Poking

2024-08-01 93 瀏覽
今日放工要趕住走,剛好又在上環,呢d咁熱嘅日子梗係想食啲清新啲嘅嘢,於是第一樣諗到嘅就係呢間兆成行對面嘅寶藏小店!呢間餐廳真係好適合想食得健康啲或者減肥一次你食,所有嘢食亦都可以自由選擇配搭,一定可以揀到一樣自己啱食嘅嘢,最主要就係啲嘢食夠大塊,另外打卡其實都好靚。今日我叫咗個I am Greedy,改咗唔要飯,反而就係要藜麥粟米沙律,咁樣當做晚餐冇咁飽肚,亦唔需要吸收咁多澱粉質。另外我都加咗八爪魚同埋牛油果,呢度嘅牛油果真係勁好食,仲係半個咁樣相, Creamy嘅質感真係冇得頂。至於飲品,我就要咗蜂蜜柚子茶,唔會太甜,啱晒呢啲天氣。

Yum
2024-08-01 68 瀏覽
今日本身約咗朋友,點知最尾俾人放飛機,所以自己一個人想食得健康啲,但係又想唔會咁尷尬,結果就嚟咗上環呢間小店,啲嘢食真係好啱而家呢個熱辣辣嘅天氣,蔬菜夠新鮮,魚生翼都冇新鮮,最主要就係個牛油果望落去完全冇黑點,但係口感完全係100分嘅Creamy
2024-07-21 109 瀏覽
這間餐廳的夏威夷蓋飯非常豐富又營養均衡,絕對是健康飲食的好選擇。首先,份量非常慷慨,看起來既飽足又不會過於沉重。飯上鋪滿的各式配料,包括新鮮的三文魚、牛油果、蕃茄等,不僅口感豐富,同時也提供了豐富的營養素。作為一道低卡但又飽足的餐點,這款夏威夷蓋飯非常適合想要健康又想保持身材的人。主食可以選擇各種健康又富飽腹感的選擇,如壽司飯、糙米飯或蕎麥麵。蛋白質方面選擇也很多樣,從三文魚到雞肉、吞拿魚都可以。配菜更是琳琅滿目,由牛油果到蟹子再到蕃茄,各種營養成分應有盡有。即便一週內吃多次,這款夏威夷蓋飯也不會讓人感到膩。不同的主食和蛋白質、配菜搭配,都能帶來全新的口味體驗,令人食慾大開。三文魚新鮮、蟹子爽脆、牛油果熟度剛好、青瓜脆口,配上沙律菜,又有我最愛的蜜糖芥末醬,外賣返公司仲可以九折,完全係我午餐的食堂。

2024-07-21 117 瀏覽
係上環返工成日都食快餐, 野食都重油重味精。體重開始愈來愈重, 所以想搵健身餐吃健身餐想攝取足夠蛋白質,同時控制脂肪、碳水化合物等熱量來源攝取。今日去到Poking 發現好多人去食, 今次叫左兩個餐, 兩杯野飲Moo-Moo Onsen Bowl $108秘制牛腱肉, 有西蘭花, 菠蘿牛腱肉切到一啖可以食到, 而且又有咬口 食到筋腱嘅膠質, 似台式牛肉調味, 但味道更清一點 I Am Greedy $158我地加左錢轉 蕎麥麵 (蕎麥含有高纖維。高纖維飲食有助於減肥)三文魚 吞拿魚 鮮蝦 蟹柳沙律 蟹籽 雞蛋絲 青瓜 枝豆勁多配料, 勁多protein, 三文魚有啲油脂好香, 吞拿魚都唔會好腥, 個麻醬蟹柳好好食枝豆已經整好左, 唔洗自己開, 蛋絲 , 個餐本身已經有醬料, 味道似日式豉汁,但有少少酸, 好開胃, 好易入口呢個食完好飽肚飲品:熱情果菠蘿梳打, 酸酸甜甜, 好好味, 飲完好舒服紅火龍果希臘乳酪, 由於叫左沙津, 飲杯乳酪當飯後甜品, 大滿足

