters

🧀Ricottina di Bufala - Fresh buffalo ricotta, mint, ciabatta, lavendar honey

Pasta
🧀Maccheroni Truffle & Gorgonzola - Gordonzola provolone, bloack truffle, garlic breadcrumb

🧀Ravioli Bottoni "Nduja & Smoked Scamorza" - Tarragon butter emulsion, mustard seeds

Dessert
🧀Burrata Cheesecake - Datterino Tomatoes and strawberry compote

My personal picks are the Baked Tomino "In Camicia" and the Maccheroni Truffle & Gorgonzola. The Baked Tomino had a soft and gooey texture and a caramelised crust. The cured and lightly smoked ham added a smoky flavor similar to bacon but without a lot of extra rendered fat. The rosemary honey pairs perfectly with the cheese, such comforting combo.

The Maccheroni pasta was perfect as always - perfectly al-dente with a firm resistance. The gorzonzola cheese sauce was incredibly rich and creamy. The pasta had loads of truffle shavings, giving the pasta that pungent yet comforting truffle and cheese aroma.

Our meal ended on a high note with the creative creation of Pici - The Burrara Cheesecake. The cheesecake was smooth and creamy. It went well with the sweet and sour tomatoes and strawberry compote.

💰Menu available in the last picture
📆 Now - 20 March: Central, Causeway Bay, Tsim Sha Tsui
📆 21 March - 16 April: Tseung Kwan O, Kennedy Town, Wanchai, Taikoo Place
2023-03-14 101 瀏覽
‼️🧀芝士控注意‼️Pici最近推出左期間限定既chasing cheese menu 精選8種意大利芝士入饌 岩哂🧀愛好者多款期間限定菜式係指定日期同指定分店提供🌟 Baked Tomino "In Camicia"焗流心芝士配鹹香十足既煙燻火腿再加埋又甜又香既迷迭香蜂蜜🍯呢個組合好好味👍🏻🌟 Ricottina di Bufala 新鮮既buffalo ricotta配ciabatta再撈埋薰衣草蜂蜜 食落甜甜地又無甘膩🙌🏻🌟Maccheroni Truffle & Gorgonzola 焗松露拉絲藍紋芝士長卷麵真係邪惡之選😈香濃既黑松露香氣配上味道香濃既藍紋芝士再灑滿左garlic breadcrumb更加滋味😋🌟 Ravioli Bottoni 'Nduja & Smoked Scamorza辣豬肉煙燻水牛芝士意大利雲吞Al Dente口感再夾住惹味既辣豬肉再加埋帶煙燻香氣既🧀口感層次豐富💯🌟Orecchiette Nduja意式辣肉貓耳朵麵醬汁濃稠少辣又夠creamy貓耳朵結實有咬勁 掛汁力強😋🌟 Burrata Cheesecake配上士多啤梨蕃茄果醬 呢個組合好新鮮又幾夾 值
‼️🧀芝士控注意‼️
精選8種意大利芝士入饌 岩哂🧀愛好者
多款期間限定菜式係指定日期同指定分店提供

🌟 Baked Tomino "In Camicia"
焗流心芝士配鹹香十足既煙燻火腿
再加埋又甜又香既迷迭香蜂蜜🍯呢個組合好好味👍🏻