2022-07-28 675 瀏覽
好味指數:⭐️抵食指數:回頭率指數:⭐️Rempah Noodles 呢間鋪頭食喇沙咁出名,諗住去放lunch 去排下隊試下有幾好味,但估唔到原來連茶餐廳水平都冇🫠NONYA LAKSA LEMAK $98👍🏻賣相好靚 擺盤唔錯👎🏻湯好淡,得少少椰香味,個湯底其實就係有少少辣同少少椰香味嘅咖喱湯,唔講唔知食緊喇沙湯底lol🫠🫠 👎🏻 個人黎講唔鍾意麵底用米線,同埋啲米線偏淋🥲仲要唔太掛湯,麵還麵,湯還湯👎🏻 啲配料夠,但啲蝦冇味🥲👎🏻 份量細,男仔應該唔夠食🫡,但好似有得免費加底,不過佢餐牌冇寫,驚唔夠食嘅朋友仔記得加底咖央多士 $38見網上影得呢間啲咖央多士咁靚,梗係叫個黎試下,但係真係有啲失望👍🏻 多士脆口👍🏻醬多👎🏻冇斑蘭味,呢舊只可以形容為一個夾左cream 嘅多士🫠👎🏻 啲醬偏溶身▶️ 總括黎講,個喇沙面完 全 唔 值 呢個價,CP值極低🫡想食喇沙湯麵嘅朋友有大把選擇好過呢間,所以真係唔建議想食正宗喇沙嘅朋友去,呢個真係只係一個咖喱米線🥹▶️坐得又唔算舒服,食完要即刻走人,服務一般▶️ 唔太推薦,除非你想食微辣咖喱米線🫡
好味指數:⭐️
抵食指數:
回頭率指數:⭐️

NONYA LAKSA LEMAK $98

👍🏻賣相好靚 擺盤唔錯

👎🏻 啲配料夠,但啲蝦冇味🥲

咖央多士 $38

👍🏻 多士脆口

👍🏻醬多

👎🏻冇斑蘭味,呢舊只可以形容為一個夾左cream 嘅多士🫠

👎🏻 啲醬偏溶身

▶️坐得又唔算舒服,食完要即刻走人,服務一般

▶️ 唔太推薦,除非你想食微辣咖喱米線🫡
NONYA LAKSA LEMAK
2022-07-23 606 瀏覽
叫左兩個Nonya Laksa Lemak娘惹喇沙湯麵,老實講,我都唔知食緊咩…都唔講個麵完全唔痴湯陣味個湯根本好淡… 淡嘅程度係得好單薄淡嘅椰奶香飲落口差啲以為係略帶香味嘅水咁唔得 真心唔得仲要成$98 CP值好低.Kaya toast咖央多士餐牌冇寫,要問先落得不過不失不過得罪講句,完全留唔倒客因為多士烘得外脆內軟同唔燶係基本有一個食評形容得好好食落口texture係咖央cream instead of咖央醬唔夠香又唔個濃又唔係唔好味又稱唔上好味 兩頭唔到岸唯一可以讚吓嘅係佢喺多士上面塗抹左好少量嘅花蜜 都幾香 同埋提升左多士嘅層次.不過都有啲嘢讚吓嘅店員大多外國人,仲見到有一個年紀頗大嘅叔叔,感覺都幾關顧社會,而且每個店員都好有禮貌店舖裝修真係幾靚,枱同埋座位嘅位置都寬躺,啱打卡人士.但,如果你係為食以嚟,咁就僅只於此。唔會再食亦唔推薦去食。
叫左兩個Nonya Laksa Lemak娘惹喇沙湯麵,
老實講,我都唔知食緊咩…
都唔講個麵完全唔痴湯陣味
個湯根本好淡…
淡嘅程度係得好單薄淡嘅椰奶香
飲落口差啲以為係略帶香味嘅水咁
唔得 真心唔得
仲要成$98 CP值好低
娘惹喇沙湯麵

