2021-10-22 208 瀏覽
朋友介紹灣仔開左間食正宗卡邦尼嘅型格cafe,本來係佐敦已經頗有名氣,lunch time時間經常大排長龍一位難求。今日受到幸運之神眷顧,到埗時剛好有最後一枱終於可以一嚐😋餐廳裝修走全黑簡約風,單計環境已經打卡幾靚幾有feel,另外採取自助形式落單免加一。-🍝Carbonara $118意粉口感幾彈牙有咬口,對比平時食係偏硬同比較痴牙。配料主要都係厚薄煙肉同芝士碎片,仲有洋蔥同非常搶眼嘅深橙色蛋黃。厚煙肉基本上九成都係脂肪,只取其油脂香味,反觀薄煙肉煎得香脆,入口有驚喜。整體比想像中啱口味,無cream版本嘅卡邦尼都不至於乾到似炒意粉。-☕️Cappuccino $43🍫Dark chocolate $50所有餐都跟一杯黑啡,如果唔啱飲可以加錢轉其他,扣番$36再補差價,相比其他cafe好抵飲👏🏻黑啡我是100%不行,轉左飲黑朱好滿意😋唔太甜而且重朱古力味,推介❣️-總結:食物飲品賣相同質素都不錯,一試無妨🥸
🍝Carbonara $118
☕️Cappuccino $43
🍫Dark chocolate $50
總結:食物飲品賣相同質素都不錯,一試無妨🥸

Dark  chocolate
Cappuccino
Dark  chocolate
Cappuccino
2021-10-13 173 瀏覽
全黑型格嘅裝修,雖然地方唔大,但樓底好高,坐得舒服,而且佢嘅服務態度又好又友善,隔離雖然有一間大嘅咖啡店,但係仍然不斷都有人流出入,所以一定有保證🥰食物。。。。。。。。。。。。。Avocado Salad $98雖然冇試到佢哋人氣嘅Carbonara,試咗佢嘅沙律,但一啲都冇令人失望,賣相已經好特別好靚,牛油果青瓜底層,中層係蕃茄碎加上藜麥,面頭再有切得好靚嘅牛油果,側邊有蔬菜沙律同酸種包,望落好似唔係好大份,但係足夠食得好飽,味道亦調校得非常好👍🏻Americano $36好少只用單一豆做black 收呢個價錢👍🏻nutty 仍帶果香👍🏻我見身邊有人係帶埋laptop 去做嘢,有人係兩三個人吹水,亦都有好似我咁一個人去到舒舒服服咁飲杯咖啡☕️總括嚟講,Revol係一間冇限時冇壓力嘆番杯好咖啡嘅好地方

食物。。。。。。。。。。。。。
Avocado Salad $98

Americano $36

總括嚟講,Revol係一間冇限時冇壓力嘆番杯好咖啡嘅好地方
2021-10-02 196 瀏覽
本身其實係想去灣仔食拉麵嘅, 不過咁啱嗰日嗰間拉麵冇開, 所以是但搵間地方食嘢突然間醒起Cafe Revol喺灣仔開咗分店, 都想試吓, 所以就即刻去試啦一向覺得Cafe Revol (佐敦分店)水準穩定, 質素有保證, 係我同男朋友數一數二鍾意嘅cafe, weekend經常都會去💓 諗住灣仔呢間都差唔多啦點知少少中伏😀本身想試吓佢嘅新menu, 但係專一嘅我哋都係一如既往叫返精選早餐😆首先欣賞嘅係價錢冇因為喺港島開分店而加價, 都係$108, 嘢食大致上都一樣, 包括:- 炒蛋 (黑松露加$15)- 藜麥- 雜果奇亞籽布甸- 煙三文魚- 忌廉芝士- sourdough多士 首先炒蛋炒得唔夠滑 (不過其實佐敦分店最近都有呢個問題…)要讚嘅係黑松露醬雖然要加$15, 但係份量非常慷慨, 但係其實黑松露味唔係濃郁🥲 純粹係因為想搵啲嘢加吓好似豐富啲😆 雜果奇亞籽布甸: 我依家睇返呢張相都俾佢呃咗 XD 好似好靚好好味 granola分量慷慨, 生果都新鮮唯獨是味道非常非常健康, 基本上冇咩味🥲 如果落少少蜜糖會好好多不過後尾諗返起其實佐敦嗰間分店好似仲要額外加錢先至有, 本身跟餐嗰個係

