2021-06-22 23 瀏覽
這間餐廳是馬鞍山朋友們介紹,區內人氣指數不錯,朋友們都推介我試咖啡,配甜品會好夾,今次想飲杯酒,下次一定要試下️。大啡菇蕃茄水牛芝士沙律沙律菜滿滿,新鮮爽甜,水牛芝士質感軟身,味道鹹香,配上爽甜蕃茄共食,多了一份清新感,大啡菇令口感更豐富波爾達魯梨撻意大利雪糕鬆軟撻皮,加上原隻梨肉香甜,焗到撻邊有脆口,每一口再配上香濃朱古力雪糕,一冷一熱,口感幼滑自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼雞肉嫩滑,夾著京蔥食,爽脆清甜,照燒汁好送飯紅酒果味重,酸味不重,唔錯

波爾達魯梨撻意大利雪糕

自家製和風照燒汁京蔥雞肉串丼
雞肉嫩滑,夾著京蔥食,爽脆清甜,照燒汁好送飯

紅酒果味重,酸味不重,唔錯
2021-06-18
5 分鐘 (堂食)
[ #caloriefoodie馬鞍山]• 𝙿𝚞𝚣𝚣𝚕𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚊𝚗𝚍 𝚌𝚊𝚏𝚎 •🐿馬鞍山不嬲都俾人話係美食沙漠呢間多國菜Cafe雖然裝修唔算特別起眼 打卡但食物方面絕對有中上水準!!好味最重要(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)另外 餐廳有多達30款唔同特色既精品咖啡而且亦有多國精品咖啡豆販賣 絕對啱哂咖啡控!但卡里夜晚飲完咖啡會訓唔著 今次就冇試到了-保雲酥比目魚扒拌芒果沙沙及田園沙律 💰$208保雲酥羊架就食得多 保雲酥比目魚扒就第一次比目魚扒沾上滿滿既麵包糠 酥皮口感酥脆即叫即焗 上枱影左一陣相後先食 魚肉依然微温比目魚肉質新鮮滑嫩 入口即融 骨肉分離 食得方便又好食芒果沙沙係由芒果粒組成 芒果夠甜 配搭埋比目魚一齊食 味道好豐富仲有田園沙律伴胡麻醬 整體值得一試 -小食拼盤 💰$98有四款小食︰薯絲蟹鉗、日本一口芝士、忌廉芝士蘑菇雞翼、芝士羅勒汁沙律最好食係忌廉芝士蘑菇雞翼 係無骨釀雞翼雞肉嫩滑 咬落味道豐富多層次 好食!其他就普普通通 整體性價比唔高-CC芝士焗薯條配黑松露醬 💰$78食食下聞到隔離枱既黑松露味 決定要加單!幼身長薯條 上面鋪左一層薄薄芝士同粒粒黑松露如果芝士既份量再多
[ #caloriefoodie馬鞍山]
• 𝙿𝚞𝚣𝚣𝚕𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚊𝚗𝚍 𝚌𝚊𝚏𝚎 •
🐿
馬鞍山不嬲都俾人話係美食沙漠
呢間多國菜Cafe雖然裝修唔算特別起眼 打卡
另外 餐廳有多達30款唔同特色既精品咖啡
而且亦有多國精品咖啡豆販賣 絕對啱哂咖啡控!
但卡里夜晚飲完咖啡會訓唔著 今次就冇試到了

配搭埋比目魚一齊食 味道好豐富
仲有田園沙律伴胡麻醬 整體值得一試

小食拼盤 💰$98
最好食係忌廉芝士蘑菇雞翼 係無骨釀雞翼
雞肉嫩滑 咬落味道豐富多層次 好食!
其他就普普通通 整體性價比唔高
CC芝士焗薯條配黑松露醬

CC芝士焗薯條配黑松露醬 💰$78
食食下聞到隔離枱既黑松露味 決定要加單!
幼身長薯條 上面鋪左一層薄薄芝士同粒粒黑松露
如果芝士既份量再多啲應該會更滿足
黑松露聞落十分之香 同薯條配埋一齊好夾
另外仲會有一兜芝士醬可以點薯條食!
薯條焗得好脆身香口 值得一試!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

