2021-07-28 47 瀏覽
馬鞍山游完夜水,同另一伴搵野食,一行出嚟就見到手足店,即刻入啦下話😏————————————————————————Carbonara配日本帶子👍🏻👍🏻超級creamy,濃郁既味道食落去口感勁Rich👏🏻————————————————————————龍蝦汁鮮蝦意粉🦐一樣咁好食,龍蝦汁味道啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻————————————————————————叫多杯朝日爽一爽,配合埋呢度環境好舒服,輕食一個晚餐真係馬鞍山最好既選擇💛

Carbonara配日本帶子👍🏻👍🏻
超級creamy,濃郁既味道食落去口感勁Rich👏🏻

龍蝦汁鮮蝦意粉🦐
一樣咁好食,龍蝦汁味道啱啱好👍🏻👍🏻👍🏻
————————————————————————

🎤屯馬~開通真的很~興奮~~~🐂🐎🎼識唱既一齊唱啦🎶🎶🛤搭啡線🤎去飲啡☕️☕️~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪ ᏞᏌNᏟᎻ ᏚᎬᎢ ▪  供應時間 (開舖 - 15:00☀️)包左 ▫️(1) 是日餐湯 / ▫️(2) 田園沙律 .▫️ 日式照燒雞扒🇯🇵🐔 • 煎蛋🍳 • 三明治🥪 ($78)三文治中間🤌🏻有夾沙律菜同蕃茄🥗🍅可以減低油膩感💃🏻雞扒都好厚身🤗面頭加左照燒汁,入面仲有少少肉汁💦煎蛋唔係🙅🏻‍♀️全熟,蛋黃仲流心🟠🟡三文治🥪麵包,有揸牛油🧈烘脆💥另外仲配左粗身蕃薯條🍠🍟雖然係炸,但係唔係平時食開炸到脆卜卜個種🙅🏻‍♀️💥係面頭🤏🏻少少脆,𥚃面軟✨反而咁樣唔會好熱氣🤩.▫️ 秘製叉燒配煎蛋㊙️🐷🍳 及 時令蔬菜🤍🥦伴珍珠米飯🍚 ($82)叉燒舊舊都係勁厚切🤌🏻,有成5️⃣大舊。仲要加左店舖即㊙️秘製醬汁,食落幾惹味🤪煎蛋都係脆邊💫,蛋黃冇熟晒🤤珍珠米🍚粒粒分明,唔會🙅🏻‍♀️爛bat bat。旁邊仲配左椰菜花🤍🥦同西蘭花🥦營養豐富👏🏻.▪ 野飲 ▪  可用優惠價錢加配 ($5 - $48) ☕️🥤▫️虹吸咖啡 • 巴西🇧🇷 山度士 (+$28)ᎷᎬNᏌ📖介紹 :
🎤屯馬~開通真的很~興奮~~~🐂🐎
🎼識唱既一齊唱啦🎶🎶
🛤搭啡線🤎去飲啡☕️☕️
▪ ᏞᏌNᏟᎻ ᏚᎬᎢ ▪
供應時間 (開舖 - 15:00☀️)
包左 ▫️(1) 是日餐湯 / ▫️(2) 田園沙律

▫️[4] 日式照燒雞扒🇯🇵🐔 • 煎蛋🍳 • 三明治🥪 ($78)
三文治中間🤌🏻有夾沙律菜同蕃茄🥗🍅
可以減低油膩感💃🏻
雞扒都好厚身🤗面頭加左照燒汁,入面仲有少少肉汁💦
煎蛋唔係🙅🏻‍♀️全熟,蛋黃仲流心🟠🟡
三文治🥪麵包,有揸牛油🧈烘脆💥

