2024-12-14 164 瀏覽
平日甚少踏足西營盤,原來正街甚有中環半山feel,有扶手電梯上斜,亦有不少西式餐館。Pizzeria Italia外面已有聖誕佈置,星期五晚上七點時已坐滿食客。一踏進餐館已經可以感受到熱情招待,感覺很溫馨。小食拼盤小食拼盤材料很豐富繽紛,計有煙三文魚、香炸雞肉餅、新鮮炸魷魚、多士、橄欖、番茄及青瓜。炸雞肉餅有滿滿雞肉,調味很好。炸魷魚新鮮彈牙。多士鬆脆可口。白松露香油牛肝菌意大利燴飯白松露燴飯香氣四溢,意大利飯煮得剛好,飯芯有一丁點硬,拌上碎芝士,味道就算豐厚亦不會滯。Capricciosa 白菌 火腿 香腸 雅支竹 雞蛋薄餅薄底鬆脆,麵粉味道很香,材料簡單,有白菌、火腿、香腸、雅支竹及雞蛋,味道不會過鹹。Tiramisu 甜品Tiramisu內裡雪凍,有咖啡酒香,甜度剛好,Tiramisu質感輕軟,share食不消一會就吃光。Fresh Lemonade Fresh Lime SodaLemonade及Lime Soda味道清新少甜,配食物不錯。
一踏進餐館已經可以感受到熱情招待,感覺很溫馨。

小食拼盤

白松露香油牛肝菌意大利燴飯

Capricciosa 白菌 火腿 香腸 雅支竹 雞蛋

Tiramisu

2024-12-13
2024-12-13 157 瀏覽
今日約左中同係中學附近食飯,Pizzeria Italia係我中學時期已經開業,不過以前學生哥無錢食薄餅🤣。店內所有枱舖上懷舊既紅白格仔枱布,整體裝潢有一種古典風格。薄餅款式有四十多款,差啲寫唔晒係個餐牌到😂小食拼盤一共有四款小食,包括煙三文魚、炸魷魚、雞肉可樂餅同多士。雞肉可樂餅同炸魷魚一樣外皮金黃酥脆,而且炸粉唔會好厚,平時旣可樂餅餡料主要係雞肉同薯仔,餐廳既可樂餅感覺雞肉比例更高,每一啖都係實實在在既雞肉。煙三文魚加左檸檬好開胃。魷魚唔係急凍冰鮮貨,肉質新鮮彈牙。- Spinaci Spinaci係傳統Margherita薄餅既加強版,傳統材料(蕃茄醬、芝士羅勒葉)上加入菠菜,口感同顏色上面更豐富,薄餅底係我食過最脆口👍🏻- Spaghetti Pollo香蒜雞肉意粉上面舖滿芝士,意粉軟硬程度啱啱好,稱得上Al Dante。雞肉份量好多,肉質滑嫩。作為傳統薄餅店,薄餅好味係預期之內,估唔到連小食同意粉都咁好味,每道菜式份量都好大😋

薄餅款式有四十多款,差啲寫唔晒係個餐牌到😂

- Spinaci

- Spaghetti Pollo

2024-11-08
早幾日happy Friday去咗高街呢間正宗意大利薄餅店,屹立左30年真係唔簡單,中西區仲有另外兩間分店. 呢間店內裝修好有異國小酒館風味,紅白格仔枱布好搶眼增添復古感,用餐氣氛熱鬧,店員同客人好多都係外國人好似去咗外國咁. 廚房半開放,食客可以欣賞廚師搓麵粉製作薄餅,全部手工即制即烘夠誠意. 有成幾十款Pizza選擇好專業🤩另外都有唔少小食、沙律、主食. 叫咗生啤同埋Sangria,全部$50有找又係大杯抵飲.⭐️小食拼盤超豐富,一次過試晒幾款小食. 煙三文魚配合火箭菜同檸檬汁開胃清新. 炸魷魚圈、炸雞肉餅等香脆可口,炸粉薄,足料口感佳. 拼盤中間有新鮮青瓜、車厘茄、橄欖. 炸物沾上松露沙律醬味道更好. 多士好香脆. ⭐️godfather pizza 呢個係signature必點,有經典11吋仲有14吋size 可供選擇. 薄餅面鋪滿香辣牛肉粒、香腸、意大利肉腸、洋蔥、白菌、雜錦椒,材料豐富. 餅底香脆,餅身口感鬆軟. ⭐️白松露牛肝菌意大利燴飯醬汁味道濃郁,菇菌香氣滿溢,面頭薄片芝士增加咸香味,意大利燴飯煮得剛好軟硬度適中. 埋單人均$300有找平靚正又好氣氛,唔怪得咁多熟客街坊支持