𝙷𝙾𝚄𝚂𝙴 𝚆𝙸𝙽𝙴 [𝚐𝚕𝚊𝚜𝚜] 💰$68
突然興起 想白酒配白肉 好好享受美食
對女仔黎講 呢杯係好易入口既酒 亦好香淳
飲完酒之後 成餐飯都變得好完滿
📍馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心(5期)地下G30號舖
#caloriefoodie💛 #caloriefoodie
保雲酥比目魚扒拌芒果沙沙及田園沙律
CC芝士焗薯條配黑松露醬
波爾達魯梨撻配意大利雪糕
馬鞍山呢間隠世Cafe位於新港城中心5期地下,主打各式各樣嘅咖啡,同有各國咖啡豆賣,環境舒適闊落,佈置有用心,咖啡控想喺馬鞍山享受一個寧靜下午,呢度絕對啱晒。香煎腸粉配台式肉燥及煎蛋呢個係港台嘅Fusion 下午茶小食,用上香港嘅腸粉配搭台式肉燥,感覺好特別,台式肉燥大粒入味,另外配埋太陽蛋流出嚟嘅汁食好正。法式焦糖馬德蓮蛋糕配意大利雪糕馬德蓮蛋糕,外層硬硬地,撕開裏面係一個口感鬆軟嘅蛋糕,食落仲散發住濃濃嘅奶香味。熱炭燒咖啡一上枱已經聞到咖啡香味醇厚,飲落去有回甘嘅感覺,甘得黎帶少少苦味,另外易入口唔會酸。Ice Americano Americano味道甘醇,加了冰塊苦味較溫和,覺得Espresso太濃烈嘅朋友可以試味道較淡Americano。

香煎腸粉配台式肉燥及煎蛋

法式焦糖馬德蓮蛋糕配意大利雪糕

熱炭燒咖啡

Ice Americano
2021-06-16
"𝑌𝑜𝑢 𝑐𝑎𝑛’𝑡 𝑚𝑎𝑘𝑒 𝑒𝑣𝑒𝑟𝑦𝑜𝑛𝑒 ℎ𝑎𝑝𝑝𝑦. 𝑌𝑜𝑢’𝑟𝑒 𝑛𝑜𝑡 𝑝𝑖𝑧𝑧𝑎.“大家有冇試過問女朋友夜晚食咩好 諗到頭都痕呢?🤯🧑🏽:日本菜?👩🏽:三文魚有蟲啊🧑🏽:西餐?👩🏽:好貴啊🧑🏽:上海菜?👩🏽:no made in China 啊🙅🏽‍♀️女朋友又叫我地揸主意 但又ban晒🙄各位男士 你地唔駛驚啦❗️因為今日要介紹一間多國菜cafe 🇬🇸🇦🇿🇸🇧🇷🇺一次滿足女朋友多個願望啊💫🌟今次依間cafe 其實主打咖啡☕️🍵環境闊落 佈置用心 讓客人真係可以有一個舒適寫意嘅地方 靜落來同咖啡有個約會🥰因為店內亦有賣來世世界各地嘅咖啡豆!有牙買加 哥斯達黎加 印尼等等快啲買來試吓啦早餐飲杯咖啡加個包就已經係個Good morning✨☀️除左咖啡之外食物質素都不遑多讓啊🤤🤤有好多fushion 菜式好有異國風情🤠餐廳好多細節位都感受到佢地好鐘意香港除左餐牌菜式盡顯創意外 亦不忘為香港人打氣💕✋☝️快啲去懲罰!——————————————————————〖大啡菇蕃茄水牛芝士沙律🍅🥒🥬〗$98依個沙律份量驚人啊🤩 食完之後令人懷疑自己係一隻牛🐂(不過真係好食)沙律汁方面唔係用黑醋同千