另外仲配左粗身蕃薯條🍠🍟
雖然係炸,但係唔係平時食開炸到脆卜卜個種🙅🏻‍♀️💥
係面頭🤏🏻少少脆,𥚃面軟✨反而咁樣唔會好熱氣🤩

▫️[5] 秘製叉燒配煎蛋㊙️🐷🍳 及 時令蔬菜🤍🥦伴珍珠米飯🍚 ($82)
叉燒舊舊都係勁厚切🤌🏻,有成5️⃣大舊。
仲要加左店舖即㊙️秘製醬汁,食落幾惹味🤪

煎蛋都係脆邊💫,蛋黃冇熟晒🤤

珍珠米🍚粒粒分明,唔會🙅🏻‍♀️爛bat bat。
旁邊仲配左椰菜花🤍🥦同西蘭花🥦營養豐富👏🏻

▪ 野飲 ▪
可用優惠價錢加配 ($5 - $48) ☕️🥤
▫️虹吸咖啡 • 巴西🇧🇷 山度士 (+$28)
ᎷᎬNᏌ📖介紹 : 清香 微苦 冇刺激酸味
甘滑順口 味道柔和😌 被譽為咖啡之中堅🎖
(除左可以自己係ᎷᎬNᏌ📖揀岩自己既口味,亦可請店員為你推介💁🏻‍♂️)
💁🏻‍♀️我依杯就係店員推介💁🏻‍♂️既入門級,
我好驚飲到酸味😖咖啡,依杯完全唔會🙆🏻‍♀️
飲落味道偏NᏌᎢᎢY,淡淡苦味🤏🏻
味道比較持久😚
冇諗過係依到可以飲到咁有驚喜嘅咖啡😍
題外話🤭 兩個👆🏻咖啡杯👇🏻都好靚,個杯勁保溫👍🏻
▫️Iced Latte (+$29) ❄️☕️
咖啡味好香濃,入口好滑身🧏🏻‍♀️
雖然飲到好香奶味🍼
但係亦🙅🏻‍♀️唔會比奶味搶晒咖啡香味💃🏻
Iced  Latte  &  虹吸咖啡 • 巴西🇧🇷 山度士

🔺餐廳逢星期三都會轉ᏞᏌNᏟᎻ ᎷᎬNᏌ☀️
🔺全日免收10%服務費🙆🏻‍♀️
🔺堂食再9折🤩 (星期五 / 六 / 日除外)
🔺Cafe有💕自家炒💕既精品咖啡豆賣☕️,價錢($90 up / 100g)

🔺餐廳位置方便🐂🐎 (仲要開左🤎屯馬線)
🔺入面佈置都好有心思💛

🔺小朋友👧🏻👦🏻有專用既卡通餐具🍽
2021-07-22 43 瀏覽
🍽秘製叉燒醬大蝦海鮮配「三重芝士」薄餅 $138見呢個幾特別就試下🤣蝦嘅份量好多~每隻都大大舊 仲幾爽脆用咗比較薄嘅餅皮 再加埋芝士 食落又唔錯😋可能因為有叉燒醬嘅關係 食落有啲似北京填鴨卷🍽自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼 (3串) $118京蔥雞肉串好大份! 用咗雞腿肉 雞肉醃得好入味照燒汁仲好啱撈飯 仲配埋酸菜幾開胃☺️🍽小食拼盤 $98有唔同款嘅小食~有加咗水牛芝士嘅沙律 蟹鉗肉網卷同日本一口芝士好好食! 忌廉芝士蘑菇雞翼好芝味 無骨雞翼夠曬方便😝🍽五大足球缺一不可 $68呢個係甜品~ 其實係cheesecake加埋意大利雲尼拿雪糕 cheesecake食落好creamy 雪糕口感軟滑🍨我哋仲叫咗1664 $78/Pint天氣咁熱飲幾爽~睇到menu原來仲有虹吸式咖啡仲有精品咖啡豆~下次要再黎試試☕️
🍽秘製叉燒醬大蝦海鮮配「三重芝士」薄餅 $138

