2007-06-30 6 瀏覽
本來想食粥品,但大排長龍,之後又要睇戲,眼見這邊沒人排隊,便到這裡吧.1.軟殼蟹米卷-做法跟Basil一模一樣,可以但有點失望.2.冬菇炒西蘭花-ok.3.生牛肉湯河-只有芽菜及青檸作伴,其他香葉欠奉,令人失望.湯底一般.牛肉肉質OK.4.鮮蝦凍檬-蝦不鮮,有雪藏貨之感.只加上紅蘿蔔絲及蔥.檬粉有點硬.甜酸汁亦不佳.要$70.極有被騙之嫌.侍應人數頗多,招呼可以.但埋單時等了很久,在多次催促及明言趕睇戲才到.價錢不廉宜,但食物質素低,怪不得沒有人排隊

1.軟殼蟹米卷-做法跟Basil一模一樣,可以但有點失望.
2.冬菇炒西蘭花-ok.

價錢不廉宜,但食物質素低,怪不得沒有人排隊
2007-06-28 13 瀏覽
同兩個fd去食lunch(平日),等左羊毎鐘先有位:1)帶位個姐姐個樣好似去送殯咁,jit都唔識笑,奇怪既係,等到咁上下,佢先問我地介唔介意搭枱,由於我地趕睇戲,所以話唔介意,但係我地幾個人幾把聲明確咁答左話唔介意後,佢就冇理我地,等我地仲以為有位.2)好難叫野,叫親d waiters都幾分鐘後先返黎同你寫野.3)我地三個都叫左金邊粉,份量好細,而且唔太好食,有好多生芽菜,我唔鐘意生芽菜的.4)被佢d home made cakes吸引,所以打算叫三件試下,同之前一樣,waiter A 又係應完你又會即刻走左,我地見佢幾分鐘後都冇返黎寫單,於是叫waiter B,點知waiter B應完我地後係叫waiter A幫我地寫單(!!!)最後叫左豆腐cheesecake,雲石cheesecake同梳乎厘cheesecake.5)落單後d蛋糕遲遅未黎,於是我望向蛋糕counter個面睇下,只見counter d 姐姐有講有笑,尤如冇order...6)等左十分鐘先黎.豆腐cheesecake真係一件cheesecake--係完全冇豆腐味的!雲石cheesecake有d似一般蛋糕--重麵粉.梳乎
同兩個fd去食lunch(平日),等左羊毎鐘先有位:

6)等左十分鐘先黎.豆腐cheesecake真係一件cheesecake--係完全冇豆腐味的!雲石cheesecake有d似一般蛋糕--重麵粉.梳乎厘cheesecake--最唔掂的一件,冇芝士味!

7)總結:咁既價錢食咁既野有咁既服務真係唔抵!!應該唔會再去.
2007-06-14
兩個人叫咗:(1)牛油果軟殼蟹米紙卷+(2)燒牛肉甜酸沙律+(3)雜錦海鮮湯濛(1)唔錯。真係做得出米紙卷效果~食時有點猶如撕開張紙咁!XD因為上次花月星食時係猶如粉皮…(原諒我當日食之前未食過點為知叫好的米紙卷)牛油果今次都足…至於軟殼蟹合格!香脆的。而且餡料當中有酸薑~可減低軟殼蟹的油膩感。(2)這個唔合我胃口~沙律的菜類係以幾種雜錦香料葉為主!怪怪咁…一時像食牙膏一時像食香精。Help!>.<"""燒牛肉唔係咁得…質感軟軟的~落的肉鬆粉太多了。而且睇色澤都覺老~(3)海鮮比我預期中多。有鮮魷、蝦咁上下啦!濛!?我覺得出面d平價越南菜館會美味一點。食後感:Haha…其實我真的對東南亞菜麻麻架咋!嚟食都係因為唔想去其他餐館等位等餐飽~況且真係想暫停食西餐。不過環境呢間坐得很舒服~很悠閒的感覺。而且都幾有私人空間感…方便傾偈!職員態度蠻可以啦!但有笑容會更好…不會予人難以親近的感覺。二人共$247

食後感:

