Potluck Eatery

西餐廳位於木球會附近,有一種特別嘅寧靜悠閑氣息。店內係木系工業風裝潢,一入門口已經見到壁畫、小木凳加上月亮燈。座位寬敞舒適,昏黃燈光幾有情調,整體感覺完全切合餐廳「共享美食 活在當下」嘅概念 (⁎⁍̴̛ ᴗ ⁍̴̛⁎) 無論係一大班朋友定係 ᴄᴏᴜᴘʟᴇ,都可以 ᴄʜɪʟʟ 住食飯傾計,係一個不錯嘅聚腳點。想帶埋毛孩一齊食飯?半室外位置有兩張枱係寵物專區,記得要提前預約 .ᐟ.ᐟ餐廳有提供 ᴅɪɴɴᴇʀ sᴇᴛ,大份量拼盤 𝐏𝐨𝐭𝐥𝐮𝐜𝐤 𝐅𝐞𝐯𝐞𝐫 有齊牛扒、豬仔骨、大蝦仲有沙律,另外仲包埋餐湯、小食、甜品、飲品,真係超級抵食啊 ~不過當日我有其他主菜想試,所以最後決定單點。○ 白 酒 忌 廉 汁 大 蜆 // $188每隻蜆都飽滿多汁,配上香濃白酒忌廉汁真係一流 .ᐟ.ᐟ○ 烤 焗 香 草 保 雲 蘇 羊 架 // $258羊架嫩滑多汁,唔算好羶,反而肉味濃到有種獨特嘅內臟味,同偏酸嘅鷹嘴豆醬汁非常相襯。薯菜配搭得幾有心思,有蓮藕、薯角、粟米筍、番茄仔。○ 是 日 餐 湯 配 蒜 蓉 包 // $48今日係薯仔忌廉湯 𖤐 ˊ˗ 啱晒本人口味 ( ˶ˊ ᵕ ˋ )੭上枱時夠晒熱而且質地濃稠,

不過當日我有其他主菜想試,所以最後決定單點。

○ 白 酒 忌 廉 汁 大 蜆 // $188
每隻蜆都飽滿多汁,配上香濃白酒忌廉汁真係一流 .ᐟ.ᐟ

○ 烤 焗 香 草 保 雲 蘇 羊 架 // $258
羊架嫩滑多汁,唔算好羶,反而肉味濃到有種獨特嘅內臟味,
同偏酸嘅鷹嘴豆醬汁非常相襯。
薯菜配搭得幾有心思,有蓮藕、薯角、粟米筍、番茄仔。

○ 是 日 餐 湯 配 蒜 蓉 包 // $48
上枱時夠晒熱而且質地濃稠,
濃郁嘅湯底加埋新鮮薯蓉,飲落口感綿滑。
香脆蒜蓉法包記得要趁熱食更加分 .ᐟ.ᐟ

○ 𝐀𝐟𝐟𝐫𝐨𝐠𝐚𝐭𝐨 // $88
一上枱已經傳黎陣陣咖啡香 ( ꈍ ᴗ ꈍ )
特別一提,雪糕非常硬身但又保持棉滑,
倒晒成 shot 落去都未融晒,熱冷交織,充滿奶香。

○ 𝐋𝐨𝐯𝐞 𝐒𝐡𝐨𝐭 // $82
{ 𝑃𝑒𝑎𝑐ℎ | 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒 | 𝐿𝑖𝑚𝑒 | 𝑀𝑖𝑛𝑡 | 𝑅𝑢𝑚 }
全部特調都係漸變色,色彩繽紛非常 IG-able。
清新果香配上啱啱好嘅酒精度,飲落幾開胃,女仔必試 .ᐟ.ᐟ

○ 𝐋𝐚𝐝𝐲 𝐘𝐮𝐳𝐮 // $72
{ 𝑌𝑢𝑧𝑢 | 𝑂𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒 | 𝐵𝑒𝑟𝑟𝑦 }
無酒精之選!清新提神,解膩一流

