2018-07-07 214 瀏覽
同妹妹行街路過此店,嗜炸物的妹馬上想吃聞名已久但怕熱氣的我倒是沒嚐過。-中size,一人選一個味道,sour cream & onions,仲有chill BBQ買完就等即炸即shake 粉-Sour cream & onion不算酸,有咸香洋蔥香,Chili BBQ 都幾辣,但辣得過癮。覺得呢兩隻味簡得好,覺得辣食番mild既酸忌廉,覺得口wear食番辣刺激下。-食呢d一定要食到lam埋手指先叫正。妹妹好喜歡,至少以後不用限時限刻去等shakeshake薯條出。
同妹妹行街路過此店,嗜炸物的妹馬上想吃
聞名已久但怕熱氣的我倒是沒嚐過。
中size,一人選一個味道,
買完就等即炸即shake 粉
Sour cream & onion不算酸,有咸香洋蔥香,
Chili BBQ 都幾辣,但辣得過癮。
覺得呢兩隻味簡得好,覺得辣食番mild既酸忌廉,
覺得口wear食番辣刺激下。
食呢d一定要食到lam埋手指先叫正。

10 分鐘 (堂食)
下午茶
2018-06-26 213 瀏覽
熱潮過左好耐,肥妹仔先第一次買嚟試好彩冇人龍,等了10分鐘左右就有得食!Mega size有兩種味,第一次試當然必選一款主打口味(cheese/BBQ),肥妹仔決定BBQ,配seasonal flavour: creamy wasabi薯條熱辣辣即炸,再放入筒中加味粉調味。一拎上手,先試面頭BBQ味,不過味粉不夠亦搖得不勻,睇相都見到明顯有部分薯條冇沾上味粉,變成普通的薯條反而wasabi認真唔錯!不辣且味道突出,重點係每條薯條都有味粉。雖然非常熱氣,不過都清哂,好滿足
熱潮過左好耐,肥妹仔先第一次買嚟試

好彩冇人龍,等了10分鐘左右就有得食!
Mega  size

薯條熱辣辣即炸,再放入筒中加味粉調味。

Mega  size
2018-06-23 162 瀏覽
雖然熱潮就已過,但人流依然唔少,去親都有一堆人係門口等~今次試嘅係seasonal嘅蛋黃芥末口味同平時都有BBQ口味!mega size可以揀兩隻味,薯條份量都ok多 店員會則到滿一滿 兩個人食啱啱好!^_^蛋!黃!芥!末! 不得不說 真係好好味,食落少少wasabi嘅辣同攻鼻 好想一試再試 食過返尋味!希望下次仲有哩隻味!!另外BBQ味都唔講,唔會難食得去邊~BTW 啲粉少啲應該再好味啲,太多有啲咸,覺得好重口味同好重味精~都係個句 少吃一定多滋味
Flavoured  fries mega  size

雖然熱潮就已過,但人流依然唔少,去親都有一堆人係門口等~
另外BBQ味都唔講,唔會難食得去邊~

5 分鐘 (堂食)
Flavoured  fries mega  size
2018-06-21 138 瀏覽
·好耐以前麥當勞推出shake shake薯條後,香港人一路都非常喜歡,上年菲律賓來港既Potato Corner 就係食shake shake薯條。日子過去,佢分店越來越多,味道一樣,但卻換來員工待遇慘烈,店鋪衛生既差,當然這是員工的關係。係人流多既尖沙嘴店,卻全店只有一個店員,落單、收銀、炸薯條、再shake、再分兜,一個人點做得切?食物質素方面,其實一路以來我都覺得佢既薯條係唔好食,太硬身,對比之下,麥當勞既薯條就好食好多ps(只計算新鮮炸出既時候),但Potato Corner既味粉就真係好食,我最鍾意食Sour Cream味。
老麥嘅shake shake 薯條🍟被個新包德國堡cut 左嚕😢雖然我一早大量入手左成咋shake shake 粉~ 但講起shake shake 薯條我都係鐘意食即叫現炸嘅!依間係我長期經過就買買黎邊衝街邊食😂 最愛洋蔥乳酪味!就算生飛滋都忍唔到口食!原本只在尖沙咀有分店, 後期太子再開一間!最新分店喺銅鑼灣老虎堂隔離, 大家排老虎堂之前不妨先買一個薯條享用😂你知啦😌一排就個幾兩個鐘先買得一兩杯野飲~ 唔邊食邊得點挨時間呢
2018-05-27
9 分鐘 (外賣自取)
2018-06-14 100 瀏覽
成日見朋友或者網上推介話尖沙嘴有間薯條店好好食好出名,今日咁啱去開尖沙嘴,食完晏又唔係太飽,就終於比我試到呢間薯條喇。由於食完晏先黎食薯條,我叫左最細既jumbo size 可以揀一種口味 糾結於cheese同sour cream ,問完朋友之後決定揀大路d既cheese成間舖頭得一個姐姐做嘢,落單炸薯條調味一腳踢,所以我都企係一邊等左一陣先有得落單落完單10分鐘倒就有得食喇jumbo 都好大杯,裝到滿曬芝士粉好似細個食個隻芝士波既味,好懷念薯條好幼身,可以慢慢食應該要再黎試埋其他既味!!
落完單10分鐘倒就有得食喇