Moo-Moo Onsen Bowl $108
秘制牛腱肉, 有西蘭花, 菠蘿

I Am Greedy $158
三文魚 吞拿魚 鮮蝦 蟹柳沙律 蟹籽 雞蛋絲 青瓜 枝豆
呢個食完好飽肚

飲品:
熱情果菠蘿梳打, 酸酸甜甜, 好好味, 飲完好舒服
2024-07-15 101 瀏覽
Popeye Punch佢咧款bowl有慢煮雞胸肉,豆腐,西蘭花,雜錦菇配埋日式照燒汁。我額外加咗半個牛油果。好欣賞佢個慢煮雞胸肉,個個都話雞胸肉好柴,但係佢咧度嘅雞胸肉食落一啲都唔柴,而且仲好嫰滑好juicy!!有食材本身嘅香味同鮮味之餘,佢啲醬汁唔會太多,日式照燒汁甜甜哋,再配埋壽司飯少少酸,開胃又好味,仲完全唔肥膩tim~The Good Day咧個bowl有香煎雞扒,鮮蝦,鮮菠蘿,中華沙律,甘筍絲加花生碎配埋泰式沙律醬。鮮蝦食落爽口彈牙,唔會落啲好濃郁嘅調味料,有淡淡嘅鮮味。雞扒都煎得剛好,有焦香味之餘夠曬肉汁。本身個人好中意食菠蘿,佢用鮮菠蘿真係夠曬誠意,啲菠蘿唔會好似罐頭咁得個甜字,甜得嚟少少酸,而且每一舊都幾多汁,下次會選擇加多份菠蘿~ 咧個bowl叫咗沙律菜底,啲沙律菜好新鮮,配上少少辣嘅泰式沙律醬一啲都無違和感,反而仲惹味啲tim~ 飲品方面叫咗熱情果菠蘿梳打同蘋果醋氣泡紅茶。熱情果菠蘿梳打味道酸甜,加埋冰凍嘅梳打水,啱曬近排咁熱嘅天時飲~ 蘋果醋氣泡紅茶就偏酸少少,氣泡紅茶咧個組合幾特別,紅茶唔會過濃,幾香蘋果醋嘅味道個人感覺佢啲poke bowl嘅分量其實唔少,中
Popeye Punch

The Good Day

個人感覺佢啲poke bowl嘅分量其實唔少,中午一人食一碗都差唔多飽到夜晚。如果細食嘅可以叫少飯,怕唔夠食嘅都可以叫多飯,總體嚟講我會話佢係好好食嘅健康之選~
2024-07-13 72 瀏覽
好耐冇食過Poke Bowl 🤭☺️ 今日收咗工,突然好想食 而且夏日炎炎真係唔想食熱嘢呢間poke bowl 有自選夏威夷蓋飯或者signature bowl/warm bowl 揀🥰 上網睇過係標榜健康餐廳 高蛋白高營養嘅夏威夷蓋飯😮 今日專登黎試下🔸自選夏威夷蓋飯
我就選擇咗三文魚夏威夷蓋飯 飯底係壽司飯配沙律菜😋 而配菜就揀咗西蘭花、蟹柳、中華沙律 配和風沙律汁 呢個combination 超好食😚 好有日式嘅味道😚 而且成碗份量係超級多 啲配料鋪滿晒成個大碗各款配料份量絕對唔少三文魚切碎一粒粒 同埋都好新鮮食晒成碗之後真係好滿足好飽肚 而且又好食飲品就揀咗京都焙茶高蛋白飲 好香焙茶味 係健身一族减脂增蛋白必選😋🔸Thai Good Day呢個係pre set嘅signature bowl Protein 有大蝦同埋雞扒 而我就再加左牛腱肉個牛腱肉超級推薦!煮得好林 同埋有啲牛筋都係好林☺️ 食落超似啫喱個汁食得出有少少辣 但係超級惹味 同埋開胃而且賣相好吸引 適合打卡一族去打卡😆