大家有冇試過問女朋友夜晚食咩好 諗到頭都痕呢?🤯

一次滿足女朋友多個願望啊💫🌟

今次依間cafe 其實主打咖啡☕️🍵
環境闊落 佈置用心
讓客人真係可以有一個舒適寫意嘅地方 靜落來同咖啡有個約會🥰
因為店內亦有賣來世世界各地嘅咖啡豆!
有牙買加 哥斯達黎加 印尼等等

快啲去懲罰!

——————————————————————

〖大啡菇蕃茄水牛芝士沙律🍅🥒🥬〗$98
依個沙律份量驚人啊🤩
食完之後令人懷疑自己係一隻牛🐂(不過真係好食)
沙律汁方面唔係用黑醋同千島醬
食落唔怕酸唔怕肥啦👍
餐廳好細心 將大啡菇切好先上碟
咁一班人唔駛自己切咁麻煩啦
絕對係同朋友開心share 嘅不二之選😍

〖祕製叉燒大蝦海鮮配三重芝士🍕〗$138
依個pizza真係夠晒盞鬼😜🤪
從前有兩個廚司爭抝應該整海鮮Pizza 定係叉燒pizza
有個手下講左句:「爭咩啊~溝埋來做叉燒海鮮pizza ~丫~笨」
就係咁 依個pizza 就橫空出世了😎
Pizza有好多芝士同海鮮
咬落去係勁足料😍
個底好薄好脆
最重要嘅係個pizza底中間有一層搽左叉燒醬同放左少量叉燒
令到成件事更有層次👏👏👏
估唔到係咁夾🙌

〖薑黃西班牙海鮮焗飯🐙🦑🦐〗$138
講起依個飯就真係嬲🥺(曲)
我明明想食焗飯嘛
有咩理由海鮮多過飯啊😂😂
你冇睇錯
依間餐廳真係好足料
蝦,帶子,八爪魚 ,蜆肉 ~應有盡有🤩
廚師就快將成個太平洋嘅海產都放晒係依個飯😋😋
至於味道方面我認為都幾香
同埋飯濕左少少🤏 鐘意食淋既就岩晒喇
唔鐘意既可能會覺得影響左口感
但整體來講都係大讚😍😍
薑黃西班牙海鮮焗飯

〖E18招牌咖啡〗(跟餐加$38)
主角當然壓軸出場😎
依間嘅cafe 真係非同少可😚
店員離我地仲有5步距離
我地已經聞到佢手上嗰杯咖啡香味濃郁☺️
唔好睇佢貌相平平無奇
但絕對係貨真價實
咖啡有強烈嘅香味 甘得來有少許苦味
易入口 而且唔酸!!
所以最適合怕酸嘅人😍
咖啡配合埋餐廳

☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎☀︎︎

虹吸咖啡
2021-06-07
薑黃西班牙海鮮焗飯
虹吸咖啡
呢間舖真係好過份!點解d野食可以咁好食??!!點解可以有咁多種類既特色咖啡但咁平??!!點解我晚飯時間7:30去食可以坐唔滿??!!點解d員工可以咁有禮貌??!!點解淨係收現金無卡機要同我講唔好意思??!!係咪痴線架!!係鹿鞍山呢個沙漠有呢個質素應該要上市啦!仲要係一間有良心嘅餐廳!😭人泥!!快d去食爆佢!!講返嘢食先~話說我哋一行三人叫咗一份鹹蛋黃單骨雞翼、一份韓式炸雞併窩夫、一個巴馬火腿三重芝士pizza、同埋一個熔岩芝士原條鰻魚飯配蝦串,一人一杯嘢飲,但嘢飲同Pizza唔記得影相😢個單骨雞翼超驚喜,雖然係炸又鹹蛋黃但係又唔會好膩,一開始就上呢一個真係一陣風就冇晒,因為實在太好食,但係我哋都忍住唔encore😂唔想眼闊肚窄😅之後上個韓式炸雞,又係一個新驚喜,炸雞唔錯,我鍾意嗰醬比較偏甜,初初以為併窩夫又咸又甜會好怪,但完全唔會,個窩夫係比較硬實嘅類型,但其實脆脆地又好好食😋之後嚟咗個Pizza同鰻魚飯,個Pizza好脆好薄,巴馬火腿份量正常,呢個配搭我覺得有少少偏鹹,但如果係比較鍾意重口嘅人應該覺得啱啱好。個芝士鰻魚飯勁飽肚!我唔記得嗌小飯⋯⋯最後個飯係食唔晒嘅😅如果女仔叫記得嗌小
呢間舖真係好過份!