𝐓𝐈𝐏𝐒 :
ꔛ 用 ᴏᴘᴇɴʀɪᴄᴇ 落單外賣自取仲有 8 折 ~

• 洋蔥薯仔湯
  • 是日餐湯
  • 白酒忌廉汁大蜆
  • 烤焗香草保雲蘇紐西蘭西冷羊扒
上星期同朋友去咗Potluck Eatery,真心覺得係尖沙咀嘅隱世食店之一!🤩 呢度唔單止食物出色,環境都超舒適,非常適合情侶約會或者朋友Gathering!以下就同大家分享下我哋試過嘅菜式同餐廳氛圍👇🥑 Crab Tartare with Avocado Mousse💰$188 呢個前菜一上枱就好吸引,賣相精緻得嚟仲好清新!蟹肉鮮甜,配埋牛油果慕絲,Creamy又唔會太膩,係一個絕佳嘅開胃選擇!#清新前菜 #蟹肉迷必試🥘 Cochinillo (1/4)💰$268 西班牙式脆皮乳豬真係全場MVP🔥 皮脆得啵啵聲,內裏嘅乳豬肉Juicy到爆,加埋淡淡嘅香料味,完全係味蕾享受!如果你鐘意食乳豬,呢道菜一定唔會令你失望‼️💕#乳豬迷天堂 #脆皮必食🍅 Risotto with Lobster and Crabmeat in Tomato Cream Sauce💰$268 海鮮控必試!Risotto質感啱啱好,唔會太硬亦唔會過腍,加埋龍蝦肉同蟹肉,真係食得出材料有幾新鮮~配上番茄忌廉醬,酸酸甜甜,食完滿足度爆燈!🍤🍅 #RisottoFans必試 #龍蝦蟹肉大滿足☕ Cappuccino M

#清新前菜 #蟹肉迷必試

🥘 Cochinillo (1/4)💰$268
#乳豬迷天堂 #脆皮必食

#RisottoFans必試 #龍蝦蟹肉大滿足

☕ Cappuccino Mousse Cake💰$56
甜品時間!呢個Cappuccino慕絲蛋糕真係唔可以錯過,入口即溶,咖啡香味濃郁,甜度啱啱好,食完完全冇罪惡感!☕🍰 甜品控一定會愛上💕 #完美收尾 #咖啡香甜品

🍹 Amber Fiesta💰$78
呢杯Mocktail好適合鍾意果香嘅朋友,帶少少氣泡感,飲落Refreshing到不得了~而且杯身設計靚靚,影相一流📸🍊
#飲品界驚喜 #拍照打卡必備

🌟 環境氛圍
裝修走簡約優雅路線,暖色燈光配埋木質家具,好有歐式風格~餐廳座位間隔唔迫,感覺舒適又Relax,非常適合以下場合:
✅情侶約會**:靚靚氣氛加埋精緻菜式,絕對係浪漫加分位💘
✅朋友Gathering**:環境清靜又Chill,啱晒大家坐低慢慢傾🗣️
✅慶祝場合**:Fine Dining Feel,生日或者周年紀念嚟呢度都好啱🎉

餐廳位於尖沙咀,地理位置非常方便,食完飯仲可以去附近行街或者飲杯咖啡☕️‼️
#尖沙咀美食 #氣氛加分
2024-11-25
5 分鐘 (堂食)
2024-11-01 4254 瀏覽
Potluck Eatery位於尖沙咀柯士甸道,餐廳的裝潢以木系為主,簡約文青風格的設計,營造出清新舒適的氛圍🌿 店內空間寬敞,燈光柔和,非常適合與朋友聚會🥰 餐廳還設有半露天的室外座位,天氣較涼時坐在室外非常chill呢~😌🤍黑松露芝士薯條 (HKD78)薯條炸得外脆內軟,黑松露味也挺突出🍟🤍鵝肝牛肝菌扁意大利粉 (HKD198)鵝肝入口即化,牛肝菌香氣濃郁,扁意大利粉口感彈牙,而且也很掛汁,整體不會過膩👍🏻🤍牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 (HKD258)帶子外焦香內嫩,意大利飯吸收了蠔汁的鮮美,裡面更有粒粒蠔肉呢~😍 整體海鮮味濃郁,而且非常creamy🤤🤍法式焦糖燉蛋 (HKD58)奶香味濃郁,甜度適中,不錯!☺️🤍Cozy Bliss (HKD75)<Choco • Coffee Liqueur • Earl Grey • Baileys>朱古力與咖啡的味道平衡,並帶有淡淡伯爵茶香氣,層次豐富🤎🤍Glowing Sunset (HKD79)<Strawberry • Guava • Orange • Rum>味道清新,易入口之選🧡📍Potluck E