職員態度蠻可以啦!但有笑容會更好…不會予人難以親近的感覺。

二人共$247
2007-06-05
本來訂好枱食韓國菜,朋友突然要去又一城,飯局地點隨之而改. 好耐之前食過尖沙咀個間, 覺得麻麻無諗住再幫襯, 但今日朋友話裝修幾好要試,結果無期望所以無失望. 咖哩泥蟹-- 咖哩好香但椰汁太重, 不過係全晚最好食蔗蝦-- 夠熱都有蝦味炸軟殼蟹-- 好奇怪淨係得腳無身牛油果紙米卷-- 好淡無味無道蝦檬-- 暖既,咩唔係凍蒜蓉包-- ok菇+菜苗-- 菜苗係生就咁po係菇上面,慳水慳力甜品raspberry sorbet + pastry--ok 但個sorbet好酸3個人3個drinks總括而言, 咁既價錢唔值食呢堆食物!! 重有d waiters 好似發緊夢,掛住玩手指近距離叫幾次都聽唔到!!!

咖哩泥蟹-- 咖哩好香但椰汁太重, 不過係全晚最好食
蔗蝦-- 夠熱都有蝦味
炸軟殼蟹-- 好奇怪淨係得腳無身
牛油果紙米卷-- 好淡無味無道
蝦檬-- 暖既,咩唔係凍
蒜蓉包-- ok
菇+菜苗-- 菜苗係生就咁po係菇上面,慳水慳力
3個人3個drinks

2007-04-17 6 瀏覽
絕對贊同其他人的評語: 很差的服務!我是在TST店的第一批食客,食物和環境我都覺得很不錯. 服務就一般,沒有很深刻的印象,也沒有被激到以後都唔去(但又一城店做到了!)我去過又一城店4次, 服務水準非常平穩: 毎一次都差!!! (1)叫杯熱水最少要叫四次, 所以goosey說的牙簽事件我絕對相信!!! (2)收碟的效率是超高速(但拿杯熱水就等成世), 碟菜仲有兩條而四位食客還看似像努力中,高效率的侍應前後兩次想刧走剩下的兩條菜(不問食客是否可收走!). 最後當四位食客稍一大意,第三次的擄刧便成功了,哈!(3)其中一位食客的整套餐具更離其消失, 其餘食客只有哈哈大笑!(4)門口reception (最後一次去已見不到她) –那位她實在是服務界中的典範! 當時有四批人在等位, 我是第二位, 眼看全部人已入座,便過去問她(我是站在她三步以外). 她竟說已叫了我的number,我口也大了! 我離她這麼近,她看見我, 我聽到她, 竟說已叫了我?! 我反抗了幾句便不再跟她爭論,因她晦氣地說"已叫了你啦, 現在再安排座位給你囉!" 好一個"囉", 我都懶得跟她說話"囉" I don’t even wa
絕對贊同其他人的評語: 很差的服務!
我去過又一城店4次, 服務水準非常平穩: 毎一次都差!!!
(4)門口reception (最後一次去已見不到她) –那位她實在是服務界中的典範! 當時有四批人在等位, 我是第二位, 眼看全部人已入座,便過去問她(我是站在她三步以外). 她竟說已叫了我的number,我口也大了! 我離她這麼近,她看見我, 我聽到她, 竟說已叫了我?! 我反抗了幾句便不再跟她爭論,因她晦氣地說"已叫了你啦, 現在再安排座位給你囉!" 好一個"囉", 我都懶得跟她說話"囉" I don’t even want to talk to that idiot.
一間氣氛和食物都很不錯的餐廰就咁被歸立為沒有smiling face的餐廰,實在可惜! 管理層, 聽到了嗎?
2007-04-03 1 瀏覽
不知為什麼, 所有職員的態度如一(差), 不知是否公司宗旨或職員守則。星期五8:00, 侍應說要個半鐘還,我說個半鐘後已接近收工, 她說是規則, 問我仲耍不要, 本人心想只是訂的態度差, 其他可能不是, 便應允了。詎料, 本人和朋友order食物時, 侍應不時嘴藐藐。後來更足足有5人輪流問我們還有沒有在last order前叫, 歷時半個鐘有多, 當知道我們不再order時, 她竟叫我們將用過的餐具遞出來(因我們是貼近牆的)。更甚是本人分別向兩個侍應問取牙籤, 兩人分別答應後卻不了了之, 行動一致。最後本人賣單沒有俾tips, 侍應即時面黑, 加上食物一般, 冇下次。
2007-03-16 8 瀏覽
一開始就比呢間餐廳既裝修吸引左入去, 成個餐廳既氣氛環境都唔錯~ 可惜d食物真係唔得, 叫左個炸春卷, 只不過係好一般既炸春卷, 仲有一個好似叫荷葉小龍蝦炒飯, 唔好食... 其他都唔係好得~ ><~
2007-03-01
年初四, 係又一城睇戲, 入場前來了這裡. 地方係幾特別, 有點點越南式, 但又有點新派. 環境係好舒服.要了三樣食物.脆炸軟殼蟹$85: 8分, 來得米紙, 當然吃米紙食物, 試一試個招牌. 這個係束自助式般, 上臺時有米紙卷, 菠蘿, 楊桃, 香草, 牛油菜同脆炸軟殼蟹, 自己隨便包. 米紙本身好脆, 但加上食物後就比較容易包. 軟殼蟹炸得幾香口, 但比賽油, 不過菠蘿同楊桃正好減少了那份油膩.算不錯.牛肉沙爹香菇炒米粉$65: 7分, 開頭食係好入味, 牛肉無過老, 幾好味, 但跟住先覺得米粉太鹹.青檸燒豬仔骨$120: 9分, 相當不俗的燒豬仔骨, 燒得剛好, 肉質亦不錯, 幾嫩滑.點了菜很久都沒有來, 叫了一位侍應追單, 結果係完全沒有下文, 那位侍應沒有任何跟進. 另外叫埋單等了很久, 再追問經理, 竟然係嘻皮笑臉地答, 係呀, 係等了那麼久. 完全沒有抱歉的態度. 係相當相當差的態度. 因為趕住入場睇門徒, 費時嘈了.食物其實相當好水準, 但這種服務只有令人搖頭嘆息.