🔸自選夏威夷蓋飯

呢個係pre set嘅signature bowl
Protein 有大蝦同埋雞扒 而我就再加左牛腱肉
個汁食得出有少少辣 但係超級惹味 同埋開胃
而且賣相好吸引 適合打卡一族去打卡😆
朋友介紹上環兆成行對面有間夏威夷蓋飯,份量大,營養高,蛋白質滿滿,岩哂健康人士,咁岩佢呢排係附近做緊Gym,增肌減脂岩哂佢,就拉我陪佢食。店內以木系風格為主,環境舒適,真係打卡都得。Thai Good Day $94最愛泰國酸酸辣辣菜式,嫩滑香煎雞扒配上彈牙鮮蝦,蛋白質夠哂,另外有糙米飯做底,高纖有營,仲有新鮮菠蘿、中華沙律同甘筍絲,酸酸甜甜,夠哂清新之餘,更做到均衡飲食,健康之選。雙份香煎雞扒飯$98溫暖之選,套餐仲包餐湯,今日係南瓜湯,嫩滑creamy。雞扒輕煎,仍可保持嫩滑,另有大大棵西蘭花同紫菜碎,配上醬油,咸甜適中,餸飯一流,口感豐富。熱情果菠蘿梳打+$35酸酸甜甜,清暑一流,仲可以幫助消化,健康之選。蜂蜜柚子茶 +$15暖心之選,滋潤清新。📌Poking地址:上環上環蘇杭街121號地舖評語店員友善好客食物選擇眾多高蛋白大餐,增肌減脂健康之選🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生

Thai Good Day $94

雙份香煎雞扒飯$98

熱情果菠蘿梳打+$35
酸酸甜甜,清暑一流,仲可以幫助消化,健康之選。

蜂蜜柚子茶 +$15
暖心之選,滋潤清新。

📌Poking
地址:上環上環蘇杭街121號地舖

評語
店員友善好客
食物選擇眾多
高蛋白大餐,增肌減脂健康之選

🐵推介🍌🍌🍌🍌🍌(5🍌為滿分)

#foodie #美食 #外食 #知己相聚 #foodielife #foodiehk #hkfood #hkfoodlover #foodinhk #igfoodies #香港 #好去處 #吃貨 #吃貨人生 #香港美食指南 #相機食先 #香港旅行 #香港餐廳 #香港生活 #foodblogger #foodiegram #hongkong

#上環 #夏威夷蓋飯 #份量大 #健身一族 #健康餐廳 #高蛋白高營養 #打卡 #增肌減脂
1K
2024-07-05 70 瀏覽
呢間餐廳好有屋企feel,木制餐枱同埋係食poke bowl為主,最近好hit既poke bowl上環都有一間小店,主要係賣高蛋白質既食物,而且醬汁同飯都可以自選,切合個人口味。我地叫左一碗classic bowl入面有小編鐘意食既牛油果吞拿魚切粒口感軟熟,同埋糙米飯加沙律食落好fresh無邪惡感。另一碗叫左牛腱肉粒配搭既bowl,入面有蕃茄,洋蔥碎,牛腱肉都切成一粒粒甘方便易食,份量都大碗,岩晒要減脂既朋友。

2024-07-05 77 瀏覽
又嚟食我嘅最愛Poke啦😆好食得嚟又唔會太大罪惡感🤤啱晒想食好嘢,又注重健康嘅人士🥰今次就想每一樣嘢都係自己鍾意嘅,所以就嗌咗2個🌴自選夏威夷蓋飯🌴Base 揀咗白飯mix沙律菜,蛋白質就嗌咗牛腱肉同麻辣雞胸,牛腱肉整得幾腍,好入味,幾好食;而麻辣雞胸就偏辣。配料方面,大推魔芋🤩同雜錦香菇🍄‍🟫魔芋非常彈牙,而且飽腹感十足,好好食!雜錦香菇就非常入味,份量都唔少👍🏻自家製醬汁方面,朋友嗌咗日式照燒汁,我自己就揀咗泰式沙律醬。日式照燒汁鹹甜度適中,係唔錯嘅選擇。泰式沙律醬就辣辣地,好開胃。有機會經過上環都可以嚟試吓!適合注重健康嘅各位男士同女士~健身一族減脂必選!💪🏻💪🏻

2024-07-05 47 瀏覽
⭐️評分:3.5/5-✴️上環友,減肥健身推介!一碗可以低至2️⃣0️⃣0️⃣多卡🙋🙋飽肚又健康!自由選擇底部配料(壽司飯、糙米飯、沙律...等)按喜好自由加減,也可和我一樣直接選擇推介碗!-✳️Creamy Baby (三文魚、牛油果、雞蛋絲、豆腐、青瓜、蟹籽、木魚配芥末乳酪沙律醬)👉營養均勻,豆腐滑溜,三文魚新鮮芥末乳酪沙律醬濃稠,帶點酸香清新感-✳️Salmon the Classic(三文魚、牛油果、青瓜、蔥花、檸檬、芝麻配自製醬油)👉配了壽司飯,底部酸甜煙韌米飯,表面清新的魚生配料--⭐味道 3.5/5⭐️特色 3.5/5⭐️環境 3.5/5⭐️性價比 3.5/5 ⭐️服務 3.5/5
⭐️評分:3.5/5
🙋🙋飽肚又健康!
自由選擇底部配料(壽司飯、糙米飯、沙律...等)
按喜好自由加減,也可和我一樣直接選擇推介碗!
✳️Creamy Baby
👉營養均勻,豆腐滑溜,三文魚新鮮
芥末乳酪沙律醬濃稠,帶點酸香清新感