jumbo 都好大杯,裝到滿曬
芝士粉好似細個食個隻芝士波既味,好懷念
薯條好幼身,可以慢慢食
應該要再黎試埋其他既味!!
2018-06-12
10 分鐘 (堂食)
2018-06-14 77 瀏覽
Potato corner offers a freshly fried fries with your own choice of flavourings🤤, it comes in varies sizes, for those who has a small stomach🙄 to a person who has a big appetite🤣 also a great snack to share amongst friends and family, cause sharing is caring😏 My Favourite flavouring is the sour cream and onion, they got the seasoning spot on

2018-06-11 68 瀏覽
Was attracted to the shop right after i finished my haircut upstairs. Wasn't able to differentiate which queue is for which shop, but people with the green box definitely catch my eyeballs.It was around 10 minutes wait after I ordered. Each of the chips were fully coated with seasoning and they are super crunchy! I love it very much, however i was super thirsty after that, most likely because the seasoning were too strong, therefore please be reminded to have your water/drinks with you!! Heard t
Heard that this was originally come from Philippine, if i had a chance, i would like to try the original one as well!

2018-05-04 205 瀏覽
成日聽人介紹,今日終於試到菲律賓薯條!平日8點幾都有人幾多人等緊,可能因為得一個店員所以做得比較慢,不過我地都只係等左10分鐘~GIGA SIZE $58可以揀3隻味我地揀左芝士、燒烤、奶油洋蔥薯條係即叫即炸,所以好新鮮!由炸薯條到shake薯條都可以全程見到,雖然係逐份整,但店員都好有效率!一上手熱辣辣,份量好多,見到每一條薯條都好平均咁沾上左調味粉最中意係奶油洋蔥,味道酸酸地鹹鹹地。芝士味就真係好重。整體都比較鹹,但真係好好食,經過見會再買😍
成日聽人介紹,今日終於試到菲律賓薯條!
GIGA SIZE $58
可以揀3隻味
我地揀左芝士、燒烤、奶油洋蔥
薯條係即叫即炸,所以好新鮮!
最中意係奶油洋蔥,味道酸酸地鹹鹹地。芝士味就真係好重。
整體都比較鹹,但真係好好食,經過見會再買😍
  • sour  cream  &  onion
2018-04-29 162 瀏覽
真係好難食 鍾意食之前果啲 薯條好淋 啲粉唔夠暈 薯仔唔夠熟 食到一半竟然食到生薯條😠 34蚊嘅mega 靜係食左幾蚊雞 個底好多油 希望可以改善煩炸同啲粉 話曬都已經食左幾次 真係一次都不如一次😭
2018-04-25 138 瀏覽
星期三特登又去買薯條食,見到fb google都寫11:00pm 3門lum住有大把時間,去到10點見到裡面著登但係一個人都無,到差唔多10:15個staff chole話宜家刪門跟住即刻拉閘走左 meh解釋都無態度極差。
2018-04-23 81 瀏覽
想試呢間菲律賓人氣薯條店好耐,今日經過尖沙咀當然要買黎試下。去到既時候已經好多人排隊,睇黎佢既熱潮真係幾勁,我都等左15分鐘先有得食今次點左Mega Size,可以揀兩款口味,我同朋友揀左奶油洋蔥味同特辣燒烤味。雖然只係Mega Size,但眼見店員不停咁將薯條裝滿個兜到,所以份量都好豐盛!講番個味道,兩款口味都好惹味,特別係特辣燒烤味,佢既辣味頗強烈,好香口。相較之下,奶油洋蔥味就比較淡,但奶油味好重,亦會令人食到停唔到口而薯條方面,唔係炸到非常脆口,但都唔會淋曬,口感還好。可惜既係薯條經過一輪既處理後,已經唔夠熱,如果薯條可以再新鮮啲、熱啲就會更好啦!*奶油洋蔥味&特辣燒烤味薯條 (Mega Size) $34*