🤍黑松露芝士薯條 (HKD78)
薯條炸得外脆內軟,黑松露味也挺突出🍟

🤍鵝肝牛肝菌扁意大利粉 (HKD198)

🤍牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 (HKD258)

🤍法式焦糖燉蛋 (HKD58)
奶香味濃郁,甜度適中,不錯!☺️

🤍Cozy Bliss (HKD75)
朱古力與咖啡的味道平衡,並帶有淡淡伯爵茶香氣,層次豐富🤎

🤍Glowing Sunset (HKD79)
味道清新,易入口之選🧡

📍Potluck Eatery - 尖沙咀柯士甸道136-138號金門商業大廈地舖
午餐
  • 牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯
行過幾次,見個半露天門口位好靚🤩原來入去又有另一種感覺😲店內行簡約木系🪵 𝐱 工業風🪜,一入門口仲有幅大壁畫打卡位📸空間大 • 枱同枱之間有番咁上下距離 • 燈光柔和,令人感到𝐑𝐞𝐥𝐚𝐱😌野食種類有多國菜式🍴選擇,野飲有咖啡☕️ • 多款特調飲品🍹 • 酒精類🍸...~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒蟹肉層🦀 • 牛油果醬層🥑中間,加多左層酸酸甜甜既蕃茄🍅。食落更清新更𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡💦大廚好有心機,擺盤用脆包粒粒砌到靚靚🍞.▪鵝肝牛肝菌扁意大利粉鵝肝表面煎得幾香口,微微脆脆✨。扁意粉口感彈牙,掛滿稠身醬汁🍝加左大量菇菇🍄‍🟫.▪西班牙乳豬(1/4)係乳豬髀呀🍗原隻拎住咬好爽呀😝外皮脆卜卜💥咬落有肉汁,肉質軟嫩❣️底仲配左超長粗薯條🍟(旁邊有茄汁 • 乳豬醬 • 𝐏𝐢𝐜𝐤𝐥𝐞).▪Affogato𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲啡味 配 𝟐球雲呢嗱雪糕🍨做甜品夠晒滿足。仲有𝟐條朱古力威化卷 • 檸檬乾🍋裝飾點綴。🥰.▪Hazelnut Latte 榛子牛奶咖啡有拉花就開心,榛子味幾香,飲落滑身🤎.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•
行過幾次,見個半露天門口位好靚🤩
原來入去又有另一種感覺😲
▪牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒
大廚好有心機,擺盤用脆包粒粒砌到靚靚🍞
牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒
▪鵝肝牛肝菌扁意大利粉
鵝肝牛肝菌扁意大利粉
▪西班牙乳豬(1/4)
係乳豬髀呀🍗原隻拎住咬好爽呀😝
外皮脆卜卜💥咬落有肉汁,肉質軟嫩❣️底仲配左超長粗薯條🍟
(旁邊有茄汁 • 乳豬醬 • 𝐏𝐢𝐜𝐤𝐥𝐞)
▪Affogato
▪Hazelnut Latte 榛子牛奶咖啡
有拉花就開心,榛子味幾香,飲落滑身🤎
Hazelnut Latte 榛子牛奶咖啡
🔺𝐌𝐞𝐧𝐮有素食選擇🌱
Affogato
今次同朋友黎到呢間bookmark左好耐嘅餐廳餐廳裝修簡約 以木系、水泥為主空間開揚 座位寬敞舒適 亦有唔少打卡位✨️❤︎𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨 ($688)❤︎𑁍Sᴏᴜᴘ ᴡɪᴛʜ Bʀᴇᴀᴅ是日餐湯係幼滑香濃嘅南瓜忌廉湯 另伴有蒜蓉包🥣𑁍Sᴛᴀʀᴛᴇʀ🦀芝士蟹肉焗大啡菇 (+$38)蟹肉份量好多!😍加上烤焗過嘅芝士 同軟腍嘅大啡菇 口感豐富又好味👍🏻𑁍Mᴀɪɴ🦪牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 (+$38)帶子表面煎至金黃色 內裡鮮嫩每一啖意大利飯都吸滿蠔汁 鮮味十足 而且蠔肉亦唔少 有驚喜!❤️🐽炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁豬鞍架已經切成幾份 方便進食每一塊都好厚 食落肉質鬆軟 肉味頗濃🙂‍↕️唯獨略嫌炭燒味唔太明顯幾中意用紅桑子汁撘配 酸甜解膩😆𑁍Dᴇssᴇʀᴛ ᴏғ ᴛʜᴇ DᴀʏDessert of the Day🍰藍莓芝士蛋糕🍨豆腐雪糕𑁍Dʀɪɴᴋs🍹𝑳𝒂𝒅𝒚 𝒀𝒖𝒛𝒖 (+$49)𝑌𝑢𝑧𝑢+𝑂𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒+𝐵𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑇𝑒𝑎🍹𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒀𝒖𝒌𝒐 (+$49)𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒+𝑌𝑢𝑧𝑢+𝐸𝑎𝑟𝑙 𝐺𝑟𝑒𝑦二人晚餐有奉送飲品 亦可以加錢升級其他飲品佢地嘅mocktail都幾靚幾igab
今次同朋友黎到呢間bookmark左好耐嘅餐廳
餐廳裝修簡約 以木系、水泥為主
空間開揚 座位寬敞舒適 亦有唔少打卡位✨️