⭐️小食拼盤

⭐️godfather pizza

⭐️白松露牛肝菌意大利燴飯

埋單人均$300有找平靚正又好氣氛,唔怪得咁多熟客街坊支持啦. 區內嘅朋友去開中西區記得試吓啦,好有氣氛啱晒嚟緊年底慶祝節日.

• Godfather
  • 小食拼盤
  • 意大利飯
1K
2024-08-05 661 瀏覽
Pizzeria Italia   餐廳裝修不算很高尚, 設有酒吧, 方桌, 也有梳化座位, 環境很適合喝飲料及聊天, 部份坐位對著街, 可望見街中的景色. 酒吧酒品多, 來自世界各地.   種類不少. 有含酒精度低的葡萄酒, 甚至烈酒.  愛酒朋友, 至岩了. 我們選擇梳化座, 適合吃晚餐,  大家先叫了 Pint draft,  涼冰冰, 夏天消暑飲品. Polpette pomodoro meatball蕃茄牛丸好美味,  有濃厚牛肉味.  烘包有兩件有油香,  配合酸酸甜甜的蕃茄蓉, 蕃茄十分新鮮,  食起來很開胃, 也不會太乾, 很好吃! 12"  意式薄餅  Godfather   足料:  有 有白菌, 香腸, 意大利辣腸, 雜錦椒, 香辣牛肉, 洋蔥,   頂豐富.  Pizza   夠香脆.   用了薄餅底,  料多, 賣相豐富抵食,  一口一件食清了.再來一個西班牙飯,  Paella mixta estilo Rico, 此餐廳做法很傳统, 用淺鍋來做, 海鮮飯配料非常豐富, 大蝦, 魷魚, 青口和大蜆外, 還有肉粒, 番茄. 紅椒, 洋蔥和香草等,   飯
意式薄餅 Godfather
此餐廳做法很傳统, 用淺鍋來做, 海鮮飯配料非常豐富, 大蝦, 魷魚, 青口和大蜆外, 還有肉粒, 番茄. 紅椒, 洋蔥和香草等,   飯上了誘人的金黃色,  獨特的香氣  色彩艷麗, 非常吸睛!飯粒粒粒圓潤飽滿, 口感黏稠煙韌.   如加少檸檬汁, 更減少膩口感覺.
Paella mixta estilo Rico,
餐廳好有歐陸情調, 食材 OK,  店員友善.   並附設外賣.
意式薄餅 Godfather
Paella mixta estilo Rico,
臨近聖誕,成日都好想食西餐,朋友介紹呢度呢間意大利菜價錢好平又高質,咁就一於今日嚟試吓啦。知道價錢好平,本身以為係環境唔會特別靚,估唔到一嚟到呢度嘅環境真係好適合聖誕節嚟啊。開始就有個頭盤嘅拼盤,我就覺得煙三文魚最好食,食落好新鮮,而且三文魚嘅味道好濃,越食越開胃啊。而朋友就話魷魚最好食,因為佢係炸嘅,所以我唔係特別鍾意,但係朋友食完一嚿又一嚿,話魷魚好新鮮完全唔使點汁都咁好食。主菜方面,我哋就揀咗Risotto ai Funghi 白松露香油牛肝菌意大利燴飯佢嘅賣相好靚,但係估唔到食落仲好食過賣相。因為平時覺得好多意大利飯都會好硬,但係佢主席啱啱好,個texture又唔會硬又唔會太腍,我同朋友都搶住食。另外,佢嘅Tiramisu都好好食,食落唔會太甜,但係好適合食飽嘢再食。而且酒味都幾足夠,如果有小朋友就唔建議點呢個啦,因為酒味太濃。呢間餐廳性價比有高,而且環境都好靚,好建議大家聖誕新年嚟試吓啊。

主菜方面,我哋就揀咗
Risotto ai Funghi
白松露香油牛肝菌意大利燴飯

• Godfather
2024-12-20 0 瀏覽
The food is ok. But, Service is extremely bad. The male waiter is rude and even say “yes, don’t care whether you will come again or not”Table is packed and sitting is uncomfortable.The waiter take away the chair of customer’s table while customer is in the mid of having the meal.He is very rude and not even say sorry to customer. Not caring the customer will come again or not. Customer is required to hold many belongings while eating.