Kaya toast咖央多士
餐牌冇寫,要問先落得
不過不失
不過得罪講句,完全留唔倒客
因為多士烘得外脆內軟同唔燶係基本
有一個食評形容得好好
唔夠香又唔個濃
又唔係唔好味又稱唔上好味 兩頭唔到岸
不過都有啲嘢讚吓嘅
店舖裝修真係幾靚,枱同埋座位嘅位置都寬躺,啱打卡人士
但,如果你係為食以嚟,咁就僅只於此。
唔會再食亦唔推薦去食。
2022-07-22 401 瀏覽
👉🏻娘惹濃厚喇沙辣度對於食開三哥五小嘅我啱啱好,所有配料都係不過不失,米線就覺得可以硬啲同埋可以多少少(始終覺得唔太飽肚)。$98就覺得貴咗少少,整體不過不失。👉🏻咖央多士普普通通,純粹比較多醬,個人就鍾意蘇媽(有牛油嗰個版本多啲)不過呢個就比較多咖央,打卡一流!不過呢度嘅服務真係幾好,我哋一飲完一杯水,店員就會幫我哋添水,服務唔錯!整體來講呢度都唔錯嘅,如果話專登嚟就好似唔值得,但係經過不妨試吓!

👉🏻娘惹濃厚喇沙

👉🏻咖央多士

2022-07-14 619 瀏覽
nyonya laksa lemak 🍜the broth was rich and had a great balance of flavours - one of my fav parts has to be how the fried tofu puffs which soak up all that fragrant coconut broth burst in my mouth!!the prawns were however slightly overcooked.premium prawn noodle 🦐again, the prawn and bone broth was flavourful, but I'd have to say I enjoyed the laksa more cos this was a bit too oily for me towards the end when all the crispy pork lard and fried onions were soaked in the broth.kaya toast 🍞really di
nyonya laksa lemak 🍜
nyonya laksa lemak

premium prawn noodle 🦐

kaya toast 🍞
really different from the classic kaya toast but I enjoyed it a lot! the texture was more like custard/cream, and it has a really strong pandan flavour. perfectly toasted too!
kaya toast

taste: 8/10 (kaya toast); 7.5/10 (laksa); 6.5/10 (prawn noodle)
value: 7.5/10
💸: $98 (noodles); $38 (kaya toast)
30 分鐘 (堂食)
nyonya laksa lemak
kaya toast
2022-07-10 529 瀏覽
今日約左一位Singapore 同Malaysia 既朋友食lunch 大概1215 到 已經full house 等左20分鐘左右就入得了 首先 餐廳裝修靚同好時尚 但真係好細 坐得唔太舒服叫左個laksa 做主食 $98 蚊一碗 首先最重要係湯底既味道比較淡 連Singapore 朋友都咁講 材料新鮮 面條彈牙 如果湯底濃味會更佳加左$15 杯凍檸茶 regular 甜道都係唔甜 最後叫左個$38 蚊 kaya 多士 呢個就出色 醬非常多 椰香味重 多士烘得好脆 值得再去整體來說 不過不失 如果再去都去都係因為想食個kaya toast 好可惜坐得唔太舒服 同埋好趕 食完就要走