- 炒蛋 (黑松露加$15)
- 藜麥
- 雜果奇亞籽布甸
- 煙三文魚
- 忌廉芝士
- sourdough多士

首先炒蛋炒得唔夠滑
(不過其實佐敦分店最近都有呢個問題…)

granola分量慷慨, 生果都新鮮
不過後尾諗返起其實佐敦嗰間分店好似仲要額外加錢先至有, 本身跟餐嗰個係雜果乳酪
咁其實我寧願佢俾返乳酪我食😂

煙三文魚同樣份量都慷慨, 但係暖暖地感覺有啲核突🤢 我本人鍾意食凍少少, 不過應該新鮮, 我男朋友好鍾意

忌廉芝士有淡淡嘅奶香, ok la

可惜嘅係佐敦分店會有我鍾意嘅乾果多士, 但係灣仔分店剩係得普通sourdough:/ 雖然平時我都好鍾意食sourdough, 但係佢呢隻sourdough真係冇乜味, 好raw, 不過可取之處係佢烘得好脆

我同男朋友每人都有叫嘢飲
我叫咗hojicha latte
男朋友叫咗熱朱古力

呢間分店嘅hojicha latte竟然可以走甜, 唔錯💓
至於熱朱古力我試咗一啖都係微微嘅甜, 還可以

整體來講其實唔係太差, 只係同佐敦嗰間分店有啲出入, 同埋可能期望太高
所以應該唔會再嚟呢間分店😆

p.s. 呢間分店公眾假期都唔使排隊, 其實都應該知道咩事😂

2021-10-01
午餐
黑色都可以代表好心情來個外賣早餐有最愛牛油果+蛋白酸種包毫不猶豫order這款加杯最純粹的black coffee揀了fruity口味味道香氣連同層次感都是喜歡的感覺明亮醒神🤓black is an attitude 🖤無啦啦暗襯咗
黑色都可以代表好心情

明亮醒神🤓

black is an attitude 🖤

無啦啦暗襯咗
2021-09-19 118 瀏覽
灣仔新開全黑型格cafe 最好食既Carbonara!!最強蛋黃🤤好香個蛋汁連同濃烈既芝士掛住個意粉..mix左兩重煙肉..有厚切煎香既煙肉同薄身香脆既煙肉!意粉係有咬口質感..🤗略嫌意粉較為粗身..好似細細碗但係食晒成個係好飽因為始終有芝士同蛋汁🤤Mocha 係用60%朱古力粉去沖唔會太甜又有dark chocolate 既感覺!Lunch set跟配black coffee 開咩好差㗎轉飲其他咖啡☺️
灣仔新開全黑型格cafe

最好食既Carbonara!!

2021-09-14 152 瀏覽
𝑹𝒆𝒗𝒐𝒍-🧁 Dacquoise w/ Black Sesame Mochi☕️ Iced Latte 純黑襯黑嘅Cafè 🖤 灣仔呢間全黑cafè, 風格十分型格!店內「任何」一樣野都係黑色。唔知有冇人都我一樣都咁中意黑色呢?除左型,店內都好顧及每個客人既感受,枱與枱之間唔會好迫,坐得幾舒服!(*´ω`*)今次就試左dacquoise with black sesame! 外面口感好鬆軟,唔稱得上好脆!配上黑芝麻,一啲都唔甜唔會好膩,再加上有mochi令成個甜點有另一種層次同口感!十分推薦٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و店內既咖啡比較nutty,不算濃,好似我地飲開濃既口味可能未必滿足(^_^)但latte既奶好滑身,看得出店員既手勢同功夫!P.S. 聽講佢嘅鹹點都好好食,下次一定會再返嚟試哂menu上既野(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)WE WILL BE B”L”ACK
𝑹𝒆𝒗𝒐𝒍
☕️ Iced Latte

純黑襯黑嘅Cafè 🖤

Iced Latte

WE WILL BE B”L”ACK

2021-08-15 282 瀏覽
Revol在灣仔的全黑主題分店風格獨特,是非一般的文青路線⚫️//✨Black velvet cake配合全黑主題,連本店的red velvet cake也變了黑色,說是黑芝麻口味的蛋糕🖤但吃下去基本上也吃不出芝麻味,像普通的cheesecake🤔蛋糕體口感較結實,旁邊也灑上一點海鹽,配著一起吃的味道都okay~✨Citron tonic不想喝咖啡,所以選了這款;味道是鹹檸七,正常發揮。
✨Black velvet cake