❤︎𝐒𝐞𝐭 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐟𝐨𝐫 𝐓𝐰𝐨 ($688)❤︎

𑁍Sᴏᴜᴘ ᴡɪᴛʜ Bʀᴇᴀᴅ
是日餐湯係幼滑香濃嘅南瓜忌廉湯 另伴有蒜蓉包🥣

𑁍Sᴛᴀʀᴛᴇʀ
🦀芝士蟹肉焗大啡菇 (+$38)
蟹肉份量好多!😍
加上烤焗過嘅芝士 同軟腍嘅大啡菇
口感豐富又好味👍🏻

𑁍Mᴀɪɴ
🦪牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 (+$38)
帶子表面煎至金黃色 內裡鮮嫩

炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁

🍰藍莓芝士蛋糕
🍨豆腐雪糕

𑁍Dʀɪɴᴋs
🍹𝑳𝒂𝒅𝒚 𝒀𝒖𝒛𝒖 (+$49)
𝑌𝑢𝑧𝑢+𝑂𝑟𝑎𝑛𝑔𝑒+𝐵𝑒𝑟𝑟𝑦 𝑇𝑒𝑎
🍹𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 𝒀𝒖𝒌𝒐 (+$49)
𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒+𝑌𝑢𝑧𝑢+𝐸𝑎𝑟𝑙 𝐺𝑟𝑒𝑦
二人晚餐有奉送飲品 亦可以加錢升級其他飲品
佢地嘅mocktail都幾靚幾igable
我比較中意Apple Yuko 飲落清甜 同伯爵茶亦好夾☺️