✳️Salmon the Classic
(三文魚、牛油果、青瓜、蔥花、檸檬、芝麻配自製醬油)
👉配了壽司飯,底部酸甜煙韌米飯,表面清新的魚生配料

⭐味道 3.5/5
⭐️特色 3.5/5
⭐️環境 3.5/5
⭐️性價比 3.5/5
⭐️服務 3.5/5
2024-07-03 207 瀏覽
🙋🏻‍♂️餓底探員今晚去咗上環調查呢間夏威夷蓋飯,佢嘅蓋飯有多款選擇,有為素食者而設,亦有高蛋白系列,高纖維系列,照顧到一眾增肌減脂人士,健身瘦身一族,好貼心🫶🏻🥩Moo-moo Onsen Bowl $108🙋🏻‍♂️表示個蓋飯有牛腱肉,蕃茄,紫洋蔥,芒果,溫泉蛋等配料,份量超大碗,顏色七彩繽紛,夠晒搶眼,打卡一流,牛腱肉食落牛味香濃,口感軟腍,配上糙米飯同多款新鮮蔬果,健康得嚟又有豐富嘅營養🥑Creamy Baby $128🙋🏻‍♂️表示個蓋飯有咗蟹籽,青瓜,蛋絲,豆腐等配料,份量同樣超大碗,仲有含豐富優質蛋白質嘅三文魚,含健康脂肪嘅牛油果呢啲superfood加持,令個蓋飯充滿營養價值📈吃貨指數😋好味度 8.5/10🔙返啅度 8.5/10

Moo-moo Onsen Bowl

🔙返啅度 8.5/10
Moo-moo Onsen Bowl
Creamy  Baby
2024-06-27 2128 瀏覽
呢排香港真係超熱 poke bowl喺go to choice😽 呢間喺上環都幾方便💕❣️Moo-Moo Onsen Bowl $108蕎麥麵配沙律菜秘制牛腱肉 蕃茄洋蔥莎莎 新鮮芒果 溫泉蛋💕可以轉蕎麥麵幾清爽🍜 而且蕃茄洋蔥莎莎酸酸的配麵夾過配飯✅ 有啲南美風情😽牛腱肉切到一口份量 有咬口 食到筋腱嘅膠質🐄 似台式牛肉麵嘅牛肉嘅調味👅新鮮芒果非常Juicy依家正當造 想消暑解熱靠呢個🥭最後加多隻溫泉蛋🍳 成碗食完都唔Heavy‼️❣️I Am Greedy $158壽司飯配沙律菜三文魚 吞拿魚 鮮蝦 蟹柳沙律 蟹籽 雞蛋絲 青瓜 枝豆貪心揀唔到食咩最啱😆 有齊勁多配料🫢 好多protein💪🏻 三文魚有啲油脂好香🐟 吞拿魚都唔會好腥💕 個麻醬蟹柳好送飯🦀枝豆同蛋絲又係extras protein😂 想像到如果成個飯底會超飽🍚 所以轉沙律菜係明智之舉🥗 呢個食完滿足感會超大😼❣️椰青冰萃咖啡 +$35不錯呢 雖然小貴但係有Cafe質素☕️ 清新之選🌤️❣️宇治抹茶高蛋白飲 +$50呢度都有賣 protein Shake 呢個真係飲過數一數二好飲😆 真係成杯 matcha latte咁又唔會好有粉感