✨Citron tonic
不想喝咖啡,所以選了這款;味道是鹹檸七,正常發揮。
Black velvet cake
citron tonic
上星期帶鍾意Carbonara 嘅朋友試下Revol,灣仔新店同佐敦店嘅感覺截然不同,行型格全黑風格,小店有一張U形大梳化,中間放到四五張細圓枱,貼近窗邊嘅位置係打卡聖地,不過我地到嘅時候已經滿座就坐高枱。店員親切友善,見有客人走隨即問我地想唔想換位,又主動比矮櫈我地放袋。食物質素同佐敦店一樣好,選擇更多,唯一要挑剔嘅係坐近門口有較多小昆蟲,一唔留神就飛落件蛋糕度。 🍽Revol Special Spaghetti Carbonara ($118)Revol名物,只用蛋汁同芝士調味,做法正宗,意粉夠乾身,除左薄脆煙肉片外仲有厚切煙肉粒,之前介紹過就唔詳寫啦。🍽Avocado, Egg White, Dried Mushrooms on Sourdough ($98)Sourdough外脆内軟,邊皮仲有香草味,麵包塗上pesto,鋪滿熟透嘅牛油果再加黑醋,炒蛋白唔係滑蛋嘅質地,而係輕盈有彈性,炒菇分量多啲就更好。🍽Black Velvet Cake ($55)
呢款第一次見,相信係芝麻口味,忌廉軟滑,保留到紅絲絨蛋糕濕潤帶一絲絲嘅口感,可惜甜度偏高。 ☕️Iced Drip ($55)Me

🍽Black Velvet Cake ($55)
Black Velvet Cake

☕️Iced Drip ($55)
Menu 寫住Black is an attitude,除左講裝修外,套落咖啡度都啱,兩款豆入面我揀左Colombia Maria Rosa,入口順滑帶花香,酸度剛好,飲到尾微甜,係我鍾意嘅味道。
Iced Drip

☕️Dark Chocolate (dominican 60% dark chocolate) ($50)
朱古力滑身濃稠,甜度剛好,朋友畀好高評價。我試左一啖亦覺得唔錯,同英國tea brand W牌朱古力頗相似,唔知有無人明呢?

總結一句,食物飲品都岀色,係可以N訪嘅cafe!

餐牌:
5 分鐘 (堂食)
  • Avocado
  • Egg White
  • Dried Mushrooms on Sourdough
1️⃣ Revol Special Spaghetti Carbonara $118 (7/10)係佐敦嘅時候已經好想試,今日終於食到🥳 蛋黃好得意,超級橙🧡 撈勻之後令意粉更加香,又唔會太油🤤 Pooh一向都鍾意哩種比較正宗嘅Carbonara,大量芝士同蛋黃🍝 煙肉煎到香晒😍 唯一係以哩個價錢,分量唔算特別多,同埋意粉可以煮耐多少少🤣2️⃣ Beetroot Pasta Salad with Smoked Salmon Tartare $95 (7/10)誤打誤撞叫咗哩個貓耳朵沙律,點知又幾好食😋 特別係煙三文魚他他,用黎做沙律好正🥰 貓耳朵凍食會偏硬少少,但都有口感🤣 整體幾得意,不過略厭油咗少少😛3️⃣ Hojicha Latte $50 (6/10)拉花係隻龍貓(?),好可愛🥳 焙茶味幾香,唔會比奶味蓋過👍🏻 唔飲咖啡嘅叫哩個就啱晒😙

3️⃣ Hojicha Latte $50 (6/10)
三訪灣仔revol🥰真係每次嚟呢度都感覺好relax 食物同樣高質 今次係試佢嘅pasta!😍-🍝Beetroot Pasta Salad with Smoked Salmon Tartar🐟 ($102 - lunch set price)顏色非常鮮豔 係紅菜頭自帶嘅天然色素🥰大大粒貓耳朵粉🐱咬落質地好厚實 幾有口感!面頭煙三文魚他他好食 味道好鹹香 不過份量可以再多啲 因為個貓耳朵粉本身調味好少 味道偏淡 醬汁只有旁邊嘅蜜糖芥辣汁 但夾埋個三文魚他他一齊食就剛好😍另外醬汁其實幾清爽開胃 不過要再多啲先得先夠!如果唔係單食個意粉味道會有啲寡😆不過好值得一讚嘅係 佢而家午餐出咗lunch set!而家呢個價錢已經係包左1杯佢地嘅黑咖啡😍成件事性價比高咗好多啊 開心😋