2018-04-21
15 分鐘 (外賣自取)
星期二晚上食完晚飯之後,我乘港鐵來到尖沙咀「山林道」附近,尖沙咀「彌敦道」沿途一帶都有很多大大小小中外食肆,而我本來想幫襯的食店,本來就在「彌敦道」轉入「山林道」裡面的食店。在幫襯那食店之前,我忽然記起在「山林道」的南面,近着「金馬倫道」和「加拿芬道」的地方,還有一檔有濃厚菲律賓菜風格,食菲律賓版本「Shake Shake 薯條」的小食店,店名叫做「Potato Corner」。雖然「Potato Corner」現場不乏看過食評跟相關介紹後,慕名幫襯光顧「Potato Corner」,和想食「菲律賓版本Shake Shake 薯條」的食客,但是「Potato Corner」店舖樓面設計精妙,防止了食店過度聚集阻塞店間,杜絕意外發生。「Potato Corner」樓面設計有趣之處,是食店雖然預留了空間給食客站在櫃檯之前,付款購買炸薯條,但是預留了的空間,卻不足以讓所有食客同時逗留在「Potato Corner」店門門口。結果食客付款購票之後,還是要先乖乖地拿着票據,站在食店對出的「加拿芬道」行人道之上,等到自己的票據輪候號碼來到,才能領取到自己想食的「調味粉薯條」。另一方面,或許是「Po

另一方面,或許是「Potato Corner」的「調味粉薯條」「Flavor Fries」太受街外食客的歡迎吧,所以「Patoto Corner」還刻意為不同口味的「Flavor Fries」,推出足足四個大小份量的版本。

「Potato Fries」的炸薯條最大版本,名稱叫做「Super Tera」售價足足要港幣六十二元,如果要將「Super Tera」追加提升,變成同時間有薯條跟薯寶的版本,就要另外再加六元。

不過「Potato Fries」另外加入了薯寶的「Super Tera Flavor Fries」,份量也非同小可。單看「Patato Fries」有關「Super Tera Flavor Fries」的圖片,我的直覺認為它實在很像新界圍村的「盆菜」。

加上我之後還有另一間食店還要光顧幫襯,所以我今次在「Potato Fries」裡面,只是小試小刀,先買一個體積比較小的芝士粉版本「Jumbo Flavor Fries」好過了。

我付款購票之後,然後站在「Potato Corner」店外,看着「Potato Corner」的店員,店員製作「Flavor Fries」的過程。原來「Potato Corner」製作「Potato Fries」,不是獨立份量的獨立個別製作,而是集合同時相同柯打後,一次過製作完成一定份量的「Potato Fries」。

「Potato Corner」這樣製作「Potato Fries」的手法,有點像我們以前坐的士遇到的情況。有時我們遇上深夜或天氣惡劣的時候,有些的士司機會選擇安排同時間,接載同一目的地的乘客。

我選擇了芝士味的炸薯條「Potato Fries Cheese」,「Potato Corner」店員立刻,把店內同樣購票買了芝士味炸薯條的訂單集合在一起,製作出一系列的「Flavor Fries Cheese」。

「Potato Corner」店員把大量的薯條拋進油鍋裡面,開始進行炸薯條的工作。等了一會兒過後,「Potato Fries Cheese」的原材料薯條已經全部成功炸好,一下子打撈起來,拋進另一邊的位置進行隔油。

跟著「Potato Corner」的店員,就開始另一個重要工作,就是按訂單將指定的口味調味粉,投進放了炸薯條的膠桶內,然後「Potato Corner」店員就開始雙手抱着膠桶,猛力搖動膠桶。

雖然說是「猛力搖動膠桶」,其實「Potato Corner」店員實際搖動膠桶的力度,沒有我想像的那麼大力,然後說「Potato Corner」店員使用了巧勁,令膠桶內的炸薯條,跟芝士調味粉完全混合起來。

所以「Potato Corner」「Potato Fries Cheese」的實際製成品,完全黏上濃郁芝士粉的同時,薯條還沒有因此而損毀,成功保留到薯條原狀。

「Potato Corner」的製作廚房,看來為了確保食客選擇訂單裡面的薯條口味,口味不會互相混亂起來,所以刻意設立了多個調味格,好讓每一款口味薯條,都能獨立完整地製作完成。

正正因為如此,食客未必能做到,一付款購買了薯條口味,大概幾分鐘過後,就立刻能體驗到口味薯條製成品的「神速效果」。看來光顧「Potato Corner」的食客,也需要有一定程度的耐性,吃美味「Potato Fries」才能成事。