要了三樣食物.

算不錯.

食物其實相當好水準, 但這種服務只有令人搖頭嘆息.
2007-02-25 1 瀏覽
staff......very bad attidude.....ask paper bag ? ......give you plastic bag......ask chilli souce??....u needs to ask "manager"crazy !!!
crazy !!!
2007-02-19 6 瀏覽
電影三點八個字上, 來這兒吃個late lunch. 心想未來一星期有排吃, 只是叫了一個湯檬, 一個菜, 一個米卷, 一個dessert.海鮮湯檬出奇地辣, 幸有酸味作中和, 令兩個吃不得辣的人能吃下去...不過最後還是我包底. 檬粉很碎. 海鮮配料以魷魚為主, 還有蝦, 帶子及魚柳各一兩片. 整個dish味非常濃. 忘記了什麼作餡的米卷: 凍食, 口感很豐富, 但要和附上的花生醬物體一起吃才有味道. 四十多元一碟僅得三件, 不便宜. 蒜蓉炒白菜仔: 正常size正常味道. 椰子及紅莓雪葩各一scoop: 前者味很淡, 後者稍甜. 的的式式, 一定唔肥. 服務一般. 環境是一流的, spacious, 夠privacy, 樓底高. . . 但無海景, unlike the TST branch.
電影三點八個字上, 來這兒吃個late lunch.
蒜蓉炒白菜仔: 正常size正常味道.
2007-01-07 1 瀏覽
環境算唔錯,但嘢食就真係嘛嘛,服務就差到飛起,坐咗溜冰場嗰邊,但啲服務員就成晚當我死,揮手都完全無人理。Rice Paper 嘅concept玩越南fusion但好失敗,因為一啲越南風味都冇,confusion就有份。好似香茅咁普通嘅材料都冇用嚟烹調越南菜式,淨係攞嚟mix嘢飲實在不知所為,間嘢都係美心嘅作風-好睇唔好食