2021-07-30 228 瀏覽
從佐敦本店到灣仔新店,REVOL的卡邦尼意粉可算是其招牌鹹點。以傳統方法製作,蛋汁、芝士、黑椒三者融合成香濃醬汁,並使用兩種煙肉增添香脆口感和油香。輕輕戳破鮮紅的日本雞蛋黃,濃郁的蛋香將所有細節結合為一,成就一道人人讚好的卡邦尼意粉。

Carbonara
❤️推介指數: 7.5/10 等候時間:~5mins(周末2:00)星期日本身想去書展點知多人到唔想排隊🥲於是去咗間附近嘅Cafe坐吓風格似乎同佐敦嗰間好唔同😘💛Revol Special Spaghetti Carbonara $118 (6.5/10)呢個意粉份量中等賣相好吸引🤩有芝士煙肉等材料很多令到好惹味🤪超喜歡啲煙肉夠多夠香脆而意粉唔係creamy到有忌廉所以唔會好「漏」用了純蛋黃製成的醬汁代替🤤但點解我會比咁低分?因為佢啲意粉有啲硬似乎未煮熟🤯(未去到咬唔到嘅🙂)希望可以改進一下~☕️Affogato $60 (8.5/10)整體味道令我深刻難忘😍係必食呀~咖啡唔會太苦太甜反而好好地和雪糕融在一起🤪最神奇係咖啡唔會立刻融左啲雪糕做到苦甜平衡嘅效果吃左一啖就忍唔住吃下去😂🍵Canelé (Matcha lava) $43 (7/10)呢個我覺得好普通啦的確食到抹茶味嘅但抹茶醬偏少冇流心嘅效果🥲個皮比起脆口更加似硬多啲🥺🤤Iced Hojicha Latte $53 (8/10)呢杯野唔會太甜實在太好了🤩飲落去同埋隻色有點似Matcha Latte😂而且帶有回甘值得一試👍🏻原來凍嘅
❤️推介指數: 7.5/10
等候時間:~5mins(周末2:00)

星期日本身想去書展
點知多人到唔想排隊🥲
於是去咗間附近嘅Cafe坐吓
風格似乎同佐敦嗰間好唔同😘

呢個意粉份量中等賣相好吸引🤩
有芝士煙肉等材料很多令到好惹味🤪
超喜歡啲煙肉夠多夠香脆
而意粉唔係creamy到有忌廉
所以唔會好「漏」
用了純蛋黃製成的醬汁代替🤤
但點解我會比咁低分?
因為佢啲意粉有啲硬
似乎未煮熟🤯(未去到咬唔到嘅🙂)
希望可以改進一下~
Affogato
☕️Affogato $60 (8.5/10)

整體味道令我深刻難忘😍
係必食呀~
咖啡唔會太苦太甜
反而好好地和雪糕融在一起🤪
最神奇係咖啡唔會立刻融左啲雪糕
做到苦甜平衡嘅效果
吃左一啖就忍唔住吃下去😂

Canelé (Matcha lava)