京蔥雞肉串好大份! 用咗雞腿肉 雞肉醃得好入味
照燒汁仲好啱撈飯 仲配埋酸菜幾開胃☺️

🍽小食拼盤 $98
有唔同款嘅小食~有加咗水牛芝士嘅沙律
蟹鉗肉網卷同日本一口芝士好好食!
忌廉芝士蘑菇雞翼好芝味 無骨雞翼夠曬方便😝

🍽五大足球缺一不可 $68
cheesecake食落好creamy 雪糕口感軟滑🍨

我哋仲叫咗1664 $78/Pint天氣咁熱飲幾爽~

2021-07-16
2021-07-21 33 瀏覽
馬鞍山特色砌圖💛cafe餐廳環境休閒舒適,裝修設計色彩繽紛很有特色,用彩色的砌圖拼出不同的的畫和圖案,充滿藝術感覺。背景播著輕快的英文歌,很適合朋友聚會。自助斟水~免收+1 服務費#慢煮雞胸青蘋果牛油果沙律 🥗$108雞胸肉惹味而且肉腍,有驚喜,配上新鮮牛油果、青蘋果🍏、車厘茄和生菜等,加上黃金芝麻醬,好味得來感覺健康~有點像即食雞胸肉XD #澳洲黑安格斯肉眼牛扒 $268配炸粗身甜甜的蕃薯條和田園沙律,牛扒我選了五成熟,肉質厚實,沾醬後可以提升牛味,個人覺得點茄汁醬也不錯。#煙肉芝士焗薯皮 $68鹹鹹的煙肉配上新鮮熱辣辣出爐嘅芝士薯皮,邪惡#紅酒 house 🍷 $48搖晃讓酒精揮發後,酒精味不會太濃郁,易入口。適合初學者服務質素:7/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
馬鞍山特色砌圖💛cafe

背景播著輕快的英文歌,很適合朋友聚會。自助斟水
~免收+1 服務費

#慢煮雞胸青蘋果牛油果沙律 🥗$108

#澳洲黑安格斯肉眼牛扒 $268

#煙肉芝士焗薯皮 $68

鹹鹹的煙肉配上新鮮熱辣辣出爐嘅芝士薯皮,邪惡

#紅酒 house 🍷 $48
搖晃讓酒精揮發後,酒精味不會太濃郁,易入口。適合初學者

服務質素:7/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10

2021-07-20
2021-07-17 39 瀏覽
屯馬線開通左 方便左去馬鞍山 放工約朋友去馬鞍山食久仰大名嘅Cafe 食晚餐見到有生啤供應 叫左一draft 1664啤Chill一Chill1664生啤帶有花香味 好適合女士飲宜家叫一tour嘅話 重會送1664餐器一套好精美呀😍啤一啤先🍺🍺🍺🍺🍺🍺叫咗Queenie Pizza巴馬火腿配三重芝士Pizza 🍕Pizza屬於薄皮 配上巴馬火腿同三重芝士 滿滿都係芝士 鹹香得來唔會嘅死咸滿足到芝士控😋一口氣食咗半個😜澳洲黑安格斯肉眼扒配薯條同沙律菜😋安格斯order左七成 成數烹調控制剛好唔會過生或者過熟 充滿肉汁😋 配菜嘅薯條 一口吃落去係甜甜地原來係炸番薯條嚟嘅 非常可口配菜嘅沙律菜亦新鮮🥗最後order左個甜品五人足球決一不可 好有趣嘅名😙係有五粒芝士蛋糕同雲呢拿雪糕及甜筒組成芝士蛋糕細細粒一口一啖配雲呢拿雪糕都幾啱 😋就成完美嘅一餐重有呢間店有好多款精品咖啡豆可以買㗎下次再嚟買先PS 。店員服務態度十分親切👍🏻💪

1664生啤帶有花香味 好適合女士飲

配雲呢拿雪糕都幾啱 😋
就成完美嘅一餐

重有呢間店有好多款精品咖啡豆可以買㗎
下次再嚟買先

PS 。店員服務態度十分親切👍🏻💪
今晚入左馬鞍山做野, 做完野順便係附近食晚飯, 見到有間黃色小店好多人食, 於是就入去試下😊🌟Hot Latte☕入口奶味幾香帶香濃咖啡味, 口感幾滑🌟大啡菇蕃茄水牛芝士沙律配香草汁🍄🍅🧀🥗沙律份量幾多, 沙律菜新鮮爽脆, 大啡菇咬落去幾juicy!🌟焗保雲酥比目魚扒🐟配芒果沙沙及田園沙律🥗比目魚扒外脆內軟, 口感柔嫩多汁, 配搭芒果沙沙, 味道清新開胃🌟諾曼第蘋果撻🍎🥧配意大利雪糕🍦蘋果撻香甜味美, 配上雪糕非常邪惡😈