2024-12-20
2024-12-18 0 瀏覽
呢間意大利餐廳朋友食過話幾抵食,味道又正宗,所以今晚就黎試吓。小食拼盤包括以下幾款小食,炸新鮮魷魚-炸到外皮脆卜卜,魷魚好新鮮,唔韌自製雞肉炸丸子-炸得好鬆脆,入面全部都係雞肉碎,幾好味。烤麵包配自制蕃茄莎莎醬-麵包烤得好脆配上酸酸地嘅蕃茄,唔錯。煙三文魚配酸豆,檸檬,特級橄欖油-煙三文魚砌到成朵花,好靚。Italia PizzaPizza上枱熱辣辣,批邊好香脆,配料包括有白菌,香腸,意大利辣肉腸,意大利青椒,都幾豐富,食落味道好正宗。雜錦海鮮意粉分別有大蝦,三文魚,魷魚圈,大蜆,d海鮮都好新鮮,意粉都煙韌彈牙,好味。Tiramisu- 份量都幾大件,足夠2個人食,食落好creamy,好濃咖啡香味,唔算太甜,正Fresh Lemonada酸酸甜甜勁開胃Lemon soda呢款唔甜嘅梳打,加埋青檸嘅味道,唔錯。

小食拼盤包括以下幾款小食,
炸新鮮魷魚-炸到外皮脆卜卜,魷魚好新鮮,唔韌
自製雞肉炸丸子-炸得好鬆脆,入面全部都係雞肉碎,幾好味。

Italia Pizza

雜錦海鮮意粉

Fresh Lemonada
酸酸甜甜勁開胃
Lemon soda
呢款唔甜嘅梳打,加埋青檸嘅味道,唔錯。

2024-12-12 50 瀏覽
今日喺西環高街見到一間好有歐洲小屋特色嘅西餐廳,佈置充滿聖誕氣氛,客戶多數係外籍人士,夥計亦都係講英文嘅,見到餐牌有好多食物可以選擇,例如意粉、pizza、啤酒等等,所以就入去食晚餐。兩個人的晚餐,首先揀左一份「小食拼盤」,拼盤包含:炸魷魚圈、蕃茄仔、青瓜、橄欖、炸薯餅… 好大碟、好豐富、好抵食。接着,揀咗一個薄餅「God Father pizza」,呢個名堂好特別,餐廳提供嘅係意大利手作薄餅,薄餅皮內裏煙靭,而外皮香脆,麵粉嘅味道充滿歐洲風味,並不是港式麵包嘅味道。一個薄薄餅好大份,兩個人食真係超級飽肚。食薄餅一定要配一份意粉,仲要有濃郁嘅醬汁,因此,我哋揀咗「煙肉忌廉蛋黃醬意粉」,蛋黃醬類似忌廉汁,非常香滑,從大有濃郁嘅香草味,同埋芝士味,非常惹味,而且用料十足,大大碟,好抵食。

2024-12-06 63 瀏覽
地方裝修有意式風味,用經典嘅紅格作為枱布,牆上也另外寫上特別推介~見到都幾多外國人嚟食,仲有慶祝生日,氣氛好好~小食拼盤有煙三文魚,炸雞肉餅,炸魷魚,多士~金黃香脆😙一次過可以食晒幾款唔同意大利小食,啱晒貪心嘅你🤣尤其好鍾意佢中間嗰個沙律醬😋Pizza🍕 選擇咗Italia 大大塊熱辣辣,係傳統手工Pizza薄餅底,而且餅身好脆😆 芝士係拉絲嘅,而且肉量好多😍Pasta 就揀咗Linguini con Pollo e Fun同平時嘅白汁忌廉意粉唔同,佢有一種特別嘅風味(好難形容),比較似係居家煮出嚟,但係好味嗰隻🤣忌廉奶滑濃郁~同埋有好濃郁嘅芝士,亦都係好多雞肉㗎😙嘢飲就叫咗可樂同埋fresh lemonade 😝總結就係呢度又有feel又抵食,唯一就係遠咗少少要行多啲路🤣

