終於有機會試下呢間嘅正宗卡邦尼😆🙌🏻灣仔分店裝修係型格全黑色仲以為得好少座位會趕客🤣但反而見到嗰度有啲人會去拎電腦做下野👩🏼‍💻又會睇下書𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥下咁🎐同埋估唔到見到佢地個𝐦𝐞𝐧𝐮有中英對照🤣不過個底花花地望到有啲頭暈添~🤣🤣——————————————❶ 𝐑𝐞𝐯𝐨𝐥 𝐒𝐩𝐞𝐜𝐢𝐚𝐥 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐛𝐨𝐧𝐚𝐫𝐚 $𝟏𝟏𝟖呢個卡邦尼係用左正宗嘅做法💯而唔係平時出面就咁用cream/奶整一黎到就聞到好香嘅芝士煙肉味🥰因為以芝士同蛋黃為主 食落都覺得香好多!🤤意粉雖然唔係𝐚𝐥 𝐝𝐞𝐧𝐭𝐞可能想做得彈牙啲但就反而係偏硬左少少🤏🏻可能煮多𝟑𝟎秒會好啲嫁🤣蛋黃超級橙黃!可以撈勻佢更𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦𝐲濃郁😋意粉好掛蛋汁!每一啖都好𝐫𝐢𝐜𝐡🥰仲有煎到超脆嘅煙肉🥓厚切豬肉條同洋蔥🧅食落有層次!🤤❷ 𝐂𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 $𝟑𝟖可麗露外脆內煙韌綿密氣孔比較大 而且唔平均佢係有冧酒焦糖味第一下食落覺得冧酒味太重有啲苦澀而外皮嘅焦糖味都幾重,而且好脆!不過食落就慢慢融合左個味 而冧酒味都開始冇咁苦澀🤣🤣不過個人覺得普通🤣應該有其他地方會好食啲🤔❸ 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐭𝐮𝐬 𝐁𝐢𝐬𝐜𝐨𝐟𝐟
終於有機會試下呢間嘅正宗卡邦尼😆🙌🏻

可麗露外脆內煙韌綿密
氣孔比較大 而且唔平均
佢係有冧酒焦糖味
第一下食落覺得冧酒味太重有啲苦澀
而外皮嘅焦糖味都幾重,而且好脆!
不過食落就慢慢融合左個味
而冧酒味都開始冇咁苦澀🤣🤣
不過個人覺得普通🤣應該有其他地方會好食啲🤔

❸ 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥 𝐖𝐢𝐭𝐡 𝐋𝐨𝐭𝐮𝐬 𝐁𝐢𝐬𝐜𝐨𝐟𝐟 𝐅𝐢𝐥𝐥𝐢𝐧𝐠 $𝟓𝟓

𝐁𝐚𝐠𝐞𝐥外皮超級超級脆!😹
脆到係一路切一路飛出嚟咁🤣😹
而且個麵包超級厚身,麵包位都算係幾煙韌
個焦糖脆脆餡好𝐫𝐢𝐜𝐡💡
脆餡第一啖食落覺得似𝐇𝐚𝐚𝐠𝐞𝐧 𝐝𝐚𝐳𝐬嘅焦糖脆脆雪糕
食耐咗仲好似食緊月餅啲蓮蓉咁..🤣
覺得唔算太甜 但係個包冇咩咖啡味🤔
灣仔分店完全係走型格路線◾️內裏嘅裝潢係全黑設計◾️鍾意店內的空間感十足 座位非常寬敞 坐得好舒適🥰店員態度好好 下次想回訪嘅想試試sourdough😛-🥑Avocado Bagel Sandwich ($90)揀選嘅牛油果幾新鮮 不過唔算好creamy 調味簡單配咗紅椒粉 不過我覺得可以再加強啲! 仲夾配左大大片嘅沙律菜同番茄 更加清新🍅Bagel烘得好香脆 做到嚼勁口感😛不過size偏細少少🤭但整體嚟講覺得定價有啲過高~等我下次試下佢嘅酸種麵包先😛
🥑Avocado Bagel Sandwich ($90)