🌟Hot Latte☕
入口奶味幾香帶香濃咖啡味, 口感幾滑

🌟大啡菇蕃茄水牛芝士沙律配香草汁🍄🍅🧀🥗

🌟焗保雲酥比目魚扒🐟配芒果沙沙及田園沙律🥗

🌟諾曼第蘋果撻🍎🥧配意大利雪糕🍦
蘋果撻香甜味美, 配上雪糕非常邪惡😈
2021-07-09
2021-07-11 65 瀏覽
兩年前四月剛搬到馬鞍山時 就遇著岩岩試業開店食物一向好優秀 如慢煮叉燒溫泉蛋飯 , 日式雞扒定食,咖啡 …..即使餐湯都好 個人覺得質素可以比美酒店quality 四個開業老闆熱誠同努力係睇到嘅可惜搬到新店 慢慢質素急速變質 年頭光顧 食物再找不到熱誠和專業但咖啡質素仲keep 到 支持到我去食但近期連咖啡如latte,都完全變質,一飲就知用左差劣咖啡豆非常失望 太難接受 限時用餐,餐湯,食物,咖啡質素 …完全不是當初咁無意了解四個開業老闆是否各散東西好失望 不再回來!👋
兩年前四月剛搬到馬鞍山時 就遇著岩岩試業開店
個人覺得質素可以比美酒店quality
四個開業老闆熱誠同努力係睇到嘅

可惜搬到新店 慢慢質素急速變質
年頭光顧 食物再找不到熱誠和專業
但咖啡質素仲keep 到 支持到我去食
非常失望 太難接受
限時用餐,餐湯,食物,咖啡質素 …完全不是當初咁
無意了解四個開業老闆是否各散東西

好失望 不再回來!👋
2021-07-03
15 分鐘 (堂食)
2021-07-08 50 瀏覽
呢間💛店無論舊舖, 到搬咗新鋪都深受馬友支持💪🏼睇佢門口同埋裏面嘅design, 都知佢咩料啦😏 晚市都唔收加一, 仲有九折‼️〽️ 鹹蛋黃單骨雞翼店員見我哋叫咗啤酒, 極度推介我哋加呢一個小食!真係冇介紹錯, 極度邪惡, 超級好食!炸到脆脆嘅單骨雞翼, 沾滿鹹香味重嘅蛋黃醬, 咬一口, 再飲啖啤酒, 爽呀!〽️ 自家製和風照燒汁京蔥雞肉串份量十足, 用上大大嚿雞髀肉做串燒, 飯粒就略為乾身咗少少。〽️ 1664 Daught 〽️ Latte (Hot)〽️ 法式油封鴨髀 • 薯蓉 • 沙律菜兩大隻嘅鴨肶啖啖肉, 仲配埋薯蓉, 如果係一個女仔食嘅話未必食得曬呀!--〽️ 波爾達魯梨撻 • 意大利雪糕焗到香脆嘅撻底遇上冰涼透心嘅雪糕, 冰火交融!--💰Total HK$516 (九折後)-

〽️ 鹹蛋黃單骨雞翼

〽️ 自家製和風照燒汁京蔥雞肉串

〽️ 1664 Daught 〽️ Latte (Hot)

〽️ 法式油封鴨髀 • 薯蓉 • 沙律菜
〽️ 波爾達魯梨撻 • 意大利雪糕
焗到香脆嘅撻底遇上冰涼透心嘅雪糕, 冰火交融!