首先 餐廳裝修靚同好時尚 但真係好細 坐得唔太舒服

加左$15 杯凍檸茶 regular 甜道都係唔甜

好可惜坐得唔太舒服 同埋好趕 食完就要走

2022-07-08
2022-07-10 396 瀏覽
去金鐘攪車牌,花左我2個幾鐘,政府嘢真係要預約。攪完已經2點,看附近有乜好吃,見到呢間名氣店,laksa 係我飛佛,Google 大神又話行過去不遠,就過來試試。係有啲貴,但係好有新加坡風味的喇沙,真係好耐無食到過😋。老實說,香港好多店的喇沙係馬來西亞味,似咖喱麵多啲,新加坡和馬來西亞風味並不相同的。但我偏好新加坡味,椰奶味重啲,當然只係我個人喜好啦。順便叫個咖央多士,咦,唔見夾有牛油嘅?原來這店是不一樣,也有自己風味😅。喇沙就很對口味,咖央多士就見人見志,價格呢……咁就無左舊半了😅😏😆。
2022-06-24
2022-07-06 300 瀏覽
今日嚟咗試呢間之前好出名嘅新加坡喇沙,今日冇乜人排隊。叫咗個娘嘢喇沙同埋咖央多士。半年前食過個喇沙,覺得好入味,個湯好濃。今次覺得水準好似冇之前咁好,份量都唔算好多。個咖央多士都仲keep到水準,俾咗好多醬,有口感,唔錯唔錯。😍😍👍🏼👍🏼
係金鐘返工咁耐 次次lunch time經過呢間小店都見到長長人龍 今次終於的起心肝排隊試下啦係大風前既三十幾度烈日當空等左起碼15-20分鐘後 終於有得入去食啦 🥵🥵Lunch menu只有三款主食 我同同事都不約而同地揀左娘惹濃厚叻沙$98 望到就成個心情都變得好好🥰 濃香既叻沙香味同埋靚靚既擺盤已經吞緊口水 先飲一啖湯 不得了‼️好香濃少少辣椰香味出 餸個方面有蝦 魚餅 雞絲 雞蛋 豆腐 豆芽 香菜 粗米粉口感就係米線咁 男仔或者大食啲既朋友仔呢度可以免費加大麵底㗎 我差唔多飲曬個湯🫣 所以無加大都已經好飽 另外我都加左$15 要做一杯熱既斑蘭葉香茅茶 味道好清香 又唔會太甜 同碗叻沙形成強烈對比😂 可以解一解膩😌🍞除左lasa出名之外 呢度既咖央多士都係必點之選喔 麵包烘到口感酥脆 裡面既綠色咖央醬有淡淡既斑蘭味同埋椰香 唔會太甜 同朋友一人一件share食就啱啱好喇😆呢度既午餐價格都算進取 而且預左要排隊 不過味道真係好食 大家不妨試試

2022-06-28
15 分鐘 (堂食)
$125.7 (午餐)
2022-06-20 608 瀏覽
終於來到聽聞了好久的這家金鐘小店打卡,星期六的午餐時間12點多到達,幸好也只是等了15分鐘左右即可入座。這裡的菜式選擇並不多,只有蝦麵和喇沙,點了的招牌娘惹濃厚喇沙,加上小食Kaya toast。這裡的喇沙湯底算是在香港吃到的最濃郁之一了,但也並無油膩感,香氣撲鼻,唯一的不足就是份量稍微偏小。Kaya toast的夾心十分厚實,清新香甜的咖央醬配上烘烤香脆的吐司,值得一試!除了食物之外,店裡的裝潢走的也是現代摩登小清新風格,適合拍照打卡留念。

娘惹濃厚喇沙

Kaya  toast

2022-06-18
娘惹濃厚喇沙
Kaya  toast
2022-06-16 410 瀏覽
一想食喇沙 就會諗起Rempah Noodles 佢開正係我公司以前會議室樓下每次仲未開門經過已經超級香有同同事食過 有時開完會又食而家唔洗番去都會特登去食( •̀֊•́ ) ̖́-佢menu非常簡單 得幾款野揀每次我都叫番呢碗喇沙佢香料好足 簡直香氣撲鼻湯底都偏濃厚 我自己好中意⸜ ෆ ⸝‍因為我成日都嫌坊間既喇沙唔夠厚身材料都正常 咩都有啲咁唔夠食仲可以免費加麵架我就未試過啦 因為要留肚食kaya toast嘛‬ ܸ. ̫ .ܸ ‪佢kaya toast世界級好食!佢唔知點樣將個kaya變左做cream/foam狀好輕盈又好creamy咁樣整仲唔會太甜添直情想自己solo一份|ω・)✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
一想食喇沙 就會諗起Rempah Noodles
湯底都偏濃厚 我自己好中意⸜ ෆ ⸝‍
因為我成日都嫌坊間既喇沙唔夠厚身
材料都正常 咩都有啲咁
唔夠食仲可以免費加麵架
佢kaya toast世界級好食!
佢唔知點樣將個kaya變左做cream/foam狀
好輕盈又好creamy
咁樣整仲唔會太甜添
直情想自己solo一份|ω・)

