🌕Hello我係Moon🌕如果想喺早餐都食到經典外國嘅珍饈百味嘅話PizzaExpress係一個幾好嘅選擇😍Breakfast pizza : 🥰Pizza其實都可以係早餐嘅食物嚟㗎,😊呢一個早餐Pizza裏面嘅材料就包括雞蛋芝士豬柳粒薯蕃茄同埋火箭菜,其實都係早餐常見嘅食物。😗食材新鮮,突出嘅就係非常欣賞餅底夠晒薄,😎批邊保持住脆而且韌淨口感,感覺就好似食house bread . 🥳而且完全冇油膩感,絕對係一日之計在於晨嘅好開始。😏Italian breakfast : 🥰呢一個就相對更加傳統,平時食開西式早餐通常都係歐陸早餐或者美式早餐,😊至於呢一個意式早餐,裏邊就有經典肉丸,炒蘑菇,😉雙煎蛋,摩特黛拉火腿等等。😚焦點相信就係意式肉丸,裏面嘅番茄洋蔥醬絕對係精華素在,😛唔淨止係醬汁咁簡單,😜更可以配合肉丸一齊食。至於炒蘑菇就可以同煎蛋一齊食就又香又濃。🥸🌕最後MoonMoon真係好滿意今次嘅takeaway pizza呀,下次一定要堂食先🌕
🌕Hello我係Moon🌕

Breakfast pizza :
其實都係早餐常見嘅食物。😗食材新鮮,

Italian breakfast :
炒蘑菇,

2021-04-06 284 瀏覽
早餐是每日最重要的一餐,無論返工或假期,都會吃個豐富早餐,為自己身體注入能量。<傳統意式早餐>蕃茄肉丸,除了肉丸肉味濃烈,最重要的是蕃茄醬汁有少少辣,令人食慾大增,用它來點麵包最適合不過。火腿選了巴馬火腿,味道鹹香,跟麵包夾在一起加一些帶點甘味的火箭菜一起來吃又是另一番味道。兩隻煎蛋及炒蘑菇為早餐再增添色彩。<熱咖啡>咖啡夠熱,而且味道濃烈,想不到會有回甘味。<意式素食早餐>牛油果醬是這早餐的一大特色,牛油果味道突出加上紫洋蔥帶點甜味和蕃茄的少許酸味,用來點麵包吃令人開胃。南瓜更帶香甜味道,大蕃茄肉很滑又多汁,營養爆燈,雖然是素食早餐,吃後仍有飽肚的感覺。<甘菊茶>甘菊使人靈神養氣,早上喝一杯就是寫意。

<傳統意式早餐>
<熱咖啡>
咖啡夠熱,而且味道濃烈,想不到會有回甘味。

<意式素食早餐>
用來點麵包吃令人開胃。

<甘菊茶>
甘菊使人靈神養氣,早上喝一杯就是寫意。
2021-02-17 314 瀏覽
新年三五知己買外賣,揀咗四至五人套餐$525。可以自選四款薄餅🍕或主菜、青菜沙律🥗、蒜蓉包配上芝士🥖🧀及焗麵包配榛子朱古力醬。其實份量都相當豐富。外賣落咗單之後大約20分鐘就整好曬。主菜揀咗新年限定菜式,牛肝菌西班牙腸薄餅,薄餅餡料原來仲有埋Parma ham, 加$18升級左傳統薄餅,有雙倍麵團更鬆軟。外賣薄餅將某部份餡料分開,然後返到屋企自己將火箭菜及Parma ham 再灑上Pizza上。非常貼心。薄餅味道唔錯,餡料豐富,我鍾意佢嘅鬆軟度。意式燉海鮮湯隨湯附送兩個蒜蓉包,有雜錦海鮮、黃車厘茄、洋蔥🧅、番茄海鮮醬、有少量白酒及蒜蓉有油味道。湯味道相對地濃味,所以啲麵包就最好。牛肝菌雞肉螺絲粉,味道清清地較健康。Parma ham烤蜜桃拼盤🍑沙律菜幾新鮮,我鍾意食啲蜜桃甜甜地。青菜沙律🥗亦都幾新鮮。甜品我鍾意食啲麵包球,點上榛子醬唔錯。餐廳仲送$50 coupon可以下次使用。