呢度嘅食物質素唔錯 服務態度亦好好
絕對係節日慶祝、朋友聚會嘅好去處🙌🏻

炭燒法式豬鞍架伴紅桑子汁
.MAIN 主食.▫️8oz Char-Grilled Rib Eye|8安士炭燒肉眼扒點左 7成熟 炭燒肉眼扒 |鮮嫩多汁 🔥火喉適中其實 6成保留肉汁更佳Grilled 配菜亦唔錯|秋葵|薯仔|櫛瓜|青瓜|.▫️ Quesadilla with Chili Con Carne with Potato Wedges and Salad|墨西哥辣肉醬烤餅伴薯角及沙律 ✴️ 用木板擺碟|肉醬辣度連我都接受到厚度烤餅 有稍為烤過 洋蔥碎與肉醬 份量剛好 我like沙律菜有甜醋醬 有點晴感.▫️Crab Tartare w/ Avocado|牛油果蟹肉他他墊底牛油果醬與碎粒🥑 口感有反差夾著中間既蟹肉 新鮮帶海鹽🧂上層細切蕃茄碎再配上一口 硬脆麵包糠|一軟一硬口感.▫️SEASONAL Iberico Ham Fig |季節限定 西班牙黑毛豬無花果薄餅Pizza 🍕 薄餅分4️⃣大主流薄皮▫️薄脆 ▫️鬆厚 ▫️深盤/手工 ▫️芝心西班牙黑毛豬無花果薄餅採用4️⃣大主流餅皮中🔅 薄餅皮|水份少 油量多 麵團乾 😥需花時人工壓製而Iberico Ham 為西班牙🇪🇸國寶級🏆黑毛黑蹄豬種|肉質結實圈養需求大量活動範圍|
MAIN 主食
黑毛黑蹄豬種|肉質結實
圈養需求大量活動範圍|主食為橡果
所以火腿油脂具有榛果香|多為不飽和脂肪
而且 講求【手切】嚴格要求寬度為2️⃣指
根據醃肉時間|分為32 。48 。60個月最佳食用時間|60月為最平
加上地中海廣泛種植【無花果】
Orange  coffee
Milk  tea
  • 牛油果醬蟹肉他他伴脆包粒
6天前 0 瀏覽
好友約我食晚餐,餐廳室外設有兩張枱帶寵物至岩,進門見小梳化&月亮燈,感覺和諧舒服、座位寬敞舒適。我們點左西班牙烤乳豬1/4$268 ,乳豬皮非常脆脆,乳豬肉嫩滑有肉汁,點乳豬醬更加惹味好食,超正值得推介👍💯。烤焗香草保雲蘇羊架$258,羊架羊味濃嫩滑又多汁不羶,配鷹嘴豆、紅腰豆、薯角、蓮藕,豐富美味😋。黑松露野菌薄餅$178,薄餅是長方形,餅底薄薄地很脆,松露味香濃,極多芝士拉出長長的絲很美味好食😍總結:廚師用心做出美味食物,環境舒適,服務不錯。
我們點左

總結:廚師用心做出美味食物,環境舒適,服務不錯。
  • 西班牙烤乳豬
  • 黑松露野菌薄餅
  • 烤焗香草保雲蘇羊架
尖沙咀近佐敦有間文青cafe人氣一直高企,之前同friend都食過覺得幾好,今晚再約朋友去cafe食晚飯🍽️ 環境relax,店員態度親切,食物質素高,成餐飯都好滿足Happy hour promotion 🍺 $138啤酒x2 配雞翼薯條呢個promotion好抵,一個價錢包2杯啤酒同2款小食,揀左健力士黑單同1664,小食都誠意十足,薯條同雞翼都炸得香脆,雞翼表面仲有啲蜜糖,香香甜甜幾惹味煙三文魚沙律配自家製黑醋汁煙三文魚切得薄而均勻,咸咸香香配搭沙律菜,口感清新,自家製黑醋汁酸甜平衡,令人好開胃香蒜白酒大蜆意大利粉意粉吸滿咗香蒜同白酒嘅香氣,大蜆鮮甜多汁,大大隻啖啖海洋鮮味,加上意粉煮得軟硬適中,係一道清爽嘅意粉烤焗香草寶雲酥羊架羊架外層烤得香脆,內裡保持嫩滑多汁,羊肉脂香十足,一啲都唔膻,口感軟嫩🐏醬汁中有啲紅腰豆同鷹嘴豆,令整體味道更加豐富