「Potato Corner」開放式廚房,以及整個製作不同口味「Potato Fries」的過程,就在無遮無掩的情況,給我全程都完全觀察得到,現在就只剩下,店員把製成品,放到門口櫥櫃,把薯條一桶一桶包裝成「獨立桶裝」。

「Potato Corner」整個製作「Potato Fries」的過程,由炸起現成薯條,加調味粉後再搖動膠桶搖勻每一條薯條,再將薯條一桶一桶堆砌進入外賣紙桶,粗略估計需要的總時間,大約是十五分鐘左右。

由於「Potato Corner」製作「Potato Fries」製成品的薯條,是我們在連鎖快餐餐廳裡面,都經常會享用到的法式薯條,所以只要你不是太粗心大意的人,應該也不難拿着膠叉,在街上輕鬆享用到「Potato Fries」。

我繼續站在「Potato Corner」的展示櫥櫃面前,看着「Potato Corner」店員有條不紊地,把芝士口味「Cheese Potato Fries」分批裝起,再分批交貨給食客享用。

不過看着「Potato Corner」的店員,把已經成功混合芝士調味粉的法式薯條「Cheese Potato Fries」,分批仔細地剷起,有如工廠工人一樣流水作業,非常順利地逐桶製作完成。

但是我內心的「不安全感」又在告訴我,不怕一萬,只怕萬一,只怕因為我一時不小心,或者因為其他意外,製作完成的「Cheese Potato Fries」會隨時跌到地上,功虧一簣。

所以我還是選擇比較隱陣和保守的策略,就是留在「Potato Corner」的門口櫃檯面前,先享用放在外賣紙桶內的芝士薯條「Cheese Potato Fries」,吃到剩下一半的時候,才拿着在街上享用也不遲。

「Cheese Potato Fries」在「Potato Corner」女店員努力不懈的情況下,成功把薯條製作出,每一條含有濃郁芝士香甜濃味,百吃不厭的「菲律賓版Shake Shake 薯條」。
Flavored Fries(Jumbo)Cheese

芝士味薯條「Cheese Potato Fries」製成品絕對是名副其實,薯條身體每一個部分,都沾滿了濃郁芝士香味的芝士調味粉。每一條的「Cheese Potato Fries」薯條的芝士味道都很濃很甜。

而且「Cheese Potato Fries」的薯條加上芝士粉後,薯條仍保留乾身的外表,口感十分香脆。以第一次幫襯和試食的經驗來講,「Potato Corner」的第一次幫襯試食體驗,終於都成功了。

今次我只花了港幣廿八元,小試牛刀購買了一小桶的「Cheese Potato Fries」,還吃得津津有味,吃到有如在快餐店吃到的「Shake Shake 薯條」,我終於理想的街頭小食選擇。

總結在「Potato Corner」享用「Potato Fries」的成功經驗,我很想下次快點有機會,再購買和吃多次「Potato Corner」的「Cheese Potato Fries」薯條。
2018-02-28
15 分鐘 (外賣自取)
$28 (宵夜)
Flavored Fries(Jumbo)Cheese
  • FlavoredFries(Jumbo)Cheese
  • FlavoredFries(Jumbo)Cheese
2018-03-20 104 瀏覽
環境:外賣店咁,無特別食物:😋😋😋態度:😊😊😊😊性價比:👍👍岩岩開既時候食過,以前既質素好好多。以前做到外脆內軟,d粉既份量岩岩好。但依家外硬內油,粉既份量太多⋯⋯唯一無變(無得變?)係個味粉仲係好ok。我都係鍾意佢個洋蔥味同辣BBQ^_^總括而言,佢薯條質素太差,應該無下次

環境:外賣店咁,無特別
食物:😋😋😋
態度:😊😊😊😊
性價比:👍👍

唯一無變(無得變?)係個味粉仲係好ok。
我都係鍾意佢個洋蔥味同辣BBQ^_^

總括而言,佢薯條質素太差,應該無下次
2018-03-16 93 瀏覽
第一次經過既時侯已經想試,因為本身係M 記shake shake 薯條 粉絲!但一行近俾佢店面超強勁油煙味令我卻步! 今次一行三人,另外兩個朋友都想試。好!就試一試,佢有$28,$34,$58,$62 不同太細揀。我地試左$34 size , 可以揀兩隻味,叫左特辣燒烤味同芝士味。即叫即炸,到手基本已經分唔到咩味打咩味!味粉shake得又多又均勻! $34 已經足夠三人份。確實餸下酒,間唔時過口癮係幾好!不過食完口乾乾就預左。