意式燉海鮮湯

牛肝菌雞肉螺絲粉,味道清清地較健康。

Parma ham烤蜜桃拼盤🍑
沙律菜幾新鮮,我鍾意食啲蜜桃甜甜地。
青菜沙律🥗亦都幾新鮮。
甜品我鍾意食啲麵包球,點上榛子醬唔錯。

餐廳仲送$50 coupon可以下次使用。
2021-02-09 218 瀏覽
中午跟老公吃PIZZA Express,新年套餐很吸引。軟心芝士帕爾馬火腿蜜桃拼盤帕爾馬火腿及蜜桃圍滿了成隻碟(碟子直徑並不少),火腿香口味濃郁,配蜜桃🍑竟出奇地夾😋,份量好足,最最重要要滿盤都是我喜愛的火箭菜😍可以盡情的享受。意式燉海鲜湯海鮮湯很濃味而且有很多海產包括藍青口,鲜蝦,小元貝,小八爪魚。海鲜湯煮得想龍蝦湯。哈哈,有兩件麵包,妙,把麵包切成一小件然後完全浸在又熱又濃的湯裡再同海鮮一起吃,yummy 😋 牛肝菌西班牙腸薄餅牛肝菌和火箭菜令PIZZA很香口,西班牙腸加上芝士和帕爾馬火腿令薄餅惹味,薄餅雖然薄,本以為兩人可吃清。但想不到它也有12吋大,结果帶回家當晚餐🥣荔枝特飲好味又很效清味蕾,赞。这套餐不單值得一試,仲值得再試🤣
中午跟老公吃PIZZA Express,新年套餐很吸引。

軟心芝士帕爾馬火腿蜜桃拼盤

意式燉海鲜湯

牛肝菌西班牙腸薄餅

荔枝特飲

好味又很效清味蕾,赞。

这套餐不單值得一試,仲值得再試🤣
2020-09-14 699 瀏覽
⚠️2019期間限定⚠️PIZZAEXPRESS X 新加坡名廚Justin Quek 推出嘅期間限定餐點同活動好吸引呀!😍1️⃣咖喱扁意粉配蟹肉醬煮到啱啱好「Al Dente」芝嘅肩意粉每條都掛滿香濃嘅咖喱汁,配埋忌廉芝士蟹肉醬,啖啖鮮味,啖啖大滿足!2️⃣參巴海鮮薄餅以參巴醬醃製過嘅雜錦海鮮,加埋Mozzarella,入口濃郁番茄同參巴醬味,配埋洋蔥、同青瓜粒,口感清爽唔會腻,令人食到一件接一件!3️⃣咖央麵包球Pizza Express嘅麵包球一直係我嘅最愛,估唔到配上新加坡特色咖央醬一齊食,甜甜地,風味更佳!4️⃣生啤酒 (Draught Beer)食Pizza又點少得清爽口感嘅意大利啤酒!快啲嚟同朋友一齊飲飽食醉啦!5️⃣美祿恐龍唔想飲酒?唔怕!一於試下🇸🇬 🇲🇾女士小朋友最愛嘅美祿飲品!美祿加上香滑美滑牛奶同煉奶,甜而不腻,香濃朱古力口感!
⚠️2019期間限定⚠️
推出嘅期間限定餐點同活動好吸引呀!😍

1️⃣咖喱扁意粉配蟹肉醬

2️⃣參巴海鮮薄餅

3️⃣咖央麵包球

4️⃣生啤酒 (Draught Beer)