💰Total HK$516 (九折後)
2021-07-06
  • 鹹蛋黃單骨雞翼
2021-07-08 35 瀏覽
#跟住我食唔中伏.#屯馬開通真的很興奮#屯馬綫 開咗而家去長鞍山不再是長徵😂開咗幾日即刻帶寶寶去同朋友食飯見面❤️.今次揀咗呢間餐廳 puzzle_dining_cafe朋友話呢間多國菜小店最出名係 #咖啡有好多來自唔同國家嘅咖啡豆,不同類型嘅咖啡選擇#聽到都吸引.[巴西山度士咖啡] ️來自巴西嘅咖啡豆炭燒味清香入囗微順滑帶甘,低果酸味👍🏻好香好好飲!除咗響度飲仲可以買咖啡豆番去自己沖😎.[流心芝士雞肉漢堡 配 煎蛋三明治伴炸地瓜條]超級邪惡嘅流心芝士🤤食落一啲罪惡感都冇嘅雞漢堡因為調味一啲都唔容易感覺好調味唔太濃感覺好啱寶寶食❤️加埋流心煎蛋😋雙流心超級正!地瓜條都好好食,炸得岩岩好外皮薄脆內裡滿滿地瓜肉👍🏻.[和風青醬雞肉意大利麵]青醬味唔算太濃,面頭加咗大量木魚片🙈寶寶大愛!意大利麵軟身但唔易斷雞肉&配料份量都幾多 #良心小店.而家搭車方便快捷咗,來馬鞍山又多個選擇😋....#ca師奶餐廳_馬鞍山
#跟住我食唔中伏
#屯馬開通真的很興奮
#屯馬綫 開咗而家去長鞍山不再是長徵😂
開咗幾日即刻帶寶寶去同朋友食飯見面❤️
今次揀咗呢間餐廳 puzzle_dining_cafe
朋友話呢間多國菜小店最出名係 #咖啡
有好多來自唔同國家嘅咖啡豆,不同類型嘅咖啡選擇
#聽到都吸引
[巴西山度士咖啡] ️
來自巴西嘅咖啡豆炭燒味清香
入囗微順滑帶甘,低果酸味👍🏻
好香好好飲!
除咗響度飲仲可以買咖啡豆番去自己沖😎
[流心芝士雞肉漢堡 配 煎蛋三明治伴炸地瓜條]
超級邪惡嘅流心芝士🤤食落一啲罪惡感都冇嘅雞漢堡
因為調味一啲都唔容易感覺好調味唔太濃感覺好啱寶寶食❤️
加埋流心煎蛋😋雙流心超級正!
地瓜條都好好食,炸得岩岩好外皮薄脆內裡滿滿地瓜肉👍🏻
[和風青醬雞肉意大利麵]
青醬味唔算太濃,面頭加咗大量木魚片
🙈寶寶大愛!意大利麵軟身但唔易斷
雞肉&配料份量都幾多 #良心小店
而家搭車方便快捷咗,來馬鞍山又多個選擇😋
#ca師奶餐廳_馬鞍山
2021-07-01 76 瀏覽
今時今日,要搵一間唔係連鎖店既食店真係唔容易。幸好,近日在網上搵到呢間食店,食西餐的,網上話咖啡都很出色。終於今日拎起心肝去探下佢。在盛夏,除了清潔衛生程度之外,冷氣夠唔夠都好重要。這店不單止夠冷氣,而且環境 簡潔衛生。Good侍應服務態度好好,入去時會幫客人用酒精噴手。講番食物先,我和愛人點了以下幾樣。。。小食拼盤($98)三角形的是日式一口芝士,外皮勁趣,喜愛食芝士的一定會喜歡; 忌廉芝士蘑菇釀雞翼入面幾多汁,熱焫焫,咬下去啖啖肉,好食; 蟹鉗肉網卷,入面有半隻蟹鉗殼,食時小心,味道好; 水牛芝士車厘茄田園沙律,食得出的新鮮。龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意粉($118)龍蝦汁香濃,有不少的蟹肉在意粉中,正, 意粉質地適中,口感不會太淋和太硬。我會因為這意粉再回這店光顧好好食秘製叉燒醬大蝦海鮮三重芝士薄餅($138)它是薄底的pizza,兩個人食一個薄餅都無問題有六隻大蝦,爽口弹牙,芝士加叉燒醬感覺好新鮮,原來好好食跟餐加29元的咖啡,好好飲呀!!!唔苦,有咖啡甘香。正,我一定會再光顧這店!