Happy hour promotion 🍺 $138
啤酒x2 配雞翼薯條

煙三文魚沙律配自家製黑醋汁

香蒜白酒大蜆意大利粉

烤焗香草寶雲酥羊架
2025-01-06 0 瀏覽
Potluck Eatery係一間主打多國菜嘅餐廳,佢嘅店名係寓意著希望人與人之間可以成日聚,呢度嘅裝修以簡約木系同工業風設計為主,感覺好舒服,其實我行過呢度3次🤣 第一次已經俾佢嗰裝修吸引住,今次入到去仲覺得空間感好足,坐得舒服,啱哂一邊食飯一邊傾計。兩嗰人嗌咗兩嗰前菜、兩嗰主菜同一個甜品🍮芝士蟹肉焗大啡菇 $108 - 勁多蟹肉,絕對可以一試🤭黑松露芝士薯條 $79 - 呢個啱多啲人食,兩個食就有啲太多🤣 牛油香煎帶子鮮蠔汁意大利飯 $258 - 佢嗰組合幾好,加咗少少芝士🧀唔會覺得漏,帶子煎得好好🤭 卡邦尼手卷意粉 $168 - 手卷意粉比我想像中大條好多🤣 不過配埋煙肉都唔錯😌泡沫咖啡慕士蛋糕 $56 - 好濃咖啡味整體來講,呢度真係適合傾偈🤭 如果想揾嗰聚腳點可以考慮呢到🤭

兩嗰人嗌咗兩嗰前菜、兩嗰主菜同一個甜品🍮
芝士蟹肉焗大啡菇 $108 - 勁多蟹肉,絕對可以一試🤭

泡沫咖啡慕士蛋糕 $56 - 好濃咖啡味

2024-12-31 355 瀏覽
Potluck Eatery🌱@potluckeateryhkHelloSSS一定聽過嘅cafe😎 傳聞老闆娘係陳卓賢Ian嘅粉絲,經常舉辦應援活動🐨位於尖沙咀嘅 Potluck Eatery,環境感覺好舒服,主打簡約又有啲工業風feel。牆身係灰色水泥質感,加埋木系傢俬🪑 門口有大大個區域,設置咗聖誕樹同其他聖誕裝飾,仲有Ian嘅人形紙牌🕺🏻 好又節日氣氛,又適合粉絲嚟打卡影相🫰🏻巴馬火腿火箭菜沙律🥗鹹鹹嘅巴馬火腿火箭菜脆口得嚟又唔會太澀,車厘茄酸酸甜甜,再加埋啲蘋果粒🍎 食落口感好豐富。意大利香醋汁嘅酸香味啱啱好,真係個好醒胃嘅頭盤🙂‍↕️脆炸魷魚拌墨魚汁黑沙律醬🦑一上枱嗰陣見到啲醬咁黑嘅😂同一般奶白色嘅沙律醬完全唔同🤨 食落去個醬帶有墨魚汁嘅香味,而個魷魚炸得外脆內嫩,唔會炸到乾晒,就咁食嘅話調味相對淡啲一,配埋個醬就啱啱好,享受雙重海鮮風味🌊菠菜煙三文魚薄餅🍕長方形嘅餅底由兩個正方形拼成🟫 薄得嚟夠脆,茄汁base同厚厚嘅芝士菠菜融合得好好,仲有拉絲效果🧀 每塊切開嘅薄餅上都有片煙三文魚👍🏽鵝肝牛肝菌扁意粉🐤鵝肝煎到表面微脆,內裡超creamy,一整片咁放係意粉上,一睇就覺得高貴
Potluck Eatery🌱
@potluckeateryhk