5️⃣美祿恐龍
2020-05-28 627 瀏覽
Salmon bites was nice. It was serves with some fruits salad. It was fresh and yummy.Crab meat spaghetti. The spaghetti is below average to be honest. It was not properly drained. There were water in the bottle of the dish. The spaghetti is too soft and a little tasteless too....
Salmon bites

Crab meat spaghetti
Salmon bites
2020-03-12 731 瀏覽
每次黎Pizza Express都會嗌個北京填鴨pizza🤤都冇見過其他Pizza舖有呢一個菜式絕對係好重口味不過keep住想食我哋三個人好快就清左一大個pizza呢問PX用落地玻璃設計感覺比其他分店開揚Waitress都以外國人為主感覺比較chill🤪

都冇見過其他Pizza舖有呢一個菜式

絕對係好重口味不過keep住想食

我哋三個人好快就清左一大個pizza

呢問PX用落地玻璃設計
感覺比其他分店開揚
Waitress都以外國人為主
感覺比較chill🤪
2019-09-24 1086 瀏覽
在太古這邊繁忙時間吃飯都是很困難的事, 有幸二人找位置總是比較容易的二人點了一小食烤焗雞翼,一Pizza北京填鴨味和一個黑松露帶子意粉雞翼味道不錯, 香味四溢, 肉汁仍然保留到一份有六件Pizza: 我們點了非傳統口味的北京填鴨味pizza, 真的有鴨肉在面, 但是鴨肉都比較硬和肥, 不太能吃到, 醬汁用了傳統烤鴨配的醬汁, 最特別是有一些蔥花在面, 這個除了能令整個顏色點亮之外也很好配搭黑松露帶子意粉: 這個份量也挺多, 黑松露味不算重, 奶油味多, 帶子肉是小型帶子肉, 意粉正常, 沒有太大的驚喜總括而言, 二人在午飯的時間共消費了$455, 在太古工作果然是高消費地區之一, 皆因可選擇有位的食肆並不多

雞翼味道不錯, 香味四溢, 肉汁仍然保留到
一份有六件

2019-09-18
2019-09-22 632 瀏覽
Years ago, shortly after my admission as a lawyer, I began a 3 months sabbatical to learn a western cuisine - I was not at an age to splurge in Le Cordon Bleu - I had opportunity to dwell in Italian cuisine, so I know a thing or two about it.I must say, I’m really impressed with the quality of delivery from Pizza Express and the wide selection of pizzas in particular. Most shocking of all, as an American chain store, it’s pizza dough is very authentic Italian - the soft breezy dough.Braised Bee

Chicken  Wings  雞翼

Braised Beef & Mushroom Pizza 燉牛肉蘑菇薄餅, Pecking Duck Pizza 北京填鴨薄餅 (HK$153) and Calabrese Pizza 辣肉腸薄餅 (HK$188) are all my favourite.
A special mention is worthy of the iconic rectangular shaped Calabrese Pizza as it features a VERY tasty Italian spicy sausage ‘Nduja’ (意大利辣肉腸) which has a very strong Tabasco kind of flavour and spiciness, absolutely blows my mind. Mind you, very spicy 🌶!
Calabrese  Pizza  卡拉布雷斯博餅  (Spicy  Sausage)

Meatball & Bolegnese (HK$68), my favourite appetiser of all, comes with the puffy bread balls for dipping. I recommend it because it’s not expensive and in a way, it’s a meal on its own!

Chicken Wings (HK$68/ 6 pcs) are also excellent, remember to order more as it is easy to under order these delicious wings.

Fusilli Ai Funghi (HK$130) was nice, mild flavour, pasta a bit oily for my liking, and could do with more mushrooms, but my friends loved it.
Meatballs  and  Bolegnese

👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻Our snacking situation before our delivery arrived.. 🙌🏻

It’s my second Pizza Express meal in 2 months, yet, I would re-order or dine here again.