2021-04-13 215 瀏覽
Revol is a new coffee shop in Wan Chai. With a black colour tone for interior design, the coffee shop radiates a cool yet calming vibe.These bottled coffee beans were so attractive!!! I would love to buy a bottle after finishing my stock at home.The cup of Flat White I ordered was very enjoyable too! Not too milky nor foamy. Definitely coming back if I want some good coffee in this hood.
2021-03-26
下午茶
2021-04-07 181 瀏覽
REVOL 灣仔新店披上一身黑,與佐敦本店的木系明亮裝潢截然不同,不變的是其咖啡的高水準及咖啡師的專業。今次點選的冰黑咖啡清新提神,每一杯咖啡依然保持到本店的水平,繼續在黑暗中綻放光芒。

2021-04-05 211 瀏覽
之前透過PMQ舉行的咖啡活動而認識了CAFE REVOL,但一直也未有時間到佐敦店試試,看到它開了新店,剛巧也來灣仔,便來試試。全黑的環境很有格調,本身樓底很高,加上有大大的玻璃窗,即使店面不是很大,但空間感很好,光顧的這天是公眾假期,但也不是太多人,可以悠閒地坐了接近一小時,不錯。說回咖啡,普通的也有兩款blend豆可選擇,還有single origin,選擇很多元化,奶啡方面,有較健康的燕麥奶可以選擇,而啡底也很不錯,咖啡師建議我選較nutty的豆配燕麥奶,真的不錯喔!
2021-03-21 5369 瀏覽
最近灣仔悄悄地開了一系列的新cafe,而這間全黑的cafe是我的wishlist No.1,weekend 12點後基本上就要開始排隊,所以我決定去吃!早!餐!Cafe每一個角落的設計都花盡心思,無論是barister位置還是用餐區,我欣賞靠牆座位下方的條紋設計,讓光漸漸滲透出來,還有環保紙椅子,陽光好的日子靠窗是最佳打卡位!Avocado,scrambled egg white on sourdough $108Cafe食物選擇都頗多,最值得加分是有Keto及純素菜式,早餐吃輕一點可以選擇bagel,不過我喜歡吃酸種麵包,所以選擇了有牛油果的菜式~~在等製作的時候可以好好欣賞周邊,聽一聽cafe播放的歌曲~酸種麵包邊邊脆脆的,但裡面非常軟糯,麵包控大愛!微酸麵包上有新鮮清爽的牛油果,份量很多,不過牛油果未略嫌未夠濃郁。至於炒蛋白則非常優質,很滑又有彈性加上有些微鹹香的炒乾菇,是健康的輕食之選。Cappuccino $45點咖啡的時候可以選擇nutty還是fruity咖啡豆,我選擇了前者,很喜歡它的專屬小黑盤和小黑匙,的確每次喝到最後都會剩下喝不到奶泡有點可惜,有它就可以好好攪拌,我會

Cappuccino $45
cappuccino

點咖啡的時候可以選擇nutty還是fruity咖啡豆,我選擇了前者,很喜歡它的專屬小黑盤和小黑匙,的確每次喝到最後都會剩下喝不到奶泡有點可惜,有它就可以好好攪拌,我會建議這裡的cappuccino喝完頭幾口後就攪拌,因為奶泡企身的時間不算太長,攪拌喝味道會更均勻,下次會嘗試它的tasting set~
  • Avocado
  • scrambled egg white on sourdough
2021-03-21 274 瀏覽
A new coffee shop opened nearby and I decided to give it a visit. Named Revol, the whole coffee shop was black in color. Outside, inside. Everything was black. There are not that many seats inside as well but seating isn't too comfortable.Menu is in English only. There is no 10% service charge.  You order and pay at the cashier and the food will be brought to you. They offer a variety of coffee as well as non coffee drinks and regular cafe food.I decided on a latte ($45). They offered either fru

I decided on a latte ($45). They offered either fruity or nutty. I decided on nutty. The coffee was nice. Smelled fantastic and the right amount of milk to espresso ratio. The art was simple but that wasn't to important.

I also had a red velvet cake ($50). This was really good. It was moist. The cream cheese frosting was not too sweet. It was the perfect compliment to the coffee. Definitely one of the better red velvet cakes I've had in Hong Kong.