呢個我覺得好普通啦

飲落去同埋隻色有點似Matcha Latte😂
而且帶有回甘值得一試👍🏻
原來凍嘅話要加+$3
希望下次menu可以寫清楚😬
題外話/補充資料: —————————————————————————— 🤩小編有話想講 1.呢間係黑白系cafe🖤🤍所以感覺好grand~小編覺得張檯有點細🤓萬一叫好多野食會唔會冇位擺🤣 2. 店員好nice☺️ ———————————————————————— 🤤請多多Follow支持小編 @eat.with.hen 記得like & save低以便日後再試❤️ 💯小編分數表 5️⃣以下:唔合格😣 6️⃣:其中一些食物唔好食/可以改進 7️⃣:整體普通 8️⃣:值得一試🤪 9️⃣:必試🥳 🔟:呢個程度應該係不能挑剔吧😍
5 分鐘 (堂食)
Affogato
Hojicha Latte
2021-07-17 1913 瀏覽
#pb食在灣仔 #pb支持黃店💛屬於灣仔的黑色幽默🖤佐敦嘅Cafe Revol係灣仔開左分店 風格完全不同😎 全間舖都用黑色裝修(連門口溫度計都係黑色🤪)超級型格🥰 店內大約有7-8張枱 幾岩坐低做下野👍🏻.佢開到6pm 午餐時間有Set Lunch提供 價錢$75-$110不等🤪 另外佢仲有幾款輕食提供 例如Bagel,Canele,Dacquoise,Cake等等😋🔹Black Velvet Cake🍰呢件黑絲絨蛋糕其實係芝麻味蛋糕🖤 芝麻味都幾濃 不過味道偏甜😛 食到最後有少少漏😐🔹Coffee Bagel🥯咖啡Bagel中間夾住Lotus餅 好飽嘅組合🤪 咖啡味唔算好濃 反而Lotus餅味好出😋 🔹Dark Chocolate🍫佢用左60%朱古力沖 有濃濃嘅朱古力味🥰 飲落有微微朱古力嘅苦澀 唔會好甜😋🔹Dirty☕正常發揮🤪.整體黑色裝修好型 超好吸引人去🖤 輕食、咖啡不過不失 唔係特別驚喜🙈 大家去嘅話要注意佢收6pm 而5pm之後就會冇主食提供🤪REVOL灣仔莊士敦道208號地下2號舖
#pb食在灣仔 #pb支持黃店💛

REVOL
灣仔莊士敦道208號地下2號舖
下午茶
2021-07-17 158 瀏覽
Revol走型格神秘既全黑風格. 黑到差D見唔到部測體溫機😆店面有一半空間用上大玻璃.自然採光非常充足Flat White可以揀Nutty / Fruity 既 House Blend深焙嘅豆.口感第一下會比較苦澀.而Espresso Tonic 味道帶有中和沉實.飲到清爽既感覺.店內有提供輕食多士.三文治同意粉.價值同份量都成正比--➿ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟻➿ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ ʜᴋᴅ 𝟻𝟻➿ ʀᴇᴠᴏʟ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ʜᴋᴅ 𝟷𝟷𝟾..👩‍🍳  整體味道: 8/10 💸  性價比: 8/10 📸  打卡指數: 8/10 🤵🏼  環境服務: 9/10 🤔  推薦指數: 8/10
店面有一半空間用上大玻璃.自然採光非常充足

🤵🏼  環境服務: 9/10
🤔  推薦指數: 8/10
2021-04-16
2021-07-17 133 瀏覽
今次二訪係為左傳說中正宗既Carbonara而來~既正宗既Carbonara煮法係用大量芝士.蛋黃🥚🧀去做汁唔係平時一般用Cream或牛奶去做.咁先令到每條意粉比濃濃既芝士同蛋黃包住~ 一黎到就聞到好香芝士煙肉味🤤個蛋黃重好靚tim..Revol 做到芝士蛋黃包住每條意粉.少少掛汁🤤而煙肉做到厚切粒狀.值得一讚.唔使落cream.麵條口感已經好濃好挺身.面頭有鹹脆煙肉碎.不過如果芝士味再濃D重好🤓--➿ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟻➿ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ ʜᴋᴅ 𝟻𝟻➿ ʀᴇᴠᴏʟ ᴄᴀʀʙᴏɴᴀʀᴀ ʜᴋᴅ 𝟷𝟷𝟾..👩‍🍳  整體味道: 8/10 💸  性價比: 6/10 📸  打卡指數: 7/10 🤵🏼  環境服務: 8/10 🤔  推薦指數: 7/10
coffee tonic

蛋黃🥚🧀去做汁唔係平時一般用Cream或牛奶去做.
espresso tonic
flat white
Revol 做到芝士蛋黃包住每條意粉.少少掛汁🤤
而煙肉做到厚切粒狀.值得一讚.唔使落cream.
➿ ᴡʜɪᴛᴇ ᴄᴏғғᴇᴇ ʜᴋᴅ 𝟺𝟻
➿ ᴇsᴘʀᴇssᴏ ᴛᴏɴɪᴄ ʜᴋᴅ 𝟻𝟻