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Kaya toast
2022-06-13 331 瀏覽
食新加坡菜 最鍾意就係食佢哋嘅kaya toast🇸🇬呢度嘅咖央多士 烘到金黃色 外脆內鬆軟🍞內餡嘅咖央醬凍凍地 再加埋熱辣辣嘅包 口感真係唔錯!個咖央醬 好軟滑 仲有淡淡嘅斑斕味唔會好甜 好清新💚
2022-06-09 502 瀏覽
依間餐廳bookmark左好耐,今日難得同朋友黎開灣仔,終於可以去試下。我地叫左蝦麵,叻沙,咖咉多士同埋青檸冰茶。蝦麵麵底用左摻摻,兩種麵嘅質感混合埋令口感更加豐富。湯底濃郁,充滿鮮蝦嘅味道。叻沙係新加坡風格,配料有雞蛋,蝦,豆卜,雞絲,芽菜咁。唔會好辣,但份量比較細。成餐最有驚喜就係依份咖咉多士!佢唔會好似其他餐廳咁夾住一大舊牛油,食落冇咁有罪惡感。咖咉醬味道非常出色,仲帶有少少斑蘭味!真係必食!

我地叫左蝦麵,叻沙,咖咉多士同埋青檸冰茶。

2022-06-04 490 瀏覽
係香港食叻沙Laksa🍜比較多馬來西亞酸辣版本,相反好食嘅新加坡🇸🇬版就好少,好在係灣仔都有間超高質Laksa🍜🤩1️⃣娘惹濃厚叻沙🍜佢唔算好辣,但椰汁🥥底極濃厚😋,咖喱味都唔會比椰汁甜味覆蓋哂,符合黃金比例📐。配料亦都相當豐富,有雞蛋🥚,蝦🦐,魚餅🐟,雞絲🐓,豆腐芽菜🌱等等其他香料。麵條用上粗米粉,條條掛汁之餘又勁有咬口😙,配合埋一匙喇沙湯🍜,非常滿足😍,最後仲成碗湯飲哂🫣2️⃣咖央多士🍞佢嘅咖央多士中間勁多班蘭醬☘️,咖央醬本身都有椰汁味🥥,配埋班蘭醬係超好食😍,仲有多士烘得🔥金黃色香脆軟熟☺️,如果佢中間夾多塊牛油🧈仲正呀!

1️⃣娘惹濃厚叻沙🍜

2️⃣咖央多士🍞

2021-12-04
2022-06-01 276 瀏覽
好耐之前就已經有朋友推薦過呢間嘅咖央多士,咁啱經過呢頭就黎試吓,平日中午要排15-20分鐘。咖央多士 🌟🌟🌟🌟🌟果然名不虛傳~就咁望落去都見到啲咖央醬幾咁澎湃🤤同麵包嘅比例幾乎係1:1,烘脆嘅麵包加上香滑嘅咖央醬係perfect match!而甜度亦啱啱好~娘惹濃厚叻沙 🌟🌟🌟🌟相較之下,叻沙就冇咖央咁驚艷,湯底都算香濃,米線軟硬程度啱啱好。

咖央多士 🌟🌟🌟🌟🌟

娘惹濃厚叻沙 🌟🌟🌟🌟

📍 Rempah Noodles (灣仔)灣仔軒尼詩道18號地舖店內裝修以黑白為主,店內有個位望出窗外可以望到電車同路邊街外位,好舍意。餐廳樓底高,所以都坐得幾舒服 唔會有壓迫感。👉 咖央多士 💰38😋😋😋😋😋/5個咖央真係好!好!食🌟🌟🌟麵包烘到脆卜卜,加埋輕盈軟滑淡淡嘅班蘭味會既咖央餡😆😆,一咬落去爆晒餡。甜度方面又岩岩好,口感好豐富,又唔會太乾太甜膩回頭: yes ,史上最好食既咖央🥹🥹🌟🌟😋#kermit食在灣仔
📍 Rempah Noodles (灣仔)
灣仔軒尼詩道18號地舖

👉 咖央多士
💰38
😋😋😋😋😋/5
又岩岩好,口感好豐富,又唔會太乾太甜膩

回頭: yes ,史上最好食既咖央🥹🥹🌟🌟😋

#kermit食在灣仔