2022-10-20 188 瀏覽
今日無啦啦行經附近,發現一間以木為主風格裝修的Cafe, 感覺有點日本格調,吸引了我同朋友入去光顧炸魚布里歐薯條,賣相相當吸引,炸魚炸得金黄香脆,加上醬汁,真好好吃,配上新鲜脆口沙律菜,薯條也炸到香脆可口🍟三文魚牛油果炒蛋布里歐,牛油果我本身喜歡吃,估不到加埋炒蛋🥚,竟然咁夾,而炒蛋又滑又香,大推介配上日本抹茶鲜奶咖啡☕和鲜奶咖啡,飲去好香咖啡和奶香味,超好飲呀

• 炸魚布里歐配蕃薯條
2022-09-12 318 瀏覽
\ 紅磡 - Rim Coffee \💕 身為一個紅磡人,都知道啟岸商場新開咗好多餐廳,早兩日放假就近近地去咗呢間位於啟岸一樓既木系文青coffee shop💕┈✨炸魚布里歐配蕃薯條 $88- 份量好大!(。✪ω✪。)炸魚仲長過我隻手掌🤣而且炸得香口,外脆內軟,配上青瓜同沙律菜,令整體清爽返哂🌿唯一小缺點係整體有啲乾。另外都好鍾意配蕃薯條依個配搭,又多又大條,好滿足( ๑॔˃̶◡ ˂̶๑॓)✨巴馬臣辣肉腸拿破崙意粉 $105- 醬汁好濃郁!蕃茄味好突出,好好食!入面都配有雜菌同Parmesan Cheese,不過如果辣肉腸可以切得厚身少少就最好喇~不過整體嚟講都係好食😋✨Flat White $40✨Latte $40- 欣賞依間coffee shop可以比埋客人揀nutty或fruity口味既咖啡,啱哂不同口味既人士~我今次杯Flat White就揀咗nutty,Latte揀咗fruity,有奶既咖啡我就鍾意nutty多啲~整體都唔錯,拉花都好靚💕💕整體來講,依間坐得舒服,採光度好好,仲有得坐榻榻米添!住附近既我係會再encore的(→ܫ←) ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━ ━📍
\ 紅磡 - Rim Coffee \

巴馬臣辣肉腸拿破崙意粉
latte
  • Flat  white
2022-08-28 289 瀏覽
土瓜灣近年多左新樓盤,亦都引入多左文青Cafe 同日系食肆。呢間新cafe 位於啟岸巷子,附近餐廳都係日式,呢區除左舊有嘅茶餐廳/粉面店之外多左好多選擇😇炸魚布里歐配蕃薯條$88炸魚外脆內軟非常juicy, 麵包亦有質素唔係一般漢堡包。最抵讚係番薯條真係又甜又脆,仲要份量都多!呢個質素其實係幾抵食!香脆風乾火腿卡邦尼 $98比較傳統嘅carbonara, 醬汁非常濃厚,完全掛晒麵!煙肉炸到非常香脆,份量仲要唔吝嗇🥓🥓🥓🧋Latte $45, Mocha $47飲品就中規中矩,不過黎到cafe始終都要叫番杯先有風味嘅

炸魚布里歐配蕃薯條$88

香脆風乾火腿卡邦尼 $98
比較傳統嘅carbonara, 醬汁非常濃厚,完全掛晒麵!
煙肉炸到非常香脆,份量仲要唔吝嗇🥓🥓🥓

香脆風乾火腿卡邦尼

🧋Latte $45, Mocha $47
飲品就中規中矩,不過黎到cafe始終都要叫番杯先有風味嘅

Latte  and  Mocha
2022-08-19
香脆風乾火腿卡邦尼
2022-08-16 232 瀏覽
自從土瓜灣有咗個地鐵站,開始多新舖頭進駐。譬如今日去咗個區內頗新嘅樓盤,地下幾層係一個商場。本來想光顧193嘅咖啡店,可惜當日私人活動唔開放,我地就去咗Rim Coffee食個下午茶。我地點咗一份Tiramisu同抹茶撻。Tiramisu嘅奶油味好強,抹茶撻嘅塔皮都有好濃嘅抹茶味。我地仲點咗一份手沖咖啡,用上雲南咖啡豆。咖啡味道特別「重」,而且酸味較弱。抹茶撻Tiramisu泡沫咖啡手沖咖啡#HungHom #紅磡 #cafehopping