點解d野食可以咁好食??!!
點解可以有咁多種類既特色咖啡但咁平??!!
點解我晚飯時間7:30去食可以坐唔滿??!!
點解d員工可以咁有禮貌??!!
點解淨係收現金無卡機要同我講唔好意思??!!
係咪痴線架!!

人泥!!快d去食爆佢!!

之後嚟咗個Pizza同鰻魚飯,個Pizza好脆好薄,巴馬火腿份量正常,呢個配搭我覺得有少少偏鹹,但如果係比較鍾意重口嘅人應該覺得啱啱好。個芝士鰻魚飯勁飽肚!我唔記得嗌小飯⋯⋯最後個飯係食唔晒嘅😅如果女仔叫記得嗌小飯🙂不過條鰻魚比較多細骨,食嗰時要小心啲。但整體兩個主食都唔錯,個人推介pizza!👍🏻

我哋其中一個人叫咗特色咖啡山度士,聽佢講係超好飲而且好抵!我唔太識,但下次我都會叫啲特色咖啡嚟試吓😉
鹹蛋黃單骨雞翼
鹹蛋黃單骨雞翼
韓式炸雞平窩夫
  • 韓式炸雞併窩夫
2021-06-12 26 瀏覽
🤎Puzzle Dining & Cafe🤎Puzzle Dining & Cafe位於馬鞍山新港城,喺美食沙漠入面難得有黃店,當然要試下佢咩料啦!🤍小食拼盤 $98小食拼盤包括有水牛芝士車厘茄田園沙律、一口芝士、芝士釀雞翼同埋蟹鉗肉網卷,作為開胃前菜無得彈!d炸物香脆得黎又唔油,絕對係芝士控必然選擇。🤍龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意大利麵 $118意粉下面有好彈牙的大蝦,龍蝦汁好香,唔會太咸食完好口渴嘅感覺,配埋蟹肉絲味道一流!蒜香味道啱啱好,份量適中唔會搶走海鮮嘅味道,值得一試!🤍黑松露野菌配三重芝士 $138私心推介呢款三重芝士黑松露pizza!咬落去食到3種芝士layer,加上佢嘅皮又脆又薄,鍾意薄皮pizza嘅就啱哂你口味🤤最重要嘅係佢啲黑松露一啲都唔慳皮,$138嚟講絕對抵食!🤍波爾達魯梨撻配意大利雪糕 $65食完正餐就揀咗呢款梨撻!佢味道甜得嚟又唔會好漏,酥皮夠熱辣辣又鬆脆,配埋個雪糕,口感一冷一熱,非常之好🤤$65有咁嘅質素,相信其他餐廳都未必搵到!🤍虹吸式精品咖啡 $28飲品方面,今次加咗錢試哥倫比亞嘅虹吸式精品咖啡☕️飲落去好順滑,帶點甘甜味,完全唔帶苦澀味。順帶一提,呢度有好
🤎Puzzle Dining & Cafe🤎

🤍小食拼盤 $98

🤍龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意大利麵 $118
龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意大利麵