巴馬火腿火箭菜沙律🥗

巴馬火腿火箭菜沙律

脆炸魷魚拌墨魚汁黑沙律醬🦑

菠菜煙三文魚薄餅🍕

鵝肝牛肝菌扁意粉🐤

鵝肝牛肝菌扁意粉

鵝肝煎到表面微脆,內裡超creamy,一整片咁放係意粉上,一睇就覺得高貴🟫 冇切碎牛肝菌咁珍貴嘅食材,而係成條條加入意粉嚟炒! 一上枱就已經聞到啲牛肝菌嘅香氣,陣陣濃郁嘅菇香撲鼻🍄‍🟫

Apple Yuko🍎

Apple Yuko

呢杯特飲好清新,柚子同蘋果清香,再加埋earl grey茶嘅淡淡茶香🍂 解膩又refreshing,食完重口味嘅嘢之後飲一杯,感覺超舒服☺️

呢到好符合”Potluck”嘅理念好正!雖然位於尖沙咀咁貴租嘅地舖,但唔會只係追求空間嘅利用,而更重視客人嘅體驗🪁 預留足夠嘅空間讓每個食客都可以享受美食嘅同時有機會同朋友、家人,甚至 Ian 嘅粉絲輕鬆交流同互動🦦
巴馬火腿火箭菜沙律
Apple Yuko
2024-12-23 351 瀏覽
我同朋友去咗佐敦一間人氣Cafe,呢度環境充滿咗聖誕氣氛,充滿節日氣息。一坐低,我哋首先點咗兩杯*柚子蜂蜜*。呢杯飲品酸甜適中,柚子嘅清香同蜂蜜嘅甜味完美融合,非常解渴,同時帶有一絲溫暖嘅感覺。巴馬火腿火箭菜沙律*,配上意大利香醋汁,火腿嘅鹹香同火箭菜嘅清新味道互相輝映,香醋汁嘅酸味令沙律更加開胃。主菜方面,我哋選咗*炭燒法式豬鞍配紅桑子汁*。呢道菜嘅豬鞍肉質嫩滑,炭燒嘅香氣濃郁,加上紅桑子汁嘅酸甜味,令整體味道豐富有層次。朋友點咗*香辣海鮮墨魚麵*,墨魚麵嚼勁十足,海鮮鮮甜,微微嘅辣味提升咗整體嘅味道,令人食欲大增。

2024-12-21 359 瀏覽
鵝肝多士油香好高級好好味😋😋😋生日有免費畫碟不特止,而且仲有畫得好得意嘅公仔,好驚喜😍😍壽星好開心,比起一般餐廳畫嘅真係靚好多!主菜嘅帶子意大利飯都好重牛油香,用蠔汁煮意大利飯真係好特別出面未試過,鮮味好重,飯嘅質地都軟硬適中,絕對會再黎過
2024-12-21
慶祝紀念
生日
  • 香煎法式鵝肝多士
  • 自家製巴斯克芝士蛋糕
2024-12-17 516 瀏覽
見到呢間餐廳好簡約的木系風格,格調不錯,入去試下先。我地叫左拼盤套餐:🌟#南瓜湯+蒜蓉包南瓜味好香,入口順滑,搭配香脆的蒜蓉包,幾好👍🏻🌟#凱撒沙律好多款小食揀,性價比不錯,近期少食菜,揀反個沙律先。想不到份量好多,滿滿芝士碎,蔬菜爽甜清新。🌟#海鮮+肉眼牛扒+串燒牛扒7成熟,完全唔老,粉嫩肉質,好香嫩多汁,炭燒味不錯。兩隻大蝦,金黃酥脆,肉質爽口,好香。串燒雖然乾身少少,但好惹味,食完仲想食多串。🌟#藍莓芝士蛋糕芝士餅好香滑,入口細膩口感,唔會太甜剛好。🌟#檸檬茶茶味好清香,不錯。聖誕氣氛不錯,見都坐滿人,服務亦用心,大推!
見到呢間餐廳好簡約的木系風格,格調不錯,入去試下先。

我地叫左拼盤套餐:
🌟#南瓜湯+蒜蓉包
南瓜味好香,入口順滑,搭配香脆的蒜蓉包,幾好👍🏻

🌟#凱撒沙律

🌟#海鮮+肉眼牛扒+串燒

🌟#藍莓芝士蛋糕
芝士餅好香滑,入口細膩口感,唔會太甜剛好。

🌟#檸檬茶
茶味好清香,不錯。

聖誕氣氛不錯,見都坐滿人,服務亦用心,大推!