侍應服務態度好好,入去時會幫客人用酒精噴手。

講番食物先,我和愛人點了以下幾樣。。。

小食拼盤

小食拼盤($98)

龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意粉

龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意粉($118)
龍蝦汁香濃,有不少的蟹肉在意粉中,正
好好食

秘製叉燒醬配大蝦海鮮拼三重芝士薄餅

秘製叉燒醬大蝦海鮮三重芝士薄餅($138)
它是薄底的pizza,兩個人食一個薄餅都無問題
有六隻大蝦,爽口弹牙,芝士加叉燒醬感覺好新鮮,原來好好食

Americano

跟餐加29元的咖啡,好好飲呀!!!唔苦,有咖啡甘香。

正,我一定會再光顧這店!
小食拼盤
龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意粉
秘製叉燒醬配大蝦海鮮拼三重芝士薄餅
Americano
馬鞍山呢個沙漠要搵食真係唔容易,不過我又搵到喎😂💛Puzzle Dining & Cafe💛呢間一直都想試,機會終於嚟啦成間舖感覺好簡潔同舒服,正👍🏻打開個餐牌一睇…好多野都想食,仲有個drink list,啲咖啡種類多到呢….都唔知試得邊樣🤣我地今次試咗🐔咸蛋黃單骨雞翼,濃郁既咸蛋黃包住啲雞翼,好味,我真係好鍾意食咸蛋黃既野🤤🍟芝士薯條配黑松露醬,一上枱已經聞到好香既黑松露,仲配埋芝士醬,又大大碟,無返3-4個人真係會食唔哂🤣🐷香烤豬斧頭扒,斧頭扒好食,唔「鞋」,味道都ok,不過細塊咗少少🙊🥗慢煮雞胸青蘋果牛油果沙律,呢個好食喎,係我咁大個女係餐廳食過既沙律嚟講,呢個唔係第一都第二啦🤪雞肉好滑好嫩,青蘋果又唔酸,牛油果新鮮,軟硬適中🤤朋友試咗個「莫札特」咖啡,估唔到係咁大陣仗,一set有齊熱同凍,配埋件迷你芝士cake,仲有杯冰水比你「浪」下個口,試真啲咖啡既味道真係品開啡既人就啱哂👍🏻#cafe #西餐 #咖啡#馬鞍山 #PuzzleDining
馬鞍山呢個沙漠要搵食真係唔容易,不過我又搵到喎😂
💛Puzzle Dining & Cafe💛
呢間一直都想試,機會終於嚟啦
成間舖感覺好簡潔同舒服,正👍🏻

我地今次試咗

雞肉好滑好嫩,青蘋果又唔酸,牛油果新鮮,軟硬適中🤤

真係品開啡既人就啱哂👍🏻

#cafe #西餐 #咖啡
#馬鞍山
#PuzzleDining
2021-06-28 34 瀏覽
Puzzle Dining & Cafe我形容馬鞍山一間值得支持嘅Cafe,地點方便,係新港城中心5期地下,環境舒適,裝修佈置非常用心,puzzle砌得好精美,非常吸睛!如果你係咖啡控,嚟馬鞍山一定要找這間和你啡。店中有訂購不同類型的咖啡豆,你在餐廳品嘗後,還可以買豆回家。有意思有意思!店內的Lunch Set大約有8款,店員更告知,為求有新鮮感,Lunch Set款式會每星期都不同。價錢由$68起,全日免收加一。食物味道,口感,都不錯! 喜歡炸地瓜條。材料新鮮,脆脆深海班有驚喜!品嘗了一柸埃塞俄比亞咖啡G1,玻璃瓶配玻璃杯已有升級了的感覺。👍👍👍聞到咖啡香味已醒神😀喜歡啡的朋友,不要錯失! 值得來試試我說的真假!😄
Puzzle Dining & Cafe