2019-09-21
60 分鐘 (外賣自取)
Chicken  Wings  雞翼
Meatballs  and  Bolegnese
  • Peking  Duck  Pizza
  • Calabrese  Pizza  辣肉腸博批
  • Meatballs  &  Bolognese  茄汁肉丸配麵包球
  • Chicken  Wings  燒雞翼
  • Braised  Beef  &  Mushroom  Pizza  燉牛肉薄餅
2019-08-13 733 瀏覽
pizza express 近年少之有少, 之前係我公司附近個間都執埋之後就冇咩點食過。 近日放工, 特登去番太古附近既分店食, 勝在環境幾好, 少見既兩層高樓底, 食落都開心d 叫左個二人Set dinner 牛油果蕃茄薄餅份量夠哂足, 特別中意佢塊餡餅, 質感好實在, 有麵粉味, 牛油果醬就唔係好食到牛油果味, 比蕃茄蓋過哂, 但酸酸地幾開胃蟹肉白酒汁意粉特登加錢轉呢個, 蟹肉好足, 炒得好香, 加上少少辣, 如果嫌carbonara 太膩, 呢個會係好選擇燉牛肉蘑菇薄餅Pizza 好薄, 脆口又有口感, 但唔會比餡料浸淋左, 拉出黎都有芝士架, 餡料既配搭都好match , 唯一不足係我覺得燉牛肉太淋, 轉普通牛肉好d .整體上,上碟都好快, 下次可以encore

叫左個二人Set dinner

牛油果蕃茄薄餅

蟹肉白酒汁意粉

燉牛肉蘑菇薄餅

整體上,上碟都好快, 下次可以encore
2019-08-07
2019-07-26 1431 瀏覽
呢個星期 #小秘書 要參與嘅 #生日飯局 特別多🥳 令原本已經密密麻麻嘅schedule,安排得有啲水洩不通🤪 不過就算有幾忙,我都好的樂意為大家高興嚇😉#首領 呢日安排咗我哋去 #PizzaExpress ... 一間我從來唔會主動去幫襯嘅餐廳😅不過間唔中轉嚇口味都唔錯嘅😉 一場美麗的誤會,我將時間搞錯咗,因為 #小秘書 趕住要走,所以主角都未到,我已經揸主意叫定個 #pizza+#意粉 好在時間夾得啱啱好,食物上枱嘅時候,主角就已經嚟到😄不得不贊嚇 #自己 同 #PizzaExpress,我點嘅 #QuattroFormaggi(四式芝士pizza)又真系幾好味,#廚師 加入四款唔同口味嘅 #芝士 令味道更香濃,加上系新鮮焗出嚟嘅,一定無得輸啦🤩 至於個 #BabyScallopLinguine(黑松露小圓貝扁意粉)味道就一般啦,而且啲 #BabyScallop 實在系太少,有啲希望👉🏻👈🏻 之後我哋再加咗個 #沙律、#Risotto,口味都系普普通通嗰只😌 以午餐嚟講,呢個質素、呢個價錢,對我呢個 #草根 嚟講就真系貴咗啲... 如果可以改為套餐我覺得會適合打工仔多啲囉

2019-07-25
慶祝紀念
生日
2019-04-12 1204 瀏覽
今日同屋企人去太古嗰邊食飯,我細佬一直話要食pizza,於是黎左呢一間。一入到黎,幅牆嘅畫好引人注目,好鮮豔。餐廳都算大,晚市人好多,燈光、氣氛都好好。坐低之後叫左個二人套餐同兒童套餐。兒童套餐我冇影到相,但我細佬話好好食。二人套餐包括前菜、兩個主菜同飲品。我地分别叫左焗蘑菇、卡邦尼意粉、皇后pizza同兩位汔水。焗蘑菇真心超正!勁juicy!但應該擺左一段時間,d芝士都差唔多凝固唒。有d辣椒灑左喺隔離,建議食嗰陣可以同少少辣椒一齊食,個層次會好正!皇后pizza就中規中距,還好。值得一讚嘅係選用嘅番茄好新鮮,食嗰陣有好濃好香嘅番茄味!正!其他方面就都還好卡邦尼意粉唔算太硬,味唔算好濃,蛋味比較出,其他方面都中規中距啦可樂都冇咩特别,上嗰陣會連埋幾粒冰同一片檸檬俾你。雖然篤左幾下片檸檬但都冇咩檸檬味不過d店員好sweett!!服務態度超好,超有禮貌,又會祝你用餐愉快,食完又會俾粒薄荷糖你清下個口腔真係好體貼好sweet!!食左492蚊,不過下次一定會再黎!!