❣️Moo-Moo Onsen Bowl $108

三文魚 吞拿魚 鮮蝦 蟹柳沙律 蟹籽 雞蛋絲 青瓜 枝豆

❣️椰青冰萃咖啡 +$35
不錯呢 雖然小貴但係有Cafe質素☕️ 清新之選🌤️

❣️宇治抹茶高蛋白飲 +$50
呢度都有賣 protein Shake 呢個真係飲過數一數二好飲😆 真係成杯 matcha latte咁又唔會好有粉感 blend得幾好✅
  • I am greedy
  • Moo-moo Onsen bowl
  • 椰青冰萃咖啡
  • 抹茶高蛋白飲
2024-06-24 46 瀏覽
繼續係poke bowl🤣🤣幫大家試多幾間,依間係上環,想食健康啲嘅話,大家都可以去trytry!!🦐🥣 G. Refresh Your Mind $108額外配料 海帶芽 +$10鮮蝦、新鮮菠蘿、青瓜、枝豆、蔥花、芝麻配芥末乳酪醬除咗吞拿魚、三文魚依啲選擇之外,有鮮蝦揀喎,隻隻都大大隻,同埋都好爽口👍🏻🥒☕️ 青瓜梳打咖啡 +$38成件事好fresh喎,雖然青瓜味唔算好濃,但係會飲到淡淡青瓜味😚🌶️🥣 E. Spicy Ahi Tuna $108吞拿魚、枝豆、紫洋蔥,新鮮芒果,芝麻,指天椒碎 配原辣醬油今次唔自己揀了,因為佢default個啲配料都係我會揀的東西😆😆 同埋因為我見到佢係辣🌶️,即刻想試下,食落都幾夠辣幾刺激🤤 另外,今次比較特別嘅係竟然有芒果🥭好似冇見過poke bowl有芒果🤣啲芒果好甜,都幾清新👍🏻

🦐🥣 G. Refresh Your Mind $108
額外配料 海帶芽 +$10
鮮蝦、新鮮菠蘿、青瓜、枝豆、蔥花、芝麻配芥末乳酪醬

🥒☕️ 青瓜梳打咖啡 +$38

🌶️🥣 E. Spicy Ahi Tuna $108
吞拿魚、枝豆、紫洋蔥,新鮮芒果,芝麻,指天椒碎 配原辣醬油
2024-06-21 29 瀏覽
#fatchubelly上環📍Poking(上環)💥Create your own Bowl 飯底揀左糙米飯配沙拉菜沙律菜 好新鮮主食係三文魚刺身份量好足大大粒 好肥美❤️配菜有雜錦香菇、溫泉蛋、枝豆同蟹柳沙律流心溫泉蛋必叫撈飯一流醬汁係芥末沙律醬芥末味幾出好creamy配埋木魚絲同脆炸蒜粒幾有咬口💥Create your own Bowl 另一個同樣揀咗飯底揀左糙米飯配沙拉菜但係配料多咗豆腐豆味濃郁仲加咗一份辣味雞胸肉肉質唔柴調味都幾辣,好惹味整體配料好多超級豐富
#fatchubelly上環

📍Poking(上環)

💥Create your own Bowl

飯底揀左糙米飯配沙拉菜
沙律菜 好新鮮
主食係三文魚
刺身份量好足大大粒 好肥美❤️
配菜有雜錦香菇、溫泉蛋、枝豆同蟹柳沙律
流心溫泉蛋必叫

調味都幾辣,好惹味
整體配料好多
超級豐富

2024-06-19 32 瀏覽
最近想食得健康啲💪見尼間餐廳主打低卡蓋飯就去試吓~自選夏威夷蓋飯壽司飯配沙律菜,刺身帶子,中華沙律,蟹柳沙律,魔芋(低卡飽肚)),香口脆脆(脆炸蒜粒,紫菜絲),蘋果醋自家製辣醬油配搭各種新鮮食材沙律菜好新鮮🥗帶子肥美又鮮甜魔芋肥嘟嘟又彈牙整體配搭豐富又有養💪蘋果醋氣泡紅茶🍎味道偏酸加埋氣泡好爽🖖🏾Seafood Scallion蕎麥麵配搭和風沙律汁 口感清爽🍃鮮蝦超嫩滑 依度三文魚完全冇腥味 好安心食用芒果希臘乳酪特飲🥭鮮榨芒果肉同濃厚綿密既乳酪甜甜酸酸非常開胃!

最近想食得健康啲💪

依度三文魚完全冇腥味
好安心食用

芒果希臘乳酪特飲🥭
鮮榨芒果肉同濃厚綿密既乳酪
甜甜酸酸非常開胃!