Quite a decent coffee shop. Would probably be back if there is no line.
2021-03-12
佐敦店Bookmark咗好耐都未有機會到訪難得係灣仔區開分店,裝修以黑白為主,梗係要快啲試🍽Flat white(4/5)💰45順滑,Nutty豆帶點黑朱古力感,long lasting🍽Red Velvet Cake(4/5)💰50面頭既Cream Cheese 好香芝士味,仲有啲乳酪酸,應該係加咗啲酸忌廉仲灑咗啲玫瑰花瓣,食落都有淡淡花香添蛋糕層偏硬小小,橫切容易同忌廉分層,要小心啲 🍽Hand drip(4.2/5)💰75簡選來自秘魯既咖啡豆,Peru El Oso較厚實,帶焦糖杏仁香氣,入口重朱古力感冷卻後果酸微出,帶點蘋果酸整體好易入口,朋友超愛平日下午去,人流唔算多,裝修好靚仲好岩打下卡不過啲枱有啲矮,食野可能有啲唔就手
佐敦店Bookmark咗好耐都未有機會到訪
難得係灣仔區開分店,裝修以黑白為主,梗係要快啲試

🍽Flat white(4/5)💰45
順滑,Nutty豆
帶點黑朱古力感,long lasting

🍽Red Velvet Cake(4/5)💰50
仲灑咗啲玫瑰花瓣,食落都有淡淡花香添
蛋糕層偏硬小小,橫切容易同忌廉分層,要小心啲

🍽Hand drip(4.2/5)💰75
簡選來自秘魯既咖啡豆,Peru El Oso
較厚實,帶焦糖杏仁香氣,入口重朱古力感
冷卻後果酸微出,帶點蘋果酸
整體好易入口,朋友超愛

平日下午去,人流唔算多,裝修好靚仲好岩打下卡
不過啲枱有啲矮,食野可能有啲唔就手
2021-03-17
  • Red Velvet Cake
  • Flat White
2021-03-13 259 瀏覽
好型呀 全黑色咖啡店黑到差啲見唔到量體溫部機除咗深水埗 呢期灣仔多新店Revol在莊士敦道 睇map經過咗但未見到原來在橫街🙈 聽講佐敦店carbonara好食不過未有機會試 而灣仔店以輕食為主圓枱比較矮身 食嘢食得唔係太舒服覺得食物定價有點高🤭.Frittata烘蛋有肉或素食兩款素食版有菠菜 番茄仔 翠肉瓜適合生酮飲食嘅朋友有啲似無批邊嘅鹹批Staff會問咖啡想揀fruity / nutty拉花靚.Frittata $75Latte $45.
好型呀 全黑色咖啡店
Frittata $75
Latte $45
午餐
2021-03-09 344 瀏覽
話說灣仔最近開咗一間好型嘅💛店 shop,係佐敦Cafe Revol嘅分店,呢間分店走全黑路線,所有環境、裝修、設備、甚至外賣嘅紙袋都係黑色,自認潮人嘅你一定要參觀下😎😎Flat WhiteFlat White可以揀nutty或者fruity啲嘅豆,我就揀咗nutty,用咗house blend嘅豆,飲落好突出咖啡既苦味。Dirty另一日就買咗dirty,同樣係特出咖啡嘅苦味但唔會澀,奶都夠凍同滑。Lotus Biscoff Coffee Bagel呢度除咗咖啡仲有啲主食,朝早仲有唔同breakfast bowl、yogurt、甜點、bagel等選擇,呢個Lotus Biscoff Coffee Bagel原來係出自人氣bagel網店 @koeykoeyt 嘅出品,係IG就好難買喇,估唔到呢度有,可以返工前係度買嚟做早餐好方便✌🏻✌🏻Bagel翻熱之後係偏硬脆嘅口感,咬落都保留咗煙靭度,包體帶微微咖啡味,入面嘅lotus biscoff餡料好飽滿,甜甜地帶焦糖香,仲有啲沙沙口感,加埋咖啡味嘅bagel,同杯咖啡好襯。人均消費:$70推介指數(10分為滿分):7.5分