焗蘑菇真心超正!勁juicy!
但應該擺左一段時間,d芝士都差唔多凝固唒。

皇后pizza就中規中距,還好。
值得一讚嘅係選用嘅番茄好新鮮,食嗰陣有好濃好香嘅番茄味!
正!
其他方面就都還好

不過d店員好sweett!!
焗蘑菇
卡邦尼意粉
皇后pizza
可樂
2019-04-12
焗蘑菇
2019-03-03 847 瀏覽
星期日,我地一行四人,揀咗個4人set lunch,可以揀2個頭盤、4個makn course、仲有4杯餐飲,份量足。頭盤: 我地揀咗意式焗肉丸麵包球&牛油果蕃茄沾醬配薄脆包。焗肉丸: 以蕃茄加上肉丸一齊焗,茄味濃郁,肉丸入曬味,加上有少少咸味嘅麵包球,好快就被食曬。牛油果蕃茄沾醬: 個醬做得好幼滑,食到牛油果嘅味道,再加上有少少開心果碎,整體好香,幾清新,本人覺得比焗肉丸更好味。另外仲揀咗個卡邦尼意粉、蟹肉意粉(須加錢)、火箭菜巴馬臣火腿pizza、和海鮮pizza(須加錢),全部質數都唔錯。由於食物上枱嘅速度都幾快,幾個主菜差不多一齊嚟,張枱原本唔夠位放,但個外藉侍應生好醒目,攞咗個架嚟,即刻變咗可以放2層食物,等桌面可以鬆動D,夠細心,抵讚。總括而言,太古城呢間分店無論食物質數,定係服務態度,都比旺角moko嗰間優勝好多。

頭盤: 我地揀咗意式焗肉丸麵包球&牛油果蕃茄沾醬配薄脆包。

2019-02-24
2018-10-08 1418 瀏覽
今日lunch走咗去太古嗰邊食嘢,睇來睇去唔知去邊間食好,就去啲穩陣派分店多嘅鋪頭啦, Pizza Express 叫咗個牛油果🥑藜麥沙律,賣相一流呀!牛油果份量仲唔少添,一睇就知係新鮮貨,食落仲有陣陣牛油果香,大愛呀!跟住叫咗個四色芝士pizza,佢焗到脆一脆,而且份量都唔算少,幾個人share都OK最後梗係唔少得蜜糖雞翼啦!仲跟埋個芥茉醬,勁好食囉,差唔多比我自己一個食晒呀!如果想穩穩陣陣揀大牌子實無死啦,至少佢開得咁多間分店,質素都有啲保證先啦,係咪?

2018-09-04 986 瀏覽
好耐無食過PIZZA. 近近地去樓下PIZZA EXPRESS叫個外賣PIZZA食下先.但見禮拜日好多人.唔想等位.於是就叫外賣.打定電話落去.叫做個PIZZA. 千層麵.沙律等等.15分鐘可以落去攞.15分鐘後落到去.午餐時段爆滿.拿拿林攞番屋企食. 沙律都正常. 然後PIZZA.都幾細個. 仲有雞翼. D雞翼普普通通.無咩味. 如果係辣雞翼就好啦. 一試千層麵就出事了.全部系番茄醬. 千層麵??得兩層.完全系食緊醬. PIZZA又細又無特別.都系無下次啦.而且都唔平.

2018-08-12
外賣自取