小食拼盤

Pizza🍕 選擇咗Italia

嘢飲就叫咗可樂同埋fresh lemonade 😝

2024-12-03 86 瀏覽
搬左去西營盤一陣子,但近期行過先第一次食呢間pizza小店,意外有驚喜喎! Godfather(11吋 $178),11吋同14吋其實價錢只差20蚊,但我地兩個人都係眼闊肚窄,果斷選擇11吋。Pizza材料都相當有誠意,面頭鋪滿牛肉粒、香腸、意大利肉腸、白菌等。佢地pizza係傳統意式,餅底香脆,餅身較薄,口感鬆軟再帶點焦香味。小食拼盤入面有煙三文魚、香炸雞肉餅、新鮮炸魷魚、焗多士等等,每樣都火侯十足,非常邪惡。拼盤中間有新鮮青瓜、車厘茄、橄欖,適當緩衝下油炸感覺。白松露牛肝菌意大利燴飯,燴飯煮得軟硬適中,飯粒中間啱啱好有些少硬身,增加飯嘅層次,估唔到呢個價錢都有呢個質素。雖然已經飽到上心口,但我任性地加左個甜品,理由係意大利餐廳,點可以唔叫tiramisu 海綿蛋糕將咖啡酒索得超滿,加上芝士嘅香味,好好食

海綿蛋糕將咖啡酒索得超滿,加上芝士嘅香味,好好食
2024-11-05
朋友知道我鍾意食pizza介紹我黎依間充滿歐陸風情嘅意大利餐廳👍🏻🔵Mix Antipasti 小食拼盤意大利特色嘅小食拼盤,有煙三文魚、香炸雞肉餅、新鮮炸魷魚&多士,配搭豐富,一次過可以食晒唔同口感嘅意大利小食😍🔵Spaghetti Alla Polpetta 肉丸煎到焦香,每條意粉都掛滿蕃茄汁,蕃茄味濃郁👍🏻🔵Gabinos (巴馬火腿、洋蔥、青椒、西班牙辣肉腸)傳統手工pizza,餅底好薄,pizza邊好脆,平時我都唔鍾意食pizza邊,但呢次真係例外🤩斑馬火腿充滿鹹香,仲有我最鍾意食嘅Chorizo,成個pizza口感豐富🥰🔵 Fresh Lemonade口感好清新,唔算太酸😊🔵Tiramisu 都幾大件,夠兩個人食,咖啡味濃郁,mascarpone cheese 比較淡味🤩

🔵Mix Antipasti 小食拼盤

🔵Spaghetti Alla Polpetta
肉丸煎到焦香,每條意粉都掛滿蕃茄汁,蕃茄味濃郁👍🏻

🔵Gabinos
(巴馬火腿、洋蔥、青椒、西班牙辣肉腸)

🔵 Fresh Lemonade
口感好清新,唔算太酸😊

🔵Tiramisu

Spaghetti Alla Polpetta
Gabinos
Tiramisu
Spaghetti Alla Polpetta
Gabinos
2024-11-21 184 瀏覽
位於西營盤高街的「Pizzeria Italia」,係一間已經開業接近30年的pizza店。店內裝修充滿歐陸小餐館風格青瓜、橄欖、車厘茄及黑松露沙律醬中間有青瓜、橄欖及車厘茄,適合配搭香脆土司一齊食,清新開胃煙三文魚肥美油潤的煙三文魚,充滿魚油香。搭配火箭菜一齊食,有助解膩香炸雞肉餅金黃香脆的炸雞肉餅,啖啖肉新鮮炸魷魚外層炸粉唔會太厚,魷魚口感不錯God FatherPizza可以選擇11吋或14吋,我就揀咗經典11吋。批底香脆可口,表面舖滿香腸、意大利辣腸、雜錦椒、香辣牛肉、洋蔥及白菌,材料充足,鹹香美味,整體味道同口感都好豐富香蒜雞肉意粉意粉口感軟硬適中,加咗雞肉、蒜片同辣椒一齊炒香,更添滋味意大利提拉米蘇Tiramisu賣相吸引,份量足夠二人分享~口感軟滑creamy,甜而不膩