🤍黑松露野菌配三重芝士 $138
黑松露野菌配三重芝士

🤍波爾達魯梨撻配意大利雪糕 $65

🤍虹吸式精品咖啡 $28
飲品方面,今次加咗錢試哥倫比亞嘅虹吸式精品咖啡☕️飲落去好順滑,帶點甘甜味,完全唔帶苦澀味。順帶一提,呢度有好多款咖啡,仲要係自己炒豆😍啱飲既仲可以買咖啡豆番屋企💛

📍Puzzle Dining & Cafe
馬鞍山鞍祿街18號MOSTown新港城中心地下G30呀舖
龍蝦汁香蒜蟹肉大蝦意大利麵
黑松露野菌配三重芝士
2021-06-07 36 瀏覽
今次去咗試Puzzle Dining 嘅下午茶☕️,平時其他餐廳下午茶嘅時間都係大約兩點半,但係依間餐廳嘅下午茶三點先開始。如果想去試嘅人,記得要注意⚠️!-🍴牛油果醬雞肉墨西哥卷🥑🫔($52) - 切面好靚,可以見到有生菜、紫椰菜、雞肉同埋牛油果醬,所以都好健康。除咗墨西哥卷🫔仲有啲沙律🥗用伴碟。肉同菜嘅份量啱啱好,用煎香左嘅墨西哥卷皮包住,又香又好食😋!食完依次,下次仲會想食!-🍴小確幸窩夫配意大利雪糕🍨🧇($45) - 窩夫係即叫即整,所以新鮮熱辣😋,外脆內軟,但係Size偏細🤭,反而雪糕幾大球,朱古力味🍫幾重。冰凍嘅雪糕加上熱辣辣嘅窩夫,冰火交融嘅感覺🧊🔥,好好食!-🍴Flat White☕️(+$25) - 靚靚一杯打卡咖啡📷📸,拉花拉得好靚!唔止得個樣,咖啡味好香🤩,同時飲到奶泡同咖啡牛奶,好飲!-🍴蘋果汁🧃($25/枝) - 係鮮榨嘅蘋果汁🍎,酸爽嘅感覺。可能因為冇添加糖,所以唔會話好甜。
小確幸窩夫配意大利雪糕
Flat  white
Apple  juice
2021-06-07
$73.5 (下午茶)
Flat  white
座落係新港城隱世角落轉彎位食物質素對得住靚靚夕陽景觀🌅特別吸晴既係有虹吸式咖啡選擇☕️精品咖啡種類繁多完美結合咖啡店➕小餐廳既所有美好元素🥰🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸1️⃣巴哈咖啡🧚🏻‍♀️本人對精品咖啡只有微薄既認識,首先感謝老闆娘既推介,先有咁好既咖啡飲!我偏好較酸既豆,冷熱兩種飲用起身,的確有層次感,感覺大有不同。薄薄的酸味同香氣混合,同其他下午茶點配埋一齊真係相當之夾!我個人就傾向凍飲👍🏻推薦👍🏻💕💕🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸2️⃣咸蛋黃單骨雞翼(8件)🐣本人一直對咸蛋黃食品冇太大好感因為大多都係好咸,好咸,同好咸失去咸蛋黃既意義🥲呢款咸蛋黃單骨雞翼真心令我喜出望外🥰完全散發到咸蛋既香氣同幼滑如沙既口感最重要唔係得個咸字!😍仲要係單骨雞翼,細細件食得好方便😋推介👍🏻👍🏻🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸3️⃣下午茶T1 : 我地真係好L鍾意香港(Jumbo鬆餅 + 是日精選甜點)🤣真係Jumbo鬆餅黎架喎!應該係平時見到既1.5倍左右🤣大大粒朱古力滿佈鬆餅面,成個鬆餅焗得外脆內軟,最誇張係內裡竟然係流心😮😮唔認佢係即叫即整都唔得,呢個鬆餅真係相當有誠意👍🏻今日既是日
座落係新港城隱世角落轉彎位
食物質素對得住靚靚夕陽景觀🌅
特別吸晴既係有虹吸式咖啡選擇☕️
精品咖啡種類繁多
完美結合咖啡店➕小餐廳既所有美好元素🥰
1️⃣巴哈咖啡