• 炭燒美國安格斯肉眼
鄰近佐敦MTR的文青西餐廳,木系裝潢加上柔和微暗的燈光帶來悠閑舒適的感覺。平日Dinner Time也差不多8成Full,但空間充足,座位尚算舒適,食物質素也很不錯。脆炸魷魚伴墨魚汁沙律醬 $98Fried Calamari w/ Squid Ink Mayo即叫即炸,熱辣辣很燙口。炸皮薄脆,也不太油膩。墨黑色的墨魚汁沙律醬很有驚喜,除了顏色特別,還帶一點點鹹香,比起一般的沙律醬的味道更有層次。炭燒美國安格斯肉眼 $368Char-Grilled US Angus Rib Eye大大件Rib Eye,比預期中份量更多,需要2人Share!炭烤味和Medium熟度都交足貨,肉眼本身就很高質,軟嫩、牛味濃郁,加上肋骨間的小脂肪所帶來的油香,食肉獸表示歡喜滿足。伴碟的烤薯和蔬菜吸盡牛扒的肉汁和油香也不能錯過。羅勒青醬野菌粗管意粉 $148Rigatoni w/ Wild Mushrooms in Basil Pesto Sauce吃完Meaty的Rib Eye,來個無肉Menu試試青醬意粉。粗管意粉比想像中厚實、有口感,羅勒青醬Creamy掛汁,加上有酸酸甜甜的小蕃茄,整體簡單而不失美味。自
脆炸魷魚伴墨魚汁沙律醬 $98
炭燒美國安格斯肉眼 $368
Char-Grilled US Angus Rib Eye
羅勒青醬野菌粗管意粉
羅勒青醬野菌粗管意粉 $148
自家製巴斯克芝士蛋糕 $78
Homemade Basque Burnt Cheese Cake (Whole Cake)
倆口子分享原個小型Basque Cheese Cake,必須一提,比坊間的Cheese Cake專門店值得更高分!蛋糕裡面軟滑Creamy,紮實度和軟心度是近期吃過數一數二的剛好,芝士味濃郁、不膩,大推!
羅勒青醬野菌粗管意粉
自家製巴斯克芝士蛋糕
🫶🏻尖沙咀一間幾有氛圍既餐廳💚內有聖誕佈景打卡影相🎄📸 座位寬敞舒適🤎木系x灰牆既設計🩶燈光暗暗地配埋🕯️特別有情調🌶️火辣水牛城雞翼雞翼上面滿滿香辣水牛城醬汁,食落唔算好辣但好惹味開胃🐷西班牙烤乳豬 1/4叫左1/4 有兩大舊,仲有熱辣辣又香脆既薯條、新鮮沙律做配菜,乳豬外皮烤得香口脆薄,肉質嫰滑,配埋乳豬醬食別有風味🍄‍🟫松露野菌烤茄子意大利千層麵層層野菌堆疊出黎既千層麵,食落啖啖都係質感爽口滑身又香口既野菌,面層仲有層香烤芝士,食落更香口更添層次🍊鮮橙咖啡酸酸甜甜既橙香混上香濃既咖啡,飲落都幾match幾特別,中和左咖啡既澀但保留到原有既甘香🍨阿法卡朵咖啡雪糕香濃既espresso 淋上雲呢拿雪糕上,經典perfect match 簡單而美味既甜品,甜而不膩

🌶️火辣水牛城雞翼
雞翼上面滿滿香辣水牛城醬汁,食落唔算好辣但好惹味開胃

🐷西班牙烤乳豬 1/4

🍄‍🟫松露野菌烤茄子意大利千層麵