Dirty

Lotus Biscoff Coffee Bagel

人均消費:$70
推介指數(10分為滿分):7.5分
2021-03-09
10 分鐘 (外賣自取)
$70 (早餐)
型格又帶點神秘的全黑格局,跟正店的風格完全不同。店內座位不多,幸運地到訪時仍有位。枱比較矮,食正餐枱椅的高度不一,會有點不自在,但就是這種格局可以飲杯飲品chill一下。焙茶鮮奶hojicha latte ($50),是我喜歡的味道,濃郁而甘香,索價$50略貴,但都是近來普遍新開cafe的價格。
型格又帶點神秘的全黑格局,跟正店的風格完全不同。

Hojicha  latte

Hojicha  latte
2021-03-01 502 瀏覽
✰ R E V O L C A F E ✰係新店呀!!! 快啲趁人少少bookmark左啦!平日lunch 時間都唔使排隊😚So lucky 😌😌😌好少著黑衫既我同呢間全黑cafe有啲格格不入😂但反而因為呢種型格吸引我黎價錢markup有少少高不過野食都算大份整體而言都唔錯Parma ham, Fig, Feta cheese on Sourdough $130Feta cheese 無花果配Parma ham都幾好食仲有大量火箭菜夾係中間🤩Dark chocolate 🍫 $50比平時出邊飲都幾有啲唔同職員特別推介我用呢款熱朱古力對於唔太鍾意飲咖啡嘅我係一個好選擇🥰❤️好好彩喺灣仔返工下次可以試吓佢哋嘅焙茶latte先
✰ R E V O L C A F E ✰

係新店呀!!! 快啲趁人少少bookmark左啦!

平日lunch 時間都唔使排隊😚

好好彩喺灣仔返工
下次可以試吓佢哋嘅焙茶latte先

2021-03-01
2021-02-27 376 瀏覽
今次呢間位於灣仔嘅新舖,一改位於佐敦Revol Café店面用到嘅水泥+木色面嘅溫和氛圍。反而用上金屬黑全冷調嘅室內設計,完全同原有風格相反突破概有印象。.雖然店面有一半空間用上大玻璃,自然採光非常充足但在外其實一啲都唔起眼。變相係呢個咁多人流嘅灣仔入面一個喘息空間,存在住極大嘅對比。.Café REVOL • latte $45“coffee is a drinkable art” 幾鍾意佢呢句,但初訪飲到嗰杯latte大概未好成功咁傳達到呢個message。深焙咖啡濃烈但飲落未能好好同鮮奶混合出平衡嘅味道,奶嘅比例如果加重少少會相信會更好。

Café REVOL • latte $45
2021-02-22
10 分鐘 (外賣自取)
莊士敦道有座剛起好的全黑商業大廈,地面的店舖似也要配合風格,所以這間剛新開嘅咖啡店嘅設計都係走全黑風格,好酷喔🖤第一次幫襯就要叫外賣啦,因為我要趕回公司開會。新店也準備充足,我點嘅嘢全部都可以外賣的👏🏻 外賣紙杯和紙袋都係全黑㗎🖤Latte (HK$45).一睇見到靚靚心形拉花,看似好creamy.可以揀nutty 或 fruity 口感.揀咗nutty,店員會用Blend Vintage 2.0,混合咗呢2款豆:Guatemala - FTO Huehuetenango Asobagri SHB - Washed 和 Costa Rica - El Poeta SHB Washed.口感醇厚有層次感,入口先有淡淡的烤杏仁味,之後會感覺到有拖肥朱古力嘅甜味,讓我一再回味呀~Avocado, Scrambled Egg White, Dried Mushroom on Sourdough (HK$108).第一眼見到個一排牛油果切片已經心心眼,沒想到份量有咁多,配有些少黑醋汁,正😻.2片酸種麵包烘得脆口,面頭原來搽咗啲青醬,這個配搭幾特別,味道不錯👌🏻.炒蛋白,好蓬鬆的軟滑口感😋.蘑菇調

Latte (HK$45)
.一睇見到靚靚心形拉花,看似好creamy
.可以揀nutty 或 fruity 口感

Latte

.炒蛋白,好蓬鬆的軟滑口感😋
.蘑菇調味得好味

Latte & Canele & Avocado, Scrambled Egg White, Dried Mushroom on Sourdough

Canele (HK$35)
.烘熱了,外皮好脆口,但有少少乾
.裡面以糊狀的軟凍口感
.喜歡餡有冧酒和雲呢拿味道