喜歡啡的朋友,不要錯失! 值得來試試我說的真假!😄
照燒雞扒,煎蛋,芝士三文治伴脆炸地瓜條
香草,菌片班,彩椒意大利粉配脆脆深海
埃塞俄比亞咖啡豆
2021-06-28
香草,菌片班,彩椒意大利粉配脆脆深海
2021-06-26 29 瀏覽
估唔到馬鞍山有一間專食pizza嘅舖頭,估唔到又唔差喎😉,仲幾有驚喜。Queenie Pizza🍕 ($1️⃣3️⃣8️⃣)佢其實係巴馬火腿配三重芝士😍,聽個名已經好吸引。佢每一片Pizza都有一塊火腿,火腿好香油脂,最啱就係配埋支酒一齊飲,好鬼寫意。佢芝士分量超多😝,啱晒我呢啲芝士愛好者!同埋佢個Pizza好特別,佢係一層層的,每一層中間會夾住蕃茄醬,所以每一層嘅餅皮都好薄,第一次食到咁樣嘅Pizza🤪,真係好好食。黑松露彩椒菌片意大利麵配吉列炸蠔($1️⃣1️⃣8️⃣)黑松露味好香,恰到好處,菌片嘅數量亦都好多,所有嘢都啱啱好😌,意粉軟硬度都適中,配料仲有三粒炸蠔,唔會炸到好乾,隻隻都好大粒!亞洲串燒拼盤($7️⃣8️⃣)啲肉燒得好嫩,尤其係個雞肉😍,估唔到好嫩滑,而且都好入味。佢個醬汁偏甜,同串燒都幾夾。五人足球決一不可($6️⃣8️⃣)最後仲有個甜品,個名好得意,原來係5舊芝士蛋糕配一球雪糕🍦。雪糕係士多啤梨🍓味,雪糕唔會好甜,所以同芝士蛋糕一齊食都唔會好濟。呢一餐真係食得好飽🥱,飽到上心口。同埋呢原來呢間Cafe仲有賣咖啡豆,款式都唔少😯,有啲味道都想試吓,鍾意咖啡嘅朋友去到都可以望吓~

Queenie Pizza🍕 ($1️⃣3️⃣8️⃣)

黑松露彩椒菌片意大利麵配吉列炸蠔($1️⃣1️⃣8️⃣)

亞洲串燒拼盤($7️⃣8️⃣)

五人足球決一不可($6️⃣8️⃣)

2021-06-23 35 瀏覽
上星期五晚約左中同聚一聚,兩條沙田柚,梗係去番附近食~ 第一次喺Puzzle Dining & Cafe💛 搬鋪後食dinner,個場都幾旺👏🏼🙂➿ 雙重滋味大扇貝 ($78)扇貝一隻係蒜蓉牛油味🧈 另一隻係鹹蛋黃醬味,好欣賞佢地調味恰到好處,蒜蓉或者鹹蛋黃味唔會太霸道而失去左帶子原有既香氣👍🏽 扇貝底下舖左一層帶有蒜蓉味既薯蓉,口感軟滑😋➿ 𝑸𝒖𝒆𝒆𝒏𝒊𝒆 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂: 巴馬火腿配三重芝士 ($138)厚厚既芝士夠哂鹹香,滿足到芝士控🧀 薄餅皮由兩塊墨西哥餅皮組成,夠薄夠脆,岩哂兩個人些牙,食完仲有quota繼續食😆➿ 自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼 ($118)京葱味道本身比較濃烈,同照燒汁雞肉相配完全無違和感😌 雞肉嫩滑,絕對唔會鞋烚烚👍🏽 丼飯配咗大量嘅酸薑同漬物,天氣熱辣辣食幾開胃😋➿ 波爾達魯梨撻配意大利雪糕 ($65)梨味🍐清甜唔漏,撻皮酥脆,配埋朱古力味雪糕食唔錯呀☺️➿ 𝟏𝟔𝟔𝟒 ($78)1664比起其他啤酒嚟講麥味唔算太重,仲帶有少少蜜糖香味🍯 呢度除咗1 pint 500ml之外,仲有1 tower 2L選擇,岩晒一大班人一齊啤啤佢gur一gur啦!😗🍻

➿ 雙重滋味大扇貝 ($78)