🧚🏻‍♀️本人對精品咖啡只有微薄既認識,
首先感謝老闆娘既推介,先有咁好既咖啡飲!
我偏好較酸既豆,冷熱兩種飲用起身,
的確有層次感,感覺大有不同。薄薄的酸味同香氣混合,
同其他下午茶點配埋一齊真係相當之夾!
我個人就傾向凍飲👍🏻推薦👍🏻💕💕
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
2️⃣咸蛋黃單骨雞翼(8件)

🐣本人一直對咸蛋黃食品冇太大好感
因為大多都係好咸,好咸,同好咸
失去咸蛋黃既意義🥲
呢款咸蛋黃單骨雞翼真心令我喜出望外🥰
完全散發到咸蛋既香氣同幼滑如沙既口感
最重要唔係得個咸字!😍
仲要係單骨雞翼,細細件食得好方便😋推介👍🏻👍🏻
3️⃣下午茶T1 : 我地真係好L鍾意香港
(Jumbo鬆餅 + 是日精選甜點)

🤣真係Jumbo鬆餅黎架喎!
應該係平時見到既1.5倍左右🤣
大大粒朱古力滿佈鬆餅面,成個鬆餅焗得外脆內軟,
最誇張係內裡竟然係流心😮😮
唔認佢係即叫即整都唔得,呢個鬆餅真係相當有誠意👍🏻
今日既是日甜點係芝士餅,係軟個隻,感覺一般
但欣賞鬆餅佔大份,芝士餅佔小部份呢個配搭👍🏻👍🏻
4️⃣牛油果醬雞肉墨西哥卷

🥑牛油果醬份量較少,雞肉份量較多。
雞肉唔會鞋,不過亦未至於鮮嫩多汁,味道亦比較淡。
鍾意佢個皮,薄得黎唔會太油,成件事都係輕盈健康既👍🏻
🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
🥸事實上間cafe係非常有心既小店,從裝修上可見一斑👍🏻
除左虹吸咖啡非常具特色外,仲見到有多款sake選擇
相信夜晚黎食都會非常滿意👍🏻
由於menu上選擇太多,以下附上幾頁供各路美食獵人參考
  • 咸蛋黃單骨雞翼
2021-05-27 20 瀏覽
呢間cafe未搬去新港城既時候已經有聽過咁啱嗰日係馬鞍山睇完戲就去咗食佢個位置唔係係戲院嗰邊近馬鞍山泳池嗰邊如果唔熟馬鞍山既人真係要搵一搵禮拜五2點幾去到都有位店員服務都好好叫咗個蝦 彩椒意粉 有兩條大蝦 意粉好creamy但又唔會濟份量啱啱好!Lunch set有包沙律/餐湯嗰日個餐湯係南瓜湯 幾好飲😋😋😋仲有野飲包 嗰日我加$10叫咗杯玫瑰奶茶 正正常常咁 唔會太甜朋友叫咗個漢堡食 同埋伯爵奶茶 +$8 我覺得佢杯野飲幾好飲😍呢間真係好值得再食同埋佢地個lunch menu每星期都轉下次去馬鞍山都會想再食🤣同埋星期一至五堂食有8折 又唔洗加一!
呢間cafe未搬去新港城既時候已經有聽過
我覺得佢杯野飲幾好飲😍