青瓜、橄欖、車厘茄及黑松露沙律醬

中間有青瓜、橄欖及車厘茄,適合配搭香脆土司一齊食,清新開胃

煙三文魚

肥美油潤的煙三文魚,充滿魚油香。搭配火箭菜一齊食,有助解膩

炸雞肉餅

金黃香脆的炸雞肉餅,啖啖肉

新鮮炸魷魚

外層炸粉唔會太厚,魷魚口感不錯

God Father

香蒜雞肉意粉

意粉口感軟硬適中,加咗雞肉、蒜片同辣椒一齊炒香,更添滋味

意大利提拉米蘇

相約住喺西營盤嘅朋友食飯帶我去咗呢間主打Pizza嘅意大利餐廳店員在搓麵團.製作Pizza嘅過程當然要試試手工製薄餅Lunch Set 附上蘑菇湯 / 田園沙律 .甜品及餐飲性價比高穿著校服仲有學生優惠 $55就享受到豐富午餐✨ Salsiccia Pizza即叫即焗嘅手工pizza面層舖滿蕃茄醬汁同香軟的芝士加上自家製香腸.批底份外香脆✨ Homemade Beef Lasagna 意大利傳統千層牛肉闊意粉面層鋪滿口厚芝士.充滿拉絲感裡面啖啖香濃肉醬.非常惹味✨Tiramisu餅底充滿酒香.口感夠濕潤正宗意大利甜品,非常出色
相約住喺西營盤嘅朋友食飯

面層鋪滿口厚芝士.充滿拉絲感
裡面啖啖香濃肉醬.非常惹味

✨Tiramisu
餅底充滿酒香.口感夠濕潤
正宗意大利甜品,非常出色

2024-11-19
午餐
2024-11-16 152 瀏覽
朋友約我去行西營盤,佢話想買海味,買完都近黃昏,我提議食埋晚飯先散,問佢有乜好介紹,佢話有朋友推介高街有間手工 pizza 好好食,咁就去試吓啦!餐廳座位舒適,服務員非常nice,佢推介我們食意大利芝士拼盤,有煙三文魚,新鮮炸魷魚,香炸雞肉餅,蕃茄仔,青瓜及自家製忌廉芝士醬,三文魚肥美鮮甜,魷魚炸得好香脆,雞肉餅就冇得輸,肉香juicy 又香口,各樣都可以搽上忌廉芝士醬,提升各樣的口感,真心冇介紹錯。朋友話想食意粉,我哋order咗個意大利特式忌廉雞肉蘑菇意粉,每條意粉都掛滿忌廉汁,加上雞肉蘑菇一齊食,口感好到冇得彈。話明係手工 pizza 店,冇理由唔order, 我最鍾意食的巴馬火腿哥根蘇拿芝士洋蔥, pizza都是廚師即時制作,餅底香脆配上火腿芝士洋蔥,係我食過最好味的pizza 。整體食物非常出色,結賬每人都係二百多元,真係好抵食。原來仲有dinner set添,真係一個同朋友吹水食嘢的好地方!
2024-11-16 126 瀏覽
Regular Gabino Pizza$178Lasagna Di Carne$148PlatterLime SodaIced Chocolate好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️老公好喜歡pizza🍕,所以會經常去不同的餐廳試pizza。今次就去了西營盤這間意大利🇮🇹餐廳。餐廳除了食物,亦有供應多款酒精🍷🍺飲品。星期五晚,餐廳座無虛席,氣氛特別好。我們點了3款食物及2杯飲品。小食拼盤有煙三文魚、creamy 的croquette、麵包🥖、新鮮的青瓜🥒、車厘茄及炸得香脆的魷魚圈。魷魚圈沾點黑松露沙律醬吃會更香。Regular Gabino Pizza 餅底夠薄,所以咬落脆口。Pizza 足料,鋪滿茄醬及芝士🧀,另外加了咸香的西班牙香腸、燈籠椒🫑、洋蔥🧅及味道細緻的巴馬火腿。Lasagna 肉汁滿溢,口感豐腴。肉醬帶點甜,白醬帶點奶香味,味道富層次。芝士香濃又creamy。Lasagna 雖然邪惡,但真的是一種comfort food。
Lime Soda
Iced Chocolate
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️
我們點了3款食物及2杯飲品。