➿ 自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼 ($118)

➿ 波爾達魯梨撻配意大利雪糕 ($65)
梨味🍐清甜唔漏,撻皮酥脆,配埋朱古力味雪糕食唔錯呀☺️

➿ 𝟏𝟔𝟔𝟒 ($78)
馬鞍山係美食沙漠 我細細個就聽過喇( ߹𖥦߹ ) 近呢幾年似乎情況有改善 但新港城大商場入面都唔洗旨意搵到咩小店 除左今次要介紹嘅Puzzle dining & cafe (。・ω・)ノ之前都有留意佢搬舖嘅消息 新舖位置都唔易去 要先通去五期再出街舖雖然唔易去 但已經決定要encore 因為主菜同甜品都好impressive!(✌︎˙˘˙✌︎)香烤豬斧頭扒配脆炸薯條及田園沙律 ($238)馬上先講驚喜主菜 侍應姐姐都強烈推介 話斧頭扒非常嫩同多肉汁黎到果然厚身而且嫩口多汁薯條名副其實 幼切反而令佢更脆口一食就停唔到( ◜࿀◝ )我唔好煎炸嘢都覺得好食 茄汁都唔洗點其實呢度同時都係間Café 都好想試下佢地嘅咖啡( ・᷄ὢ・᷅ )(上回講到我已踏入咖啡新世界🤓)但因為怕夜晚飲左咖啡訓唔著所以我地叫左杯白酒配上呢道主菜 消消膩感個人認為十分適合!ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ如果唔飲酒/唔怕訓唔著 呢度嘅咖啡睇餐牌都覺得好吸引仲可以買自家咖啡豆番屋企飲\(◡̈)/大啡菇蕃茄水牛芝士沙律 ($98)大啡菇已切片 方便入口 適合懶人仲可以夾埋水牛芝士同番茄同時食多重味覺刺激!呢幾種食材配搭嘅沙律喺坊間亦唔常見

香烤豬斧頭扒配脆炸薯條及田園沙律 ($238)
黎到果然厚身而且嫩口多汁
薯條名副其實 幼切反而令佢更脆口一食就停唔到( ◜࿀◝ )
我唔好煎炸嘢都覺得好食 茄汁都唔洗點

其實呢度同時都係間Café
都好想試下佢地嘅咖啡( ・᷄ὢ・᷅ )
(上回講到我已踏入咖啡新世界🤓)
但因為怕夜晚飲左咖啡訓唔著
所以我地叫左杯白酒
配上呢道主菜 消消膩感
個人認為十分適合!ᕙ( ˙꒳​˙ )ᕗ
如果唔飲酒/唔怕訓唔著
呢度嘅咖啡睇餐牌都覺得好吸引
仲可以買自家咖啡豆番屋企飲\(◡̈)/

大啡菇蕃茄水牛芝士沙律 ($98)
呢幾種食材配搭嘅沙律喺坊間亦唔常見(๑ ー̀εー́ ๑)チッ
水牛芝士有淡淡的奶香 冇嗰種好難頂嘅芝士味 同蕃茄好夾( ⌯᷄ω⌯᷅ )
不過個人不太喜歡火箭菜 味道比較苦 如果配上其他沙律菜種類更佳

波爾達魯梨撻配意大利雪糕 ($65)
食第一啖我已經心心眼(*´˘`)♡
梨撻都算係稀有嘅餐廳甜品
淨係為左梨撻都好想再黎(✌︎˙˘˙✌︎)
撻底皮脆 焗得好香
配上果餡帶淡淡既水果甜味
上菜時仍帶住焗爐餘溫
同凍冰冰味道香濃既意大利朱古力雪糕有強烈對比 一冷一熱
有食心太軟既感覺又唔會太heavy十分著迷 想食多十個(´•̥ ̯ •̥`)

美食沙漠中嘅綠洲絕對冇吹大
再多幾間好似Puzzle dining & cafe 高質良心小店絕對可以令馬鞍山美食沙漠地位不保(๑ ー̀εー́ ๑)チッ
深夜打文諗起個梨撻都流口水😭