抹茶撻
Tiramisu
泡沫咖啡
手沖咖啡

#HungHom #紅磡 #cafehopping

2022-08-14 187 瀏覽
(*´∇`*)┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈假日同朋友去左土瓜灣啟岸,內在環境同街外環境真係格格不入,好似去左趟日本🇯🇵而且所有都係日式餐廳,岩曬想黎個偽日本旅行打卡食好西✨而果日我地去左其中一間cafe🍴無論環境定食物都頗高質~┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蕎麥麵沙律碗 $92 (4.5/5)第一次食沙律碗,凍食好特別好開胃岩曬夏天✨份量幾大碗,色澤鮮艷,望到都流口水🤤有紅腰豆🫘南瓜🎃牛油果🥑沙律菜🥗蕎麥麵,非常適合走健康路線既我蕎麥麵配上柚子醋,酸酸甜甜非常好食不得不說,南瓜控絕對會愛上呢到既南瓜🤎唔愛南瓜既我都對佢留下了深刻印象~係非常爽脆鮮甜!第一次試呢種口感既南瓜,估唔到可以咁出色同行友人都表示被南瓜驚艷到🤪┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜炸魚布里歐配蕃薯條 $88 (4/5)外表似bagel 既包😹原來係法國奶油麵包🥯外酥內軟也有奶油的香氣。第一次食覺得甜甜地,外表烘得金黃色好吸引而且包包好軟熟,味道有甜甜的奶油味🤩小黃瓜同炸魚柳配搭完美,仲很邪惡啊。┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜Hojicha Milk Chocolate $58 (2.5/5)個人覺得朱古力味有
(*´∇`*)
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
而果日我地去左其中一間cafe🍴無論環境定食物都頗高質~

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蕎麥麵沙律碗 $92 (4.5/5)
蕎麥麵配上柚子醋,酸酸甜甜非常好食
同行友人都表示被南瓜驚艷到🤪

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜炸魚布里歐配蕃薯條 $88 (4/5)
小黃瓜同炸魚柳配搭完美,仲很邪惡啊。

個人覺得朱古力味有點兒蓋過焙茶味🙈

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Espresso Tonic $55 (4/5)
個人偏愛nutty 豆✨加左tonic水令到咖啡飲落會有一種酸酸既味👍🏻夏天飲一流,似咖啡版可樂😻

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜Ice Matcha Latte $50 (2/5)
另外友人點了抹茶牛奶🥛,抹茶味有啲淡

2022-08-08 144 瀏覽
🍔 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗕𝗿𝗶𝗼𝗰𝗵𝗲 ($78)炸魚burger配蕃薯條🍠🍟炸粉唔會太厚 同魚肉嘅比例啱啱好 食落好脆 配上千島醬好好味😋 包入面配有青瓜同生菜🥬 旁邊亦有沙律伴碟能夠減低整體嘅油膩感🍝 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮 ($98)特色係選用風乾火腿 其他餐廳比較少見脆卜卜 直接食會超級之鹹 🥓個人認為壓碎 配上意粉味道啱啱好扁意粉質感彈牙 香菇份量頗多 醬汁好rich好creamy 可再encore🍵 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($45)外表睇落好濃郁 但飲落有少少失望焙茶味唔算好出 味道不過不失整間餐廳嘅枱櫈同百葉窗都以淺色原木裝修自然光能夠透過落地玻璃同百葉簾直接照射入餐廳 彩光度一流☀️Cafe更設有室外露台位置環境舒適 而且食物水準唔錯 價錢超值值得推薦!

🍔 𝗙𝗶𝘀𝗵 𝗕𝗿𝗶𝗼𝗰𝗵𝗲 ($78)
炸魚burger配蕃薯條🍠🍟

個人認為壓碎 配上意粉味道啱啱好
扁意粉質感彈牙 香菇份量頗多
醬汁好rich好creamy 可再encore
𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗣𝗮𝗿𝗺𝗮 𝗛𝗮𝗺 𝗖𝗮𝗿𝗯𝗼𝗻𝗮𝗿𝗮

🍵 𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 ($45)
外表睇落好濃郁 但飲落有少少失望

Cafe更設有室外露台位置

環境舒適 而且食物水準唔錯 價錢超值
值得推薦!
2022-07-27 138 瀏覽
朋友介紹之下嚟左當時剛開張唔太耐嘅Rim Coffee。雖然唔近地鐵站,但其實都有好多巴士可以嚟到。全個商場都係日式感覺,樓下仲有啲打卡位比人影相,而本身Cafe亦是日式木系風格。店員都好友善同我哋介紹咖啡同食物☺️但就要出去counter買完再返埋位。因為當時仲係冬天,店內近露台嘅窗全開,感覺好開揚好好👍🏻食物質素都好好,好少cafe 嘅burger會配番薯條😋 而另一個三文魚沙律bowl都係水準之上