呢間真係好值得再食
同埋佢地個lunch menu每星期都轉
下次去馬鞍山都會想再食🤣
同埋星期一至五堂食有8折 又唔洗加一!
叫了大蝦西柚沙律,$108。竟然是用泰國辣醬淋在蝦上(而我們不食辣),沙律菜是水旺旺的,碟子上是有半公分的小水塘。柚子呢,有數條,但是水旺旺的菠蘿就有10舊,明顯是罐頭菠蘿⋯蝦呢⋯閉上眼睛去吃的話完全不知道是在吃蝦,完全沒有蝦味。跟店員説了我們不吃辣,店員聽完走咗去,當無聽過一樣,如果是$58,可以接受,但是$108。另外,也叫了焗扇貝,$78有兩隻。隻扇貝有一毫子咁大⋯如此品質及服務,一頂再頂,正。
2021-04-24
2021-04-21 72 瀏覽
醬燒美國全自然豬肋骨 328 有少少甜甜少少辣辣的,滿有風味!豬肋骨肉嫩又林,不過超大份完全食唔哂!炸薯條幼薯條,條條鬆脆熱辣辣,似剛炸好的新鮮貨色!小妹最愛點茄汁加Tabasco 哥倫比亞虹吸式咖啡 25香濃的咖啡,製作特色,買少見少,高質!豐富嘅香氣,口感順滑,帶着特殊的焦糖味同小小酸,係其中我喜歡哥倫比亞豆嘅原因!冰心奇緣 48原來係炸雪糕泥嫁!雖然甜品外賣係夠吸引,但外脆內軟,童年回憶返哂泥!可惜上面pat cream同彩虹粒粒有啲太小朋友嚕!

醬燒美國全自然豬肋骨 328

炸薯條

哥倫比亞虹吸式咖啡 25
香濃的咖啡,製作特色,買少見少,高質!

冰心奇緣 48
2021-04-10 79 瀏覽
對上一次嚟個陣仲裝修緊,今日終於可以開餐啦~因為過咗繁忙時間,所以店內嘅環境好舒適,可以靜靜地休息一陣呢~呢度平日午餐閩間由 12-3 架,不過去到個陣已經過咗三點啦,所以今日食住下午茶餐啦,叫咗一份T4 牛油果醬雞肉墨西哥卷,呢個餅皮烘得啱啱好,唔會變到好脆好軟身,仲包得好實呀,而雞肉啖啖都有肉汁,唔會乾身,加埋雞蛋同菜╴都好足料。不過如果多啲牛油果醬就好啦~ 今日呢個墨西哥卷下午茶夠曬健康啦~
2021-04-06 69 瀏覽
愚人節約咗朋友去行街行街之前諗住搵間黃店醫醫肚咁岩喺新港城附近又掛住佢嘅鹹蛋黃雞翼於是就決定食puzzle dinning 喇🤣🤣結果去到先發現原來lunch係冇鹹蛋黃雞翼㗎😢由於我哋兩個都唔係好肚餓所以就叫咗一個all day breakfast同一個甜品一齊share但最後發現都係食唔晒㗎🙈🙈🙈all day breakfast 嘅班尼迪蛋味道唔錯淋喺蛋上面既醬幾好味粟米用左大量芝士去撈開心🥳而腸仔煙肉薯餅等等都係正正常常嘅但全麥麵包真係好乾如果可以軟熟返少少就好啦意大利雪糕味道幾特別但係唔錯嘅蘋果批對我哋黎講有啲太甜都係鍾意啲酸酸甜甜嘅味道多啲不過邊邊焗得好脆好好食最後都係忍唔住食晒成個蘋果批🤣值得一讚係員工態度好友善我哋想坐窗邊嘅座位員工都好盡力去協助我哋麻煩晒💛💛💛都係食唔到最掛住嘅鹹蛋黃雞翼下次一定會再嚟㗎!!!
愚人節約咗朋友去行街