2022-07-23 148 瀏覽
🥗☕呢間cafe從未令我失望過難怪成日咁多人平日下午都有好多人店員又有禮貌,食物質素好好今次試新嘢蕎麥麵沙律,新鮮又特別🥗不過呢個沙律估唔到咁飽,雖然佢d sauce已經好fresh,食到有橙皮,蒜蓉,好開胃😋🥗個人認為如果可以加d🍅或者其他生果,減少少勁飽肚的🥑&🎃就更好🤭😂💜●‿●💜🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋:👅👅👅👅💵:$135🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
🥗☕
呢間cafe從未令我失望過
難怪成日咁多人
平日下午都有好多人
店員又有禮貌,食物質素好好
今次試新嘢蕎麥麵沙律,新鮮又特別🥗

💜●‿●💜
🏡:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
😋:👅👅👅👅
💵:$135
🚶🏻‍♀️:🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️🙋🏻‍♀️
2022-07-05 142 瀏覽
啓岸一帶越開越多新餐廳!cafe當然係一個重要既項目.食次先試呢間空間感極大既淺木系風cafe. Espresso tonic 清爽暢快感十足既咖啡!nutty咖啡香配搭檸檬天然酸香及甘橘香剛好消除夏天悶熱既感覺.Golden apple caramel cinnamon 金色蘋果既外形精緻,真係好吸引!充滿光澤感又金色既外層內裏包住焦糖 mousse,輕盈又唔會死甜,甜中帶點焦糖甘香.最內層有蘋果粒,酸酸甜甜味道中和左焦糖既甜膩感.作為配搭咖啡既甜品相當唔錯.

Espresso tonic

Golden apple caramel cinnamon
下午茶
  • Espresso  tonic
呢日晏晝到訪咗位於新樓盤啟岸嘅café🌤 店內環境好靚好新淨🙈 全部枱櫈都係用木造 我好好彩有機會坐到榻榻米🥰 感覺日系~小清新又舒服🪵 🥢parmesan pepperoni napoleon🍝 ($105)佢個賣相有啲fun🤣 蕃茄汁好濃郁牙🥰 帶有丁點辣味容易入口 意粉冇煮得咁冧啱晒我心水!! 意粉係高質嘅 我會回頭再食✅ 不過份量就唔多 我食完都未飽🤧🥢dirty☕️ ($44)espresso幾純不過係淡左啲 咖啡味唔突出 第一啖冇左嗰個期待已久嘅nutty punch🌰 少少失望😮‍💨🥢matcha tart🍵 ($58)面頭嘅cream有啲甜啊😞 matcha filling勁實但係冇咁甜就還好啦~不過呢個細size甜品標上呢個價錢 我真心覺得唔抵食…😦overall: 完全係靠環境取勝!! chill住食lunch 但係食物方面就比較普通😶‍🌫️ 主食價錢比較合理 但係甜品偏貴🥺會令我有動力回頭再食嘅得個意粉~

🥢dirty☕️ ($44)

🥢matcha tart🍵 ($58)

parmesan  pepperoni  napoleon 🍝
dirty☕️
matcha  tart🍵
2022-04-15
  • parmesan  pepperoni  napoleon🍝
2022-06-23 74 瀏覽
I came here today for lunch and ordered their soba salad. It was deliciously healthy and with good portion size (which I didn’t expect at first). I also ordered an iced matcha, which was very good too, not sweet! I highly recommend this place and will definitely come back. Thanks to the team!
  • Soba  salad
  • Iced  matcha
2022-06-15 99 瀏覽
聽聞呢到Pet Friendly,梗係要帶我主子睇hea吓!等位時間耐嘅(30mins+),大家去嘅話要耐心等候,職員好細心地間唔時出黎安撫吓大家心情好啦先落單先付款,無餐單單點主食,叫咗個egg benedict有驚喜係帶青蘋果夾係中間,幾refresh。份量正常cafe 供應,麵包、強、沙律正常,無咩特別單點咖啡,iced latte,細杯嘅,慢慢飲不過不失,咖啡幾香,fruity口味,易入口。推薦比有寵物人士黎坐吓,不過有定心理準備排隊有心情的話有機會再去

好啦先落單先付款,無餐單
單點主食,叫咗個egg benedict

單點咖啡,iced latte,細杯嘅,慢慢飲

不過不失,咖啡幾香,fruity口味,易入口。

推薦比有寵物人士黎坐吓,不過有定心理準備排隊

有心情的話有機會再去

2022-06-11
45 分鐘 (堂食)
2022-06-07 103 瀏覽
餐廳簡約風格為主,蛋糕同咖啡相信係佢地既主打,咖啡香味濃,蛋糕除左外表,亦有內涵。朱古力香橙榛子蛋糕,食落滿口濃郁榛子味,內有橙肉襯托,味道十分夾👍🏻😋焦糖肉桂蘋果慕絲蛋糕,有點偏甜,但如果鐘意肉桂蘋果口味,不妨一試,內同樣有果肉,增加口感😋All day breakfast 以及沙律,材料都配搭得好好,口感豐富,味道亦唔會太鹹,健康之選👍🏻👍🏻👍🏻土瓜灣本身就有唔少美食,地鐵開通後,更方便一眾食家,大家有機會一定試下!

2022-06-03
慶祝紀念
生日
2022-05-30 127 瀏覽
土瓜灣重建計劃歷時左一段時間,計土瓜灣地鐵站落成,新樓盤興建,將原本舊區打造成全新既面貌,啟岸巷子就係其中之一,打造成日本街咁,仲吸引左唔同咖啡店進駐Rim Coffee位於1樓,地方唔算好大,入面只可容納到幾張枱,玻璃窗好似趟門咁可以全部打開,出面有個露台,光線十足,以木系為主調,走日系簡約風Hojicha Milk Chocolate焙茶慕絲香濃,餅底好脆,唔太甜,不過真係好細件Piccolo揀了nutty豆,飲落有點榛子、朱古力風味, 整杯口感順滑Cappuccino都係揀了nutty豆,奶泡打得相當不錯,整杯充斥住甜甜既堅果朱古力風味環境開揚舒適,一朝早去嘆杯啡,咁先至係Good Morning ⛅️

Hojicha Milk Chocolate
焙茶慕絲香濃,餅底好脆,唔太甜,不過真係好細件

Piccolo
揀了nutty豆,飲落有點榛子、朱古力風味, 整杯口感順滑

Cappuccino

細細間嘅咖啡店有開闊嘅露台同淺色調材質嘅配搭,環境顯得更開揚🪵.日本扁柏製成嘅家俬同屏風為室內空間添上温暖感,同時採集適量天然光,走入咖啡店頓時覺得更加精神🌱.初初以為RIM嘅logo係咖啡豆嘅形狀,但原來係RIM一字杯緣嘅意思,不同傾斜度代表人們拎住咖啡杯歎啡嘅動態☕️-☕️𝐑𝐢𝐦 $𝟕𝟎Rim coffee 嘅signature,分別有soda water,espresso,piccolo & cascara大家可以先飲梳打水清清味蕾再試其餘三杯特飲,espresso 我比較少飲,味道帶海鹽嘅微咸;piccolo 揀咗fruity嘅豆,飲落順口帶莓果甜感;最後嘅cascara 啡味淡,有啲似酸梅湯味嘅茶🥃𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟓比起上面杯piccolo 我更加鍾意呢杯latte,同樣揀咗fruity,味道有種太妃糖嘅甜味🍎𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐆𝐨𝐥𝐝 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟖金黃色鏡面焦糖蘋果包裝住芝士慕絲同玉桂炒蘋果粒粒,慕絲滑之餘有淡淡奶香,整體唔會太甜,閃光會覺得玉桂味蓋過蘋果嘅味道,玉桂愛好者覺得再濃一啲還可以😌不過依家嘅味道就適合大部分人嘅口味🍫𝐃𝐚
☕️𝐑𝐢𝐦 $𝟕𝟎
Rim

🥃𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟓
𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

🍫𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨 𝐎𝐫𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐇𝐚𝐳𝐞𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐌𝐨𝐮𝐬𝐬𝐞 𝐂𝐚𝐤𝐞 $𝟓𝟖
朱古力加橙可能會令你諗起好化學嘅味道,不過原來真材實料嘅味道係咁夾㗎🤩苦甜朱古力慕絲包住柳橙果肉同榛子忌廉,味道清新輕盈又唔膩口🥰好高質好想再encore(๑⃙⃘ˊ꒳​ˋ๑⃙)

☕️ RIM COFFEE
🏡地址: 紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓4號舖
☎️電話: 從缺
🕙營業時間: 09:00-18:00 (Mon-Sun)
———————————————
🌿以上圖文由Bobowannaeat版權所有,轉發需授權喔
Rim
10 分鐘 (堂食)
𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