我哋想坐窗邊嘅座位
員工都好盡力去協助我哋
麻煩晒💛💛💛
都係食唔到最掛住嘅鹹蛋黃雞翼
下次一定會再嚟㗎!!!
2021-04-05 62 瀏覽
今日同friends👯‍♀️去咗Puzzle Dining食lunch😆,係馬鞍山⛰美食沙漠🏜嘅綠洲!-🍴泰式雞扒🐓配時令蔬菜🥒伴珍珠米飯🍚($68) - 啲雞幾嫩🤩,唔會好老,多汁🤤!-🍴日式咖喱吉列豬扒🍛伴時令蔬菜🥒及珍珠米飯🍚($78) - 個吉列豬扒好脆🤤,食得出係新鮮熱辣👍🏻!-🍴蜆肉雜錦海鮮蕃茄蒜香意大利粉🦑🍅🍝($82) - 幾足料!蕃茄味好出,不過蒜香味唔係好出。鐘意食蕃茄🍅嘅人可以試吓!😂-🍴是日精選餐湯(意大利菜湯)🍅/ 田園沙律🥗(跟餐)-🍴Cappuccino ☕️(+$25) - 好多泡喺表面,幾得意!🍴凍Mocha🥤(+$29) - 一上台就覺得好靚😍,啱晒打卡!📸

🍴是日精選餐湯(意大利菜湯)🍅/ 田園沙律🥗(跟餐)
2021-04-05
2021-03-27 72 瀏覽
之前我行山嚟呢度食過早餐都已經好正,今次放工同朋友約咗喺馬鞍山食飯諗都唔使諗決定再揀依間高質cafe食過返尋味💯😙 平日嚟到夜晚食飯唔算太迫,一入到門口位同位之間都比較闊落,佢燈光裝飾得好靚,坐落傾偈同朋友聚會,拍拖都舒服😉 放工比較肚餓就叫咗兩個小食同埋一個主菜,再試吓佢個招牌嘅熱咖啡先,喺間同路人餐廳食飯特別舒服💛😆🔎 鹹蛋黃單骨雞翼 $68身為雞翼 fans梗係要試吓佢個鹹蛋黃單骨雞翼,佢味道食落唔多炸粉,鹹鹹地啖啖肉,又唔使吐骨,勁快5分鐘就2個人清左碟野😋🔎 龍蝦汁蟹肉意大利飯配天婦羅蝦 $148首先講吓佢個意大利飯啦佢煮得比較爽身,粒粒分明係比較傳統意大利式嘅煮法,所以食落去冇出面啲咁淋,質感比較煙韌,一啖飯一啖蟹肉呢個配搭Perfect match 🥰 另外配天婦羅蝦呢個配搭都幾特別,食落都唔錯好脆,好有意日 fusion嘅感覺🙃 喺沙田馬鞍山我印象中食落都算係最好食嘅意大利飯嘅其一😋😋😋🔎 CC芝士焗薯條配黑松露醬 $78初頭叫佢純粹以為係有啲黑松露粉咁樣,點知上到黎果陣係大大嚿黑松露,再配埋個芝士醬超邪惡食到勁飽😝 同埋佢薯條食落都係岩咋好好脆,食到超滿足😗🔎 E18

🔎 鹹蛋黃單骨雞翼 $68

🔎 龍蝦汁蟹肉意大利飯配天婦羅蝦 $148

🔎 CC芝士焗薯條配黑松露醬 $78

🔎 E18 Blend 招牌咖啡 $50
佢呢個咖啡係齋啡嚟,飲落去嗰陣唔係好苦兼大有少少酸味,飲落好清新又有少少提神,聞落去嗰陣已經好正,同埋佢之後紋絡原來朋友係飲開咖啡,就發現原來呢度呢間餐廳竟然有咖啡豆賣,鍾意飲咖啡嘅朋友不妨可以留意下,見佢咖啡個Menu都有成幾頁咁多有唔同分類,下次又可以試吓其他先🤪🤪

食完仲可以去行5分鐘就去到馬鞍山海濱公園嘅範圍,飯後散步吹水一流🤭

📍 Puzzle Dining & Cafe (馬鞍山) 💛
2021-03-25
  • 龍蝦汁蟹肉意大利飯配日式天婦羅蝦